Page 1

PROJEKT FÖRSÄKRINGSKASSAN


Per Unger/Edsbyn och Yvonne Persson/Försäkringskassan

Sundsvall har sedan drygt trettio år tillbaks (då RFV) varit centralort för Försäkringskassans IT verksamhet. Det var tidigare en organisation som var spridd i flera olika lokaler men sedan i mars 2008 har det blivit ett gemensamt kontor. Att samordna och bygga om en lokal i den här storleken med 700 arbetsplatser är ett omfattande projekt. Försäkringkassan i Sverige administrerar utbetalningar för mer än en miljard kronor varje dag året runt och det inte vara några avbrott i verksamheten p g a ombyggnation. För att få plats i den fastighet som nu inhyser Försäkringskassan är kompakta arbetsplatser och öppna kontor en förutsättning. Yvonne Persson som är ansvarig för inredning och den interna miljön berättade att en av utmaningarna inför flytten var att få alla anställda att begränsa sin förvaring till ett skåp. Totalt makulerades 16 ton papper och 7 ton annat material inför inflyttningen. Samtliga arbetsplatser har samma specifikation och innehåll. Varje våning och flygel har fått sin egen identitet i färgsättning på väggar och textilier. Gemensamma ytor; lunchrum, tysta rum, konferensrum och pausrum har varma och inbjudande färgskalor.

Kontaktpersoner Försäkringskassan inredningsansvarig: Yvonne Persson Inredningsarkitekt: FFNS Anna-Lena Olsson Ansvarig säljare Edsbyverken: Per Unger Återförsäljarrepresentant: Kontorsvaruhuset/Anne-Marie Ljunggren Text och bild: Hans Engman, AB Edsbyverken/Marknadskommunikation


Ljusduschar skapar en spännande kontrast till arbetsplatserna.

Totalt arbetar 710 anställda på Försäkringskassan Sundsvall.

Ett mobilt skåp per anställd Eftersom mycket av det arbete som bedrivs är projektarbete och innebär mycket omflyttningar är mobila skåp en viktig del för flexibiliteten i organisationen. Förutom skåpet är arbetsstolen personlig och tas med vid omflyttningar, bordet däremot flyttas inte om man byter arbetsplats. Varje anställd disponerar över en förvaring. Reflect mobila skåp med skjutdörrar har fått viss modifiering, en lådinsats har byggts in. Skåpen är lackerade i vitt (S 0500) och mörkgrått (S 7000-N). Skåpen fungerar även som avskärmare mellan arbetsplatserna.


Datorhylla på konsol med eluttag ovan bord.

Datorhylla på konsol och skjutbar bordsskiva förenklar Skivan är skjutbar ca 20 cm vilket innebär att kablarna är lätt åtkomliga uppifrån.

Arbetsborden har alla samma utformning. Elbord (typ 394) med skiva ECP i vit högtryckslaminat med svart kantlist. Borden har specialutrustats med ett praktiskt beslag som innebär att man kan skjuta skivan bakåt för att enkelt komma åt kablage, man behöver alltså inte krypa under bordet för att komma åt sladdar och kontakter. Datorerna är i de flesta fall placerade, lätt åtkomliga på en hylla på konsol ovanför bordsytan. I snitt görs det ca 20 datorinstallationer per dag på Försäkringskassans kontor vilket gör att den här här lösningen uppskattas mycket av den personal som servar på IT-sidan. Bordsskärmarna är klädda i ulltyg Europost som bidrar till ljuddämpningen. Insidan är klädd i ett ljust beige tyg som ger rätt luminans till dataskärmen. Utsidan är klädd i en kontrasterande nyans.


Bord för möten

Det finns ett antal varianter av små och stora mötesrum för olika ändamål; tysta rum, videkonferenser, konferensrum etc. Mötesrummen har bordsserie Connect CT3 i olika layouter. Videokonferensrummen har t ex en specialritad, bordskombination i “plogform” för att speciellt passa den typen av möten. Försäkringskassan har i sina nya lokaler uppdaterat till den senaste digitala tekniken för AV-hjälpmedel. Det finns t ex idag inga Overhead-apparater kvar i organisationen vilket på sikt ska innebära en stor besparing. Som väggdekorer finns stora fototapeter alla med människor i olika åldrar, av olika etnisk tillhörighet och i olika situationer.


E-pos bänk.

Vila vänta möbler serie E-pos. Soffor och karmstolar i klädsel Comfort, bord med skiva i björk.


En prunkande grön växtvägg är en av flera fina utsmyckningar som pryder de gemensamma ytorna.

AB EDSBYVERKEN; Box 300, 828 25 EDSBYN. Tel 0271-275 00, Fax 0271-275 01 Utställningar/Kontor Stockholm: 08-666 20 00, Malmö: 040-12 00 06, Göteborg: 031-87 59 00 www.edsbyn.com

Projekt Försäkringskassan  

Projekt Försäkringskassan