Issuu on Google+

MORTON PLANT HOSPITAL NEW

PATI ENT

BRITNEY BARNABY ANNIKA FAST GLORIA HERNANDO THAO HO NICOLE LAZAR JULIANA MILLS

TOWER


CONCEPT Our design concept is driven from within the human body and its exponential capacity to regenerate and rebuild itself. The biological element responsible for the stimulation of the healing process is connective tissue. Connective tissue:

∙ The most diverse and multi-functional tissue in the

human body. ∙ The fundamental role in structural frame work in the musculoskeletal system. ∙ Delivers nutrients to tissues and muscles. ∙ Stores the energy for body functions. ∙ Protects organs. ∙ Connects other body tissues.


CONCEPT MODEL The model connects the conceptual drivers with the architectural drivers through materiality, composition, and execution. SUPPORT : FRAMEWORK The model expresses a strong framework through the use of linear elements ENGAGE : INTERLOCK The model is formed out of three components that are interlocked both aesthetically and structurally REGENERATION : PROJECTION There is a prominent datum that articulates the projecting elements on either side of the model


SUPPORT sustain FRAMEWORK BIOLOGICAL QUALITIES & DESIGN APPLICATION Central control unit (nucleus) : dictates spatial hierarchy Organic Shape : masses, voids, and textures dictate a nurturing and sustainable quality


ENGAGE activate INTERLOCK BIOLOGICAL QUALITIES & DESIGN APPLICATION Connective fibers : Primary and secondary spaces are connected with the different roles Tissue layers : Orthopedic programs culminate into a cohesive unit


REGENERATE nurture PROJECTION BIOLOGICAL QUALITIES & DESIGN APPLICATION Cells located along blood vessels: Zones register and project along main circulation paths Transparency : Barriers are articulated to optimize natural light into interiors


FI RST & FOURTH FLOOR ADJACENCY MATRI X


EVI DENCE

BASED

DESI GN

CHECKLI ST


FI RST

FLOOR

PL AN

VI EW


FI RST FLOOR ENTR ANC E Entrance sequence is designed to welcome every user into the building and promote a visual connection that helps reduce the stress that can be felt upon entering healthcare facilities. The main stimulating design elements found through out the facility are the organic drums that are suspended in ceilings. They provide ambient lighting, dynamic aesthetic quality, and intimacy in certain spaces. In addition, they aid in directionality and way finding in the main corridors.


PRE-ADMI SSI ON

REGI STR ATI ON

Link to EBD: • Communication: use universal way-finding approaches (symbols, numbers, language translations ) (Joseph, Keller, Taylor & Quann, 2001) Link to Concept: •Auditorium is designed as the nucleus of the first floor, where the connective tissue fuses all cultures together. •Within this are there are signs and hand held information packages •About the hospital that are easily found at the reception desk and registration booths.


ART

WALL

&

CORRI DOR


AUDI TORI UM Link to EBD: • Ability to transition from one culture to another (Ruddock & Tunner 2007) by suggesting design and social solutions (Joseph, Keller, Taylor & Quan, 2011) Link to Concept: •Auditorium is designed as the nucleus of the first floor, where the connective tissue fuses all cultures together.


CAFÉ Link to EBD: • A survey conducted on the ideal waiting room, as well as other social spaces, concluded that natural light ranked as the most important feature. Comfortable seating was second on the list (Vickery, 2011). Link to Concept: •Café has floor to ceiling glass panels that provide ample light and views to the garden. Outdoor seating is also provided.


CHAPEL Link to EBD: • Reflection pools are design elements that stimulate the senses and help create and atmosphere of peace and serenity. Link to Concept: •The chapel walls suspend over a rim of glass that look over the surrounding pond and give a floating appearance over the water. As the natural light pours through the illuminated onyx walls, the water creates rippling patterns on the floors.


GARDEN

Link to EBD: • Water features provides natural movement, positive distraction (Smith 2007).

Link to Concept: •Water pond meanders along the outer surfaces of the ground floor, running the entire length. The water feature serves as the focal point for the Chapel as the water moves into its outer perimeters.


RESOURCE

CENTER

Link to EBD: • Ability to transition from one culture to another (Ruddock & Tunner 2007) by suggesting design and social solutions (Joseph, Keller, Taylor & Quan, 2011) Link to Concept: •Auditorium is designed as the nucleus of the first floor, where the connective tissue fuses all cultures together. •It provides zones for entertainment, gallery display, reading, and other interactive activities.


PRE-ADMI SSI ON TESTI NG

Link to EBD: •Infection control pays close attention to hand washing procedures, anti-microbial scrubs, furniture, textiles, and finishes (Edmundson, K. 2011). Link to Concept: •All materials used within the Pre-Admission Testing Area on the first floor have healthcare medical grade products for finishes. There are also hand-sanitizing dispensers along all main corridors. Colors reinforce an atmosphere of serenity, and can help reduce stress levels.


FI RST FLOOR REFLECTED CEI LI NG

PL AN


FOURTH FLOOR PLAN VI EW


NURSE

STATI ON

Link to EBD: •The perception of the caregiver is to involve community in clinical context and design process from the understanding of ethnocentrism (Srivastava, 2007). Link to Concept: •All nurse stations are located in centralized areas of the Orthopedic floor. Both the nurses and the practitioners work in an office environment that caters to their needs. Nurse stations are designated for every six patient rooms.


CORRI DOR


FAMI LY

LOUNGE

Link to EBD: •Develop strategies to make patients and families feel comfortable (Srivastava, 2007). Link to Concept: •All materials used within the Pre-Admission Testing The family lounge on the orthopedic floor provides a community environment for both family and friends to heal while their loved ones heal.


PATI ENT

ROOM

Link to EBD: •a study concluded that 74% of patients pointed out, that a view on nature is particularly important and 70% preferred a garden or park as a primary resting place (Ulrich 1984). •Understand how culture can effect healthcare treatment and processes (Joesph, Keller, Taylor & Quan, 2011). •Private Rooms result in higher quality care and a more comfortable healing environment for both patients and families (Anderson, 2011). •Each patient room is a single same-handed design.


PATI ENT ROOM Link to Concept: •Each patient room has a exterior natural day light view outside of the hospital or an interior natural day light view from the garden. •The Morton Plant hospital gives each one of its patients a bamboo plant from their indoor garden for the length of their stay. The plant is given to link the patients to nature and to improve their healing environment.


PHYSI C AL

THER APY

Link to EBD: Includes need assessments, program developments, transfer training, range of motion, and tissue repair ("The Orthopedic Patient", 2007) Link to Concept: On the Orthopedic floor next to the Physical Therapy area there is physical training track that extends as a bridge over the interior garden and connects to south wing of the Orthopedic floor.


STAFF

LOUNGE

Staff Lounge is designed to create an oasis away from the stressful work environment. The colors, which are also incorporated through the entire health care facility, help reduce stress and promote tranquility. Floor to ceiling windows infiltrate natural light and give views to the outdoors. In addition, lockers provide opportunities for personalization.


FOURTH FLOOR REFLECTED CEI LI NG

PL AN


FURNI TURE

&

LI GHTI NG


Morton Plant Hospital