Page 73

HOOGTELIJN 4-2008

|

67

TOERSKIËN III (TIII) Periode: 18/1, 1/2, 15/2/2009 (theoriedagen) 28/2-7/3/2009 (praktijkweek) Aantal deelnemers: 6-9 Prijs € 1045,- (incl 3 theoriedagen, 6 gidsdagen, 7 x halfpension in twee- of meerpersoonskamer, lawineboek Die Weisse Gefahr van Martin Engler, snowcard)

© Martijn Schell

Winteralpinisten met ruime freeride en toerski-ervaring geven we graag het laatste zetje om verantwoord meerdaagse tochten te maken in alpien terrein. De cursus Toerskiën III bestaat uit drie theoriedagen in Nederland en een praktijkweek in Frankrijk. De theorie en praktijkweek zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Tijdens de theoriedagen in Nederland brengen deskundige toerski-instructeurs je de laatste kneepjes bij van lawinekunde gebaseerd op snowcard en factorencheck, sneeuwkunde, weerkunde; oriëntatie / tochtenplanning; de psychologische aspecten en besliskunde. De praktijkweek wordt gegeven vanuit het bergchalet le Belvédère, dat op de grens ligt van twee prachtige gebieden: de Écrins en de Queyras. De Nederlandse berggids Martijn Schell laat zoveel mogelijk het initiatief en de touwleiding over aan de deelnemers. Tijdens deze week zullen alle aspecten van het toeren worden getraind. Voor deelname heb je een meer dan uitstekende conditie nodig om de lange trajectdagen van 10 uur aan te kunnen. Je hebt met goed gevolg een T-II en een alpiene beginnerscursus (C-I) doorlopen. Tevens is minimaal een week (of vijf dagtochten) zelfstandige toerski-ervaring vereist of minimaal enkele jaren ervaring met zware tochten van de skitoerencommissie.

BERGSPORTKAMP HARZ, DUITSLAND De Harz verrijst als een bergeiland uit de Noord-Duitse laagvlakte. Het massief beslaat 2000 vierkante kilometer en telt toppen boven de 1000 meter. In het noorden daalt het landschap steil af naar het heuvelachtige voorland van de Harz en in het westen naar de Leinegraben. Rond de Brocken ligt het grootste aaneengesloten, natuurlijke sparrenbos van Midden-Duitsland. Het klimaat is heel divers in de Harz. In de eerste meiweek kan het in de lagere gedeelten al zonnig warm zijn en wiegen de kersenbloesems zachtjes in de voorjaarswind, terwijl op de hoogvlakten nog sneeuw kan liggen. In sommige jaren kun je zelfs hier en daar nog langlaufen. De Harz is door een uitgebreid net van busdiensten goed ontsloten en er zijn drie smalspoorbanen. Tevens zijn er vijf kabel- en gondelbanen. We verblijven op camping Göttingerode in Bad Harzburg.

65-HL408-R17-bergsportreizen.indd Sec1:67

Periode: 25/4-2/5/2009 Aantal deelnemers: 40 Prijs: € 31 (18 jaar en ouder); € 13 (6 t/m 17 jaar); gratis (t/m 5 jaar)

02-09-2008 09:22:55

Hoogtelijn september 2008  

Hoogtelijn is het enige allround klim- en bergsporttijdschrift van Nederland, van en voor leden! Hoogtelijn verschijnt 5 keer per jaar en bi...