Page 26

HOOGTELIJN 4-2008

Gewoon een fantastisch alpiene rotsklimroute in dit zogenaamd glooiende bergwandelparadijs.

|

23

Steile lengtes met goede grepen op de noordoost graat van de Tête de Toillies.

In het dal boven Saint-Véran is behalve de hier beschreven noordoostgraat van Tête des Toillies veel te klimmen. Twee leuke sportklimgebiedjes - La Blanche en Le Cornivier - zijn goede opties voor warme zomerdagen. Er kunnen hier routes geklommen worden van 3+ tot 7c. Daarnaast heeft de Tête des Toillies zelf nog een aantal leuke en vaak onbehaakte lijnen met veel vijfdegraads klimmen. Aan de andere kant van het dal bevindt zich de 2929 meter hoge Le Rouchon die een aantal routes van 250 meter in zeer goede rots met typisch vierde- en vijfdegraads plaisirkletterei. SPORTKLIMMEN: PIC DE BEAUDOIS De Pic de Beaudois is momenteel het grootste klimgebied van de Queyras: dertig sportklimroutes, variërend van 5c tot 6c, bevinden zich naast enkele 250 meter lange routes. De rots is zeker in het onderste gedeelte van de wand zeer goed. De laatste lengtes hebben af en toe wat ‘schilferige’ passages. Wie lekker wil klimmen op de Pic de Beaudois zal een niveau van rond de 6a moeten hebben. Alle routes zijn zeer goed behaakt en van hoge kwaliteit. De absolute aanrader van deze wand is de lange L’Amateur d’Abîme, die sinds een berggids per ongeluk twee grepen heeft gebroken een pittige zevendegraads passage kent. Gelukkig is deze route met een enkele A1-stap goed te klimmen voor zesdegraads rotsklimmers. ALPIENE SPORTKLIMMEN: LA TAILLENTE Wie van wrijvingsklimmen houdt is op de Taillente op de juiste plek. De circa 350 meter hoge route ‘Danse avec les Loups’ loopt over vlakke, gladde platen die tegen de 45 graden steil zijn. Deze wand is de perfecte test voor wie graag op het rubber van zijn wrijvingschoentjes vertrouwt. De moeilijksgraad is continu rond de vierde graad, maar het klimmen is erg specifiek, gespierde armen en slecht voetenwerk zijn geen pre in deze route. Op de top word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht op de Monviso. De traverse en afdaling zijn enigszins alpien te noemen. Een paar goede bergschoenen zijn geen overbodige luxe op deze normaalroute. Naast de Taillente zijn meerdere bergen te vinden met sympathieke lijnen die over het algemeen ruimte bieden voor spannend maar leuk wrijvingsklimmen. Al deze toppen liggen in een zeer kwetsbaar natuurgebied waar nog grote rovers leven en de natuur zijn gang kan gaan. Blijf op de paden en laat alle dieren met rust. De naam van deze route is overigens een directe verwijzing naar de in de Queyras levende wolven.

INFORMATIE In 2006 is een uitstekende topo van het Queyrasgebergte verschenen. Sylvain Pusnel en de beroemde bergsportfotograaf Guillaume Vallot hebben een handzaam boekje gemaakt waarin de klassieke tochten van de Queyras beschreven staan. De topo heet: Escalade Alpinisme pour tous en Queyras Pays du Viso: entre France et Italie ISBN 2-9526818-0-5 (volgens amazon.fr niet verkrijgbaar). Deze topo is aan de Franse zijde van de Queyras in elke boekwinkel te vinden. Meer informatie over het klimmen in de Queyras en de projecten van de auteur is te vinden op zijn website (www.rogiervanrijn.com/ wordpress).

SPORTKLIMMEN: LAUS DE CERVIÈRES Dat de Queyras nog relatief onontgonnen terrein kent voor rotsklimmers mag duidelijk zijn. Het sportklimgebiedje Laus de Cervières op de weg richting Col d’Izoard is het bewijs hiervan. Dit gebiedje is pas enkele seizoenen geleden behaakt! Het klimmen is van erg goede kwaliteit. Twee sectoren bieden elk wat wils. In de zeer goed behaakte sector 1 kunnen minder ervaren klimmers leren voorklimmen. De vele routes in de vierde en vijfde graad op mooie gabbrorots garanderen een heerlijke zomerse klimdag. De tweede en hoger liggende sector gaat door in de moeilijkheidsgraden waar de makkelijkere sector stopt. Fantastisch technisch klimmen van 6b tot 8a. Zelfs de sterkste klimmers gaan hier van watertanden.

20-HL408-r3-Rotsklimmen.indd 23

01-09-2008 11:56:52

Hoogtelijn september 2008  

Hoogtelijn is het enige allround klim- en bergsporttijdschrift van Nederland, van en voor leden! Hoogtelijn verschijnt 5 keer per jaar en bi...

Advertisement