Page 1

NUMMER 29

CHRISTELIJK LIFESTYLE MAGAZINE VOOR DE ZEEUWSE VROUW

DECEMBER 2016 PRIJS € 4,30

'Als klein meisje droomde ik al over Canada’

Marieke werkt in de thuiszorg

thuis

Je thuis voelen in een land waar je niet geboren bent.

WWW.ZIJENZEEUWS.NL

Portretten: Welkom thuis


CORINA & MARGRIET Thuis Waar denk jij aan bij het woord ‘thuis’? Thuis is een plaats waar je je niet beter voor hoeft te doen dan je bent. Een plaats waar je jezelf kunt zijn, met al je mooie en minder mooie kanten. Maar bovenal, of juist daardoor: een plaats waar je tot rust kunt komen. Met onze overvolle agenda’s en alles wat ‘moet’, kan het soms lijken alsof we het vandaag de dag drukker dan ooit tevoren hebben. En zelfs als we even niets hoeven, kan ons hart of ons hoofd nog steeds onrustig zijn. Misschien voel jij je ook wel opgebrand en uitgeblust, burnouts zijn aan de orde van de dag. In deze tijd van het jaar maken we het extra gezellig binnen en steken we de kaarsjes weer aan. We nemen ons voor om het deze periode eens wat rustiger aan te doen, maar ondertussen plannen we ongemerkt onze agenda vol met familiebezoeken en kerstvieringen. En de onrust blijft…

Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust, van Hem komt mijn redding. (Psalm 62:2) Zoek rust, mijn ziel, bij God alleen, van Hem blijf ik alles verwachten. (Psalm 62:6) Echte rust is alleen te vinden bij God. Wanneer je bij Hem thuiskomt, komt je ziel tot rust. Thuiskomen bij God gaat niet over wie jij bent en wat jij wel of niet gedaan hebt, maar over wie Hij is en wat Hij gedaan heeft.

2 ZIJ EN ZEEUWS #29

Thuis is daar waar je helemaal jezelf kunt zijn, waar je gerespecteerd wordt om wie je bent en wat je doet en waar je je geborgen voelt. En dat is nu precies wat we met Zij en Zeeuws willen. Dat vrouwen die hun verhaal doen zichzelf kunnen zijn, dat we elkaar respecteren om wie we zijn en wat we doen, ongeacht onze tradities en gewoontes. Maar vooral dat jij je geborgen voelt, omdat we ondanks al onze verschillen elkaar vinden in ons geloof in God. Wij willen je in de hectiek van alledag een rustpuntje geven. We hopen dat jij je na zeven jaar nog steeds thuis voelt bij Zij en Zeeuws!

Voor nu, veel leesplezier!


INHOUD

10 51

22

20

16 28

46

56 54 42 December 2016 Zij en Zeeuws #29

Columns

Interviews

En ook

3

Hoofdredactie

10 Portretten

6

Wij maken Zij en Zeeuws

27 Rebekka

16 Thuis betekent veilig zijn

6

Verkoopinfo en service

37 Arjen

22 Het beste deel komt nog

7

Uitknip-tip

41 Willy

30 Thomashuis

9

Postvak in

53 Leonie

56 Thuis in Canada

63 In het volgende nummer 63 Word ook abonnee!

62 Willem Ideeën opdoen Rubrieken

20 Lekker lezen, luisteren & kijken

38 Persoonlijk

28 Lifestyle

42 Bijbelstudie

34 Passie voor koken

54 Zij verdient ‘t

46 Maak ‘t zelf

61 Vrouw en werk

48 Zij woont 51 Geïnspireerd door

Ontvang GRATIS het Sestra Thuis magazine bij een abonnement. Leuk voor jezelf of voor een ander!


INTERVIEW TEKST ERNA DE LANDMETER

4 ZIJ EN ZEEUWS #29


INTERVIEW TEKST ELLA-MARIA BEEKMAN FOTOGRAFIE HANRIËTTE DE DREU

'Thuis’ betekent veilig zijn Rana Abou Zbib is 35 jaar en komt uit Damascus. Een kleine, frêle vrouw met een lieve lach die al goed Nederlands spreekt, aangevuld met Engelse zinnen als het te lastig wordt. Ze arriveerde op 27 april 2015 in Nederland, nadat ze weken eerder uit Syrië per busje was vertrokken. Nog geen jaar was ze getrouwd toen ze afscheid nam van haar man Kamille.

“Ik nam de beslissing om naar Nederland te komen

Syrië zijn er ook seizoenen, maar daar weet je tenminste wat

omdat de situatie in Syrië heel slecht was. Damascus werd

je eraan hebt. In de winter is het koud, in de lente bloeien de

gebombardeerd en ook IS kwam steeds dichterbij. Vanaf

bloemen, in de zomer is het (erg) heet en in de herfst vallen

het dak van ons huis kon ik de vlag van IS zien wapperen. De

de blaadjes. Maar hier regent het ’s morgens, dan schijnt de

weg naar mijn werk was ook al lang niet veilig meer. Kamille

zon weer en als je dan denkt dat het mooi weer is, komt er

maakte zich zorgen over mij en wilde dat ik veilig was.” Rana

weer een bui.” En het is wel heel stil op straat, al woont ze

vertrok en kwam na vele omzwervingen in Middelburg aan.

in een stad. “Na 18.00 uur zie je niemand meer op straat. In

Daar kwam haar man uiteindelijk ook heen. Inmiddels hebben

Damascus was het veel levendiger, alle winkels waren tot laat

zij een verblijfsvergunning en wonen ze in een bovenhuis in

open. Dat mis ik. Maar wat me wel opvalt is dat de mensen

de Zeeuwse hoofdstad.

hier heel aardig en vriendelijk zijn, ook als je hen niet kent. De mensen gaan met iedereen hetzelfde om, of je nu moslim

“Ik kwam naar Nederland omdat ik er goede berichten over gehoord had: een mooi land met aardige mensen en de mogelijkheid om te werken.” Wat haar het eerst opviel toen

bent of christen. En Nederland is inderdaad mooi.”

Thuis 

Als ze aan thuis denkt, gaat het om haar familie

ze Nederland binnenkwam? Rana lacht: “Niet zoveel. Ik was

en om haar leven daar. Inmiddels wonen er weliswaar twee

angstig; alles was vreemd en ik was alleen. Ook van de reis

broers in Marokko en Zweden, maar haar ouders blijven in

heb ik weinig meegekregen. In Ter Apel ontmoette ik Syrische

Damascus. “Als ik hier op straat loop, ken ik niemand. Daar

mensen en dat bemoedigde mij. Maar ik lette niet echt op

gingen we veel bij elkaar op bezoek. Hier in Nederland moet

mijn omgeving: ik was alleen met mijn herinneringen van

je een afspraak maken, je loopt minder snel bij elkaar binnen.

thuis bezig. Ik bleef steeds in het kamp, wilde Nederland ook

Als we dieper doorpraten over wat ‘thuis’ voor haar betekent,

niet gaan bekijken zonder Kamille.”

zegt ze: “Thuis staat voor veiligheid, en dus kan ik me ook in

Stil 

Nederland thuis voelen. Ik voelde me in Syrië steeds minder Haar ideeën over Nederland zijn inmiddels wat

bijgesteld: “Ja, het is een mooi land, maar het weer...” Ze

thuis omdat we dagelijks de bommen hoorden vallen. Hier hoef ik me geen zorgen te maken daarover.”

zucht. “Ik ben natuurlijk gewend aan een ander klimaat. In DECEMBER 2016 5


Decemberactie! Bij een abonnement (4 nummers voor €14,95 incl. verzendkosten)

GRATIS

HET Sestra THUIS magazine 2016

Leuk voor jezelf of een ander! let op: vul bij actiecode ‘decemberactie 2016’ in.

Vanaf januari 2017 kun je je inschrijven voor de Zeeuwse Vrouwendag en Zeeuwse Vrouwenloop!

gRondWeRK BestRAtIng mUZIeK

www.zijenzeeuws.nl

“Als het goed en netjes moet.”

5% korting

met de code ‘ZIJZEEUWS‘ op www.leukzeeuws.nl

jan-gbm @jan_gbm

info@leukzeeuws.nl www.jan-gbm.nl • info@jan-gbm.nl • 06-51103083 6 ZIJ EN ZEEUWS #29


INTERVIEW

Werk 

In haar thuisstad was Rana werktuigbouwkundig

master kunnen volgen die aansluit op mijn vooropleiding.

ingenieur. Ze ontwierp airco-systemen voor bedrijven,

Ervaring opdoen vind ik heel belangrijk. Het zou mooi zijn

huizen en instellingen. (Er volgt een technisch verhaal over

als ik een bedrijf kan vinden dat me die mogelijkheid biedt.”

autocad-tekenen, calorieën uitrekenen en dan is het hoog

Maar zou ze Damascus niet enorm missen? “Jawel, maar dan

tijd voor het vervolg van het gesprek…) Rana en haar man

ga ik vaak op bezoek,“ glimlacht ze.

werken momenteel keihard aan hun taalstudie Nederlands. Want ze willen meer dan alleen een inburgeringscursus.

Geloof 

Rana is christen en ze bezoekt elke maand een

“Wij willen dolgraag aan het werk. Want dan kunnen we hier

Engelstalige dienst. “In het begin ging ik ook wel naar een

een toekomst opbouwen. Het systeem is beter hier, veel is

Nederlandse kerk, maar daar begrijpen wij nog echt helemaal

beter geregeld, er is structuur. Ik hou van het rustige leven in

niets van.” Wat het geloof voor haar betekent? “Ik weet dat

Nederland. Als we kinderen mogen krijgen, is het hier beter

God het goede voor mij zoekt, dat Hij mijn leven leidt, ook nu.

dan in Syrië. Maar dan moeten we wel iets kunnen doen, een

Ik heb gevoeld dat God met mij is en ik vertrouw op Hem.”

baan hebben. Al zou ik eerst maar stage kunnen lopen of een

Elle-Maria: "Rana is sinds een aantal maanden mijn ‘taalmaatje’. Dat betekent concreet dat we wekelijks een poosje praten over de thema’s die ze bestudeert voor haar lessen Nederlands. De samenleving, het weer, de politiek etc. Het verbaast me wat ze allemaal moet weten: gedetailleerde informatie over vakbonden, omgangsvormen, de ziektewet en ga zo maar door. Als geboren Nederlander schaam ik me er een beetje voor dat ik op sommige vragen echt geen antwoord weet… Verder kletsen we natuurlijk over onze levens en help ik haar bij de uitspraak van onze moeilijke taal en soms bij het ontcijferen van een ingewikkelde brief die het energiebedrijf of de woningbouwvereniging stuurt. Rana is een intelligente, leuke vrouw en we lachen samen ook heel wat af. Ik vind het echt een verrijking dat ik haar tegengekomen ben!"

DECEMBER 2016 7


Het beste deel komt nog 8 ZIJ EN ZEEUWS #29


INTERVIEW TEKST WILLEMIEN LEMKES

Misschien reageer ik niet standaard op de dood. Dat ben ik mij pas later gaan realiseren. Toen ik 1 jaar was overleed mijn moeder aan een toen ongeneeslijke ziekte. Ik had geen idee van het verdriet van mijn vader en de rest van de familie. Ik werd goed verzorgd. Voor mijn gevoel heb ik altijd het verhaal gekend van hoe het gegaan was op de laatste dag van haar leven. Zij had vrede gekregen met haar dood, hoewel ze natuurlijk wel erg verdrietig was dat ze haar man en twee kleine meisjes moest achterlaten. Op het moment van haar sterven zei ze: “Ik hoor muziek, ik hoor hemelse muziek.” Dat was een enorme troost voor degenen die om haar heen stonden. Dit verhaal heb ik als kind vaak gehoord. Daardoor was

voor mij doodgaan eigenlijk het summum van geluk: je

ging naar de hemel. Toen later een oude tante wist dat ze zou gaan sterven en op mijn vraag hoe het met haar ging

ziet, zul je dat leven ervaren. Als je God toelaat in je pijn en verdriet zul je die weg nooit alleen hoeven te gaan.

Als we onze dood onder ogen zien, zijn we beter in staat

om te leven en op de vreugde van God mee te bewegen, in de zware nachten en de hoopvolle ochtenden van ons bestaan.”

Droevig en mooi  Enkele jaren geleden stierf mijn

zus, pas voor in de 60. Zij werd ziek en de prognose was

meteen slecht: ze had nog maar kort te leven. Het werden

vier maanden. In dat proces was er het hartverscheurende verdriet van haar man, kinderen, familie en vrienden. Er waren geen behandelingen mogelijk. Dat was

confronterend, maar maakte het ook eenvoudiger. Ze

hoefde niet te kiezen en kon zich samen met haar gezin

gaan voorbereiden op het afscheid. Het werd naast een droevige ook een heel mooie tijd. Samen met haar man

spraken ze over het weerzien in de hemel, waarin ze vast geloofden. Ze spraken zelfs een plaats af waar ze elkaar

zouden ontmoeten: bij de glazen zee, niet te dicht bij de muziek. Dit zijn natuurlijk menselijke gedachten over iets

waar we ons niets bij kunnen voorstellen. Maar het troostte hen. Uit de Bijbel kunnen we in ieder geval weten dat het goed zal zijn in de hemel: geen tranen meer, geen pijn, geen lijden, geen gemis.

Geloofsoverdracht  Prof. Dr. Gerrit de Kruijf, een bekend

antwoordde “ik ga de goede kant op,” vond ik dat nog

theoloog, beleefde dat ook aan het eind van zijn leven

goede kant op. Later heb ik natuurlijk wel gezien hoeveel

zijn vader vertelde dat hij als militair in Indië veel had aan

steeds volkomen logisch. De weg naar de hemel was de

verdriet, pijn en lijden er rondom een afscheid kunnen zijn. Maar in de basis heb ik het gevoel vast gehouden dat ook Corrie ten Boom beschrijft: 'het beste deel komt nog' ). 1

Ik las dezelfde gedachte bij Henri Nouwen2): “We zullen steeds opnieuw verdriet hebben als de dood mensen

treft van wie we houden, en terugdeinzen als het onszelf

betreft. Dat is vanzelfsprekend. We zullen heel veel verdriet hebben. Maar we mogen weten dat dit geboorteweeën

zijn die nieuw leven brengen. Als je de dood onder ogen

toen hij de dood onder ogen moest zien.3) Hij schrijft dat

het lied Als g'in nood gezeten, geen uitkomst ziet, wil dan

nooit vergeten: God verlaat u niet. De Kruijf: “Vermoedelijk

was dit het moment van geloofsoverdracht, die combinatie van voorstelling en persoonlijk engagement, die mij

door alles heen het idee gegeven heeft dat geloven een kracht is. God verlaat ons niet. Maar misschien had het

me al veel eerder bereikt: de gebedjes voor het slapen

gaan, moeder die Daar ruist langs de wolken zong. In het transformatieproces van puber naar theoloog verdween

DECEMBER 2016 9


LIFESTYLE TEKST PETRA VAN OOSTEN, JOLANDA DRIESSE EN JANNEKE MEERMAN

eten > slapen > drinken > wandelen > fietsen > s

La Bonne Source

Midden in de prachtige natuur van de vallei Moulin de Gany en aan de oevers van het riviertje de Loyre, ligt camping La Bonne Source. De gastvrije Nederlandse eigenaren hebben jarenlange ervaring in de campingbranche. Ze beheerden en ontwikkelden gedurende 25 jaar camping ’t Beloofde Land in Voorthuizen. De familie Kruft ontdekte in de afgelopen jaren dat er behoefte was aan een vergelijkbare christelijke camping in het buitenland en na een periode van oriëntatie en voorbereiding ging La Bonne Source in 2011 van start. In een gemoedelijke sfeer kan hier in alle rust genoten worden van de prachtige omgeving. Ook is er volop gelegenheid voor kinderen en tieners om elkaar in een veilige en gezellige sfeer te ontmoeten en nieuwe vriendschappen te sluiten. De camping organiseert in het hoogseizoen onder meer kinderclubs, zondagse samenkomsten, sing-inns, buitenritten te paard, kanovaren en jeugdavonden. De camping biedt onder meer een buitenzwembad, speeltuintje en kampvuurplaats.

www.labonnesource.nl

Help mee en m eld je aan als Gr iepmeter Deelna

me aan de wekelijkse Grote Grie pmeting h elpt mee om de vers preiding va n griep en verkoudhe id in kaart te brenge Dit is onde n. r meer be langrijk om de effectivi teit van de griepprik meten en te te onderzo e k en hoe he griepvirus t zich versp reidt. Iede kan meed reen oen, het k ost ongeve minuten p er twee er week.

De Grote Griepmeti ng doet n van griepaast het m en verkou eten dheidsvers veel aan vo chijnselen orlichting en vormt e onderdee en belang l van Influe rijk n zanet. Deze organisati Europese e doet ond e rz o ek naar de manieren waarop gri ep zich ve maakt zich rspreidt en sterk voor het ontwik nieuwe en kelen van zo effectie f mogelijk tegen influ e vaccins enza.

www.deg

rotegriep m

eting.nl

StrandRide for the Roses Een mooi alternatief voor de traditionele strandwandeling tussen Kerst en Oud en Nieuw: de StrandRide for the Roses! Op donderdag 29 december 2016 organiseert Stichting DELTA Ride for the Roses de eerste StrandRide ten bate van KWF Kankerbestrijding. Deze StrandRide heeft twee routes: de 20 km en de 40 km langs de kust van SchouwenDuiveland. Voorinschrijving kan via de website tot en met 27 december 2016. Ook daginschrijving is mogelijk.

www.strandride.nl

Creatief met de zusjes Grene Het is een feest om door de winkels van de Zweedse zusjes Grene te dwalen. Een wekelijks wisselend aanbod van speelgoed, cadeauverpakkingen, hobbymaterialen, kookartikelen en woninginrichting maakt dat bij Sostrene Grene steeds iets nieuws te beleven valt. Geen tijd om te winkelen? Neem dan een kijkje op de website: de online DIY corner en catalogus bevatten inspirerende creatieve ideeën, recepten en sfeertips. In de winkels ruikt het heerlijk naar losse verse thee, door de klant zelf te scheppen in een papieren zakje, en voor de koffieliefhebber is er biologische koffie te koop.

www.sostrenegrene.com 10 ZIJ EN ZEEUWS #29


shoppen...

er lekker op uit!

Brownies & downieS

Deze vrij nieuwe lunchroom (juli 2016) is echt uniek op Walcheren Mensen met een beperking helpen u graag aan een bakje koffie of thee met heerlijk zelfgebakken brownie en taart. Ze serveren broodjes knisperverse salades en verse mosselen, dit alles met een grote glimlach! Deze mensen met een beperking lopen hier stage of soms zitten ze hier een poosje in de dagbesteding. Ze worden opgeleid zodat ze verder vooruit kunnen. Geopend van 9.30 tot 17.00 uur. Maandag gesloten. Bij het laten zien van dit artikel: 1 kop koffie met brownie voor € 2.50,Geldig tot en met 30 januari 2017. Bellamypark 42, Vlissingen.

www.browniesanddownies.nl

Kies je kerstmarkt! Voor een gezellige, sfeervolle kerstmarkt hoef je Zeeland niet uit! Op zaterdag 10 december van 15.00 tot 21.00 uur ben je van harte welkom in Het Drenthehuis in Geersdijk. Er is een grote variatie aan standhouders met veel lekkers op het gebied van eten en drinken, maar ook mooie decoratieve stands met fraaie decembercadeaus en kerstspullen ontbreken niet. Van brocante, kralen, parfums, sjaals en omslagdoeken tot kaarten, jam, sieraden, oliebollen, kaas en noten, cupcakes, ambachtelijke chocola, warme glühwein en erwtensoep, je vindt het er allemaal! Meer informatie: e-mail: info@ hetdrenthehuis.nl, telefoon 0113-301253

Op zaterdag 17 en zondag 18 december vindt van 10.00 tot 17.00 uur weer de ouderwets gezellige Dickens Kerstmarkt plaats in Veere. Het stadje is

dan verlicht door tientallen kerstbomen en je waant je even terug in de tijd. Op het knusse marktpleintje staan ruim veertig kramen met de lekkerste etenswaren en de mooiste kerstdecoraties. Ook de cafés zijn in kerstsfeer en hebben de snert, warme chocolademelk en glühwein al voor je klaar staan. Muziekoptredens verhogen de sfeer. Kortom: Veere op z’n kerstbest! www.kerstmarktveere.nl

Leuk Zeeuws

Op zoek naar een origineel cadeautje voor de feestdagen of zomaar iets nieuws voor in huis? Leukzeeuws.nl is leverancier van hippe Zeeuwse lifestyle artikelen en meer. Aan het concept van Leuk Zeeuws werken diverse Zeeuwse zorginstellingen mee. Hun cliënten maken met veel plezier allerlei leuke eigentijdse èn Zeeuwse producten. De collectie bestaat onder meer uit Zeeuws servies, zeep, kaarsen, weckpotten, sleutelhangers, onderzetters en kistjes gebrand met Zeeuwse logo’s. In samenwerking met Chocolate Lovers zijn leuke Zeeuwse chocoladeproducten ontwikkeld die qua

Nu met 5% korting! Zie de bon op pag 18.

stijl aansluiten bij het concept. En samen met Smulders Textiel is een prachtige collectie dekbedden en kussens samengesteld. Ook is het mogelijk om zelf een cadeau te ontwerpen of samen te stellen. Te denken valt bijvoorbeeld aan een geschenkkistje in de kleuren van de huisstijl en voorzien van logo of bedrijfsnaam als relatiegeschenk. Leuk Zeeuws heeft meer dan 20 verkooppunten, verspreid over heel Zeeland. Tel. 0113- 223828 / 06-24382105

www.leukzeeuws.nl

DECEMBER 2016 11


Als jij niet doet wat ik wil, dan... Mijn moeder wil dat ik elke dag bel. Ik probeer dat ook te doen, maar het lukt gewoon niet altijd. Het is zo vermoeiend. Al dat geklaag. Over haar gezondheid. En dat ze zo weinig meer kan. Ze vraagt ook altijd wanneer ik weer kom.

Ellen is iemand die het andere mensen graag naar de zin maakt. Ze wil een aardig mens zijn, die iets voor anderen over heeft. En ze wil ook graag een goede dochter zijn, die omziet naar haar moeder. Zeker nu haar vader niet meer leeft, alweer sinds een jaar. Maar een goede dochter zijn, dat valt niet mee. “Als ik langs kom, zegt ze: “Zo ben je daar weer eens? Waar ben je toch zo druk mee geweest? Had je geen tijd om naar je oude moeder om te kijken?” En dan begint ze vertellen hoe eenzaam ze is, en dat het niet meevalt om oud te worden. Op de een of andere manier krijgt ze het altijd voor elkaar om me een schuldgevoel te bezorgen. Want ja, ze ìs oud en eenzaam. Ze mist mijn vader heel erg. Ze steunde enorm op hem, hij deed heel veel voor 12 ZIJ EN ZEEUWS #29

haar. Maar de bezoekjes die ik breng, maken me altijd down en moe. Het gaat altijd over haar kwalen en over het feit dat ik te weinig kom. Of te kort blijf. Of dat ik de vorige dag niet gebeld heb. Of niet goed reageer op haar verhalen.” Eigenlijk weet Ellen niet meer goed wat het beste is. Moet ze nu toch maar elke dag bellen en dan de klaagzangen en het gemopper over zich heen laten komen? Dan kan haar in elk geval niet verweten worden, dat ze niet heeft gebeld. Maar omdat het haar zo veel energie kost, kan ze het soms niet opbrengen en dan slaat ze het wel eens over. Dat krijgt ze de volgende dag dan te horen. “'Het werkt allebei niet,” zucht ze. “Wat ik ook doe, het geeft me een rotgevoel. Waarom doet ze zo? Op deze manier jaagt ze me gewoon weg.” Waarom blijf je nog komen? vraag ik haar. 'Waarom slik je al die verwijten en blijf je braaf bellen en op bezoek komen? “Het is toch mijn moeder,” zegt Ellen. “Ik zou me heel schuldig voelen, als ik haar in de steek zou laten.”


PERSOONLIJK TEKST COCKY MINDERHOUD FOTOGRAFIE KLAZIEN DIJKHUIZEN

Emotionele verstrengeling  Ellen en haar moeder zijn beiden verdwaald geraakt in een ingewikkelde emotionele verstrengeling. Haar moeder is bang om de grip op haar dochter kwijt te raken en daarom gaat ze druk uitoefenen. Haar belangrijkste wapens zijn zieligheid en beschuldigingen. Het werkt. Ellen vindt het belangrijk om een goede dochter te zijn, dat is ze aan zichzelf verplicht. Als ze daaraan niet voldoet, voelt ze zich schuldig. Bovendien wil ze - net als iedereen gewoon lief gevonden worden door haar moeder. Een soort oerbehoefte zou je dat kunnen noemen. Daarmee is ze gevoelig voor de druk die haar moeder op haar uitoefent: Als jij niet doet wat ik wil, dan ben ik heel zielig en jij bent een slechte dochter. Dus doet Ellen al zuchtend haar best een goede dochter te zijn. Door elke dag te bellen. Als ze al eens een keer overslaat, voelt dat helemaal fout. “Ik voel me dan een ongehoorzaam kind,” zegt ze. “Is het niet belachelijk?” Toch blijft ze het doen. Zich gedragen als een kind. Een braaf kind of een stout kind. Maar een kind. Dat niet zelf keuzes maakt, maar zich laat dwingen. Innerlijk protesteert ze wel, maar uiteindelijk geeft ze toch altijd weer toe. Met tegenzin, uit schuldgevoel, uit plichtsbesef, gedreven door angst, het maakt niet uit. Ze laat zich sturen door haar emoties. In dit geval gaat het om een moeder en een dochter. Maar ook in andere relaties kan er sprake zijn van emotionele chantage, waarbij de één de ander manipuleert en de ander het in stand houdt, door mee te bewegen. Het komt voor in huwelijken en in arbeidsrelaties en ook in vriendschappen. Ellen ziet zichzelf vooral als slachtoffer van een veeleisende moeder. Haar eigen rol in het geheel had ze helemaal niet door. Haar moeder en zij, ze hebben elkaar nodig. Zij, omdat ze wanhopig haar best doet omdat ze eindelijk eens die goedkeuring van haar moeder wil krijgen. Haar moeder heeft haar nodig, omdat ze eenzaam aan het worden is. Dat maakt haar bang. Ze heeft Ellen nodig omdat ze haar lijntje is met de buitenwereld. Maar leuk hebben ze het niet met elkaar, nu er zoveel irritatie is over en weer. Het zou veel gezelliger kunnen.

Volwassen  Ellen heeft er nooit over nagedacht dat haar moeder zo drammerig is omdat ze bang zou zijn. “Waarom doet ze het niet op een andere manier?” Ja,

waarom? Misschien omdat ze nooit een andere manier geleerd heeft. Misschien omdat het ooit, heel lang geleden, de enige manier was om dingen voor elkaar te krijgen. Misschien omdat ze veel verliezen heeft meegemaakt in haar leven. De manier waarop mensen zich gedragen heeft meestal vele redenen, die vaak niet meer te achterhalen zijn. En als het werkt, dan blijf je het doen. Bij Ellen werkte het. Ellen bleek gevoelig te zijn voor haar moeders toestand. En voor de beschuldigingen. Daardoor bleef ze komen. “Maar als ze niet zo zou doen, dan zou ik ook wel komen,” zegt Ellen. “Het is helemaal niet nodig, dat gedram. Het maakt het alleen maar ongezellig.” Maar dat Ellen toch wel zou komen, dat weet haar moeder nog niet. Dat kan ze haar vertellen. Hoe dan? Gewoon, door stevig, maar vriendelijk te zeggen: “Ma, je hoeft niet steeds te vragen of ik kom. Ik kom toch wel. Ik probeer twee keer per week te komen, maar dat zal niet altijd lukken.”

“Dan gaat ze zielig doen,” zegt Ellen. “Daar kan ik echt niet tegen.” Er is werk aan de winkel voor Ellen. Begrijpen wat er speelt is één ding. Maar dingen anders gaan doen, dat is lastig. Ze moet uit haar kindrol stappen en het gesprek aangaan met haar moeder als volwassen vrouw tot volwassen vrouw. Niet als een kind dat goedkeuring nodig heeft. Dat heeft iets verdrietigs, dat je stopt met het verwachten van die goedkeuring die toch nooit komt. Anderzijds heb je je moeder veel meer te bieden dan ze vroeg: een volwassen dochter.

Cocky Minderhoud, 55 jaar, heeft een eigen psychologiepraktijk in haar huisje op het platteland bij Grijpskerke. Zij vertelt iedere keer een verhaal over dingen die ze meemaakt in haar werk. De mensen die ze beschrijft bestaan natuurlijk niet echt, de problemen die ze hebben wel, al zal het bij iedereen net weer een beetje anders zijn.

DECEMBER 2016 13


COLUMN

WILLEM Spreken is zilver… Je hebt mensen die graag zwijgen en mensen die graag spreken. Dan is er nog een bedachtzaam spreken, of een eerst spreken en dan denken. Wanneer mensen die behept zijn met dat laatste bewust worden van hun eigen aardigheid, dan zingen ze met meer overgave: “Zet Heer’ een wacht voor mijne lippen…”

Ik zing: “Zet Heer’ een slot op mijne lippen…” Wijsheid komt met de jaren, zo ook wijsheid in het spreken en zwijgen, dacht ik . Zo heb ik geleerd van het volgende. Ik ontmoette een vrouw met een behoorlijk gezin en een buik van een maand of zes. Met welgemeende interesse vroeg ik wanneer ze was uitgerekend… zoiets vragen heb ik toen afgeleerd. Ik vraag dat NOOIT meer aan een vrouw; tenzij ik van een of andere bron vernomen heb dat…

Op gegeven moment sta ik iets in simpel Engels aan twee Polen uit te leggen als er achter mij, uit een onvervalst Brabantse keel, de opmerking wordt gemaakt: “Eee, manneke, ik welk land denkt ge(zachte ch) wel nie an het werk te zin?” Ik draai me om, kijk in twee olijke bruine kijkers en zeg: “Ik weet het eerlijk gezegd ook niet meer” en noem de lijst van nationaliteiten op die ik allemaal ben tegengekomen op de bouwplaats. “Geen Marokkanen?” Is de reactie… “Nee, die zitten allemaal in de drugs” is mijn bevooroordeelde antwoord. “Behalve ik” zegt de Brabander, “en ik”, zegt de kerel achter hem. Tweede generatie goed geïntegreerde en hard werkende Marokkanen zijn er blijkbaar ook.

Gelukkig konden we er samen om lachen maar toch: meer goud nastreven.

Maar een mens blijft leren. Afgelopen tijd werkte ik op een grote bouw in De Haag. Daar werkten behalve ondergetekende nog anderhalve Nederlander en de rest was afkomstig uit Polen, Oost-Duitsland (ja, dat bestaat niet meer maar hij zei het zelf), Roemenië, Kosovo, Bulgarije, Griekenland, Portugal, de Antillen, Engeland en vast nog een land wat ik niet in de gaten heb gehad. En dan ook nog bedenken dat er een hoop Nederlanders geen werk ‘kunnen vinden’.

(1965) is getrouwd met Marja en samen hebben ze 2 dochters, 4 zonen, 2 schoondochters, 1 schoonzoon, 1 verkeringszoon, 1 kleindochter en 4 kleinzonen. Hij heeft een eigen bedrijf (loonwerk in de Tuinbouw).

Willem Poppe


IN HET VOLGENDE NUMMER

IN HET VOLGENDE mis ‘m NUMMER niet! Zij en Zeeuws #30 verschijnt in maart 2017

Grote schoonmaak THEMA:

Lees alles over de Zeeuwse Vrouwendagen 2017

Maak kennis met een vernieuwde en dikkere Zij en Zeeuws! Met o.a. de vernieuwde rubrieken Zij woont en Zij verdient’t.

WIL JE HET VOLGENDE NUMMER NIET MISSEN? WORD ABONNEE!

4 nummers voor maar €14,95 VUL DEZE BON IN EN STUUR ‘M OP NAAR ZIJ EN ZEEUWS!

“leuk voor jezelf & voor een ander!”

❍ JA, IK NEEM EEN ABONNEMENT OP ZIJ EN ZEEUWS ❍  Voor mezelf (eigen gegevens altijd invullen) Naam

Telefoon

Adres

Geboortedatum

Postcode

E-mailadres

Plaats

IBAN nummer

❍  Ik geef het cadeau-abonnement aan: Naam

Telefoon

Adres

Geboortedatum

Postcode

E-mailadres

Plaats



❍  Ik machtig hierbij Zij & Zeeuws het abonnementsgeld automatisch van mijn rekening af te schrijven. Het abonnement is tot wederopzegging. Een cadeau-abonnement loopt automatisch af. Download gratis de cadeaukaart via www.zijenzeeuws.nl

Deze bon kunt u, voldoende gefrankeerd, opsturen naar:

Zij en Zeeuws, Anna Blamanlaan 15, 4385 KM Vlissingen.

Abonnee worden kan uiteraard ook via www.zijenzeeuws.nl

DECEMBER 2016 15

Zij & Zeeuws #29 - Preview  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you