Issuu on Google+

design diagnostics

NJC02design@me.com

design diagnostics Designer/Collaborator


MODEL PHOTOS


Pictograms created to put you in the driver seat.

WAY FINDING YOU decide where you want to go. If you are reading this online POINT and CLICK . Hyperlinks will taxi you to your destination.

Contents and Design Tools Pictograms


Commercial Interiors Hospitality Healthcare A new paradigm in cosmetic dentistry and facial aesthetics.


Project Brief The client’s primary goal is to create a high end private dental and facial aesthetics healthcare facility. This aim is complimented by a strong desire to retrofit of new technologies and renewable energies into one of England’s historic commercial buildings. Situated virtually equidistant between the Manchester Wheel and the Town Hall the design team looks to make a significant contribution to this conservation area. Key project values demonstrated are inline with the practice of the emergent issues of Integrated Design, Evidence Based Design and Healthcare Consumerism. The design process has been a delicate balance between the needs of the building and it's context, it's historic significance and requisite aesthetic demands and the needs of a highly talented healthcare workforce , a demanding super prime market segment, cost and reliability, environmental and social responsibility. The design is underpinned by ideas borrowed from several disciplines including  Environmental, sychology, Sustainable Architecture, Neuroscience and Behavioural Economics.


Back Pool Fold Basecase images


SITE ‘Rainchester' Back pool Fold, approx. 25m from Cross Street in the heart of Manchester city centre. Adjoined on two sides and surrounded by taller building it receives little natural daylight. Built c1811-1815 on the site of the previous Radcliffe Hall as a warehouse and storage facility for the cotton industry. Plot size approx. 5.5m x 18m in a trapezoid form comprising of a basement and four upper floors, split level ground floor. Traditional solid masonry walls with timber (and partial concrete) floors and a timber framed duo-pitched roof.

Sun Path

Longitudinal Section Cross Street - Created with Sketch up and Photoshop


Market

Customer Experience

Contextual

Competitor

Evidence based design research process


Project Goals Matrix - project set at outset following research and stakeholder consultation Three options developed. Max Intervention selected based on performance against stakeholder goals.


Secondary Skin Multi Purpose Solution internal and external Olfactory , Ventilation and The extraction fans of the neighbouring restaurants expel stale air laden with grease and cooking fumes. This airborne pollutant isn't is a pleasant smell nor is it one which one would happily associate with a high end establishment and in particular not a healthcare place. To balance the requirement natural ventilation with protection from the odours. Two strategies have been employed. The med intervention strategy was the introduction of air curtains over the main. This was more of a challenge within the min and med interventions in the ground floor entrance Due to space restrictions and maximum height above wine Glazed shop frontage. glazed wall system for borrowed light and air flow . This system also allows flexibility to generate professional training revenues from the Dr Knight centre of excellence. glim glass with electric current to give opacity and privacy when required.


Initial exploratory sketches and thoughts


One Strike Many Targets South-facing slope and solar operated vents conserving energy - thermal insulation peaceful environments - sound reduction secure surroundings - additional security Passive Ventilation Energy saving - reduces the need for artificial lighting. External Olfactory protection from surround buildings Daylighting strategy - Reflective glass Acts as a light diffuser for the alleyway


Solar activated vents for passive ventilation

Benefits were multifaceted

Aesthetically Balanced

Multi Faceted Benefits - Secondary Glazed Skin

Secondary Skin -evolved from daylighting strategy and reserach


Contribution Street Scene Proposed Street Scene - View from St Annes Square Corner of Cross Street ( No3 on the site map overleaf. contribution to Street Scene. Lift to SkyWalk Created with Sketch Up and Illustrator

View from At Annes Square

Views From St Annes Corner . North to March Wheel


Design Out Crime The cctv set up to show market the business and the sky park. Design out crime and increase the feeling of security by increasing the street level visibility of the alleyway


INTERIORS


Space Planning with Sketch-up creates a visual reference for discussion with client


Healing Environments 1. Access or connection to nature. (Features which bring an oasis feel to the urban environment) View from Sky Garden Level facing south to the Sky Park. Spectacular view to Town hall across Manchester City Scape.


A greater sense of control in a client’s environment. ( individual private suite for use of clients, , which can be booked for overnight stays and personalised to order)


Ground Level Client Welcome Lounge. Clients are issued with a key card to gain entry and staff are notified via a pager their clients have arrived . The interior circulation routes are carpeted with a beautiful but tough contract grade polypropylene organic "garden path' carpet. The whimsical pathway through the building is softly bending to create a psychologically pleasing route through the space.


Design of Bannister



Architectural Portfolio