Page 1

De maashorst

Slim pakken

BBQ-time

juli 2015 gratis meenemen! www.nederlandbruist.nl


“Zonder problemen alles kunnen eten en echt weer kunnen lachen, dat is onbetaalbaar!” Reparatie aan uw kunstgebit, klaar terwijl uw wacht. Ook in het weekend! Implantologie, prothetiek en nazorg alles onder één dak Vergoeding rechtstreeks via uw zorgverzekering

OPENINGSTIJDEN maandag t/m donderdag 08.30 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur vrijdag 08.30 - 12.00 uur en 13.00 - 15.00 uur weekend enkel op afspraak

SPOORLAAN 21, 5461 JX VEGHEL. TEL. 0413 - 820 269 / 0413 - 820 270


Walplein 17, Oss, Tel. 0412-622351


18

Colofon Uitgever Nederland Bruist B.V. manager Marcel Bossers

6

TRAFFIC & Vormgeving Nederland Bruist Themateksten & Eindredactie Nederland Bruist Acquisitie René Moes, 06-19629221

10

Contact Maashorst Bruist

33

Takkebijsters 57A, 4817 BL Breda

8

T 076-7115340, F 084-8354655 maashorst@nederlandbruist.nl Like ons op facebook.com/DeMaashorstbruist Contact Hoofdkantoor Nederland Bruist B.V. Takkebijsters 57A, 4817 BL Breda nl@nederlandbruist.nl www.nederlandbruist.nl | www.belgiebruist.be Like ons op facebook.com/nederlandbruist

29 14

Inhoud

Eigen magazine? Nederland Bruist zoekt enthousiaste franchisenemers. Meer weten? Neem contact op via 088-7340080. Of stuur een e-mail naar franchise@nederlandbruist.nl Copyright Nederland Bruist B.V. Het overnemen van artikelen als bedoeld in artikel 15 van de auteursrecht is niet toegestaan. ©2015 Nederland Bruist B.V. Merknaam de Maashorst Bruist is een merknaam en eigendom van Nederland Bruist B.V. Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Nederland Bruist B.V. is echter niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt. In dezelfde reeks verschijnen ook: de Achterhoek, Alkmaar, Almere, Bergen op Zoom, Breda, Breda 50PLUS, ’s-Hertogenbosch, Den Bosch 50PLUS, Dordrecht, Etten-Leur, “t Gooi, Haarlem, Haarlem 50PLUS, Haarlemmermeer, de Langstraat, Nijmegen, Oosterhout 50PLUS, de Peel, Reeshof, Roosendaal, Rotterdam, Tilburg, Tilburg 50PLUS, de Waterweg, de Zaanstreek, Zutphen.


BRUISENDE LEZER Zomer in Nederland, wat is dat toch mooi. Iedereen is vrolijk, iedereen lacht. Er wordt buiten gegeten, buiten gezwommen, buiten geleefd. En als wij onze complete redactie naar buiten zouden kunnen verhuizen, zouden wij dat natuurlijk het liefst meteen doen. Maar of er dan nog veel van werken terecht zou komen... Wees niet bang, de redactie is niet naar buiten verhuisd en heeft ook dit keer weer keihard gewerkt om een zo mooi mogelijke editie van De Maashorst Bruist voor jullie samen te stellen. Iets wat zeker weer is gelukt! Elke maand weten we weer de meest bruisende zaken uit de regio op te sporen en ze een plekje te bieden in ons magazine. Zo lees je dit keer over bedrijven als de Praktijk voor Reconnective Healing van Yvonne van den Tillaar, Vivendy en

N? ADVERTEREar m ai l of bel na

ruist.nl nl@nederlandb 0 34 076-7115

Praktijk Shenti. Maar ook komt een onderwerp als slim je koffer pakken aan bod. En laten we de barbecuetips niet vergeten. Wat de rest van het magazine je deze mooie zomermaand weer allemaal te bieden heeft, verklap ik nog niet, dat mag je helemaal zelf gaan ervaren. Een goede tip van de redactie: werken in het zonnetje zou misschien niet zo bevorderlijk zijn voor onze productiviteit, maar lezen in het zonnetje daarentegen... Puur genieten! Geniet van de zomer, de zon en natuurlijk van deze editie van De Maashorst Bruist!

Veel leesplezier! RenĂŠ


Het is weer zomer! Zodra de temperaturen stijgen en het zonnetje schijnt, stijgen uit vrijwel elke tuin de heerlijkste barbecueluchtjes op. Hoog tijd dus om zelf ook de barbecue weer uit de schuur te halen en lekker te gaan grillen. met onderstaande tips & tricks zal jouw barbecueavontuur een nog groter succes worden dan voorgaande jaren. Een goede voorbereiding is ook in het geval van barbecueën het halve werk. Steek de barbecue dus ruimschoots op tijd aan zodat deze perfect op temperatuur is als je wilt gaan kokkerellen. Maar hoe weet je eigenlijk wanneer je bbq deze temperatuur heeft bereikt? Dat zie je aan de houtskool of de briketten die je gebruikt. Zodra de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren, is de barbecue op perfecte griltemperatuur. Let op: voeg op tijd nieuwe kolen toe om te voorkomen dat je de barbecue opnieuw aan moet steken.

En dan, de barbecue is op temperatuur, het vlees kan erop. Waar moet je dan aan denken? • Bestrijk het vlees regelmatig met olie, daardoor blijft het lekker sappig. • Prik nooit met een vork in het vlees, maar gebruik liever een vleestang. Zo blijven de vleessappen langer in het vlees en blijft het vlees dus sappiger. • Kleeft het vlees aan het rooster, trek het dan niet los, maar heb even geduld. Je zult zien dat het vanzelf loslaat.


Natuurlijk kun je veel meer op een barbecue bereiden dan alleen vlees. Vis is een lekker en gezond alternatief. Bovendien is vis zeer geschikt voor de barbecue omdat het vrij snel klaar is. Ook voor vis geven we je wat tips:

Hele vissen kun je het best in een speciale visklem bereiden om te voorkomen dat ze uit elkaar vallen.

Bestrijk ook de vis, net als vlees, regelmatig met olie om vastplakken te voorkomen.

Tere stukken vis kun je het best verpakt in aluminiumfolie, eventueel met wat kruiden en groenten, op de barbecue leggen voor het beste resultaat.

“Steek de barbecue altijd ruimschoots op tijd aan”

Eigenlijk kun je het met barbecueën zo gek of simpel maken als je zelf maar wilt. Of je nu aan de slag gaat met een lekker stuk vlees, een heerlijk visje of alleen wat groente grilt, het zal je zeker smaken!


Wendy van der Ven “Veel mensen ervaren een drempel om bij mij aan te kloppen”, wilde als kind al vertelt Wendy. “Op het moment dat ze er echter voor open staan en naar hun eigen gevoel durven te kijken, kunnen we veel bereiken. mensen helpen maar Vanuit mijn heldervoelendheid stem ik in feite af op de energie van wist niet hoe. Haar de persoon die tegenover mij zit. Samen gaan we op zoek naar de hooggevoeligheid was blokkade én de voor die persoon beste manier om deze blokkade te daarbij eerder een doorbreken zodat hij of zij weer verder kan.” last dan een gave. Emotionele oorzaak Na jaren te hebben Met wat voor problemen kloppen mensen bij Wendy aan? “Dat is gezocht en gewerkt heel divers. Van depressieve gevoelens tot rugpijn en nek- en aan haar persoonlijke schouderklachten. Vaak ligt hier een emotionele oorzaak aan ten grondslag. Ik zie ook veel mensen, vooral vrouwen, die voor ontwikkeling, startte iedereen in hun omgeving zorgen, maar zichzelf daarbij vergeten.” ze onder de naam Vivendy haar eigen Spirituele ontwikkeling praktijk voor healing “Het zichzelf waard vinden om een plekje in te nemen op deze is eveneens een belangrijk thema. Het geeft voldoening dat en coaching. “Ik heb wereld, ik mijn steentje kan bijdragen om er voor te zorgen dat mensen het mijn passie gevonden.” gevoel hebben net zo veel bestaansrecht te hebben als ieder ander.” Wendy organiseert tevens iedere twee weken een meditatie en healing avond. “Dit is een ontspannen, spirituele avond in kleine groepen van maximaal 6 personen. Geïnteresseerden kunnen zich bij mij aanmelden.”

De kunst van 8


bruisendE/zaken

“Iedereen heeft het recht om gelukkig te zijn”

het leven 9

Nieuwe Markt 3c te Uden 06-28184807 info@vivendy.nl Eigenaar: Wendy van der Ven www.vivendy.nl


check

de

taained op ac de m

van

s-oss.nl

r-fitnes

u www.pu

? r a a l k r e m o z l e w l a j i j Ben ONBEPERKT SPORTEN VANAF 11 EURO PER MAAND*

incl. begeleiding instructeurs

Euterpelaan 19 | 5344 CA Oss | 0412 - 64 65 99 | www.puur-fitness-oss.nl *Vraag naar onze voorwaarden Slim Eten

istenpra ët

jk kti

Di


Wat begon als een hobby is vandaag de dag haar grote passie. Jaren geleden kwam Yvonne van den Tillaar in aanraking met Reconnective Healing: een krachtige, zuivere techniek die de balans tussen lichaam en geest herstelt. Haar cliënten worden als het ware terug in hun kracht gezet. Het zelfhelend vermogen wordt geactiveerd waardoor klachten verlichten en/of verdwijnen. Yvonne volgde een opleiding bij de internationaal erkende Amerikaanse healer Eric Pearl.

bruisende/zaken

“Alles is energie” Yvonne vertelt: “De frequentie die ik doorgeef aan de cliënt (zonder de cliënt aan te raken) resoneert met de lichaamsfrequentie waardoor verbetering ontstaat. Naast de helende werking komen mensen ook vaak

“Ik werk met helende energie” innerlijk tot rust. Deze vriendelijke doch krachtige manier kan worden ingezet bij een zeer breed scala van klachten, zowel psychisch als lichamelijk.”

Kinderen “Klachten hebben altijd een oorzaak. Ik weet daar vaak de vinger op te leggen. Ik geef handreikingen en tips om verergering of herhaling te voorkomen. Naast volwassenen, sporters en zelfs dieren vind ik het geweldig om met kinderen te werken. Ze vinden het prettig om hier te zijn en gaan vrolijk de deur uit. Ouders geven aan dat ze altijd een positieve verandering bij hun kind zien, fantastisch toch?”

Yvonne van den Tillaar Vlierelaar 1, 5467 JV Veghel 06-54248880 info@yvonne-rh.nl Eigenaar: Yvonne van den Tillaar www.yvonne-rh.nl 11


MATRIX FUDGE ROYAL EFFEM

Zuiderpassage 8-10 5401 GJ UDEN 0413- 252666 tejohairstyling@kpnmail.nl www.tejo-hairstyling.nl


Column/Interpunctie veghel

Tussen twee vuren... John heeft twee dochters: waarvan er één van 16 jaar is. (Beiden wonen bij hun moeder). John wil samen gaan wonen met Mariska. Hun woonafstand is groot. Aangezien hij een sterke band heeft met zijn dochters wil John niet verhuizen. Mariska, ongehuwd en kinderloos, wil na goed nadenken wel verhuizen. Ze zegt moet haar werk op en moet voorlopig met invalbanen genoegen nemen. Ze kopen samen een nieuwe woning met ruimte om ook John’s dochters te ontvangen. Men verwacht geen problemen. Ze zijn al groot, een redelijke ex-vrouw, hoe moeilijk kan het zijn? De dochters logeerden soms bij vader en Mariska en iedereen deed zijn best. Maar Mariska was niet gewend aan een gezin met kinderen. Binnen no time was het huis rommeliger dan zij verdroeg. Gebruikte glazen en kopjes bleven op tafel staan…. Toen Mariska na een week oud brood en een half glas zure melk op de “meidenkamers” aantrof barstte zij in woede uit! De dochter kreeg de volle laag. Toen John thuiskwam en hoorde wat er gebeurd was werd hij boos op Mariska (“Maak er toch niet zo’n drama van!”). Mariska huilde en voelde zich ellendig, ze had misschien niet boos moeten worden maar ze had zich al zó lang ingehouden…. Ze voelde zich niet meer thuis in haar eigen huis. John voelde zich tussen twee vuren zitten. Want zijn dochters moesten zich toch ook op hun gemak voelen bij hen? Iedereen die dit soort problemen heeft, help ik daarbij.

13

Interpunctie Nellie Timmermans-van de Kamp Smientdonk 2, 5467 CA Veghel 0413-310795 | 06-21 59 24 35 info@interpunctie.nl www. stief-gezin.nl www. interpunctie.nl


K inderen Vaak krijgen kinderen die afwijken/storend gedrag vertonen al snel een diagnose ADHD en krijgen ze hiervoor medicatie voorgeschreven. In vele gevallen zijn deze kinderen lichamelijk en geestelijk geheel uit balans. Bij Praktijk Shenti kunnen ze uw kind door middel van energetische therapie terug in balans brengen .


weer in balans

bruisendE/zaken

Wat is het verhaal achter Praktijk Shenti?

Hoe behandel jij kinderen?

“Ik ben nu 23 jaar rolstoel gebonden en mijn spirituele ontwikkeling is begonnen nadat ik een tweetal bijna dood ervaringen mee heb mogen maken. Ik voelde dingen aan en kon met met handoplegging pijnen wegnemen. Van daaruit ben ik mezelf verder gaan ontwikkelen, onder andere via cursussen en opleidingen waarna ik uiteindelijk mijn eigen praktijk voor energetische geneeswijze heb geopend.”

“Ik geef energiebehandelingen. Vaak merk ik daarbij al binnen enkele minuten dat er verschil optreedt. De meeste kinderen zie je tot rust komen en beginnen te gapen. Velen kunnen na een aantal behandelingen de medicatie verminderen.”

Wie kunnen bij jou terecht? “In principe zowel volwassenen als kinderen, maar ik ben gespecialiseerd in het helpen van kinderen met “afwijkend/storend” gedrag, zoals ADHD, ADD, autisme en tics. Veel kinderen krijgen een onterechte diagnose die ze vervolgens als stempel met zich meedragen. Ik merk heel snel wanneer het afwijkende gedrag een andere oorzaak heeft. Hiervoor ga ik onder andere het gesprek aan met de ouders en het kind om achter eventuele onderliggende factoren te komen.”

Wat is je streven? “Kinderen zijn de toekomst; ik leef ervoor om kinderen te helpen. Dat geeft niet alleen het kind en de ouders positieve energie, maar mij zeker ook!” Praktijk Shenti verzorgt sinds kort ook healings op afstand via foto’s. Kijk voor meer informatie op www.praktijkshenti.nl.

Breukrand 326, 5403 LH Uden 06-20477479 Eigenaren: Bert en Birgit van der Heijden www.praktijkshenti.nl 15


Prins Willem Alexander Sportpark 21

Kijk voor meer informatie op www.monkeytownveghel.nl


Column/dierenartsencentrum De Peelhorst!

Zeg eens AAA De meeste mensen gaan een keer per jaar naar de tandarts. Dat ook het gebit van paarden en pony's regelmatig door een dierenarts moeten worden nagekeken is minder bekend. Toch is het van groot belang voor hun gezondheid en voor de diegene die met het paard wil rijden . De kiezen groeien 2 mm per jaar en slijten tegen elkaar af. Vaak gebeurt dit op een manier waarbij er scherpe punten in de wang of in de tong kunnen gaan prikken. Deze beschadigingen geven irritatie en ontstekingen en problemen bij het rijden. De stand van het gebit, het wisselen van de tanden en kiezen en het voorkomen van wolfstanden zijn allemaal redenen om het gebit jaarlijks door de dierenarts te laten nakijken en behandelen. Door middel van een mondsperder wordt de mond open gehouden en kunnen alle tanden en kiezen een voor een bekeken en behandeld worden. Problemen die wijzen op een slecht gebit zijn: slecht of langzaam eten, proppen voer uit de mond laten vallen, vermageren, schudden met het hoofd, problemen met rijden, buikpijn of diarree. Met een handvijl of een elektrische vijl worden de scherpe punten weg gevijld. Soms krijgt het paard een lichte verdoving als de behandeling pijnlijk is of het paard te angstig is. Voor de jaarlijkse gebitscontrole van uw paard of pony kunt u contact opnemen met Dierenartsencentrum D e Peelhorst.

Op v e r t oo n va n dit m aga z ine on t va n gt u 10% kor ting op ee n gebit sbeh a ndeling v an u w pa a r d of pon y.

Dierenartsencentrum De Peelhorst Meulenveldt 32 Drossaard 11 5451 HV Mill 5403 EV Uden 0413-251159 0485-477555 www.dacdepeelhorst.nl


Slim pakken mAXimAAl 20 Kilo BAGAGE, dAt moEt lUKKEn dEnK jE. mAAr hAlvErWEGE dE KoFFEr ZiE jE dAt jE rUimtE (Én Kilo’S) tE Kort GAAt KomEn om Al jE KlEdinG, SliPPErtjES, BAdlAKEnS, toilEtArtiKElEn En BoEKEn mEE tE KUnnEn nEmEn. voor iEdErEEn diE Altijd BovEnoP dE KoFFEr moEt GAAn ZittEn om dEZE tE KUnnEn SlUitEn, hEEFt BrUiSt nUttiGE inPAKtiPS!


vAriEEr mEt ACCESSoirES Je hoeft echt niet heel je garderobe in te pakken. Slimmer is om items mee te nemen die je onderling kunt combineren en daarnaast veel verschillende accessoires mee te nemen, zoals opvallende kettingen, armbanden en sjaaltjes. Zo kun je er elke dag toch net wat anders uitzien.

ShoPPEn KAn dAAr ooK! Waarom alles meesjouwen? overal op de wereld kun je leuke bikini’s, maar ook zonnebrandcrème, shampoo, tandpasta en dergelijke kopen. Pak ‘light’ en shop ter plaatse wat je nodig hebt. neem ook één zwemshort of bikini mee voor die eerste duik en plan snel een ochtendje shoppen op je vakantiebestemming. Zo heb je meteen alle leuke winkeltjes gespot. en geef toe: de zwemkleding op strandbestemmingen is vaak veel leuker én goedkoper dan in nederland.

“Deze koffer is echt VEEL te klein!”

dE GoUdEn tiP: dE vACUÜmZAK! Vooral handig als je met de auto op reis gaat: doe spullen als handdoeken, badlakens, beddengoed e.d. in een vacuümzak. Je zult versteld staan hoeveel je mee kunt nemen. Dit is overigens ook een heel goede tip voor wintersportgangers (het duurt nog even, maar dan is deze tip alvast in the pocket!); skibroeken en ski-jacks tover je met de stofzuiger om in een plat pakketje dat perfect op de bodem van de kofferbak past.

“hoUd WAt rUimtE ovEr voor SoUvEnirS!” 19

KlEinE tiPS, oh Zo hAndiG maak een ‘wat neem ik mee’ lijstje en probeer je daaraan te houden. Prop sokken en ondergoed in je schoenen. Geef jezelf een e-reader cadeau voor je zomerse leesvoer. rol je kleding op (plaats besparen én minder kreukels). neem mini-verpakkingen mee. Wees streng en pak alleen in wat je écht nodig hebt en bedenk wat we al zeiden: shoppen ter plaatse is ook leuk. Trek zwaardere kleding zoals wandelschoenen, spijkerbroek en jas aan tijdens de reis. Pak een beetje wasmiddel in voor een tussendoorhandwasje. en, last but not least: houd wat ruimte over voor souvenirs!


Wij verzorgen ook Catering

Slagerij Arie Zeegers in Oss is al jaren een vooruitstrevende slagerij. Wij zijn steeds op zoek naar de beste kwaliteit vlees, zowel op gebied van rund-, varkens-, lams- als van kalfsvlees. Met een moderne worstmakerij bieden wij de lekkerste vleeswaren en kunt u bij ons terecht voor heerlijke zelf bereide maaltijden. Bovendien kan onze gediplomeerde vinoloog u een deskundig wijnadvies geven en mooie passende wijnen leveren bij uw maaltijd.

Buffetten Voor feesten van verenigingen en bedrijven leveren wij een gevarieerd assortiment aan buffetten van 5 tot 150 personen. Bijna alles is mogelijk! Gelieve minimaal 3 dagen van te voren bestellen. Prijzen zijn inclusief chafing dishes. Graag bepalen wij samen met u wat de ideale samenstelling van het buffet is. Thema’s of gelegenheidsaspecten worden hierbij meegenomen. Wij willen graag dat uw buffet ook een geslaagd buffet wordt. Het buffet wordt op locatie bezorgd en kan ter plaatse worden opgemaakt. Salades Een verse huzarensalade uit eigen keuken, bereid van verse ingrediÍnten en rijkelijk gevuld met rundvlees. De huzarensalade is heerlijk als maaltijdvervanger in de zomer of als bijgerecht bij de barbecue. De huzarensalade is op ieder gewenst moment te verkrijgen. Er is ook een heerlijke zalmsalade verkrijgbaar. Naast onze huzarensalade leveren wij ook de lekkerste saladeschotels. Al onze salades worden in onze eigen keuken bereid en opgemaakt. Uiteraard zijn er ook combinaties mogelijk van verschillende salades en kunt u uw wensen kenbaar maken. Hapjesschotels Ideaal voor bij een borrel of op een feestje, onze heerlijke hapjesschotels! Alle hapjes worden bereid in onze eigen keuken. Bestellingen nemen wij aan vanaf 50 hapjes, 10 per soort. Vraag in de winkel naar onze actuele prijzen.

20


bruisend/recept

Barbecue Bij heerlijk weer gaat iedereen barbecueën! Wij hebben voor u heerlijk barbecuevlees en een aantal mooie pakketten samengesteld. Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden. Kom gerust een keer langs om de mogelijkheden te bespreken. Of stel uw vraag hier per e-mail.

Varkenshaas van de bbq Wat heb je nodig? • 1 varkenshaas • 1 ons ontbijtspek • 2 laurierblaadjes • 2 el tijm • Neem een groot stuk aluminiumfolie en leg de varkenshaas hier op. Strooi nu de fijngehakte tijm en de laurierblaadjes over het varkenshaasje heen en maal hier vervolgens de peper overheen. Nu de plakjes ontbijtspek over het vlees heenleggen. Zorg trouwens voor behapbare stukken ontbijtspek! • Vouw het varkenshaasjes dubbel en bind hem met bindtouw, wat je bij de slager kunt krijgen als je om rollade-touw vraagt, stevig vast. Pak nu het varkenshaasje in het aluminiumfolie. Leg nu het varkenshaasje in de koelkast en laat het vlees hierin minimaal twee uur marineren.

lek

r ke

ba

cuen rbe

• Nadat de smaken goed in het stuk vlees zijn getrokken kan het folie verwijderd worden. Rooster het varkenshaasje in ongeveer 20 minuten gaar op de barbecue. Het is niet erg als het vlees van binnen nog wat rose is! Als het varkenshaasje erg gaar uitziet het bindtouw verwijderen, de laurierblaadjes verwijderen en smullen maar!

Wolfskooi 25-27 | 5345 MH OSS | 0412-635627 www.slagerijariezeegers.nl


Grootste zonnestudio in de regio

Aan de 14 zonnebanken in Veghel is in het voorjaar een collageenbank toegevoegd.

Vestiging Uden: Pastoor Spieringsstraat 33 5401 GT Uden 0413-769009 Openingstijden: maandag t/m zaterdag: 09.00 – 21.00 uur zondag: 12.00 – 18.00 uur Vestiging Veghel: Stationsstraat 20 c 5461 JV Veghel 0413-769029 Openingstijden: maandag t/m zaterdag 09.00 – 21.00 uur Zo: 12.00 – 18.00 uur Zie onze website www.sansoleil.nl


Paramedische Voetzorg bij de oudere mens Ria Snelting geeft les in paramedische voetzorg Bij Peduca in Oss.

Column/Peduca

o p l e id in start we g er op 10 septe mber a .s .

Door de vergrijzing in Nederland groeit de groep ouderen boven de 70 jaar snel. Commerciële partijen binnen de voetzorg spelen hierop in door te suggereren dat bij ouderen altijd voetproblemen ontstaan, waarvoor speciaal onderwijs gevolgd moet worden om deze groep beter te kunnen behandelen. Hierdoor lijkt het alsof het hebben of krijgen van grijze haren en rimpels direct samenhangt met het krijgen van voetklachten die alleen behandeld zouden mogen worden door een “gespecialiseerde geriatrische voetzorgverlener”.

Peduca durft te stellen dat dit niet waar is. Ouderdom alleen is geen reden voor meer vraag naar voetzorg. De meeste ouderen hebben geen voetklachten of komen alleen geregeld bij een voetzorgverlener, omdat zij hun voeten niet meer zelf kunnen verzorgen. Wel is het zo dat lichamelijke aandoeningen, die horen bij het stijgen van de leeftijd, ervoor kunnen zorgen dat voetzorg toch echt nodig is. Denk bijvoorbeeld aan reumatische klachten of diabetes. Dit wil niet zeggen dat voetzorg bij ouderen hetzelfde is als bij jongere mensen. Ook onze voeten worden zichtbaar ouder, net als de rest van ons lichaam. Hier houdt uw voetzorgverlener wel degelijk rekening mee. In de opleiding tot Paramedisch Chiropodist komen alle aspecten rondom voetzorg bij ouderen ruim aan bod. In de vele uren voetenpoli die een Paramedisch Chiropodist besteedt aan het leren van goede voetzorg, wordt voldoende ervaring opgedaan om deze groeiende groep op adequate wijze te behandelen. Paramedisch Voetcentrum Peduca Nieuwsgierig geworden naar Kruisstraat 58A | 5341 HE Oss de opleiding? Kom dan naar de Tel.: 0412 - 78 58 71 informatiedagen. Deze vindt u www.peduca.nl op www.peduca.nl/nieuws.


complete woonafdeling

Gratis 3d-ontwerp


alles voor een goede nachtrust

riverdale lifestyle PTMD

Woonboulevard Oss, Frankenweg 25-27 Oss 0412-623698 Eigenaren: Albertine en Martijn Verbruggen www.verbruggen-megastore.nl

600m2 woonaccessoires


Huisdier van de maand Deze maand: Diesel Ik ben Diesel. Vroeger had ik een bril nodig om tussen mijn haren door de voerbak te vinden. Vorige week ben ik naar de kapper geweest en nu sta ik mooi op de foto. Toen ik thuis kwam stond mijn bakje met Royal Canin brokjes van de Boka al klaar. Ben daarna even gaan slapen, want ik was moe van de knipbeurt. Nu hoop ik op een lekker snackpakket want ik heb het wel verdiend, was lief geweest bij de kapper! Groetjes Diesel en eigenaar Joop Heinen

Stuur een foto van uw huisdier met een kort verhaaltje naar bokadierentuin@live.nl en win een snackpakket t.w.v. € 20,-. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en kan de prijs ophalen in de winkel.

De winkel voor al uw:

diervoerders • dierenbenodigdheden • levende have

BOKa Dier & Tuin Oijenseweg 51 Oss, Tel. 0412-483505 www.bokadierentuin.nl bokadierentuin@live.nl | facebook.com/bokaDier&Tuin

Openingstijden:

maandag van 13.00 - 18.00 uur dinsdag t/m vrijdag 9.00 tot 18.00 uur zaterdag 9.00 tot 1700 uur


We willen ons allemaal mooi voelen en daarom investeren we in uiterlijke schoonheid. Als je er geweldig uitziet, ben je dan ook gelukkig? Is het uiterlijk werkelijk belangrijker geworden dan de inhoud?

Mooi

Column/Salon 38

Als gespecialiseerd schoonheidsspecialist, ben ik ervan overtuigd dat “je mooi voelen” niet alleen een kwestie is van uiterlijke schoonheid, maar van levenshouding. Veel cliënten van Salon 38 hebben zichzelf na een moeilijke periode herpakt. Na een lastige scheiding of een periode van ziekte hebben zij besloten om weer goed voor zichzelf te zorgen. Als je het mij vraagt, is dat “schoonheid”. Mensen met hun verhaal, die weer besloten hebben iets moois te maken van het leven. Moeilijke tijden gaan tekenen in je gezicht. Daarom denk ik dat werken aan je uiterlijke schoonheid niet hoeft te betekenen dat je je innerlijk negeert. Beide, zowel innerlijke als uiterlijke schoonheid, zijn met elkaar verbonden. Zo kun je niet ontkennen dat je je na een heerlijke sauna sessie mooi, schoon en rein voelt. Andersom geldt hetzelfde; een mooi resultaat na een liquid facelift geeft je een mooi gevoel van binnen. Je innerlijk en je uiterlijk zijn dingen die altijd samen gaan. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Botox en fillers zijn er tegenwoordig voor iedereen. Voor iedere vrouw/man met hun eigen schoonheid en hun eigen verhaal. Door kleine veranderingen en accenten in het gezicht kan je werkelijk weer stralen. Wilt u graag weten wat onze Cosmetische Arts voor u kan betekenen, maak dan vrijblijvend een afspraak… Onze Cosmetische Arts is elke twee maanden bij Salon 38 aanwezig. Vrijdag 28 augustus en vrijdag 16 oktober zijn de eerstvolgende data. Groetjes Annoesjka

27

Salon 38 Bitswijk 38 5401 JB Uden 06 182 67 152 info@salon38.nl www.salon38.nl


de maashorst

meenemen! juli 2015 gratis st.nl www.nederlandbrui

‘like’ ons op Slim pakken

BBQ-time

Facebook www.facebook.com/DeMaashorstBruist

Pim Langens M 06 525 448 08

De Klaver 35 5384 XK Heesch T 0412 47 53 99 info@langenshoveniers.nl www.langenshoveniers.nl


column/steun a-part

Op de fiets langs de zorgboerderij Alweer de derde column van Zorgboerderij A-part uit Zeeland. Deze maand is de maand van de vakanties. Vanwege onze ligging, vlak langs diverse wandel- en fietsroutes, (dichtbij knooppunt 46) komen er vaak wandelaars en fietsers, in onze theetuin op bezoek, die ook een kopje koffie, cappuccino of thee bij ons komen drinken, een heerlijk zelfgemaakt stuk gebak eten en genieten van de rust en stilte. Onze deelnemers vinden het altijd weer leuk en spannend om u als bezoeker te verwelkomen en te bedienen. Ook hopen ze dat u, na de koffie met gebak, nog even een kijkje neemt in het winkeltje waar allemaal producten verkocht worden die door onze deelnemers zijn gemaakt. In het winkeltje verkopen we, buiten de gemaakte moza誰ek, ook producten uit onze boomgaard en moestuin, zoals jam, appel- en perenmoes, diverse chutneys en vlierbessensiroop. Allemaal biologisch geteeld en verwerkt. Dus alvast een prettige vakantie en hopelijk mogen wij u ontvangen in onze theetuin.

29

A-part zorgboerderij Tooverkamp 11 5411 RP Zeeland info@a-part.nu 0486-454993 06-41516919


Column/HIGH CARE 3000 BV

Eenvoudige

eerste hulp

High Care 3000 BV Loonsestraat 17, 5371PJ Ravenstein 0486-416530 info@highcare.nl, www.highcare.nl

Kent u dat nog, opa kijkt naar de lucht en weet precies wat voor weer het wordt en oma heeft voor iedere kwaal een middeltje. Wat doen we nu, we rennen naar de apotheek voor een pilletje. Dat deze pillen veel bijwerkingen hebben, chemisch zijn en niet altijd een oplossing bieden, weten we allemaal. Er wordt per jaar 4 miljard euro uitgegeven aan pillen. Tussen de 60 en 70 gevallen per jaar worden op de eerste hulp binnen gebracht met een medicijn vergiftiging. Het is niet zo onschuldig als je denkt. Paracetamol is hier de grootste boosdoener, wordt gegeven als pepermuntjes, zelfs baby’s en kinderen krijgen preventief een paracetamol zetpil bij inentingen. Het kan ook anders, bijvoorbeeld de vitamine C. Ben je moe, grieperig, lamlendig, ontstekingen, voor operaties, na operaties, zeg het maar. Vitamine C verzorgt al je weefsel en is overal in het lichaam actief. Neem eens ieder uur een tablet van 1000 mg tot je darmen gaan rommelen, dan heb je de hoeveelheid vitamine C binnen die je lichaam nodig heeft op dat moment. Geloof 30

me, u zult verbaast zijn hoeveel dat is. Niet later dan 18.00 uur innemen anders slaapt u niet, dus het geeft ook nog eens extra energie. De Tea tree olie is het mooiste huismiddeltje wat ik ken. Het is desinfecterend, fijn bij kinderen want het is erg zacht, haalt jeuk weg bij insecten beten, preventief tegen hoofdluis door een paar druppels aan de schampoo toe te voegen, een paar druppels in een glas water om je mond te spoelen bij aften, ontstekingen, voor of na tandartsbezoek. Ook bij huidirritatie vooral als dit jeukt.Het is de eerste hulp uit de Australische bush bush, als olie en als zalf te verkrijgen en een must voor de reisapotheek. En dat een probioticakuur helpt bij reizigersdiarree of na een antibioticakuur weten we toch wel? Nieuwsgierig? Kijk voor de gratis lezingen op onze site www.highcare.nl Aanmelden via info@highcare.nl of telefonisch 0486-416530


Bruisend/recept Zinderend zomers Zinderend Zinderend zomers zomers Gazpacho!

Gazpacho! Gazpacho!

dtgl dtgl dtgl

RESTAURANT DE TEUGEL

RESTAURANT RESTAURANT DE TEUGEL DE TEUGEL

De poort tot de Maashorst! DeDe poort poort tottot de de Maashorst! Maashorst!

Gazpacho. Als hij maar ijs- en ijskoud is. Deze koel geserveerde Spaanse groentesoep wordt in ons deze met een wel heel smakelijk nieuwtje op Gazpacho. Gazpacho. Als Als hijrestaurant maar hij maar ijs- ijsen ijskoud enzomer ijskoud is.verfrist Deze is. Deze koel koel geserveerde geserveerde Spaanse Spaanse groentesoep groentesoep de kaart: Deze sorbet zowel de looks, als de smaak vanop wordt wordt in ons in komkommersorbetijs! ons restaurant restaurant deze deze zomer zomer verfrist verfrist metheeft met eeneen wel wel heel heel smakelijk smakelijk nieuwtje nieuwtje op de zomer. Maar ook jij kan een heerlijk frisse gazpacho zetten! de kaart: kaart: komkommersorbetijs! komkommersorbetijs! Deze Deze sorbet sorbet heeft heeft zowel zowel deop looks, detafel looks, als als de smaak de smaak vanvan de zomer. de zomer. Maar Maar ookook jij kan jij kan eeneen heerlijk heerlijk frisse frisse gazpacho gazpacho op tafel op tafel zetten! zetten!

Bereiding Bereiding Bereiding 1. Ontvel de tomaten door ze kruislings in te snijden en enkele 1. seconden 1. Ontvel Ontvel dein tomaten deeen tomaten door ze kruislings ze kruislings te insnijden tetesnijden en enkele en enkele pandoor met ruim kokendinwater dompelen. Snijd ze seconden seconden in een inineen pan pan metstukjes. met ruim ruim kokend kokend water water te dompelen. te dompelen. Snijd Snijd ze ze vervolgens kleine vervolgens vervolgens in kleine in kleine stukjes. stukjes. 2. Schaaf met een kaasschaaf alvast wat fijne reepjes van de 2. 2. Schaaf Schaaf metmet een kaasschaaf alvast alvast watwat fijne fijne reepjes van dedede komkommer af.een Ditkaasschaaf is garnering voor straks. Dereepjes restvan van komkommer komkommer af. Dit af. Dit is garnering is garnering voor voor straks. straks. De De rest rest van van de de komkommer in kleine stukjes snijden. komkommer komkommer inpaprika kleine stukjes stukjes snijden. snijden. en pof deze in een 3. Ontdoeindekleine van de zaadlijst 3. voorverwarmde 3. Ontdoe Ontdoe de paprika de paprika van(180 van de zaadlijst de zaadlijst en pof en5pof deze deze in een in oven graden) voor minuten eneen laat ze voorverwarmde voorverwarmde oven oven (180(180 graden) graden) voor voor 5 minuten 5 minuten en laat en laat ze ze afkoelen. afkoelen. afkoelen. 4. Leg ook de rode ui, knoflook en suiker met bovengenoemde 4. 4. LegLeg ookook de de ui, knofl ui, knofl ookook en suiker enen suiker metmet bovengenoemde bovengenoemde groenten enrode derode olijfolie, witte wijn tomatensap in een groenten groenten en de en olijfolie, de olijfolie, witte witte wijn wijn en tomatensap en tomatensap in een keukenmachine en mix deze tot een gladde soep. in een

Ingrediënten 4 personen 4 personen 4 personen 600 gram pomodoritomaten Ingrediënten Ingrediënten

6 deciliter olijfolie keukenmachine keukenmachine en uurtje mix en mix deze totkoelkast tot eeneen gladde gladde soep.af te laten koelen. 600600 2gram komkommers 20deciliter milliliter witte wijn gram pomodoritomaten pomodoritomaten 6 deciliter 6 olijfolie olijfolie Zet hem nu een indeze de om soep. lekker 3 deciliter tomatensap 2 paprika’s komkommers 20 milliliter 20 milliliter witte witte wijn wijn Zet5. Zet hem hem nu nu een uurtje de in koelkast demet koelkast omom lekker af te aflaten te laten koelen. koelen. 2 komkommers Breng toteen slotuurtje opin smaak peper en lekker zout. teentjes knoflook, geperst3 deciliter 10deciliter gramtomatensap suiker 2 paprika’s 2 paprika’s 3 tomatensap 5. 5. Breng Breng tot tot slot op smaak opeen smaak metmet peper peper en en 6. Garneer afslot met takje kervel enzout. dezout. linten komkommer. 1 rode ui, fiknofl jngesnipperd 4 takjes kervel 2 teentjes 2 teentjes knofl ook,ook, geperst geperst10 gram 10 gram suiker suiker 6. 6. Garneer Garneer af met af met een een takje takje kervel kervel en de en linten de linten komkommer. komkommer. 7. Serveertip: probeer eens zelf sorbetijs te maken van bijvoorbeeld 1 rode 1 rode ui, fiui, jngesnipperd fijngesnipperd 4 takjes 4 takjes kervel kervel 7. 7. Serveertip: Serveertip: probeer probeer eens eens zelfzelf sorbetijs te maken te maken vanvan bijvoorbeeld bijvoorbeeld komkommer! Of probeer hem op sorbetijs ons zomerse terras! komkommer! komkommer! Of probeer Of probeer hem hem op ons op ons zomerse zomerse terras! terras!

_118 KJ_118

Restaurant Restaurant Restaurant De Teugel DeDe Teugel Teugel

Eindeloos genieten voor een vaste prijs!

95 € 26, Eindeloos Eindeloos genieten genieten voor voor een een vaste vaste prijs! prijs! 95 95 Onbeperkt à la carte gerechten eten volgens uniek concept € 26, € 26, Onbeperkt Onbeperkt à laàcarte la carte gerechten gerechten eten eten volgens volgens uniek uniek concept concept

Bedafseweg 22 • 5406 TM Uden • 0413 - 26 30 88 • www.restaurantdeteugel.nl Bedafseweg Bedafseweg 22 22 • 5406 • 5406 TMTM Uden Uden • 0413 • 0413 - 26- 30 26 88 30 88 • www.restaurantdeteugel.nl • www.restaurantdeteugel.nl


de ma as horst

juli 201 gratis mee ww w.n5ede rla ndb nemen! ruist.n l

Uw onderneming ook presenteren Sl in dit sprankelende magazine? Of wilt u meer pakikmen weten over de vele mogelijkheden van BBQ-tim e De Maashorst Bruist? Neem dan contact op via: maashorst@nederlandbruist.nl of bel: 076-7115340

Laar 63A 5388 HC Nistelrode 0412-61 01 14 info@fietsplus-rini.nl www.fietsplus-rini.nl

Geopend Maandag t/m vrijdag: van 9.00 tot 18.00 uur Zaterdag: van 9.00 tot 17.00 uur | Zondag: Gesloten

Wellness Praktijk Peggy massages en wellness-behandelingen

Wellness massage Hotstone massage Sportmassage Reiki Anti-aging

(geen injectables, pijnloos)

M o o i e n O nt s pa n n e n ! Adelaar 49, Oss. Info: 06 39 562 562 Like us on Facebook


column

Het verhaal van Floor Het was zondagochtend 3 mei, de dag na dat wij mijn zusjes verjaardag hadden gevierd. Ik keek even door het raam naar mijn konijnen, Bloom en Lotus. Ik zag meteen dat er iets mis was met Bloom: ze lag languit in de ren. Ze was dood. Mama en ik besloten haar te laten cremeren. We hebben een afspraak gemaakt met dierencrematorium Majesta, om Bloom maandag te gaan brengen. Het was voor ons de eerste keer dat we op een dierencrematorium kwamen. Wij vonden het allemaal erg goed geregeld en we waren blij dat we voor deze oplossing hadden gekozen. Nadat we van Bloom afscheid hadden genomen hebben we thuis ingepakt om naar Drenthe op vakantie te gaan. De buurvrouw zou voor Lotus zorgen. Wij hadden heel veel plezier in Drenthe en vierden mijn zusjes echte verjaardag op 5 mei. Toen kreeg mama van de buurvrouw het bericht dat Lotus die ochtend ook was overleden! Mijn moeder belde weer met het crematorium en legde uit wat er aan de hand was. De mensen van het dierencrematorium namen het gelijk uit onze handen en hebben Lotus opgehaald. Ook hadden ze geregeld dat mama en ik vrijdagmiddag nog afscheid van Lotus konden komen nemen. Dat vonden wij erg verdrietig, maar ook wel heel fijn. Lotus zou 7 mei 4 jaar zijn geworden en was de moeder van Bloom, die pas 2 jaar was. Rust zacht, lieve Bloom en Lotus

Hockeyweg 4, 5405 NC Uden, 0413 – 262 914 info@dierencrematorium-maashorst.nl www.dierencrematorium-maashorst.nl


Ravenstein Ravenstein

Spaar uw winterlaarzen door ze goed op te bergen met laarzenspanners NU â‚Ź 4 per paar

Ravenstein Han van den Berg en Marike Hammen Heuvel 22A, 5341 CW Oss 0412-643062 www.schoenmakerijjohnmoes.nl

Fam. Van der Burgt Lutterweg 13 5394 LP Oijen T. +31 (0)412 492 419 info@burgthoeve.nl www.burgthoeve.nl

Paardenmelkerij Paardenfokkerij Zorgboerderij Recreatie

Stadsherberg De Keurvorst Marktstraat 14 HanAD vanRavenstein den Berg en 5371 Stadsherberg De Keurvorst Marktstraat 14 5371 AD Ravenstein

tel.: 0486 411371 fax: 0486 414571 Marike Hammen e-mail: info@keurvorst.nl www.keurvorst.nl tel.: 0486 411371 fax: 0486 414571 e-mail: info@keurvorst.nl www.keurvorst.nl

Han van den Berg en Marike Hammen Stadsherberg De Keurvorst Marktstraat 14 5371 AD Ravenstein

tel.: 0486 411371 fax: 0486 414571 e-mail: info@keurvorst.nl www.keurvorst.nl


bruisende/column

Emotionele vrijheid, Wat is dat? Dat betekent dat je doet wat je doet, omdat JIJ dat wilt. Dat je zonder angst voor afwijzing of kritiek, kunt zeggen wat jij zeggen wilt. Dat je zélf, bewust, kunt kiezen hoe je je wilt voelen over wat er gebeurt, of over wat iemand zegt of doet. In plaats van dat een emotionele reactie helemaal de controle over jou overneemt. Je emoties met je op de loop gaan dus.

Het betekent dat schuldgevoel geen rol meer speelt in jouw leven. Dat je je niet meer (zo) druk maakt om wat een ander van je vindt. Dat je anders met angst om kunt gaan en dat het leven héél veel leuker en meer ontspannen wordt. En waarom kun je dat nou met EFT (Emotional Freedom Techniques) bereiken? Omdat iedere emotionele reactie plaatsvindt in je lichaam. En als je steeds maar dezelfde “negatieve” emotionele reactie ergens op hebt, dan betekent dat, dat er een verstoring zit op jouw energiesysteem. Beter bekend als je meridianen. Met EFT verwoord je jouw probleem (“ook al ben ik bang om fouten te maken”) terwijl je op meridiaanuiteinden tikt en op die manier wordt de verstoring opgelost. En verdwijnt de emotionele reactie. Dat is ook de reden dat EFT zo snel kan werken. Het maakt niet uit of je al je hele leven bang bent om te vliegen. Als je daarop gaat eft-en en op wat daar nog meer omheen meespeelt, dan kún je binnen één of hooguit een paar sessies van je angst af zijn. Wil jij ergens vanaf? Een leuker leven met meer ontspanning? Bel me en dan gaan we er samen mee aan de slag! 35

Hetty van der Well Staringstraat 332 5343 GP OSS 0412-636 403 06 45 39 60 30 www.echtwell.nl hetty@echtwell.nl


p o s t b u s 6 0 2 5 1 4 0 a p w a a l w i j k i n f o @ s t i c h t i n g e s . n l w w w. s t i c h t i n g e s . n l k v k 5 4 5 5 9 5 4 5 iban N L4 3 R A B O 0 1 7 1 6 2 8 3 6 5

ONTZORGT BIJ OVERLIJDEN LEVATIO wordt gevormd door een team van mensen die via een zeer persoonlijke benadering, een sterke betrokkenheid en een sterk inlevingsvermogen zorgen voor een persoonlijk afscheid van uw dierbare. Dit team zal ervoor zorgen dat u precies die kwaliteit krijgt die gewenst is. In deze vaak moeilijke tijd in uw leven zullen wij er alles aan doen om dat op een voor u passende manier te verzorgen, dat is onze kracht! Direct zorg na overlijden, dag en nacht persoonlijk bereikbaar. Levatio Uitvaartzorg | Hoek 5, 5275 HW Den Dungen | 0683530740 | info@levatio-uitvaartzorg.nl | www.levatio-uitvaartzorg.nl


PUZZEL/juli

Maak kans op:

een cadeaubon t.w.v. â‚Ź 50,-

w e t a c c e s s o i r e s o w

k o p c a d e a u t j e s y k y

k o f f e r t j e p l l d t k l

q e i g e n w i j s b c v u v n

v c a f c r w e u u i i t e y l

t f j u m p s u i t w l i e f v

trendy stoer eigenwijs jumpsuit zomerjas kinderkleding

q z o m e r j a s j o n g e n j

l f t v h g i o f b s j v e w l

t b n n j q t c f t o e o m g d

n r l m y h p w o g x l h q y b

u u e i e f h e p i w x d s p y

m i u n h b r j k w m p j u r s

j b e s d l a r a j o s f r r k

m j b y n y v b e x f s c n r f

g y w c w m a m y v s r d z g y

cadeautjes koffertje baby jongen accessoires lief

Streep 11 van de 12 woorden in de puzzel weg. Het overgebleven woord is de oplossing. Vul voor 1 augustus de oplossing in op onze site: www.nederlandbruist.nl/puzzel

p l k r x q c n u q x v m j t s


My cup of tea!

Rai nbo wC

Voo r ee ng eze llig ee ns por tieve dag uit!

Kom gezellig van een lekkere Trappist of wijntje genieten op ons sfeervolle terras.

entre

Laar 35, Nistelrode 0412-617042 info@rainbowcentre.nl www.rainbowcentre.nl

Uw specialist voor brei- en haakgarens, fournituren en leuke workshops

De nieuwe lente- en zomerboeken zijn binnen, Phildar, Katia en Bergerac de France. Onze collectie zomergarens is weer uitgebreid.

re nee a editerr

In onze ser

m

een heeft u altijd

evoel!

g vakantie

Voor de haaksters zijn er nieuwe kleuren en leuke boeken.

Kom gauw langs Natuurlijk bij

Weijen 16, Nistelrode 0412-610071 www.wolletjes.nl

Balkan Restaurant Spoorlaan 32 | Oss | Tel. 0412-633138 www.balkanoss.nl


PUZZEL/juli

Maak kans op:

een Holliday pakket

t.w.v. € 100,Stralend blauwe lucht • Zon • Zonnebril • SPF Het gaat vandaag een heerlijk zonnige dag worden! Denk eraan dat je je huid goed beschermt tegen de UVstraling. Om je goed te beschermen tegen uv stralen van de zon moet je goede zonnebrandbescherming gebruiken. Breng deze op juiste wijze aan en gebruik de juiste crème voor het juiste doel! Tegen verbranding, bescherming van pigment en/of tegen veroudering. Wilt een persoonlijk zonadvies? Neem dan contact met ons op! Via de Derma view kunnen we zien wat de zon tot nu toe al voor schade op uw huid heeft veroorzaakt en hoe u het beste uw huid voortaan kunt beschermen.

m k k g m p k s f v c f h s n s

f o i x b o o d m y c w q v f b

w z n z e e g v t e s g h e v n

g u o t t y s m w m r j h y r g

t z d n s f a c t o r e c x s n

n o e v g p e e h v m f n d e w

zonnebrand factor bescherming zon hitte zonbehandeling

j n r a w e a y k e m i q s b l

o n m k s x n n h m r v u x e x

l e a a t y h i n i f m r v l l

v b q n r o b x e e t g i e g b

v r u t a j q y v t n t q n s g

j a e i n o e v y o e f e l g s

m n s e d l v x t b i n e x h f

r d t c c z i i g o i k y p u q

b a t h q d j p g u q s q j i u

vakantie ontspannen smeren strand genieten dermaquest

Streep 11 van de 12 woorden in de puzzel weg. Het overgebleven woord is de oplossing. Vul voor 1 augustus de oplossing in op onze site: www.nederlandbruist.nl/puzzel

Aangeboden door: Beaute Totale | Laar 57 E | 5388 HC Nistelrode | 0412-612 671 | info@btdidi.nl | www.btdidi.nl

z p r x a x e f f g u h k j i o


Natuurlijk puzzelen Puzzel mee en win leuke prijzen!

Los jij deze sudoku op? Weet jij in welke volgorde de cijfers boven de letter R moeten staan (van boven naar beneden)? Laat het uiterlijk 31 juli weten via info@demaashorst.nl en maak kans vier toegangskaartjes voor zwembad De Kriekeput in Herpen.

6

4 8

2 7

4

5 7

3

6 2 2

3 8 9

6

A

5 1

4 6 5 3 1

8

3

A

S

7

4

7 M

5

9

4 H

O

R

S

T

De Kriekeput Van 1 april tot het einde van de herfstvakantie kan er iedere dag gezwommen worden bij zwembad De Kriekeput in Herpen. Het is een overdekt zwembad, maar met mooi weer wordt de overkapping geopend zodat je heerlijk van de buitenlucht kunt genieten. De Kriekeput is gelegen in een schitterde bosrijke omgeving en tevens officieel Natuurpoort van Brabant en De Maashorst. Het is daardoor ook de ideale locatie om al fietsend of wandelend De Maashorst in te trekken. Er is volop parkeergelegenheid, een gezellig restaurant waar je in een ontspannen sfeer terecht kunt voor een kopje koffie, lunch of maaltijd en het is de perfecte locatie voor een kinderfeestje. Kijk voor meer informatie op www.kriekeput.nl. t 9


Evenement uitgelicht! Voor het complete evenementen- en activiteitenoverzicht van De Maashorst kijk je op www.vvvdemaashorst.nl.

Fietsapp Op Boevenpad Aan het einde van de zeventiende eeuw werd ons land geteisterd door oorlog. Rondtrekkende troepen en gedeserteerde soldaten maakten het platteland onveilig. In Noord-Brabant werd ene Kobus van der Schlossen de aanvoerder van een lokale afdeling van de Zwartmakers; een wijdverspreide roversbende die bestond uit voormalige soldaten. Jarenlang leefde de bevolking in angst voor de gewelddadige overvallen van de Zwartmakers. Tot Kobus van der Schlossen in 1695 werd opgepakt en terechtgesteld. Hij werd echter niet vergeten. De fietsapp Natuurcentrum De Maashorst heeft de route “Op Boevenpad” ontwikkeld voor de BeleefRoute App waarbij Kobus tot leven komt. Cabaretier Mark van de Veerdonk vertolkt de rol van Kobus en laat je op hilarische wijze de leukste en mooiste plekken in De Maashorst zien. Met deze route wordt het hele gezin op

verassende wijze over een dertig kilometer lange tocht geleid waarbij tien verschillende highlights binnen het natuurgebied worden aangekaart. Telkens als je bij een punt komt krijg je een geluidsignaal en kun je een filmpje afspelen. Alle filmpjes samen vertellen het verhaal over Kobus en de streken die hij uithaalde in en om De Maashorst. Verder bestaat de fietsapp uit allerlei extra’s, zoals leuke weetjes, anekdotes, informatie over de natuur of geschiedenis, een quiz en een spelletje. Downloaden De “Op Boevenpad” route maakt onderdeel uit van de BeleefRoutes App. Deze is gratis te downloaden in de App Store, Google Play of op www.beleefroutes.nl. t

8


Maashorst evenementen Voor het complete evenementen- en activiteitenoverzicht van De Maashorst kijk je op www.vvvdemaashorst.nl.

27 t/m 30 juli Jongeren Vakantieweek Jongerenevenement Schaijk, 12.00 uur www.schaijkeenwerelddorp.nl

8 juli Frisse Neus Wandeling Wandeling Nistelrode, 9.30 uur www.mooiheesch.nl

19 juli Koopzondag Oss Koopzondag Oss, 12.00 uur www.vvvoss.nl

5 juli Sterkste man/vrouw van Zeeland Sportevenement Zeeland, 10.00 uur www.landerd.nl

17 t/m 26 juli Mega kermis Uden Kermis Uden, 12.00 uur www.vvvdemaashorst.nl

5 juli Muze Misse Muziekfestival Oss, 12.00 uur www.muzemisse.nl

11, 25 en 30 juli Wandeling met gids Stadstour Uden, 10.30 www.vvvuden.nl

4 en 5 juli Land’Arte Tentoonstelling Zeeland, 10.00 uur www.vvvdemaashorst.nl

11 en 12 juli Oeverloos Theaterfestival Oss, 12.00 uur www.festivaloeverloos.nl

Dagelijks Zandsculpturen Festival Festival Oss, 10.00 uur www.zandsculpturenbrabant.nl

26 juli De Landerdse Hooibergen dag Open dag Zeeland, 10.30 uur Op de Hooibergen dag wordt de nieuwe Hooibergen route geopend. De route kun je met de fiets, de auto en te voet afleggen en leidt je langs alle Landerdse hooibergen. Daar zijn allerlei activiteiten te beleven voor jong en oud! Kijk voor meer informatie op www.vvvlanderd.nl of www.stichtinghooibergen.nl.

De Maashorstfair zal dit jaar plaatsvinden op 13 september. Kijk voor meer informatie op www.maashorstfair.nl.

7


Boswachter aan het woord Iedere maand schrijft José Borsboom een column. José is boswachter bij Staatsbosbeheer in het district Maas, Dommel en Aa.

Erop uit in De Maashorst In de zomer willen we naar buiten. We stappen op de fiets, we gaan wandelen, we laten de hond uit, gaan met de kinderen op pad en we nemen gezellig ons bezoek mee. Heerlijk een dagje erop uit. We hoeven daarvoor niet naar het buitenland. Om de hoek ligt De Maashorst, een prachtig natuurgebied met bossen, open stukken hei, water, archeologische plekken en natuurlijk uitnodigende paden. Een goede start voor een fiets- of wandeltocht is Natuurcentrum De Maashorst. Daar is parkeergelegenheid en kun je informatie krijgen over routes die in de Maashorst liggen. Wandelroutes door De Maashorst Ik vind het fijn om zelf mijn weg te vinden door een natuurgebied. Dat ligt natuurlijk ook wat anders voor een boswachter. Als ik in onbekende gebieden ben, volg ik meestal ook de routes die zijn uitgezet. De routes komen vaak langs plekken die een bijzondere betekenis hebben. Dat zie je ook in De Maashorst, bijvoorbeeld met de wandelroutes “Grazers en urnen” (13 km) en “Breuken en beken” (8 km). Die routes zijn door mij samen met Natuurcentrum De Maashorst

bedacht en staan in de ANWB Wandelgids Nieuwe Wildernis. De twee routes tonen een afwisselend beeld van De Maashorst. Je wandelt over heidevelden, het broedgebied van nachtzwaluwen en de grauwe klauwier, door de bossen met reeën, raven en de grote grazers, je passeert een hele bijzondere bank en je komt ook nog langs het urnenveld. Dit is een begraafplaats van 1600 voor Christus. De route “Breuken en beken” toont de breuklijn in het landschap die ontstaan is na de laatste ijstijd. Niet genoeg aan een dag? Rondom de Maashorst is ook van alles te beleven. Wie aan één dag niet genoeg heeft, kan gebruik maken van omliggende campings of andere overnachtingsmogelijkheden. Deze zijn allemaal terug te vinden op de website www.vvvdemaashorst.nl. Tot ziens in De Maashorst! t

6


camping. Daar wordt in de toekomst verandering in gebracht. De camping en een omliggend gebied worden omgevormd tot reliëfrijk boslandschap met nieuwe bungalows. Er wordt ruimte gemaakt voor nieuwe natuur, er komt een natuurplas van 3,5 ha en aan de kant de van de A50 (ten oosten van het vakantiepark) wordt een geluidswal aangelegd. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat het bosgebied en de camping één landschappelijk geheel vormen. De uitbreiding De plannen zorgen dus voor een versterking van de natuur, het landschap en van het recreatieve aanbod. De camping is momenteel 6 ha groot en telt 220 kampeerplaatsen. Dit wordt omgeruild voor 208 bungalows op 15 ha. “Met de uitbreiding van de bungalows, mogen er maximaal 315 bungalows op het park staan. Met dit aantal hebben we voldoende bestaansrecht opgebouwd om de komende jaren door te gaan. We hopen in het najaar te kunnen beginnen met de aanleg van de natuurplas en de herinrichting van het terrein. Daarna start de bouw van de bungalows”, aldus Rob van Dijk van vakantiepark Herperduin. Uitbreiding recreatieve voorzieningen Het is niet zo dat ze de afgelopen jaren stil zaten. Van Dijk: “In 2007 hebben we een nieuw zwembad aangelegd en daarbij is het vakantiepark ook een recreatieve entree van De Maashorst geworden. Op het moment dat de bungalows gerealiseerd zijn en we hebben investeerders, dan willen we ook de recreatieve voorzieningen uitbreiden.” Hierbij kun je denken aan wellness, sauna, fitness, een winkel

en een overdekte speelvoorziening. Daarnaast werkt Herperduinaan de ontwikkeling van een beweegprogramma. Een programma waarbij mensen trainen, rusten, eten (met gezond voedsel uit de streek) en slapen in de natuur. Investeren in de natuur Kortom, bij Vakantiepark Herperduin wordt flink geïnvesteerd in het park, het aanbod, maar ook in de natuur. “De gasten van De Maashorst komen vaak terug vanwege de mooie omgeving. Het is daarom belangrijk dat we ons als ondernemers gezamenlijk inzetten om dit in stand en netjes te houden. We moedigen onze gasten aan om het gebied te verkennen en we zijn altijd op zoek naar mooie belevenissen in de omgeving. Dat geldt bijvoorbeeld ook wanneer een collegaondernemer iets aantrekkelijks te bieden heeft voor onze gasten.” t 5


Meer Natuur! Vakantiepark Herperduin Versterking van natuur, landschap en het recreatieve aanbod

“Meer Maashorst” is een groot project dat gaat voor een verdubbeling van natuurgebied De Maashorst. Dorpen en steden die door allerlei ontwikkelingen zijn losgeraakt van het natuurgebied, worden weer met De Maashorst verbonden. Tegelijkertijd groeit de kwaliteit van het landschap door extra betekenis te geven aan het thema gezondheid. In De Maashorst Bruist leest u meer over deze plannen. Ditmaal belichten we het project “Meer Natuur! Vakantiepark Herperduin”.

Vlakbij de dorpen Herpen en Schaijk ligt Vakantiepark Herperduin. Een vakantiepark midden in de prachtige natuur dat zich kenmerkt door rust en ruimte. Het bestaat uit twee bungalowparken (Herperduin en De Bosrand), een camping en een groepsaccommodatie. Net buiten het terrein van de bungalows ligt zwembad De Kriekeput dat tevens één van de recreatieve entrees van De Maashorst is. Het is een plek waar mensen naartoe gaan om te overnachten, een middagje te zwemmen, lekker een hapje te eten, maar ook om vanuit hier al fietsend of wandelend het natuurgebied te verkennen. Je zou zeggen dat het een perfecte locatie is, maar het kan nog beter. De komende jaren staat er heel wat op de planning om het vakantiepark en het gebied nog aantrekkelijker te maken. Eén landschappelijk geheel De camping van Vakantiepark Herperduin ligt samen met een aantal agrarische percelen ten oosten van de Schaijkseweg. Ten westen van de Schaijkseweg ligt het bosgebied van Herperduin. In het bosgebied zijn de zandduinen en het heuvelachtige landschap overduidelijk aanwezig, terwijl het landschap aan de kant van de camping geheel vlak is. Hierdoor vormt de Schaijkseweg als het ware een scheiding tussen het bosgebied en de

4


Geert Versteijlen over natuurgebied De Maashorst Voorzitter Stuurgroep De Maashorst

Samen werken aan een mooiere Maashorst Ondernemers die investeren in hun eigen bedrijf, investeren vaak ook in de aantrekkelijkheid van het gebied. Kijk bijvoorbeeld naar ontwikkelingen bij Vakantiepark Herperduin. De ondernemers van dit vakantiepark hebben heel wat plannen ter versterking van de natuur, het landschap en het recreatieve aanbod. Al die investeringen maken De Maashorst nog mooier om in te wonen en te recreëren. De plannen van Vakantiepark Herperduin staan uitgebreid toegelicht in deze editie van De Maashorst Bruist. t

De Maashorst community De betrokkenheid en inbreng van inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers, overheden en andere betrokkenen vinden we belangrijk. Samen werken we aan de toekomst van De Maashorst. Niet alleen bij grote opgaven, maar ook als het gaat om wat kleinere uitdagingen en projecten. De Maashorst community weet elkaar steeds beter te vinden. Dit kwam mooi naar voren tijdens een ondernemersbijeenkomst van “Meer Maashorst”. Hierbij gingen ondernemers uit De Maashorst

Vraag en aanbod Een mooi voorbeeld van vraag-en-aanbod bleek het Maashorsthout te zijn. Wist u dat de TBS-kliniek in Zeeland, Kloosterhuis ’t Zicht in Oss en het project Leren & Werken van Staatsbosbeheer houtwerkplaatsen hebben? Daar kunnen straks mooi de houten gedenkplaten voor Natuurbegraafplaats Maashorst gemaakt worden, maar ook bijvoorbeeld de speelplekken voor de natuurspeelbossen bij Uden en Herpen.

We wonen, werken en verblijven in een prachtig natuurgebied. Tegelijkertijd speelt er een aantal grote opgaven. Eén van die opgaven is de ontwikkeling van het Inrichtings- en beheerplan (IBeP). Hierin staat omschreven hoe de komende jaren wordt samengewerkt aan de inrichting en het beheer van de natuur in De Maashorst. In mei heeft u kunnen reageren op het ontwerp IBeP. Daarnaast zijn er drie inloopavonden georganiseerd waarbij iedereen vragen heeft kunnen stellen. De reacties zijn zorgvuldig doorgenomen en meegegeven aan stuurgroep De Maashorst om op deze manier met een goed afgewogen plan komen. In het najaar nemen de gemeentebesturen (Bernheze, Uden, Landerd en Oss) en Staatsbosbeheer een besluit over het IBeP.

actief aan de slag om te onderzoeken hoe ze kunnen samenwerken en vraag en aanbod op elkaar afstemmen.

3


Provinciaal Landschap De Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant, omgeven door de gemeenten Bernheze, Uden, Landerd en Oss. Een verrassend natuur- en cultuurlandschap met prachtige bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen, weiden en kronkelbeekjes.

De Maashorst Een verrassend natuur- en cultuurlandschap

De Maashorst ontwikkelt voor haar bewoners, ondernemers en toeristen een dynamische en inspirerende omgeving, waarin het goed wonen, werken en recreĂŤren is. In Stuurgroep De Maashorst werken verschillende gebiedspartijen samen om de kernwaarden van het gebied te versterken, de regionale economie te stimuleren en economie en ecologie duurzaam te verbinden. De bijzondere natuur, het unieke water, een fraai landschap en bijzondere archeologische vondsten maken De Maashorst met recht een landschap van allure. t

2


www.demaashorst.nl | www.vvvdemaashorst.nl

juli 2015 | gratis meenemen

De Maashorst Bruist Ontdek de rijkdom aan bezienswaardigheden in natuurrijk Brabant

Profile for Nederland Bruist

2015 07 de maashorst  

2015 07 de maashorst  

Profile for nlbruist
Advertisement