Page 1

6 e jaargang nr. 19 juni 2014 prijs € 3,95

c h r i s t e l i j k l i f e s t y l e m ag a z i n e v o o r d e Z e e u w s e v r o u w

Vrouwen en hun bijzondere kind Je ouders in huis nemen: ‘we zijn er vol vertrouwen aan begonnen’

Geheimen van het vrouwenhart: hoe herken je een hartinfarct bij vrouwen?


Fotografie HanriĂŤtte de Dreu

Ze zijn er weer, die heerlijke aardbeien! Kijk voor een verfrissend recept op pagina 19 van dit nummer.


column hoofdredactie

Fijnnetie! vaka

Vakantiehuisje Ons lijkt het wel wat, zo’n slaapstrandhuisje! Heerlijk wakker worden met het

geluid van de zee op de achtergrond. Genieten van de rust op het strand ‘s morgens vroeg of ‘s avonds wanneer de badgasten weer naar huis zijn en het strand voor jou alleen lijkt te zijn.

Zo’n huisje is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Daarom

Ook Jezus spreekt vlak voor zijn dood over ‘woningen’. In

is het zo leuk dat we dit nummer mogen binnenkijken in het

Johannes 14 lezen we de volgende uitspraak: “In het huis

gezellige huisje van Karin op een van de  Walcherse stranden.

van Mijn Vader zijn vele woningen, anderszins zo zou ik het

Willy geeft ons een heel ander kijkje in haar huis. Bijzonder hoe

u gezegd hebben, want ik ga heen om voor jullie plaats te

zij samen met haar gezin op een liefdevolle manier haar ouders

bereiden…. “

in huis nam. In welke (vakantie)woning we deze zomer de vakantie ook Zal dit de toekomst zijn? Zal deze manier van ‘generatiewonen’

mogen doorbrengen: dat Jezus voor ons een plaats heeft

steeds meer gemeengoed worden? Ons spreekt het wel aan;

bereid in de hemel is een heerlijk geruststellende gedachte!!

je ouders die je van kinds-af-aan een liefdevol thuis hebben gegeven, neem je nu zelf in huis om zo dicht in de buurt te zijn, ook wanneer ze meer zorg nodig zouden hebben. Dat hier heel wat haken en ogen aan zitten en dat dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend zal zijn, begrijpen we wel. Maar toch....het is een mooie gedachte.

Fijne vakantie!

Corina

Margriet juni 2014

3


idder Naam: ria de r Leeftijd: 49 : laus getrouwd met ns (20), Moeder8)veann:jojechem (11) lars (1 ssingen Woont in: vli


portretten

‘Jochem is onze zonnestraal’ “Jochem werd bijna twaalf jaar geleden geboren. Hij is de jongste in ons gezin en heeft het syndroom van Down. Jochem is een heel origineel kind, zowel in zijn uitlatingen als in de beleving van de dingen om hem heen. We houden allemaal veel van hem, hij is aanhankelijk, loyaal en lief. Hoewel hij veel liefde geeft, vraagt het van ons als ouders soms ook het nodige geduld en een flinke dosis vindingrijkheid en vasthoudendheid om goed met hem om te gaan. We merken dat het inzetten van humor prima werkt bij Jochem. Bijvoorbeeld als het zijn beurt is om af te drogen en hij heeft geen zin. Dan proberen we hem op een positieve manier en met een grapje toch te motiveren. Als ik terugkijk zie ik dat er binnen ons gezin altijd veel Jochem gaat graag naar school, tot groep 5 volgde hij het

aandacht naar Jochem is gegaan. Dat is vanzelf zo gegroeid,

reguliere basisonderwijs en nu bezoekt hij een ZMLK-school

er moet altijd wel iets geregeld worden rondom de zorg voor

in Middelburg. Na schooltijd speelt hij regelmatig met Thijs,

hem. Wel hebben we altijd bewust geprobeerd onze oudste

zijn klasgenoot en beste vriend. Het is fijn dat Jochem goed

kinderen zoveel mogelijk overal bij te betrekken.

contact heeft met een leeftijdgenoot van zijn eigen school. De jongens zijn totaal verschillend maar ze hebben samen veel

Als contactpersoon voor de afdeling Zeeland van de Stichting

plezier en voelen elkaar goed aan.

Downsyndroom en als moeder van Jochem maak ik me zorgen over de aangekondigde bezuinigingen in de zorg. Af

Jochem is een dierenliefhebber en bijzonder gecharmeerd

en toe verblijft Jochem via zijn PGB, het persoonsgebonden

van paarden. Hij doet graag mee aan paardrijden voor

budget, in een logeerhuis. Maar zoals het er nu uitziet

gehandicapten, dat is niet alleen leuk voor hem, maar ook

zal deze voorziening in de toekomst moeten sluiten. Die

goed voor zijn motoriek.

onzekerheid over de toekomst van de zorg rondom kinderen met het syndroom van Down knaagt aan mij.

Zonnestraal  Onze oudste zoons hebben een goede band met Jochem en op zijn beurt is hij heel loyaal aan hen. We merken dat er in de kerk aandacht en zorg is voor Jochem en voor ons als gezin. Zo is er tijdens de kindervertelling extra begeleiding voor hem en nog een aantal andere kinderen met

Maar ondanks de zorgen en problemen die er soms zijn wil ik toch benadrukken dat alles beter is dan een leven zonder onze zonnestraal!”

een beperking.

juni 2014

5


Generatiewonen

Het woord participatiemaatschappij is ‘in’. Sinds de troonrede van september 2013 is het een veelgebruikt woord geworden. De klassieke verzorgingsstaat is op haar retour bleek al snel toen de uitleg volgde: “Mensen moeten zelf vorm geven aan hun toekomst. Zij voegen dan niet alleen waarde toe aan hun eigen leven, maar ook aan de samenleving als geheel”. Het woord is niet helemaal nieuw, in 1991 werd het al gebruikt door Wim Kok. Pas de laatste tijd zien we dat de veranderingen echt doorzetten.

Een plaats in een verzorgingstehuis was tot enkele jaren

Even voor de duidelijkheid de uitleg van de term

terug eigenlijk een vanzelfsprekendheid. Als oudere hoefde

zorgzwaartepakket:

je lichamelijk of geestelijk niet veel problemen te hebben.

ZZP 3: beschut wonen met begeleiding en

Je leeftijd was voldoende om een plaats te vinden in een

verzorgingstehuis. Langzamerhand zijn de duimschroeven

ZZP 4: beschut wonen met intensieve begeleiding

aangedraaid en wordt de zorg die een oudere nodig heeft,

ingedeeld en afgewogen. In het regeerakkoord van Rutte

ZZP 5: beschermd wonen met intensieve dementiezorg

II zijn per 1 januari 2013 de zorgzwaartepakketten (zzp’s)

ZZP 6: beschermd wonen met intensieve verzorging

1 en 2 geschrapt voor toelating tot het verzorgingstehuis,

de zzp’s 3 volgden per 1 januari 2014 en zzp 4 valt af met

ZZP 7: beschermd wonen met zeer intensieve zorg,

ingang van 1 januari 2016.

intensieve verzorging en uitgebreide verzorging

en verpleging nadruk op begeleiding


bijbelstudie

doordenken doorpraten

it p oem e t n samoen! d

Om over door te praten of door te denken:

>> Op het schilderij heeft Marlene ook nog een Bijbel en een zonnebril afgebeeld. Ze zegt daarover:

de Bijbel is verblindend actueel. Wat zeggen de twee Bijbelse motieven uit Exodus en

Deuteronomium jou ten aanzien van de rustdag en van vakantie?

>> Wat zit er in jouw rugzak aan bagage en wat aan ballast? Waar zie je naar uit en waar zie je

tegenop in de vakantieperiode? Probeer er in een veilig sfeer iets van te delen met een ander.

Alleen zo weet een ander ook wat jou bezig houdt.

>> Op welke manier zou jij een ander deze vakantie ‘een beker koud water’ kunnen aanreiken? >> Marlene zegt bij het glas koud water op haar schilderij: “Hoe moeilijk je het zelf ook hebt, het

omzien naar je naaste is altijd goed en helpt je soms ook zelf weer verder”. Herken je dat?

juni 2014

7


huisje

aan zee


zij woont Tekst Eline Visscher Fotografie Klazien Dijkhuizen

Naam: karin barentsen Leeftijd: 48 Getrouwd met: rob van 20 moeder van: 2 dochters en 12 jaar e IG is verzorgend werk: karin ee is hu eg le rp en werkt in n ve

Vijf jaar geleden deden Karin en man een investering waar ze nog geen seconde spijt van hebben gehad: ze kochten een strandhuisje aan de Zeeuwse kust. Elk jaar staat het huisje vanaf 1 april op het strand van Vlissingen. Vanaf 1 oktober gaat het huis weer in de stalling in verband met duinbehoud. De periode dat het huisje staat, maken Karin en haar familie er veel gebruik van: Karin is er bijna wekelijks te vinden. Ruisen van de zee  In de vakantie wordt het strandhuisje verhuurd. “Ze staan ervoor in de rij,” aldus Karin. En dat is ook niet gek: je stapt zo het strand op en hebt onbeperkt uitzicht

Ook op doordeweekse dagen is Karin er vaak te vinden. “Dan

op de zee. Karin: “De ervaring

stap ik na mijn werk op mijn fietsje en rijd naar het strand. Het is

van de zee aan je voeten is

vijf kilometer fietsen, dus prima te doen. Echt genieten om voor

zo fijn. Wanneer het huisje

het huisje een boek te lezen en dan het ruisen van de zee op de

niet verhuurd is, gaan we er

achtergrond te horen.” Achter het huisje gaat de zon op, daar kan

bijna elk weekend heen. We

je heerlijk op de vlonder ontbijten. Vanaf een uur of 11 ’s morgens

hebben een grote familie en het

schijnt de zon op de vlonder voor het huis, daar is het goed

is heerlijk om er met z’n allen te

toeven totdat de zon ondergaat.

barbecueën.”

juni 2014

9


“Heel haar leven staat in het teken van ‘er zijn’ voor anderen”

TEAM zij verdient ‘t: Schoonheidsspecialiste Ylja van Iwaarden  P.C. Quantstraat 38, Goes Cosmo hairstyling  Lange Kerkstraat 11, Goes Kledingwinkel Maria-Ria  St. Adriaanstraat 23, Goes


column Anne-Ruth de Kuyper

Flexitarier Steeds meer Nederlanders zeggen minder of geen vlees te eten, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid òf gewoon voor de variatie. Naar schatting is 5% van de bevolking vegetarisch. Bijna 90% van de Nederlanders eet regelmatig één of meerdere dagen in de week geen vlees. Dat laatste noem je flexitarisme, afgeleid van vegetarisme. Het ministerie van infrastructuur en milieu wil dit promoten. Omdat het eten van minder vlees energie bespaart en beter is voor het milieu. Op de site www.flexitarier.nl lees je meer tips over het eten van minder vlees. Maar ook op de site www.duurzaamdoen.nl vind je tips, duurzame tips onder andere over flexitarisme.

Wist je bijvoorbeeld dat rund- en lamsvlees de hoogste milieubelasting hebben. En dat van alle vleessoorten kip de laagste milieubelasting heeft? Dat je makkelijk minder vlees kunt gebruiken bij het maken van je eigen recepten? Maar kunnen we vlees wel missen?  Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar ook van vet, B-vitamines, Zink en IJzer. Elke dag vlees eten is hiervoor niet nodig. Letten op voldoende eiwitten wel. Vlees kun je makkelijk een dagje overslaan. Maar doe je het vaker dan is het wel te adviseren het vlees te vervangen. Een portie vlees kun je vervangen door: • vegetarische producten met de merknamen Goodbite, Tivall en Valess • 2 eieren • 40 gram noten en pinda’s, pijnboompitten of zonnebloempitten

zelf

Anne-Ruth de Kuyper is diëtist. Zij vertelt in Zij en Zeeuws over onderwerpen die te maken hebben met haar beroep. aan de

slag!

• 3 opscheplepels peulvruchten • Soja, tahin, hummus, falafel, tofu, tempé Behoefte aan inspiratie: kijk eens op www.allerhande.nl en zoek op ‘vegetarisch’.

Eet smakelijk! Juni 2014

11


“Bijna 6.000 euro opgehaald voor Sta op Zorg!”

de Zeeuwse Vrouwenloop 2014 was een groot succes! Op 24 mei liepen er ruim 250 vrouwen voor de eerste keer de Zeeuwse Vrouwenloop op Walcheren. Het was prima wandelweer en de sfeer zat er goed in. Na een prachtige route van 13 kilometer gelopen te hebben, kregen onze benen de nodige rust onder het genot van een heerlijke high tea en een optreden van Reni en Elisa Krijgsman. Dankzij de inzet van alle deelnemers, konden we aan het eind van de dag het fantastische bedrag van bijna 6000 euro overhandigen aan Sta op Zorg. Bekijk de foto’s op onze website www.zijenzeeuws.nl of bezoek onze Facebookpagina: www.facebook.com/zijenzeeuws

Gefeliciteerd!

Tijdens de Zeeuwse Vrouwendagen waren er onder de aanwezige abonnees van Zij en Zeeuws twee prachtige fietsen te winnen. Deze fietsen, beschikbaar gesteld door fietsspecialist Piet Voskamp uit Middelburg, zijn gewonnen door Evelien Verdonk uit ’s Gravenpolder en Lydia Bakker uit Vlissingen. Veel fietsplezier!


geheimen van het

vrouwenhart Pas in de laatste twintig jaar heeft men ontdekt dat een vrouwenhart anders werkt dan een mannenhart. Vroeger dacht men ook dat een hartprobleem een echte mannenkwaal was. Niets is minder waar. Vrouwen hebben wel degelijk hartproblemen, alleen ongeveer tien jaar later dan mannen. Vrouwen zijn vaak het meest bang om borstkanker te krijgen.

meeste mannen. Bij vrouwen zijn

Hart- en vaatziekten vormen echter een grotere bedreiging. Het

de symptomen meestal anders.

is doodsoorzaak nummer 1.

Dat komt omdat mannen vaak een vernauwing hebben op

Deze gegevens motiveerden Anneke Compagne-de Jong om

één plek in de kransslagader,

zich er meer in te verdiepen. Zij is verpleegkundig specialist

terwijl bij vrouwen er in

met als aandachtsgebied vrouwencardiologie. “Dat is een

de meeste gevallen een

functie die tussen de verpleegkundige en de arts in zit. Ik

langgerekte, minder erge,

mag mensen onderzoeken en diagnoses stellen. Ik merk dat

vernauwing ontstaat waar

vrouwen vaak denken in het klassieke beeld van een hartinfarct

soms spasmes bij voorkomen.

met plotselinge heftige pijn op de borst, uitstralend naar de

Dat geeft vagere klachten

linkerarm en hevig transpireren. Dat geldt inderdaad voor de

zoals extreme vermoeidheid,

Zij en Zeeuws #19 - preview  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you