Page 1

gratis meenemen!

EWA

Tinekes

e ex

INCLUSIEF PUZZELMAGAZINE

ERE

m

R

ZOM

A

B

DIT

plaa

zomergeluk

IE

r

Breda 50PLUS

JUNI/juli/augustus 2014 www.nederlandbruist.nl


Bruisende zaken: Bedrijf: Tandprothetische praktijk I.A. van der Gaag Alard Duhamelstraat 78, Breda Tel. 076-5877020 Eigenaar: Inge van der Gaag www.tppvdgaag.nl

tijk I.A. van der Gaag Tandprothetische prakerde in 1994 af als tandtechnicus. Na enkele stude 03 haar driejarige Inge van der Gaag bben, heeft ze in 20 he te an da ge op ar jaren ervaring luitend heeft ze ha us voltooid. Aans tic he rot dp . tan I.A tot jk opleiding thetische prakti genaamd Tandpro d, en op ge jk kti eigen pra van der Gaag.

‘‘Mensen kunnen bij mij ook terecht voor controles en reparaties” 2


Leuk om te weten Mensen met een slecht gebit kunnen bij Inge ook terecht voor het aanmeten van een ‘noodprothese’. Ze werkt hiervoor nauw samen met een tandarts, welke achteraf de slechte tanden/kiezen kan trekken.

Wat is kenmerkend voor de manier waarop jij werkt?

Wat doe jij als tandprotheticus? “De tandprotheticus is de specialist op het gebied van de volledige prothese. Anders gezegd ben ik als tandprotheticus gespecialiseerd in alles wat uitneembaar is in de mond. Denk hierbij aan het maken van een kunstgebit, klikgebit op implantaten en een plaat- of frameprothese. Hiervoor kunnen mensen bij mij ook terecht voor controles en reparaties.”

“Een prothese maak je samen. Goed overleg met de patiënt is hierbij een vereiste. We willen immers allebei dat het ‘nieuwe’ gebit niet alleen lekker zit, maar ook uitstekend bij de rest van het gezicht past. Ik vraag mijn patiënten altijd naar oude foto’s, zodat ik een duidelijk beeld krijg van hoe het gebit er ooit uit heeft gezien. In overleg wordt het juiste model en de kleur uitgezocht en gaan we samen stap voor stap aan de slag.”

Voor wie is een prothese bedoeld? “In Nederland dragen meer dan 2 miljoen mensen een prothese, jong en oud. Toch denken mensen bij het woord prothese al snel aan een doelgroep van vijftig jaar en ouder. Dit is niet helemaal waar. In mijn praktijk behandel ik namelijk patiënten van verschillende leeftijden en voorzie ik mensen van zowel volledige als gedeeltelijke protheses.”

Heeft een prothese een houdbaarheidsdatum? “Ja, een prothese dient elke 5 tot 7 jaar te worden vernieuwd. Dit komt omdat de kaken slinken waardoor de prothese niet goed meer aansluit.” 3

Wist je dat… … een deel van de kosten voor een prothese in de meeste gevallen door jouw zorgverzekeraar worden vergoed? De vergoeding kan oplopen tot zo’n 75%.


Colofon Terug in de tijd Foto: Martin Wijdemans

Suske en Wiske hadden de teletijdmac In Arnhem gaat u net zo makkelijk teru Openluchtmuseum. Hier komt u erach Nederland, van zo’n twee eeuwen tot e Uitgever Nederland Bruist B.V. De geschiedenis komt tot leven met au manager Marcel Bossers molens traffic Nederland Bruistdie voor het publiek toegankeli de drukkerij Vormgeving Annemiek Jansen of maak een ritje met de o Themateksten Renée allester te Berg doen, bijvoorbeeld een koe me Eindredactie Nederland Bruist karweitjes op het kindererf. www.open

10

ng kaarten uit de hele wereld

26 31

Foto: Linnaeushof

Contact Breda 50 plus Bruist

28

Oosterhoutseweg 91C, 4816 KC Breda

Grootste speeltuin

T 076-7115340, F 084-8354655 breda@nederlandbruist.nl Met dit uitje

hebben gevonden bij acteur Jacques Charrier, met hem krijgt ze haar enige kind. In de jaren zestig stort BB zich naast het acteren ook op zingen. In 1960 doet ze echter opnieuw een zelfmoordpoging en ze scheidt van Jacques in 1962. Hun zoon wordt opgevoed door de familie van Jacques. Diverse huwelijken en relaties volgen.

De trends Bardots succesvolle films én roerige leven zorgen ervoor dat de pers haar op de voet volgt. Ze is overal te zien en haar invloed op de mode is overduidelijk. Minirokjes, tops met blote schouders, de bikini, haar eyeliner en nonchalant opgestoken blonde lokken, truitjes met Bretonse strepen; het zijn looks die toen werden gekopieerd en die nog steeds regelmatig terugkeren in het modebeeld.

Inhoud

doet u vooral uw kleinkind d bekijken. Het park heeft driehonderdvi Contact Hoofdkantoor Waterfietsen, springen op luchtkussen Nederland Bruist B.V. Terwijl haar carrière Piratennest of rijden Oosterhoutseweg 91C, 4816 KC Breda op hobbelfietsen: volgens een stijgende weer is waterspeeltuin ‘De Oase’ open nl@nederlandbruist.nl lijn verloopt, gaat haar liefdeslevenwww.nederlandbruist.nl alle toestellen. Er is een zelfservice restaur | www.belgiebruist.be kanten uit. Like ons opop facebook.com/nederlandbruist de picknickweide om te genieten va 28 Recreatiepark Linnaeushof Glipperweg Like ons opuwww.facebook.com/50plusbruist is het interessant om in Heemstede

16

6

Acquisitie Loes Levy, 06-14569873

De dieren

Eigen magazine? Nederland Bruist zoekt enthousiaste franchisenemers. Meer weten? Neem contact op via 088-7340080. Of stuur een e-mail naar franchise@nederlandbruist.nl

Het latere leven van Bardot stelt ze in het teken van dieren. Ze wordt dierenrechtenactiviste en gebruikt haar bekendheid om de dierenrechten op de politieke agenda te krijgen. Haar liefde voor dieren lijkt groter dan haar liefde voor mensen, want ze uit zich publiekelijk zeer negatief over moslims en homo’s en wordt zelfs meerdere malen veroordeeld voor het aanzetten Copyright Nederland Bruist B.V. Het overnemen van artikelen tot racisme. Onder de uiterlijke perfectie van Brigitte Bardot als bedoeld in artikel 15 van de auteursrecht is niet ging een bewogen, complex leven schuil. Nu, bijna tachtig, toegestaan. ©2014 Nederland Bruist B.V. Merknaam Breda laat ze nog steeds regelmatig van zich horen. Een blad voor 50 PLUS Bruist is een merknaam en eigendom van Nederland de mond nemen doet ze niet, zeker niet als het gaat om Bruist B.V. Deze uitgave is met de grootst mogelijke dierenrechten. Terwijl haar carrière volgens een stijgende zorgvuldigheid samengesteld. Nederland Bruist B.V. is echter lijn verloopt, gaat haar liefdesleven alle kanten uit. nieteen aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die Onder de uiterlijke perfectie van Brigitte Bardot ging zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin bewogen, complex leven schuil.

35

aangeboden informatie. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt. In dezelfde reeks verschijnen ook: de Achterhoek, Alkmaar, de Amerstreek, Bergen op Zoom, Brasschaat, Den Bosch, Etten-Leur, Goes, ‘t Gooi, Haarlem, Kapellen, de Langstraat, de Maashorst, Nijmegen, de Peel, Reeshof, Roosendaal, Rotterdam, Tilburg, Vlissingen, de Waterweg, de Zaanstreek, Zeeland, Zutphen.


Bruisende lezer, Na maanden van voorbereiding is het dan eindelijk zover, de eerste editie van 50PLUS Bruist is een feit. Bruist, hoor ik u denken. Wellicht komt het concept u bekend voor. Dat kan, want naast dit prachtige exemplaar geven wij onder de merknaam Bruist verschillende stadsmagazines uit in Nederland en BelgiĂŤ. Ons bereik is groot, evenals onze doelgroep. Met de komst van 50PLUS Bruist is onze bruisende familie compleet. Hoewel het concept zo op het eerste gezicht veel weg heeft van onze andere edities, wijkt de inhoud in positieve zin af van wat u al kent. Zonder in hokjes te denken, hebben we met uiterste precisie een magazine samengesteld waarin levensvreugde de boventoon voert.

inhoud wordt afgewisseld met advertenties van ondernemers bij u in de buurt, evenals leuke lezersacties en puzzels. 50PLUS Bruist zal vanaf heden vier keer per jaar verschijnen en is gratis op te halen bij de adverteerders in dit magazines. Zoals u op de cover kunt zien is dit magazine gecombineerd met ons populaire puzzelmagazine. Neem dit magazine lekker mee op vakantie of naar het strand en maak kans op geweldige prijzen. Vergeet niet de oplossing(en) voor eind augustus in te sturen. Hoe u mee kunt doen, staat vermeld bij de puzzels. Veel succes en plezier!

In deze eerste editie leest u alles over de geschiedenis van Breda, praten we met cabaretière Tineke Schouten over haar zomergeluk, en verdiepen we ons in de wereld van de digitale ansichtkaart. De redactionele

N? ERE T ER r ADV bel naa

uist.nl r b d n a derl nl@ne -7115340 076 f mai l o

Groetjes, Loes Levy


Ontvang kaarten uit de Keek u er ook altijd zo naar uit? Naar die mooie ansichtkaarten in de brievenbus als het zomer was. Met exotische postzegels, poëtische omschrijvingen van pittoreske dorpjes, luie stranddagen of gewoon een ‘Dikke zoen uit la douce Frankrijk’. In mooie handschriften met een getekend thermometertje waarop te lezen was dat het daar toch echt minstens 10 graden warmer was dan in Nederland. Gezellig die kaarten op de mat.


hele wereld Nu we elkaar gemakkelijk een sms of appje kunnen sturen, ontvangen we heel wat minder post. Toch is het kaarten schrijven niet helemaal verdwenen. Er zijn nog liefhebbers en die hebben zich verenigd op de website www.postcrossing.com. Iedereen mag zich hier inschrijven. Wie geregistreerd is kan kaarten versturen aan de andere leden en het leuke is, u ontvangt er ook een heleboel terug vanuit de hele wereld! Stap 1: Maak een account aan. Op www.postcrossing.com vindt u links een inlogveld. Klik daar op Sign up. Vul het formulier in. Stap 2: Log in met uw zojuist aangemaakte gebruikersnaam en wachtwoord. Klik op ‘Send a postcard’ (niet te verwarren met: ‘Sent postcards’, dat is het overzicht van de kaarten die je zelf hebt verzonden, hier is nu nog niets te vinden). Lees door wat op deze pagina staat en klik op ‘Request address’. Je ontvangt nu een willekeurig adres van iemand op de wereld die ook lid is van Postcrossing. Dit adres wordt ook naar u gemaild samen met een unieke code. Stap 3: Schrijf een echte kaart aan de persoon waar u het adres van hebt gekregen. Als u wilt kijkt u eerst op het profiel van die persoon. Daar kunt u meer lezen over de persoon en misschien zelfs ontdekken wat voor soort kaarten deze persoon leuk vindt om te ontvangen. Het kan leuk zijn om kaarten te sturen van de stad waar u woont. Een bijzondere Nederlandse postzegel maakt uw kaart helemaal af. Schrijf in het Engels of in een voor dat land toepasselijke taal. Lukt dat niet, dan kunt u altijd nog iets leuks tekenen of een kort zinnetje op internet vertalen. Stap 4: Schrijf de unieke code die u bij het adres heeft 7

ontvangen op uw kaart. Degene die uw kaart ontvangt gebruikt deze code namelijk op de website aan te geven dat hij of zij uw kaart goed heeft ontvangen. Stap 5: Verstuur de kaart! Nu u uw eerst Postcrossingkaart heeft verstuurd, doet u echt mee en wordt ook uw adres aan andere leden verstrekt. U kunt nu kaarten vanuit de hele wereld ontvangen. Hoe meer kaarten u stuurt, hoe meer kaarten u op de mat zult krijgen. Kaart ontvangen? Vergeet dan niet om in te loggen op de website en bij Register a postcard de code op uw kaart te registreren. De persoon die hem heeft gestuurd weet zo dat u de kaart ontvangen heeft.


Nobelstraat 2-02 | 5051 DV Goirle | +31 13 530 00 44 www.mulderhaarden.com


DIRECT UW HUIS VERKOPEN AAN JANSSENS VASTGOED U wordt wat ouder en wilt graag naar een andere woning. Een kleinere misschien, of wellicht een huurhuis. Maar het is niet altijd even makkelijk om een pand snel te verkopen. De kans is groot dat u een tijd lang twee panden moet onderhouden. Gaat dat wel? En de dubbele lasten, is dat wel op te brengen? Waar moet u met de overtollige huisraad heen? Vragen waar u mogelijk tot nu toe het antwoord niet op wist. Een oplossing is dichtbij. Janssens Vastgoed kan u helpen.

wij kopen uw huis... Loran Janssens, eigenaar van Janssens Vastgoed, wil graag de mens van gemak dienen en alle zorgen uit handen nemen. Stel je bent wat ouder en je wilt naar een huurappartement. Loran voorkomt dat u voor dubbele lasten komt te staan, of dat u 2 woningen moet onderhouden. Ook begeleidt hij u graag met de verhuizing naar de volgende woning. Er zijn natuurlijk tal van andere voorbeelden te noemen waarbij het handig is om snel, zeker en zorgeloos de woning te verkopen. Bijvoorbeeld bij gebrekkig onderhoud van het huis, echtscheidingen, een erfenis, of omdat iemand dat ‘gespaarde’ geld weleens

echt in handen wil krijgen. Loran komt graag kosteloos bij u langs en maakt een inschatting van de woning. De aanpak van Janssens Vastgoed is duidelijk en snel. Iemand die zijn huis

zorgeloos uw huis verkocht wil verkopen, neemt contact met ons op. Daarna komen wij vrijblijvend langs en brengen wij een reëel bod uit op de woning. Gaat de klant akkoord, dan 9

regelen wij verder de zaken met de notaris. Een ander voordeel is dat er geen onverwachte kosten achteraf zijn. Het nettobedrag van de verkoop heeft u zonder kosten snel in handen. De passeerdatum kunt u naar eigen wens afstemmen en de inboedel die u niet meer wenst mee te nemen kunt u kosteloos achterlaten. Wilt u ook zorgeloos en met zekerheid uw huis verkopen? Bel ons op 0161-41 36 66 of mail naar: info@janssens-vastgoed.nl www.DIRECT-UW-HUIS-VERKOPEN.nl


Cabaretière tineke Schouten (59) leeft het leven waar ze als jonge vrouw naar verlangde. Ze is beroemd met haar liedjes en theaterprogramma’s. Nog steeds treedt ze graag op. maar wat doet ze in de zomermaanden als er geen shows zijn? wat vormt haar geluk naast het podium? 50PLUS Bruist vroeg het haar.

Tinekes

ZOMERGE wat betekenen die vrije zomermaanden voor je?

wat bevalt je zo goed aan miami?

“Ik treed heel graag op, maar ik vind het heerlijk om in de zomer mijn kleinkindjes te bezoeken in Miami. We komen al 25 jaar in Miami zomers, omdat mijn zusje er woont, maar mijn dochter heeft er gestudeerd en woont er sinds twee jaar met haar man en drie kinderen. Ik reis in de zomermaanden een paar keer heen en weer. Het vliegen is voor mij een rustpunt. Ik kijk een paar films en dan ben ik er al.” 10

“Ik ben een echt familiemens en vind het leuk om mijn dochter te helpen met de kinderen. Maar ook het flamboyante van de stad vind ik mooi, de prachtige zee en het mooie weer. Ik maak er graag strandwandelingen. Omdat het echt buitenland is word ik niet herkend. Ik ben een sociaal mens en vind het niet erg om met mensen een praatje te maken, maar het is wel heel relaxed om even niet te hoeven letten op je uiterlijk en gewoon met een paardenstaart in op pad te kunnen of lekker in je badpak te zitten zonder je bekeken te voelen.”


ELUK


“Ik ben erg dankbaar voor alles wat ik in mijn leven heb ontvangen” wat maakt jou, behalve vakantie, nog meer gelukkig? “Als het hele gezin aan tafel zit met de kleinkinderen erbij. Fijn met z’n allen aan tafel lekker eten. Of wandelingen maken door de bossen met mijn hondje Tanja. Ik ben erg dankbaar voor alles wat ik in mijn leven heb ontvangen. Dat heb ik denk ik van mijn moeder. Ze is 87 en gaat nog elke zondag naar de kerk. Ze haalt daar veel kracht uit. We zijn vrolijke, katholieken. Andere geloven vind ik ook prachtig hoor. Voor mij is god goed en goed is god. Die god mag ook Allah heten, zolang mensen maar niet in extremisme vervallen.”

Je bent bijna 60, ga je bij 65 met pensioen? “Het lijkt me wel wat om totaal 25 shows te maken. Tot nu toe heb ik er 21 gemaakt, dus nog vier en dan ga ik mijn aow’tje halen. Tja, ik ben eigen baas. Dus ik kan alles ook wat rustiger aan doen als ik dat wil. Maar tot nu toe voel ik die noodzaak niet. Ik vind mijn werk nog heel leuk, misschien moet ik eens een faceliftje doen tussendoor en dan kan ik nog even mee.”


Maak kennis met

Wellness Roosendaal

Compleet ontspannen…

KJ_199

Uw verwenvoucher! Entree tot Wellness Roosendaal Deelname aan diverse opgietingen deze dag Keuze uit een maaltijdsalade of pastagerecht Keuze uit een Face try-out treatment (25 min) of Ontspanningsmassage (25 min) Wellness Roosendaal De Stok 6 l 4703 SZ Roosendaal (0165) 87 02 62 l wellnessroosendaal@fitland.nl www.wellnessroosendaal.nl

van € 64,50 nu voor

€ 49,

50

p.p.

Dit arrangement is niet geldig i.c.m. andere acties/ arrangementen/ voordeelpas. Vooraf reserveren o.v.v. Nederland Bruist Juni. Geldig t/m 1 sept.2014. Wellness Roosendaal heeft ook badkleding- en damesdagen.

Wellness Roosendaal


Wilt u er weer bij horen?

Iedereen is na een drukke dag weleens meer vermoeid dan gemiddeld. Dat is logisch, want je hebt dan meer energie verbruikt dan normaal. Je ‘tank’ is even leeg. Wist u dat deze vermoeidheid bij een groot deel van de bevolking chronische vormen kan aannemen en dat de oorzaak hiervan ligt in een slecht functionerend gehoor?

aanpassen om dit te camoufleren. Dit compenseren kost veel energie waardoor je aan het einde van de dag bekaf bent. De gevolgen van een verminderd gehoor lijken voor iemand met een goed gehoor wel mee te vallen, echter de realiteit is anders. Uit onderzoek blijkt dat er op sociaal, psychologisch en fysiek vlak grote problemen kunnen ontstaan.

Als we minder gaan horen, verliezen we langzaam de mogelijkheid om te kunnen communiceren met de omgeving waar we deel van uitmaken. Niemand wil natuurlijk moeten inboeten op zijn of haar sociale leven of het functioneren op het werk. Wat we ook niet willen, is dat onze omgeving dit merkt. Daarom gaan we op alle mogelijke manieren ons gedrag en leefomstandigheden

“Wij helpen mensen deze negatieve spiraal te doorbreken”, vertelt Berend-Jan Kooijman, die samen met nog 2 andere gedreven collega’s een gehoorspeciaalzaak runt op het Brabantplein 4 in Breda.

Wilt u er weer bij horen? Bij ons bent u in goede handen.

Brabantplein 4 | 4817 LR Breda | 076-5204264 | www.kooijmanhoortoestellen.nl


Lange, glanzende blonde haren. Grote ogen, perfect omrand met eyeliner voor een zwoele oogopslag. Volle lippen en vrouwelijke rondingen. Het is de schoonheid van Brigitte Bardot die we vandaag de dag nog steeds bewonderen in haar foto’s van toen. Maar duikt u in haar geschiedenis, dan ontdekt u een complexe dame die een turbulent leven leidde. Een vrouw die zelf in interviews aangeeft dat het een wonder is dat ze nog leeft.

BRIGITTE BARDOT Beauty & Bravoure

De faam

De liefde

BB werd geboren in Parijs in een welvarend gezin. Ze studeert ballet maar begint al op haar vijftiende met modellenwerk en siert al snel de cover van de Elle. Roger Vadim, een jonge regisseur is onder de indruk van deze cover. Hij helpt haar de filmwereld in en ze trouwen als Brigitte 18 jaar is. Volgens Bardot is hij de man die haar leven veranderde en verantwoordelijk is voor het grote succes dat volgde. Het huwelijk tussen de twee houdt niet lang stand.

Terwijl haar carrière volgens een stijgende lijn verloopt, gaat haar liefdesleven alle kanten uit. Door een affaire met een tegenspeler eindigt haar relatie met Vadim. Ook de daarop volgende relaties houden niet lang stand. Ondertussen heeft ze groot succes in Amerika. Maar in 1958 doet Brigitte een eerste zelfmoordpoging. Is het de overweldigende roem, zijn het de mislukte liefdes? De oorzaak van haar mentale instorting is niet duidelijk. In 1959 denkt ze het geluk te


Terwijl haar carrière volgens een stijgende lijn verloopt, gaat haar liefdesleven alle kanten uit. hebben gevonden bij acteur Jacques Charrier, met hem krijgt ze haar enige kind. In de jaren zestig stort BB zich naast het acteren ook op zingen. In 1960 doet ze echter opnieuw een zelfmoordpoging en ze scheidt van Jacques in 1962. Hun zoon wordt opgevoed door de familie van Jacques. Diverse huwelijken en relaties volgen.

De trends Bardots succesvolle films én roerige leven zorgen ervoor dat de pers haar op de voet volgt. Ze is overal te zien en haar invloed op de mode is overduidelijk. Minirokjes, tops met blote schouders, de bikini, haar eyeliner en nonchalant opgestoken blonde lokken, truitjes met Bretonse strepen; het zijn looks die toen werden gekopieerd en die nog steeds regelmatig terugkeren in het modebeeld.

De dieren Het latere leven van Bardot stelt ze in het teken van dieren. Ze wordt dierenrechtenactiviste en gebruikt haar bekendheid om de dierenrechten op de politieke agenda te krijgen. Haar liefde voor dieren lijkt groter dan haar liefde voor mensen, want ze uit zich publiekelijk zeer negatief over moslims en homo’s en wordt zelfs meerdere malen veroordeeld voor het aanzetten tot racisme. Onder de uiterlijke perfectie van Brigitte Bardot ging een bewogen, complex leven schuil. Nu, bijna tachtig, laat ze nog steeds regelmatig van zich horen. Een blad voor de mond nemen doet ze niet, zeker niet als het gaat om dierenrechten. Terwijl haar carrière volgens een stijgende lijn verloopt, gaat haar liefdesleven alle kanten uit. Onder de uiterlijke perfectie van Brigitte Bardot ging een bewogen, complex leven schuil.


Loodgieters en en Servicebedrijf Servicebedrijf Zandberg, Zandberg, Loodgieters Loodgieters en Servicebedrijf Zandberg, Loodgieters ook voor het aanpassenen van Servicebedrijf woningen voor mensen Zandberg, met een beperking… ook voor het aanpassen van woningen voor mensen met een beperking…

ook Loodgieters voor het het aanpassen aanpassen van woningen voor voor mensen mensen met met een een beperking… beperking… envan Servicebedrijf ook van woningen ook voor voor het aanpassen woningen voor Zandberg, mensen met een beperking…

Loodgieters en Servicebedrijf van woningen voor mensen met eenZandberg, beperking…

ook van voor aanpassen Met de groei hethet aantal

plaatsen we de permanente beugel.” Toch willen de meeste mensen zo lang Niet zo verwonderlijk, mensen wonen. worden Zandberg verkoopt verkooptuitsluitend uitsluitendbekende bekende Zandberg mogelijk in hun eigenwant huis blijven Niet zo verwonderlijk, mensen der worden Zandberg verkoopt uitsluitend bekende steeds ouder en met want het vorderen jaren merken tegels enverkoopt sanitair en uitsluitend werkt samen met Niet zo verwonderlijk, want mensen worden Zandberg bekende ook voor het aanpassensteeds van voor mensen met een beperking… merken tegels en sanitairuitsluitend en werkt samen met Om henwoningen vanverwonderlijk, dienst te zijnwant heeft Zandberg Niet zoverwonderlijk, mensen worden Zandberg verkoopt bekende ouder en te met het want vorderen der worden jaren merken tegels verkoopt en sanitair en samen met adviesbureau Chambers, datwerkt gespecialiseerd krijgt men vaak maken een lichamelijke Niet zo mensen Zandberg uitsluitend steeds ouderingericht en met met het vorderen der jaren merken tegels en sanitair en werktbekende samenisop met Niet zoshowroom verwonderlijk, want mensen worden Zandberg verkoopt uitsluitend bekende adviesbureau Chambers, gespecialiseerd een met oplossingen steeds ouder en methet hetmensen vorderen derjaren jaren merken tegels en sanitair en werkt samen met adviesbureau Chambers, datengespecialiseerd is krijgt men ouder vaak teenmaken met een lichamelijke steeds met vorderen der merken tegels en sanitair werkt samen met beperking. Toch willen de graag zo op het gebied van medische aanpassingen. Als steeds krijgt ouder en metvaak het vorderen der jaren merken tegels en sanitair en werkt samen met adviesbureau Chambers, dat gespecialiseerd is men te maken met een lichamelijke adviesbureau Chambers, dat gespecialiseerd krijgt men vaak temaken maken meteen een lichamelijke het gebied van medische aanpassingen. die dat mogelijk maken. beperking. Toch willen delichamelijke mensen graag zo oper het van medische aanpassingen. AlsAls krijgt men vaak te maken met een adviesbureau Chambers, datgebied gespecialiseerd is krijgt men vaak te met lichamelijke adviesbureau Chambers, dat gespecialiseerd is is lang mogelijk inToch hun eigen huis blijven wonen trapliften moeten werkt beperking. willen de mensen graag zo op het gebied van worden medischegeplaatst aanpassingen. Als beperking. Toch willen de mensen graag zo op het gebied van er medische aanpassingen. Als op het gebied van medische aanpassingen. beperking. Toch willen de mensen graag zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen trapliften moeten worden geplaatst werkt Toch willen devaak mensen graag zo op het gebied van medische aanpassingen. Als Als er trapliften moeten worden geplaatst werkt Zandberg met specialist Freelift. “We werken enbeperking. dan is een aanpassing noodzakelijk. lang mogelijk hun eigen huis blijven wonen er trapliften moeten worden geplaatst werkt lang mogelijk in hun eigeninhuis blijven wonen er trapliften moeten worden geplaatst werkt Niet zo verwonderlijk, want mensen worden Zandberg verkoopt uitsluitend bekende lang mogelijk hun eigen huis blijven wonen trapliften moeten worden geplaatst werkt Zandberg met specialist Freelift. “We werken en dan is een aanpassing vaak noodzakelijk. lang mogelijk ininhun eigen huis blijven wonen er er trapliften worden geplaatst werkt met de laatste technieken en hebben een Om hen van teaanpassing zijn heeft Zandberg een met specialist en dan is is een aanpassing vaak noodzakelijk. Zandberg Freelift. “We werken Zandberg metmoeten specialist Freelift. “We “Soms een kleine al Zandberg met specialist Freelift. “Wewerken werken en dan isdienst een aanpassing vaak noodzakelijk. steeds ouder en te met het vorderen der jaren merken enmet sanitair en werkt samen met wordt de laatste jaren op het gebied Zandberg Freelift. “We werken envan dan aanpassing vaak noodzakelijk. met detegels technieken en hebben een Om hen van dienst zijn heeft Zandberg Om hen dienst teeen zijnaanpassing heeft Zandberg een meteen de laatste technieken enlaatste hebben eenspecialist en dan isis een vaak noodzakelijk. Zandberg met specialist Freelift. “We werken showroom ingericht met oplossingen die dat ruime keuze uit het beste materiaal. De mensen met de laatste technieken en hebben een Om hen van dienst te zijn heeft Zandberg een worden steeds ouder en met het met de laatste technieken en hebben een ruime voldoende”, zegt Martin van Hooijdonk, Chambers, datmateriaal. gespecialiseerd is krijgt men vaak teoplossingen maken met een lichamelijke van woningaanpassing steeds meer een showroom ingericht met die dat ruime beste materiaal. De mensen met delaatste laatste technieken hebben Omhen hen van dienst zijn heeft Zandberg eenuit hetadviesbureau showroom ingericht met oplossingen die datkeuze ruime keuze uit hetkomen beste De mensen Om van dienst tetezijn heeft Zandberg een met dezichzelf technieken en en hebben een mogelijk maken. kunnen overtuigen door ons teeen showroom ingericht metop oplossingen die dat komen ruime keuze uit beste materiaal. De mensen mogelijk maken. Toch kunnen overtuigen door ons te het beperking. willen de mensen graag zozichzelf op het gebied vanbeste medische aanpassingen. Als beroep der gedaan loodgieters vorderen jarenop krijgt men vaakbedrijf te keuze uit het materiaal. Geïnteresseerden mede-eigenaar en expert het gebied showroom ingerichtmet metoplossingen oplossingen ruime keuze uit het beste materiaal. De showroom ingericht diediedatdat ruime keuze uit het beste materiaal. Debekende mensen mogelijk maken. kunnen zichzelf komen overtuigen door onsmensen te bezoeken. Het liefst afspraak, want dan Niet zomogelijk verwonderlijk, want mensen worden verkoopt uitsluitend bezoeken. Het liefst op afspraak, want dan heb op Met Zandberg. het groeien van het aantal senioren mogelijk maken. kunnen zichzelf komen overtuigen doorheb ons te erZandberg trapliften moeten worden geplaatst werkt lang in hun eigen huis blijven wonen maken met lichamelijke beperkingen. kunnen een kijkje nemen in onze showroom. van woningaanpassingen. “Voor ons hettijd voor ze,”zegt mogelijk maken. kunnen zichzelf komen overtuigen door ons mogelijk maken. zichzelf overtuigen door ons te te bezoeken. Het liefst op afspraak, want dan heb ikiszeker Martin. “Soms is een kleine aanpassing al voldoende, “Soms isouder een kleine aanpassing al voldoende, ikkunnen zeker tijd voor ze,”zegt Martin. merken tegels enkomen sanitair en werkt samen met steeds enaanpassing met het vorderen der jaren wordt de laatste jaren op het gebied Zandberg met specialist Freelift. “We werken en dan is een vaak noodzakelijk. bezoeken. Het liefst op afspraak, want dan heb “zegt Martin van Hooijdonk, mede-eigenaar bezoeken. Het liefst op afspraak, want dan bezoeken. Het liefst op afspraak, want dan heb “Soms is een kleine aanpassing al voldoende, ik zeker tijd voor ze,”zegt Martin. Het liefst op afspraak, want dan heb aanpassen van een woning heel dankbaar “zegt Martin van Hooijdonk, mede-eigenaar adviesbureau Chambers, dat isheb krijgt men vaak teop maken met een lichamelijke van woningaanpassing steeds meer een Om hen dienst te heeft een Zandbergmet de laatste technieken en gespecialiseerd hebben eenik zeker “Soms is een kleine aanpassing al Kortom, voldoende, ik leven zeker voor ze,”zegt Martin. en intussen ookvan expert hetzijn gebied vanZandberg kan het vantijd mensen “Soms is een kleine aanpassing al voldoende, ik zeker tijd voor ze,”zegt Martin. “Soms is Toch een kleine aanpassing algraag voldoende, ik zeker tijd van voormedische ze,”zegt Martin. “zegt Martin van Hooijdonk, mede-eigenaar en intussen ook“Voor expert op het gebied van Kortom, Zandberg kan het leven van mensen beperking. willen zo beperking op het aanpassingen. Als woningaanpassingen. onsde ismensen het geheel met dat een eenvoor stukgebied gemakkelijker beroep gedaan op loodgieters bedrijf tijd ze”, zegt Martin. werk. Aanpassingen gebeuren ruime keuze uit het beste materiaal. De mensen showroom ingericht met oplossingen die “zegt Martin van Hooijdonk, mede-eigenaar “zegt Martin van mede-eigenaar “zegt Martin vanHooijdonk, Hooijdonk, mede-eigenaar aanpassen van een woning heel maken. en intussen ookin expert opdankbaar het blijven gebied van Kortom, Zandberg kan het leven van mensen woningaanpassingen. “Voor ons is het van kunnen mettrapliften een beperking een stuk gemakkelijker lang mogelijk hun eigen huis wonen er moeten worden geplaatst Zandberg. mogelijk maken. zichzelf komen overtuigen door ons tewerkt naar wens van de klant, anders werkt en intussen ook expert op het gebied Kortom, Zandberg kan het leven van mensen werk,”zegt hij. “Dat moet helemaal gebeuren intussen ook op het gebied Kortom, Zandberg kan het leven vanvan mensen en intussen ook expert opons het van Kortom, Zandberg kan het leven mensen woningaanpassingen. “Voor isgebied hetvan met een beperking een stuk gemakkelijker liefst op afspraak, want dan heb aanpassen van eenexpert woning heel dankbaar maken. enen dan is eneen aanpassing vaak noodzakelijk. Zandberg met specialist Freelift. “We werken naar de wensAls de ziet mogelijkheden van de klant woningaanpassingen. “Voor ons is het bezoeken. met Het een beperking een stuk gemakkelijker Kortom, Zandberg kan het leven van mensen hetwoningaanpassingen. niet. je hoe blij de met “Voor ons is hethet ik met een beperking een stuk gemakkelijker woningaanpassingen. “Voor ons iseen met een beperking een stuk gemakkelijker aanpassen van een woning dankbaar maken. “Soms isvan een kleine aanpassing voldoende, zeker tijd voor ze,”zegt Martin. werk,”zegt hij. “Dat moet helemaal gebeuren Om hen dienst zijn Zandberg met de laatste technieken en hebben een klant, want anders werkt hette niet. Alsheeft je heel danal aanpassen van een woning heel dankbaar maken. aanpassen van een woning heel dankbaar maken. met een lichamelijke beperking eenmensen stuk een aanpassing is, dan is dat is,mede-eigenaar een extra klaar bent enMartin je ziet hoe gelukkig de klant aanpassen van een woning heel dankbaar maken. “zegt van Hooijdonk, werk,”zegt hij. “Dat moet helemaal gebeuren showroom ingericht met oplossingen die dat ruime keuze uit het beste materiaal. De naar de wens en de mogelijkheden van de hij. “Dat moet helemaal gebeuren dan werk,”zegt is werk,”zegt dat een extra beloning voor ons!” In hij. “Dat moet helemaal gebeuren en ook expert op het van Kortom, kan het overtuigen leven van mensen werk,”zegt hij. “Dat moet helemaal gebeuren naar deintussen wens en de mogelijkheden van de gemakkelijker beloning voor ons!” In demiddelen showroom staan mogelijk maken. kunnenZandberg zichzelf maken. komen door ons te want anders werkt het niet.gebied Als je dan deklant, showroom staan alle bijzondere naar de wens en demogelijkheden mogelijkheden van de naar de wens en van woningaanpassingen. “Voor ons is hetdede met een beperking stuk gemakkelijker deanders ende de mogelijkheden van klant, want werkt het niet. Als je dan bezoeken. Het liefsteen op afspraak, want dan heb op hetnaar sanitairenwens woongebied gebruiksklaar klaar bent en je ziet hoe gelukkig de klant is, alle bijzondere middelen op het gebied van klant,want want anders werkt het niet. Als je dan maken. klant, anders werkt het niet. Als je dan aanpassen van een woning heel dankbaar opgesteld. laat het de klant niet alleen het zien,al klant, want anders werkt niet. Als is, jeIndan klaar bent en je kleine ziet hoe gelukkig de klant ik zeker tijd voor ze,”zegt Martin. “Soms isen een aanpassing voldoende, dan is “Ik dat een extra beloning voor ons!” sanitair wonen opgesteld. klaar bent en je gebruiksklaar ziet hoe gelukkig de klant is, maar ook voelen en proberen, “vertelt Martin en werk,”zegt hij. moet helemaal gebeuren klaar bent je“Dat hoe gelukkig de klaar bent en jeziet ziet hoe gelukkig deklant klant dan is dat eenen extra beloning voor ons!” In is, is, “zegt Martin van Hooijdonk, mede-eigenaar de showroom staan alle bijzondere middelen laat een aan de muur bevestigd stoeltje zien dat dan is dat een extra beloning voor ons!” In naar wens enextra deniet mogelijkheden van de In “Ikshowroom laatisde het de klant alleenvoor zien en dan dat een beloning ons!” ishoogte dat een extra beloning voor ons!” de staan alle middelen endan intussen ook expert op “zeg hetgebruiksklaar gebied van In Kortom, Zandberg kan het leven van mensen elektrisch in sanitairverstelbaar is.bijzondere “Kijk, op het enstaan woongebied deshowroom showroom alle bijzondere klant, want anders werkt het niet.vertelt Alsmiddelen je middelen dan de bijzondere voelen, maar ook uitproberen”, hij, op deze manier kan ikstaan met de alle klant bepalen Informatie: de showroom staan alle bijzondere middelen op het sanitairen woongebied gebruiksklaar woningaanpassingen. “Voor onsalleen is het 076-5216436. met een beperking een stuk gemakkelijker opgesteld. “Ik laat het de klant niet zien, klaar bent en je ziet hoe de gebruiksklaar klant is, op het sanitairen woongebied wat op de ideale zithoogte is voor de gelukkig plaatsing gebruiksklaar Bezoekadres: het sanitairen woongebied opook het sanitairen woongebied gebruiksklaar opgesteld. “Ik laat en het dewoning klant niet alleen zien,en Martin. Hij presenteert ons“vertelt een stoeltje aanpassen van een heel dankbaar maken. maar voelen proberen, Martin van bijvoorbeeld eeneen toiletextra of douchestoel. Zovoor Takkebijsters 20, dan is dat beloning ons!” In zien, opgesteld. “Ik laat het de klant niet alleen opgesteld. “Ik laat het de klant niet alleen zien, opgesteld. “Ik laat het de klant alleen maar ook voelen en proberen, “vertelt Martin en werk,”zegt hij. “Dat moet helemaal gebeuren hebben we ook kleefbeugels. Die zetten we op niet 4817 BLzien, Breda, laat een aan de muur bevestigd stoeltje zien dat dat aan de muur hangt en elektrisch in de showroom staan alle bijzondere middelen maar ook voelen en proberen, “vertelt Martin en maar ook voelen en het proberen, “vertelt Martin en de naar muur vast enwens pas wanneer naar wens is,“vertelt www.zandbergbv.nl maar ook voelen proberen, Martin laat een aan de muur bevestigd stoeltje zien dat de enenen de mogelijkheden van de en elektrisch in hoogte verstelbaar is. “Kijk, “zeg op het sanitairwoongebied gebruiksklaar hoogte verstelbaar is. “Op deze manier laat een aan muur bevestigd stoeltje zien plaatsen we de permanente beugel.” laat een aan dede muur bevestigd stoeltje zien datdat laat een de bevestigd stoeltje zien elektrisch in aan hoogte verstelbaar is.klant “Kijk, “zeg klant, want anders werkt het de niet. Alsbepalen je dandat opgesteld. “Ik laatmuur het de klant niet alleen zien, Informatie: 076-5216436. hij, op deze manier kan ik met elektrisch hoogte verstelbaar is. “Kijk, “zeg elektrisch in inhoogte verstelbaar is. de “Kijk, “zeg kanop ik metmanier de klant bepalen wat ideale elektrisch hoogte is. “Kijk,enis, “zeg hij, deze kanproberen, ik verstelbaar met de klant bepalen Informatie: 076-5216436. klaar bent eninjezithoogte ziet hoe gelukkig klant maar ook voelen en “vertelt Martin Bezoekadres: wat de ideale is voor dede plaatsing hij, op deze manier kan ik met de klant bepalen Informatie: 076-5216436. hij, op deze manier kan ik met de klant bepalen Informatie: 076-5216436. zithoogte is een voor de plaatsing van een hij, opdat deze manier kan met de plaatsing klant bepalen Informatie:20, 076-5216436. laat aan de muur bevestigd stoeltje zien dat wat de ideale zithoogte is ikvoor de Bezoekadres: dan iseen extra beloning voor ons!” In Takkebijsters van bijvoorbeeld een toilet of douchestoel. Zo watdedeideale idealezithoogte zithoogte is voor plaatsing Bezoekadres: wat is voor de de plaatsing Bezoekadres: in hoogte verstelbaar is.zetten “Kijk, “zeg wat ideale zithoogte is voor de plaatsing Bezoekadres: toilet ofde douchestoel. Zoof hebben we ook van bijvoorbeeld een toilet douchestoel. Zoop Takkebijsters 20, deelektrisch showroom staan alle bijzondere middelen 4817 BL Breda, hebben we ook kleefbeugels. Die we van een toilet of douchestoel. Zo Zo Takkebijsters 20, 20, vanbijvoorbeeld bijvoorbeeld een toilet of douchestoel. Takkebijsters op deze kan iktoilet met de klant bepalen 076-5216436. van bijvoorbeeld een of douchestoel. Takkebijsters 20, ophij, het sanitairenzetten woongebied gebruiksklaar hebben we ookmanier kleefbeugels. Die zetten we opis, Zo Informatie: 4817 BL Breda, kleefbeugels. Die we op de muur www.zandbergbv.nl de muur vast en pas wanneer het naar wens hebben we ook kleefbeugels. Die zetten we op 4817 BL Breda, hebben we ook kleefbeugels. Die zetten we op 4817 BL Breda, wat de ideale zithoogte is het voor dealleen plaatsing Bezoekadres: hebben we ook kleefbeugels. Die zetten we op 4817 BL Breda, opgesteld. “Ik laat het de klant niet zien, deplaatsen muur vast en pas wanneer naar wens is, www.zandbergbv.nl we de permanente beugel.” vastde en pas wanneer het naar wens is, muur vast en pas wanneer het naar wens is, www.zandbergbv.nl de bijvoorbeeld muur vast en pas wanneer het naar wens www.zandbergbv.nl van een toilet of douchestoel. Zo is, Takkebijsters 20,

Metsenioren het groeien vandehet aantaljaren senioren wordt laatste op Met het de groeien vanjaren het aantal senioren wordt laatste op aantal het gebied Met het groeien van het senioren het gebied van woningaanpassing Met het groeien van het aantal senioren wordt dehetlaatste jaren op aantal hetmeer gebied vanMet woningaanpassing steeds een groeien vanjaren het senioren wordt de het gebied Met laatste heteen groeien van hetop aantal senioren steeds vaker beroep gedaan op wordt de laatste jaren op hetbedrijf gebied van woningaanpassing steeds meer een wordt de laatste jaren op gebied beroep gedaan oplaatste loodgieters wordt de jaren ophet het gebied van woningaanpassing steeds meer een loodgietersbedrijf Zandberg. van woningaanpassing steeds meer een beroep gedaan op loodgieters bedrijf van woningaanpassing steeds meer van woningaanpassing steeds meer een een Zandberg. beroep beroep gedaan op op loodgieters bedrijf gedaan loodgieters bedrijf beroep gedaan op loodgieters bedrijf Zandberg. beroep gedaan op loodgieters bedrijf Zandberg. Zandberg. Met het groeien van het aantal senioren Zandberg. Zandberg. Niet zo verwonderlijk, want mensen

Loodgieters en Servicebedrijf Zandberg,

ook voor het aanpassen van woningen voor mensen met een beperking…

de ook muur vast en wanneer het naar wens maar en pas proberen, “vertelt Martin en is, plaatsen wevoelen de permanente beugel.” plaatsen wewe dede permanente beugel.” plaatsen permanente hebben we ook kleefbeugels. Diebeugel.” zetten we op

www.zandbergbv.nl

4817 BL Breda,


De leukste uitjes voor u én uw kleinkinderen

Trekt u er in de zomer ook graag op uit met uw kleinkinderen? 50PLUS Bruist selecteerde voor u de leukste activiteiten voor de zomer. Waar niet alleen de kleinkinderen het naar hun zin hebben, maar waar u zich net zo goed vermaakt.

Dompel uzelf onder in cultuur op de Parade. Dit reizende festival doet jaarlijks Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam aan met een bonte verzameling muziek-, dans en theatervoorstellingen. Maar wist u dat er ook voor kinderen heel veel te beleven valt? Knutselen, poffertjes bakken, zweven in de zweefmolen. Nieuw dit jaar is het Parade Museum een initiatief van Het Fotomuseum, Museum Speelklok en Het Natuurhistorisch Museum. Kijk op www.deparade.nl om te zien wanneer de Parade in welke stad te vinden is.

Weet wat je eet Stadslandbouw. Dat klinkt misschien vreemd, maar dat is het niet. Midden in Rotterdam vindt u ‘Uit je eigen stad’ een restaurant dat zelf eten verbouwd en daarmee de heerlijkste verse gerechten maakt en serveert. Wat ze niet zelf verbouwen halen ze bij boeren uit de streek. Verser kan bijna niet. Er worden regelmatig activiteiten voor kinderen georganiseerd, maar alleen al eten op de plek waar het eten wordt verbouwd is een leuke en leerzame ervaring. www.uitjeeigenstad.nl

22

Foto: Coco Duivenoorde

Heerlijk paraderen


Foto: Renée ter Berg

Beleef het op Texel Of u nu met of zonder de kleinkinderen op Texel bent, een bezoek aan de Bonte Belevenis mag u zeker niet overslaan. Op dit landgoed is veel te zien en te doen. Van papierscheppen tot kaarsen maken en van zeep maken tot brood bakken. Maar er wordt hier ook bier gebrouwen en jenever gestookt. Er is een gezellige tuin met boerderijdieren en speeltoestellen. Bij iets minder weer zit je oergezellig in de prachtige theeschenkerij. Hier bent u zeker wat uurtjes zoet. www.landgoeddebontebelevenis.nl

Foto: Linnaeushof

Foto: Martin Wijdemans

Terug in de tijd Suske en Wiske hadden de teletijdmachine van professor Barabas. In Arnhem gaat u net zo makkelijk terug in de tijd bij het Nederlands Openluchtmuseum. Hier komt u erachter hoe er geleefd werd in Nederland, van zo’n twee eeuwen tot een aantal decennia geleden. De geschiedenis komt tot leven met authentieke boerderijen, huizen en molens die voor het publiek toegankelijk zijn. Ontdek de kaasfabriek, de drukkerij of maak een ritje met de oude tram. Voor kinderen is er van alles te doen, bijvoorbeeld een koe melken, water pompen en andere karweitjes op het kindererf. www.openluchtmuseum.nl

Grootste speeltuin van Europa Met dit uitje doet u vooral uw kleinkinderen een groot plezier. Maar ook voor u is het interessant om in Heemstede de grootste speeltuin van Europa te bekijken. Het park heeft driehonderdvijftig speeltoestellen en attracties. Waterfietsen, springen op luchtkussens en trampolines, klauteren in het Piratennest of rijden op hobbelfietsen: hier kan het allemaal. Bij warm weer is waterspeeltuin ‘De Oase’ open met spetterende waterspeeltoestellen. Er is een zelfservice restaurant, maar er is ook genoeg plek op de picknickweide om te genieten van wat u zelf hebt meegebracht Recreatiepark Linnaeushof Glipperweg 4c | Heemstede | www.linnaeushof.nl 23


Golf introductie 5 trainingen voor â‚Ź 50,Ontdek nu of golf iets voor je is!

Dukaatstraat 21- 4903 RN Oosterhout info@golfschoolwimvankaathoven.nl - 06-1887 0496

JUNI /JULI www.Ned/aUgUStUS 2014 erLa NdBrUIS t.NL

ZO

B

RE

DI

TI

plAA

Tin

es zomeekr ge

E WA

mE

m

luk

eNemeN!

R

INCLUSI PUZZeLmeFag aZINe

gr atIS me

ExE

Neem dan contact op en we komen graag bij u langs om de unieke mogelijkheden te presenteren. Mail naar nl@nederlandbruist.nl of bel 076-7115340

S

A

nieuwe 50 PLUS editie van Bruist?

Breda 50P LU

R

Wilt u ook adverteren in de

E


Met zorg en aandacht voor u. Afscheid nemen zoals iemand was. Dat is Monuta Breda.

Telefoon: 076 - 522 27 47 (24 uur per dag, ook in het weekend) Monuta Breda Baronielaan 38, Breda www.monuta.nl Ook als u niet of elders verzekerd bent.


De historie van

Breda De naam Breda komt voor het eerst voor in een oorkonde uit 1125, als nederzetting op de plaats waar de riviertjes de Aa en de Mark samenvloeien. Aan de rechteroever van de Mark wordt in de 12e eeuw bij deze nederzetting een burcht gebouwd, het Kasteel van Breda (waarin sinds 1826 de Koninklijke Militaire Academie is gevestigd). In 1252 verwerft Breda stadsrechten, daarmee is het één van de eerste steden van noordelijk Brabant. Nassaustad Breda is eeuwenlang gerelateerd geweest aan de familie Nassau en daarmee ook aan het Koninklijk Huis. De Nassaus hebben ervoor gezorgd dat Breda zich tussen 1406 en 1566 heeft ontwikkeld tot een belangrijke en welvarende plaats met het aanzien van een hofstad. Breda wordt dan ook wel ‘Haagje van het Zuiden’ genoemd. Veel monumenten in de binnenstad herinneren nog aan de verre voorouders van de koninklijke familie.

26


Bloei Breda floreert dankzij een gunstige ligging en een open verbinding met de zee. De welvaart in de stad nam onder meer toe door de lakenhandel, de overslagfunctie van de stad en de aanwezigheid van het hof van de Nassaus. Bovendien wordt de stad een belangrijke bedevaartsplaats voor honderdduizenden pelgrims wanneer in 1449 de Hostie van Niervaert (waaruit bloed zou vloeien) naar Breda is overgebracht. Tijdens de Beeldenstorm in 1566 gaat deze wonderhostie echter verloren.

Tachtigjarige oorlog In 1581 is Breda door de Spanjaarden ingenomen, waarna de stad negen jaar in handen van de Spaanse troepen blijft. Prins Maurits van Oranje wil het kasteel van Breda en daarmee toegang tot de stad echter terug veroveren. Zo wordt in 1590 een list bedacht om soldaten in een turfschip te verbergen om ze de stad binnen te smokkelen. Na de verrassingsaanval neemt Maurits met zijn troepen de stad in. De Spaanse bevelhebber Spinola besloot in 1624 om Breda te heroveren. Na een beleg van elf maanden moet de stad zich vanwege een ernstig voedseltekort uiteindelijk overgeven.

‘De Vlucht’ Ook de Tweede Wereldoorlog heeft veel invloed op de stad gehad. Op 12 mei 1940 - kort na de Duitse invasie - vindt de massale evacuatie van Breda plaats. De stad dreigt namelijk tussen de frontlinies van de oprukkende Duitsers en Fransen terecht te komen. Zo’n 50.000 inwoners krijgen op deze Eerste Pinksterdag het bevel de stad te verlaten. De Bredanaars spreken zelf van ‘De Vlucht’. Op 29 oktober 1944 is de stad uiteindelijk door Poolse soldaten bevrijd.

27


Bruisende zaken:

Black & White Sportsclub Takkebijsters 2, Breda Tel. 085-4010063 Eigenaren: Marcel & Babs Wille info@blackandwhite.nu www.blackandwhite.nu Black & White Sportsclub onderscheidt zich van de ‘normale fitnessclub’ door het geven van uitsluitend groepslessen, wekelijks meer dan 100! Bezoekers bepalen zelf wanneer ze komen, wat ze doen en hoelang. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging, ontspanning én de juiste voeding staat centraal. Black & White Sportsclub richt zich op jong en oud en biedt gratis Life Style checks en Personal Coaching.

Wat maakt Black & White Sportsclub zo uniek?

Black & White Sportsclub daarom veel persoonlijke aandacht als je bij ons komt sporten. Er is bij ons geen vrije fitness, daar kiezen we bewust voor.”

“We zijn gespecialiseerd in groepslessen en hebben hier ruim 20 jaar ervaring in. We begeleiden naast studenten, ondernemers, moeders en vaders, recreanten en topsporters ook mensen met blessures, overgewicht en burn-outs”, vertelt eigenaar Marcel Wille. “We bekijken samen wat het beste bij je past en helpen je verder bij het ontwikkelen van een positieve lifestyle.”

Kan ik eerst eens komen kijken? “Zeker, dat kan altijd”, zegt Marcel. “Speciaal daarvoor hebben we voor senioren maar liefst 3 gratis dagpassen. Zo kun je geheel vrijblijvend 3 lessen gratis meedoen. Je vraagt hem heel gemakkelijk aan via www.blackandwhite.nu/senioren. Wij bellen je binnen een dag terug en geven je, desgewenst, vrijblijvend advies over de activiteiten die voor jou het meest geschikt zijn.”

Wat voor sfeer willen jullie creëren? “Vooral een positieve, ontspannen en fijne sfeer in een luxe omgeving. We zijn ervan overtuigd dat dat iedereen helpt. Verder vind ik vakmanschap van onze docenten erg belangrijk. Het gaat om iemands gezondheid en iemands lichaam. We geven bij

Kijk voor meer informatie op www.blackandwhite.nu of bel met 085-4010063 28


o.v.v. Puzzelmagazine Breda Antwoordnummer 10048, 4800 VB Breda (vergeet niet uw adres en tel.nr. te vermelden)

Inzenden kan tot eind augustus 2014

Puzzel & Win!

Streep 11 van de 12 onder de puzzel staande woorden weg. Het overgebleven woord is het antwoord. Vul het juiste antwoord in op onze site en u maakt kans op een half jaar gratis onbeperkt sporten of Yogalessen volgen bij Black & White Sportsclub! T.w.v. â‚Ź 250,Oplossing sturen via: www.nederlandbruist.nl/puzzel of sturen naar: Nederland Bruist B.V.

bootcamp spinning zumba beweging sportsclub specialist

lessen senioren black white pilates dagpas

Win deze maand:

een half jaar gratis onbeperkt sporten of Yogalessen volgen bij Black & White Sportsclub! T.w.v. maar liefst â‚Ź 250,Aangeboden door Black & White Sportsclub | Takkebijsters 2, Breda 085-4010063 | info@blackandwhite.nu | www.blackandwhite.nu


Puzzel & Win! Streep 11 van de 12 onder de puzzel staande woorden weg. Het overgebleven woord is het antwoord. Vul het juiste antwoord in op onze site en u maakt kans op een olieverfschilderij van J. de Graaf t.w.v. € 165,Oplossing sturen via: www.nederlandbruist.nl/puzzel of sturen naar: Nederland Bruist B.V. o.v.v. Puzzelmagazine Breda Antwoordnummer 10048, 4800 VB Breda Inzenden kan tot eind augustus 2014

expositie galerie lijsten vazen deskundig ophangen

giclees decoratief wissellijst maatwerk opspannen canvas

Win een olieverfschilderij van J. de Graaf

formaat 50x50 cm

t.w.v. € 165,-

aangeboden door: Jan d’art | Vierwindenstraat 44 | 076 5227125 | www.lijsten.nl


Puzzel & Win!

Streep 11 van de 12 onder de puzzel staande woorden weg. Het overgebleven woord is het antwoord. Vul het juiste antwoord in op onze site en u maakt kans op een paar Converse schoenen t.w.v. â‚Ź 74,95. Oplossing sturen via: www.nederlandbruist.nl/puzzel of sturen naar: Nederland Bruist B.V. o.v.v. Puzzelmagazine Breda Antwoordnummer 10048, 4800 VB Breda (vergeet niet uw adres en tel.nr. te vermelden)

Win deze maand:

een paar

teenslipper reparatie schoenveter steunzool mode pumps Inzenden kan tot eind augustus 2014

Converse schoenen t.w.v. â‚Ź 74,95

Aangeboden door: Snoeren schoen- en voetspecialist Heistraat 2 | Teteringen | T. 076-5713444 info@snoerenvoetspecialist.nl | www.snoerenvoetspecialist.nl

zonnebril service koffie stappenteller pedicure hip


Streep 11 van de 12 onder de puzzel staande woorden weg. Het overgebleven woord is het antwoord. Vul het juiste antwoord in op onze site en u maakt kans op 1,5 uur persoonlijk opruimadvies t.w.v. â‚Ź 75,-. Gedurende deze sessie biedt Ruimen Verruimt u handvatten waarmee u zelf aan de slag kunt. Oplossing sturen via: www.nederlandbruist.nl/puzzel of sturen naar: Nederland Bruist B.V. o.v.v. Puzzelmagazine Breda Antwoordnummer 10048, 4800 VB Breda

Inzenden kan tot eind augustus 2014

Ruimen Verruimt www.ruimenverruimt.nl Tel. 0616443543 Eigenaresse: Ingrid Gerretse

Puzzel & Win! Win deze maand:

1,5 uur opruimadvies t.w.v. â‚Ź 75,-

aangeboden door: Ruimen Verruimt | www.ruimenverruimt.nl | Tel. 0616443543

zolder kledingkast opruimen opruimcoach overzicht tijdgebrek

verhuizing advies huishouden gezin schaamte ruimte


Puzzel & Win! Streep 11 van de 12 onder de puzzel staande woorden weg. Het overgebleven woord is het antwoord. Vul het juiste antwoord in op onze site en u maakt kans op een dinerbon t.w.v. â‚Ź 75,-

Inzenden kan tot eind augustus 2014

Oplossing sturen via: www.nederlandbruist.nl/puzzel of sturen naar: Nederland Bruist B.V. o.v.v. Puzzelmagazine Breda Antwoordnummer 10048, 4800 VB Breda

Win een Dinerbon

t.w.v. â‚Ź 75,-

aangeboden door BUNGA MELATI | Oude Rielseweg 2 Alphen 013-5081728 | info@bungamelati.nl | WWW.bungamelati.nl

pangsit cendol pisang rijsttafel krupuk gadogado

sarong bungamelati kebaya batik soto rendang


Oplossing sturen via: www.nederlandbruist.nl/puzzel of sturen naar: Nederland Bruist B.V. o.v.v. Puzzelmagazine Breda Antwoordnummer 10048, 4800 VB Breda (vergeet niet uw adres en tel.nr. te vermelden)

Inzenden kan tot eind augustus 2014

Puzzel & Win!

Streep 11 van de 12 onder de puzzel staande woorden weg. Het overgebleven woord is het antwoord. Vul het juiste antwoord in op onze site en u maakt kans op een 60 minuten durende wellnessmassage t.w.v. â‚Ź 45,-

ontspanning hotstone balans lomilomi sensitherapie hsp

reiki babymassage cursus rebozo massageolie wellness

Win deze maand:

een 60 minuten durende

wellnessmassage t.w.v. â‚Ź 45,Aangeboden door Praktijk Elva | Frankenlaan 1 | 4841 XN Prinsenbeek 06-13707455 | edith@praktijk-elva.nl | www.praktijk-elva.nl


Puzzel & Win!

Oplossing sturen via: www.nederlandbruist.nl/puzzel of sturen naar: Nederland Bruist B.V. o.v.v. Puzzelmagazine Breda Antwoordnummer 10048, 4800 VB Breda (vergeet niet uw adres en tel.nr. te vermelden)

Inzenden kan tot eind augustus 2014

Streep 11 van de 12 onder de puzzel staande woorden weg. Het overgebleven woord is het antwoord. Vul het juiste antwoord in op onze site en wellicht maakt u kans op deelname aan een Pink Lounge (inloopworkshop) voor 2 personen t.w.v. â‚Ź 50,-

lipdub workshop vriendinnenuitje maatwerk vrijgezellen familiedag

naaktmodel bedrijfsuitje creativiteit activiteit puzzeltocht teambuilding

Win deze maand:

deelname aan een Pink Lounge (inloopworkshop) voor 2 personen t.w.v. â‚Ź 50,Aangeboden door www.pinkpepper.nl | breda@pinkpepper.nl | 076-2607676


TWEE TWEE HOORTOESTELLEN HOORTOESTELLEN VOOR VOOR € € 0,-* 0,-* Wegens groot succes is onze unieke Wegens groot succes is onze unieke actie verlengd tot 1 december 2014 actie verlengd tot 1 december 2014

+ vijf jaar garantie en service + vijf jaar garantie en service + vijf jaar gratis batterijen + vijf jaar gratis batterijen t.w.v. € 260,t.w.v. € 260,-

Hans draagt hoortoestellen van audicien KIND en Hans draagt hoortoestellen verbaast zich KIND erover van audicien en wat hij allemaal verbaast zich erover weerhijhoort wat allemaal weer hoort

Maak nu Maak nu heel voordelig kennis heel voordelig kennis met audicien KIND in met audicien KIND in hartje Breda hartje Breda

Wanneer u merkt dat uw gehoor achteruit gaat, kunt u Wanneer u merkt uw gehoor u en bij audicien KIND indat Breda terechtachteruit voor een gaat, gratiskunt hoortest bij audicien KIND in Breda terecht voor een gratis hoortest en vrijblijvend advies. En mocht een hoortoestel voor u een oplossing vrijblijvend advies. En mocht een hoortoestel voor u een oplossing zijn, dan hebben wij zonder meer de beste aanbieding in Breda. Hoe doen we zijn, dan leggen hebbenwe wijgraag zonder meer beste aanbieding in Breda. Hoe dat? Dat even uit.de Afhankelijk van de technologie diedoen een we dat? Dat leggen wekan graag evenenkele uit. Afhankelijk technologie die een hoortoestel biedt, hij van honderdenvan totdemeer dan duizend Euro hoortoestel biedt, kan hij van enkele honderden tot meer dan duizend Euro kosten. 75% daarvan wordt door uw zorgverzekeraar betaald en u draagt zelf 25% kosten. 75% daarvan wordt door uw zorgverzekeraar betaald en u draagt zelf 25% bij. bij. Audicien KIND heeft tot liefst 1 december 2014 een spectaculaire actie die Audicien KIND heeft tot liefstu1kunt december spectaculaire actie die geen enkele audicien heeft: tijdelijk2014 tweeeen kwaliteits hoortoestellen geen enkele audicien heeft: u kunt tijdelijk twee kwaliteits hoortoestellen aanschaffen voor € 0,-. Dit is inclusief vijf jaar garantie en service. Uw 25% aanschaffen € 0,-. Ditbeide is inclusief vijf jaar garantie enKIND service. Uw 25% eigen bijdragevoor wordt voor toestellen door audicien betaald. U eigen bijdrage wordt voor beide toestellen door audicien KIND betaald. bespaart daarmee honderden Euro's. U ontvangt bovendien gratis vijf U bespaart daarmee Euro's. ontvangt bovendien gratis jaar batterijen t.w.v.honderden € 260,- . Zo kunt uUzonder kosten genieten vanvijf de jaar batterijen t.w.v. € 260,. Zo kunt u zonder kosten genieten van de nieuwste hoortoesteltechniek. nieuwste hoortoesteltechniek. Onze vriendelijke StAr gecertificeerde audiciens nemen ruim de tijd Onze StArofgecertificeerde audiciens nemen ruim de tijd voor u.vriendelijke Kom nu langs maak een afspraak. U bent welkom! voor u. Kom nu langs of maak een afspraak. U bent welkom!

*Bij declaratie bij uw zorgverzekeraar. KIND heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Voor meer informatie: *Bij declaratie bij uw zorgverzekeraar. contracten met alle zorgverzekeraars. kijk op www.KIND.com. of kom langs inKIND onzeheeft winkel. Nieuwe Ginnekenstraat 6, 4811 NR Voor Breda.meer Tel.:informatie: 076-87 000 66 kijk op www.KIND.com. of kom langs in onze winkel. Nieuwe Ginnekenstraat 6, 4811 NR Breda. Tel.: 076-87 000 66

2014 06 breda 50plus  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you