Page 1

Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

30.01.2017

Oμάδα έργου

Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος Τυπογραφικός σχεδιαστής, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Γραφιστικής Τ.Ε.Ι. Αθήνας

Δημήτρης Παπάζογλου Creative Director, Designer

Γιώργος Τριανταφυλλάκος, PhD Tυπογραφικός σχεδιαστής, Σχεδιαστής Οπτικής Επικοινωνίας, Προγραμματιστής

Axel Peemöller Designer

Ο Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος διδάσκει στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας και ασχολείται με την έρευνα και τον σχεδιασμό ελληνικών γραμματοσειρών, την ιστορία της τυπογραφίας και της γραφιστικής τέχνης. Είναι ιδρυτικό μέλος και τυπογραφικός σχεδιαστής της Εταιρείας Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων (1992–2017) για την οποία έχει σχεδιάσει και ψηφιοποιήσει πολλές γραμματοσειρές. Παράλληλα, έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια πολλών εκδόσεων, καταλόγων εκθέσεων, μουσειακών συλλογών και συνεδρίων (Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, κ.ά). Το 2005 τιμήθηκε με το 1o Πανελλήνιο Βραβείο ΕΒΓΕ (κατηγορία: Σχεδιασμός Βιβλίου) για την 7γλωσση έκδοση Πινδάρου Ολυμπιόνικοι (Ολυμπιακοί Αγώνες – Αθήνα 2004).

Γεννημένος το 1976 στην Αθήνα και με σπουδές πάνω στον σχεδιασμό τυπογραφικών στοιχείων και την οπτική επικοινωνία (Instituto Europeo di Design / Milano), ο Δημήτρης Παπάζογλου ζει στη Θεσσαλονίκη από όπου και συνεργάζεται με μια πληθώρα σημαντικών εγχώριων, αλλά και διεθνών brands. Μεταξύ πολλών εξ αυτών, οι: New York Times, Νike World Headquarters, Established ΝYC, European Lab / Παρίσι, Chicago Design Museum, το τμήμα εκδόσεων της Τate Modern και άλλα. Τα τελευταία χρόνια βασίζει τη δουλειά του πάνω στη φιλοσοφία δημιουργίας ενός ειδικά καταρτισμένου και υψηλού επιπέδου δικτύου συνεργατών από όλο τον κόσμο – ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε έργου και των διαφορετικών ειδικοτήτων που απαιτούνται. Ο ίδιος συμμετέχει από τη θέση του Creative Director είτε από τη θέση του Designer, ενώ στη μέχρι τώρα πορεία του, το έργο του έχει βραβευτεί τόσο σε εθνικούς, όσο και διεθνείς διαγωνισμούς (Red Dot Design Awards, D&AD, European Design Awards, ΕΒΓΕ κ.ά.).

Ο Γιώργος Τριανταφυλλάκος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1980. Είναι Διδάκτωρ του τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. (αντικείμενο: Συμμετοχική Σχεδίαση Λογισμικού, 2010). Από το 2011 έως το 2015 δίδαξε Interaction Design και Web Programming στο Applied Arts Studies College στην Θεσσαλονίκη, partner του Central Lancashire University, UK. Από το 2010 εργάζεται ως προγραμματιστής, τυπογραφικός σχεδιαστής και σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας. Εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ενδεικτικά: Δέκα Εικόνες για την Ιθάκη 2003 και 2004, Mapping Europe, Αθήνα 2007, Golden Bee Moscow International Biennale of Graphic Design 2004, Ecoplakat Triennale, Slovakia 2005, TAMGA International Trade Mark Contest, Siberia 2005 και 2008), και έχουν διακριθεί στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ, 2004, 2005, 2012 και 2015). Τον Σεπτέμβριο του 2015 ίδρυσε την ψηφιακή τυποθήκη Atypical (atypical.gr). Έχει σχεδιάσει γραμματοσειρές για την Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων.

Γεννημένος το 1976 στο Mannheim της Γερμανίας και με σπουδές στο University for applied Science Düsseldorf / Visual communication, στο University for Αpplied Science Hamburg / Visual Communication και Master στο Swinburn Universerity Melbourne Australia / Master by Research, ο Axel Peemöller ζει και εργάζετε ως σχεδιαστής με έδρα την Νέα Υόρκη. Στο ενεργητικό του συγκαταλέγονται συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες και ιδρύματα όπως το ΜοΜΑ, την Google, το Vilcek Foundation, το Victorian College of Arts and Music, την Audi, την Mont Blanc, το Columbia University, την Wall Street Journal και άλλα. Έχει διακριθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ενώ το 2010 προτάθηκε απο το Υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας για το βραβείο Design Price of the Republic of Germany (https:// en.wikipedia.org/wiki/German_Design_Award). Το έργο του χαρακτηρίζει η συστηματική μεθοδολογία και η έρευνα ενώ η δουλειά του έχει παρουσιαστεί τοσο σε διεθνής εκδόσεις για το design όσο και σε εκθέσεις. Αποτελεί σταθερό εξωτερικό συνεργάτη του Δημήτρη Παπάζογλου τα τελευταία χρόνια με πιο πρόσφατη τη συνεργασία τους στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Έχει συγγράψει τον εικονογραφημένο τόμο Ανθολόγιο της Eλληνικής Tυπογραφίας (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2009) και δύο εκπαιδευτικά εγχειρίδια Γραμματογραφία και Φλεξογραφία (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, 2002) και έχει μεταφράσει και σχεδιάσει τα έργα: Robert Bringhurst, Στοιχεία της τυπογραφικής τέχνης (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2001) και Victor Scholderer, Τα ελληνικά τυπογραφικά στοιχεία, 1465–1927 (εκδ. Τυποφιλία, 1995) για την τυπογραφική τέχνη, αλλά και τα: Tim Wu, Ο γενικός διακόπτης: Η άνοδος και η πτώση των μονοπωλίων στα ΜΜΕ (εκδ. Γιαλός, 2012) και John Berger, Ένας ζωγράφος του καιρού μας (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2002). Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά Διεθνή Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε περιοδικά του χώρου της Οπτικής Επικοινωνίας. greekfontsociety.gr

Έχει υπάρξει συνιδρυτής και Creative Director των Designers United για την περίοδο 2005–2014. Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής για λογαριασμό της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (περιοδικό Έψιλον – κατά την περίοδο 2006–2011 – και είναι υπεύθυνος για τον επανασχεδιασμό της ιστορικής εφημερίδας της Βορείου Ελλάδος Μακεδονία (2009). Παράλληλα έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες, καθώς και την καλλιτεχνική επιμέλεια εκδόσεων για λογαριασμό πολιτιστικών ιδρυμάτων της χώρας, όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης / Αθήνα, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Θεσσαλονίκη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του A.Π.Θ. και άλλα. Το σχεδιαστικό του έργο έχει εκτεθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες συνεργασίες του συγκαταλέγονται ο σχεδιασμός και η καλλιτεχνική διεύθυνση της οπτικής ταυτότητας του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και η επιλογή του από την Νike World Headquarters για τη στελέχωση του τμήματος σχεδιασμού του Global Brand της εταιρίας από τη θέση του Head of Design (2017).

backpacker.gr atypical.gr

axelpeemoeller.com

dimitrispapazoglou.com

1


Στόχος του έργου Η αναβάθμιση της αποστολής της ΕΒΕ με αφορμή τη μετάβασή της στο ΚΠΙΣΝ. Η θεμελίωση και η ενσάρκωση του οράματος της για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της με το κοινό. Το ζητούμενο Η ανάγκη ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος οπτικής επικοινωνίας, ικανού να αποτυπώσει ολιστικά τόσο τον ιστορικό/διαχρονικό χαρακτήρα της ΕΒΕ, όσο και τη δυναμική του νέου ρόλου της στην εθνική και παγκόσμια κοινότητα.

Στόχος του έργου / To ζητούμενο

2


Το νοηματικό μας αφήγημα Αντιλαμβανόμαστε την ΕΒΕ ως ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα σε μια πληθώρα αντίρροπων δυνάμεων:

παρελθόν κλασικό προσωπικό προστασία (συντήρηση) υλικό (βιβλίο) αναλογικό πραγματικό εθνικό Το νοηματικό μας αφήγημα

Π1.2 / Δημιουργική προσέγγιση ταυτότητας ΕΒΕ (Brand Concept)

μέλλον μοντέρνο δημόσιο διάχυση άυλο (γνώση) ψηφιακό φανταστικό παγκόσμιο 3


Το «ενδοριακό» αυτό σημείο διαμορφώνει έναν χώρο δεκτικό/ανοιχτό, που επιτυγχάνει να εγκολπώσει το σύνολο των αντίρροπων αυτών δυνάμεων, επιτρέποντάς τους να ενυπάρχουν και εν τέλει να συνθέτουν τη Βιβλιοθήκη ως μια άρρηκτη οντότητα.

Το νοηματικό μας αφήγημα

Π1.2 / Δημιουργική προσέγγιση ταυτότητας ΕΒΕ (Brand Concept)

4


Η λύση Λαμβάνοντας υπόψιν τόσο το εννοιολογικό πλαίσιο όσο και τα ευρήματα της έρευνας κοινού (Wabi & Sabi), αναπτύξαμε μια σχεδιαστική λύση η οποία συνιστά μια ολιστική εμπειρία επικοινωνίας. Τα δομικά στοιχεία αυτής της λύσης είναι: A. Η τυπογραφία B. Μία πολυεπίπεδη οπτική γλώσσα

H λύση

Π1.2 / Δημιουργική προσέγγιση ταυτότητας ΕΒΕ (Brand Concept)

5


A.

Βιβλιοθήκη Ελζεβίρ

Library Neue Haas Unica

Η τυπογραφία Η λύση βασίζεται στην ταυτόχρονη χρήση δυο γραμματοσειρών διαφορετικής μορφολογίας και ιστορικών καταβολών. Η ισχύς της έγκειται σε δυο βασικά σημεία: (α) Αξιοποιεί στο μέγιστο το ίδιο το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η Βιβλιοθήκη και το περιεχόμενό της: την Τυπογραφία ως το κατεξοχήν μέσο αποτύπωσης του Λόγου ως Εικόνα. (β) Εκμεταλλεύεται την εγγενή δύναμη της Τυπογραφίας ως πρωτεύον εργαλείο της Οπτικής Επικοινωνίας να αποδίδει με εξαιρετική γλαφυρότητα και αποτελεσματικότητα πολιτισμικές/πολιτικές/ κοινωνικές/σχεδιαστικές έννοιες, ιδέες και τάσεις.

Συμβολισμοί: Κλασικό ↔ Μοντέρνο Τοπικό ↔ Παγκόσμιο Ακαδημαϊκό ↔ Καθημερινό Υποκειμενικό ↔ Αντικειμενικό Η λύση / Τυπογραφία

Π1.3 / Ενότητα: Τυπογραφία και σημασία γραμματοσειρών

6


B. Η οπτική γλώσσα Η οπτική γλώσσα επιτυγχάνει την απεικόνιση του νοηματικού πλαισίου (η Βιβλιοθήκη ως σημείο ισορροπίας, ενδιάμεσος χώρος, σύνδεσμος) μέσω της ενσωμάτωσης του πληροφοριακού υλικού (κείμενο, εικόνα, τόπος, χρόνος κ.ά.) εντός του ελληνικού και αγγλικού τίτλου της Βιβλιοθήκης.

Η λύση / Η οπτική γλώσσα

Π1.2 / Δημιουργική προσέγγιση ταυτότητας ΕΒΕ (Brand Concept)

7


Β.1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Εικόνα / Οπτικό περιεχόμενο

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά της οπτικής γλώσσας περιλαμβάνουν: (α) Την ταυτόχρονη χρήση της ελληνικής και της λατινικής γραφής του τίτλου της ΕΒΕ στο σύνολο των εφαρμογών επικοινωνίας. (β) Την ένθεση του συνόλου του περιεχομένου επικοινωνίας εντός του ελληνικού και αγγλικού τίτλου της ΕΒΕ. (γ) Τη συνέργεια εικόνων και κειμένου με τρόπο οργανικό και άμεσο.

Η λύση / Η οπτική γλώσσα

Π1.2 / Δημιουργική προσέγγιση ταυτότητας ΕΒΕ (Brand Concept)

8


Β.2 Εθνική Βιβλιοθήκη (ΕΒΕ) της Ελλάδος Transition (nlg) 31.01 → 20.02.2017 National Library of Greece Γεγονός GR

Γεγονός ENG

Χρόνος

Εικόνα

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Transition Γεγονός ENG

Γεγονός GR

(ΕΒΕ)

(nlg) 31.01 → 20.02.2017 Χρόνος

Εικόνα

(δ) Τη χρήση ειδικών χαρακτήρων με την αποτύπωση των ακρωνύμιων ΕΒΕ και NLG, πάντα εντός του περιεχομένου επικοινωνίας. (ε) Την τυπογραφική ιεράρχηση/διάκριση της πληροφορίας (σχέσεις μεγέθους και μορφολογίας γραμματοσειρών).

National Library of Greece Η λύση / Η οπτική γλώσσα

Π1.2 / Δημιουργική προσέγγιση ταυτότητας ΕΒΕ (Brand Concept)

(ζ) Την αξιοποίηση μιας πληθώρας κλασικών τυπογραφικών μηχανισμών για την περαιτέρω επισήμανση του περιεχομένου (π.χ. ευρεία χρήση βοηθητικών τυπογραφικών συμβόλων, παραπομπών, υπογράμμισης, πλάγιων χαρακτήρων, κ.ο.κ.). 9


Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Transition

Μετάβαση (ΕΒΕ)

(nlg) 31.01 → 20.02, 2017

National Library of Greece

Η λύση / Η οπτική γλώσσα

Π1.2 / Δημιουργική προσέγγιση ταυτότητας ΕΒΕ (Brand Concept)

10


Εθνική

(EBE)Μετάβαση Transition (nlg)

Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

31.01 → 20.02, 2017

National Library of Greece

Η λύση / Η οπτική γλώσσα

Π1.2 / Δημιουργική προσέγγιση ταυτότητας ΕΒΕ (Brand Concept)

11


(ΕΒΕ) (nlg) (EBE) Εργαστήρια (EBE) Ψηφιακές Υπηρεσίες (EBE) Eφημερίδες (EBE) ISBN (EBE) Eκδόσεις

(NLG) Workshops (NLG) Digital Services (NLG) Newspapers (NLG) ISBN (NLG) Publications

Τα ακρωνύμια EBE και NLG Η αξιοποίηση των ακρωνύμιων ΕΒΕ και NLG και η ανάδειξή τους σε διακριτά γραφικά στοιχεία αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της οπτικής γλώσσας. Σε καμία περίπτωση ο στόχος δεν είναι να προταθούν ως το τελικό σήμα της ΕΒΕ και για αυτόν τον λόγο τοποθετούνται πάντα σε διακριτή απόσταση από τον τίτλο της ΕΒΕ. Το γεγονός όμως πως τα ακρωνύμια αυτά αποτελούν μέρος της καθημερινής επικοινωνίας της ΕΒΕ, τα καθιστά οργανικά στοιχεία ιδιαίτερης αξίας. Αξιοποιούνται τόσο λειτουργικά (π.χ. για την επιλόγη γλώσσας στην ιστοσελίδα, για την συστηματοποίηση των επιμέρους σύλλογων, project και υπηρεσιών της βιβλιοθήκης, κ.ο.κ.), όσο και ως επικουρικά σύμβολα που εμπλουτίζουν και ενδυναμώνουν το λεξιλόγιο της οπτικής ταυτότητας.

Οι σύνδεσμοι ΚΠΙΣΝ και SNFCC

ΚΠΙΣΝ SNFCC Η λύση / Η οπτική γλώσσα

Π1.2 / Δημιουργική προσέγγιση ταυτότητας ΕΒΕ (Brand Concept), Π1.3 / Συστηματοποίηση συλλογών, project ή υπηρεσίων της ΕΒΕ

Ένας ακόμα επικοινωνιακός μηχανισμός προκύπτει από τη χρήση των ακρωνύμιων ΚΠΙΣΝ / SNFCC ως ενδεικτικά του τόπου μιας εκδήλωσης της ΕΒΕ, με μπλε η μαύρο χρώμα και υπογράμμιση. Η στοιχειοθεσία αυτή σηματοδοτεί συμβολικά τη μετάβαση της ΕΒΕ σε μια ψηφιακή εποχή, μέσω της οπτικής μεταφοράς ενός χαρακτηριστικού μηχανισμού της ψηφιακής γλώσσας στο χαρτί. 12


Βασική χρωματική παλέτα

Το χρώμα Το μαύρο ως το καθιερωμένο τυπογραφικό χρώμα, αποτελεί την κύρια χρωματική επιλογή για τη νέα οπτική ταυτότητα της ΕΒΕ. Πρωτίστως αποτελεί ένα χρώμα που αποπνέει κύρος, σοβαρότητα και διαχρονικότητα. Δευτερευόντως η ουδετερότητά του, βοηθάει στην αρμονική συνύπαρξη με οποιοδήποτε οπτικό υλικό (έγχρωμες φωτογραφίες, πολύχρωμα σκίτσα, χαρακτικά ή αλλου τύπου εικονογραφήσεις)

Δευτερεύουσα χρωματική παλέτα (ενδεικτικά παραδείγματα χρωματικών συνδυασμών)

Η λύση / Η οπτική γλώσσα

Π1.3 / Ενότητα: Παλέτα βασικών χρωμάτων και σημασία χρωμάτων

Ωστόσο αντιλαμβανόμενοι την Βιβλιοθήκη ώς έναν πλουραλιστικό και πολύχρωμο «τόπο», τόσο νοητά, όσο και πραγματικά, υιοθετούμε μια συμπληρωματική παλέτα (συνδυασμοί χρωμάτων σε παστέλ τονικότητες) η οποία αποφεύγει αυστηρούς κανόνες χρήσης, αλλά με σκοπό να ενισχύσει το το εύρος της σχεδιαστικής δημιουργικότητας επιτρέπει την αξιοποίηση ενός ευρύτερου χρωματικού φάσματος βασιζόμενου αποκλειστικά και μόνο σε αρμονικές συζεύξεις. 13


Η πρόσληψη Η προτεινόμενη οπτική γλώσσα επανασυστήνει την ΕΒΕ ως ένα χώρο οικείο, φιλόξενο, ζωντανό, δημιουργικό και έντονα εξωστρέφη, με εθνικά και ταυτόχρονα οικουμενικά χαρακτηριστικά, ικανό να προσφέρει μια ουσιαστική και πολυεπίπεδη εμπειρία. Ταυτόχρονα επιτυγχάνει να αναδείξει την ΕΒΕ ως ένα χώρο συνέργειας και ανοιχτής πρόσβασης στη γνώση.

Η λύση / Η οπτική γλώσσα

Π1.2 / Δημιουργική προσέγγιση ταυτότητας ΕΒΕ (Brand Concept)

14


Το σήμα–λογότυπο Κρατώντας την τυπογραφία και την οπτική γλωσσα κοινή, προτείνουμε τρεις διαφορετικες λύσεις για το νέο σήμα– λογότυπο της ΕΒΕ. Κάθε μια μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως ένα στοιχείο που φέρει τις δικές του διακριτές αναφορές και ως εκ τούτου, ενισχύει τρεις διαφορετικούς επικοινωνιακούς στόχους. Η επιλογή μίας εξ’ αυτών αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής τοποθέτησης της ΕΒΕ.

Το σήμα–λογότυπο

Π1.2 / Δημιουργική προσέγγιση ταυτότητας ΕΒΕ (Brand Concept)

15


1

Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος of Greece

Ο Λόγος ως Εικόνα Ένα λεκτικό σήμα Ως συνέχεια του νοηματικού πλαίσιου που γέννησε την οπτική γλώσσα, η συγκεριμένη πρόταση αποτελεί μία ισχυρή τυπογραφική μεταφορά της έννοιας της «ενδοριακότητας». Η δύναμή της έγκειται στην αυτοτέλειά της, τόσο ως περιεχόμενο όσο και ως εικόνα: η άμεση αναφορά στον τίτλο της Βιβλιοθήκης, η μορφολογία της τυπογραφίας, και το τέχνασμα της εναλλαγής των δυο γραφών, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα το οποίο ενσαρκώνει με γλαφυρό τρόπο το όραμα της Βιβλιοθήκης να συγκεράσει: Το τοπικό και το διεθνές Το παρελθόν και το μέλλον Το κλασικό και το μοντέρνο Το ακαδημαϊκό και το καθημερινό Το υλικό και το άυλο Το αναλογικό και το ψηφιακό Εν τέλει, η αμεσότητα του συγκεκριμένου σχεδιαστικού ύφους, υπογραμμίζει και ενισχύει το κύρος, την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία της Βιβλιοθήκης.

Το σήμα–λογότυπο / Στρατηγική κατεύθυνση 1

Π1.3 / Λογότυπος

16


2

Η γλαύκα Ένα συμβολικό σήμα Η απεικόνιση μιας κουκουβάγιας ως κλειδοκράτωρα της γνώσης, αξιοποιεί έντονους ιστορικούς συμβολισμούς και μια κοινά αποδεκτή μυθολογία. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει μια σαφή και άμεση επίκληση στο θυμικό. Συστήνει έναν γραφικό μηχανισμό που επιτυγχάνει την σύνδεσή του με την εικόνα και την λειτουργία της ΕΒΕ μέσω θετικών συναισθηματικών συνειρμών. Σημειολογία: Τοπική και διεθνής αναγνωρισιμότητα Ελληνικός πολιτισμός Επίκληση στο θυμικό Σύμβολο γνώσης Προσβασιμότητα Οικειότητα Κύρος Διαχρονικότητα Το σήμα–λογότυπο / Στρατηγική κατεύθυνση 2

Π1.3 / Λογότυπος

17


3

Από το υλικό στο άυλο Ένα τυπογραφικό σύμβολο Η 3η πρόταση αξιοποιεί το ελληνικό ενωτικό σύμβολο, ένα ξεχασμένο τυπογραφικό σύμπλεγμα, κομμάτι αποκλειστικά και μόνο της ελληνικής γραφής. Εντάσσοντάς το εντός ενός ημιτελούς κύκλου επιτυγχάνεται μια ευθεία αναφορά στο διαδίκτυο, την προσβασιμότητα και τον ψηφιακό κόσμο. Το τελικό σήμα/σύμβολο καταφέρνει: (α) να τονίσει περαιτέρω τη δεκτική, ενωτική φύση της ΕΒΕ, (β) να συμβολίσει τη μετάβαση της Βιβλιοθήκης σε μια σύγχρονη εμπειρία, το πέρασμα από το παρελθόν στο ψηφιακό μέλλον και (γ) να την ταυτίσει με ένα μοναδικό, αμιγώς ελληνικό τυπογραφικό στοιχείο. Σημειολογία: Μετάβαση Από το αναλογικό στο ψηφιακό Από το έντυπο στο διαδίκτυο Δυναμισμός (κίνηση από μέσα προς τα έξω) Ελληνικότητα Δεκτικότητα Ουμανισμός Το σήμα–λογότυπο / Στρατηγική κατεύθυνση 3

Π1.3 / Λογότυπος

18


Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου: Προτεινόμενο σήμα–λογότυπος 1:

Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος of Greece

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 1

19


Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος of Greece

Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος of Greece Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 1

Π1.3 Λογότυπος / Βασικό σήμα–λογότυπος σε θετικό, αρνητικό και έγχρωμο φόντο

Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος of Greece 20


Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 1

Π1.8 / Επαγγελματικές κάρτες, φάκελος, επιστολόχαρτο (Εταιρική Ταυτότητα), Π1.7 / Κάρτα μέλους

21


Δευτέρα → Τρίτη → Τετάρτη → Πέμπτη → Παρασκευή (ΕΒΕ) 2017 Monday → Tuesday → Wednesday → Thursday → Friday (nlg) National Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Library of Greece

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 1

Π1.11 / Eφαρμογές επιλογής (Πωλητήριο ΕΒΕ: Ατζέντα, κονκάρδες, χαρτί περιτυλίγματος)

Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος of Greece

of Greece (ΕΒΕ) → Εθνική Library της Ελλάδος (nlg) → Εθνική National Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (nlg) of Greece (ΕΒΕ) → Εθνική Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος (nlg) of Greece nlg.gr (ΕΒΕ) → Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος (nlg) of Greece (ΕΒΕ) → Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος (nlg) of Greece nlg.gr (ΕΒΕ) → Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος (nlg) of Greece (ΕΒΕ) → Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος (nlg) of Greece nlg.gr (ΕΒΕ) → Εθνική National Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (nlg) of Greece (ΕΒΕ) Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος

(ΕΒΕ) (nlg)

22


Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 1

Π1.11 / Eφαρμογές επιλογής (Επικουρική εφαρμογή σχεδιασμού λευκώματος «Η ιστορία της EBE 1832–2017»)

23


Μετάβαση1 (ΕΒΕ) 30.01 → 16.02. 2017 ΚΠΙΣΝ Transition2 (nlg) 11:30 → 12:00, 30.01.2017 SNFCC National Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Library of Greece

Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος of Greece

1. Το 2017 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος πρόκειται να μετεγκατασταθεί στο νέο της κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ): ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 τ.μ. Το έργο, το οποίο φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, αποτελεί αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ύψους €596 εκατομμυρίων. Με την ολοκλήρωση του έργου, το Ίδρυμα θα παραδώσει το Κέντρο Πολιτισμού στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και λειτουργία του. 2. Οι εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης αγγίζουν τα 22.000 τμ, παρέχοντας κατάλληλες συνθήκες και σύγχρονες υποδομές για τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη των συλλογών της. Ως εθνικός θεματοφύλακας της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη θα παρέχει πρόσβαση στην πλειοψηφία της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, σε χειρόγραφα, παλαίτυπα, ιστορικά αρχεία, καθώς και σε περιοδικά και εφημερίδες.

Εμμανουήλ Τσεσμελής1, CERN - Πυλώνας Επιστήμης, Τεχνολογίας, και Εκπαίδευσης (ΕΒΕ) 11:30 → 12:00, 30.01.2017 ΚΠΙΣΝ Emanouel Tsesmelis2, Lecture Title: CERN - A Portal of Science, Technology and Education (nlg) 11:30 → 12:00, 30.01.2017 Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Διάλεξη:

(ΕΒΕ)(nlg)

SNFCC

National Library of Greece

1. O Eμμανουήλ Τσεσμελής είναι καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN 2. Mr. Emanouel Tsesmelis is professor of Physics, Oxford University, Head of CERN international public relations

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 1

Π1.6 / Ενδεικτικά φυλλάδια (Mονόφυλλη πρόσκληση, Α΄-Β΄ όψεις)

24


Εθνική

(EBE)Μετάβαση Transition (nlg)

Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

20.03 → 15.06, 2017

National Library of Greece

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 1

Π1.5 / Αφίσα εκδήλωσης

25


Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 1

Π1.5 / Αφίσα εκδήλωσης

26


01. (ΕΒΕ) 01→ 28.02. 2017 (nlg)

01. (ΕΒΕ) 03→ 31.04. 2017 (nlg)

01. (ΕΒΕ) 05→ 30.06. 2017 (nlg)

Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος of Greece

Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος of Greece

Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος of Greece

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 1

Π1.6 / Ενδεικτικά φυλλάδια (Eξώφυλλα προγραμμάτων εκδηλώσεων)

27


Ο Όσκαρ Ουάιλντ (πλήρες όνομα Όσκαρ Φίνγκαλ Ο’Φλάχερτι Ουίλς Ουάιλντ, αγγλ. Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde, 16 Οκτωβρίου 1854 – Παρίσι, 30 Νοεμβρίου 1900) ήταν Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, δραματουργός και κριτικός. Έχοντας περάσει από διάφορα είδη γραπτού λόγου καθ’ όλη την δεκαετία του 1880, γεύτηκε την δόξα σαν θεατρικός συγγραφέας στο Λονδίνο στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Στις μέρες μας έχει γίνει γνωστός για τα ευφυολογήματά του, το μοναδικό του μυθιστόρημα (Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ), τα θεατρικά έργα του, τις συνθήκες φυλάκισής του καθώς και τον πρόωρο θάνατό του. Συντονίζουν και διαβάζουν οι Αλέξης Σταμάτης και Εύα Σιμάτου

13

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 1

Π1.6 / Ενδεικτικά φυλλάδια (Εσωτερικά αναπτύγματα προγραμμάτων εκδηλώσεων)

18.02.2017 20:00 → 21:00 Renzo Piano

18.02.2017 20:00 → 21:00 Εμμανουήλ Τσεσμελής

H νέα αρχιτεκτονική

CERN - Πυλώνας Επιστήμης, Τεχνολογίας, Εκπαίδευσης και Συνεργασίας

Ο Ρέντσο Πιάνο (ιταλ. Renzo Piano) (Γένοβα: 14 Σεπτεμβρίου 1937 -) είναι Ιταλός διακεκριμένος αρχιτέκτονας του οποίου η δουλειά είναι σχετική με την εποχή μας. Δεν ακολουθεί καμία μόδα φόρμας ή θεωρίας, ούτε περιορίζεται σε ένα προσωπικό ιδίωμα. Ανησυχεί για τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες μιας συγκεκριμένης κατάστασης, συναντώντας τα εμπόδια του προγράμματος, σπρώχνοντας τα όρια της τεχνολογίας, αλλά πάντα ανταποκρινόμενος ευαίσθητα στην τοπογραφία και στον πολεοδομικό σχεδιασμό της τοποθεσίας του κτιρίου.

Ο Ρέντσο Πιάνο (ιταλ. Renzo Piano) (Γένοβα: 14 Σεπτεμβρίου 1937 -) είναι Ιταλός διακεκριμένος αρχιτέκτονας του οποίου η δουλειά είναι σχετική με την εποχή μας. Δεν ακολουθεί καμία μόδα φόρμας ή θεωρίας, ούτε περιορίζεται σε ένα προσωπικό ιδίωμα. Ανησυχεί για τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες μιας συγκεκριμένης κατάστασης, συναντώντας τα εμπόδια του προγράμματος, σπρώχνοντας τα όρια της τεχνολογίας, αλλά πάντα ανταποκρινόμενος ευαίσθητα στην τοπογραφία και στον πολεοδομικό σχεδιασμό της τοποθεσίας του κτιρίου.

Διαλέξεις στην ΕΒΕ

30.01.2017, 17:30 → 18:30 Αφιέρωμα Oscar Wilde

Διαλέξεις στην ΕΒΕ

ΕΒΕ: Αναγνωστήριο

Συντονίζει ο αρχιτέκτων ΑΠΘ Λόης Παπαδόπουλος

Συντονίζει ο αρχιτέκτων ΑΠΘ Λόης Παπαδόπουλος

28

29

28


Ελληνική Λογοτεχνία Greek Literature Ιστορία History

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 1

Π1.9 / Ενδεικτική σήμανση συλλογών

29


Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου: Προτεινόμενο σήμα–λογότυπος 2:

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 2

30


Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 2

Π1.3 Λογότυπος / Βασικό σήμα–λογότυπος σε θετικό, αρνητικό και έγχρωμο φόντο

31


Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 2

Π1.8 / Επαγγελματικές κάρτες, φάκελος & επιστολόχαρτο (Εταιρική Ταυτότητα)

32


Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 2

Π1.11 / Eφαρμογές επιλογής (Πωλητήριο ΕΒΕ: Τσάντα), Π1.8 / Eφαρμογές ταυτότητας σε φουλάρι, κονκάρδα

33


Μετάβαση1 (ΕΒΕ) 30.01 → 16.02. 2017 ΚΠΙΣΝ Transition2 (nlg) 11:30 → 12:00, 30.01.2017 SNFCC National Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Library of Greece

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

1. Το 2017 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος πρόκειται να μετεγκατασταθεί στο νέο της κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ): ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 τ.μ. Το έργο, το οποίο φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, αποτελεί αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ύψους €596 εκατομμυρίων. Με την ολοκλήρωση του έργου, το Ίδρυμα θα παραδώσει το Κέντρο Πολιτισμού στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και λειτουργία του. 2. Οι εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης αγγίζουν τα 22.000 τμ, παρέχοντας κατάλληλες συνθήκες και σύγχρονες υποδομές για τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη των συλλογών της. Ως εθνικός θεματοφύλακας της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη θα παρέχει πρόσβαση στην πλειοψηφία της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, σε χειρόγραφα, παλαίτυπα, ιστορικά αρχεία, καθώς και σε περιοδικά και εφημερίδες.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece Κάρτα μέλους Member Card

Μέλος από Member Since

Γιώργος Ματθιόπουλος Georgios Matthiopoulos

01.01.2017

(ΕΒΕ)(nlg) Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 2

Π1.6 / Ενδεικτικά φυλλάδια (Mονόφυλλη πρόσκληση, Α΄–Β΄ όψη), Π1.7 Κάρτα μέλους με ολογραφική εκτύπωση σήματος

34


Εθνική

(EBE)Μετάβαση Transition (nlg)

Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

20.03 → 15.06, 2017

National Library of Greece

nlg.gr Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 2

Π1.5 / Αφίσα εκδήλωσης

35


Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 2

Π1.11 / Eφαρμογές επιλογής (Outdoor)

36


(ΕΒΕ) (nlg)

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Ελληνική Εθνική Βιβλιογραφία

Ελληνική Εθνική Βιβλιογραφία (ΕΒΕ) Ελληνική Εθνική 1989 → 1993 Βιβλιογραφία (ΕΒΕ) (nlg) 2009 → 2017 (nlg) Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

National Library of Greece

National Library of Greece

1989 → 1993 Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 2

Π1.11 / Εφαρμογές επιλογής (Εξώφυλλα)

37


01. (ΕΒΕ) 01→ 28.02. 2017 (nlg)

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 2

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

01. (ΕΒΕ) 01→ 28.02. 2017 (nlg)

Π1.6 / Ενδεικτικά φυλλάδια (Eξώφυλλα προγραμμάτων εκδηλώσεων)

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

01. (ΕΒΕ) 05→ 30.06. 2017 (nlg)

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

38


Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 2

€1,20

€2,00

Π1.11 / Εφαρμογές επιλογής (Συλλεκτική σειρά γραμματοσήμων)

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

€0,90

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

€2,00 Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

€1,20

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

€0,90 €0,90

€1,20

€2,00

39


Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου: Προτεινόμενο σήμα–λογότυπος 3:

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 3

40


Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 3

Π1.3 Λογότυπος / Βασικό σήμα–λογότυπος σε θετικό, αρνητικό και έγχρωμο φόντο

41


Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 3

Π1.8 / Επαγγελματικές κάρτες, φάκελος & επιστολόχαρτο (Εταιρική Ταυτότητα)

42


Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 3

Π1.11 / Eφαρμογές επιλογής (Πωλητήριο ΕΒΕ: Τσάντα), Π1.8 / Eφαρμογές ταυτότητας σε φουλάρι, κονκάρδα

43


Μετάβαση1 (ΕΒΕ) 30.01 → 16.02. 2017 ΚΠΙΣΝ Transition2 (nlg) 11:30 → 12:00, 30.01.2017 SNFCC National Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Library of Greece

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

1. Το 2017 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος πρόκειται να μετεγκατασταθεί στο νέο της κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ): ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 τ.μ. Το έργο, το οποίο φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, αποτελεί αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ύψους €596 εκατομμυρίων. Με την ολοκλήρωση του έργου, το Ίδρυμα θα παραδώσει το Κέντρο Πολιτισμού στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και λειτουργία του. 2. Οι εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης αγγίζουν τα 22.000 τμ, παρέχοντας κατάλληλες συνθήκες και σύγχρονες υποδομές για τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη των συλλογών της. Ως εθνικός θεματοφύλακας της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη θα παρέχει πρόσβαση στην πλειοψηφία της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, σε χειρόγραφα, παλαίτυπα, ιστορικά αρχεία, καθώς και σε περιοδικά και εφημερίδες.

Εμμανουήλ Τσεσμελής1, CERN - Πυλώνας Επιστήμης, Τεχνολογίας, και Εκπαίδευσης (ΕΒΕ) 11:30 → 12:00, 30.01.2017 ΚΠΙΣΝ Emanouel Tsesmelis2, Lecture Title: CERN - A Portal of Science, Technology and Education (nlg) 11:30 → 12:00, 30.01.2017 Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Διάλεξη:

SNFCC

National Library of Greece

1. O Eμμανουήλ Τσεσμελής είναι καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN 2. Mr. Emanouel Tsesmelis is professor of Physics, Oxford University, Head of CERN international public relations

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 3

Π1.6 / Ενδεικτικά φυλλάδια (Mονόφυλλη πρόσκληση, Α΄–Β΄ όψεις)

44


(ΕΒΕ) Διάλεξη: Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος1 Θέμα: «Όταν ο Ιπποκράτης συναντά... τη Θέμιδα» - Ιατρονομικά 11:30 → Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

13:00, 30.01.2017, ΚΠΙΣΝ

(nlg)

Haralambos N. Moutsopoulos2 Lecture:

Lecture Title:

When Hippocrates met Themis - Laws of Medicine 11:30 → 13:00, 30.01.2017, SNFCC National Library of Greece

nlg.gr

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 3

Π1.5 / Αφίσα εκδήλωσης

45


Transition

National Library of Greece

31.01 20.02.2017 Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 3

Π1.11 / Eφαρμογές επιλογής (Outdoor)

46


01. (ΕΒΕ) 01→ 28.02. 2017 (nlg) Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 3

01. (ΕΒΕ) 03→ 31.04. 2017 (nlg) Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Π1.6 / Ενδεικτικά φυλλάδια (Eξώφυλλα προγραμμάτων εκδηλώσεων)

01. (ΕΒΕ) 05→ 30.06. 2017 (nlg) Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

47


(ΕΒΕ) (nlg)

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Ελληνική Εθνική Βιβλιογραφία

Ελληνική Εθνική Βιβλιογραφία (ΕΒΕ) Ελληνική Εθνική 1989 → 1993 Βιβλιογραφία (ΕΒΕ) (nlg) 2009 → 2017 (nlg) Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

National Library of Greece

National Library of Greece

1989 → 1993 Ανάπτυξη εφαρμογών σήματος–λογοτύπου 3

Π1.11 / Εφαρμογές επιλογής (Εξώφυλλα)

48


nlg.gr / Look and Feel Η ανάπτυξη μιας λειτουργικής και εύχρηστης ιστοσελίδας θα αποτελέσει την βασικότερη πλατφόρμα αφενός για την επικοινωνία της ΕΒΕ με ένα ευρύτερο κοινό, αφετέρου για την ενσάρκωση του οράματός της για καθολική προσβασιμότητα και συμπερίληψη. Είναι σαφές πως ο σχεδιασμός της αποτελεί μια ξεχωριστή εργασία με μια πληθώρα σημαντικών επιμέρους διεργασιών όπως η καταγραφή και κατανόηση των αναγκών των χρηστών, η ανάλυση των στρατηγικών και λειτουργικών στόχων της ΕΒΕ, η σωστή αρχιτεκτονική της πληροφορίας κ.ά. Στόχος του οπτικού σχεδιασμού της ιστοσελίδας που παρουσιάζεται παρακάτω, είναι η σύνδεση της εικόνας της ιστοσελίδας με τις υπόλοιπες εφαρμογές επικοινωνίας και η διατήρηση της φωνής και της συνολικής αίσθησης επικοινωνίας (look and feel) του κοινού με την ΕΒΕ.

nlg.gr / look and feel

49


Η ΕΒΕ

Υπηρεσίες

Κατάλογοι

Ψηφιακές συλλογές

Εκδόσεις

Νέα

Πρόσβαση

(ΕΒΕ)(nlg)

Χρήσιμα

Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος of Greece

Μετάβαση

20.03 → 15.06, 2017

Transition

01. (ΕΒΕ) 03→ 31.04. 2017 (nlg)

Διάλεξη:

Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος Θέμα: «Όταν ο Ιπποκράτης συναντά... τη Θέμιδα» Ιατρονομικά 11:30 → 13:00, 30.01.2017

Εκδηλώσεις

Ιαν.–Φεβ. 2017

nlg.gr / look and feel

Π1.4 / Προσχέδια Ιστοσελίδας / Homepage «nlg.gr» με χρήση σήματος–λογοτύπου 1

50


(ΕΒΕ)(nlg) Ιστορικά στοιχεία

Eκπαιδευτικά προγράμματα

Ζωγραφίζω την δική μου Βιβλιοθήκη 30.01.2017,11:30 → 13:00

1888 → 2007 Από το Βαλλιάνειο στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Η τοποθέτηση των σημάτων 1 και 2 γίνεται πάντα στην κάτω αριστερή γωνία. Παραμένουν αμετακίνητα στοιχεία κατά την κύληση της σελίδας επιτρέποντας να λειτουργούν τόσο ως υπογραφή της συνολικής εικόνας όσο και ως ένα επιπλέον νοητό επίπεδο πάνω από το βασικό περιεχόμενο.

Search NLG online library for:

H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί τον θεματοφύλακα της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων και την κιβωτό ενός μοναδικού πλούτου στον οποίο καταγράφεται η πορεία της ελληνικής σκέψης και ιστορίας δια μέσου των αιώνων. Κύριος στόχος της όμως είναι ο απαράμιλλος αυτός πλούτος να μην παραμείνει απλά φυλασσόμενος, αλλά να μεταμορφωθεί σε γνώση που διαχέεται στην κοινωνία. […]

Αρχείο

Σπάνια και μοναδικά αντίτυπα

α

Ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Δρ. Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου

nlg.gr / look and feel

Π1.4 / Προσχέδια Ιστοσελίδας / Homepage «nlg.gr» με χρήση σήματος–λογοτύπου 2

51


ύριος στόχος της όμως είναι ο απαράμιλλος αυτός πλούτος να μην παραμείνει απλά φυλασσόμενος, αλλά να μεταμορφωθεί σε γνώση που διαχέεται στην κοινωνία. […]

α

(ΕΒΕ)(nlg)

Ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Δρ. Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου

Workshop

Εκδόσεις

1832 → 2017 H ιστορία της Εθνική Βιβλιοθήκης ανά τους αιώνες

Διάλεξη

Renzo Piano Η νέα Αρχιτεκτονική 21.03.2017,11:30

Γ. Ματθιόπουλος Εισαγωγή στον τυπογραφικό σχεδιασμό 21.03.2017,23.03.2017,13:00 → 15:00

Η τοποθέτηση των σημάτων 1 και 2 γίνεται πάντα στην κάτω αριστερή γωνία. Παραμένουν αμετακίνητα στοιχεία κατά την κύληση της σελίδας επιτρέποντας να λειτουργούν τόσο ως υπογραφή της συνολικής εικόνας όσο και ως ένα επιπλέον νοητό επίπεδο πάνω από το βασικό περιεχόμενο.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Νational Library of Greece

nlg.gr / look and feel

© 2017 Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. All rights reserved. Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα, Αθήνα T. 210 3382 500 / 210 3382 600 E. info@nlg.gr

Π1.4 / Προσχέδια Ιστοσελίδας / Homepage «nlg.gr» με χρήση σήματος–λογοτύπου 3

52


Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος of Greece

Μετάβαση

20.03 → 15.06, 2017

Transition

(ΕΒΕ)(nlg)

01. (ΕΒΕ) 03→ 31.04. 2017 (nlg) Εκδηλώσεις

Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος of Greece

(ΕΒΕ)(nlg)

Ιαν.–Φεβ. 2017

Μετάβαση

Διάλεξη:

Θέση τοποθέτησης σημάτων πρότασης 2 και 3

nlg.gr / look and feel

Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος Θέμα: «Όταν ο Ιπποκράτης συναντά... τη Θέμιδα» Ιατρονομικά

Eκπαιδευτικά προγράμματα

Ζωγραφίζω την δική μου Βιβλιοθήκη 30.01.2017,11:30 → 13:00

Π1.4 / Προσχέδια Ιστοσελίδας / Homepage «nlg.gr». Απεικόνιση σε ταμπλέτα και κινητό

20.03 → 15.06, 2017

01. (ΕΒΕ) 03→ 31.04. 2017 (nlg)

Transition

Διάλεξη:

Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος

53


Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΕΒΕ) Greek Libraries Network (nlg) National Library of Greece Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Αρχική

Το δίκτυο

Νέα

Δράσεις

Επικοινωνία

151 151 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, περιμένουν να τις γνωρίσεις! Bρες την δική σου εδώ

Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος συγκροτείται για να βοηθήσει τις Ακαδημαϊκές, Ερευνητικές, Δημόσιες, Δημοτικές, και σχολικές βιβλιοθήκες να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο κοινό τους. Μάθετε περισσότερα

nlg.gr / look and feel

Π1.4 / Προσχέδια Ιστοσελίδας / Homepage «Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών»

54


Σχηματική παρουσίαση ιδέας ambient εφαρμογής Η πρόταση αφορά στην τοποθέτηση μεγάλων αφισών εν είδη κινηματογραφικών καρέ κατά μήκος της πορείας επιλεγμένων υπόγειων γραμμών του μετρό της Αθήνας. Τα καρέ παρουσιάζουν στοιχεία της προτεινόμενης οπτικής γλώσσας, μαζί με τις λέξεις Μετάβαση και Transition, καθώς και πληροφορίες σχετικές με την χρονική περίοδο κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία μετάβασης της ΕΒΕ. Οι επιβάτες του τρένου, αν και στην πραγματικότητα εν κινήσει, βρίσκονται στο σταθερό σημείο θέασης μιας κινηματογραφικής ταινίας η οποία «τρέχει» εκτός του τρένου. Η μετακίνηση των επιβατών του τρένου και οι συνειρμοί που δημιουργούνται από την ανάγνωση των λέξεων Μετάβαση και Transition, συνδυάζονται νοητά με τρόπο βιωματικό, επιτυγχάνοντας την άμεση και αποτελεσματική επικοινωνία του γεγονότος της μετάβασης της ΕΒΕ. Ambient

Π1.10 / Ambient: Σχηματική παρουσίαση ιδέας

55


Η συνύπαρξη με την ταυτότητα του ΚΠΙΣΝ Η σωστή διαχείριση της συνύπαρξης της οπτικής ταυτότητας της ΕΒΕ με το σήμα/λογότυπο του ΚΠΙΣΝ μπορεί να ενισχύσει στρατηγικά την εικόνα και των δυο φορέων. Η λύση που προτείνουμε αφορά στη χρήση κατ’ αποκλειστικότητα της μονόχρωμης γραμμικής εκδοχής του λογοτύπου του ΚΠΙΣΝ σε μαύρο χρώμα (βλ. Ενότητα 6.5.3 εγχειριδίου επικοινωνίας ΚΠΙΣΝ) στο σύνολο των εφαρμογών επικοινωνίας της ΕΒΕ.

ΕΒΕ / ΚΠΙΣΝ

Π1.3 / Ενότητα: Συσχετισμοί λογοτύπου ΕΒΕ/ΚΠΙΣΝ

56


Εθνική National Βιβλιοθήκη Library της Ελλάδος of Greece

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος National Library of Greece

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται: (α) Η διατήρηση της συνέπειας της οπτικής γλώσσας στις εφαρμογές επικοινωνίας της ΕΒΕ. (β) Η ανάδειξη της ταυτότητας της ΕΒΕ ως πρωτεύουσας στις αντίστοιχες εφαρμογές επικοινωνίας (αποφεύγεται η σύγχυση ως προς τον φορέα οργάνωσης μιας εκδήλωσης). (γ) Η ισχυρή σύνδεση της γραμμικής εκδοχής του σήματος ΚΠΙΣΝ με την ΕΒΕ και άρα έμμεση ενίσχυση της ταυτότητάς της. Μακροπρόθεσμα η συστηματική παρουσία της συγκεκριμενής εκδόχης του σήματος του ΚΠΙΣΝ, ακόμα και απουσία οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της οπτικής γλώσσας, μπορεί δυνητικά να εγείρει συνειρμούς σχετικούς με την εικόνα και τη δράση της ΕΒΕ.

ΕΒΕ / ΚΠΙΣΝ

Π1.3 / Ενότητα: Συσχετισμοί λογοτύπου ΕΒΕ/ΚΠΙΣΝ

57

Creative proposal - Papazoglou  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you