Page 1

nijmegen MRT/Apr 2013 www.nederlandbruist.nl gratis meenemen!

Janne Schra voelt zich thuis in Nijmegen Win een high tea van De Heerlijckheid! Rokjesdag!

groene vingers


DAVID MULDER

SPECIALISEERT David Mulder is met dagelijks design al jaren een begrip in Nijmegen. U weet ons te vinden voor bijzonder serviesgoed, bestek, kookgerei en cadeauartikelen in een groot aantal designmerken. Producten die zich kenmerken door duurzaamheid en een mooie vormgeving. Mooi, functioneel, tijdloos en bedoeld voor dagelijks gebruik. Producten waarmee u het leven een stukje leuker, mooier en duurzamer kunt maken. De manier van winkelen verandert in hoog tempo. In de winkel verwachten onze klanten een opvallend assortiment, goed advies en een inspirerende presentatie. Daarbij het gemak van een complete webshop met snelle en betrouwbare levering. Wij komen onze klanten daarin graag nog meer tegemoet, en daarom gaan wij ons specialiseren als merkwinkel voor Iittala en Alessi.

In onze toekomstige Iittala en Alessi merkwinkel kunt u steeds weer nieuwe inspiratie opdoen met verrassende en steeds variĂŤrende collecties, al naar gelang het seizoen, de nieuwste trends en introducties. Ons bestaande assortiment, met uitzondering van Iittala en Alessi, verkopen we uit. Een mooie gelegenheid om incompleet servies of bestek nog aan te vullen met 25% korting op alle* voorraad. Kom snel naar onze winkel en maak gebruik van deze buitenkans!

Het Finse Iittala en het Italiaanse Alessi vallen op door strakke vormgeving, doordacht ontwerp, praktische bruikbaarheid en duurzaamheid. Onze klanten herkennen de kwaliteit en dat vertaalt zich in een grote vraag naar beide merken.

Marikenstraat 73-75 Nijmegen 024-322 47 64 Webshop Iittala & Alessi:

www.dagelijksdesign.nl


DAVID MULDER

LEEGVERKOOP

25% KORTING

OP ALLE* VOORRAAD Arzberg Auerhahn Blomus® Demeyere Eva Solo

Geneva® Georg Jensen Global® Jacob Jensen™ Joseph Joseph™

Kai Keltum Kosta Boda Lampe Berger Le Creuset®

Menu Mono Peugeot Riedel Ritzenhoff

Robbe&Berking Rorstrand Rosenthal Royalvkb Schott Zwiesel

*alle voorraad behalve Iittala en Alessi en artikelen die al zijn afgeprijsd

Solis Stelton Swarovski Tivoli Audio Villeroy & Boch

Wedgwood WMF Wüsthof Zak!designs®


Colofon Uitgever Nederland Bruist C.V. Franchisenemer & Sales Fausto Sassen eindredactie Nederland Bruist Vormgeving Mirjam Kuus Contact Nijmegen Bruist Fausto Sassen T 088 7340027, M 06-19872572, nijmegen@nederlandbruist.nl Contact Hoofdkantoor Nederland Bruist C.V. nl@nederlandbruist.nl, www.nederlandbruist.nl www.belgiebruist.be

Copyright Nederland Bruist C.V. Het overnemen van artikelen als bedoeld in artikel 15 van de auteursrecht is niet toegestaan. Š2007 Nederland Bruist C.V. Merknaam Nijmegen Bruist is een merknaam en eigendom van Nederland Bruist C.V. Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt.

In dezelfde reeks verschijnen ook: t Gooi, Alkmaar, Apeldoorn, Bergen op Zoom, Brasschaat, Kapellen, de Peel, Ede de Veluwe, de Waterweg, de Zaanstreek, Den Bosch, Breda, Reeshof, de Amerstreek, de Langstraat, Etten-Leur, de Grensstreek, Wijchen, Maasvallei, Oss, Roosendaal, Veenendaal, Zeeland, Zutphen.

Moenenstraat 18, 6511 LZ Nijmegen Tel. 024 360 00 40, www.noanoawebshop.nl 4


Bruisende lezer, dertigers onder ons krijgen in deze tijd te maken met dilemma’s en moeten knopen doorhakken. Bruist helpt ze op weg met een mooi artikel over de dertiger.

In deze editie van Nijmegen Bruist vind je een interview met zangeres Janne Schra. Ze voelt zich thuis in Nijmegen. Deze stad omarmt je en laat je niet meer los. Dat klinkt op zich vreemd uit de mond van een Venlonaar, maar elke keer als ik over de Graafseweg Nijmegen binnenrijd voelt het als thuiskomen. Daar hebben we de Waalbrug dan nog niet eens voor nodig.

Uiteraard mogen we ook als veertiger nog steeds uitzien naar de eerste ‘rokjesdag’ van het jaar. De veel te vroeg overleden schrijver Martin Bril kondigde met deze mooi verzonnen dag in zijn column altijd de eerste echte lentedag aan. Nu hebben we na zo’n barre winter ook wel heel veel zin in de lente. Terrasjes in overvloed in Nijmegen. Laat die lentezon maar komen! Blijf genieten!

Het is dat de huizenmarkt zo op z’n kop staat, want anders… Nu ben ik sowieso niet zo’n klusser, maar het schijnt dat steeds meer vrouwen de werkhandschoenen aantrekken om er lekker op los te schilderen en te timmeren. In deze Bruist een leuke bijdrage over de klussende vrouw. Sinds afgelopen maand is het dan echt zover; ik ben officieel toegetreden tot de veertigplussers. Ik heb de Harley Davidson en het bijbehorende toupetje al besteld en een abonnement op de sportschool genomen. De

Fausto Sassen Nijmegen Bruist

De nieuwe zonnebril collectie is binnen!

Bij inlevering van deze advertentie krijgt u 10% korting bij aankoop van een zonnebril*

Alfombrista Woning & Projectinrichting heeft een ruime collectie in kamerbreed tapijt samengesteld van de betere merken en kwaliteiten, tegen een uitstekende prijs.

*Geldig t/m april 2013, m.u.v. speciale bestellingen.

Passage Molenpoort 36 Nijmegen T 024 - 323 02 02 www.maalsen.nl

St. Annastraat 201 Nijmegen | 024 - 3554255 www.alfombrista.nl 5


Tekst: Patricia de Ryck Foto’s: Lieke Romeijn

Janne Schra voelt zich thuis in Nijmegen


Zangeres Janne Schra ken je misschien nog van Room Eleven en Schradinova. Recent heeft ze haar solo-album gelanceerd. Vorig jaar verliet ze Amsterdam voor Nijmegen. Tijd dus om deze veelzijdige dame aan de tand te voelen. Janne Schra verhuisde vorig jaar voor de liefde vanuit Amsterdam. Ze woont nu samen met Torre Florim (frontman van De Staat) in een buitenwijk in Nijmegen. Het bevalt haar heel goed. “Nijmegen is een fijne stad. Je hebt hier alles. Ik ben van nature introvert, werk graag thuis. Hier kan dat ook. Dat gevoel had ik in Amsterdam niet, daar voelde ik me schuldig als ik binnen was, omdat er zoveel gebeurde. Hier gebeurt ook een hoop, maar niet té veel!” Lievelingsplekken Haar keuze zorgt voor vreemde blikken van Amsterdammers. “Als ik vertel dat ik in Nijmegen woon, kijken mensen me eerst heel erg lang vragend aan. Ze weten gewoon niet dat er ook ontzettend veel buiten Amsterdam gebeurt. Zo hou ik heel erg van de natuur hier in de omgeving. En ik kom graag in café In de Blaauwe hand, Merlyn en Doornroosje. Ook hou ik van arthouse films. Die zijn er genoeg in de LUX.” De zangeres heeft nog een aantal tips. “In Eetcafé Notting Hill waan je je net in Parijs, daar hangt een leuke, gekke sfeer. En het hangt er vol met schilderijen. Tati vind ik de moeite waard om even voor om te rijden. Dat is een buurtcafeetje met een jukebox en allerlei ouderwetse spulletjes die je ook kunt kopen. Bij elk weertype ben ik te vinden in het Goffertpark om te voetballen.” Muziek Schra vertelt dat de omgeving haar rustig maakt, waardoor ze zich beter kan concentreren op haar werk. Zelf omschrijft ze haar muziek als ‘singer-songwriter liedjes’ die prachtig omlijst worden met de klanken van gitaar, piano, drums en - op haar nieuwste album- met een strijkkwartet. “Het zijn popliedjes, die af en toe de richting van folk, jazz en soms gipsy opgaan.”

De verkoop van het album loopt zo goed, dat ze de tweede plaats in de verkooplijst heeft gehaald. Een resultaat, waar ze erg blij mee is. Het mag dan een solo-cd zijn, toch is ze allesbehalve eenzaam. Voor het album heeft ze samengewerkt met verschillende muzikanten. Dat bevalt haar heel goed. “Het maakt het voor mij spannender om per project vast te stellen met wie ik samenwerk. Ik heb nu een erg leuke groep om me heen.” De muzikanten treden ook mee op, zodat ze niet alleen op het podium staat. “Het is heel moeilijk om in je eentje de spanningsboog vast te houden. Dat moet bij mij echt nog groeien, maar uiteindelijk zou ik dat wel willen doen.” Schilderen Deze zangeres heeft nog een grote passie: schilderen. “Als ik schilder, kan ik echt in mijn werk verdwijnen. Je kunt het niet vergelijken met optreden. Voor een show moet je je voorbereiden, ben je zenuwachtig en hoop je op interactie met het publiek. Schilderen zorgt juist voor rust. Dat is erg fijn in drukke tijden.” Neem ook eens een kijkje op www.janneschra.com


© Kwatta 2013 - Illustratie Ceseli Josephus Jitta - Grafisch ontwerp www.inopdrachtvan.nl

Nijmegen bruist en Kwatta ook!

atta Theatergroep Kw gen: me Nij is hu in Het Bad

2 & 3 maart 2013

4+

30 mrt & 1 apr 2013

Neem afgelopen jaar: meer dan 34.000 bezoekers zagen een Kwattaklasvoorstelling of een Kwattatrailervoorstelling, een voorstelling in het museum, in de kleine zaal of in de grote zaal. Kwatta breekt daarmee haar oude record uit 2011 met maar liefst 2.000 bezoekers! De toekomst van het gezelschap is echter nog onzeker. Nu Kwatta per 1 januari geen Rijkssubsidie meer ontvangt, is het de vraag hoe ze haar vele bezoekers kan blijven bedienen. In het najaar heeft Kwatta een bedrijfsplan bij de Provincie Gelderland ingediend waarin zij, naast haar provinciale subsidie, vraagt om een eenmalige financiële ondersteuning om het gezelschap om te bouwen naar een minder subsidieafhankelijk ‘Kwatta nieuwe stijl’. In maart komt Kwatta’s positie aan de orde in de voorjaarsnota van de Provincie Gelderland. Vriendje voor een tientje Kwatta is genoodzaakt meer in eigen inkomsten te voorzien. Ze grijpt haar mogelijkheden aan. Zo laat ze zich al sponsoren door de Rabobank. Particulieren kunnen zich nu ook aanmelden als Kwattavriend op www.kwatta.info. Voor een eenmalige bijdrage van tien euro ben je al Kwattavriend! Ondanks het zware weer blijft Kwatta dit seizoen gewoon haar voorstellingen spelen! In maart en april kan je voor twee voorstellingen naar Het Badhuis komen: SCHRIK! en Hou van die hond.

8+

Daalseweg 262 6523 CD Nijmegen Telefoon:024 360 0588 www.kwatta.info

www.kwatta.info

10


SCHRIK! Op 2 en 3 maart is in Theater Het Badhuis in Nijmegen de voorstelling SCHRIK! te zien. Een voorstelling voor iedereen vanaf vier jaar over de moed uit je schoenen schrapen en met een klein handje dapperheid de wijde wereld in gaan. SCHRIK! is een ontroerende, bijna tekstloze voorstelling met slapstick en veel muziek voor iedereen vanaf vier jaar die wel eens bang is geweest. Regie: Annelies van Wieringen - spel: Justus van Dillen, Remco Melles en Margje Wittermans - muziek: Tessa Zoutendijk (viool) - decor: Mieke Wolters - kostuums: Jorine van Beek - lichtontwerp: Henk van der Geest - techniek: Hanno Siegers

Deelnemer Restaurantweek 1 tm 10 maart 2013

Hou van die hond 8+ Naar het met een Zilveren Griffel bekroonde boek van Sharon Creech. Op 30 maart en 1 april speelt Kwatta Hou van die hond in Theater Het Badhuis te Nijmegen. Hou van die hond is een stoere, poëtische, maar vooral ook beeldende voorstelling over een jongen, Jack, die een hoofd heeft vol beelden, maar een mond vol tanden. Jack is een jongen. Jongens schrijven geen gedichten. Meisjes schrijven gedichten. Maar zijn juf zet door en voor hij het weet schrijft Jack zijn eigen gedichten. Het liefst over zijn hond Sprint. Hou van die hond is ook het ontroerende, poëtische en inspirerende dagboek van een jongen die leert dat woorden iets wonderbaarlijks kunnen zijn. Het boek werd in 2007 bekroond met de Zilveren Griffel. Hou van die hond is een voorstelling vol beelden, animatie, gedichten en muziek. Deze voorstelling wordt ook als schoolvoorstelling gespeeld.

In de maanden maart en april van donderdag t/m zondag:

3-gangen keuzemenu € 29,50 Uiteraard ontbreken de gerechten met truffel hierin niet

Iedere maandag, dinsdag en woensdag vanaf 17.00 uur:

Osteria (proeverij) met de authentieke Italiaanse gerechten € 29,50 Gastheer en chef-kok Angelo Petralia verrast in het gezellige Italiaanse familierestaurant Da Angelo Delicatezza & Trattoria de klant met (h)eerlijke Italiaanse delicatessen: vers bereide pasta’s, lasagna, ravioli en eigen sauzen. Bij Da Angelo kunt u ook verse maaltijden meenemen en Italiaanse delicatessen kopen: • Diverse soorten olijfolie • De echte Prosciutto di Norcia • Voortreffelijke wijnen uit Umbrië • Heerlijke truffel uit Norcia We verzorgen catering voor bedrijven en particulieren en kookworkshops. Vanaf 1 maart zijn wij ook weer op maandag open vanaf 14.00 uur!

Tekst: Sharon Creech - regie: Josee Hussaarts - spel: Agnes Bergmeijer, Siem van Leeuwen, Steven Stavast en Hans Thissen - decor en kostuums: Barbara Kroon - animaties: Bart van Eeden - lichtontwerp: Henk van der Geest techniek: Hanno Siegers en Jesse Knoop

Prinsenweg 3 a Molenhoek | T. 024 388 08 79 info@da-angelofood.nl | www.da-angelofood.nl 11


“PASEN MET EEN STRIK�

De nieuwe zomercollectie is binnen! Paradox Nijmegen

Laat u verleiden in onze winkels en geniet van de lekkerste paasspecialiteiten zoals chocolade figuren, eieren, gebakjes, paasbrood en nog veel meer ! Ziekerstraat 124 Tel. 024 322 91 85 Heyendaalseweg 217 Tel. 024 350 05 70 WC Dukenburg Tel. 024 344 01 94

Koningstraat 12 Nijmegen Tel 024 - 3233702 www.paradoxmode.nl

www.strik-patisserie.nl 12


CAPPELLO

hoeden - tassen - sjaals

Houtstraat 28 6511 JN Nijmegen Tel. 024 - 322 92 82 www.cappello.nl


Houdt u ook van puur en ambachtelijk? Partypan 125 stuks voor € 37,50

Elke dag vers gegrild, 5 stuks voor € 6,50

Wij bieden u dagelijks verse kwaliteit producten, zowel bereid als vers van het mes. Zoals verse kipproducten, handgemaakte cordonbleu, kipgegehakt, kipdijenvlees, verse scharrel kip, de drie sterren beter leven kip Poulet Noir! Echte soepkip, ambachtelijke kiprollade, huisgemaakte kippensoep per liter € 4,95, Huigemaakte pate’s (noten en bospaddestoelen), deze zijn glutenvrij! Huisgemaakte vleeswaren o.a. gegrilde rollade pikant, maaltijden zoals o.a. bami met kip, nasi met kip, hete kip in saus, (wild) hazenpeper traditioneel en wildgoulash. Eigen recepten: konijnfilet rollade met verse basilicum, meer recepten vindt u op wildcentrale.nl

Iedere woensdag 2 gegrilde kippen

€ 10,00 Hertogstraat 27 - Nijmegen - 024-3600232 - www.wildcentrale.nl


Kwartelconfit met appel

Bereiding 1. Fileer de kwartels en gooi de kopjes weg. 2. Bak de vleugels, karkassen en nekken bruin in een diepe pan. 3. Voeg dan fijn gesneden ui en prei toe, bak nog even. 4. Blus met zoveel water zodat alles net niet onder staat en trek een fond in ca. 1 uur. 5. Wrijf de filets (met huid) en poten in met suiker, zout, tijm en peper.

6. Meng met het vet en dek dit af. Gaar dit in de oven op 100ÂşC voor 25 minuten. 7. Bak in het vet de appeltjes bruin en bestrooi met wat suiker en gehakte hazelnoten. 8. Bak de filets en poten ook snel even bruin op de huid en serveer met de appel. 9. Meng een eetlepel fond met wat appelstroop en serveer bij de kwartel.

15

IngrediĂŤnten: - 2 kwartels, borstjes en pootjes gefileerd - 50 ml eendenvet - 1 ui en 10 cm prei - tijm, knoflook, suiker, zout en peper - 2 appels, in parten - 1 eetl. hazelnoten - 1 eetl. appelstroop


Noa Noa Nijmegen viert haar eerste lustrum met een betoverende lente! Al vijf jaar lang verrast Noa Noa Nijmegen haar klanten met stoere, frisse en romantische collecties uit Denemarken. Ook deze lente presenteert Noa Noa u met trots de Spring 2013 collectie. Maak een einde aan de winterblues en blaas uw garderobe nieuw leven in met betoverende stijlen ge誰nspireerd op de bloeiende lentetuin. In de sfeervolle winkel staat een enthousiast verkoopteam om u te adviseren bij een nieuwe garderobe zodat ook voor u een nieuwe lente aanbreekt. Om de lente en het vijfjarig jubileum te vieren staan er voor 2013 leuke acties op stapel. In samenwerking met Arke reizen kunt u in april een stedentrip winnen naar het bruisende Berlijn. Laat u informeren in de winkel of word vrienden op onze Facebook pagina. Noa noa nijmegen Moenenstraat 18 | www.webshopnijmegen.nl noa noa nijmegen


ditjesen/datjes

Woef. Een hond op de werkvloer zorgt voor minder stress, meer samenwerking en hogere arbeidsproductiviteit. Je doet er maar 6 seconden over: een wachtwoord intypen. Doe je dat 3 keer per dag, dan kost het je 5 dagen van je leven. In China is geen afhaalchinees. De tijd wordt in je dromen niet versneld. Als je droomt dat je een appel schilt, duurt dat net zo lang als in het echt. EĂŠn op de 50 kinderen wordt zonder het te

weten opgevoed door hun niet-biologische vader. Mensen gapen sneller mee als de gaper een familielid is. Iedereen kan op water lopen! Als je het maar mengt met genoeg maïszetmeel. Baby’s die gezond eten, hebben later een hoger IQ. Als je niest, moet je neus zich even resetten. Op deze manier wordt de neus schoongemaakt. 17


De vogeltjes ontwaken uit hun winterslaap en het buitenleven komt weer tot bloei: het voorjaar is begonnen! Haal de lente in je tuin met fleurige bloemen, leuk tuinmeubilair en een eigen moestuin. Geen groene vingers? Creëer dan je ultieme tuin aan de hand van onze bruisende tips. Een goed begin is het halve werk. Start met een grote schoonmaak. Gooi oude verdorde planten en bloemen in de groencontainer, maak het bruin uitgeslagen terras blij met een wasbeurt en geef je gras eens een flinke oppepper met de juiste voedingstoffen. Je zult zien dat je tuin al snel een stuk rustiger oogt en er heel veel plek is voor nieuwe ideeën.

Plan de campagne Als je eenmaal weet wat je wilt, is het handig om een plattegrond te maken. Zo kun je goed zien wat de beste plek is voor vaste planten, waar je de korte bloeiers neerzet en kun je inschatten hoeveel planten je moet kopen. Betrouwbare vaste planten zijn winterharde buxus, hosta’s, klimop en kleine blijvende coniferen. Handig, want deze kunnen ook in de winter buiten blijven staan. Vul de groene planten aan met kleurrijke bloeiers. Geraniums, violen, fuchsia’s en petunia’s zijn een goede keuze. Ook mooi is een tuin in mediterrane sferen: olijfboompjes, oleanders, palmen en citrusboompjes voelen zich er tot november thuis. Daarna moeten ze vorstvrij overwinteren.

Tuintje, boompje, plantje Ontgroening Zoals we weten roert maart zijn staart en kunnen we nog wel een aantal fikse regenbuien verwachten. Leuk, dat mooie zitje in de tuin, maar hoe houd je het schoon? Zachthout (vuren, grenen) kun je beter niet schoonmaken met een hogedrukspuit. Daarmee beschadig je het meubilair. Na het schoonmaken kun je de meubels behandelen met lak, verf of een impregneermiddel. Dat gaat groei van schimmels tegen. 18


Hardhout (teak, meranti, iroko) is heel makkelijk schoon te spuiten met een hogedrukspuit. Heb je die niet? Dan kun je ook een mild sopje met groene zeep gebruiken. Kunststof af en toe met een harde borstel en een sopje van warm water en vloeibare zeep poetsen. Je kunt ook warm water met een schepje soda gebruiken. Wel even naspoelen met water. Tip: gebruik geen schuurmiddelen, want dan ontstaan er fijne krasjes. Bamboe en rotan meubels maak je schoon met koud water met een schep zout erin. Voor extra bescherming kun je blanke lak voor buiten aanbrengen.

Dorstig groen

Vers uit eigen tuin

Zet planten altijd in potten met een gat in de bodem. Zet de pot daarna op een schaal om het overtollige water op te vangen. Zo heeft de plant een drinkvochtvoorraad en droogt de aarde minder snel uit.

Wil jij deze zomer genieten van een maaltijd uit eigen tuin? Je tuin is de perfecte plek om allerlei lekkere dingen te laten groeien. Munt voor een beker verse muntthee, basilicum voor door de pasta en rozemarijn voor bij de ovenaardappeltjes. Je kunt zelf zaaien, maar er zijn ook handige kanten-klare potjes te koop. Ook groenten en fruit kun je prima in bakken kweken. Er zijn ook mini-kassen verkrijgbaar. Handig om klein fruit, waar vogels dol op zijn, te beschermen.

Veel tuinplezier!

19


Mode voor de vrouw van nu

Marikenstraat 54 Centrum Nijmegen Marikenstra at

www.sandwichnijmegen.nl 21


PostMasters Nijmegen is de oplossing voor al uw postzaken en drukwerk! Met PostMasters Nijmegen kunt u op één enkele onderneming vertrouwen voor al uw behoeften op het gebied van drukwerk en post! U kunt bij ons terecht voor: • Huisstijldrukwerk, nieuwsbrieven, rapporten, flyers, brochures en visitekaartjes; • Printen van posters en banners; • Grafisch ontwerp van drukwerk; • Direct Mailings van ontwerp t/m productie, verzending en afwerking; • Afwerking van documenten, snijden, inbinden en lamineren; • Postzaken, normale of aangetekende post, internationale post, koerierspost; • Postbusservices, haal- en brengservice; • Pasfoto’s; • (WeCare) inktcartridges, toners op bestelling.

Verzenden, verpakken,

HERTOGSTRAAT 115 - NIJMEGEN - 024-323 32 59

Hertogstraat 115 024-323 32 59 Nijmegen01@postmasters.nl


patrick jacobs Eind januari was het weer zo ver: Redken symposium 2013! Meer dan tienduizend ‘Redken kappers’ bij elkaar. In totaal waren er 24 landen vertegenwoordigd! Een enorm event dat zijn weerga niet kent, mede omdat het plaatsvindt in het altijd ‘twentyfour-seven’ Las Vegas. Drie dagen lang drie workshops per dag, bijzondere uitjes en waanzinnige locaties.

New York versus Las Vegas… Daarna nog drie dagen New York om de nodige inspiratie op te doen en natuurlijk ‘shopping moments’! Samen met mijn Amsterdamse collega had ik de eer om de Nederlandse delegatie te mogen rondleiden op de Redken academy op 5th Avenue. Voor mij was dit extra speciaal omdat in de zaal ook mijn vader stond, die dezelfde dag zeventig jaar was geworden. Deze reis was voor mij onvergetelijk en heel bijzonder omdat mijn vader met me mee ging naar Las Vegas en New York. Samen naar Schiphol, samen in de limousine naar ons hotel in Las Vegas, mijn wereld vol passie en inspiratie met hem kunnen delen, samen eten op de 65e verdieping, kijken naar de wereldberoemde fonteinen bij het Ballagio, in een ‘yellow cab’ naar Broadway, lunchen in Central Parc en natuurlijk Uggs kopen voor zijn kleindochter van anderhalf in ‘The New York Ugg-store’. Het was voor mij en mijn vader een unieke belevenis. Eén om nooit te vergeten! Natuurlijk zit mijn ‘rugzak’ ook weer helemaal vol om dit jaar onze klanten alles te kunnen bieden op het gebied van haar en fashion! Maar deze keer heeft het ook mijn hart gevuld. Patrick Jacobs heeft een salon aan de Heyendaalseweg 213a in Nijmegen en werkt als Artist voor Redken 5fth Avenue.

Bedankt pap, was super! Hou van je!

Tel. 024-3603845 www.teamtwee33.nl

23


1 en 2 paasdag geopend e

e

OPENINGSTIJDEN Dinsdag tot en met zondag geopend vanaf 17.00 uur Maandag gesloten Kijk voor ons menu en acties op onze website www.destadstuyn.nl

Graafseweg 32-34

Nijmegen

tel: 024-323 8312 www.destadstuyn.nl


In de maand maart heeft Ronald Reijnen aantrekkelijke aanbiedingen op het gebied van trouwringen. Zo is het mogelijk bij bestelling van een paar gouden ringen een briljant van 0.02 crt gratis gezet en al te krijgen. Ook bestaat de aanbieding bij bestelling van een paar uit een vaste collectie, dan wordt de herenring gratis geleverd. Kom eens vrijblijvend kijken naar de grote collectie trouwringen die er op voorraad zijn en laat u informeren over de voorwaarden.

Ronald Reijnen Goudsmid Kannenmarkt 2 Nijmegen, 024 - 3222985 r.reijnen1@kpnplanet.nl

LUXXE

Schoenen, Tassen en Meer.... Van Welderenstraat 46 Nijmegen 024 - 3221325

www.luxxe.nl

Vervaardigd uit Curv materiaal, wat garant staat voor een ultralichte en tegelijk supersterke koffer. De Curv technologie combineert geweven polypropyleenlagen tot zelfversterkte composietlagen. Deze lagen zijn licht, maar tegelijkertijd sterk en bieden een buitengewoon hoge schokbestendigheid bij omgevingstemperatuur en zeer lage temperaturen.

AndrĂŠ Ruijs Lederwaren Passage Molenpoort 36A - Nijmegen 024-3240102 25


Helemaal nieuw en toch vertrouwd Theo Jansen schoenen heeft zijn oudste winkel, al sinds 1937 aan de Burchtstraat 16 gevestigd, in een nieuw jasje gestoken. Dit filiaal is nu helemaal gespecialiseerd in pasvormschoenen voor dames. De gehele herencollectie van Theo Jansen schoenen wordt nu gepresenteerd in de winkel in de Molenpoort. In de winkel aan de Burchtstraat heeft 90 procent van de collectie een uitneembaar voetbed en bieden we vijf verschillende breedtematen aan: maat E voor de smalle voet, maat G voor normale voeten en de maten H, I en K voor de vollere voet. In dit segment bieden we een zeer modische collectie met jonge merken die toch goed passen. Deze collectie komt in het nieuwe frisse intereur nog meer tot zijn recht. We hebben met succes een eigentijdse maar toch warme sfeer voor u neergezet, met een hoog huiskamergevoel en veel meer licht en ruimte. Dit komt onder meer doordat er een tussenmuur is verwijderd en doordat de zitgroepen opnieuw zijn ingedeeld. Er is moderne nieuwe verlichting en ook extra aandacht voor kleur in de collectie. We vinden het belangrijk om een knipoog te maken naar de rijke geschiedenis van ons bedrijf, we hebben in het interieur dan ook beelden uit de beginjaren van onze winkel verwerkt. Wij zijn erg trots op onze nieuwe uitstraling en prachtige collectie. Komt u snel een kijkje nemen! Ter gelegenheid van de heropening krijgt iedere klant bij aankopen vanaf â‚Ź100,- van ons een prachtige vilten shopper cadeau (zolang de voorraad strekt).

Burchtstraat 16 Nijmegen www.theojansenschoenen.nl


Koffie- en Eethuis ‘de Heerlijckheid’ Puur genieten op een historische locatie Koffie- en Eethuis ‘De Heerlijckheid’ Pal onder de toren van de St. Stevenskerk, midden in de oudste winkelstraat van Nijmegen vindt u Koffie- en Eethuis ‘de Heerlijckheid’. In een sfeervolle en huiselijke ambiance kunt u genieten van een kop koffie, onze befaamde zelfgemaakte appeltaart of een van de luxe belegde broodjes. Maar ook voor warme lunchgerechten bent u bij ons aan het juiste adres. Of u nu gezellig wilt bijkletsen, de krant wilt lezen of relaxen op een van onze loungebanken. Wij serveren voor elk wat wils. High Tea ‘De Heerlijckheid’ Wilt u een keer iets speciaals proberen? Kiest u dan voor onze ‘overheerlijcke’ High Tea. Compleet met sandwiches, scones, bonbons en andere lekkernijen. Zonneterras op unieke locatie Bijna het hele jaar door kunt u heerlijk tot rust komen en ontspannen op ons grote zonneterras. Door de unieke locatie snuift u een stukje historisch Nijmegen op. U kijkt uit op een vijf winkelstraten en een sfeervol pleintje. Kortom, er is altijd wel iets te zien. Maar ook in de winter bent u van harte welkom onder de luifel van ons verwarmde terras.

Koffiehuis De Heerlijckheid | Stikke Hezelstraat 54 | 6511 JZ Nijmegen | 024-3501429 | www.heerlijckheid-nijmegen.nl


Puzzel & Win! Win een complete High Tea voor 2 personen bij De Heerlijckheid! Wat moet je doen? Streep 11 van de 12 hiernaast staande woorden weg. Het overgebleven woord is het antwoord. Vul het juiste antwoord in op onze site.

h p h s c h o o n m a a k v l f

f x p o t t e n f b c q n y e y

f r e g e n b u i e n u j f i f

o n v e d l w r c y t u q x t j

i o g k p u l m f r u i t o r g

p f n r l l d n o t j q h y s n

d v k t o e a m h e u u b e c b

l z g w g e u n u x s i l s x i

r r d p e r n r t f q t n i e y

b v w i w k o t r e g e u g s w

s x j x k j e e e i n h x i a k

m i j l e e b n n b j c b n n s

b z c b d c s h l i p k f u w o

o o v v k w d l q w n v h s f k

y a h r c j n k d x k g o z o m

o r d o q h c u f c c p d g n n

tuin - schoonmaak - ontgroening - planten tuin schoonmaak ontgroening planten moestuin - kleurrijk regenbuien - voorjaar - potten kleurrijk regenbuien voorjaar potte kweken groente - fruit - kweken

Winnend woord: voorjaar

Oplossing inzenden via: www.nederlandbruist.nl/puzzel Of opsturen naar: Nederland Bruist C.V. Antwoordnummer 10048, 4800 VB Breda o.v.v. Nijmegen Bruist maart/april 2013. Inzenden kan tot 10 april 2013.

29


Nieuw in de Houtstraat nr. 44 te Nijmegen! Lingerie MarieJo Prima Donna Freya Implicite Simone Pérèle Chantelle Anita Felina

Badmode Night en Homewaer Ondermode Seafolly Pip Studio Mey Cyell Cyell Oroblu Sunflair Ringella Sloggi Gottex Charlie Choe Flexees Opera Charmor Spanx Je Suis Baku

www.christiannelingerie.nl Markt 21 Wijchen Julianaplein 20 Beuningen Houtstraat 44 Nijmegen


Sfeerwinkel Brakkenstein Sfeerwinkel Brakkenstein in Nijmegen biedt een gevarieerd aanbod aan interieur en leuke cadeauartikelen o.a. sjaals, vazen, kaarsen, tassen van Imbarro, de nieuwe lijn met mooie schalen van Dish en Deco en nog veel meer.

Ook zijn wij dealer van BoB, bijzondere binnenhuis accessoires. Om onze winkel heen kunt u gratis parkeren.

Kanunnik Boenenstraat 22-24 6525 WK Nijmegen 024-3500171

www.sfeerwinkel.net


lu si k?

, jij us Kl

of k

Vrouwen zijn het zat om te wachten tot manlief tijd heeft om dingen in en rondom het huis te repareren. Uit Brits onderzoek blijkt dat bijna zestig procent van de vrouwen doe-het-zelf zaken bezoekt om zelf gereedschap aan te schaffen en aan de slag te gaan. Timmeren, boren, slijpen en zagen: het terrein van de man des huizes, of een nieuwe vrouwenhobby?

Spijker op z’n kop

Dat klussen onder vrouwen steeds populairder wordt is niet zo vreemd. Een op de vijf huishoudens bestaat vandaag de dag immers uit singele vrouwen. Een goede vriend, broer of vader inschakelen om een lamp op te hangen, een wandje te behangen of een vloer te leggen is allang verleden tijd. Waarom hulp inschakelen als je het zelf ook kunt! En ook in relaties neemt steeds vaker de vrouw de touwtjes in eigen handen. De helft van alle vrouwen is zelfs een halve werkdag per week bezig met kleine klussen in huis.

Omgekeerde wereld Van het traditionele interne poldermodel waarin de man verantwoordelijk is voor alle klusjes in en rondom het huis en de vrouw zich naast de was bezig houdt met de kleur van de nieuwe slaapkamer is in moderne huishoudens bijna niets meer terug te zien. Terwijl hij zijn overhemden strijkt, hangt 34


zij het zelfgekozen nieuwe schilderij op, en omgekeerd. Jarenlang waren het de vrouwen die manlief smeekten die ene mooie spiegel eindelijk eens op te hangen en de nieuwe keukenapparatuur te monteren. Maar genoeg, is genoeg. Want wat hij kan, kan zij duidelijk ook.

Gat in de markt Ook de bouwmarkten hebben de klussende vrouw ontdekt. Zo wil de Gamma zich ontwikkelen van een winkel waar vooral mannen komen naar een winkel waar ook vrouwen zich thuis voelen en brengt de Karwei sinds een aantal jaar het magazine ‘Ziezo’ op de markt dat speciaal gericht is op de vrouw. En omdat vrouwenhanden vaak kleiner zijn dan mannenhanden lanceerde Be Izzy als een van de eerste echt vrouwengereedschap op de markt. Volgens de initiatiefnemers zijn de producten ergonomisch aangepast aan de vrouwelijke wensen en wordt er bij het product een uitvoerige handleiding meegeleverd over hoe ze te gebruiken zijn.

Verleidelijk terrein Voor de kluszuchtige vrouw staat er dus niets meer in de weg om dat ene doe-het-zelf-klusje zelf aan te pakken. De man daarentegen moet misschien nog een beetje wennen aan deze nieuwe rolverdeling. Want hoe fijn het ook is om in het weekend eens even helemaal niets aan het huis te hoeven doen, hij voelt zich toch gekrenkt in zijn mannelijkheid als zij ineens in een overal de trap staat te schuren en vervolgens ook de badkamer van nieuwe tegels wil voorzien. De oplossing? Eerlijk is eerlijk, het vrouwelijk oog wil ook wat. Dus als manlief de behoefte voelt om zijn territorium te bewaken, laat hem dan zo nu en dan gewoon zijn gang gaan.

35


HĂŠt adres voor handgemaakte sieraden

Stikke Hezelstraat 52 Nijmegen T: 024-3239205 WWW.UWSIERAAD.NL


De 30’ers deadline De leeftijd waarop Nederlandse vrouwen kinderen krijgen stijgt. Dit komt onder andere omdat we ons tegenwoordig vrij laat settelen en veel vrouwen eerst carrière willen maken voordat ze zich op de kleintjes richten. Een bruisende ontwikkeling, of niet?

38


De gemiddelde leeftijd waarop een Nederlandse vrouw haar eerste kind krijgt is 29 jaar. Hiermee bezet Nederland in Europa de derde plaats als het gaat om het krijgen van kinderen op latere leeftijd. In 1970 lag deze leeftijd op 24 jaar en werden negen van de tien kinderen voor het dertigste levensjaar van de moeder geboren. Mede door de verbeterde technologie – die het mogelijk maakt om steeds later aan kinderen te beginnen – is dat nu nog maar vijftig procent.

vruchtbaarheid afneemt? En mocht het wel lukken, is de kans op een kindje met een afwijking dan niet veel groter dan bij een zwangerschap op jongere leeftijd? En wat als je straks de vijfendertig bent gepasseerd en de juiste man nog steeds niet hebt gevonden? Dit zijn allemaal vragen die de gemoederen flink bezig houden.

Vooroordelen

Je kunt je afvragen of de argumenten om op latere leeftijd een gezin te stichten wel de echte reden zijn voor de toenemende verlate zwangerschappen. Zo hoor je geregeld vrouwen roepen dat carrière maken en kinderen krijgen met een extra papadag, kinderopvang en een vaste oppas prima te combineren zijn. Datzelfde geldt voor de reislustige moeder. Hoe waanzinnig is het dat je de eerste paar levensjaren van je koter de hele wereld rond kunt reizen zonder rekening te hoeven houden met schoolvakanties en andere verplichtingen. En ook als single vrouw is het tegenwoordig geen enkel probleem om een kind te krijgen. Waarom wachten op je prins op het witte paard als je eierstokken al jaren rammelen en een donorbank de perfecte match kan vormen?

Hoewel het krijgen van kinderen op latere leeftijd steeds normaler lijkt te worden, is het een veelbesproken onderwerp waarbij vooroordelen niet onder stoelen of banken worden gestoken. Want is het niet zo dat naarmate de leeftijd stijgt de

Voor welke optie je uiteindelijk ook kiest, mensen zullen altijd een oordeel hebben: zowel positief als negatief. Dat hoeft jouw keuze echter niet te beïnvloeden.

In tegenstelling tot zo’n veertig jaar geleden hebben vrouwen tegenwoordig veel meer keuzemogelijkheden en is het krijgen van kinderen - voorheen nog op nummer een op ons wensenlijstje - van zijn troon gestoten door een goede studie, carrière maken en reizen. Pas als deze doelen bereikt zijn, lijken velen plek te hebben voor vieze poepluiers, flesjes en babytaal. Een andere belangrijke reden om het moederschap nog even uit te stellen is het niet kunnen vinden van de ideale partner en een instabiele bankrekening.

39


Buitenleven volgens Jan de Boer...

De mooiste exclusieve tuinhuizen, veranda's, carports, buitenkeukens etc. op maat gemaakt en bij u geplaatst. Celsiusstraat 8 6604 CW Wijchen T 024-6416466 www.jandeboertuinhuizen.nl

Buitenleven volgens Jan de Boer... 2e paasdag geopend van 11.00 -16.00 uur! Kijk ook eens op www.jandeboertuinhuizen.nl voor onze webshop met mooie accessoires! De mooiste exclusieve tuinhuizen, veranda's, carports, buitenkeukens etc. op maat gemaakt en bij u geplaatst. Celsiusstraat 8 6604 CW Wijchen T 024-6416466 www.jandeboertuinhuizen.nl


Kooij Optiek & Hoortoestellen is een familiebedrijf dat al bijna 90 jaar bestaat. Als zelfstandige onderneming hechten wij veel waarde aan de kwaliteit van ons werk. Dit bereiken we onder andere door te werken met gediplomeerde opticiens, optometristen en audiciens. Tevens zijn we aangesloten bij overkoepelende organisaties die onze geleverde kwaliteit controleren op het gebied van optometrie (OVN), contactlenzen (ANVC) en hoortoestellen (STaR gecertificeerd lid, NVAB en Hoorprofs vakaudiciens - in oktober 2012 nr. 1 volgens de consumentbond). Daarnaast vinden wij het belangrijk om samen met u de tijd te nemen om tot een passende oplossing te komen op het gebied van optiek en hoortoestellen. Nog niet zo lang geleden is de vestiging in Nijmegen compleet verbouwd en voorzien van nieuwe en moderne apparatuur. We zijn er best trots op dat we al bijna 90 jaar bestaan. Inmiddels werkt ook al de derde generatie in het bedrijf. Er kan gerust worden gesteld dat Kooij Optiek & Hoortoestellen uw vertrouwen waard is, zowel nu als in de toekomst.

van Welderenstraat 39 | 6511 MB Nijmegen 024-3220200 | info@kooijoptiek.nl Prinsenweg 23 | 6584 AZ Molenhoek 024-3572201 | molenhoek@kooijoptiek.nl www.kooijoptiek.nl 41


Lang, kort, knielengte, gestreept, met ruit, stoer of netjes: het is lente en dat betekent dat de rokjes weer massaal uit de kast mogen. Zonder panty of maillot de straat op, rokjesdag 2013 komt eraan. Bruist is er klaar voor, jij ook? Skirt day Jarenlang begon de lente pas als Martin Bril in zijn column in Het parool en later de Volkskrant ‘rokjesdag’ had uitgeroepen. Het was zijn observatievermogen waardoor hij met precisie ieder jaar deze term gebruikte om de eerste zomerse dag van het jaar aankondigde waarop, alsof op afspraak, alle vrouwen een rokje lijken te dragen. Brils fascinatie voor dit fenomeen had niets te maken met erotiek, zoals velen dachten, maar met het door hem waargenomen gegeven dat vrouwen - als bij geheime afspraak - opeens massaal op straat verschenen met blote benen en een rok.

Spelregels Sinds het overlijden van Bril is de discussie ieder jaar hetzelfde: wanneer is het rokjesdag? Het bedrijf Wikibros heeft de oplossing en ontwikkelde een app om dat te bepalen: Skirt Alert. Rokjesdag valt namelijk niet op een vaste datum, maar is afhankelijk van een aantal factoren. Zo moet het natuurlijk warm genoeg zijn, en mag het niet te hard waaien. Als aan deze voorwaarden voldaan is, dan kan een dag

42

| ||

|| | || |||

|||| ||

| | | | || | |

|| | | | | | | | | | | | |


De Rokjesbarometer

|| ||||| ||||| |||||

rokjesdag worden genoemd. Maar zoals Bril ooit schreef: ‘Een waarschuwing is geboden, want als iets op rokjesdag van toepassing is, is het wel onvoorstelbaarheid. Blote benen werken pas als ze massaal zijn’.

||||| ||

Rock de rok ||| |||

|| |||

|

Wil jij de eerste zonnige dag van het jaar inluiden met een kekke rok, maar heb je geen zin of tijd om te shoppen? Check dan aan de hand van onze rokjesbarometer welke rok het beste bij jou past.

Appelfiguur Vrouwen met een appelfiguur zijn voller rond hun middel. Rondingen zijn mooi, maar veel vrouwen willen er toch niet te veel nadruk op leggen. De truc is om dan schuine strepen te gebruiken, zodat je wel mooi vol oogt, maar niet te breed. Een kledingstuk dat niet mag ontbreken in jouw kast is de rok die om het middel sluit.

Peerfiguur Een peerfiguur heb je als je wat smaller bent van boven dan onder je taille. Met je kleding leg je daarom de nadruk op je bovenlichaam. Dit doe je door zwarte en donkere rokken te dragen in combinatie met lichtere tops. Het perfecte item voor jou is een rok die aan de bovenkant strak zit en aan de onderkant uitloopt. 43

Zandloperfiguur Bij een zandloperfiguur draait het allemaal om accentueren. Hoe je dit doet? Draag strak aansluitende en getailleerde kleding in effen stoffen. Vermijd te drukke patronen op je kleding. In jouw kledingkast ligt uiteraard een kokerrok.

Atletisch figuur Met een atletisch figuur bedoelen we een slank, gespierd figuur met weinig rondingen. Om rondingen juist te creëren kun je je kleding aanpassen. Kleding met veel tierelantijntjes en rokken met een hoge taille zijn onmisbaar in jouw zomergarderobe.


Franchisenemers gezocht Wil jij altijd al voor jezelf beginnen met zo weinig mogelijk risico? Nederland Bruist zoekt enthousiaste ondernemers in Nederland en België die op franchisebasis een stadsmagazine willen uitgeven. Kun jij goed overtuigen, ben jij commercieel ingesteld en werk jij graag zelfstandig? Dan ben je bij Nederland Bruist aan het juiste adres. Wat verwachten we van je? Nederland Bruist wil enthousiaste mensen de gelegenheid geven een eigen bedrijf op te starten. Daarom is een ondernemende en zelfstandige houding onmisbaar. Je bent een verkoper in hart en nieren, 100% gemotiveerd en communicatief zeer vaardig. Daarnaast ben je bereid je volledig achter de formule van Nederland Bruist op te stellen.

Meer weten? Ben je nieuwsgierig geworden en zou je graag meer willen weten? Neem dan contact op met Marcel Bossers voor het maken van een afspraak. Tel. E-mail Website

Wat biedt Nederland Bruist? De werkwijze van Nederland Bruist is een bewezen formule met veel succesverhalen. Ons doel is doorgroeien naar 80 edities in Nederland en België. We bieden aantrekkelijke ondernemersinkomsten, een snelle start en voldoende groeipotentieel. Daarnaast krijg je goede ondersteuning en begeleiding tijdens het opstarten van je magazine.

06-34590975 franchise@nederlandbruist.nl www.nederlandbruist.nl en www.belgiebruist.be

NederlaNd Bruist zoekt enthousiaste, ondernemende verkopers die op franchisebasis een stadsmagazine willen uitgeven

Waarom franchise? Een franchiseorganisatie geeft haar naam, formule en ‘know-how’ ter beschikking aan zelfstandige ondernemers: de franchisenemers. Hierdoor kun je meeliften met de groot opgezette marketingcampagne. Kortom, een zeer beperkt risico en snelle verdiensten.

GEM. ETTEN-LEUR/RUCPHEN/ZUNDERT

JULI/AUGUSTUS 2011 GRATIS MEENEMEN! WWW.NEDERLANDBRUIST.NL

BREDA

Augustus 2011 www.nEDERlAnDBRuist.nl gRAtis mEEnEmEn!

2011 gratIs meenemen! www.nederlandbruIst.nl rOOsendaal/halderberge/essen eO september

breng geluk in je leven

DJi DJi italia italiaans chic

van winnie De poeh

BRUISEN

naar puyol

BIJ SU CHEN

ANTILLIAANSE FEESTEN

TILBURGBASTIANEN HET ADRES VOOR UW VOLKSWAGEN

VAKANTIE!

tiJDens De zomermaanDen zijn we er niet weg te slaan BRE-1108.indd 1

44

wAtER 22-07-11 09:54

InspIratIe

geen motivatie zonder inspiratie

nieuwe look vormsnoei jeroen van den buijs ROO-1109.indd 1

17-08-11 08:51


Wellness & Spa sauna, stoomcabine, whirlpool

In ons middeleeuws keldergewelf bevindt zich een privé wellnessruimte met infrarood sauna, stoomcabine, whirlpool, relax-fauteuils en een minibar. Even heerlijk ontspannen in een heel bijzondere ambiance waar heden en verleden samenkomen.

De Wellness is geopend van 10.00 tot 22.00 en alleen op reservering. Tip: kom vóór of na u wellness bezoek genieten van een heerlijk lunch of ontbijt in onze lunchroom Bagels&Beans.

Lange Hezelstraat 42-44 6511 CK Nijmegen Tel: +31 (0)24 360 45 10 info@deprince.nl www.deprince.nl

ze advertentie Op vertoon vanvode 2 personen... or 2 uur Wellness

€49,00

Ook overnachten? kijk op www.deprince.nl


Speeltuin De Blije Dries

Uw specialist op het gebied van:

De speeltuin voor het hele gezin.

Lekker zwemmen, lekker spelen, lekker uit!

n Verzekeringen

n Hypotheken

n Financieringen

Meer dan 40 speeltoestellen Vernieuwd zwembad Midgetgolfbaan Apart kleuter- en peutergedeelte Skelterbaan Oplaadpunt E-bike Goede horecavoorzieningen Gratis parkeren

Speeltuin De Blije Dries St. Jorispad 41 Wijchen Telefoon 024 6413361 www.blijedries.nl info@blijedries.nl

enk H Janssen

De Blije Dries opent op 2de paasdag voor de vijftigste keer haar poorten met een groots feest!

Op die dag voor iedereen GRATIS TOEGANG!

Oude Molenweg 82 Nijmegen

024 - 3777935 mail:heja.allfin@hetnet.nl 46


Horoscoop


Wij verkopen de volgende stoere vrouwelijke merken: Summum, Penn & Ink, 10 days, Mos Mosh, Good Morning Universe, Expresso, Sao Paulo. Accessoires van Sari en Biba. Riemen en tassen van Cowboy’s Belts en Legend. Ook verkopen wij mooie schoenen en laarzen van Walk-in the Park.

Touwslagersbaan 30 - 6602 AL Wijchen Tel: 0247676077 - www.walk-incloset.nl

PROEF DIT ’NS In de Lange Hezelstraat heten we u van harte welkom. Thee uit alle windstreken, bijzondere koffie, de beste espressomachines en inspirerende cadeaus. Ontdek de smaken, deel de passie.

Lange Hezelstraat 47 | Nijmegen

U vindt alle adressen op www.simonlevelt.nl.

T: 024-3296664 | www.simonlevelt.nl 48


De Nachtburgemeester

van Nijmegen

Iedere twee maanden geeft nachtburgemeester Doro Krol weer een aantal speciale Nijmeegse uitgaanstips! Of het nu gaat om sport, spel, kroeg of kunst. Meer dan ooit stelt nachtburgemeester Doro Krol samenzijn en verbondenheid centraal tijdens haar activiteiten. In maart is er groot feest in restaurant Koks en Ko, en april is net als vorig jaar gereserveerd voor het groot Nijmeegs Tien over Rood Biljarttoernooi.

mede daardoor geschikt voor wedstrijdtijgers, enthousiaste beginnelingen of biljartende buurtbewoners. Voorrondes vinden de hele maand plaats in verschillende Nijmeegse cafés, waaronder ’t Haantje, Piet Huisman, Waalzicht, Heideroosje, De Driesprong, De Kroeg, West End en Centrum. Voorrondes 1- 19 april. Deelname € 2,50 De halve finale staat gepland op zaterdag 20 april, vanaf 20.00 uur in café De Driesprong en café West End. Een week later, op vrijdag 26 april, wordt tijdens de finale in café Waalzicht gestreden om de eretitel Nijmeegs Tien over Rood biljarter van 2013.

MAART Inmiddels is het maart. De tijd van zon, beweging en inspiratie breekt aan. En: van feest. Onder meer voor restaurant Koks en Ko aan de Graafseweg dat deze maand achttien lentes jong is. Dat wordt uiteraard gevierd, van maandag 18 tot en met zondag 24 maart. Fijnproevers kunnen een feestweek lang genieten van ouderwets lekkere hoofdgerechten voor speciale prijzen. Zelf kom ik op donderdag 21 maart langs om het feest extra luister bij te zetten met een voor de gelegenheid geschreven splinternieuw gedicht. APRIL Het groot Nijmeegs Tien over Rood Biljarttoernooi Mensen die erbij waren hebben het nu nog over de zinderende finale van vorig jaar in café Piet Huisman. Alle reden voor Doro Krol dus om ‘m ook dit jaar te organiseren: het groot Nijmeegs Tien over rood Biljarttoernooi. Tien over Rood is een van de oudste en bekendste biljartspellen en

Voor speeldata en een overzicht van alle deelnemende cafés: www.nachtburgemeesternijmegen.nl

kijk ook eens op www.nachtburgemeesternijmegen.nl 50


• Kunstenaarsbenodigdheden • Lijstenmakerij

Van Welderenstraat 47 Nijmegen 024 3822222 www.pro-art.nl info@pro-art.nl

52


LUX HIGHLIGHTS

Voor meer info kijkt u op: www.lux-nijmegen.nl

Vanaf donderdag 21 maart | Filmpremière Het mannetje van de maan – Stephan Schesch Manneke Maan, zo noemen we het mannetje van de maan, kijkt vaak met jaloerse blik naar de mensen op aarde die zoveel plezier met elkaar maken, terwijl hij eenzaam op de maan woont. Wanneer een komeet de maan passeert, pakt het mannetje de staart van de komeet beet en landt op aarde. Helaas wordt het mannetje als een buitenaardse indringer beschouwd en in de gevangenis gezet. De president van de aarde is woedend. Hij had juist het laatste stukje aarde veroverd en alle vijanden verslagen .... en dan komt er een aanval van aliens! LUX, regulier tarief

Woensdag 13 maart t/m zondag 17 maart Go Short – International Short Film Festival Nijmegen Go Short – International Short Film Festival Nijmegen vindt van 13 tot en met 17 maart 2013 voor de 5e keer plaats in LUX. Vijf dagen lang zijn er meer dan 300 korte films te zien. Go Short blikt tijdens deze 5e editie uitgebreid terug. Zo viert het festival haar eerste mijlpaal met een selectie van festivalfavorieten. Zie www.goshort.nl voor meer informatie

Donderdag 28 maart | Theater Enge Buren – Reuring Ze zijn muzikaal, gezegend met prachtige stemmen, energiek, humoristisch en origineel. Ze blinken uit in absurdistische creaties en briljante persiflages en geven een ongehoorde draai aan allerlei muziekstijlen. Enge Buren weet als geen ander met georganiseerde chaos het publiek in extase te brengen! De drie heren veroorzaken opschudding, ophef, drukte, deining, beroering, beweging, gedoe, geraas, kakofonie, kabaal, sensatie, stennis, commotie en consternatie. Oftewel: ‘Reuring’. Dit wordt gegarandeerd een wervelende en swingende avond LUX, 20.30 uur, € 17,50

Dinsdag 19 maart | Special Filmcursus Masters of Cinema Alfred Hitchcock: Hitchcock Van januari tot en met april 2013 zet LUX iedere maand een grootmeester van de film in het middelpunt, naar aanleiding van de première van zijn nieuwste titel. De avonden bestaan uit een inleiding, een vertoning en een nabespreking door filmdocent Mark Meuldijk. Op dinsdag 19 maart is dit de film Hitchcock, de bio-pic van Sacha Gervasi over de master of suspense in de periode van de productie van Psycho. Centraal staat de relatie van Hitchcock met zijn vrouw en muze Alma. LUX, 19.30 uur, € 15,00 / LUX-vrienden € 11,00

53


Muziekagenda Grand-Café-Restaurant OportO (alle voorstellingen zijn gratis te bezoeken) Elke 1ste dinsdag van de maand is er een gipsy sessie van 21.00 tot 24.00 uur. Muzikale gastheer is Manito. Deze sessie staat in het teken van de gipsyjazz klanken van Django Reinhardt. Er wordt helemaal akoestisch gemusiceerd. Mensen moeten hun instrument zelf meebrengen.

Galerie Notre Dame des Arts Rijksstraatweg 37, Ubbergen Elke zaterdag en zondag geopend van 13 – 17 uur. Toegang gratis. Meer info op www.notredamedesarts.nl

Van 27 Maart t/m 31 maart: Internationaal Tangofestival Doble Ocho Doble Ocho dompelt de Waal weer onder in het dieprood van de passie en in diverse locaties zoals de vereniging zal weer tot diep in de nacht gedanst worden op oude en nieuwe tango’s. Voor het complete programma kijk je op www.doble-ocho.com

Zo 17 mrt. 16.00-19.00 uur | Oleg Lysenko Zo 24 mrt. 16.00-19.00 uur | Brisa Latina Zo 31 mrt. 16.00-19.00 uur |Manito: Flamenco & meer Di 2 april 21.00 uur | Gipsy sessie o.l.v. Manito Zo 7 april 16.00-19.00 uur | Gitaarmiddag Zo 21 april 16.00-19.00 uur Nelson Latif: Braziliaanse muziek Zo 28 april 16.00-19.00 uur The Strong and Silent Types: gypsy swing Meer info op: www.restaurantoporto.nl

Za 30 Maart Stadsschouwburg: Hong The Show De gloednieuwe dansshow Hong The Show, Matrial Arts meets Urban Dance, combineert indrukwekkende Kung Fu, zinderende virtuoze percussie en high energy muziek met moves en breaks, bekend van o.a. “So You Think You Can Dance”. Meer info op: www.keizerkarelpodia.nl

2 - 31 maart Expositie “Gelaagdheid in papier” bij Notre Dame des Arts, met werk van Anne Stolwijk en Cobi de Jong. Zondag 3 maart om 15 uur een feestelijke opening! Anne Stolwijk heeft een voorliefde voor krantenpapier en vervallen gebouwen. Het verval van gebouwen triggert haar, dit geeft ze weer door middel van krantenpapier. Haar werk heeft een schilderachtige of zelfs fotografische benadering, met een uitzonderlijk gevoel voor perspectief.. www.krantenkunst.nl Cobi de Jong maakt tekeningen, model en portret, in viltstift. Het onderzoek naar de lijn boeit haar in het bijzonder. Wat gebeurd er in haar werk als de lijn wordt weggelaten, verschuift, verdubbeld, er streepjescodes worden gebruikt, delen van tekeningen worden weggesneden of fotoelementen worden toegevoegd. www.cobidejong.nl

Vrijdag 5 april: Eastside Rock & Bluesfestival Dit jaar vindt alweer de zevende editie plaats van het gezellige Eastside Rock & Bluesfestival. De aftrap van het Eastside Rock & Bluesfestival 2013 wordt verzorgd door een jonge en getalenteerde band van Nederlandse bodem; Chivy and The BlueZicians met de 19-jarige frontman en gitarist Chivy Khüles. Daarnaast komen ook nog de Franse band Shaggy Dogs, als headliner Bradley Circus en in de foyer de Nijmeegse band Old Boys Blues Network. Maar ook Leif de Leeuw is weer van de partij. Meer info op: www.eastside-bluesfestival.nl 54


evenementen

maart / april 2013

Zondag 7 april van 13.00-17.00uur: Bakfietstreffen bij Tijdens open dag Cultuurspinnerij de Vasim. Net als vorig jaar zal er een markt zijn waar producenten en dealers hun producten kunnen presenteren. Er wordt een grote ruimte vrij gehouden om de bakfietsen ook te kunnen uitproberen. Zelfbouwers zijn uiteraard ook welkom. Het Bakfietstreffen is bedoeld voor zowel particulieren met kleine kinderen als bedrijven en zzp-ers die bak- en transportfietsen voor hun onderneming gebruiken. Het is een informeel en gezellig treffen met muziek, lekker eten en allerlei activiteiten, zowel op het Bakfietstreffen zelf, als bij de Open Dag van de Vasim en deelnemers uit verschillende Europese landen. Meer info op :www.fietsdiensten.nl

Koninginnedag 30 april: Oranjepop Oranjepop opent ieder jaar tijdens Koninginnedag weer het festivalseizoen. En dat zal op Koningsdag niet anders zijn. Het festival bestaat sinds 1999 en vindt sinds 2007 plaats in het groene Hunnerpark, met een eigenzinnig muziekprogramma op twee podia, de tipi en nog veel meer. Kijk voor het complete programma op: www.oranjepop-nijmegen.nl Voor meer info over deze en andere evenementen kijkt u op nijmegenonline.nl

Zondag 21 april: Concert in het donker Zoals altijd tijdens de Red Shoe Sessions zit het publiek deze avond bijna op schoot bij de optredende artiesten. Maar één ding is anders: je kunt ze niet zien. Een concert in het donker, waarbij de ervaring van livemuziek nieuwe dimensies kan krijgen. Wie er komen optreden? Dat blijft geheim. Locatie: muZIEum (Stadsschouwburg, Keizer Karelplein) Tijd: 20.00-22.00u Kaarten: € 10,- reserveren via redshoesessions.nl

Koopzondagen Nijmegen: Tweede paasdag 1 april Zondag 7 april Zondag 5 mei Hemelvaartsdag 9 Mei

55


AL 65 jaar een begrip! Telescopische glasbewassing

100% milieuvriendelijk voor bedrijven en particulieren

Ook voor zonwering, rolluiken, markiezen, screen’s, horren en raamdecoratie Groenestraat 354 6531 JD Nijmegen Telefoon (024) 323 22 59 Fax (024) 322 44 91 info@benzo.nl www.benzo.nl 56


Tentoonstellingen en activiteiten | Maart / Pasen 2013 TENTOONSTELLINGEN t/m 26 mei 2013 | Uit de plooi. De 18de eeuw in beweging Museum Het Valkhof gaat terug naar de 18de eeuw, ook wel ‘de vergeten eeuw’ genoemd. Maar de invloed van deze verrassende eeuw is nu nog steeds te merken. Politiek Den Haag, namen van planten en dieren of het samen drinken van koffie en thee vonden hier hun oorsprong. Aan de hand van onder andere schilderijen, mode, zilverwerk, porselein, speelgoed en meubels wordt u meegenomen naar het leven in de 18de eeuw van met name de Gelderse elite. De tentoonstelling is ingedeeld in zes thema’s met ieder een eigen sfeer en vormgeving. Van uiterlijke pracht en praal via innerlijke ontwikkeling, naar een intieme ruimte waarin het huisgezin centraal staat. Laat u verrassen door deze prachtig vormgegeven tentoonstelling!

gezelschap van vrienden en leerlingen. Op zijn reizen vulde hij talloze schetsboekjes; deze studies gebruikte hij later voor grotere tekeningen en aquarellen. In de tentoonstelling is een keuze te zien van tekeningen van Pronk en prentjes naar zijn werk uit de collectie van Museum Het Valkhof. ACTIVITEITEN 2e Paasdag (1 april) - Eten & etiquette in de 18de eeuw Ervaar de smaken van de 18de eeuw tijdens een speciale proeverij en ontdek ook de tafelmanieren uit die tijd. Vandaag leert u ‘hoe het eigenlijk hoort’. Wilt u uitgebreid brunchen? Reserveer dan voor de Paasbrunch via museumcafe@museumhetvalkhof.nl Valkhof Junior In Valkhof Junior ontdek je alles over de Romeinse tijd en de middeleeuwen. In deze moderne variant van een middeleeuws scriptorium en een Romeinse werkplaats ga je zelf aan de slag met echte museumobjecten. Onderzoek bijvoorbeeld het skelet van een Romeins paard of een middeleeuwse pispot. Weet jij de weg te vinden op de Peutingerkaart, een echte Romeinse wegenkaart? Werk mee aan het ontwerp van een Romeinse muurschildering! En nog veel meer leuke activiteiten!

26 mei 2013 | De Pronkkamer Ervaar de 18de eeuw in de Pronkkamer! Welkom in deze speciaal ingerichte tentoonstellingsruimte waar jong en oud zelf aan de slag kunnen. Maak een kunstig knipwerkje, fotografeer elkaar in 18de-eeuws kostuum, schrijf een wensbrief, test een elektriseermachine, bouw een kijkkastvoorstelling en speel ganzenbord uit die tijd. De Pronkkamer is ook decor voor diverse lezingen, workshops en voorstellingen. Zie www.museumhetvalkhof.nl voor het activiteitenprogramma.

Speciaal voor kinderen van 7-12 jaar Tijden: zondagmiddag van 13.00-17.00 uur Kosten: gratis! (exclusief museumticket)

t/m 5 mei 2013, prentenkabinet | Cornelis Pronk Cornelis Pronk (Amsterdam 1691 – 1759) legde zich vanaf 1720 toe op de uitbeelding van steden en dorpen, kerken en kastelen. Hij reisde daarvoor het hele land door, vaak in 57


Hotel Courage Waalkade: een unieke overnachting in historisch Nijmegen

Waalkade 108-112 Nijmegen 024 3604970 www.hotelcourage.nl


Franseplaats 1
 6511 VS Nijmegen 024 - 323 43 60
 info@chocobreak.com www.chocobreak.com

Chocobreak bevindt zich op grote hoogte in de Commanderie van St. Jan, waar u hemelse bonbons en chocoladewerk kunt maken en kopen. Wij bieden u een chocolaterie met workshopruimte in het centrum van Nijmegen. Chocolade met de grootste zorg geselecteerd en van een zeer hoge kwaliteit. De workshops voor individuen, groepen, kinderen of voor scholen worden verzorgd door een chocolatier leermeester met meer dan twintig jaar ervaring. Onze producten worden ambachtelijk bereid en zijn te koop in ons winkeltje of op bestelling. Zou het niet heerlijk zijn om samen met familie, vrienden of collega’s uw eigen bonbons en chocolaatjes te maken. Hebt u zich ook weleens afgevraagd hoe ze de vulling in een bonbon krijgen en heeft u ook wel eens met uw vingers in de warme chocolade willen zitten? Bent u ook zo iemand die elke dag chocolade of bonbons moet eten omdat u het “nodig” heeft? Ervaar het zelf en kom een workshop volgen bij Chocobreak!


Sanadome De bronnen van Nijmegen edi

l

ic

d

kl

ht

Ba

Hotel Restaurants Thermen Behandelingen Giftshop

ng verp

Sanadome is dagelijks geopend van 09.00 tot 23.30 uur. Tel. 024 - 359 72 80 • www.sanadome.nl • info@sanadome.nl

Nijmegen Bruist maart 2013  
Nijmegen Bruist maart 2013  

Nijmegen Bruist maart 2013

Advertisement