Page 1

BrASSchAAt/kapellen

januari 2014 gratis meenemen! www.belgiebruist.be | www.nederlandbruist.nl

JA, ik wil

sporten

Goed met GELD


Vergeet onze gevleugelde vriendjes niet in de winter!


bij Walter Van Gastel te Ekeren kan u alles vinden voor uw huisdieren !

Ontdek ons ruim assortiment wintervoer en voederhuisjes.

www.vangastel.be


Colofon 6

Uitgever Nederland Bruist C.V. manager Marcel Bossers Office manager Marion Schoonenberg Vormgeving & traffic Nederland Bruist

Ik wil sporten noemen. It’s a shame. Speciaal voor alle bankhangers, slaapkoppen en luilakken 20 weetjes over sport & beweging op een rij. Een abonnement op de sportschool is namelijk Hoe staan zóóó 2014!de zaken als nieuwbakken ondernemer?

Eindredactie Sascha Kerschot Themateksten Lon te Poel Acquisitie Marcel Bossers

10

Contact BRASSCHAAT Bruist

Fotografie: Teis albers

Gillian van der Schans heeft de liefde voor bier brouwen van zijn Goed omgaan met geld, hoe vader doe je overgenomen. dat? Afgelopen maand doken wij innet de als zijn vader Tip: bruisende wereld van bankbiljetten, WASMACHINE brouwde hij voor de KAPOT? VOOR GROTE OF uitgavenboekjes, vaste lasten en hobby zelf zijnONVERWACHTE bier. huishoudelijke uitgaven. UITGAVEN, ZOALS EEN Onze conclusie: met de nodige Tot zijn vriendin WASMACHINE OF AUTOREPARATIE, IS HET zei: structuur en nog meer discipline komop een dag VERSTANDIG EEN VAST je heel ver. Dus op naar een gezond “waarom beginnen BEDRAG PER MAAND TE RESERVEREN. en goed financieel jaar! we geen eigen Geen zin, te moe, te druk… brouwerij?” gaat, het om Zo Als gezegd, zo sporten gedaan mogen we onszelf en brouwerij Sintmet recht Crispijn was een feit. bedenken’ ‘kampioen smoesjes

Oosterhoutseweg 91C, 4816 KC Breda T +31 (0)76-7115340, M +31(0)6-34590975

brasschaat@belgiebruist.be amBaCHteliJKe EN aUtHentieKe BIEREN Like ons op facebook.com/brasschaatbruist

BROUWERIJ SINT CRI 12

18

“We zijn nog maar een paar maanden bezig en zitten eigenlijk nog in de opstartfase. momenteel is het nog een geprofessionaliseerde hobby, maar het is uiteraard de bedoeling dat we gaan groeien. We hebben sinds kort ons eerste bier op de markt, de Sint Crispijn Blonde. Het is een ambachtelijk bier met een volle smaak waar fruitigheid en een lichte bittertoets elkaar aanvullen. Het bier is verkrijgbaar bij verschillende zaken in de regio.”

Contact Hoofdkantoor

Nederland Bruist C.V.

contact@belgiebruist.be

www.nederlandbruist.nl 26 Hoe gaat dat bier brouwen in zijn werk?

www.belgiebruist.be “Eerst moet je bedenken wat voor soort bier je wilt. Ga je voor blond of donker, zoet of droog en hoe moet het smaken… als je dat hebt uitgemaakt ga je een recept samenstellen en begin je te brouwen. Vervolgens ga je proeven en op basis daarvan pas je waar nodig je recept aan. Die proefbrouwsels maak ik in een eigen ruimte. als ik tevreden benNederland over het proefbrouwsel Copyright Bruist C.V. Heten overnemen van het geen aanpassingen meer nodig heeft, huur15ikvan eende auteursrecht is niet artikelen als bedoeld in artikel toegestaan. ©2011 Nederland Bruist ketel bij collega brouwer, de 3 Horne in Kaatsheuvel. C.V. Merknaam

34 30

Inhoud

de Amerstreek/de Langstraat is een merknaam en eigendom van Nederland Bruist C.V. Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Nederland Bruist C.V. is echter niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt. In dezelfde reeks verschijnen ook: ‘t Gooi, Alkmaar, Apeldoorn, Bergen op Zoom, Brasschaat, Kapellen, de Peel, Ede/de Veluwe, de Waterweg, de Zaanstreek, Den Bosch, Breda, Reeshof, Etten-Leur, de Grensstreek, Nijmegen, Noord-Oost Brabant, Wijchen, Oss, Roosendaal, Veenendaal, Zeeland, Zutphen.


een nieuw jaar, De kerstboom is de deur uit, alle cadeautjes zijn uitgepakt en de feestelijke lampjes die afgelopen maand de straten in de stad van licht voorzagen worden langzaam opgeruimd. Een nieuw jaar is aangebroken. Een jaar vol nieuwe kansen, doelen en voornemens.

Deze maand duiken we in de bruisende wereld van bankbiljetten, uitgavenboekjes, vaste lasten en huishoudelijke uitgaven. En ook sport & bewegen komen in deze eerste editie van het nieuwe jaar uitgebreid aan bod. Dat het maar een gezond en goed financieel jaar mag worden.

2013 was voor veel ondernemers een pittig jaar en helaas heeft niet iedereen het hoofd boven water weten te houden. Ook voor België Bruist was 2013 een uitdaging. Gelukkig hebben we er samen met ons team voor gezorgd dat de magazines nog beter zijn geworden. De rubriek ‘Bruisende zaken’ is een van onze best gelezen rubrieken en onze puzzel heeft ervoor gezorgd dat de ondernemer meetbaar kan adverteren. Stuk voor stuk geweldige ingrediënten voor een lekker, leesbaar en mooi magazine dat door de lezer graag wordt meegenomen. Daarvoor wil ik iedere lezer, ondernemer en teamgenoot bedanken. Dankzij jullie is België Bruist een merk geworden. Op naar 2014!

REN? E T R E ADV na a r mail

ist.nl ndbru a l r e d nl@ne

Zoals je van ons gewend bent, hebben we ook in deze editie weer een aantal interessante rubrieken, weetjes en leuke evenementen voor je op een rij gezet. Verder lees je in dit magazine alles over Brouwerij Sint Crispijn en nog veel meer bruisende en lokale ondernemingen bij jou in de buurt.

Veel leesplezier, Marcel Bossers


Goed omgaan met geld, hoe doe je dat? Afgelopen maand doken wij in de bruisende wereld van bankbiljetten, uitgavenboekjes, maandelijkse kosten en huishoudelijke uitgaven. Onze conclusie: met de nodige structuur en nog meer discipline kom je heel ver. Dus op naar een gezond en goed ďŹ nancieel jaar! 6

Tip:

WASMACHINE KAPOT? VOOR GROTE OF ONVERWACHTE UITGAVEN, ZOALS EEN WASMACHINE OF AUTOREPARATIE, IS HET VERSTANDIG EEN VAST BEDRAG PER MAAND TE RESERVEREN.


onDer het VerGrootGLas

Grip op GeLD

Weet jij wat er iedere maand binnenkomt en uitgaat? Inzicht in je bankzaken begint bij een goede administratie. Overzicht helpt om je geldzaken in de hand te houden. Laat rekeningen daarom nooit rondslingeren, maar orden ze netjes in een map zodat je ze altijd makkelijk en snel kunt terugvinden als dat nodig is. Datzelfde geldt voor belangrijke mailtjes en digitale rekeningoverzichten. tip: ruim je post en mail minimaal één keer per week op en check de uiterste vervaldatum van de ingekomen rekeningen.

Weet je niet altijd waar je geld blijft? Dan is het handig om een begroting te maken. Zo zie je precies hoeveel je hebt en wat je ermee doet. Sommige inkomsten en uitgaven keren maandelijks terug. Andere elk kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks. Maak op papier of digitaal een tabel van twee kolommen. Noteer alle inkomsten in de eerste kolom en alle uitgaven in de tweede kolom. Aan de hand van een simpele rekensom kun je nu precies zien wat je per maand tekort komt of overhoudt. tip: maak een gemiddelde maandbegroting. Hierbij worden alle inkomsten en uitgaven in een jaar omgerekend naar een gemiddeld bedrag per maand.

aDVies op Maat

sparen en BeZUiniGen

Wil je besparen op je uitgaven, splits je uitgaven dan op in uitgaven die moeten en uitgaven die mogen. Onder de eerstgenoemde uitgaven vallen de kosten zoals de huur, energie of abonnementen. Ook huishoudelijke uitgaven zoals kleding en boodschappen zijn noodzakelijk. Geld dat je na het betalen van deze zaken overhoudt, kun je besteden aan de uitgaven die mogen. Besparen gaat het makkelijkst op de uitgaven die mogen. Maar ook op de ‘moetjes’ kun je veel geld besparen. Door korter te douchen verbruik je minder gas en water. Door niet alle lampen in huis te laten branden verbruik je minder elektriciteit. En bij de aanschaf van kleding, eten en andere huishoudelijke zaken kun je letten op aanbiedingen of voor goedkopere merken kiezen. tip: wil je weten waar je geld blijft, houd dan een kasboek bij.

Verandert je financiële situatie op korte termijn of wil je weten hoeveel je maandelijks opzij kunt zetten voor een nieuwe auto, wereldreis of je kinderen? Surf dan naar Nibud.nl en zet je geldzaken op een rij met het gratis online Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud.

Tip:

VEEL MENSEN DENKEN BIJ INKOMSTEN AAN EEN INKOMEN UIT WERK OF EEN UITKERING. ER ZIJN ECHTER OOK ALLERLEI LANDELIJKE TOESLAGEN EN FISCALE EN GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMINGEN. REKEN DEZE BEDRAGEN OOK MEE.


postbus 602 5140 ap waalwijk info@stichtinges.nl www


www.stichtinges.nl Emotionele Support. Voor als je het even niet meer alleen kunt. Zeven dagen per week. Emotionele Support online. Zonder kosten.

w. s t i c h t i n g e s . n l k v k 5 4 5 5 9 5 4 5 iban N L4 3 R A B O 0 1 7 1 6 2 8 3 6 5


Fotografie: Teis albers

Gillian van der Schans heeft de liefde voor bier brouwen van zijn vader overgenomen. net als zijn vader brouwde hij voor de hobby zelf zijn bier. Tot zijn vriendin op een dag zei: “waarom beginnen we geen eigen brouwerij?” Zo gezegd, zo gedaan en brouwerij Sint Crispijn was een feit.

amBaCHteliJKe EN aUtHentieKe BIEREN

BROUWERIJ SINT Hoe staan de zaken als nieuwbakken ondernemer?

Hoe gaat dat bier brouwen in zijn werk?

“We zijn nog maar een paar maanden bezig en zitten eigenlijk nog in de opstartfase. momenteel is het nog een geprofessionaliseerde hobby, maar het is uiteraard de bedoeling dat we gaan groeien. We hebben sinds kort ons eerste bier op de markt, de Sint Crispijn Blonde. Het is een ambachtelijk bier met een volle smaak waar fruitigheid en een lichte bittertoets elkaar aanvullen. Het bier is verkrijgbaar bij verschillende zaken in de regio.” 10

“Eerst moet je bedenken wat voor soort bier je wilt. Ga je voor blond of donker, zoet of droog en hoe moet het smaken… als je dat hebt uitgemaakt ga je een recept samenstellen en begin je te brouwen. Vervolgens ga je proeven en op basis daarvan pas je waar nodig je recept aan. Die proefbrouwsels maak ik in een eigen ruimte. als ik tevreden ben over het proefbrouwsel en het geen aanpassingen meer nodig heeft, huur ik een ketel bij collega brouwer, de 3 Horne in Kaatsheuvel.


BrUisenD/interview BIER BROUWEN VOOR DUMMIES het vakjargon verklaard GISTEN: suikers omzetten in alcohol LAGEREN: laten rijpen BOTTELEN: op fles of fust zetten NAVERGISTING: koolzuur opzetten door middel van suiker en gist toevoegen

“Sint Crispijn maakt authentiek en ambachtelijk bier” en de vooruitzichten zijn veelbelovend. in januari zal dit winterbier verkocht worden op een winterbierfestival. Daarnaast brouw ik speciale bieren die als op maat gemaakt relatiegeschenk verkocht kunnen worden.”

Daar ben ik ongeveer een dag zelf bezig met het brouwen. Vervolgens moet het bier gisten, lageren, gaan we het bottelen en begint de navergisting. Enkele weken later is het drinkbaar.”

sint Crispijn is de patroonheilige van de schoenmakers. Wat is de link met jouw bier?

Wat maakt jouw bier anders? “mijn bier is ongefilterd en niet gepasteuriseerd, wat het tot een authentiek en ambachtelijk bier maakt. Het bierbrouwen is een passie waar ik

“Wij zitten in Waalwijk en Waalwijk is vanuit de historie de stad van de schoenmakers en leerlooiers. Sint Crispijn is trouwens de samentrekking van Crispinus en Crispinianus, twee broers die als martelaars stierven. Ook het logo is daarop afgestemd. Het zijn twee hoofden, van de beide broers, die elkaar overlappen verbonden met één aureool.”

CRISPIJN veel energie en liefde in kwijt kan, zonder deze passie zou het toch anders smaken.”

Nieuwsgierig naar de Crispijn Blond?

Wanneer komen de volgende bieren op de markt?

Bij de volgende zaken is hij verkrijgbaar: • Café de roestelberg in kaatsheuvel • Café jay’s in Waalwijk • slijterij drankenhuys Bergmans

“momenteel is alleen de Sint Crispijn Blonde in de handel. aan de andere bieren wordt hard gewerkt zodat we binnenkort nieuwe bieren kunnen presenteren. Op dit moment ben ik bezig met de ontwikkeling van een winterbier, 11


In België leven er enkele kindjes met het zeldzame pseudo-artrose. De veertien maanden oude Lexi is er daar één van. Lexi’s moeder Sofie zet zich in voor Bone4Kids. De organisatie die geld inzamelt voor onderzoek naar een behandeling.

4

Bone Kids tombola start in februari met mooie prijzen Pseudo-artrose, of niet-helende botbreuken, is een aandoening waarbij kindjes geboren worden met een cyste op de plaats waar eigenlijk bot hoort te zitten. Omdat de cyste hol is, zal het bot op die plaats onherstelbaar breken.

aan haar onderbeen was dat een klap: “Wij schrokken natuurlijk toen we het hoorden. Je leven verandert toch voor een stuk. Je denkt direct aan alle dingen die je kind (misschien) niet zal kunnen. Voor ons is het nog niet echt een aanpassing omdat Lexi nog niet loopt. Ook is haar beentje niet gebroken. Sommige kindjes worden geboren met een breuk, dus op dat gebied hebben we wel geluk. Voor ons

Toen Sofie Douillez en haar man te horen kregen dat hun dochtertje Lexi (toen twee maanden) pseudo-artrose heeft 13


zijn het nu enkel nog de regelmatige doktersbezoeken ter controle.” Om de breuk aan Lexi’s been zo lang mogelijk uit te stellen, draagt het baby’tje een brace. Wanneer het bot zal breken is niet te voorspellen. Sofie: “Het hangt echt af van de sterkte van de cyste. Misschien zal Lexi haar been breken tijdens het spelen of als ze leert lopen. Misschien ook eerder. We weten het niet. We weten alleen dat het eens zal gebeuren.”

Steffie Kunen, ook mama van een kindje met pseudo-artrose. Hun doel is het om een miljoen euro bij elkaar te krijgen. Dat bedrag is nodig om een nieuwe techniek te kunnen ontwikkelen die gebruik maakt van stamceltherapie en die het aantal operaties enorm moet terugbrengen. “We moeten het geld zelf bij elkaar brengen omdat farmaen biotechbedrijven niet willen investeren in deze nieuwe therapie”, legt Sofie uit. “Omdat er maar een aantal patiëntjes zijn, is het voor hen niet winstgevend.”

Operaties Als het bot eenmaal breekt, zal het niet vanzelf genezen. Dat komt doordat de beenvliescellen op die plek hun werk niet doen. Om het bot terug aaneen te doen groeien zijn operaties nodig. Veel operaties… en zelfs dan is de kans op succes niet zeker. Gelukkig is er de stichting Bone4Kids. Die is opgericht door het Leuvens universiteitsfonds in samenwerking met

“We moeten het geld zelf bij elkaar brengen...”

14


Als je meedoet met de tombola van Bone4Kids maak je onder meer kans op:

Ook Sofie zamelt geld in voor Bone4Kids: “Vorig jaar heb ik een online tombola georganiseerd die 5200 euro heeft opgebracht! Omdat het zo’n succes was, organiseer ik het dit jaar weer. Ik ben in november al begonnen met bedrijven aan te schrijven om prijzen bij elkaar te krijgen. Dit jaar bestaan de prijzen vooral uit tegoed- en waardebonnen in verschillende prijsklassen. Zo gaat er minder geld naar postzegels en meer geld naar Bone4Kids. “Omdat het vorig jaar toch veel tijd en verzendkosten kostte om alle prijzen te versturen, heb ik ervoor gekozen om dit jaar vooral bonnen aan de sponsors te vragen. Toch zijn er ook prijzen die niet door de brievenbus passen. Die kunnen de winnaars dan ophalen in de winkel.”

een week Een verblijf van onen in voor twee pers Oostenrijk Een verblijf van vijf nachten voor twee personen in Malaga, Spanje

De organisatie van dit evenement ligt in handen van Sofie, maar ook elders in Vlaanderen en Nederland zetten mensen, verenigingen en sportclubs zich in voor Bone4Kids. Sofie: “Iedereen die graag wil steunen door zelf iets te organiseren kan contact opnemen via de website (www.bone4kids.be). Of je nu een fietstocht organiseert of een kaartavond, quiz, fuif of wat dan ook om geld in te zamelen, als je je gegevens achterlaat via de website neemt Bone4Kids zo snel mogelijk contact met je op.”

Maandmenu voor twee personen in Restaurant Loncin

catie Fotoshoot op lo n zi voor één ge

Waardebon 75 EUR voor etentje in de Martinushoeve

Genietersmenu voor twee personen in een Colmar naar keuze

Vanwege het enorme succes van vorig jaar wordt de online tombola dit jaar weer georganiseerd. Vanaf 1 februari kun je lootjes kopen via tombola.bone4kids@gmail.com.

Duotickets Familiepark Harry Malter Duotickets Pirateneiland

Wil je meer informatie of nu al je lootjes reserveren? Mail dan naar tombola.bone4kids@gmail.com

En nog veel meer... 15


Franchisenemers gezocht Wil jij altijd al voor jezelf beginnen met zo weinig mogelijk risico? Nederland en België Bruist zoekt enthousiaste ondernemers in Nederland en België die op franchisebasis een stadsmagazine willen uitgeven. Kun jij goed overtuigen, ben jij commercieel ingesteld en werk jij graag zelfstandig? Dan ben je bij Nederland en België Bruist aan het juiste adres. Wat verwachten we van je? Nederland en België Bruist wil enthousiaste mensen de gelegenheid geven een eigen bedrijf op te starten. Daarom is een ondernemende en zelfstandige houding onmisbaar. Je bent een verkoper in hart en nieren, 100% gemotiveerd en communicatief zeer vaardig. Daarnaast ben je bereid je volledig achter de formule van Nederland en België Bruist op te stellen. Wat biedt Nederland en België Bruist? De werkwijze van Nederland en België Bruist is een bewezen formule met veel succesverhalen. Ons doel is doorgroeien naar 80 edities in Nederland en België. We bieden aantrekkelijke ondernemersinkomsten, een snelle start en voldoende groeipotentieel. Daarnaast krijg je goede ondersteuning en begeleiding tijdens het opstarten van je magazine. Waarom franchise? Een franchiseorganisatie stelt haar naam, formule en ‘knowhow’ ter beschikking aan zelfstandige ondernemers: de franchisenemers. Hierdoor kun je meeliften met de groot opgezette marketingcampagne. Kortom, een zeer beperkt risico en snelle verdiensten.

Meer weten? Ben je nieuwsgierig geworden en zou je graag meer willen weten? Neem dan contact op met Marcel Bossers voor het maken van een afspraak. Tel. + 31 (0)6-34590975 E-mail franchise@belgiëbruist.be Website www.nederlandbruist.nl en www.belgiëbruist.be

Nederland en Belgie Bruist zoekt

enthousiaste, ondernemende verkopers die op franchisebasis een stadsmagazine willen uitgeven GEM. ETTEN-LEUR/RUCPHEN/ZUNDERT

JULI/AUGUSTUS 2011 GRATIS MEENEMEN! WWW.NEDERLANDBRUIST.NL

BREDA

Augustus 2011 www.nEDERlAnDBRuist.nl gRAtis mEEnEmEn!

2011 gratIs meenemen! www.nederlandbruIst.nl rOOsendaal/halderberge/essen eO september

breng geluk in je leven

DJi DJi italia italiaans chic

van winnie De poeh

BRUISEN

naar puyol

BIJ SU CHEN

ANTILLIAANSE FEESTEN

TILBURGBASTIANEN HET ADRES VOOR UW VOLKSWAGEN

VAKANTIE!

tiJDens De zomermaanDen zijn we er niet weg te slaan BRE-1108.indd 1

wAtER 22-07-11 09:54

InspIratIe

geen motivatie zonder inspiratie

nieuwe look vormsnoei jeroen van den buijs ROO-1109.indd 1

17-08-11 08:51


ColUMn/YvOnne

Goedevoornemens

2013 is ten einde. Met mijn tong op mijn schoenen ruim ik de laatste kerstversieringen op, dump alle nieuwjaarswensen in de container, pluk wat achtergebleven engelenhaar uit het gordijn. Pfff, back to normal, laat dat nieuwe jaar maar komen. Maar dan realiseer ik me ineens dat ik nog wat vergeten ben. Mijn voornemens! Om me heen lijkt iedereen er druk mee. Ik lees erover in de krant, luister ernaar op de radio, word ermee dood gegooid op de tv. Dan kan ik toch

niet achterblijven? Maar ja. Diëten is voor mij als gratenbaal geen optie. Roken doe ik ook niet. En sporten? Ach, het kan misschien een keertje extra, maar zo uitdagend is dat nu ook weer niet. Nee, mijn voornemens moeten duidelijk uit een ander vaatje komen. Maar welk? Midden in de nacht word ik wakker. Ik ben eruit. Mijn streven voor 2014 is dat ik me niet meer zo gek laat maken. Dat ik me minder aantrek van wat moet en hoort, dat ik wat vaker mijn neus achterna ga. En dat om te beginnen met die verplichte voornemens. Ik draai me om en val tevreden in slaap.

“Nee, mijn voornemens moeten duidelijk uit een ander vaatje komen”

Yvonne huisman (45) is getrouwd, moeder van 2 kinderen en werkzaam als tekstschrijver (www.huisstijl.org). 17


Ik wil sporten Geen zin, te moe, te druk… Als het om sporten gaat, mogen we onszelf met recht ‘kampioen excuses bedenken’ noemen. It’s a shame. Speciaal voor alle bankhangers, slaapkoppen en luilakken 20 weetjes over sport & beweging op een rij. Een abonnement op de sportschool is namelijk zóóó 2014! 18


SPORTEN…

. . maakt v r o lijk . . houdt de huid jong … he lp t je overtorllliigez en . . bev ordert de spijsverter ing ge w ic ht te ve pe il . . ge op e ht f t je een gev oe en je ge w ic en ud wel behagen l van te ho … ve rm in de rt de ka ns op ee n h artk w aa l … ve r la ag t de bl oe dd ru k … ve rb et ert je ve rm o ge n to t n ad en ke n

... verb etert h ... b esc herm et geheugen t ... geeft een onze botten b ... helpt om eter zel fb eeld te verho gen je pijntolerantie

WAT HOUDT JE NOG TEGEN OM TE BEGINNEN? STOP MET DIE SMOEZEN EN GA SPORTEN!

t risico e h t r e d ... vermin tes op ziek je lichaam ... maakt ler flexibe lholestero c je t d u ... ho balans in e lt a h e g ie eer energ m je t f e ... ge p rt je slaa e t e b r e v ...

. . reguleert je bl oedsuikergehalte . . verlaagt fysieke enngen emot ionele spanni (minder stress) . . maakt je gezonder


BESTEL VIA DE WEBSHOP www.grotekadoshop.nl BRASSCHAAT/K APE

Uw onderneming ook presenteren in dit sprankelende magazine? Of wilt u meer weten over de vele mogelijkheden van Brasschaat/ KapellenBruist?

LLEN

WWW.BELGIEBRUISTJANUARI 2014 GRATIS .BE | WWW.NEDER MEENEMEN! LANDBRUIST.NL

JA, IK WIL

SPORTEN

Goed met GEL D Sportparkstraat 68 - 4871 ZW Etten-Leur -Tel. 076-750 15 22

Neem dan contact op via: kapellen@belgiebruist.be of bel: +31 (0)76-7115340

Hörmann garagedeur in gladde uitvoering Verschillende kleuren en maten Incl. motor en montage

€1.175

TIEp, AK goedkoo

Zo ch niet! dat kan to

Takkenberg Garagedeuren 00 31 (0)13 508 2442 Baarle Nassau www.takkenberggaragedeuren.nl info@takkenberggaragedeuren.nl HÖRMANN Nederland


WAT JIMI HENDRIX, MCINTOSH EN MARTIN LOGAN GEMEEN HEBBEN? Kom het ontdekken bij ALPHA. We leggen het u graag uit met een hapje en een drankje tijdens het weekend van 1 en 2 februari.

Reeds meer dan 25 jaar ervaring! Bredabaan 1031 I B-2930 Brasschaat (Maria ter Heide) I tel. 03 653 51 01 I info@alphahighend.be I www.alphahighend.be


Music in motion

THE AME

America is gekend voor zijn “Big MAC“. Graag verduidelijken wij u bij onze show dat het over de “Big McIntosh“ gaat !! Met een hapje en drankje verwelkomen wij u in onze toffe nieuwe zaak te Brasschaat en maakt u kennis met twee iconische Amerikaanse groten, Mc Intosh en Martin Logan…

Dont miss it…

Bredabaan 1031 I B-2930 Brasschaat (Maria ter Heide) I tel. 03 653 51 01 I info@alphahighend.be


E RICAN RICAN SHOW SHOW 01-02/02 01-02/02 van10uur 10uurtot tot17uur 17uur. . van Freeentrance… entrance…asasusual usual! ! Free Knip volgende pagina bon Knip dede opop dede volgende pagina dede bon uit neem deze uitnodiging mee uit ofof neem deze uitnodiging mee naar deze show ontvang een mooie naar deze show enen ontvang een mooie verrassing…! verrassing…!

beI www.alphahighend.be I www.alphahighend.be

Music emotion


BON Knip me uit en neem me mee naar de American Show op 1 en 2 februari 2014. Een leuke verrassing ligt voor je klaar!

IT’S ALL ABOUT THE MUSIC MAN!

Verrassing enkel te verkrijgen op vertoon van deze bon of uitnodiging, enkel geldig op 1 en 2 februari 2014, zolang de voorrad strekt.

te es ns se

Es

Breda

we

en g

Kapellen

ba

J St-

bs

Br e da

o

eg nw ee

oomst oogb

dab

enw

ba

ut

ste eg

Bre

es tee nw eg

an Schoten Schilde

Antwerpen

E19

Breda

E19

ho El s

else

Frilinglei

aan

BRASSCHAAT Kap

Bredabaan 1031 2930 Brasschaat (Maria ter Heide)

an

Maria ter Heide

H

• meer plaats • meer keuze • meer parkeergelegenheid • een nog betere service! Daar gaan we voor!

an

eba

chts

Bre


DitJesen/dAtjeS

Keuze uit meerdere wc’s in een restaurant? Pak de laatste, die wordt het minst gebruikt. pas na je 25e kun je goed bedenken of iets gevaarlijk is. hoe ouder, hoe wijzer dus. een python eet als hij zich een beetje kwaad maakt in een hap een schaap of een kangoeroe op. Wereldwijd kregen vrouwen in 1950 nog 5 kinderen, nu zijn dat er gemiddeld maar 2,5. We besteden ongeveer 10% van onze dromen aan seks. wie plat Antwerps, Brabants of Berbers praat, spreekt beter engels dan de rest van Vlaanderen. Door kaas te eten krijgen vrouwen sneller zin in seks. De zaadcel van een muis is met 80 micrometer groter dan die van een walvis, die telt maar 50 micrometer. de 100 rijkste miljardairs op aarde hebben maar een gemeenschappelijke deler: ze zijn eigen baas.


Schrobbelèr Tijdens carnaval vloeit het rijkelijk en ook tijdens kroegentochten of rond het kampvuur wordt het regelmatig gedronken: Schrobbelèr. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter het drankje? Bruist ging in gesprek met Janneke van Dal van Schrobbelèr over deze van oorsprong Brabantse likeur. Hoe is Schrobbelèr ontstaan? In de begin jaren zeventig was Jan Wassing op zoek naar een drankje dat hij kon verdragen. Hij was namelijk maagpatiënt. In 1973 brouwde hij een drankje wat hij in zijn huisbar aan vrienden schonk. Tussen het bier drinken, pakte hij zelf regelmatig een glaasje van dit kruidendrankje. Na er een aantal jaren binnenshuis van

Warmte, gezelligheid en een glimlach. Dat zijn de kernwoorden van Schrobbelèr gedronken te hebben, is het tijdens carnaval 1980 in Tilburg aan het ‘grote’ publiek gepresenteerd. Er zijn toen 100 flessen geproduceerd. In 1981 kwam Jan Wassing te overlijden en liet hij zijn receptuur en etiket na.


Wat is Schrobbelèr?

Waar komt de naam

Het is een kruidenlikeur gemaakt eigenlijk vandaan? uit 43 kruiden en het heeft een Een Schrobbelaar, Schrobbelèr in het alcoholpercentage van 21,5 procent. dialect, was een textielarbeider die Traditioneel wordt het koud en puur textielvezels ontwarde. Tilburg had een geserveerd, maar het is ook lekker in roemrijke textielindustrie. De huisbar van andere varianten. Jan Wassing heette ‘Bij den Op warme dagen Schrobbelèr’ en daar schonk Traditioneel wordt het vaak hij voor het eerst zijn met ijs gedronken. zelfgebrouwen drankje. wordt het Of wat dacht je koud en puur van een warme Wie brouwt het gedronken, Schrobbelèr met drankje nu? maar ook warm slagroom, lekker Schrobbelèr brouwt het in de winter of bij zelf. Na het overlijden van met slagroom de koffie. Op de Jan Wassing is het een echt is het lekker. website vind je familiebedrijf gebleven. ook recepten met Zoon Pieter-Jan Wassing Schrobbelèr als ingrediënt. staat nu aan het roer. Een heel veelzijdig drankje dus.

Waar staat het voor? De kernwoorden van Schrobbelèr zijn warmte, gezelligheid en een glimlach. Zoals het bedoeld was in de huisbar van Jan Wassing. Ondertussen is Schrobbelèr gekend in heel Nederland, maar ook in België, Oostenrijk, Duitsland, Spanje en zelfs in Australië en Amerika onder een andere naam. Maar overal is de kerngedachte hetzelfde: warmte, gezelligheid en een glimlach. 27

Schrobbelèr wordt met carnaval veel gedronken. Komen er nog speciale acties met carnaval voor de deur? We hebben een carnavalsactie: bij aankoop van een 35cl kruik krijg je een kruikbuidel dat je om je nek kunt hangen. En we zijn tijdens carnaval in veel kroegen en op pleinen aanwezig met een promotieteam.


evenemen Agenda brasschaat/kapellen

Op zoek naar een leuk uitje of activiteit in de maand januari? Brasschaat/Kapellen Bruist zet de leukste evenementen, voorstellingen, concerten en ga zo maar door, voor je op een rijtje. Donderdag 9 januari 2014 bowling BC De Grensstreek organiseert elke donderdagavond de mogelijkheid om te bowlen. Aanvang: 20u00 Einde: 22u00 Locatie: Blue Ball Bowling | Bredabaan 863 Organisator: BC De Grensstreek | T 0496 45 45 86 Type: Sport & Ontspanning

Dinsdag 7 januari 2014 Michael Van Peel overleeft Voor de derde keer bij ons op de planken. Geniet (weer) mee van een unieke blik op het voorbije jaar door deze ‘standupper met de theatraliteit van een conferencier, de wereldbeschouwing van een columnist en de fluwelen durf van een rebel in kostuum’. (deredactie.be). Aanvang: 20u30 Einde: 22u00 Locatie: Ruiterhal Organisator: Cultuurcentrum Brasschaat Type: Cultuur & Vrije Tijd 30


nten vrijdag 10 januari 2014 Begijn Le Bleu – Speciaal voor u! Uur: 20:30 Plaats: 't Bruggeske Omdat er zoveel vraag was naar tickets, verschuiven we deze voorstelling naar ‘t Bruggeske. Daardoor zijn er plaatsen vrijgekomen! Over zijn nieuwe voorstelling zegt Begijn: “Ik zal de sterren van de hemel spelen. Mijn waanzinnige fratsen en grollen, mijn meesterlijke typetjes en subtiel vertelde verhaaltjes zal ik brengen omdat ik mij voor één keer écht wil geven, speciaal voor u, op mijn eigen, bescheiden manier.” “Het beste tragikomische theaterwerk ooit gezien.” (De Standaard) www.begijnlebleu.be

jan 2014

vrijdag 17 januari 2014 Esmé Bos, Bart Voet en Gwen Cresens - Wals De wals danst als een rode draad door het liedjesprogramma van Esmé Bos en Bart Voet (Duveltjeskermis, Tres Tigres Tristes, El Tattoo del Tigre, Tu y yo) met Gwen Cresens (Orquesta Tanguedia, Raymond Van het Groenewoud). Dit trio brengt eigen composities en geleende liedjes van Hank Williams, Gus Viseur, Tom Jobim, Bruno De Groote, Marina Rossel, The Beatles… In het Frans, Spaans, Italiaans, Engels en Oost-Vlaams, maar bovenal in de driekwartsmaat. Aanvang: 20u30 Einde: 22u00 Locatie: Auditorium Organisator: Cultuurcentrum Brasschaat Type: Cultuur & Vrije Tijd

Dinsdag 14 januari 2014 Het Woud - Grietje De Heks Schoolvoorstelling 3de graad - musical / opera Aanvang: 10u30 & 14u Leeftijd: 3de graad Duur: ongeveer 60 minuten Locatie: auditorium 31


Profiteer van de prachtige juwelen!

o=p op

¤  95

¤  325 Verwerking ‘oud goud’ - Hersteldienst oude en antieke klokken - Maatwerk en origineel design is mogelijk

goudsmid en juwelier

Paul Van der Auwera Augustijnslei 10 - 2930 Brasschaat - T: +32 (0)3 652 17 77 GSM 0497 62 15 62 - info@klokstuk.be - www.flandersdesigners.be


Binnen/Buiten

CINEMAKE DOEN Stop met dromen en leef

Zappen Vanaf je sofa nieUW: De school Je middelbare schooltijd. Geweldig? Of verschrikkelijk? Vergeten zal je ’t nooit. Dat geldt zeker voor de 4 Havoleerlingen van de Alkmaarse scholengemeenschap Jan Arentsz. Afgelopen zomer werden zij zes weken lang door BNN gevolgd met zo’n vijfendertig camera’s. Het eindresultaat is een mooie, zorgvuldig gemaakte documentaireserie waarin je de waarde voelt van de individuele leerkracht, de individuele leerling en het belang van een school die het verschil kan maken. Camera’s in de refter, de aula, de lerarenkamer en in de klaslokalen… De Alkmaarse scholengemeenschap kijkt inmiddels niet meer op van een camera meer of minder. De School is vanaf januari 2014 in zes afleveringen te zien op Nederland 3.

Ben Stiller regisseert en speelt de hoofdrol in The Secret Life of Walter Mitty, een inspirerend feelgood-avontuur over het ware potentieel dat in iedereen schuilt. Walter Mitty (Ben Stiller) is een gewone man die zijn dagen doorbrengt met dagdromen vol heldendaden, romantiek en actie. Als zijn baan en die van zijn collega (Kirsten Wigg) op de tocht komen te staan, komt Walter ook in het echte leven in actie. Hij gaat op wereldreis en beleeft een avontuur dat zelfs zijn stoutste dromen overtreft. De film is vanaf 25 december in de bioscoop te zien.

Boekje lezen

solitude – in the wake of Willem Barentsz Fotograaf Jeroen Toirkens en schrijfster/ Scandinavië-correspondent Petra Sjouwerman doen in dit prachtige fotoboek verslag van hun winterse reis door het uiterste noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland – kortweg de Barentsz-regio. Hierbij lieten ze zich inspireren door de reislust en de moed van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz (1550-1597), naar wie de regio vernoemd is. Naast een indrukwekkend verslag van hun road trip bevat het boek – met Engelse én Nederlandse teksten – een historische epiloog en citaten uit het oorspronkelijke dagboek uit 1598. het boek is voor € 34,99 verkrijgbaar bij Uitgeverij Lannoo, de boekhandel en Bol.com.


Wanneer de grijze dagen zich opvolgen en de temperatuur zakt tot graadje nul, heeft dit ook effect op ons humeur en onze weerstand. Zet daarom een extra voornemen bij op uw lijstje voor het nieuwe jaar en ga voor groen!

Klaar voor‌

Een groene start! Planten brengen een kamer tot leven en met de juiste kamerplanten beĂŻnvloedt u ook uw gemoedstoestand. Last van stress en vermoeidheid? Verbeter dan op ecologische wijze uw gezondheid en schaf een aantal kamerplanten aan. Deze groene vrienden zorgen voor een gezonde dosis zuurstof in huis of op de werkvloer en verbeteren de luchtvochtigheid en kwaliteit van de lucht binnenshuis. Kortom, van groen worden wij gewoon vrolijk! Welke benefits horen bij welke plant en waar deze het best gedijt, hebben wij alvast voor u uitgezocht. Volle groene kracht vooruit!


Luchtzuiverende krulvaren

Wist u dat:

De krulvaren is een sterke luchtzuiverende plant met lange dubbel-geveerde bladeren die tot wel 1 meter lang kunnen worden. Een fijne bijkomstigheid is dat deze plant zeer weinig zorg vraagt, handig als u zelf niet over groene vingers beschikt of weinig tijd heeft.

- Uit onderzoek blijkt dat de rustgevende groene kleur van een plant stimulerend werkt? Het zorgt voor ontspanning en minder stress! - Planten de aanwezigheid van stof verminderen en hierdoor de kans op een verkoudheid met 30% verlagen? - De varen tot de oudste groep planten op aarde behoort en er in de prehistorie exemplaren van wel 18 meter hoog bestonden?

Spathiphyllum of “lepelplant” Met haar fraaie witte bloemkelken fleurt deze schoonheid elk interieur op. De Spathiphyllum zuivert de lucht en geeft schone zuurstof terug. Geef haar een donkere plek, geen felle zon en voldoende water en ze beloont u maandenlang met prachtige bloemen!

Supersterke Aloë Deze vetplant heeft een enorm uithoudingsvermogen. Hij kan tegen warmte én een fris huiskamerklimaat. De kleur van de Aloë varieert van blauwgrijs tot groen, en groeit vrij traag. Deze plant geeft het perfecte accent aan uw interieur, kies een kleurige pot voor een extra fleurig effect.

As 089 65 71 34  Balen 014 31 55 79  Ekeren 03 660 20 00  Florenza Ekeren 03 647 00 72 Kontich 03 457 84 34  Ninove 054 31 22 70  Olen 014 24 25 00  Plantago Schilde 03 383 00 01 Schoten 03 658 40 42  St.-Kat.-Waver 015 56 91 91  www.vangastel.be


5

2014 01 brasschaat kapellen  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you