Page 1

iseer t n a g r O rojec p n e g een ei stappen in vijf

R A A M E O D ! G I D L E W GE es!

Maa

c c u s n e e e e d k van jouw i


rg

rg

rg

rg

rg

ew

ew

e

.nl eldig

ig.n weld

ew

e

.nl eldigl 

.nl eldig

ig.n weld

l 

em w.do

em w.do

em w.do

r

r

r

em w.do

em w.do

ldig gewe

ldig gewe

ldig gewe

rg

rg

.nl 

.nl 

.nl 

dig. ewel

dig. ewel

nl 

nl 

em w.do

em w.do

em w.do

em w.do

rg

r

r

r

dig. ewel

ldig gewe

ldig gewe

ldig gewe

g

nl 

.nl 

.nl 

.nl 

dig. ewel

nl 

em w.do

em w.do

em w.do

em w.do

em w.do

r

ldig gewe

rg

r

r

dig. ewel

ldig gewe

rg

.nl 

.nl 

dig. ewel

ldig gewe

nl 

nl 

.nl 


I N L EI DI NG

1

Gewoon doen!

Wil je een activiteit voor de buurt organiseren? Of bijvoorbeeld een promotiefilm maken over jouw voetbalclub? Wat dacht je van een theaterstuk over het leven van jou en je vrienden? Of ga je koken voor ouderen in een verzorgingstehuis bij jou in de buurt? Je kunt ook een debat organiseren over racisme, loverboys of radicalisering. Waarom vraag je niet aan jouw gemeente of je de buurt mag opvrolijken door vuilnisbakken te beschilderen?! Er is genoeg te doen, maar wat wil jij? ‘Doe maar Geweldig!’ vertelt je in vijf stappen hoe je een project kunt organiseren. Heb jij een idee maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dit boekje kan je helpen om van jouw idee een echt succes te maken. Gewoon doen!

2 3 4 5

Heb je al een idee? Op zoek naar geld

Voor een succesvolle uitvoering Promoot je project Rond het project goed af

sta ppen pl a n


STA P 1

E J HEB N E E AL ? E E ID JA

E E N


Ve r zi n e e n g o e d i d e e Kijk goed om je heen

Vaak krijgen mensen ideeën doordat er in eigen hun omgeving iets opvalt wat ze willen veranderen. Het is belangrijk dat je nadenkt waarom jouw project belangrijk is.

Doe onderzoek

Het kan zijn dat je niet precies weet waar er behoefte aan is. Je kunt mensen gaan vragen. Dit kan gewoon in gesprekken of je doet het officieel met vragenlijsten.

Organiseer een brainstorm

Een brainstorm is een handige methode om veel ideeën te krijgen. Nodig vrienden en/of familie uit en organiseer een brainstorm. Op de website www.doemaargeweldig.nl lees je hoe je het beste een brainstorm kunt organiseren.

t i u e e d i t e h k r e W Als je een idee hebt, wil je het liefst meteen beginnen maar het is erg belangrijk dat je er eerst goed over nadenkt. Beantwoord daarom de volgende vragen: • Wat is het idee? • Waarom wil je dit project organiseren? • Voor wie is het project bedoeld? • Voor hoeveel mensen organiseer je dit project? • Wat wil je bereiken? • Wanneer vindt het plaats? • Waar vindt het project plaats?

Schrijf een projectplan

Nu heb je er over hebt nagedacht, wordt het tijd om je idee uit te schrijven in een projectplan. Je hebt dit plan bijvoorbeeld nodig om ergens geld aan te vragen en om andere mensen enthousiast te maken over jouw project. Op de website www.doemaargeweldig.nl vind je voorbeelden van projectplannen.

Tips

• Beter een idee goed gejat, dan slecht bedacht! • Voordat je begint vraag je jezelf af of jouw idee wel haalbaar is. Het zou bijvoorbeeld geweldig zijn om een feest te organiseren voor 10.000 jongeren, maar is dat wel haalbaar?


STA P 2

O P ZO E K D L E G R A A N b t organiseert, he ec oj pr n ee je s Al g. jk geld voor nodi li ur tu na ar da je aan lende manieren om il ch rs ve jn zi Er s je precies weet Al n. me ko te ld ge t eveel jouw projec ho en lt wi je t wa n. je geld aanvrage n ku , en st ko at ga


Gemeente

De meeste gemeenten hebben geld voor projecten van jongeren. Check op de website van de gemeente wie de wethouder is die over jongeren gaat. Vraag de wethouder aan wat voor soort projecten de gemeente het liefst geld uitgeeft, zodat je eventueel je eigen plan kan bijstellen.

Nationale Fondsen oenja www.pek

.nl

Nederland heeft veel verschillende nationale fondsen waar je misschien geld voor jouw project kunt krijgen. Elk fonds heeft zijn eigen spelregels. Jouw project moet wel aan de spelregels van het fonds voldoen, anders heeft het geen zin om geld aan te vragen. Op de website vind je fondsen die geld beschikbaar stellen voor jongerenprojecten.

Sponsoring

Je kunt ook geld binnenhalen voor je project via sponsoring. Sponsoring is een soort ruilovereenkomst. Bedrijven geven jouw project een klein geldbedrag of iets anders wat voor jouw project belangrijk is. Jij zorgt ervoor dat het bedrijf via jouw project reclame kan maken. De drukkerij bij jou in de buurt kan bijvoorbeeld T-shirts drukken en zet zijn naam op de shirts zodat ze op deze manier reclame kunnen maken voor hun eigen drukkerij. Of vraag bij­voor­­­­beeld aan de bakker bij jou om de hoek of hij de lunch wil sponsoren.

Provincie

Over het algemeen zijn provincies niet de plek om geld aan te vragen voor lokale projecten. Meestal moet een project dan op provinciaal niveau zijn. Je kunt altijd even kijken op de website van jouw provincie of je project in een programma past. Aarzel niet om te bellen als je het niet zeker weet, want vragen kan altijd!

Tips

gesponsord door

Ouwe Degbert

gesponsord door

Ouwe Degbert

• Wees erg enthousiast naar het fonds of het bedrijf aan wie je middelen of geld vraagt. Overtuig ze dat het heel belangrijk is dat ze jouw project ondersteunen! • Heb je toevallig een vriendin die flyers kan vormgeven of een oom die technicus is en een geluidsinstallatie heeft? Handig! Kijk goed om je heen, dat bespaart je geld!


STA P 3

EEN S U C C E S VO L L E U I T VO E R I N G Vrijwilligers werven

Het is onmogelijk om alles alleen te doen. Vraag aan vrienden, familie en bekenden of zij het leuk vinden om mee te helpen.

Vergaderen

Om op een handige en overzichtelijke manier alle werkzaamheden te bespreken kun je vergaderingen houden. In een vergadering kun je samen beslissingen nemen en punten bespreken die nog gedaan moeten worden. Vergaderen kun je leren. Lees op de website hoe je dat doet.

Wanneer doe je wat?

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Vaak heb je wel een half jaar nodig vanaf het moment dat je het idee verzint tot de uiteindelijke uitvoering. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat je vroeg van te voren subsidie aanvraagt en vergunningen regelt. Begin ook niet te laat met het huren van een locatie en het maken van je promotiemateriaal.


Hou je administratie goed bij

Tijdens de voorbereiding werk je samen met bijvoorbeeld artiesten, de zaalverhuurder en eventueel andere organisaties. Het is belangrijk om goede afspraken te maken. Schrijf afspraken op om misverstanden te voorkomen. Het is verstandig om een (digitale) map te maken waarin je alle informatie verzamelt.

Een draaiboek maken

Om ervoor te zorgen dat de uitvoering van je project goed verloopt, maak je een draaiboek. Een draaiboek is een hele precieze planning van je evenement, activiteit of draaidag. Het dwingt je om de uitvoering van je project van minuut tot minuut nog eens door te nemen. Maak het zo overzichtelijk mogelijk en zorg ervoor dat iedereen begrijpt wat er staat.

Tip:

Op de website vind je voorbeelden van notulen, agenda’s, planningen en draaiboeken.


STAP 4

P R O MO O T J E PROJECT


Zodra je de datum van je project hebt vastgelegd en het programma weet, kun je beginnen met de promotie. Goede promotie is erg

belangrijk voor het slagen van je project. Kruip in het hoofd van je publiek en bedenk waarom zij naar jouw project zouden komen.

Social Media, sms en e-mail

Vertel iedereen over jouw project via Facebook, Hyves, Twitter of andere kanalen. Het is gratis, snel en je bereikt er veel mensen mee. Stuur ook smsjes en mail zoveel mogelijk mensen. Maak ze enthousiast en vertel over wat er gaat gebeuren. De allerbeste manier is om mensen persoonlijk te informeren via mond-tot-mondreclame, sociale media, telefoon en e-mail.

Flyers en posters

Het voordeel van flyers en posters is dat je een grote groep mensen kunt bereiken. Ga naar plekken waar je doelgroep rondhangt en vertel mensen over jouw project tijdens het flyeren. Het nadeel is dat je ontwerp en drukkosten moet betalen. Denk er daarom goed over na of flyers echt nodig zijn om jouw doelgroep te bereiken. Maak desnoods alleen een digitale flyer.

Tip: Persbericht

Een persbericht is een vrij kort bericht dat geschreven wordt aan de pers om ze op de hoogte te brengen van belangrijke gebeurtenissen. Een persbericht stuur je naar de kranten, regionale radio- en televisiezenders, huis-aan-huis bladen, websites en online nieuwsbrieven die gelezen worden door de doelgroep van je evenement.

Ook wethouders hebben publiciteit nodig. Nodig hem / haar uit om het startsein van je project te geven en zorg er dan voor dat de lokale krant of regionale televisie aanwezig is. Goede publiciteit voor de wet足 houder en voor jouw project.


STAP 5

NA P O O L F A


Waarom evalueren?

..

Last but not least, de evaluatie. Wat ging goed, wat kon beter en wat ging er fout? Wat heb je geleerd en hoe kun je fouten de volgende keer voorkomen? Om het project goed af te sluiten, is het belangrijk om terug te kijken hoe het allemaal is verlopen.

Financiele afronding

Afscheid

Stuur je sponsors en fondsen een kort verslag met foto’s van het resultaat. Vergeet ze niet om ze te bedanken!

Als je alle zaken hebt afgerond wordt het tijd om de mensen te bedanken die hebben meegewerkt. Ga met z’n allen iets leuks doen om het project goed af te sluiten. Wie weet komen er nieuwe ideeën voor een volgend project uit.

Spread the word!

Nu jij je project hebt georganiseerd, heb jij de kennis en ervaring om andere jongeren te helpen met het organiseren van hun projecten. Check de website hoe je dit het beste kunt doen.

Aan het einde van het project zorg je ervoor dat het financiële gedeelte wordt afgerond. Ga na welk geld er is binnengekomen en wat er is uitgegeven. Hoe langer je wacht, hoe lastiger deze klus wordt.

Terugkoppeling sponsors en fondsen Tips: • •

Evalueer niet alleen wat fout ging, maar ook wat goed ging. Evalueer alle stappen! Niet alleen de uitvoering, maar ook wat er aan vooraf ging.


O F N I R E E M Wil je nog meer tips, voorbeelden en ideeen voor het opzetten van je eigen project? Ga naar

www.doemaargeweldig.nl


rg

rg

ew

.nl eldig

em w.do

em w.do

rgew

.nl eldig

em w.do

COLOFON .nl  eldig

r

r

r

ldig gewe

ldig gewe

ldig gewe

.nl 

.nl 

.nl 

em w.do

em w.do

rg

r

dig. ewel

ldig gewe

nl 

.nl 

ew

Doe Maar Geweldig is een initiatief van NJR.

Tekst & Redactie

Meta de Lange en Swetlana Landbrug, NJR

Ontwerp

dig. ewel

nl 

em w.do

r

ldig gewe

.nl 

rg m e o .d www.roquefort.nl Roquefort Ontwerpers, w l n . eldig rgew

rg

Met dank aan

Pekoenja, www.pekoenja.nl

e

ig.n weld

l

NJR Kromme Nieuwegracht 58 l 3512 HL Utrecht dig.n l e w e T 030-2303575 rg m e o d w. E info@njr.nl www.njr.nlem w.do

r

ldig gewe

g

.nl 

dig. ewel

nl 

em w.do

em w.do

em w.do

em w.do

em w.do

r

ldig gewe

rg

r

r

dig. ewel

ldig gewe

rg

.nl 

.nl 

dig. ewel

ldig gewe

nl 

nl 

.nl 


O r g a n is e e r c t roje e e n e ig e n p p e n in v ij f s t a p

www.doemaargeweldig.nl

Doe Maar Geweldig  
Doe Maar Geweldig  

Doe Maar Geweldig laat je in vijf stappen zien hoe jij je eigen project kunt opzettten.

Advertisement