Page 1

e -Nήσος kως

τ | 51


ΕΚΔΟΤΗΣ ΔΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ζαχαρίας A.Κουζούκας

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Σοφία Κούντου

Κρυσταλλένια Δρόσου “Pandrosia” σελ.16

Μηνάς Χατζηαντωνίου σελ.26

ΦΙΛΟΙ! & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Αθανάσιος Μουστάκης Βασίλης Βογιατζής Ειρήνη Βούρου Στέργιος Χατζηστέργου Σοφία Κούντου Ειρήνη Καλαϊτζίδου Ευαγγελία Χατζηχριστοφή Μελίνα Παναγιωτοπούλου Chef Χρήστος Ξεραξούδης 45 Γιάννηδες GUESTS Βιολέττα Αθανασιάδου Σοφία Κυτέα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ & ΕΞΩΦΥΛΛΟ "e-Νήσος Κως"

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ email: periodikonisos@gmail.com τηλ. 6947 1900 20 INTERNET: WWW.nisoskos.gr

Μάρτιος 2019


e-Nήσος Κως

03

editorial

... Φίλοι μας (από την Κω και όχι μόνο, αφού η δύναμη του διαδικτύου “σπάει” SOCIAL MEDIA όλους τους γεωγραφικούς περιορισμούς) σας καλωσορίζουμε στο νέο 51ο (!) τεύχος μας...

Είναι το πρώτο του 2019, γεμάτο έμπνευση, χρώμα, Άνοιξη, νέες προτάσεις, και όπως πάντα με ενδιαφέροντα άρθρα και ενδιαφέρουσα θεματολογία. Για όλα αυτά “υπεύθυνοι” είναι οι φίλοι και συνεργάτες, αλλά και οι guests του τεύχους μας (σελ.2).

Όπως πάντα, έτσι και σε αυτό το τεύχος τους ευχαριστώ, που συνεχίζουν να δίνουν με τα γραπτά τους και το προσωπικό τους στίγμα, τον καλύτερο τους εαυτό, στο no1 ψηφιακό περιοδικό της Δωδεκανήσου. Άλλωστε όλοι είμαστε... "Συγκάτοικοι στην τρέλα", ("Σχήμα Λόγου"- Χ. & Π. Κατσιμίχα).

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κρυσταλλένια Δρόσου και τον Μηνά Χατζηαντωνίου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για μία αποκλειστική συνέντευξη. Άρωμα και “γεύση” αλόης στο νέο μας τεύχος, αλλά και “άρωμα” εκλογών μετά την απόφαση του Μηνά να διεκδικήσει στις Δημοτικές εκλογές το χρίσμα του Δημάρχου Κω.

Είναι μία πρώτη “γεύση” εκλογών μέσα από το e-Νήσος Κως, αφού το τεύχος που θα είναι αφιερωμένο στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές 2019, θα είναι το επόμενο (52ο τεύχος) το οποίο και θα κυκλοφορήσει/αναρτηθεί λίγες ημέρες πριν τις 26 Μαΐου.

Μέχρι τότε... ψυχραιμία και “καθαρό” μυαλό! Υπομονή, ώστε να διαβάσουμε όλοι, όλα τα νέα προγράμματα των υποψηφίων και να διακρίνουμε πίσω από τις λέξεις τους πραγματικά υλοποιήσιμους μελλοντικούς στόχους του καθενός. Στόχοι που δεν θα μείνουν σε απλές λέξεις - το αντίθετο μάλιστα - θα προχωρήσουν σε πράξεις. “Δείγματα γραφής” έχουμε από όλους τους υποψηφίους, για το πόσο ικανοί είναι και πόσο έχει προσφέρει ο καθένας τους στον τόπο μας, κατά την απασχόληση του με τα κοινά. Χαίρομαι που όλοι τους θα χρησιμοποιήσουν την φράση: “Για το καλό του τόπου μας”! “Καθαρό μυαλό” λοιπόν για να κατανοήσουμε ποιος πραγματικά το εννοεί και μπορεί με τους πιο ικανούς, να το επιτύχει.

1. "Σελίδα"

Νήσος Κως (Nisos Kos)

2. "Oμάδα"

Νήσος Κως (Nisos Kos)

3. "Προφίλ" Νήσος Κως

Nisos Kos

Τέλος, εσείς συνεχίζετε να "ξεφυλλίζετε" ΔΩΡΕΑΝ, όπου και αν βρίσκεστε, ΟΛΑ τα ψηφιακά τεύχη μας, από υπολογιστή, tablet ή smartphone, (αρκεί μόνο να έχετε συνδεθεί στο internet).

Periodiko Nisos

Να είστε όλοι καλά! Καλή ανάγνωση Ζαχαρίας Α. Κουζούκας

Periodikonisos @gmail.com

Mην ξεχνάτε ότι πληκτρολογώντας www.nisoskos.gr επιλέγετε να διαβάσετε το νέο περιοδικό μας (ή όποιο άλλο θέλετε) και "κλικάρετε" σε αυτό. Αυτό ήταν! Έχετε και πάλι στα χέρια σας το νέο τεύχος του "e-Νήσος Κως", το οποίο σας δίνουμε την δυνατότητα (όπως πάντα ΔΩΡΕΑΝ) να το κατεβάσετε (download) ή ακόμη και να το εκτυπώσετε!


e-Nήσος Κως

04

Το μεγαλείο της ψυχής μετριέται με πράξεις και όχι με λέξεις Εντιμότητα, σεβασμός, αξιοπρέπεια, συμπόνια, ταπεινοφροσύνη, γενναιοδωρία, συνεργασία, εμπιστοσύνη, σύνεση, ειλικρίνεια, ανιδιοτέλεια... Απλές λέξεις θα μου πεις! Ναι, αν απλά τις "διαβάσεις". Αυτές οι λέξεις είναι μόνο μερικές από τις ηθικές αξίες, που όλοι μιλούν γι αυτές, αλλά λίγοι τις "υπερασπίΖαχαρίας Κουζούκας ζονται"! Τί μπορούν να κρύβουν όλες αυτές; Τί άλλο; Μόνο μεγαλείο ψυχής μπορούν να κρύβουν.

δρια.

Θα με ρωτήσεις: Και τα προηγούμενα χρόνια τί γινόταν; Είναι νέο "φαινόμενο"; Δεν υπήρχε κρίση ηθικών αξιών, δηλαδή των ηθικών "νόμων", που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά μας προς τους συνανθρώπους μας, αλλά και προς τον εαυτό μας; Νομίζω ότι ο Ευάγγελος Παπανούτσος (σημαντικός παιδαγωγός, φιλόσοφος, θεολόγος και κειμενογράφος) έχει ήδη απαντήσει σε αυτό, λέγοντας: «Το συμ-

πέρασμά μας είναι ότι δεν παραβαίνουμε τους ηθικούς νόμους περισσότερο από άλλοτε, αλλά ότι τους περιφρονούμε όσο ίσως ποτέ δεν ετόλμησαν άνθρωποι άλλης εποχής να το κάμουν. Αυτή τη νέα ποιότητα έχει η ηθική Κρίση... Κρίση οικονομική, κρίση πολιτική, διαφθορά του καιρού μας».

κρίση κοινωνική, κρίση ηθικών αξιών. Δεν είναι μυστικό, μάλιστα κάποιοι καυχιούνται γι αυτό, έχουμε πάψει να κοιτάμε το "εμείς", έχουμε εντρυφήσει στο "εγώ" και στο μόνο που δίνουμε σημασία είναι το "έχω"!

Οι Έλληνες την έχουν ζήσει στο πετσί τους την φτώχεια, την προσφυγιά, την μετανάστευση, τα "ξένα".

Αλλά τι μπορείς να περιμένεις από έναν κόσμο που η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και η ανιδιοτέλεια θεωρούνται παρωχημένες αντιλήψεις; Αρωγός αυτών των αντιλήψεων τα κηρύγματα περί αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς που μένουν απλά στα λόγια - λέξεις χωρίς πράξεις - πολλές φορές συνοδευόμενες από ένα σηκωμένο δείκτη (δάχτυλο) ή κροκοδείλια δάκρυα. Οι αποδέκτες των κηρυγμάτων δεν θα βιώσουν καμία έμπνευση από τις "ανούσιες λέξεις", νιώθουν ότι τους κοροϊδεύουν και θα καταληφθούν από την έμμονη ιδέα, πως σε βάρος τους παίζεται ένα "βρώμικο παιχνίδι" και ότι αυτοί τελικά θα πληρώσουν στο τέλος τα "σπασμένα". Το λανθασμένο μήνυμα θα προκαλέσει και λανθασμένο αποτέλεσμα. Κάθε χαμόγελο θεωρείται ύποπτο. Κάθε πράξη φιλτράρεται μέσα από το προσωπικό όφελος. Πώς θα επωφεληθώ για να κερδίσω; Έτσι προσπαθεί ο καθένας να ξεγελάσει, για να μην τον... ξεγελάσουν!

Η ηθική διδάσκεται, έλεγε ο Σωκράτης και προφανώς είχε δίκιο. Στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ανάγκη η ίδια η οικογένεια, όπως και η εκπαίδευση των παιδιών, να κατευθυνθούν προς τη διδασκαλία ατομικών και κοινωνικών αξιών."Διδασκαλία" που θα στηρίζεται στο "ζωντανό παράδειγμα", στην πράξη και όχι σε ανούσια κηρύγματα και λογύ-

Πολλοί της γενιάς μου, όπως κι εγώ, έχουμε γεννηθεί στο εξωτερικό από Έλληνες γονείς (οικονομικούς) μετανάστες... Πολλοί δεν επέστρεψαν ποτέ! Μπορώ να το ξεχάσω; Επειδή η πολιτική ηγεσία μπορεί να >>


e-Nήσος Κως

κωλυσιεργεί, να παίζει παιχνίδια, να μην έχει γρήγορα αντανακλαστικά, να περιμένει την Ευρώπη κι εμείς αυτήν - διάλεξε όποιον ή όποιους λόγους θέλεις - θα πρέπει εγώ να βγω και να πνίξω τους ανθρώπους που έρχονται από τα τουρκικά παράλια;

O Γιώργος Χατζημάρκος στο συλλυπητήριο μήνυμα του για τον χαμό του Κυρίου Διονύση Αρβανιτάκη, γράφει: «Θα θυμάμαι πάντα τα λόγια του: "Είναι σκληρό

αυτό που περνούν, αν μπορούμε να βοηθήσουμε πρέπει να το κάνουμε, Έλληνες είμαστε"». Μα ναι, φίλε αναγνώστη... Eίμαστε Έλληνες...

Έχουμε αξίες, έχουμε παρόμοια βιώματα...

Αυτός ο άνθρωπος με μία φράση τα είπε ΟΛΑ.

Είχε ζήσει ως μετανάστης στην Αυστραλία. Γνώριζε και δεν στάθηκε εκεί, δεν έμεινε σε λέξεις, δεν περίμενε κανέναν! Άλλωστε η απλότητα κρύβει δύναμη, ενώ η μεγαλομανία αδυναμία, το ξέρεις αυτό.

Το μεγαλείο της ψυχής του δεν συγκρίνεται με κανένα βραβείο κι έπαινο, από όπου κι αν προέρχεται.

Ο Κύριος Διονύσης έφυγε αφήνοντας πίσω του μία μεγάλη κληρονομιά για τις νεότερες γενιές, σε έναν τόπο που έχει ανάγκη να επιστρέψει στις ηθικές αξίες και να πιστέψει και πάλι σε αυτές, κάνοντας πράξεις!

Όσο μικρές και να είναι, σίγουρα θα είναι κάτι παραπάνω από το απόλυτο τίποτα. Ας αποτελέσει για όλους μας ένα - αθάνατο - παράδειγμα προς μίμηση...

05

Υστερόγραφο: Στο δικό μας ταπεινό "Αντίο", δεν θα μπορούσα να μην "μας" υπενθυμίσω τις τρεις παρακάτω παραγράφους του πολύ καλού μου φίλου και συνεργάτη ετών, Βασίλη Βογιατζή, όταν στις 15 Δεκεμβρίου του 2015 έγραφε στο Νήσος Κως T43, για το μεταναστευτικό κύμα προς το νησί μας:

...Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι για να υπάρξει πρόοδος, πρέπει να επικρατήσει η λογική και η σύνεση. Σε κανένα δεν αρέσει να επικρατήσουν τα περσινά φαινόμενα. Δεν είναι λύση ο Δήμος να κατηγορεί την κυβέρνηση και η κυβέρνηση τον Δήμο.

Να με συγχωρέσουν οι αιρετοί, αλλά η Κως είναι πάνω και από τον δήμαρχο και από τον βουλευτή. Η Κως είναι οι άνθρωποι της. Και οι άνθρωποι της Κω ξέρουν και από πείνα και από φτώχεια και από μετανάστευση. Ξέρουν από φιλοξενία, από αλληλεγγύη και από κοινοκτημοσύνη.

Από το 2015, που υπήρξε δύσκολο για όλους, θα κρατήσω την εικόνα του ΚΥΡΙΟΥ Αρβανιτάκη να προσφέρει ΚΑΘΕ μέρα φαγητό στους μετανάστες. Ένας άνθρωπος σε άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι για μένα η Κως. Εσείς κρατήστε κλειστά τα αυτιά σας στις Κασσάνδρες που μαίνονται για την συντέλεια της Κως και αναρωτηθείτε: Από ποιους τελικά πρέπει να προστατευθούμε;

Τα ταπεινά και ειλικρινή συλλυπητήρια μας, στην οικογένεια του Κυρίου Διονύση.


06

e-Nήσος Κως

Παρουσιάστηκε η εμπλουτισμένη έκδοση του έργου: “Η Οσία Μελώ στη Βουρρίνα της Κω, Λαϊκή παράδοση και λατρεία”

Στο βιβλιοπωλείο "Παρουσία", στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε στις 16/12 η παρουσίαση της 2ης και πιο "πλούσιας" έκδοσης του βιβλίου του Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ.κ.Ναθαναήλ, "Η Οσία Μελώ στη Βουρρίνα της Κω, Λαϊκή παράδοση και λατρεία" και το "e-Νήσος Κως", όπως και το nisoskos.gr ήταν εκεί!

Σε έναν κατάμεστο χώρο, στη Στοά του βιβλιοπωλείου (στο Πεζόδρομο του Δημοτικού Θεάτρου) το παρών έδωσαν αρκετοί Κώοι και Καρπαθιώτες, προσωπικοί φίλοι και μη, του Σεβασμιωτάτου κ.κ.Ναθαναήλ.

Μεταξύ αυτών: O πάτερ Ελευθέριος "εκπροσωπόντας" το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο, ο πρώην βουλευτής & υπουργός, Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος κ.Αριστοτέλης Παυλίδης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Δημήτρης Γάκης, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος κ.Μανωλάκος, o εκπρόσωπος του Αρχηγού Στρατού Αντιστράτηγου κ.Στεφανή, Συνταγματάρχης κ.Κολόβης, εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του βουλευτή και αντιπροέδρου της βουλής κ.Δ.Κρεμαστινού, ο Πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και θεολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Εμμανουήλ Βαρβούνης, ο Δντης του τομέα Βυζαντινής θεολογίας και Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής κ.Γ.Φραγκούλης, η Πρόεδρος της Ένωση Κώων Αθηνών "Ο Ιπποκράτης" κα Ν.Μανούση, ο Πρόεδρος της εταιρίας Νισυριακών μελετών κ.Χαρτοφύλης, οι αντιπρόεδροι του Πολιτιστικού Δωδεκανησιακού Ιδρύματος «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» Θ.Χαραλαμποπούλου και Φ.Καλλούδης, από την Δωδεκανησιακή Μέλισσα η κα Λ.Χαραλαμποπούλου κ.α.


e-Nήσος Κως

Τη συζήτηση συντόνισε ο Έλλογιμώτατος κ. Διονύσιος Καλαμάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής στο Εθνικοῦ & Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημιο Αθηνών. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν: - Ο Ελλογιμώτατος κ. Μηνάς Αλ.Αλεξιάδης, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Ελλογιμωτάτη κ.Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα φιλολογίας - Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου απονεμήθηκε τιμητική διάκριση - υπό την μορφή περγαμηνής - στον Σεβασμιώτατο κ.κ.Ναθαναήλ. Επίσης τον λόγο πήραν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Δημήτρης Γάκης και ο πρώην βουλευτής & υπουργός, Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος κ.Αριστοτέλης Παυλίδης, με ένα εξαιρετικό χιουμοριστικό σχόλιο ("...ευτυχώς που ο Σεβασμιώτατος, ως Φίλιππος Διακοπαναγιώτης, δεν θέλησε να θέσει τον εαυτόν του σε ψηφοδέλτιο πολιτι-

07

κού κόμματος" - Δείτε το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ), όπως και ο πάτερ Ελευθέριος "εκπροσωπόντας" το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο. Ο συγγραφέας του βιβλίου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ.Ναθαναήλ, σε έντονο φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα και καταχειροκροτούμενος, ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν, αλλά και όσους τον "βοήθησαν" για να ολοκληρωθεί το συγγραφικό του έργο, για την Οσία Μελώ (1η & 2η έκδοση). Αξίζει να σημειωθεί ότι στους παρευρισκόμενους βρισκόταν και η δασκάλα του Σεβασμιώτατου εμφανώς συγκινημένη για τον μαθητή της, τον "μικρό" Φίλιππο Διακοπαναγιώτη. Σε ευχάριστο και φιλικό κλίμα ακολούθησαν οι εορταστικές ευχές και οι αναμνηστικές φωτογραφίες

* Ευχαριστούμε το βιβλιοπωλείο "Παρουσία" (Αγίου Κωνσταντίνου 5 - Πειραιάς) για τη φιλοξενία.

ΔΕΙΤΕ TO ΒΙΝΤΕΟ & ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ, ΕΔΩ: https://bit.ly/2DQo42q


08

Τί είναι η μέθοδος Lee Silver man

e-Νήσος Κως

Ειρήνη Βούρου Πιστοποιημένη* Λογοθεραπεύτρια Pg.Dip, MA

EDITORIAL: Η θεραπευτική ομάδα του Παρέμβαση, Κέντρου Διάγνωσης & Ειδικών Θεραπειών παιδιών - ενηλίκων, εξελίσσεται, ενισχύει και βελτιώνει συνεχώς με κάθε τρόπο τα θεραπευτικά του προγράμματα, ενδυναμώνοντας την θεραπευτική διαδικασία. Φέτος εισάγει δύο νέες καινοτόμες θεραπευτικές μεθόδους προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα και σφαιρικά, πολλαπλές νευρολογικές διαταραχές και παθήσεις.

Η θεραπεία φωνής Lee Silverman (LSVT ® LOUD) θεωρείται ως η πρώτη αποτελεσματική λογοθεραπευτική θεραπευτική παρέμβαση που σκοπεύει στην βελτίωση της φωνής και της ομιλίας των ατόμων που πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον και άλλες νευρολογικές διαταραχές.

Είναι η πρώτη θεραπεία ομιλίας με ερευνητικά στοιχεία επιπέδου 1 (evidence based- level 1) και ερευνητικό υπόβαθρο πάνω από 20 έτη. >>


e-Nήσος Κως

09

Πρόκειται για μια θεραπεία που εστιάζει στην αύξηση της έντασης της φωνής και έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι βελτιώνει σημαντικά την ομιλία μετά από ένα μήνα θεραπείας και ότι η βελτίωση στην ομιλία διαρκεί μέχρι και δυο χρόνια μετά τη θεραπεία.

Οι ασκήσεις της μεθόδου Lee Silverman μαθαίνονται εύκολα και τυπικά έχουν μια άμεση επίδραση στην επικοινωνία. Η θεραπεία επικεντρώνεται στη βελτίωση της φωνητικής έντασης και την άμεση μεταφορά της σε καθημερινές επικοινωνιακές λειτουργίες που θα επιτρέψουν στους ασθενείς να διατηρήσουν ή και να βελτιώσουν της προφορική επικοινωνία τους.

Η θεραπεία φωνής Lee Silverman πραγματοποιείται • 90% των ασθενών παρουσιάζει εμφανή βελμόνο από εξειδικευμένους λογοθεραπευτές που έχουν τίωση της φωνής και της ομιλίας μετά το τέδεχτεί την ειδική εκπαίδευση από την LSVT Global και λος της θεραπευτικής παρέμβασης. έχουν έγκριση χορήγησης της μεθόδου. Η πιο εγκεκριμένη μέθοδος χορηγίας της θεραπείας είναι ένα εντατικό πρόγραμμα θεραπείας που περιλαμβάνει 16 ε- • Περίπου το 80% των ασθενών που ολοκλήπισκέψεις (4 ημέρες την εβδομάδα, για 4 εβδομάδες). ρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα διατήρησαν

τη φωνή τους για 12-24 μήνες μετά τη θερα-

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την Dr Lorrain Raπεία. mig του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και του Ερευνητικοού Κέντρου Φωνής Wilbour James Gould του Denver που είναι πρωτοπόρος της μεθόδου Lee • Σχεδόν όλοι οι ασθενείς καθώς και οι οικοSilverman, παρατηρούνται τα εξής: γένειες τους αναφέρουν βελτίωση της ικανό-

• Βελτιώνει τόσο τη φωνή όσο και την ομιλία

των ατόμων με νόσο Parkinson.

• Θεραπεύει την υποκείμενη παθολογία που

συνδέεται με την διαταραγμένη φωνή.

τητάς τους να επικοινωνούν, παρά το επίπεδο σοβαρότητας της νόσου.

πηγή:www.lsvtglobal.com

* [Εκπρόσωπος Δωδεκανήσων & Νήσων Αιγαίου του Συλλόγου Λογοπαθολόγων Λογο-θεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ)]


e-Νήσος Κως

10

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σοφία Κυτέα Πιστοποιημένη Εργοθεραπεύτρια Η Εξαναγκαστικά Προκαλούμενη Κινητική Θεραπεία, γνωστή ως Constraint Induced Movement Therapy ή CIMT ή CIT είναι μία θεραπευτική τεχνική αποκατάστασης της κίνησης, κυρίως του άνω άκρου έπειτα από βλάβη λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, εγκεφαλικής παράλυσης, πάρεσης βραχιονίου πλέγματος, σκλήρυνσης κατά πλάκα και κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης.

Η CIMT αποτελείται από ένα σύνολο θεραπευτικών αρχών που στοχεύουν στην εκπαίδευση του εγκεφάλου για «αναδιαμόρφωση» κατόπιν μιας νευρολογικής βλάβης. Η θεραπεία έχει βασιστεί σε πειράματα του Prof. Edward Taub στο Πανεπιστήμιο της Alabama στο Birmingham, ΗΠΑ που έδειξαν ότι ασθενείς με δυσλειτουργίες στο ένα χέρι, είναι δυνατόν να μάθουν να ξανα-χρησιμοποιούν το χέρι τους.

Πως “δουλεύει”;

Η CIMT περιλαμβάνει εντατική εξάσκηση του ασθενούς χεριού με ταυτόχρονο περιορισμό της κίνησης του δυνατού χεριού.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι συνήθως ραγδαία (εμφανίζονται από την 3η-4η ημέρα) ενώ η διατήρηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας για χρόνια μετά το τέλος της, οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνεται η αυθόρμητη κίνηση του αδύναμου χεριού. Αυτό συνδέεται με τα ευρήματα ερευνητικών μελετών που δείχνουν πως η CIMT είναι η μόνη μέθοδος αποκατάστασης του χεριού που επιφέρει αλλαγές στις δομές και στον τρόπο οργάνωσης του εγκεφάλου του ασθενή.

Η CIMT περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός περιοριστιΑποτελεσματικότητα κού νάρθηκα στο πιο δυνατό χέρι για 2-3 εβδομάδες που έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη απαγόρευση της Η αποτελεσματικότητα της CIMT υποστηρίζεται από κίνησης στο υγιές χέρι. μία σειρά ερευνητικών μελετών, κάποιες από τις οποίες είναι μεγάλου δείγματος τυχαιοποιημένες μεΑυτό «αναγκάζει» τον ασθενή να χρησιμοποιήσει εν- λέτες. Οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ότι τα αποτελέτατικά το επηρεασμένο χέρι του. σματα ενός προγράμματος CIMT σε ενήλικες και παιδιά με ημιπληγία είναι θεαματικά, ειδικά αν ληΤαυτόχρονα ο ασθενής λαμβάνει καθημερινή πολύωρη φθεί υπ’ όψιν το μικρό χρονικό διάστημα που διαρκεί θεραπεία επικεντρωμένη στις δραστηριότητες που τον η θεραπεία. δυσκολεύουν μέσα στην καθημερινή του ζωή.

Το σημαντικότερο εύρημα όμως είναι ότι τα αποτεΜέρος της θεραπείας αποτελεί και ένα πρόγραμμα λέσματα αυτά διατηρούνται για μήνες ή και χρόνια δραστηριοτήτων, που εκτελεί ο ασθενής στο σπίτι και μετά το τέλος της θεραπείας. που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες του. >>


e-Nήσος Κως

11

ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ Η CIMT; Η CIMT είναι κατάλληλη για παιδιά και ενήλικες που εμφανίζουν δυσκολία στην κίνηση κυρίως του ενός χεριού που μπορεί να έχει προκύψει ως συνέπεια νευρολογικής βλάβης είτε στον εγκέφαλο είτε σε περιφερικά νεύρα.

Αν και η CIMT εφαρμόζεται πρωτίστως σε περιπτώσεις ημιπληγίας (δυσλειτουργία του άνω και του κάτω άκρου της μιας πλευράς του σώματος), έχει καλά αποτελέσματα και σε περιπτώσεις τετραπληγίας, με εμφάνιση ιδιαίτερης δυσλειτουργίας στην μία πλευρά συγκριτικά με την άλλη και γενικότερα σε οποιαδήποτε κατάσταση, η κίνηση του ενός άνω άκρου περιορίζει τον ασθενή σημαντικά στην συμμετοχή του σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής.

Εγκεφαλική Παράλυση Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Πάρεση βραχιονίου πλέγματος (Μαιευτική Παράλυση) Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση Προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του ασθενή για συμμετοχή σε CIMT, γίνεται πάντα ενδελε- Η θεραπεία CIMT πραγματοποιείται μόνο από εξειχής αξιολόγηση από τον θεραπευτή. δικευμένους θεραπευτές που έχουν εκπαιδευτεί και έχουν έγκριση χορήγησης της μεθόδου. Η πιο εγκεκριΟι συνηθέστερες διαγνωστικές κατηγορίες που θα μένη μέθοδος χορηγίας της θεραπείας είναι ένα ενταμπορούσαν να επωφεληθούν από ένα πρόγραμμα τικό πρόγραμμα θεραπείας που περιλαμβάνει 15 επιCIMT είναι οι παρακάτω: σκέψεις (5 ημέρες την εβδομάδα, για 3εβδομάδες). πηγή: www.cimt.gr

ΚΩΣ - Μακρυγιάννη 1 & ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ

• τηλ. 22420 30228


12

Think ... Green !

e-Nήσος Κως

Σε αυτό το τεύχος, σκέφτηκα να ασχοληθώ με ένα προβληματισμό μου, που είναι πάνω από πρόσωπα και καταστάσεις. Θα μπορούσα να γεμίσω αυτή την σελίδα με χίλιες ανοησίες και να ήμασταν όλοι ευτυχισμένοι. Αντιθέτως θα μιλήσω για κάτι τελείως διαφορετικό. Ανήκω και εγώ όπως και πολλοί απο εσάς σε εκείνη την ομάδα των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το μέλλον του πλανήτη.

Η προστασία του περιβάλλοντος έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε σαν λαός τόσο το καλύτερο. Αλίμονο, ο Έλληνας δεν είναι χαζός. Γνωρίζει!

Η ημιμάθεια όμως είναι χειρότερη απο την αμάθεια και το άσχημο είναι οτι ο Έλληνας επιλέγει το πρώτο. Στο ποιος φταίει γι αυτό νομίζω οτι είναι ανούσιο να σταθούμε.

Βασίλης Βογιατζής Οικονομικός Σύμβουλος / Λογιστής - Φοροτεχνικός Η γνώση είναι δύναμη. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι η θέΑ' Τάξης ληση, πράγμα που πιστεύω οτι εμείς οι Έλληνες έχουμε. Άλλωστε αν θέλουμε, όλα τα μπορούμε. Όσο και να σας ακούγετε παράξενο ο Έλληνας έχει οικολογική συνείδηση. Απλά πρέπει να καλλιεργηθεί ώστε να ανθίσει. >>


e-Nήσος Κως

Προσωπικά δεν αισθάνομαι ο φτωχός συγγενής στην Ευρώπη και ούτε θέλω να αιωρείται αυτή η εντύπωση. Δεν καταλαβαίνω για ο Ολλανδός είναι φυσιολογικό να ανακυκλώνει μαζικά ενώ ο Έλληνας να αδυνατεί. Δειλά δειλά γίνονται βήματα προόδου στις συνήθειες μας ώστε να προστατεύουμε το περιβάλλον.

13

λάξουμε κοσμοθεωρία για να συμβάλλουμε στην δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για την ανθρωπότητα. Μπορούμε και με μικρές καθημερινές ενέργειες να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα, να μειώ-σουμε τον όγκο των απορριμάτων μας, να αποκτήσουμε σταδιακά εντονότερη οικολογική συνείδηση. Κανείς μας δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια.

Χρειάζεται όμως πολύ δουλειά ακόμη ώστε η προσπάθεια αυτή να μετουσιωθεί σε ουσιαστική δράση. Πιστεύω πολύ Όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε στην διασφάστον παράγοντα άνθρωπο. Ίσως να κάνω λάθος , ίσως να λιση ενός καλυτερου μέλλοντος . Αξίζει να προσπαείμαι ρομαντικός. Ο άνθρωπος είναι κινητήριος μοχλός θήσουμε τουλάχιστον. Άλλωστε για να πετύχεις στη

ζωή δεν χρειάζεται μόνο πρωτοβουλία... Το μόνο πράγμα στη ζωή που είναι εφικτό χωρίς προσπάθεια Στην εποχή της πληροφορίας που ζούμε το θέμα είναι να είναι η αποτυχία. αντιληφθείς την σημαντικότητα του μηνύματος. Ο Einstein έλεγε οτι το πρώτο βήμα για να λύσεις ένα πρό- Ή θα γράψουμε Ιστορία ή η Ιστορία θα μας γράψει βλημα είναι να αποδεχθείς την ύπαρξη του. Νομίζω ότι στο ποινολόγιο της. Δεν είμαι μοιρολάτρης για να καλό θα είναι να αρχίσουμε να διερωτώμαστε αν είμα- τα αφήνω όλα στην τυχαιότητα. Ο Μέρφυ υποστήριζε ότι τα πράγματα έχουν την τάση να πηγαίνουν στε έτοιμοι να τεθούμε προ των ευθυνών μας. απο το κακό στο χειρότερο. Γιατί να συμβάλλουμε και Η ζωή έχει ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο, ειρώνικο θα σκε- εμείς σε αυτό; Έχουμε 11.000.000 αιτίες να αποτύχουφτούν μερικοί να μας εκθέτει, πόσο μάλλον όταν εκθέ- με, αλλά ούτε μια δικαιολογία. των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

τουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας. Δεν χρειάζεται να αλ-


14

e-Nήσος Κως

Ο Ιπποκράτης έκανε εγχειρήσεις στον εγκέφαλο και στην καρδιά πριν από 2.500 χρόνια!

Γεννήθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα στο νησί μας, όπου και σπούδασε ιατρική, στο φημισμένο Ασκληπιείο. Μαθήτευσε κοντά σε σοφιστές, φιλοσόφους, αλλά και κοντά στον Ηρόδικο, που θεωρείται ο θεμελιωτής της ιατρικής γυμναστικής. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ξεκίνησε να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη, προκειμένου να επιμορφωθεί. Θεωρούσε ξεπερασμένο τον τρόπο που ασκούνταν η ιατρική μέχρι τότε και πίστευε πως ταξιδεύοντας, θα μπορούσε να εφοδιαστεί με την απαραίτητη γνώση, αλλά και εμπειρία για να εξασκήσει την ιατρική. Επιστρέφοντας στην Κω από ένα ταξίδι του στην Αίγυπτο, ξεκίνησε τον «πόλεμο» εναντίον της σχολής της Κνίδου, που είχε επικεφαλής τον γιατρό Ευρυφόντα. Η σχολή αυτή ήταν, μέχρι τότε, ότι ανώτερο υπήρχε και η γνώμη του Ευρυφόντα ήταν σεβαστή σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη σχολή της Κνίδου, η ιατρική ασκούνταν μέσα σε ναούς και ιερούς χώρους, ενώ τον ρόλο των γιατρών αναλάμβαναν ιερείς, που κρατούσαν μυστικές τις μεθόδους τους.

Το παν είναι η πρόληψη

Ο Ιπποκράτης ήταν καινοτόμος και πρωτοπόρος σε όλους τους τομείς. Πάνω από όλα ήταν επιστήμονας, που παρατηρούσε το αντικειμενό του, έκανε έρευνα και κατέγραφε τα συμπεράσματά του μεθοδικά.

Πίστευε ότι το παν είναι η πρόληψη και όχι η διάγνωση. Σε αυτή τη θέση, μάλλον, συνέτεινε το γεγονός, ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ανεπτυγμένες θεραπευτικές και φαρμακευτικές μέθοδοι, άρα το ζήτημα ήταν να προλάβει την εκδήλωση κάποιας ασθένειας.

Για την αρρώστια υποστήριζε, ότι υπάρχουν στάδια «γέννηση, εξέλιξη, θάνατος». Εντόπιζε την ασθένεια σαν πρόβλημα ολόκληρου του οργανισμού και όχι σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Γι΄ αυτό και η εξέταση, κατά τον Ιπποκράτη, έπρεπε να είναι εξονυχιστική.

Τόσο ο ίδιος, όσο και οι μαθητές του, εξέταζαν κάθε σημείο ενός ασθενή. Τα μαλλιά, τα μάτια, τα νύχια, την αναπνοή, τον ύπνο, τη φαγούρα, ακόμα και τα Οι ασθενείς δεν εξετάζονταν, αλλά κατέγραφαν οι ίδιοι δάκρυα, ήταν αντικείμενα μελέτης για τους «Ιπποτα συμπτώματα και τις παρατηρήσεις για την υγεία τους κρατικούς» γιατρούς. σε ειδικά δελτία και πρότειναν μόνοι τους τη θεραπεία. Ο Ιπποκράτης μελέτησε αυτά τα δελτία και αποκάλυψε τα Ιδιαίτερη έμφαση έδινε ο Ιπποκράτης στα υγρά του μυστικά της «ιερατικής» ιατρικής στην αγορά της Κω. σώματος, το αίμα, το φλέγμα, την κίτρινη και τη Ήταν το πρώτο «χτύπημα» εναντίον της σχολής της Κνί- μαύρη χολή. Θεωρούσε, πως η καλή υγεία ήταν αποδου. Η χαριστική βολή, όμως, του Ιπποκράτη, ήταν η τέλεσμα της σωστής αναλογίας των υγρών αυτών. ίδρυση της ιδιωτικής σχολής ιατρικής, στην οποία μπορούσε να μαθητεύσει όποιος ήθελε. Έτσι, απάλλαξε την ια- Γι’ αυτό, στις εξετάσεις του δοκίμαζε ακόμα και τα τρική από το μυστικισμό και τις δεισιδαιμονίες και πτύελα και τα ούρα των ασθενών. ξεκίνησε την οργανωμένη διδασκαλία της. >>

Ασθενής και θεραπευτής!


e-Nήσος Κως

15

Ο πρώτος που έλαβε υπ’ όψιν το περιβάλ- κράτης έδινε μεγάλη σημασία στην προετοιμασία του λον, τις εργασιακές συνθήκες και τον καιρό ασθενούς και του χειρουργείου. Στο έργο του Κατ’ ια-

Ξεχωριστή θέση στην ιατρική του Ιπποκράτη κατείχε η φύση. Κατά τον πατέρα της σύγχρονης ιατρικής, στον άνθρωπο ενυπάρχει μια ζωική δύναμη, που καθορίζει την ισορροπία του οργανισμού και δεν είναι άλλη από τη φύση. Γι’ αυτό, ερευνούσε το φυσικό περιβάλλον του ασθενή. Τον τόπο διαμονής, το κλίμα στο οποίο ζούσε,

αλλά και τις καιρικές μεταβολές του τόπου του. Η σωστή διατροφή και η δίαιτα ήταν επίσης βασικές προϋποθέσεις για την καλή υγεία του ανθρώπου. Λόγω της μαθητείας του κοντά στον Ηρόδικο, ο Ιπποκράτης έδινε μεγάλη σημασία στη φυσικοθεραπεία και στη βασική της μέθοδο, που είναι η μάλαξη. Κι όλα αυτά, πριν 2.500 χρόνια, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι, για να γίνουν καλά, προσεύχονταν στον Δία!

Οι χειρουργικές επεμβάσεις του Ιπποκράτη

Παρά τα σχεδόν ανύπαρκτα μέσα της εποχής του, ο Ιπποκράτης πραγματοποιούσε δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις. Εκείνος και οι μαθητές του, αντιμετώπιζαν με επιτυχία περιστατικά της ορθοπεδικής, της καρδιοχειρουργικής και της βασικής χειρουργικής. Ακόμα και επεμβάσεις στο ανθρώπινο κρανίο πραγματοποιούσε ο Ιπποκράτης, όπως διαβάζουμε σε αρκετά από τα έργα του. Εκτός από την ίδια την επέμβαση, ο Ιππο-

τρείον, περιγράφει αναλυτικά πώς πρέπει να ετοιμάζεται ο ασθενής πριν την επέμβαση, πώς αποστειρώνονται τα εργαλεία, πως διαμορφώνεται ο χώρος, αλλά και πώς χρησιμοποιείται το τεχνητό και το φυσικό φως κατά την επέμβαση.

Το ήθος των «Ιπποκρατικών»

Για τον Ιπποκράτη δεν αρκούσε μόνο η επιστημονική γνώση των μαθητών του. Ένας γιατρός έπρεπε να είναι φροντισμένος και καθαρός, για να μπορεί να φροντίσει τους άλλους. Γι’ αυτό συμβούλευε τους μαθητές του να προσέχουν το σώμα, αλλά και την εμφάνισή τους. Να φοράνε καθαρά και απλά ρούχα και να είναι εγκρατείς. Ο χαρακτήρας του γιατρού ήταν επίσης πολύ σημαντικός για τον Ιπποκράτη. Οι μαθητές του όφειλαν να είναι σοβαροί και σεμνοί, αλλά και να αστειεύονται με μέτρο. Να είναι αφιλοκερδείς, δίκαιοι και να αναγνωρίζουν τα λάθη τους. Να σέβονται τις γυναίκες, να μην πραγματοποιούν εκτρώσεις και να μην σχετίζονται με γυναίκες ασθενείς. Τέλος, να είναι ταπεινοί, καθόλου πονηροί και να μην αποκαλύπτουν ποτέ τα μυστικά των ασθενών τους. Η παγκόσμια αναγνώριση της προσφοράς του Ιπποκράτη στην ιατρική, δικαιολογεί απόλυτα και τον τίτλο του πατέρα της σύγχρονης ιατρικής. Πηγή: mixanitouxronou.gr https://bit.ly/2rU4AmX


e-Nήσος Κως

16

Ευεξία, Y γεία, O μορφιά για όλους! EDITORIAL: Σήμερα, όλο και περισσότεροι από μας, συνειδητοποιούμε ότι το μυστικό της αληθινής ευζωίας κρύβεται αλλού. Η αναζήτηση του "wellbeing" αποκτά παγκόσμιες διαστάσεις. Ή αλλιώς, σε απλά ελληνικά, η αναζήτηση της ισορροπίας, της αρμονίας, της υγείας και τελικά της ευτυχίας. Ο Πατέρας της Παγκόσμιας Ιατρικής Ιπποκράτης τα είχε επισημάνει όλα αυτά, χιλιάδες χρόνια πριν, από το πανάρχαιο νησί της Κω. Ο κ.Παύλος Δρόσος - ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη, βιωματική σχέση με τη φύση του τόπου μας και με βαθιά γνώση των σπάνιων φυσικών, βιολογικών θησαυρών, που κρύβει το νησί μας - πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να φυτέψει στα κτήματά του, στο Πυλί, το Θαύμα της Φύσης, που ονομάζεται αλόη! Σε αυτό το ταξίδι εξερεύνησης του θαύματος της αλόης, ο κ.Δρόσος είχε στο πλευρό του, όλη την οικογένεια.

Σήμερα, η Pandrosia είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που σε ένα πρώτο στάδιο, καλλιεργεί βιολογική αλόη, κορυφαίας ποιότητας. Στη συνέχεια, συνδυάζει δημιουργικά την αλόη με το σπάνιο φυσικό πλούτο, από φυτά και βότανα, που "κρύβει" η Κως. Στη συνέχεια, όλος αυτός ο βιολογικός πλούτος θα «σφραγιστεί» με προσοχή στα προϊόντα τους. Κορυφαία, φυσικά προϊόντα περιποίησης και διατροφής για το σύγχρονο άνθρωπο, σε όλον τον κόσμο. Για τον άνθρωπο, που αναζητά την μακροζωία, την καλή υγεία και ομορφιά, για τον εαυτό του και για όλους εκείνους, που φροντίζει και αγαπά. Εμείς συναντήσαμε την κόρη του, την Κρυσταλλένια Δρόσου για να μας πει όλα αυτά που κάνουν την Pandrosia γνωστή σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο!

αυτό το μεράκι, στην αγάπη που τρέφω για εκείνον και τον τόπο μου και σε αυτή την ευλογημένη Γη που έζησε και έδρασε ο Πατέρας της Παγκόσμιας Ιατρικής Ιπποκράτης, γεννήθηκε η Pandrosia. Και κάπου εκεί ξεκίνησε ένα υπέροχο ταξίδι που έχει ως βασικό άξονα το όραμά μας, ένα όραμα που οδηγεί κάθε μας βήμα ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΚΑΣ: Κρυσταλλένια ας μπού- και δεν είναι άλλο από υγεία, ομορφιά & ευεξία για με κατευθείαν στο θέμα μας: Pandrosia! Μια οικο- όλους. γενειακή επιχείρηση - μια υγιής, «πράσινη» εταιρία! Z.K: Αλήθεια πόσο "μαγική" είναι η αλόη; Όπως Πως ξεκίνησαν όλα; αναφέρεται και στο site σας, πρόκειται για το «μαΚΡΥΣΤΑΛΛΕΝΙΑ ΔΡΟΣΟΥ: Όλα ξεκίνησαν πριν γικό φυτό της αθανασίας», με ιστορία 4.000 χρόνων! από μερικά χρόνια όταν ο πατέρας μου, Παύλος, αποφάσισε να φυτέψει στα κτήματα μας στο Πυλί της Κω, Κ.Δ: Η αλόη είναι ένα γένος που περιλαμβάνει πάνω το Θαύμα της φύσης, που ονομάζεται αλόη. Το με- από 500 είδη ανθοφόρων, χυμωδών φυτών. Το ευρύράκι, η αγάπη και η ιδιαίτερη βιωματική σχέση με τη τερα γνωστό είδος είναι η Αλόη η γνησία (Aloe vera) φύση του τόπου του τον οδήγησαν στη δημιουργία και ονομάζεται έτσι επειδή καλλιεργείται ως η βασική του κτήματος αυτού, που αποτελεί και το “ησυχαστή- πηγή της λεγόμενης "αληθινής Αλόης" για διαφόρων ριό” του όπως συνηθίζει να λέει. Κάπου ανάμεσα σε ειδών φαρμακευτικούς σκοπούς. Ο χυμός - το τζελ -


e-Nήσος Κως

που δίνει το φυτό της αλόης είναι γεμάτο με πολύτιμα θρεπτικά και θεραπευτικά συστατικά περισσότερα από 150 σε αριθμό. Περιέχει αμινοξέα (τα οκτώ βασικά και άλλα μη βασικά), ανθρακινόνες (12 ανθρακινόνες βρίσκονται στο φλοιό της και έχουν αντιβιοτικές, βακτηριοκτόνες, αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες), ένζυμα (αμυλάση, καταλάση, αλκαλική φωσφατάση κ.α), λιγνίνη, μέταλλα (ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, νάτριο, ψευδάργυρος), σάκχαρα (μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες), μαλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, στεροειδή-λιπαρά οξέα, λεκτίνες και βιταμίνες (Α, Β, Β2, Β3, Β6, Β12, C, Ε).

17

τερα ευπαθές προϊόν του οποίου η “επεξεργασία” χρήζει ιδιαίτερης προσοχής έτσι ώστε όλες αυτές οι θεραπευτικές ιδιότητες να διατηρούνται και στα προϊόντα που παράγονται βάσει αυτής.

Z.K: Η Pandrosia παράγει προϊόντα για διατροφή αλλά και για περιποίηση; Σωστά;

Κ.Δ: Η Pandrosia αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση ευζωίας, που ξεκινά από την Κω, το νησί του Ιπποκράτη και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Έτσι, όπως η αλόη δρα θεραπευτικά τόσο εξωτερικά (σε δερματικές παθήσεις, σε εγκαύματα, σε ουλές, ρυτίδες, ξηροδερμία, σε επούλωση πηγών κ.α.) όσο κι εσωτερικά (αποτοξινώνει τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ευνοεί την ανάπτυξη νέων, υγιών κυττάρων, κατευνάζει το νευρικό σύστημα, καθαρίζει το πεπτικό σύστημα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καταπολεμά το στρες, βελτιώνει την εμφάνιση, χαρίζει ενέργεια, ζωντάνια και μια βαθιά αίσθηση ευεξίας) έτσι και η pandrosia με βάση αυτό το θαυματουργό φυτό είναι εδώ για να δώσει μία ολοκληρωμένη πρόταση υγείας, εσωτερικά και εξωτερικά.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως, όχι άδικα, αποτελεί το αρχαιότερο φαρμακευτικό φυτό και οι θεραπευτικές της ιδιότητες ήταν γνωστές σε πληθώρα αρχαίων λαών (Αζτέκοι, Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ινδοί, Κινέζοι, Πέρσες) οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αυτό το μαγικό φυτό, με τις θαυμαστές ιατρικές ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο που στην αρχαία Ελλάδα, η αλόη συμβόλιζε την ομορφιά, την υπομονή, την τύχη και την υγεία και ο ίδιος ο Ιπποκράτης έχει περιγράψει αρκετές από τις θεραπευτικές της ιδιότητες και τη χρησιμοποιούσε Με προϊόντα διατροφής που έχουν ως βασικό άξονα το χυμό ο οποίος και λανσάρεται τον ερχόμενο μήνα και ο ίδιος σε πολλές από τις θεραπείες του. και είναι εδώ για να καλύψουν κάθε ανάγκη του σύγ>> Ωστόσο, το τζελ (ο χυμός) της αλόης είναι ένα ιδιαί- χρονου ανθρώπου, σε όλον τον κόσμο.


18

e-Nήσος Κως

λεσματικών προϊόντων όσο και στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, οι οποίες αποτελούν αποτέλεσμα έρευνας που προέκυψε σε συνεργασία με την επιστημονική μας ομάδα.

Σε όλα τα προϊόντα Pandrosia, χρησιμοποιούμε ως πρώτη ύλη, την κορυφαίας ποιότητας, βιολογική αλόη που καλλιεργούμε στα κτήματα μας στην Κω, δίχως το παραμικρό ίχνος προσμίξεων από εισαγόμενο συμπύκνωμα αλόης. Από τον βιολογικό αυτό θησαυρό, αποσπούμε τη μέγιστη ποσότητα και τη βέλτιστη ποιότητα με τις πλέον καινοτόμες και ασφαλείς μεθόδους. Ως εκ τούτου, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε από τα πιο ποιοτικά εκχυλίσματα οργανικού τζελ αλόης από το πολύτιμο αυτό φυτό.

Για τον άνθρωπο, που αναζητά την μακροζωία, την καλή υγεία και ομορφιά, για τον εαυτό του και για όλους εκείνους, που φροντίζει και αγαπά. Τα προϊόντα δερμοκαλλυντικών αποτελούν φυσικά προϊόντα, με τη μέγιστη δυνατή περιεκτικότητα σε φυσικό τζελ βιολογικής αλόης. Mε βιολογικό λάδι ελιάς, εκχυλίσματα μελιού και φυσικά συστατικά. Τα προϊόντα περιποίησης σώματος και μαλλιών Pandrosia, ενυδατώνουν βαθιά, και καταπραΰνουν άμεσα. Προσφέρουν θρέψη, τόνωση και προστασία. Eίναι χωρίς parabens • προπυλενογλυκόλη (propylene glycol) • παραφινέλαιο (parafin oil) • χρώματα και βέβαια δερματολογικά ελεγμένα. Τέλος άφησα το κομμάτι του χυμού ο οποίος λανσάρεται σε ένα μήνα και αποτελεί ένα καινοτόμο, απόλυτα φυσικό προϊόν (φωτο σελ.21).

Πρόκειται για ένα χυμό χωρίς συντηρητικά χωρίς ζάχαρη και χωρίς κανένα πρόσθετο Ε. Είναι το πλέον φυσικό προϊόν το οποίο με τον τρόπο που το παράγουμε και βέβαια μη προσθέτοντας κανένα πρόσθετο Ε, σου προσφέρει όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης που περιγράψαμε προηγουμένως.

Στην Pandrosia, η συγκέντρωση του θαυματουργού τζέλ της αλόης γίνεται με απόλυτα χειρωνακτικό τρόπο. Τα έμπειρα ανθρώπινα χέρια είναι το μόνο “εργαλείο”, που χρησιμοποιούμε για να συγκεντρώσουμε τον μαγικό χυμό του φυτού, χωρίς να το “τραυματίσουμε”. Τα φύλλα, που επεξεργάζονται αμέσως μετά την συγκομιδή και με προσεκτικό φιλετάρισμα, αφαιρείται το εξωτερικό φύλλο και παραμένει το καθαρό τζέλ. Το τζέλ αλόης διατηρείται ωμό και ακατέργαστο – δεν παστεριώνεται – και έτσι δεν μειώνεται η δράση του από τις υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούν αλλοίωση των δραστικών ουσιών. Στην συνέχεια αυτό το καθαρό, ωμό, ακατέργαστο τζέλ αλόης συσκευάζεται, σφραγίζεται και ψύχεται. Μετά από πολύ σκέψη επιλέξαμε να μην παστεριώνουμε το δικό μας τζέλ παρόλο που η συντήρηση και η μεταφορά του είναι πολύ ακριβότερη. Στην Pandrosia κάνουμε ότι μπορούμε για να σας παράγουμε τα πιο αγνά, δραστικά και αποτελεσματικά προϊόντα, και για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να κρατήσουμε την ποιότητα της πρώτης ύλης – αυτό το πολύτιμο τζέλ αλόης – στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα.

Κλείνοντας αυτό το κομμάτι θα ήθελα να τονίσω ότι στην Pandrosia σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και διασφάλισης ποιότητας των προϊόντων σύμφωνα με τα πολλαπλά πρωτόκολλα εσωτερικής διαπίστευσης ανάλογα με το είδος της παZ.K: Που συναντάμε την καινοτομία ως λέξη και ραγωγής. πράξη, στα δικά σας προϊόντα και που διαφέρει η αλόη της pandrosia από τα υπόλοιπα σκευάσματα Z.K: Φέτος συμμετείχατε στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ-2019, αλόης του εμπορίου; το οποίο να πούμε ότι μας χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί ξεχώριζε (και από άποψη φιλοξενίας) και καΚ.Δ: Η καινοτομία των προϊόντων της Pandrosia έγκει- ταφέρατε να γεμίσετε μαζί με το εκθεσιακό περίται τόσο στη δημιουργία νέων, καινοτόμων και αποτε>>


e-Nήσος Κως

πτερο της "Κωακής Γης" - Κωακά "αρώματα" και "γεύσεις", ολόκληρη την έκθεση. Μάλιστα το greekgastronomyguide.gr σας ξεχώρισε ως ένα από τα 12 προϊόντα που τους εντυπωσίασαν σε ολόκληρη την ΕΞΠΟΤΡΟΦ. Τώρα ετοιμάζεστε για την FOODEXPO-2019. Πόσο σημαντική είναι η εξωστρέφεια και η επικοινωνία των προϊόντων και ειδικά των νέων και καινοτόμων προϊόντων; Κ.Δ: Κάθε επιχείρηση, πρέπει να στραφεί και να αφομοιώσει πρακτικές εξωστρέφειας, ώστε να υιοθετήσει πρακτικές καινοτομίας και να καταστεί πιο ανταγωνιστική και αποδοτική στη λειτουργία της.

19

δομένου ότι η επιχείρηση, καταφέρνει να αποκτήσει διαφοροποιημένη ταυτότητα στην συνείδηση των πελατών της ή καταναλωτών της. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο τελικός στόχος κάθε επιχείρησης, που είναι η απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος έναντι του ανταγωνισμού, η μεγιστοποίηση των κερδών της και η απόκτηση φήμης και πελατείας. Συμπερασματικά λοιπόν θα έλεγα ότι η εξωστρέφεια και η καινοτομία είναι χρήσιμα εργαλεία, που με την σωστή χρήση δίνουν την δυνατότητα για επαγγελματική επιτυχία!

Ζ.Κ: Γίνεται τα τελευταία χρόνια μία αξιόλογη προσπάθεια από την Δημοτική Αρχή Οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσω της "Γιορτής γααναπτύσσοντας πρακτιστρονομίας & τοπικές εξωστρέφειας, μποκών προϊόντων", η ρούν να αναπτύξουν ένα Κως με την "ευλογημένη γη" να προβάλει διαφοροποιημένο χαρόλα τα τοπικά προτοφυλάκιο πωλήσεων, σε ϊόντα της σε επισκέπένα ευρύ και πολυπληθές τες του νησιού. Εσύ νέο αγοραστικό κοινό, ως νέος άνθρωπος και δημιουργώντας συνθήκες ως παραγωγός τοπιανάπτυξης και επίτευξης κών προϊόντων, που του στόχου τους, που είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους. Ταυτόχρονα οι επι- συμμετέχεις ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, πως χειρήσεις αυτές διαθέτοντας νέους οικονομικούς πό- τη "βλέπεις"; ρους θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις για νέα τεχνολογία και διαδικασίες εξοικονόμησης κόστους Κ.Δ: Κάθε γιορτή η οποία προάγει την τοπική γακαι έτσι τα προϊόντα τους θα αυξήσουν την ανταγωνι- στρονομία ,τόσο μέσω των προϊόντων όσο και μέσω στικότητα αλλά και την αποδοτικότητά τους, ενώ η επι- των δημιουργών (σεφ, μαγείρων κ.τ.λ) δεν μπορεί να χείρηση θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τυχόν ευκαιρίες παρά να είναι ένα ευχάριστο και ενθαρρυντικό γεγονός. που θα τις παρουσιαστούν. Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια από το Δήμο Κω σε συνεργασία με φορείς του νησιού μας για να προβληθεί η τοπική γαστρονομία και τα προϊόντα που παράγει ο πρωτογενής τομέας του νησιού μας, αποτελεί μία εξαιρετική προσπάθεια. Προσωπικά είχαμε την τύχη και την τιμή ως εταιρεία να συμμετέχουμε το καλοκαίρι του 2018 για πρώτη χρονιά στη «Γιορτή γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων» και ήταν ιδιαίτερη η χαρά μας. Η εμπειρία που αποκόμισα ήταν εξαιρετική. Ήταν μία γιορτή που συμμετείχαμε όλοι οι Κώοι παραγωγοί και δημιΌλες αυτές οι καινοτομίες, τις πιο πολλές φορές επιφέ- ουργοί με έντονο το κομμάτι της συνεργασίας και της ρουν αύξηση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων δε- αγάπης για το ίδιο πράγμα - την προώθηση και την >>

Η επικοινωνία των προϊόντων και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές, είναι πλέον μία σχετικά εύκολη διαδικασία ενώ η θέση των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τα έσοδά τους ενισχύονται σημαντικά αν και το τελικό παραγόμενο προϊόν είναι καινοτόμο! Οι νέες ιδέες τόσο στην παραγωγική διαδικασία, όσο ακόμη και στο ίδιο το παραγόμενο προϊόν εμπεριέχουν μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης κόστους και χρόνου, ενώ μεγιστοποιείται η ποιότητα που λαμβάνουν οι τελικοί καταναλωτές.


20

προβολή του ευλογημένου τόπου μας, της Κω.

e-Nήσος Κως

ιστορία και με ιδιαίτερη ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ γιάτρευε και δίδασκε ο Πατέρας της ιατρικής Δεν είναι τυχαίο που το «4th local products expo» βρα- με βότανα και καρπούς που παρήγαγε αυτός ο τόπος. βεύτηκε από τα Tourism Awards 2018 δίνοντας μία Επομένως υπάρχει και η ανάγκη και ο χώρος και ο άλλη δυναμική σε μία γιορτή που τείνει να γίνει θε- τρόπος θεωρώ για νέους ανθρώπους να δράσουν, να σμός. δημιουργήσουν και να αξιοποιήσουν αυτόν τον τόπο. Ζ.Κ: Θα έπρεπε οι νέες γενιές της Κω να κινηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση; Δηλαδή αξιοποίησης της Ζ.Κ: Κως, Οικογένεια, Μαθητικά χρόνια, Μπά"ευλογημένης γης" μας; σκετ, Σπουδές, Μαθηματικός, Μετσόβιο και Διδακτορικό, Pandrosia... Tι "σημαίνουν" όλα αυτά για Κ.Δ: Νέοι με ακαδημαϊκή μόρφωση βλέπουν σήμερα σένα και πόσο δύσκολο ήταν και είναι να "μοιράτην επαρχία ως «Γη της Επαγγελίας», η οποία μπορεί ζεσαι" ανάμεσα σε Αθήνα και Κω; να τους προσφέρει μια καλύτερη ζωή. Θέλουν να καινοτομήσουν στην επιχειρηματικότητα. Έτσι όλο και πε- Κ.Δ: Είναι πολύ δύσκολο να σου απαντήσω τι σημαίρισσότεροι Έλληνες στρέφονται στον πρωτογενή τομέα νουν όλα αυτά ξεχωριστά για εμένα. Είναι δύσκολο και μία βόλτα στην ελληνική επαρχία αποδεικνύει τη γιατί όλα αυτά που αναφέρεις αποτελούν μία ξεχωμεγάλη στροφή σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής πολλών ριστή διαδρομή για εμένα, οπότε η ανάλυση του τι συμπατριωτών μας. Εξάλλου η πρωτογενή παραγωγή «σημαίνει» κάθε τι από αυτά ίσως δεν φτάνει ή/και πάντοτε αποτελούσε για τη χώρα συγκριτικό πλεονέ- δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε μία απάντηση (χαμόκτημα. Νέοι με πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους α- γελο). φήνουν την πόλη και επιστρέφουν στη γη, για να την καλλιεργήσουν και να εκθρέψουν ζώα, ενώ η πλειονό- Θα μπορούσα ενδεχομένως να εντοπίσω τα κοινά τητα αυτών ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργειες. Η στοιχεία όλων αυτών που συνυπάρχουν σε ό,τι κι αν ελληνική ύπαιθρος, ο πρωτογενής τομέας ήταν αυτός καταπιάνομαι στη ζωή μου. Αυτά διαμορφώθηκαν που δεκαετίες στήριξε την ελληνική οικονομία, αυτό βάσει της οικογένειάς μου και των βιωμάτων που είχα ως παιδί (μαθητικά χρόνια και Αθλητισμός) που λέμε σήμερα πραγματική οικονομία. στον τόπο μας, την Κω. Θα ξεκινήσω λοιπόν με την Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται λοιπόν η απάντησή αγάπη για τον τόπο μου και για την οικογένεια μου μου. Αν λάβω και ως δεδομένο ότι ερωτώμαι για μία Γη που αυτά τα δύο αποτελούν τον πυρήνα αυτού που ευλογημένη, την Κω. Ο τόπος μας είναι ένας τόπος με είμαι και πορεύομαι ως άνθρωπος. Σε αυτά τα δύο


e-Nήσος Κως

21

προσέφερε τα μέγιστα και η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό μέσω του οποίου διδάχθηκα την πειθαρχεία, την ομαδικότητα και την αφοσίωση στο στόχο.

Η διαμόρφωσή μου ως άνθρωπο με βασικά τα παραπάνω δεδομένα και χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με το πάθος, την έντονη επιθυμία για δημιουργία και την έμπνευση οδήγησαν στην ακαδημαϊκή μου πορεία, με τελικά την απόκτηση του διδακτορικού μου διπλώματος και την ενασχόλησή μου με τη διδασκαλία στο Ε.Μ.Π. αλλά και στη δημιουργία της Pandrosia. Και αυτό είναι και το σημαντικότερο δημιούργημα και δεν σου κρύβω είναι και αυτό στο οποίο έχω ιδιαίτερη αγάπη. Ο λόγος είναι ότι η Pandrosia είναι αυτή που συνδυάζει και ενώνει όλα τα παραπάνω με μία λέξη… την Κω, την οικογένεια, την ομαδικότητα, την ακαδημαϊκή μου έρευνα και όλα αυτά με περίσσιο πάθος, έμπνευση και μεράκι!

Ζ.Κ: Τα προϊόντα σας ταξιδεύουν και εκτός του νησιού μας. Στην Αθήνα τα συναντώ στα πιο γνωστά και καλά καταστήματα που έχουν ως σημείο αναφοράς τα νέα ("ψαγμένα") βιολογικά προϊόντα και πρέπει να σου εξομολογηθώ ότι νιώθω πολύ όμορφα ως Κώος. Μελλοντικά σχέδια και στόχοι για την Pan- θα τις αντιμετωπίζω με πάθος και αγάπη. Κάθε κύdrosia, αλλά και για σένα προσωπικά; κλος που ολοκληρώθηκε κάτι μου δίδαξε. Ο απολογισμός όλων αυτών των κύκλων είναι και αυτός που Κ.Δ: Απαντώντας σε αυτή την ερώτηση νιώθω σαν γοουσιαστικά «θέτει» τον επόμενο μου στόχο. Θα μείνω νιός που μεγαλώνει το παιδί του. Αυτό που θα ήθελα λοιπόν στο ότι κάποιος ξέρει που πηγαίνει όταν θυλοιπόν για την Pandrosia είναι ό,τι και ένας γονιός που μάται από που έρχεται, από που έχει περάσει. Θα σου βλέπει το παιδί του να μεγαλώνει. Να είναι υγιής και πω λοιπόν κλείνοντας ότι τελικά ο ουρανός δεν είναι να μεγαλώνει με ευημερία. Και αυτό το παιδί είναι παιτο όριο, είναι μόνο η αρχή. δί όλης της Κω. Αυτό είναι που βλέπω και που χαίρομαι όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Το γεγονός ότι Ζ.Κ: Τέλος αφού σε ευχαριστήσω γι αυτή τη συνάνόλοι μαζί οι Κώοι βλέπουμε το παιδί μας να μεγαλώνει τησή μας - όπως σε κάθε συνέντευξη μας - τον τεκαι να εξελίσσεται, το στηρίζουμε και καμαρώνουμε λευταίο λόγο τον έχει η/ο καλεσμένη/ος μας. Σε ευόλοι μαζί με τις επιτυχίες του. χαριστούμε και σας ευχόμαστε να πραγματοποιΜελλοντικά σχέδια υπάρχουν πολλά και σε διάφορες κατευθύνσεις. Θα αρκεστώ στην παρούσα φάση με το στόχο που θέτουμε ως εταιρεία και αποτελεί το βασικό άξονα της φιλοσοφίας μας. Να προσφέρουμε ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα για τους καταναλωτές που μας αγαπούν και μας εμπιστεύονται. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ προσωπικά είναι ότι όλη η οικογένεια της Pandrosia και οι συνεργάτες της δεσμεύονται πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ώστε κάθε προϊόν, που υπογράφουν με υπερηφάνεια, θα κάνει ό,τι υπόσχεται και θα υπερβαίνει τις προσδοκίες του καταναλωτή, που το επιλέγει και το εμπιστεύεται. Προσωπικά όλες τις προκλήσεις τις αντιμετώπιζα και

ηθούν όλοι οι στόχοι σας και η Pandrosia της Κω, να ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο!

Κ.Δ: Θα κλείσω περιγράφοντας την αποστολή όλης της οικογένειας της Pandrosia η οποία δεν είναι άλλη από να παρέχει σε όλους μία ολοκληρωμένη πρόταση, που αποδεδειγμένα χαρίζει καλή υγεία και ευζωία σε όλους. Ξεκινάμε από την πατρίδα μας την Κω, το νησί του Ιπποκράτη και απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο.

Ευχαριστώ για την όμορφη συζήτηση. Εις το επανιδείν. Photo: F/B Pandrosia & www.pandrosia.gr


22

Ἀπόκριες: Μία ἰδιότυπη περίοδος

e-Nήσος Κως

1. Τήν πρώτη Κυριακή τοῦ Τελώνου καί τοῦ Φαρισαίου, ἡ ὁποία ἀναφέρεται

στόν θεωρούμενο ἠθικά ἄμεμπτο Φαρισαῖο, ὁ ὁποῖος εἶναι ἐγωιστικά κλεισμένος σέ ἕναν κόσμο αὐτοϊκανοποίησης καί τόν ἁμαρτωλό Τελώνη, ὁ ὁποῖος ἀνακαλύπτει τή μετάνοια καί βγαίνοντας ἀπό τό καβούκι τοῦ ἐγωισμοῦ ἀναζητᾶτή συγχώρηση καί τήν βρίσκει μαζί μέ τή σωτηρία.

2. Τή δεύτερη Κυριακή μία ἐξίσου ἐντυπωσιακή εὐαγγελική περικοπή, τοῦ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τον κ.Αθανάσιο

Μουστάκη μπορείτε να τον διαβάζετε στο προσωπικό του blog: www.amoustakis.wordpress.com ή στο ενημερωτικό μας site: www.nisoskos.gr και την προσωπική του στήλη.

Μία ἀπό τίς πλέον περίεργες καί σημειολογικά φορτισμένες περιόδους τοῦ ἔτους εἶναι ἀναμφίβολα οἱ Ἀπόκριες.

Ἐκκλησιαστικά ἡ περίοδος αὐτή λέγεται «Τριώδιο» καί διαρκεῖ τρεῖς ἑβδομάδες, οἱ ὁποῖες προηγοῦνται τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς πού μᾶςὁδηγεῖ στό Πάσχα.

Στήν πραγματικότητα Τριώδιο ὀνομάζεται τό ἐκκλησιαστικό βιβλίο πού περιλαμβάνει ὕμνους καί τροπάρια πού ψάλλονται κατά τή διάρκεια αὐτῆς τῆς περιόδου. Ἡ χρήση του ξεκινᾶ στόν Ἑσπερινό τοῦ Σαββάτου τῆς Κυριακῆς τοῦ Τελώνου καί Φαρισαίου καί ὁλοκληρώνεται τό πρωί τοῦ Μεγάλου Σαββάτου. Ἡ περίοδος αὐτή εἶναι καθαρά προπαρασκευαστική γιά τή Μεγάλη Σαρακοστή ὅπως διαπιστώνουμε ἀπό τά τροπάρια πού ψάλλονται, ἀλλά καί ἀπό τίς εὐαγγελικές περικοπές πού διαβάζονται:

Ἀσώτου, μᾶς δείχνει καί πάλι ὅτι ὁ δρόμος τῆς μετάνοιας εἶναι καί πρέπει πάντοτε νά παραμείνει ἀνοικτός: ὁ νεώτερος γιός, τῆς παραβολῆς, ζητᾶ τό μερίδιό του ἀπό τήν πατρική περιουσία, ὁ Πατέρας, πού εἶχε κάθε δικαίωμα νά τό ἀρνηθεῖ, τοῦ τό δίνει, ἐκεῖνος τό παίρνει, τό σπαταλᾶ, ἀντιμετωπίζει προβλήματα βιοπορισμοῦ, ἔρχεται σέ συναίσθηση, μετανοεῖ καί ἐπιστρέφει στήν πατρική οἰκία ὄχι γιά νά ἐνταχθεῖ καί πάλι στήν οἰκογένεια ὡς μέλος της, ἀλλά γιά νά ζήσει κοντά της δουλεύοντας ὡς δοῦλος μέ ἀντάλλαγμα νά ἔχει ἕνα κομμάτι ψωμί νά τρώει. Ἡ μετάνοιά του, βρίσκει πρόθυμη ἀνταπόκριση ἀπό τόν Πατέρα, ὁ ὁποῖος τόν ἀγκαλιάζει καί τόν περιβάλει μέ κάθε τιμή κάνοντάς τον καί πάλι γιό του. Δύο σημεῖα κυριαρχοῦν: ἡ μετάνοια τοῦ γιοῦ καί ἡ εὐσπλαχνία τοῦ πατέρα.

3. Διαβάζεται ἡ εὐαγγελική περικοπή τῆς Κρίσεως. Σέ αὐτή ὁ Χριστός τονίζει

ὅτι κάθε ἄνθρωπος θά κριθεῖ ἀνάλογαμέ τά ἔργα του, ἀπό τό πόσο βοήθησε, στήριξε, συμπαραστάθηκε καί, ἐν γένει, ἀνακούφισε τόν πλησίον. Ὁ Χριστός μέ τή διδασκαλία Του μᾶς δίνει καί πάλι τό στίγμα τῆς ἀγάπης ὡς ὁδοδείκτη γιά νά προευόμαστε στή ζωή.

4. Καί πάλι ἀναφέρεται στή συγνώμη πρός τούς συνανθρώπους μας, ἀλλά

κυριαρχεῖ τό θέμα τῆς νηστείας καί πῶς πρέπει νά γίνεται δίχως νά βλάπτει: μέ ἁπλότητα, εἰλικρίνεια, δίχως ὑποκρισία καί νά μήν στοχεύει νά μᾶς ἐπαινέσουν οἱ γύρω μας, ἀλλά νά αὐξήσουμε τήν ἀγάπη πού πάντοτε παραμένει ὁ κύριος στόχος κάθε πράξης μας.

Μέ ὅσα συνοπτικά σημειώσαμε διαπιστώνουμε ὅτι πρόκειται γιά μία περίοδο περισυλλογῆς καί ἐνδοσκόπησης, ἡ ὁποία λειτουργεῖ εἰσαγωγικά


e-Nήσος Κως

23

στή Μεγάλη Σαρακοστή. Εὔλογο εἶναι νά γεννηθεῖ ἡ ἀπορία πῶς σχετίζονται αὐτά μέ τίς μεταμφιέσεις καί τόν τρόπο πού συνήθως ἑορτάζεται, ἤ καλύτερα ἑορταζόταν, ἡ Ἀποκριά.

ογραφική, κοινωνιολογική καί ἀνθρωπολογική ἔρευνα τήν ἱστορική ἀφετηρία τῶν συσχετισμῶν αὐτῶν, στήν πραγματικότητα, γενικεύοντας καί ἁπλοποιώντας κάπως τά πράγματα, μποροῦμε μέ Πρόκειται γιά ἕνα ἀρκετή βεβαιότητα πολιτιστικό παράνά ποῦμε ὅτι οἱ δοξο, τό ὁποῖο βέἡμέρες αὐτές θεβαια μπορεῖ νά ἑρμηνευθεῖ. Τό παράδοξο διακρίνεται ραπεύουν τή γενικότερη τάση τοῦ ἀνθρώπου νά ἤδη ἀπό τόν συνήθη χαρακτηρισμό τῆς περιόδου: ὑποδυθεῖ κάτι πού δέν εἶναι καί νά ζήσει, ἔστω γιά λίγο, Ἀπόκριες ἤ Ἀποκριά ἤ Καρναβάλι. καταστάσεις πού σέ φυσιολογικές συνθῆκες δέν θά τολμοῦσε. Οἱ ὅροι αὐτοί σημαίνουν «ἀποχή ἀπό τό κρέας» καί στήν πραγματικότητα ἀποτελοῦν τήν ὀνομασία τῆς τρί- Εἶναι γνωστό ὅτι κατά τή ρωμαϊκή, ἀλλά καί τή βυζαντης Κυριακῆς τοῦ Τριωδίου, Κυριακή τῆς Ἀπόκρεω, ἡ τινή, ἐποχή ὑπῆρχαν ἑορτές στίς ὁποῖες οἱ δοῦλοι γίὁποία εἶναι καί ἡ τελευταία ἡμέρα κρεοφαγίας πρίν ἀπό νονταν ἀφέντες καί τό ἀνάποδο. Ἀμέσως μετά τήν τό Πάσχα πού ἀκολουθεῖ σέ λιγότερο ἀπό δύο μῆνες. ἑορτή τά πράγματα ἐπανερχόταν στήν πρότερη, κανοἈντιστοίχως, ἡ τελευταία Κυριακή, ἡ τέταρτη, λέγεται νική, κατάσταση. Τέτοιες ἡμέρες λειτουργοῦσαν ὡς Τυρινή, καί μέ αὐτή ὁλοκληρώνεται ἡ περίοδος τῆς κα- ἀσφαλιστικές δικλεῖδες σέ μία σκληρή ζωή καί προσέτάλυσης σέ γαλαφεραν ψεύτικη ἐλκτοκομικά, καθώς πίδα, ἀφήνοντας ὅλη τήν ἑβδομάδα, μία ἐπίγευση μεκαί Τετάρτη καί Παγαλείου σέ αὐτούς ρασκευή, τρώγονπού δέν ἐπρόκειτο ται τά πάντα ἐκτός ποτέ νά τό ζήἀπό κρέας. σουν.

Ἡ πρώτη ἡμέρα μετά τήν Κυριακή αὐτή, τῆς Τυρινῆς, εἶναι ἡ Καθαρά Δευτέρα, ἡ πρώτη ἡμέρα τῆς νηστείας.

Αὐτή ἡ τάση, γιά εἰκονική συμμετοχή στή χλιδή πού ζοῦν ἄλλοι, πού σήμερα καλύπτεται μέ ἄλλους τρόπους (π.χ. lifestyle περιοδικά, σαΠῶς ὅμως ἀπό πουνόπερες στήν περίοδος προετηλεόραση, χρήση τοιμασίας γιά τή μαϊμοῦ προϊόντων νηστεία τό Τριώκουτσομπολίστιδιο συνδέθηκε μέ μεταμφιέσεις καί ξεφάντωμα; κες ἐκπομπές) ἦταν ἀναγκαία καί γι᾿ αὐτό συνέχισε νά ὑπάρχει καί μετά τήν πτώση τοῦ βυζαντίου, κατά τήν Ἡ τάση αὐτή προφανῶς δέν προέρχεται ἀπό τήν περίοδο τῆς τουρκοκρατίας. Βέβαια, εἶχε πλέον πλήὀρθόδοξη διδασκαλία, κάθε ἄλλο. Πάντως, ἄν καί σέ ρως ἀποκοπεῖ ἀπό τίς ἀρχαῖες ρίζες της, ἀλλά γενικές γραμμές εἶναι εὔκολο νά προσδιορίσουμε μέ λα- διατηροῦσε τή δυναμική της, ἡ ὁποία ἐνισχύθηκε >>


24

e-Nήσος Κως

καί διαφόρων φορέων οἱ ἑορτασμοί τῆς Ἀποκριᾶς, σέ προσωπικό ἐπίπεδο μᾶλλον ἀτονοῦν καί χάνουν τόν στόχο τους: εἶναι ἄχρωμοι, τυποποιημένοι, δίχως ἔμπνευση, δίχως ζωντάνια. Συχνά ἐξαντλοῦνται σέ μία φολκλορική ἀναβίωση /ἀναπαράσταση πού μικρή σχέση ἔχει μέ Ἡ αἰτία ἐπιλογῆς τῆς περιόδου τοῦ Τριωδίου, καί τά ἤθη καί τά ἔθιμα, ὅπως τελοῦνταν στίς κοιτίδες τους ὄχι κάποιας ἄλλης, νομίζω εἶναι σχετικά προφα- ἀπό τόν λαό μας. νῆς: ἀμέσως μετά θά ξεκινοῦσε ἡ περίοδος τῆς αὐστηρῆς νηστείας, δίχως γλέντια, χορούς, τρα- Στό σημεῖο αὐτό ὀφείλουμε νά θέσουμε τό γούδια, μέ πολύ λιτό φαγητό, δίχως νά τελοῦνται ἐρώτημα ἐάν πρέπει νά σταματήσουν αὐτές οἱ γάμοι, πού ἔδιναν στούς ἀνθρώπους τῆς ὑπαίθρου προσπάθειες. Ἡ ἀπάντηση, πιστεύω, πρέπει νά μία δυνατότητα διασκεδάσεως, κ.λπ. Οἱ ἄνθρωποι, εἶναι ἀναμφίβολα ἀρνητική, καθώς οἱ ὀργανωμένες λοιπόν, ἤθελαν νά πάρουν μία ἐνισχυμένη δόση δια- ἀναβιώσεις καί ἀναπαραστάσεις διατηροῦν στοισκεδάσεως γιά νά ἔχουν νά λένε καί νά θυμοῦνται τίς χεῖα ἔστω παλαιᾶς ζωντάνιας τῶν ἐθίμων καί τά τραχιές ἡμέρες τῆς Σαρακοστῆς, ἐνῶ περίμεναν Ἀνάσ- γνωρίζουν στούς νεώτερους, οἱ ὁποῖοι, σέ τελική ταση καί ἄνοιξη νά κάνουν τήν ἐμφάνισή τους πίσω ἀνάλυση, δέν εἶναι δυνατό νά προκρίνουμε πῶς ἀπό τό πέπλο τοῦ χειμῶνα. θά τά χειριστοῦν: μπορεῖ καί νά πάλι νά τά ζωντανέψουν,νά τά κάνουν μέρος τῆς Ἄν προσπαθήσουκαθημερινότητάς με νά ἀναπαρατους, ἀκόμη καί στήσουμε μία οἰκοσέ ἐντελῶς διαγενειακή σκηνή μεφορετικές συντά τίς ἀπόκριες, ἕθῆκες ἀπό τούς να βράδυ, σ᾿ἕνα προγόνους μας. χωριό τῆς Ἑλλάδας πρίν ἀπό ἑὍπως εἴπαμε, οἱ κατό καί περισσόσυνθῆκες πού γέτερα χρόνια, νομίννησαν τά ἔθιμα, ζω ὅτι πέρα ἀπό τά π.χ. τῆς Ἀποκριτρέχοντα ζητήματα ᾶς, ἄλλαξαν, δέν καθημερινοῦ βιογνωρίζουμε ὅμως πορισμοῦ τό μοναπῶς θά ζυμωθοῦν δικό θέμα συζήτητά παλαιά ἔθιμα σης θά ἦταν τί ἔμέ τίς νέες συνκανε ὁ ἕνας κι ὁ θῆκες καί τί ἀποἄλλος συγχωριανός στά ἀποκριάτικα γλέντια. Μ᾿ αὐτόν τόν τρόπο θά τέλεσμα θά δώσουν. ἔσπρωχναν τόν χρόνο μέχρι νά ἀνοίξει ὁ καιρός, νά μεγαλώσει ἡ ἡμέρα, νά ἔρθει τό Πάσχα, νά πιάσουν τίς Δέν μποροῦμε νά προδιαγράψουμε τόν τρόπο πού ἡ ἀνοιξιάτικες καί θερινές ἀγροτικές ἐργασίες κ.λ.π. Σή- περίοδος τοῦ Τριωδίου καί τά ἔθιμα τοῦ καρναβαλιοῦ μερα, δέν πρέπει νά μᾶς ἐκπλήσει ὅτι, παρά τήν προ- θά συμπορευθοῦν μέ τήν ψηφιακή τεχνολογία καί τί >> σπάθεια συλλόγων, δήμων, κοινοτήτων, ὀργανώσεων καρπούς θά δώσουν.

καί ἀνανεώθηκε μέ τήν διοχέτευσή της στό πυκνό, δαιδαλῶδες καί ἀνθεκτικό στίς ἔξωθεν ἐπιδράσεις πλέγμα τῶν λαογραφικῶν δράσεων καί τῶν τοπικῶν ἀγερμῶν πού «μιλοῦσαν» πλέον στήν ψυχή καί μεταμόρφωναν τήν καθημερινότητα τῶν ἀνθρώπων.


e-Nήσος Κως

25

Αὐτοί οἱ μετασχηματισμοί ἐξάλλου εἶναι συνήθως ἀργοί καί ἀδιόρατοι μέ τήν πρώτη ματιά.

Ὑπάρχουν, ὅμως, καί σιγά σιγά μεταπλάθουν ἀκόμη καί τό ἀστικό περιβάλλον τῶν μεγαλουπόλεων, στίς ὁποῖες οἱ περισσότεροι ζοῦν σήμερα.

Ἄς εὐχηθοῦμε, λοιπόν, τό μέλλον νά μᾶς βοηθήσει νά βροῦμε τόν «ἰδανικό» (ἐάν βέβαια δεχθοῦμε ὅτι μπορεῖ νά ὑπάρξουν ἰδανικές συνθῆκες στή ζωή μας…) τρόπο σύμπλευσης θρησκευτικῆς πίστεως, ἐθιμικῆς παραδόσεως καί σύγχρονης τεχνολογίας πού θά στηρίξει τόν λαό μας καί θά τόν ὁδηγήσει στήν ἐν Χριστῷ ἐλπίδα καί πρόοδο. Φωτογραφικό υλικό: Αρχείο nisoskos.gr & Νήσος Κως

Καλά κούλουμα και Καλή Σαρακοστή!


e-Nήσος Κως

26

Μηνάς Χατζηαντωνίου: Ποτέ δεν επεδίωξα την εξουσία! EDITORIAL: Ο Μηνάς Χατζηαντωνίου πάντα θα μας ξαφνιάζει ευχάριστα! Ένας άνθρωπος ξεχωριστός, άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, εκπαιδευτικός, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος, ενεργό μέλος της κοινωνίας μας, ανήσυχο πνεύμα και ασυμβίβαστος (με την καλή έννοια). Ο ίδιος δηλώνει "Κοινωνικός εμψυχωτής" και βέβαια να μην ξεχάσω να επισημάνω ότι είναι και ο υπεύθυνος της ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ». Ο αγαπητός Μηνάς έκανε τη δική του - προσωπική - “υπέρβαση” ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του για Δήμαρχος Κω, με την νεοσύστατη παράταξη «ΠΑ.Ν.ΔΗΜ.Α ΚΩΣ 2040» (Παγκωακή Νέα Δημιουργική Αυτοδιοίκηση). Έτσι, μία συνάντηση μαζί του, μόνο ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να είναι...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΚΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση σου να δηλώσεις υποψηφιότητα για Δήμαρχος Κω, ήταν μία έκπληξη! Γιατί ο Μηνάς Χατζηαντωνίου πήρε αυτή την απόφαση;

ΜΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ: Συμμετέχω στα κοινά του τόπου μας από το 1974. Πέρασαν 45 χρόνια! Δραστηριοποιήθηκα σε πολλούς τομείς, με πρωτοβουλίες και πάντα έμπαινα μπροστά! Με γνώση και επίγνωση, με υπομονή και επιμονή, με κατανόηση και μακροθυμία σε σχέση με τις εκάστοτε καταστάσεις και τη νοοτροπία των συμπατριωτών μας. Διαπίστωσα για άλλη μια φορά, ότι μπροστά στις καθοριστικές πολλαπλές εκλογές του 2019, τίποτα στην ουσία δεν έχει αλλάξει κι ας έχουν όλοι σύνθημα την «Αλλαγή». Το πιο ανησυχητικό για μένα είναι, ότι η Κως ξεπουλιέται, χωρίς να γίνεται τόσο αντιληπτό! Κύριος στόχος μου είναι η ουσιαστική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας, για πραγματική και αποτελεσματική συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων αλλά και στην σωστή ολοκλήρωση των έργων και δράσεων που προ-

γραμματίζονται. Αυτό δεν έγινε τόσα χρόνια! Αποφάσισα λοιπόν να μπω πάλι μπροστά! Το μπροστά καλώς ή κακώς με τα σημερινά δεδομένα εκφράζεται πιο αποφασιστικά από τη θέση του υποψηφίου δημάρχου, παρόλο που ποτέ δεν επεδίωξα την εξουσία! Είναι πολύ δύσκολη η ενεργοποίηση των Κώων. Απαιτείται χρόνος κι επίμονη προσπάθεια! Έγινε όμως η αρχή. Η έκπληξη θα είναι η ανταπόκριση και κινητοποίηση των συνδημοτών μας!

Z.K: Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις φίλων και συγγενών που "εισέπραξες", μετά από την ανακοίνωση της απόφασής σου;

Μ.Χ: Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικότατες! Πάρα

πολύς κόσμος ένοιωσε μια ανακούφιση και είδε μια διέξοδο στην επιλογή του, για το τι θα ψηφίσει. Εισέπραξα συγκινητική αποδοχή κι εκτίμηση! Επικοινώνησαν από μόνοι τους να δηλώσουν την υποστήριξη τους ή τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο. Κάποιοι το θεώρησαν σαν μια κίνηση μου, να ταράξω, ως συνήθως τα νερά. Άλλοι μου επεσήμαναν από ενδιαφέρον το «που πας να μπλέξεις». Υπάρχουν βεβαίως κι αυτοί που θεωρούν την κίνηση μου ως γραφική, ή ως προσωπική φιλοδοξία, γιατί τους βολεύει ή αυτό είναι το επίπεδο τους. Προσωπικώς το θεωρώ ως πρώτο >>


e-Nήσος Κως

βήμα για να καταλάβουν τη θεώρηση και την πρακτική μου στα κοινά πράγματα του τόπου μας, όσο κι αν αργήσουν, ή ακόμα κι αν δεν το ομολογήσουν ποτέ. Τελικώς το μήνυμα είναι απολύτως αισιόδοξο! Η συνέχεια βεβαίως θα δείξει το πόσο θα πετύχει αυτή προσπάθεια. Z.K: Τι σημαίνει για εσένα η ΠΑ.Ν.ΔΗΜ.Α και σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνεται;

Μ.Χ: Το λέει ο ίδιος ο τίτλος: «Παγκωακή Νέα Δημιουργική Αυτοδιοίκηση» Παίρνουμε υπόψη μας όλο το νησί της Κω και όλους τους κατοίκους, όπως και τους Κώους που ζουν εκτός Κω. Οι αρχές, η στόχευση και το πρόγραμμα μας έχει μια νέα πνοή και νοοτροπία σε σχέση με την επικρατούσα κατάσταση. Δυστυχώς η αντίληψη μας για πολλά θέματα είναι τεκμηριωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Ο καιροσκοπισμός όμως και τα συμφέροντα δεν άφησαν να αναδειχθούν.

Απευθυνόμαστε στους Κώους, που θέλουν να καθορίζουν οι ίδιοι την πορεία του τόπου τους, με τη συμμετοχή τους, με ενημέρωση και γνώση, με σκέψη και όνειρο. Που θέλουν να συνθέσουμε ξανά τον κοινωνικό μας ιστό σε όλα τα επίπεδα .Που θέλουν μια ανθρώπινη, ευχάριστη και βιώσιμη καθημερινότητα, στους δρόμους, πεζοδρόμους, στη γειτονιά τους, όπου κι αν βρίσκονται στο νησί μας! Να απολαμβάνουν το δομημένο και φυσικό περιβάλλον! Να νοιώθουν μια σιγουριά για τη ζωή τη δική τους και της οικογένειας τους, να έχουν διεξόδους στις προσωπικές και κοινωνικές δραστηριότητες τους. Να νοιώθουν το νησί και το δήμο δικό τους. Να έχουν αντίληψη για την αναγκαιότητα των μικρών και μεγάλων έργων που οφείλει ο δήμος να κάνει!

27

μαίνει προστασία, σωστή και αειφόρος αξιοποίηση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για μια υγιεινή ζωή και συνεχή μέριμνα για την υγεία του. Με την πρόληψη σε κάθε τομέα ανάπτυξης του τόπου μας, την ολιστική (μελέτη απ` όλες τις πλευρές) αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων του νησιού μας! Αποκατάσταση των λαθών στη βάση και την αιτία τους και όχι με επιφανειακά «μπαλώματα». Θέλουμε την Κω με αληθινή Ιπποκρατική ταυτότητα, που θα την νοιώθουν όλοι οι Κώοι και θα ακτινοβολεί σ` όλο τον κόσμο! Όχι ως κοσμοπολίτικο νησί που το ξεζουμίζει ο ανελέητος γιγαντωμένος μαζικός τουρισμός, αλλά ως τόπος που θα τον απολαμβάνουν και θα τον σέβονται ντόπιοι κι επισκέπτες!

Για να πληρωθεί αντάξια το ρηθέν μου: «Η ΚΩΣ ΜΟΥ, ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» Το επιστέγασμα βεβαίως είναι η εικοσαετής στόχευση και πορεία για την Κω και τους Κώους, ώστε το 2040 να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τα 2500 χρόνια από τη γέννηση του Κώου Ιπποκράτη και την ουσιαστική παγκόσμια ανακήρυξη της Κω, ως πρωτεύουσας πολιτισμού και Ειρήνης, της Ευρώπης και του κόσμου! Για ποια έργα πρέπει να γίνουν όπως το νέο νοσοκομείο, λιμάνια, δρόμοι, βιολογικοί, κτίρια, υποδομές για τα απορρίμματα , ύδρευση και τόσα άλλα θα μιλήσουμε σε επόμενη συνάντηση μας, αφού πρώτα κατανοήσουμε την πρωταρχική αξία των όσων αναφέρω παραπάνω!

Z.K: Αυτή η απόφαση είναι μία επιλογή που θα φτάσει ως τις κάλπες; Ή υπάρχει και η σκέψη να "προσχωρήσεις" σε μία άλλη δημοτική παράταξη, π.χ. όπως ήδη έχει δηλώσει ο Γιάννης Ζερβός; (Σύμφωνα με τον ίδιο, θέλει να δει τα προγράμματα των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων και θα "εισχωρήσει" σε αυτήν της οποίας το πρόγραμμα θα "συγκλίνει" με Z.K: Μιλάς και γράφεις για την Κω του μέλλοντος. της Δίεσης). Πως θα ήθελε λοιπόν ο επικεφαλής της ΠΑΝ. Μ.Χ: Η απόφαση και ο σκοπός μας είναι να φτάσουμε ΔΗΜ.Α να είναι "η Ιπποκρατική Κως του 2040"; στις κάλπες ως «ΠΑ.Ν.ΔΗΜ.Α-ΚΩΣ 2040» και να αρθρώσουμε τις αρχές και τις θέσεις μας για την Κω με Μ.Χ: Για να έχουμε την Κω του 2040, πρέπει χωρίς καθυστέρηση να εργαστούμε συστηματικά από τώρα! Αν την καθαρή, δυνατή φωνή μας. Η απολύτως προσωείχαμε τη γνώση και την πολιτική βούληση από το πική απόφαση και η όλη διαδικασία συγκρότησης της 1980 και υπήρχε μια συνεχής και συνεπής προσπά- παράταξης μόλις κλείνει 3 βδομάδες, μέσα σε φόρτο θεια, τώρα θα είχαμε μια άλλη Κω με άλλη νοοτροπία άλλων υποχρεώσεων! Άμεσα θα ανακοινώσουμε τις και παιδεία των κατοίκων. Δεν αλλάζει ουσιαστικά, βασικές αρχές και φιλοσοφία μας και το πρόγραμμα ένα τόπος και μια κοινωνία με εξαγγελίες ομιλίες και που στηρίζεται πάνω σ` αυτές και κάνουν τη διαφορά! τεχνικά έργα! Είναι μια μακρόχρονη, βιωματική, επί- Κάθε ενέργεια μου δεν θα έχει οποιαδήποτε εγωιστική, μονη και επίπονη προσπάθεια! Ιπποκρατική Κως ση- ή παρόμοια βάση! Είναι βασική προϋπόθεση να >>


28

e-Νήσος Κως & www.nisoskos.gr επικοινωνία: periodikonisos@gmail.com

e-Nήσος Κως

παραμείνει για τον κόσμο καθαρός ο λόγος και το μή- Άμεσος έλεγχος της καταγραφή όλων των περιουσιανυμα μας! Βεβαίως είμαστε πάντα υπέρ της συνεργα- κών στοιχείων του δήμου, του δημοσίου και των ορσίας, εφόσον διαφυλάξουμε τις παραπάνω αρχές μας! γανισμών και ολιστική, συνολική μελέτη για την κάλυψη των άμεσων και μακροπρόθεσμων αναγκών Z.K: Υπάρχει ανταπόκριση υποψηφίων για το ψηφο- και στοχεύσεων! δέλτιο της ΠΑ.Ν.ΔΗ- Μ.Α; Θα ήθελες να μας αποκαΑνοιχτή ουσιαλύψεις κάποια ονόματα; στική και διαρκής Μ.Χ: Από την αρχή δήλωσα ότι μπαίνω μπροστά, αλλά δια- παραταξιακή η πορεία θα εξαρτηθεί από την θέληση των συνδημοτών διαβούλευση με τη μας. Η ανταπόκριση ήταν από την αρχή πολύ ενθαρ- συμμετοχή πολιτών και φορέων, για ρυντική. Η παρουσίαση των ονομάτων των υποψηφίων και των συνεργατών-συνοδοιπόρων θα γίνει στον κα- όλα τα θέματα της Η.Δ. του δημοτικού τάλληλο χρόνο με βάση την άλλη αντίληψη μας. Η μεσυμβουλίου, πριν γάλη καινοτομία (που όμως θα έπρεπε να θεωρείται την συνεδρίαση και αυτονόητη) είναι ότι καλούμε όσες και όσους από τους ανάδειξη τους μέσα συνδημότες μας, πιστεύουν στις αρχές και στην προαπό τα ΜΜΕ. Η δησπάθεια μας, να θελήσουν και να ζητήσουν οι ίδιοι να μιουργία δημοτικού είναι στο ψηφοδέλτιο και να στηρίξουν όσο μπορούν συμβουλίου νέων την κίνηση αυτή. Δεν συμφωνώ με την παρουσίαση των Κω.Αναβάθμιση υποψηφίων όπως γίνεται, σε ένα ανταγωνιστικό κλίμα, και ουσιαστική λεισαν πασαρέλα. τουργία του ΔΗΡΑΣ για συνεχή ενημέZ.K: Είσαι ένα "ανήσυχο πνεύμα", άνθρωπος των ρωση, ευαισθητογραμμάτων και των τεχνών, δεκαετίες ασχολείσαι με ποίηση και παιδεία τα "κοινά" του τόπου, έχεις διατελέσει Δημοτικός των κατοίκων της Σύμβουλος και έχεις μία τεράστια συμμετοχή στα ποΚω και της ευρύτελιτιστικά δρώμενα του νησιού και όχι μόνο. Εάν είσαι εσύ ο νέος Δήμαρχος της Κω, τί θα αλλάξεις; Ποιες θα ρης περιοχής. Συνεργασία με το δήμο Νισυρίων. είναι οι πρώτες σου ενέργειες για ολόκληρο το νησί; Π.χ. στον τομέα της Υγείας, στον τομέα του Τουρι- Με κάθε τρόπο αποθάρρυνση και δυναμικό φραγμό σμού, στον τομέα του Πολιτισμού, στον τομέα της στην κατασκευή άλλων μεγάλων ξενοδοχειακών μοπραγματικής Οικονομίας που αφορά την Κωακή κοι- νάδων και στον τρόπο που λειτουργούν σήμερα, με νωνία, ακόμα και στη Διοίκηση του Δήμου. ταυτόχρονη ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε πνεύμα πραγματικής συνεργασίας. ΔυΜ.Χ: Όπως έχω τονίσει κατ` επανάληψη πρώτος στόχος ναμική, τεκμηριωμένη εδραίωση και συντονισμένη μου είναι να νοιώσουν οι συνδημότισσες και συνδημό- ανάπτυξη των τριών τομέων παραγωγής. Ορθολοτες μας, όλοι οι κάτοικοι της Κω, πως η ζωή και η πορεία γική και αειφόρος αξιοποίηση των πλούσιων φυσιτου τόπου τους είναι δική τους υπόθεση. Ως άμεσες ε- κών πόρων του νησιού. Ενίσχυση των πρωτοβουλιών νέργειες μου αναφέρω τις εξής: Επικαιροποιημένη, ου- προσώπων και συλλογικοτήτων στο τομέα του πολισιαστική λειτουργία των συνοικιακών συμβουλίων, τισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, τον συντολαϊκών συνελεύσεων, με αξιοποίηση των δημόσιων χώ- νισμό όλων των δράσεων τους σε όλο το νησί. Ανάρων και της τεχνολογίας. Άμεση βελτίωση των δρόμων, πτυξη συνεργασιών και ανταλλαγών με τα άλλες πεπεζοδρομίων, πεζοδρόμων, ποδηλατόδρομων, πάρκων ριοχές της Ελλάδας και του κόσμου! Επαναπροσδιοκλπ. Άμεση αντιμετώπιση του θέματος των σκουπιδιών ρισμός του ρόλου του δημοτικού οργανισμού πολικαι γενικώς των απορριμμάτων. Άμεση και δυναμική τισμού και αθλητισμού, των «Ιπποκρατείων» και πρωτοβουλία και τελική επιλογή της θέσης για την ανέ- όλων των καλλιτεχνικών τμημάτων και δράσεων του. γερση του νέου νοσοκομείου αντάξιου της Ιπποκρατι- Εδραίωση και εξέλιξη σε νέες βάσεις του κινηματοκής Κω και των κατοίκων της, με τον πιο υπερσύγχρονο γραφικού φεστιβάλ Υγείας και άλλων φεστιβάλ.Ανάεξοπλισμό και την ανάλογη συνολική στελέχωση. Αυτό δειξη της πλούσιας παράδοσης μας ως βάσης για μια είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επίμονη επιδίωξη εξανθρωπισμένη ανάπτυξη. Άμεση και μακροπρόθεμας τόσα χρόνια, για την ανάδειξη του πατέρα της ια- σμη αντιμετώπιση του κτιριακού ζητήματος των σχοτρικής στη γενέθλια γη, αλλά και παγκοσμίως. λικών μονάδων και όλων των θεμάτων της εκπαίδευ-


e-Nήσος Κως

σης! Άμεσο και ουσιαστικό άνοιγμα τους στην κοινωνία και στην πραγματική σχέση της σχολικής κοινότητας με την παραγωγή και την οικονομική ανάπτυξη. Αναφέραμε ενδεικτικά κάποιους τομείς και τη θεώρηση μας για την πορεία του τόπου μας, στον περιορισμένο χρόνο και χώρο μιας συνέντευξης! Είναι πάρα πολλά που ήδη έχω αναφέρει τόσα χρόνια με κάθε ευκαιρία! Η ίδια η ζωή και η πρακτική όλων μας θα αναδείξει του λόγου και των πράξεων μας το αληθές! Ζ.Κ: Θα σε ρωτήσω κάτι απλό, το οποίο σε αρθρογραφίες μου το έχω επισημάνει ουκ ολίγες φορές. Γιατί οι Κώοι δεν ακολουθούν το γνωμικό: "Ισχύς εν τη ενώσει" και προτιμούν τη... διάσπαση; Tο ζούμε και αυτές τις ημέρες στα δημοτικά δρώμενα, π.χ. "Όραμα" και "Ισχυρή Κως".

Μ.Χ: Η ενότητα προϋποθέτει ανάλογη πολιτική παιδεία και εσωτερική πάλη με τον εαυτό μας! Να ελέγξουμε τον εγωισμό και την εγωπάθεια μας, να μάθουμε να ακούμε και κατανοούμε την άλλη άποψη. Να ασκηθούμε στο απολύτως απαραίτητο «Εμείς», βάζοντας στη θέση του το πολύτιμο « Εγώ». Πολύ βασικό ρόλο παίζει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αξιοπιστίας, εκτίμησης και αλληλοσεβασμού, βασισμένη σε αρχές και αξίες που επικρατούν μέσα στο χρόνο και αποδεικνύονται με τις πράξεις μας! Και βεβαίως ο αληθινός κοινός στόχος μας για την ουσιαστική εξέλιξη του τόπου μας, σε όλα τα επίπεδα και τομείς!Από τη στιγμή που δεν ισχύουν αυτά το «Ισχύς εν τη ενώσει» είναι ένα ανίσχυρο, κακόγουστο ευχολόγιο. Ζ.Κ: Θα ήθελα αλήθεια να μου πεις - με λίγα λόγια πως βλέπεις/κρίνεις και τους συνυποψήφιους σου, που έχουν ξεκαθαρίσει (μέχρι τώρα) την διεκδίκηση της Δημαρχίας;

Μ.Χ: Καταθέτω την υποκειμενική άποψη μου για τους συνυποψήφιους μου, (με αγάπη και αλήθεια, που γλυκαίνουν κι ας πονάνε), κρίνοντας τους με βάση την πολιτική ιδιότητα και συμπεριφορά τους. Γιώργος Κυρίτσης: Αυταρχικός, κατ` επίφαση δημοκρατικός, ένας διαχειριστής των δημοτικών πραγμάτων σε σημείο που γίνεται χειριστικός! Ένας Mayor Businessman. Για παρέα τον ανέχεσαι αν αντέχεις τα κρύα αστεία του. Το βούρκωμα του, πολλές φορές θέλει ψυχανάλυση. Δεν έμαθε και δεν του πάει, να αναλύει σε βάθος φιλοσοφικές έννοιες. Ιωάννα Ρούφα: Εργατική, αποφασιστική, με κριτικό πνεύμα. Φιλόδοξη που της αρέσει να είναι αρχηγός! Έχει ηθικό υπόβαθρο, αλλά μπροστά στην επίτευξη του σκοπού της θα «κάνει πέτρα την καρδιά της» για να κάνει ό,τι δεν θα ήθελε να της κάνουν. Κική Μακρή: Συνεπής στις αρχές και πολιτικές θέσεις της.Τυπική και ταυτόχρονα οριοθετημένα ευπροσήγορη. Απαραίτητη να θυμίζει τα δίκαια του λαού σε όσους τα ξεχνούν βολεμένοι στη «γλυκιά» παγίδα του συστήμα-

29

τος. Θα αργήσει όμως να δει το παράθυρο από όπου θα αναπνεύσουν απελευθερωμένες οι ιδέες και οι προθέσεις της. Θεοδόσης Νικηταράς: Δεν μπορεί να με πείσει για τις αγνές προθέσεις του και κυρίως για το πόσο ανεξάρτητος είναι.Κάνει μεγάλη προσπάθεια για να φαίνεται ήπιος και διαλλακτικός. Η μοίρα και η θέση του τον έχουν καταδικασμένο να μην μπορεί να είναι αυθύπαρκτος.

Ζ.Κ: Ας επιστρέψουμε στην ΠΑ.Ν.ΔΗΜ.Α. Στην "ιδρυτική διακύρηξη" της παράταξής σου, αναφέρεις απευθυνόμενος στους αναγνώστες:"Αν δεν αντέχεις μέσα σου άλλο τη διαφθορά"... Θα ήθελες να γίνεις πιο συγκεκριμένος; M.X: Στο νησί μας «χορεύουν» κάθε χρόνο εκατομμύρια των εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως στον τουριστικό τομέα. Υπάρχει η λαϊκή αίσθηση ότι οι οικονομικά ισχυροί, βρίσκουν πολλούς τρόπους, να φοροδιαφεύγουν, να παρανομούν, να δωροδοκούν, να διακινείται παράνομα πολύ χρήμα με πολλούς τρόπους! Ο κόσμος το `χει τύμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι! Καλώ λοιπόν τους πολίτες να πάρουν θέση, να βρουν τα μέσα να αποκαλύψουν αυτή τη διαφθορά, ή να βρουν τρόπο να σταματήσει, προς όφελος όλης της κοινωνίας. Η διαφθορά συντελείται και στην καθημερινή ζωή μας, με την έκπτωση των αξιών και την «ελαστικοποίηση» της συνείδησης. Αν πάλι θεωρείται υπερβολή, οφείλουμε ως κοινωνία να εξακριβώσουμε ποια είναι η αλήθεια! Ζ.Κ: Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που ανταποκρίθηκες στο κάλεσμα μας. Να σου ευχηθώ καλή επιτυχία και να δώσω τον λόγο σε εσένα, να απευθυνθείς σε 1ο πρόσωπο στους χιλιάδες αναγνώστες του "e-Νήσος Κως" & του www.nisoskos.gr.

M.X: Συνδημότη και συνδημότισσα μου... Με θετική σκέψη και αγάπη σκέψου την πορεία του τόπου μας μέχρι τώρα! Νοιώσε την ομορφιά και τα πλεονεκτήματα που έχει αυτός ο τόπος μας. Δες την αναγκαιότητα να τον διαφυλάξουμε και να τον καλυτερεύσουμε. Ονειρέψου πως θα ήθελες να είναι για μας και τα παιδιά μας. Πως θα τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Διάβασε, άκουσε βλέπε, μελέτησε με ενδιαφέρον τις απόψεις και τις θέσεις μας. Εσύ αποφασίζεις κι έχεις την ευθύνη για τον εαυτό σου, για την οικογένεια σου, για τον τόπο σου. Πάρε την απόφαση και δράσε με όποιον τρόπο μπορείς! Ατομικά και κυρίως συλλογικά! Αν το επιλέξεις έλα μαζί μας και δώσε δύναμη στην «ΠΑΝΔΗΜΑ-ΚΩΣ 2040».Τώρα στην προεκλογική περίοδο, αλλά κυρίως στη δυναμική παρουσία της μετά τις εκλογές. Πριν πούμε: «Στερνή μου Κω κι ας είχα γνώση από πρώτα!»

Ευχαριστώ


e-Nήσος Κως

Είναι ασφαλές να ποστάρετε φωτογραφίες του παιδιού σας στο Facebook;

30

Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι δεν είναι να κακό να μοιράζονται τις φωτογραφίες των τόσο χαριτωμένων παιδιών τους, από τη στιγμή που θα τις δουν μόνο συγκεκριμένα άτομα του κύκλου τους. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη άΒιολέττα Αθανασιάδου ποψη, ότι δηλαδή οι γονείς δεν θα έπρεπε να μοιράζονται καμία φωτογραφία του παιδιού τους με κανέναν στο διαδίκτυο, όποιες κι αν είναι οι προϋποθέσεις. Όπως στις περισσότερες μεγάλες διαφωνίες, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

µε σκοπό τη σεξουαλική κακοποίηση. Είναι μια ανατριχιαστική σκέψη , αλλά η αλήθεια είναι ότι περνάει από το μυαλό κάθε γονέα.

Υπεξαίρεση εικόνας

To 2009 άρθρο των New York Times ανέφερε ότι ο κίνδυνος να βλάψει κάποιος παιδόφιλος τα παιδιά είναι μικρός, συγκριτικά με τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν κάποιες φωτογραφίες οι οποίες μπορεί να βλάψουν ακόμα και τη φήμη του παιδιού. Ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις υπεξαίρεσης φωτογραφιών είναι πραγματικά περίεργες. Για παράδειγμα, μια αμερικανική οικογένεια διαπίστωσε ότι μια φωτογραφία διακοπών τους που είχαν αναρτήσει στο Facebook κατέληξε να χρησιμοποιείται σε μια διαφήμιση για μπακάλικο στη Τσεχία!

Cyberbullying

Είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά στο Facebook, το λεγόμενο cyberbulΣτο παρακάτω lying. Γνωστό και άρθρο θα δούμε ως κυβερνοβασατους κινδύνους νισμός, είναι έπου ενέχει η ανας όρος που ανάρτηση παιδιφορά τον εκφοβικών φωτογρασμό, την απειλή, φιών στο διαδίτην ταπείνωση ή κτυο και θα ξετην παρενόχληση παιδιών και εφήβων που δέχονται καθαρίσουμε μερικούς “μύθους και αλήθειες”. Η τελική μέσω της χρήσης του Διαδικτύου και για το οποίο το απόφαση είναι πάντα θέμα των γονιών. Facebook δεν έχει δημιουργήσει αποτελεσματικό μηχανισμό αναφοράς και προστασίας των παιδιών.

Οι κίνδυνοι από την ανάρτηση φωτογραφιών στο Facebook

Η ζωή των παιδιών σε κίνδυνο

Τα παιδιά αυτοκτονούν επειδή τα κορόιδευαν στο Facebook και η υπηρεσία δεν φέρει καμία ευθύνη για αυτό, γράφει η μητέρα του Todd Loik, ενός από τα θύματα του φαινομένου στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα από τα πρώτα πράγματα για τα οποία ανησυχούν οι γονείς όταν αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους Συμβουλές για το πώς θα μοιράζεστε τις στο διαδίκτυο είναι το ενδεχόμενο να θέσουν χωρίς να φωτογραφίες σας στο Facebook το θέλουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο αφού κυκλοφορούν ανενόχλητοι στο internet οι παιδεραστές, οι παι- Αν μένετε μακριά και δεν μπορείτε να βλέπετε οριδόφιλοι και οι groοmers, αυτοί που ξεγελούν ανήλικους >>


e-Nήσος Κως

σμένα μέλη της οικογένειάς σας όσο συχνά θέλετε, το Facebook η αλήθεια είναι ότι αποτελεί ένα καλό μέσο για να ανταλλάξετε τα νέα σας.

31

• Αποφύγετε τις εικόνες που αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι περισσότεροι Σκεφτείτε προσεκτικά τι είδους πληροφορίες θέλετε να γονείς, παρά τους κινδύνους δημοσιεύουν φωτογρα- μοιραστείτε με τους φίλους σας και μετά αναρτήστε μια φίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Υπάρχουν όμως φωτογραφία στο Facebook. μερικά πράγματα Μήπως το πουκάπου θα πρέπει να μισο που φοράει το έχετε κατά νου: παιδί σας σε μία από αυτές εμφανίζει το • Αν έχετε εκαόνομα του σχολείου τοντάδες φίλους του;

στα Social Media π.χ. στο Facebook, δεν είναι δυνατόν να νομίζετε ότι ενδιαφέρονται όλοι για τις φωτογραφίες σας.

Για να μην γινόμαστε υπερβολικοί και καχύποπτοι, η πιθανότητα να σας εντοπίσει κάποιος παιδεραστής είναι μικρή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνετε και τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να φτιάξετε ιδιωτικά άλμπουμ, έτσι ώστε να βλέπουν τις φωτογραφίες μόνο όσοι έχετε επιλέξει να τις δουν.

• Μοιραστείτε

τις φωτογραφίες που είναι κατάλληλες. Μην ξεχνάτε, τα παιδιά σας κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν.

book.

Τέλος, αν τα παιδιά σας είναι εκείνα που δημοσιεύουν προσωπικές τους στιγμές στο Facebook, αυτό που μπορείτε να κάνετε ως γονείς είναι να προσπαθήσετε με το διάλογο και την ψυχραιμία να εξηγήσετε ποια είναι τα όρια της σωστής χρήσης του Face-

Μπορεί εσείς να βρίσκετε χαριτωμένες τις φωτογρα- Η απαγόρευση σίγουρα δεν αποτελεί λύση. φίες στην μπανιέρα, αλλά σκεφτείτε ότι θα τους φέρετε Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι μπορείτε πάντα να σε δύσκολη θέση σε μερικά χρόνια από σήμερα.

γίνετε «φίλοι» με τα παιδιά σας στα κοινωΑν εξάλλου σας αρέσουν τόσο πολύ υπάρχει πάντα ο νικά δίκτυα, ώστε να ελέγχετε διακριτικά τις κινήσεις τους. παραδοσιακός τρόπος και μπορείτε να τις στείλετε ταχυδρομικώς.


32

e-Nήσος Κως

“Ακούγομαι ονειροπόλα, αλλά άφησε με να είμαι..."

εσένα να ακονίζει την ικανότητα του να ονειρεύεται και πώς βούλιαξε στην ρουτίνα του. Πώς χάθηκε; Η ικανότητα να κάνεις όνειρα στην πραγματικότητα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις του ανθρώπου ενάντια στη στασιμότητα και την αδράνεια.

Μελίνα Παναγιωτοπούλου Ψυχολόγος Τα όνειρα δεν ήταν ποτέ μόνο προνόμιο των παιδιών. Εκείνη την χιλιοειπωμένη ερώτηση που είχες δεχτεί υπομονετικά όταν ήσουν παιδί, «τί θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;», άραγε, πόσο θα ήθελες να στην ξανακάνουν τώρα που έχεις διανύσει μια πορεία ζωής;

Τα όνειρα, τα σχέδια, τα οράματα και οι στόχοι για τον εαυτό μας θα μπορούσαν να ιδωθούν ως το πρώτο βήμα προς την αυτοπραγμάτωση και ολοκληρωτική ύπαρξη μας, που ξεκινά από την παιδική ηλικία μέσα από τις προσδοκίες τις δικές μας και των άλλων.

Ακούγομαι ονειροπόλα, αλλά άφησε με να είμαι. Γιατί χωρίς όνειρα, ο καθένας είναι καταδικασμένος σε μια πραγματικότητα ρηχή και σύντομη.

Είναι ζωτικής σημασίας να θυμηθούμε πώς κάνουμε όνειρα. Ειλικρινά, πάντα πίστευα ότι είναι σαν την ικανότητα να κάνεις πετάλι πάνω στο ποδήλατο. Ο άνθρωπος γεννιέται με την ικα-

Μοιάζει πλέον ξεχασμένη μα συνάμα οικεία, ανάρμοστη και όμως ποθητή; Όταν ήσουν παιδί επιβαλλόταν να κάνεις όνειρα, τώρα τί άλλαξε; Φαίνεται λες και στερέψαμε απ’ αυτά, στερέψαμε από ενθουσιασμό και πάθος να κάνουμε όνειρα, να τα κυνηγάμε, να τα διεκδικούμε.

Η έλλειψη διάθεσης, η ανάγκη για ασφάλεια, οι επιταγές της ωριμότητας και της λογικής, η καθημερινότητα, η εξασφάλιση, οι φόβοι και οι αμφιβολίες πιθανόν να είναι βασικοί ύποπτοι για τις ιδέες και τις επιθυμίες που μας φάνηκαν στην πορεία ξεπερασμένες, μακρινές και αδύνατες. Μα πώς σηκώνεται κανείς το πρωί από το κρεβάτι δίχως όνειρα; Αναρωτιέμαι, πώς σταμάτησε κάποιος σαν εμένα, σαν

νότητα να ονειρεύεται. Άλλοι την καλλιεργούν και κάποιοι άλλοι τη στομώνουν. Έχει τη δύναμη να σε κρατά ζωντανό, σου δίνει ελπίδα και δύναμη να ζεις ουσιαστικά και ολοκληρωτικά, σε γεμίζει με αισιοδοξία, σε τοποθετεί σε μια αέναη κίνηση, επιβεβαιώνοντας την παρουσία σου, ακόμα και αν «σε πήραν τα χρόνια».

Πόσο αναζωογονητικό είναι να ξύπνας και να κάνεις όνειρα και στον ξύπνιο είναι τα πιο απολαυστικά όνειρα. Σήκω, πλύσου, ντύσου η ζωή ανυπομονεί και ενθουσιάζεται με τα όνειρα. Δώσε της κίνητρο να σου προσφέρει τον καλύτερο της εαυτό. >>


e-Nήσος Κως

33

Μην την απογοητεύσεις, γιατί έχει την κακή συνήθεια μενο πρωινό. να ανταποδίδει. Κάνε σχέδια, επιδίωξε τα σήμερα, αύριο, όμως κάντ’το. Ακόμα και ουτοπικά να είναι δεν Προλαβαίνεις να τα ξαναζωντανέψεις. Μοιράσου τα, ενέπνευσε και άλλους να το κάνουν, είναι πολλοί αυπειράζει, καμια φορά τ’ αξίζεις. τοί που έπαψαν να ονειρεύονται. Φρόντισε όμως να αγγίζουν τις πραγματικές σου, βαθιές ανάγκες και να αξίζουν το ρίσκο. Μην βου- Κανε τις επιθυμίες σου όνειρο, παρά να τις θυμάσαι λιάζεις σε μια κινούμενη άμμο, κοίτα ψηλά, ψάξε, σαν «όνειρο θερινής νυκτός». Η ζωή είναι απρόβλεπτη, ούτως ή άλλως. θα βρεις κάτι να πιαστείς. Σίγουρα θα βρεις. Όταν ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου το βράδυ, ξαναφέρε τα όνειρα σου στο προσκήνιο, δώσε χώρο να κάνουν την παράσταση τους, ζήσ’τα. Θα αποκοιμηθείς γλυκά και θα κάνεις τον πιο χορταστικό ύπνο. Γέμισε τα με χρώμα, κίνηση, συναισθήματα και ανθρώπους. Σχημάτισε τα βήματα προς αυτά, προσεκτικά με αγάπη και σεβασμό για εσένα. Μέρα με τη μέρα, πλησίασε τα. Εκτίμησε τις δυνάμεις σου, ψάξε τρόπους, αναθεώρησε, γίνε ευέλικτος, προσάρμοσε τα, μα μην εγκαταλείπεις.

Μην απογοητευτείς ποτέ κι μην επιτρέψεις σε κανέναν και σε τίποτα να στα στερεί. Ήταν πάντα ολοδικά σου και είναι ευθύνη σου να τα προστατέψεις. Κι αν κάποτε κουραστείς, ξεκουράσου, μέχρι το επό-

Σημασία έχει να ξυπνήσεις ένα πρωινό ακριβώς εκεί που φανταζόσουν, να κοιτάξεις πίσω και το μόνο που θα κάνεις είναι να χαμογελάσεις από ικανοποίηση, γιατί σ’ αυτή τη ζωή, σ’ αυτή τη μία ζωή, τουλάχιστον κυνήγησες τα πιο «άπιαστα» όνειρα.

Κλείνοντας, θυμήθηκα μια φράση στην οποία “σκόνταψα” προχτές: «Η ζωή είναι η

μόνη που έχουμε και όχι μια prova generale μιας άλλης καλύτερης ζωής, που πρόκειται να έρθει».


34

e-Nήσος Κως

Καταπολεμήστε το στρες…. Στο σπίτι!

Την επόμενη φορά που αισθάνεστε άγχος, πιάστε τα παλιά άλμπουμ φωτογραφιών σας.

Eιρήνη Καλαϊτζίδου: Επαγγελματίας Υγείας, MSc Σύμβουλος Διαχείρισης Στρες, Βοηθός Μητρότητας

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για το στρες και για τρόπους διαχείρισης…

Σήμερα θα μιλήσουμε για μερικούς απλούς τρόπους που μπορούμε να μειώσουμε το στρες μας όταν είμαστε μέσα στο σπίτι!

• Κεράστε τον εαυτό σας λίγη μαύρη σοκολάτα!

o Έρευνες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της κατεξοχήν ορμόνης του στρες. Όταν το στρες παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό είναι υψηλά και προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, φθείροντας τον οργανισμό.

• Δείτε αγαπημένες σας φωτογραφίες!

o Έχει αποδειχθεί ότι το να κοιτάμε τα πρόσωπα αγαπημένων μας ανθρώπων, όπως και να θυμόμαστε ωραίες στιγμές που έχουμε περάσει , μας βοηθάει να μειώσουμε τα επίπεδα του στρες και του άγχους. Οι φωτογραφίες λειτουργούν ως «υπενθύμιση» ότι περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που μας αγαπούν και τους αγαπάμε, που μας φροντίζουν και τους φροντίζουμε γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα φωτογραφικό άλμπουμ στο σπίτι σας με την οικογένειά σας και τους αγαπημένους σας για να αποτυπώσετε στιγμές που θα σας κρατήσουν χαμογελαστούς ακόμη και όταν «δεν είστε στις καλές σας».

• Δημιούργησε ένα «σάντουιτς ευγνωμοσύνης»

o Αυτό δεν είναι ένα τυπικό σάντουιτς που θα έχετε για δεκατιανό, αλλά είναι σίγουρα καλό να αρχίσετε να σας το σερβίρετε. Ας φτιάξουμε λοιπόν το σάντουιτς μας… Βάζουμε ένα “πράγμα” που μας ενοχλεί, που δεν πηγαίνει καλά, που μας δημιουργεί άγχος και το τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο “πράγματα” για τα οποία είμαστε ευγνώμων, μας κάνουν χαρούμενους, μας χαλαρώνουν…

Σε μια καθημερινότητα που οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε όλες μας τις σκέψεις και όλη μας την ενέργεια στα πράγματα που δεν μας πηγαίνουν καλά είναι σημαντικό να δούμε και τα θετικά τις ζωής μας και να καταφέρουμε να νιώσουμε καλύτερα με αυτά που έχουμε... με αυτά που μας δίνουν χαρά ! Έτοιμοι για σάντουιτς??!!?Γράψτε τα κάτω ή πείτε τα φωναχτά και εστιάστε στα θετικά στοιχεία της ζωής σας!

• Μυρίστε το πουκάμισο του συντρόφου σας!

o Μπορεί να σας ακούγεται κάπως παράξενο ή «βρώμικο» αλλά σύμφωνα με έρευνα στο «Journal of Personality and Social Psychology» η μυρωδιά του αγαπημένου μας μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του στρες! Δοκιμάστε να κοιμηθείτε φορώντας το πουκάμισο του αγαπημένου σας ή αν σας χωρίζει η απόσταση >>


e-Nήσος Κως

35

ανταλλάξτε ένα ρούχο ή ένα ύφασμα με το άρωμα σας… λύτερα, αλλά θα νιώσουν καλά και αυτοί που αγκαλιάζετε! • Κοιμηθείτε 8-10 ώρες! • Γελάστε, έστω και με το ζόρι! o Μόνο το 20% των ενηλίκων χαρακτηρίζουν την ποιότητα του ύπνου τους “πολλή καλή” ή “εξαιρετική”. Ο o Είναι αλήθεια αυτό που λένε: το γέλιο είναι το καλύκαλός ύπνος μειώνει τα επίπεδα του στρες ενώ βελτιώνει τερο φάρμακο. Το γέλιο διεγείρει την κυκλοφορία και την φυσική αλλά και την ψυχολογική μας κατάσταση. καταπραΰνει την ένταση στο σώμα σας. Το γέλιο είναι Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο σας, δο- επίσης γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του κιμάστε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο πριν ξαπλώσετε, να στρες, όπως η κορτιζόλη, η επινεφρίνη και η ντοπαμίνη. διαλογιστείτε, ή να κάνετε μερικές ασκήσεις αναπνοής. Πείτε ένα αστείο, κάντε μια γκριμάτσα ή απλά χαμογελάστε μέχρι το χαμόγελο να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο γέλιο. • Χορέψτε σαν να μην σας βλέπει κανείς!

• Διαλογιστείτε για 10 λεπτά o Ίσως να μην είστε μόνοι στο σπίτι, αλλά μπορείτε να «βάλετε στον χορό» ολόκληρη την οικογένεια σας! Βάλτε το αγαπημένο σας τραγούδι και… κουνηθείτε! o Ο απλός διαλογισμός δεν διαρκεί πολύ και μπορεί να Μόλις οι ενδόρφινες ενεργοποιηθούν, θα αισθανθείτε σας βοηθήσει να ελέγξετε το στρες σας και να χαλαρώκαλύτερα σε χρόνο μηδέν! Νους υγιής εν σώματι υγιή! σετε. Καθίστε κάπου αναπαυτικά, κλείστε τα μάτια σας και εστιάστε στην αναπνοή σας. Σκεφτείτε ότι γεμίζουν με καθαρό αέρα τα πνευμόνια σας και εστιάστε την προ• Δώστε σε κάποιον μια μεγάλη αγκαλιά! σοχή σας σε αυτό για 10 λεπτά. o Η ανθρώπινη επαφή είναι μια αυτόματη ανακούφιση από το στρες, οπότε δώστε στους αγαπημένους σας μια Και να θυμάστε: Δεν ταιριάζουν όλοι οι τρόποι διαμεγάλη αγκαλιά. Μια ζεστή αγκαλιά σχετίζεται με την χείρισης του στρες σε όλους μας… Βρείτε αυτόν ή αυαπελευθέρωση της ωκυτοκίνης, που συχνά ονομάζεται τούς που σας ταιριάζουν και… ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! "η ορμόνη σύνδεσης", έτσι όχι μόνο θα νιώσετε εσείς κα-


#nisoskos : " Ανεβάζουμε" τις ομορφιές του νησιού μας και ομορφαίνουμε το instagram!


e-Nήσος Κως

Πώς μπορείς να γίνεις Δότης Μυελού των Οστών*

Αν είσαι μεταξύ 18-45 χρόνων, σε καλή κατάσταση υγείας και πρόθυμος/-η να βοηθήσεις οποιονδήποτε ασθενή χρειάζεται μεταμόσχευση, μπορείς να γίνεις εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων.

Η διαδικασία είναι η εξής:

- Συμπληρώνεις την αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων.

- Δίνεις ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να τυποποιηθεί ο ιστικός σου τύπος. Η διαδικασία διαρκεί συνολικά ελάχιστα λεπτά. - Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης καταχωρούνται στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW). Εάν είσαι τυχερός και βρεθείς αρχικά συμβατός με κάποιο ασθενή θα:

- Επικοινωνήσουν μαζί σου για να τους επιβεβαιώσεις αν εξακολουθείς να επιθυμείς τη δωρεά. - Αν συμφωνήσεις, θα κληθείς για συμπληρωματικές εξετάσεις επιβεβαίωσης της συμβατότητας. - Σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας, μπορείς να ανακαλέσεις την απόφασή σου για τη δωρεά, εάν αισθανθείς ότι δεν είσαι έτοιμος γι’ αυτή.

Όσοι πάσχουν από καρκίνο και ειδικά τα παιδιά, χρειάζονται τη βοήθεια όλων!

ΡΩΤΗΣΕ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ - ΒΟΗΘΗΣΕ!

* Ένα κοινωνικό μήνυμα του e-Νήσος Κως & του www.nisoskos.gr


e-Nήσος Κως

38 EDITORIAL: Οι “επίκαιρες” γαστρονομικές προτάσεις του φίλου και συνεργάτη μας, Executive Sous Chef του “IKOS ARIA”, Χρήστου Ξεραξούδη

Μιρμιζέλι με σαρδέλες μαρινάτες & Ταραμοσαλάτα

ΥΛΙΚΑ: • 2 ντομάτες σφιχτές • 1 μέτριο αγγούρι • 1 μέτρια μελιτζάνα φλάσκα • 5-6 λαδο-παξίμαδα • 5-6 ελιές • 3-4 φιλέτα σαρδέλα μαρινάτη • 100 γρ τυρί μηζύθρα ή κοπανιστή • Ελαιόλαδο • Θρούμπι ή ρίγανη Για τις μαρινάτες σαρδέλες • 1 κιλό σαρδέλες • Ημίχοντρο αλάτι • Φρέσκος χυμός λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (Σαρδέλες):

Κόβουμε σε χοντρές φέτες τις μελιτζάνες, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και τις και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. ξεπλένουμε. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες.

Σε ενα ταψί βάζουμε ημίχονδρο αλάτι και απλώνουμε τις σαρδέλες, Βρέχουμε τα παξιμάδια, σε ένα μπωλ τις σκεπάζουμε και αλάτι, τις αφήκόβουμε σε μέτρια κομμάτια την ντο- νουμε για 30 λεπτά και μετά τις ξεμάτα, τις μελιτζάνες, το αγγούρι. πλένουμε σε μπόλικο νερό.

Προσθέτουμε ελαιόλαδο, το θρούμπι το Τις βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος και τυρί και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. τις σκεπάζουμε με φρέσκο χυμό λεμόνι, τις αφήνουμε για 30 λεπτά. Σερβίρουμε την σαλάτα με τα φιλέτα του ψαριού που επιλέξαμε, τις ελιές, μια Τέλος τις μεταφέρουμε στο σκεύος κουταλιά τυρί, ραντίζουμε με επιπλέον που θα τις αποθηκεύσουμε και τις ελαιόλαδο και θρούμπι. καλύπτουμε με ελαιόλαδο. *Καλό είναι να τις καταναλώνουμε μια ημέρα μετά από την επεξεργασία τους.


e-Nήσος Κως

39

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ Συστατικά

• 60γρ λευκός ταραμάς • 60γρ λευκό κρεμμύδι • 300γρ ψίχα απο λευκό ψωμί • 80γρ χυμό λεμόνι • 600γρ ηλιέλαιο Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά,το κρεμμύδι και το λεμόνι. Προσθέτουμε το ψωμί, μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα βάζουμε το ηλιέλαιο σε ροή.

Τέλος δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση αν χρειάζεται λεμόνι.

Μετά από τρείς υπέροχες γαστρονομικές, εκπαιδευτικές και γεμάτες συναισθήματα χρονιές στο Patmos Aktis Suites and Spa και έχοντας αυτή την ευκαιρία να εκφραστώ δημόσια, θα ήθελα να πω ενα μεγάλο ευχαριστώ στην Οικογένεια Πουλιού για την στήριξη, την υποστήριξη και τις πραγματικά πολύ χρήσιμες συμβουλές! Επίσης δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον διευθηντή μου Χρήστο Πατάκο, έναν υπέροχο άνθρωπο και εξαιρετικό Manager. Ευχαριστώ πολύ όλη την ομάδα του Patmos Aktis Suites and Spa 2016/2017/2018!!! Φέτος τον χειμώνα βρίσκομαι στην CU by Alpine μια πολύ καλή σχολή μαγειρικής στην Αθήνα ως καθηγητής, κάτι πρωτόγνωρο για εμένα αλλά συνάμα πολύ ενδιαφέρον.

Φέτος θα ταξιδέψω πίσω στο νησί μου, αναλαμβάνοντας μια πολύ καλή θέση στο όμιλο IKOS RESORTS και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο IKOS Aria ως Executive Sous Chef. Είναι μια καινούργια περιπέτεια για έμενα - με πολυδιάστατες γαστρονομικές εμπειρίες και καινούργιους συναδέλφους, υψηλές απαιτήσεις - που ανυπομονώ να ξεκινήσει. Καλά Κούλουμα!


e-Nήσος Κως

40

11 +1 διάσημες κινηματογραφικές μάσκες (και) για τις Απόκριες

EDITORIAL: Μάσκες; Η χαρά του σινεμά και των Αποκρεών! Αλήθεια, εσείς ποιον ήρωα θα θέλατε να υποδυθείτε πίσω από την διάσημη μάσκα του;

Εμείς, με το αφιέρωμα μας θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε ανάμεσα σε μερικές από τις πιο διάσημες μάσκες της μεγάλης οθόνης.

Η μάσκα του "Scream" είναι εμφανώς επηρεασμένη από το έργο η "Κραυγή" του Edvard Munch. Από το 1996, η ταινία αφηγείται την ιστορία της πλασματικής πόλης Γούντσμπορο της Καλιφόρνια, που τρομοκρατείται από έναν μασκοφόρο μανιακό δολοφόνο που απολαμβάνει να τηλεφωνεί στα θύματά του και να τους κάνει ερωτήσεις που αφορούν τις ταινίες τρόμου.

H μάσκα/κράνος του Darth Vader, αποτελεί το σύμβολο της Αυτοκρατορίας και του κακού από το 1977

A long time ago, in a galaxy far far away... Τα τελευταία χρόνια "κυκλοφορούν" και με εφέ αλλαγής φωνής.

Καλές αποκριές!

Ακόμα πιο διαχρονική και απλή με μεγάλη επιτυχία στα 70s και 80s. Αν δεν είχες "ντυθεί" καουμπόι, σίγουρα είχες μεταμφιεστεί σε Ζορρό!

Κι όμως κανείς δεν γνωρίζει ποιος ή ποια θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από αυτή την μάσκα.

Οι Anonymous εμπνεύστηκαν από αυτήν και την γεμάτη συμβολισμούς ταινία V for Vendeta.

Ο V υποδύεται έναν θαρραλέο, χαρισματικό μαχητή της ελευθερίας που θέλει να εκδικηθεί αυτούς που τον παραμόρφωσαν.

Το 1998 ο Αντόνιο Μπαντέρας, η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς και ο Άντονι Χόπκινς χαρίζουν στον ήρωα μία χολιγουντιανή αίγλη, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον σε "εν δυνάμει" μασκοφόρους. Άλλος ένας serial killer που αντικατοπτρίζει το απόλυτο κακό από το 1991.

Μπορεί η συγκεκριμένη μάσκα να μην είναι "full face" - πιο πολύ σε φίμωτρο παραπέμπει - αλλά είναι εξίσου τρομακτική. Άλλωστε δεν κάνεις αστεία με τα δόντια του Dr Hannibal Lecter.


e-Nήσος Κως

41

Άνθρωπος ή cartoon; Κάτι τέτοιο πραγματεύεται η πράσινη μάσκα του Τζιμ Κάρεϊ από την ταινία "The mask" του 1994.

Χαρακτηριστική και δύσκολη να την "υποστηρίξεις". Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για τον cool τύπο με το κίτρινο κουστούμι; Chick chicky boom – chick chicky boom! Έκαναν την εμφάνιση τους σχετικά πρόσφατα και με τεράστια απήχηση και στο ελληνικό κοινό. Θα το διαπιστώσετε σε όλα τα αποκριάτικα πάρτυ και καρναβάλια. Οι μάσκες του "La Casa de Papel" ήρθαν για να μείνουν.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ο χαρακτήρας των κόμικ Iron Man σπάει ταμεία! Η σειρά ταινιών του συγκεκριμένου ήρωα, απογείωσε κυριολεκτικά από το 2008 τον ηθοποιό Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.

Η σούπερ μάσκα του είναι κατάλληλη μόνο για τον υπερήρωα που κρύβεται μέσα σας.

Ο Mάικλ Μάγιερς είναι ο serial killer που "δημιούργησε" ο Τζον Κάρπεντερ το 1978. Ο δολοφόνος με την ανέκφραστη μάσκα που φτιάχτηκε μέσα σε ένα ψυχιατρείο, σκορπάει ακόμα τον τρόμο σε εκατομμύρια φίλους του είδους.

Ο Σαλβαντόρ Νταλί θα πρωταγωνιστήσει φέτος και από ότι φαίνεται με μεγάλη επιτυχία.

Ο Batman - κλασική αξία - συνδυάζει τον σκοτεινό τιμωρό πίσω από μία εμβληματική μάσκα, που αποδίδει δικαιοσύνη στο Gotham City. Πολλοί ηθοποιοί την έχουν φορέσει, ποιος όμως μπορεί να ξεχάσει μία άλλη μάσκα (Catwoman) και το δίδυμο Μισέλ Φάιφερ και Μάικλ Κίτον στο Batman Returns: Mistletoe can be deadly if you eat it. A kiss can be even deadlier if you mean it!

Εάν θέλετε να προβάλεται ένα πιο ερωτικό χαρακτήρα γεμάτο μυστήριο, χωρίς πολλά λόγια, τότε μάσκες από το "κύκνειο άσμα" του Κιούμπρικ, "Μάτια Ερμητικά Κλειστά" (1999), είναι ιδανικές!


e-Nήσος Κως

42

9+1 κινηματογραφικά λάθη που έγραψαν ... ιστορία ! Επιμέλεια κειμένου Σοφία Κούντου

Πόσες φορές έχουμε δει και ξαναδεί αυτές τις ταινίες, που αποτελούν ίσως και τις κορυφαίες (στο είδος τους) του παγκόσμιου σινεμά; Υπερπαραγωγές που “έκοψαν” εκατομμύρια εισιτήρια και που αγγίζουν ίσως την τελειότητα. Ίσως! Εάν δεν τους ξέφευγαν αυτά τα μικρά “μεγάλα” λάθη. Εσείς τα είχατε προσέξει;

Η "κατά ρα του Μ ήταν απ ρόβλεπτ αύρου μαργα ριταριο η μέλος τ ύ" ου κινη για πολλούς λό γ μ ους. Ένα ατογρα που υπο φικ τίθ κάνει gu εται ότι είναι ε ού συνεργείου κτ est με κα ουμπόικ ός των λήψεων , ο καπέλ ο.

Στην ταινία «Notting Hill» ο Hugh Grant πέφτει πάνω στην Julia Roberts και ρίχνει πάνω του τον καφέ. Στo μακρινό πλάνο του σκηνοθέτη το πουκάμισο του Grant έχει λεκέ, ενώ στο κοντινό πλάνο φαίνεται σχεδόν καθαρό.

erts lia R o b u J η » n a α κρουα y Wom ν t t έ e ι r ε P ώ « ινία anνα τρ Στην τα ιγμή φαίνεται ρόλεπτο ένα p στ τε την μια ο επόμενο δευ τ ι σάν κα cake.


e-Nήσος Κως

43

Ο Ian McKellen άφησε το προσωπικό του "στίγμα" ερμηνεύοντας τον Γκάνταλφ στον "Άρχοντα των δαχτυλιδιών", άφησε όμως και το ρολόι του.

O Χάρι Πότερ στο "Τάγμα του Φοίνικα" δεν χρησιμοποιεί μόνο μαγικά για τους εχθρούς του, αλλά διαθέτει και μαγικά tshirts που... αλλάζουν από την μία σκηνή στην άλλη.

Η ιστορία του Dallas Buyers Club εξελίσσεται στη δεκαετία του '80, παρόλ' αυτά ο Ron Woodroof έχει την αφίσα μιας... Lamborghini Aventador του 2012 στον τοίχο του γραφείου του. Ο Faran Tahir ενσαρκώνει τον Captain Robau στο Star Trek. Κατά τη διάρκεια της ταινίας εμφανίζεται όρθιος με το σήμα του Starfleet στη στολή του, λίγο αργότερα αυτό θα εξαφανιστεί!


e-Nήσος Κως

44

Στην ταινία "Hobbit" o Orlando Bloom Legolas έχει καταγάλανα μάτια. Στα κοντινά όμως πλάνα της ταινίας "Lord of the Rings" τα μάτια του έχουν αλλάξει χρώμα και είναι σχεδόν... μαύρα.

Ακόμη κ αι ο Ταρ αντίνο κ Fiction" άνει οι τοίχοι απέκτησ λάθη! Στο "Pulp σφαίρες αν τρύπ , πριν ό ες μως ξεκ λίδι". ινήσει το από τις ... "πιστ ο-

Στον "Μονομάχο" έχει γίνει ένα από τα επικά λάθη σε ταινίες. Στο Κολοσσιαίο, όταν η σκόνη καταλαγιάζει σε ένα πεσμένο άρμα, μπορούμε να δούμε μια εξάτμιση και μια μπουκάλα αερίου, στο πίσω μέρος του ρωμαϊκού άρματος.


e-Nήσος Κως

ΞΕΧΩΡΙΣΕ

στο 1ο ψηφιακό περιοδικό των Δωδεκανήσων

e-N magazine

ήσος

Kως

• Χωρίς όρια αναγνωσιμότητας • Απευθύνεται σε όλους, "εντός και εκτός" Κω • Δωρεάν πρόσβαση (δίχως εγκατάσταση εφαρμογών) μέσω υπολογιστών, tablet & smartphone • Κάθε ηλεκτρονικό μας τεύχος ξεπερνάει τους 10.000 αναγνώστες! Εάν θέλετε και εσείς να προβάλετε την επιχείρηση σας ή την επαγγελματική σας δραστηριότητα, επικοινωνήστε μαζί μας στο 6947 1900 20 ή στο periodikonisos@gmail.com


46

Αναβολικά & αθλητισμός

e-Nήσος Κως

«Ντόπινγκ: Ένα παγκόσμιο, πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο»

Στέργιος Χατζηστέργου Έχει γίνει πια αποδεκτό, ότι στις περισσότερες αθλητικές δράσεις η χρήση των αναβολικών ουσιών αποτελεί μια παγκόσμια πραγματικότητα. Στην σημερινή εποχή με την απόλυτη επαγγελματική ενασχόληση των περισσότερων αθλητών στα δημοφιλή σπορ σε συνδυασμό με την δεδομένη άκρατη φιλοδοξία, και την έλλειψη μέτρου, το ντόπινγκ δείχνει απόλυτα εναρμονισμένο με το πνεύμα της, ειδικότερα σήμερα που ο αθλητισμός και οι πρωταγωνιστές του συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας και διακινείται πακτωλός χρημάτων. ΟΡΙΣΜΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Ντόπινγκ στον αθλητισμό ορίζεται ως η χορήγηση ή η χρήση από ένα άτομο οποιουδήποτε παράγοντα ή ουσίας που φυσιολογικά δεν εντοπίζεται στο σώμα και όταν χορηγείται σε αντικανονικές επιπρόσθετες ποσότητες, ή μέσω αντικανονικής “οδού” με σκοπό και αποτέλεσμα τη τεχνητή αύξηση και με αθέμιτο τρόπο της απόδοσης του ατόμου κατά τη διάρκεια του αγώνα».

Ο 1ος ορισμός του ντόπινγκ υιοθετήθηκε το 1963 από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εξωσχολική Εκπαίδευση.

Ντόπινγκ στον αθλητισμό ορίζεται ως «η χορήγηση σε αθλητές ή αθλήτριες, η χρήση από αυτούς, φαρμακολογικών κατηγοριών παραγόντων ή μεθόδων ντόπινγκ» (Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Συνθήκης Αντί-Ντόπινγκ της 16ης Νοεμβρίου1989). Ντόπινγκ ορίζεται ως η παρουσία στο ανθρώπινο σώμα ουσιών που είναι απαγορευμένες σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το διεθνή οργανισμό του προκείμενου οργανισμού μέλους.

Η χρήση τέτοιων ουσιών, η παρουσία τους στα δείγματα ούρων ή αίματος και η χρήση μεθόδων με σκοπό τη μεταβολή του αποτελέσματος ανάλυσης ενός δείγματος ούρων ή αίματος απαγορεύονται. (ορισμός ΔΟΕ – πριν την ίδρυση του WADA).

Ντόπινγκ στον αθλητισμό είναι η εσκεμμένη ή η ακούσια χρήση από έναν αθλητή μιας ουσίας ή μεθόδου απαγορευμένης από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Το αθέμιτο πλεονέκτημα που μπορεί να απο-


e-Nήσος Κως

47

1.Ιατρική: Οι ουσίες προκαλούν προβλήματα υγείας στους ανθρώπους, και όπως έχει ήδη αναφερθεί, υπάρχουν πια επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι.

2.Ηθική: Με τη χρήση αυτών των ουσιών οι αθλητές αποκτούν ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (συνεπώς η βασική αρχή του αθλητισμού, δηλαδή αυτής της ισονομίας, καταργείται). Επιπλέον μιλούμε (κυρίως λόγω των νέων μορφών γενετικού ντόπινγκ) για παρέμβαση στην αν-

θρώπινη φύση. κτηθεί από εκείνους τους αθλητές που χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες ή μεθόδους για να αυξήσουν την 3.Νομική: Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο σε πολλές χώαπόδοση, τις πιθανές επιζήμιες παρενέργειες που ορι- ρες που απαγορεύει όχι μόνο τη χρήση, αλλά και την σμένες ουσίες ή μέθοδοι μπορεί να προκαλέσουν. εμπορία και διακίνησή τους. ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ντόπινγκ είναι ένα παγκόσμιο, πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο, ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας, καθώς παρουσιάζει μία συνεχή δημοσιότητα που αφορά περιστατικά γνωστών αθλητών που συλλαμβάνονται να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών και αθλητών που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

4.Παιδαγωγική: Χρειάζεται να σχεδιαστούν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα θωρακίσουν την κοινωνία μας απέναντι σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο.

Το Ντόπινγκ είναι κοινωνικό φαινόμενο. Παρότι όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στους αθλητές υψηλού επιπέδου για τη χρήση ντόπινγκ, είναι διαπιστωμένο ότι δεν είναι μόνο αυτή η κοινωνική ομάδα που χρησιμοποιεί τις απαγορευμένες ουσίες. Αν και η WADA ασχολείται κυρίως με την αντιμετώπιση του φαινομένου στον αθλητισμό, το φαινόμενο έχει διΜιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο καθώς οι απαγο- εισδύσει έντονα στην κοινωνία και εκτείνεται πέρα ρευμένες ουσίες και μέθοδοι, όπως αυτές ορίζονται από το αθλητικό πλαίσιο. στους πίνακες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (WADA), χρησιμοποιούνται ευρέως στην πλει- Άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις ουσίες για να χάονότητα των χωρών και στις 5 κατοικήσιμες ηπείρους σουν βάρος, να φτιάξουν ένα μυώδες σώμα, να διατου πλανήτη. σκεδάσουν σε “Party”. Ακόμη, χρήση των ουσιών γίνεται στο στρατό για μεγαλύτερη αντοχή των στραΜιλάμε για ένα φαινόμενο με πολλές και διαφορετι- τευμένων. Όμως, από δημοσιογραφικές κυρίως, έκές διαστάσεις, οι σπουδαιότερες των οποίων είναι οι ρευνες προκύπτει ότι χρήση ντόπινγκ γίνεται σε: παρακάτω: >>


48

e-Nήσος Κως

1.Αθλητισμό Υψηλού Επιπέδου (διεθνές και εθνικό επί- δρογόνα στεροειδή (AAS), είναι ουσίες που η σύνθεση τους συμβάλλει, στη προσπάθεια αύξησης της αναβοπεδο). λικής και ελάττωσης της ανδρογονικής δράσης των αν2.Νεανικό Αθλητισμό (σχολικός και πανεπιστημιακός δρογόνων στεροειδών ορμονών. Τα αναβολικά στεροειδή λοιπόν είναι συνθετικά παράγωγα της τεστοστις ΗΠΑ). στερόνης (Κήτα, Αβραμίδης, 2001). 3.Γυμναστήρια (για απόκτηση «ωραίου σώματος», απώλεια βάρους). Διαμέσου των ρεπορτάζ εφημερίδων αλλά Σύμφωνα με τη χημική τους δομή τα αναβολικά στεκαι τηλεοπτικών εκπομπών κατανοούμε ότι στο συγκε- ροειδή συγγενεύοντας χημικά με τα φυσικά ανδροκριμένο χώρο έχουμε μία ανησυχητική διείσδυση του γόνα στεροειδή μπορούν να διαιρεθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: α) Στα 17-α αλκυλιωμένα στεροφαινομένου. ειδή β) Στους 17-β εστέρες των στεροειδών (Δεληγιάν4.“Party” (π.χ. αμφεταμίνες). Πριν από μερικά χρόνια νης, 1992).

Αριστερά η Χάιντι Κρίγκερ σε αγώνες και δεξιά φωτογραφία της μετά την εγχείρηση αλλαγής φύλου

στην Ελλάδα τηλεοπτικά κανάλια είχαν ρεπορτάζ για τα Rave Party, με αναφορές στη χρήση χημικών ουσιών από νεαρούς ώστε σε κατάσταση έκστασης να έχουν αντοχή και να χορεύουν ακατάπαυστα όλη τη νύχτα.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

5.Στρατό. Χρησιμοποιούνται ουσίες που καθιστούν πιο Είναι γνωστό ότι η οποιαδήποτε χρήση φαρμάκων για επιθετικούς τους στρατιώτες και τους δίνουν μεγαλύτερη θεραπευτικούς σκοπούς συνοδεύεται σχεδόν πάντα από ανεπιθύμητες ενέργειες μικρότερης ή μεγαλύτερης αντοχή στην κόπωση. σημασίας. Έτσι, είναι αυτονόητο ότι η λήψη δόσεων κατά πολύ μεγαλύτερων από τις συνιστώμενες θεραπευτικές και μάλιστα από υγιή άτομα, όπως συμβαίνει ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ με τη λήψη των αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών Τα αναβολικά στεροειδή ή καλύτερα τα αναβολικά-αν- από αθλητές, δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται ομοίως >>


e-Nήσος Κως

49

από ανεπιθύμητες ενέργειες, κάποτε ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία των αθλητών.

Γενικά, από τη χρήση των αναβολικών στη θεραπευτική, είναι γνωστές οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να εμφανισθούν, πάντα δε, πριν από τη χορήγηση τους σε ασθενείς, λαμβάνεται υπόψη η σχέση της επικινδυνότητας τους προς τα αναμενόμενα οφέλη.

Στην περίπτωση των αθλητών σαφή συμπεράσματα δεν μπορούν εκ του ασφαλούς να εξαχθούν. Είναι γνωστό ότι, κλινικές μελέτες δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν για ηθικοδεοντολογικούς λόγους και έτσι τα διαθέσιμα στοιχεία προέρχονται κυρίως από παρατηρήσεις σε άτομα που λαμβάνουν αναβολικά στεροειδή θεραπευτικά ή από μεμονωμένα περιστατικά αθλητών που εμφάνισαν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, χωρίς όμως να έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί η ευθύνη της λήψης των ουσιών αυτών.

Στις περιπτώσεις ντοπαρισμένων αθλητών το είδος και ο αριθμός των λαμβανόμενων αναβολικών, οι ακριβείς δόσεις ή η διάρκεια χρήσης τους δεν είναι γνωστά και όταν ομολογούνται δεν είναι βέβαιο ότι αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Ακόμη, δεν γίνεται γνωστό, αν λαμβάνονται ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή οινόπνευμα που μπορούν να δράσουν συνεργατικά με τα αναβολικά στην εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών. Γενικά, οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες μπορούν να διαιρεθούν στις αναμενόμενες, λόγω της ανδρογόνου δράσης των αναβολικών, που αφορούν κυρίως τα γεννητικά όργανα, τους δευτερεύοντες χαρακτήρες του φύλου και το ενδοκρινικό σύστημα και σε μη αναμενόμενες που περιλαμβάνουν σπανιότερα εμφανιζόμενες, αλλά ιδιαίτερα σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, που αφορούν πλείστα όργανα και συστήματα.

ρίδας και αυξημένη λίμπιντο. Να σημειωθεί εδώ ότι κάποιες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες παραμένουν και μετά τη διακοπή της λήψης των αναβολικών στεροειδών. Στους άνδρες μπορεί να εμφανιστεί γυναικομαστία, και ελάττωση της τριχοφυΐας της κεφαλής.

Καρδιαγγειακό σύστημα - αιματολογικές διαταραχές: Οι παρενέργειες των αναβολικών δεν είναι μόνο αυτές. Προκαλούν σοβαρές καρδιαγγειακές βλάβες όπως ο σχηματισμός θρόμβων, αυξημένη πίεση του αίματος και υΕνδοκρινικές διαταραχές - επιδράσεις στην αναπαπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή. ραγωγή: Στις γυναίκες τα αναβολικά προκαλούν φαινόμενα «αρρενοποίησης», που εκδηλώνονται με Η χρήση αναβολικών στεροειδών μπορεί να έχει ως αποαλλαγές στη χροιά της φωνής, δασυτριχισμό, αλλά τέλεσμα μεταβολές στις συγκεντρώσεις των λιποπρωτεϊκαι μείωση της τριχοφυΐας της κεφαλής (φαλάκρα) νών του ορού που περιλαμβάνουν αύξηση της LDL και ανδρικού τύπου. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να παελάττωση της ΗDL, ενώ παράλληλα αυξάνεται η συνοραμείνουν ακόμη και μετά τη διακοπή της λήψης των λική χοληστερόλη και κατά συνέπεια ο κίνδυνος αθηροαναβολικών. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αφορούν σκλήρυνσης. κ.λπ.). Τέλος, πολυάριθμες μελέτες έχουν την αναπαραγωγή περιλαμβάνουν διαταραχές της συσχετίσει τη χρόνια χρήση αναβολικών στεροειδών με εμμήνου ρύσεως, ατροφία της μήτρας, μείωση του μετην πρόκληση διατατικής μυοκαρδιοπάθειας, ισχαιμίας γέθους του στήθους, αύξηση του μεγέθους της κλειτο>>


50

του μυοκαρδίου, αγγειακών εγκεφαλικών και γενικότερων θρομβοεμβολικών επεισοδίων, αλλά και αιφνίδιων θανάτων καρδιακής αιτιολογίας. Οι ακριβείς κίνδυνοι μιας τέτοιας χρήσης για την καρδιακή λειτουργία είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθούν, λόγω της έλλειψης κλινικών μελετών, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού φαρμακευτικών ουσιών (ιδιαίτερα διεγερτικών) που χρησιμοποιούν οι αθλητές ταυτόχρονα με τα αναβολικά.

Ήπαρ: Η χρόνια λήψη αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών προκαλεί σημαντικές δομικές και λειτουργικές αλλαγές στο ήπαρ, αφού εκεί συντελείται η βιομετατροπή τους. Η διαταραχή των ηπατικών λειτουργιών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει κίρρωση σημαντικού βαθμού, με αποτέλεσμα τη συμφόρηση των ηπατικών αιμοφόρων αγγείων, τη διόγκωση του ήπατος και του σπλήνα, τη δημιουργία κιρσωδών ανευρυσμάτων (συνήθως του κάτω οισοφαγικού πλέγματος) και γενικότερα την εμφάνιση συμπτωμάτων πυλαίας υπέρτασης.

e-Nήσος Κως

έκκρισης σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και τη δημιουργία φαγέσωρων. ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Διεγερτικές Ουσίες: Ουσίες όπως οι αμφεταμίνες και η εφεδρίνη έχουν στο σώμα μια δράση παρόμοια με αυτή της αδρεναλίνης, την οποία παράγει το ίδιο το σώμα μας. Δρουν δλδ στο κεντρικό νευρικό σύστημα κι "ενεργοποιούν" το σώμα σε μεγάλο βαθμό.

Σε μεγάλες ποσότητες όμως, τέτοιες ουσίες απενεργοποιούν τα συστήματα του σώματος μας που μας προειδοποιούν όταν είμαστε για παράδειγμα πολύ κουρασμένοι και πρέπει να σταματήσουμε να τρέχουμε. Ένας αθλητής που παίρνει μεγάλες ποσότητες τέτοιων ουσιών δεν καταλαβαίνει πλέον πότε φτάνει στα όρια του, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκόπωση, λιποθυμία ή ακόμη και τον θάνατο. Ψυχιατρικές εκδηλώσεις και προβλήματα στο δέρμα: Η χρόνια χρήση αναβολικών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση παραληρήματος και παρανοϊκών, μανιακών Αναβολικές Ουσίες: Οι αναβολικές ουσίες προέρχονή υπομανιακών εκδηλώσεων και να ενεργοποιήσει λαν- ται από την ανδρική σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη θάνουσες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις και ιδιαιτέρα και αυξάνουν την ποσότητα μυών στο σώμα ενώ παψυχώσεις. Οι χρήστες αναβολικών εμφανίζουν συχνό- ράλληλα μειώνουν την ποσότητα λίπους. Αυτό για τερα από τα φυσιολογικά άτομα διαταραχές της προσω- τους αθλητές στίβου είναι προτέρημα, αφού χρειάζονπικότητας, κυκλοθυμικά επεισόδια, αλλά και επεισόδια ται μεγάλη μυϊκή δύναμη. ευερεθιστότητας, άγχους, κατάθλιψης, θυμού, εχθρικής Επίσης υπάρχουν και bodybuilders που κάνουν χρήση συμπεριφοράς και επιθετικότητας. αναβολικών ουσιών, αφού έτσι μπορούν με λιγότερο Τα αναβολικά μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της έκ- κόπο και πιο γρήγορα να φτιάξουν το κορμί που >>


e-Nήσος Κως

θέλουν. Ειδικά αυτές οι ουσίες έχουν όμως κάπως "παράξενες" και ανεπιθύμητες επιδράσεις στο σώμα. Οι άνδρες αρχίζουν να παρουσιάζουν γυναικεία χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα μαλακούς μαστούς, αφού η υπερβολική τεστοστερόνη που μαζεύεται στο σώμα τους (η τεστοστερόνη που παράγει το ίδιο το σώμα συν η τεχνητή τεστοστερόνη που παίρνουν οι ίδιοι) μετατρέπεται από το σώμα τους στη γυναικεία ορμόνη οιστρογόνη. Στις γυναίκες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Λόγω της εισαγωγής τεστοστερόνης στο σώμα, αρχίζουν να παρουσιάζουν ανδρικά χαρακτηριστικά, όπως είναι για παράδειγμα η αλλαγή της φωνής και η σμίκρυνση των μαστών. Διουρητικές Ουσίες: Οι διουρητικές ουσίες χρησιμοποιούνται κυρίως σε αθλήματα όπου πρέπει ο αθλητής να έχει ένα συγκεκριμένο βάρος. Τέτοιες ουσίες μπορούν σε διάστημα ωρών να επιφέρουν απώλεια μεγάλης ποσότητας νερού που σαν αποτέλεσμα έχει βέβαια και την απώλεια βάρους του σώματος!

51

Τα διουρητικά είναι όμως πολύ επικίνδυνα! Με το που χάνεται τόσο γρήγορα τόσο νερό από το σώμα, χάνονται και πολλές θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε. Το σώμα αφυδατώνεται και μπορούν να πάθουν μεγάλη ζημιά οι νεφροί.

Ναρκωτικές Ουσίες: Η μορφίνη, η ηρωίνη και η μεθαδόνη είναι οι πιο γνωστές ουσίες από την κατηγορία των ναρκωτικών. Έχουν δράση απαλυντική ενάντια στον πόνο αλλά και ηρεμιστική στο σώμα.Σε μεγάλες δόσεις μπορούν να οδηγήσουν όμως ακόμη και στο θάνατο. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

www.pemptousia.gr www.medlook.net/Kids/doping.asp www.doping-prevention.com www.en.wikipedia.org/wiki/Doping www.theathlete.org/doping-in-sport.htm www.valueforlife.gr/fitness/ti-symvainei-sto-soma-apo-ti-chrisi-anavolikon


e-Nήσος Κως

53

• Μητροπολίτης Κώου κυρός Ναθαναήλ. 1919-1979. 100 Χρόνια από τη γέννηση, 40 Χρόνια από την κοίμηση του.

• Χάρις Κάτζια! 1948 – 1994 Αρχαιολόγος: 25 χρόνια από το θάνατο της. • Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω (ΔΙΙΚ ) 1979-2019: 40 χρόνια από τα εγκαίνια του κτιρίου.

• Albergo Gelsomino.1929 και Albergo AURORA1934: 90 και 85 Χρόνια από την κατασκευή τους.

• Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (Mediterranean Film Institute): 20 Χρόνια μετά.

• ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ Κινηματογραφική Λέσχη Κω 1979-2019: 40 Χρόνια Λειτουργίας. • Κωστής Παλαμάς: 1859-1943: 160 χρόνια από τη γέννηση του. • Ρίτσος: 1909-1990: 110 Χρόνια από τη γέννηση του.

• Οδυσσέας Ελύτη, Άξιον Εστί: 1979 βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, έκδοση 1959 • Παύλος A.Ζάννας 1929-1989: 90 χρόνια από γέννηση, 30 χρόνια από το θάνατο του. • Nelly`s Έλλη Σουγιουλτζόγλου Σεραϊδάρη 1899-1998: 120 Χρόνια από τη γέννηση του.

• Νίκος Σκαλκώτας 1904-1949: 70 Χρόνια από το θάνατο του.

• Λεονάρντο ντα Βίντσι 1452-1519: 500 Χρόνια από το θάνατο του. • Άλμπερτ Αϊνστάιν 1879-1955: 140 Χρόνια από τη γέννησητου.

• ΤσάρλιΤσάπλιν (Σαρλώ) 1889-1977: 130 χρόνια από τη γέννηση του.

• 2019 Διεθνές έτος Περιοδικού Πίνακα των χημικών στοιχείων UNESCO. • 2019 «έτος Ερωτόκριτου» Άυλη πολιτιστική κληρονομιά UNESCO.

• 2019: Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Παιδιού 1959 - Διεθνές Έτος του Παιδιού 1979: 60 και 40 χρόνια μετά.


54

Καλοτάξιδη... “Η άνοιξη του Σύμπαντος”

Είμαστε υπερήφανοι ως δημιουργοί του "e-Νήσος Κως" που ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας διεθνούς φήμης φυσικός και αστρονόμος όπως ο κ.Διονύσης Σιμόπουλος μας έχει τιμήσει με την παρουσία του στις σελίδες μας, όχι μία αλλά δύο φορές! Ο Επίτιμος Διευθυντής του Πλανηταρίου - του Ιδρύματος Ευγενίδου και Διευθυντής του από το 1973, παρουσίασε το νέο του βιβλίο στην Πάτρα (τη γεννέτειρα του) και σίγουρα δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει και το www.thebest.gr η "Αγορά Αργύρη" αποδείχθηκε μικρή για το κοινό, όλων των ηλικιών, που έσπευσε στην παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Σιμόπουλου «Η Άνοιξη του Σύμπαντος».

Μάλιστα, πολλοί παρακολούθησαν όρθιοι την εκδήλωση. Αρκετοί περίμεναν υπομονετικά έξω από την αίθουσα και αρκέστηκαν να ακούν μόνο τα τεκτενόμενα εντός. Ανάμεσα στους ομιλητές ο ακαδημαϊκός, και διάσημος καθηγητής θεωρητικής Φυσικής Δημήτρης Νανόπουλος. Ομιλητές ήταν επίσης ο Μανώλης Πλειώνης, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Καθηγητής Κοσμολογίας ΑΠΘ, ο ακαδημαϊκός Γιώργος Δάσιος, Ομότιμος Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών, και ο δικηγόρος Θεοδόσης Γεωργίου, Πρόεδρος του Συλ-

e-Nήσος Κως

λόγου Πατρέων Πρωτευούσης. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ1 Αντριάνα Παρασκευοπούλου. Περιγραφή βιβλίου

Σήμερα το Σύμπαν βρίσκεται στις πρώτες «ώρες» της ύπαρξής του: στην άνοιξη κυριολεκτικά της ζωής του. Πρόκειται για μια άνοιξη που πλαισιώνεται από το μεγαλείο των λαμπρών γαλαζόλευκων άστρων, αλλά και άστρων σαν τον Ήλιο μας, ενώ η ενήλικη ιστορία του θ’ αρχίσει πολύ αργότερα, σε δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων χρόνια από σήμερα. Ακόμα όμως και τότε, θα πρόκειται για ένα πανέμορφο Σύμπαν, για εκείνα τα «όντα» που θα το κατοικούν, αν και θα φωτίζεται αμυδρά μόνο από τα κοκκινωπά, υπέρυθρα άστρα που σήμερα είναι αόρατα στα μάτια μας. Θα πρόκειται, φυσικά, για όντα με υπερβολικές δυνάμεις στη διάθεσή τους. Δυνάμεις που το μυαλό μας είναι αδύνατον ακόμα και να φανταστεί. Παρ’ όλα αυτά, κοιτάζοντας πίσω στη λαμπερή δική μας εποχή, θα μας ζηλεύουν, γιατί εμείς γνωρίσαμε το Σύμπαν όταν το Σύμπαν ήταν ακόμη μωρό. Θα μας ζηλεύουν γιατί εμείς σήμερα ζούμε όντως στην Άνοιξη του Σύμπαντος!


e-Nήσος Κως

55

Κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη η πρώτη συλλογή διηγημάτων του ηθοποιού Τοµ Χανκς με τίτλο «Ασυνήθιστα στοιχεία».

Οι ιστορίες του έχουν έναν συνδετικό κρίκο: σε όλα µια γραφοµηχανή διαδραµατίζει κάποιον ρόλο, κεντρικό ή περιθωριακό. Γνωστός, ως ηθοποιός, για την ειλικρίνεια και την ευαισθησία του, ο Τοµ Χανκς μεταφέρει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά στη γραφή του. Κινούµενο µεταξύ του παιγνιώδους, του συγκινητικού και, ενίοτε, του µελαγχολικού, το πρώτο του αυτό βιβλίο µάς αποκαλύπτει μια υπέροχη νέα λογοτεχνική φωνή, που καταφέρνει να διεισδύσει διορατικά κάτω από την επιφάνεια της φιλίας, της οικογένειας, της αγάπης και της καθηµερινής συµπεριφοράς.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΗ

Οι καθηγητές Άγγελος Συρίγος και Ευάνθης Χατζηβασιλείου καταθέτουν την επιστημονική τους άποψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό στο ομώνυμο βιβλίο. Καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται στην ελληνική Βουλή, οι δύο συγγραφείς αποσκοπούν να προσφέρουν στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη ανάλυσή της. Το βιβλίο εξετάζει: την υψηλή στρατηγική και τους στόχους της Ελλάδας στο Μακεδονικό , τις συγκεκριμένες προβλέψεις της Συμφωνίας για τη σύνθετη ονομασία του γειτονικού κράτους, την εθνικότητα/υπηκοότητα, την εθνότητα ,ταυτότητα και τη γλώσσα, το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και το ζήτημα της αναγνώρισης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα , τη διάσταση του ΝΑΤΟ κ.α.

Νομίζετε ότι ένα άδειο μπουκάλι μέσα σε έναν κάδο είναι άχρηστο; Κι όμως! Ένα μικρό αγόρι μαζί με την αδελφή του θα το χρησιμοποιήσουν, για να στείλουν μήνυμα στον Ταξιάρχη τον Πανορμίτη της Σύμης, με το οποίο του ζητούν μια χάρη… Θα καταφέρει το μπουκαλάκι να φτάσει στον προορισμό του;

Συγγραφείς: ΣΥΡΙΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΑΝΘΗΣ Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ

Συγγραφέας: ΠΡΑΠΑ ΣΟΦΙΑ Εκδότης: ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Τι θα συναντήσει στη διαδρομή του, μέσα και έξω από τον βυθό; Ελάτε να γνωρίσουμε τις συναρπαστικές του περιπέτειες, ακολουθώντας το στο ταξίδι του με συνοδηγό τον Αρχάγγελο Μιχαήλ!

Ο ΠΥΡΟΒΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ

Συγγραφέας: ΚΟΥΚΙΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ Εκδότης: ΚΕΔΡΟΣ

Πώς είναι να προσπαθείς να καταλάβεις ποια είναι η θέση σου στον κόσμο όταν ο ίδιος ο κόσμος δείχνει να τα 'χει χαμένα; Ο Τίτος είναι ένας εσωστρεφής έφηβος που πάσχει από την πιο περίεργη ασθένεια που υπάρχει. Μια πάθηση που κάνει τα οστά του πορσελάνινα. Η κατάστασή του δεν του επιτρέπει να πηγαίνει σχολείο. Έτσι μαθαίνει να εξηγεί τον κόσμο παρατηρώντας τον από το μπαλκόνι και τον υπολογιστή του. Μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα avatar που αισθάνεται άνετα μόνο στην ψηφιακή κοινωνία. Μια μέρα ο αδερφός του τον παίρνει μαζί του στη δουλειά, κρυφά από τους γονείς τους. Ένα λάθος του Τίτου θα αποτελέσει την αφορμή για να ξεκινήσει η περιπλάνηση ...


e-Nήσος Κως

56 Δέκα μεγάλα τραγούδια που έχουν αγαπηθεί πολύ όλα αυτά τα χρόνια, από το «Ένα Πρωϊνό» και το «Να Με Προσέχεις» μέχρι το «Μένω Εκτός» και το «Έξοδος Κινδύνου», ξαναγεννιούνται στο νέο LP με τίτλο «Από την αρχή - DaCapo», μέσα από υπέροχες διασκευές με την καλλιτεχνική επιμέλεια της σπουδαίας Δήμητρας Γαλάνη & τη βελούδινη φωνή του Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Wild World

Tracklist: 1. Μένω Εκτός 2. H Άνοιξη 3. Δεν Έχω Χρόνο 4. Τράβα Σκανδάλη 5. Ένα Πρωϊνό (με τη Δήμητρα Γαλάνη) 6. Θα Είμαι Εκεί 7. Ο Βυθός Σου 8. Έξοδος Κινδύνου 9. Να Με Προσέχεις (με τη Δήμητρα Γαλάνη) 10.

Η Dido Florian Cloud de Bounevialle O’Malley Armstrong ή κατά κόσμον Dido επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια αποχής από τα μουσικά δρώμενα. Κατά καιρούς συνεργάστηκε με τους Faithless λόγω του αδερφού της Rollo Armstrong, ιδρυτικού μέλους του συγκροτήματος. Το 2018 ήταν το έτος που αποφάσισε να επιστρέψει με νέο single, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την πρώτη της SUITE 2019 περιοδεία μετά από δεκαπέντε χρόνια, καθώς και ένα ALEXANDROS νέο album. To πέμπτο project της θα έχει τίτλο Still on My Mind, CHRISTOPOULOS σε αυτό δουλεύει με τον αδερφό της Rollo και θα κυκλοφορήσει 8 Μαρτίου. Η 46χρονη τραγουδίστρια σε δηλώσεις της αναφέρει ότι το νέο της album έχει μια dance/EDM ευαισθησία, αλλά συμπεριλαμβάνει πολλά ακόμα είδη. Πρώτο δείγμα είναι το Η νέα συλλογή - soundεξαιρετικό 1o single με τίτλο Hurricanes.

3 χρόνια μετά το πλατινένιο album της «Πάρα Πολλά», η Πέγκυ Ζήνα επιστρέφει με το ολοκαίνουργιο album της «Έλα». Ο δίσκος περιλαμβάνει τις επιτυχίες της Πέγκυς «Απαγορεύω», «Μου Λείπεις», «Ο Χρόνος» και «Μη Μ’ Ακουμπάς» που κυκλοφόρησαν τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και 7 ολοκαίνουργια τραγούδια, ανάμεσά τους και η νέα της επιτυχία «Έλα». Στο album συμμετέχουν με τις δημιουργίες τους οι: Κυριάκος Παπαδόπουλος, Θάνος Παπανικολάου, Χρήστος Χιώνης, Ιορδάνης Παύλου, STAN & Icon Music, Χριστόφορος Γερμενής, Βασίλης Γιαννόπουλος, Βίκυ Γεροθόδωρου και Αγγελική Μακρυνιώτη. Έκπληξη στο album αποτελεί το κομμάτι «Μαμά», ένα τρυφερό, συγκινητικό τραγούδι το οποίο περιγράφει τη σχέση των ανθρώπων με τη μητέρα τους, στο πέρασμα των χρόνων. Ο Κώστας Μακεδόνας παρουσιάζει τη νέα του πολυσυλλεκτική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Τα πλοία της γραμμής», που περιλαμβάνει 19 τραγούδια, αρκετά εκ των οποίων έχουν ακουστεί και αγαπηθεί πολύ.

track του Αλέξανδρου Χριστόπουλου Suite No.2019 επηρεασμένη από τα πιο hip/design hotels στον κόσμο με down tempo, nu soul, jazz, electronica, spiritual deep house και συμμετοχές των: Claptone, Disclosure, Dita Von Teese, Eagles & Butterflies, Hraach, Isaac Hayes, Jean Baskets, Jonathan Bree, Kasper Bjorke, Koop, Kora, Marvin Gay, Sebastien Tellier, Sy Sez, The 5th Galaxy Orchestra, Zola Blood κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Πρόκειται για ένα album με 8 ακυκλοφόρητα, καινούρ- φέτος η συλλογή συμπληγια τραγούδια και 11 ακόμα που φιλοξενήθηκαν σε cd ρώνει 15 χρόνια κυκλοάλλων καλλιτεχνών, καθώς και κάποια που έντυσαν τη- φορίας! λεοπτικές σειρές, εκπομπές και κινηματογραφικές ταινίες.

Ιδιαίτερη μνεία σε δύο τραγούδια σε στίχους του αείμνηστου Μάνου Ελευθερίου, το «Μέσα στον ύπνο μου γυρνάς» σε μουσική Κώστα Λειβαδά και το «Γι’ αυτούς που αγαπήθηκαν» σε μουσική Περικλή Κανάρη.


e-Nήσος Κως

57


58

Δεν είναι μόνο η Νεραϊδονονά που αλλάζει τις κολοκύθες...

e-Nήσος Κως

Ευαγγελία Χατζηχριστοφή: Αρχιτέκτων Εσωτερικών Χώρων eve_chatzichristofi@hotmail.com Θυμάστε στο παραμύθι της Σταχτοπούτας που η Νεραϊδονονά μάγεψε την κολοκύθα και την έκανε άμαξα...;

Τι θα λέγατε να τις αλλάξουμε κι εμείς; Όχι, μάγια δεν κάνουμε για να τις μετατρέψουμε σε άμαξες... αλλά μπορούμε να κάνουμε αγνώριστες με τα μαγικά χρώματα κιμωλίας της Annie Sloan!!! θα ήθελα να μάθω.. αλλά, προτιμώ να την φανταστώ.

Ξεκίνησα λοιπόν καθαρίζοντας το. Ένα απλό καθάρισμα και είναι έτοιμο να γίνει η δική μου “πύλη” για τα Χριστούγεννα...

Τι θα χρειαστούμε;

• Κολοκύθες • Πινέλα σε διάφορα μεγέθη • Annie Sloan Chalk Paint, στις αποχρώσεις που θέλουμε • Annie Sloan Clear Chalk Paint Wax • Annie Sloan Dark Chalk Paint Wax • Βαμβακερά, παλιά, λευκά υφάσματα


e-Nήσος Κως

Ξεκινάμε καθαρίζοντας καλά με ένα βρεγμένο πανάκι τις κολοκύθες μας. Δεν θέλουμε να έχουν χώματα ή σκόνες επάνω τους, διότι θα φανεί στο αποτέλεσμα μας. Αφού τις έχουμε όλους καθαρές και όμορφες, παίρνουμε τα πινέλα και βάφουμε στο χρώμα που θέλουμε την κάθε κολοκύθα. Εάν οι κολοκύθες μας είναι πολλές, φροντίζουμε να έχει συνοχή και ισορροπία η παλέτα που επιλέγουμε. Περνάω δύο στρώσεις χρώματος σε κάθε κολοκύθα. Αφού στεγνώσουν καλά, αν το επιθυμώ, ζωγραφίζω με πινέλα ζωγραφικής διακοσμητικά σχέδια πάνω σε κάποιες κολοκύθες.

Αφού τελειώσω με τα χρώματα, μετά από τον απαραίτητο χρόνο στεγνώματος... που μεταξύ μας... δεν είναι και πολύς... απλώνω το Clear Chalk Paint Wax για να σφραγίσω το χρώμα. Σκουπίζω με βαμβακερό πανάκι ώστε να πάρω τυχόν υπολείμματα.

Αν θέλω, εφαρμόζω τώρα το Dark Chalk Paint Wax ώστε να κάνω παλαίωση σε κάποια ή όλα τα δημιουργήματα μου!

Οι κολοκύθες έχουν πολλές δυνατότητες και γίνονται υπέροχα διακοσμητικά! Ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό που έχουν είναι πως αντέχουν στον χρόνο. Οπότε, τα δημιουργήματα σας θα έχουν διάρκεια! Στις φωτογραφίες μας υπάρχουν προτάσεις για όλα τα γούστα!

Καλές δημιουργίες!!!

59


e-Nήσος Κως

60

ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ!


e-Nήσος Κως

61

ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ;;;


62

Τώρα, είναι αργά για δάκρυα Στέλλα ΕDITORIAL: Οι "45 Γιάννηδες", βασιλιάδες του "black" (με δόσεις χιΕDITORIAL:Οι "45 Γιάνούμορ), χαμένοι μεταξύ νηδες", βασιλιάδες του "black" χιούτων 80"s,(με 90"sδόσεις και 00"s, μορ), χαμένοιτη μεταξύ 80s, αναζητώντας χαμένη 90s καικάνουν 00s, αναζητώντας νιότη, ποδαρικό τη έρχονγιαχαμένη το 2017,νιότη, με ακόμη ται ακόμη μία φορά ένα για νέο "σαρωτικό" να "ταράξουν" τα τροφή νερά, άρθρο, ενώ δίνουν ενώ δίνουν για σκέψη, με τροφή τα καλύ-για σκέψη, με τα τερα (;) σχόλια...καλύτερα (;) σχόλια.

Η αλήθεια είναι ότι μετά από έναν μεγάλο "χωρισμό", τα θες τα μπουζούκια σου. Έτσι, να ρίξεις μια γυροβολιά ρε Καρντάση, να γουστάρεις, στην "υγειά της αχάριστης" να σιγοντάρει η αντρο-παρέα και "γεια μας", να πάνε κάτω τα φαρμάκια... μετά "βρώμικο" στην Μαβίλη, ή αν είσαι κουρούμπελο στο πλησιέστερο ξενυχτάδικο. Τά χουμε ζήσει αυτά... αυτές είναι ιστορίες βγαλμένες από την ζωή... Αλλά εσύ Πάνο μου, το τερμάτισες... Είναι δυνατόν μετά από μία τέτοια "δυνατή" σχέση, να χωρίσεις τόσο άδοξα και να σου πάρει και τα... παιδιά; Μα καλά, τίποτα δεν κατάλαβες; Δεν ένιωσες ότι η σχέση σας περνάει κρίση; Ή έστω ότι ο "εταίρος" - ο γονέας 1 - δεν είναι τόσο... "πιστός", όσο νόμιζες;

- Π.Καμμένος: Ο Κοτζιάς εξαπάτησε τους Έλληνες - Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι: «Ο κ.πρωθυπουργός, ο εταίρος μας μέχρι προχθές, δεν φέρθηκε με εντιμότητα προτείνοντας σε βουλευτές των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" καρέκλες έναντι της ψήφου. (Πηγή: www.euro2day.gr)

ΕΣΥ έλεγες ότι δεν πρόκειται να περάσει η συνθήκη των Πρεσπών από τη βουλή, δεν θα μπούνε τα ΣΚΟΠΙΑ στο ΝΑΤΟ, ΔΕΝ θα επιτρέψεις κάτι τέτοιο. Και τελικά, με τις "ευλογίες" των δικών σου των "παιδιών" και λίγο Ποταμ-άκι... "Πήρε φωτιά η Καλαμαριά απ' τα γλυκά σου τα μάτια", που λέει και το άσμα του Μανώλη Αγγελόπουλου... Ώπα!

e-Nήσος Κως

- Π.Kαμμένος: Με εξαπάτησαν Τσίπρας και Κοτζιάς (Πηγή: www.fortunegreece.com)

Τώρα - όπως λέει και ο λαός - είναι αργά για δάκρυα, Στέλλα. Οι Σκοπιανοί πανηγυρίζουν, ο ασκός του Αιόλου - με τις "ευλογίες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης - άνοιξε και ο Ζάεφ με την παρέα του θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα... θα συνεχίσει την παραχάραξη (κι επίσημα πια) της ιστορίας.

Δεν ξέρω, τη διάβασες τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων στον ΟΗE; Στον σχετικό πίνακα που εστάλη στον ΟΗΕ - από τα Σκόπια - υπάρχει η στήλη «Nationality (Citizenship)» δηλαδή «Εθνικότητα (Ιθαγένεια)». Εκεί αναφέρεται ο όρος «Μακεδόνας» και εναλλακτικά το «Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». H επίσημη γλώσσα του κράτους είναι σύμφωνα με τους Σκοπιανούς η «Μακεδονική γλώσσα». Για όλα αυτά επικαλούνται τη Συμφωνία των Πρεσπών. (Πηγή: iefimerida.gr https://bit.ly/2ITbbKJ)

Κι εμείς ρε Καρντάση και ρε σύντεκνε και ρε σύντροφε, τί πήραμε για να τα δώσουμε όλα αυτά;

Κάναμε λέει... "διαπραγμάτευση" και μάλιστα με πλεονέκτημα θέσης! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, τέτοια “συμφωνία-διαπραγμάτευση” στον αιώνα τον άπαντα.

Οι άνθρωποι είναι Σλάβοι. Θες να τους βαφτίσετε Σλαβομακεδόνες, άντε να το καταπιούμε, κομμάτια να γίνει. Αυτό που συμφωνήσαμε δίνοντάς τα όλα, δεν καταπίνετε με τίποτα! Και μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει να "γεννάει" σοβαρά προβλήματα στην μία και μοναδική ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, η οποία "βράζει"! Εμείς έχουμε το όνομα (45 Γιάννηδες...) αλλά όπως φαίνεται άλλοι έχουν την χάρη (...ενός κοκκόρου γνώση!) >>


e-Nήσος Κως

63

είχα θέσει αντιμέτωπους με το παραπάνω ερώτημα. Είχαν επικαλεσθεί το βάσιμο επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι κι αυτή Ευρώπη, αλλά δεν είναι μόνο αυτή η Ευρώπη, ότι οι Έλληνες είναι κι αυτοί Ευρωπαίοι, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι Ευρωπαίοι. Είχαν αντιδράσει, δηλαδή, με το βάσιμο επιχείρημα ότι το Μέρος επιχειρεί να οικειοποιηθεί το Όλον. Όταν, δηλαδή, έστω και υποθετικά εθίΤο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, όμως, είναι ατομικό. γησαν οι ίδιοι, συμφώνησαν ότι το ίδιο ακριβώς πρέπει Αφορά το δικαίωμα του κάθε ατόμου να ορίζει αυτό ποια να ισχύσει και στην περίπτωση των Σλαβομακεδόνων. είναι η εθνική του συνείδηση. Δεν σημαίνει ότι ένας λαός μπορεί να επιλέγει χωρίς περιορισμούς όποιο όνομα θέλει Και επειδή Πάνο μου σ'αρέσουν οι ζεϊμπεκιές, σου' για τον εαυτό του, για το κράτος, και τη γλώσσα του. Έχω χω μία "all time classic" του Γ.Μπουλουγουρά, αφιεεπανειλημμένως από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ρωμένο: Άπονα σε λεηλάτησαν καρδιά μου οι τόσες οι χρησιμοποιήσει το εξής επιχείρημα: Τί θα έλεγαν τα άλλα αγάπες κι έγινες χαμένη πολιτεία που δεν έχει πια διαεθνικά κράτη στη Γηραιά Ήπειρο εάν –υποθετικά μιλών- βάτες. Σου το' χα ξαναπεί καρδιά μην παίζεις πια με τη τας– η Ελλάδα αποφάσιζε να μετονομασθεί σε “Δημοκρα- φωτιά, όλες οι αγάπες σε προδώσανε και φαρμάκι για τία της Ευρώπης”, το ελληνικό έθνος σε ευρωπαϊκό και η να πιεις σου δώσανε... ελληνική γλώσσα αντιστοίχως σε ευρωπαϊκή; Θα το αποΆντε καλά Κούλουμα και Καλή Σαρακοστή! δέχονταν; Προφανώς όχι. Ευρωβουλευτές και ξένοι δημοΜε αγωνιστικούς χαιρετισμούς, αφού! σιογράφοι που υποστήριζαν το δικαίωμα αυτοπροσδι45 Τζόνηδες ορισμού των Σλαβομακεδόνων είχαν αντιδράσει όταν τους Και γι "αυτούς" που υποστηρίζουν, προς όφελος των Σκοπιανών το δικαίωμα του "αυτοπροσδιορισμού", τους παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα, από το blog του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Σταύρου Λυγερού. (https://slpress.gr/ethnika/to-dikaioma-aytoprosdiorismoy-kai-i-aforiti-elafrotita-toy-syriza/ ) :


64

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μηνύει το Πρίνστον για κλεμμένα χειρόγραφα!

e-Nήσος Κως

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Πρίνστον (Princeston) μηνύει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, διεκδικώντας την επιστροφή ιερών χειρογράφων ηλικίας 1000 και πλέον ετών, τα οποία εκλάπησαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από μοναστήρι στο χωριό Κορμίτσα στη Βόρεια Ελλάδα.

Δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας New York Times αναφέρει ότι το πανεπιστήμιο φέρεται να έλαβε τα χειρόγραφα ως δώρο το 1942 από μέλος της εφορίας απόφοιτο του, ο οποίος τα είχε αγοράσει σε πλειστηριασμό στη Γερμανία 20 χρόνια νωρίτερα. Οι ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου σε ομοσπονδιακή μήνυση που κατέθεσαν στη Νέα Ιερσέη, υποστηρίζουν ότι Βούλγαροι αντάρτες έκαναν έφοδο στο Μοναστήρι της Θεοτόκου της Εικοσιφοινίσσης το 1917, απείλησαν τους Μοναχούς και έφυγαν με ένα φορτίο από χειρόγραφα.Ανάμεσα στα αποδεικτικά στοιχεία που επικαλείται η μήνυση είναι κι ένας τόμος με τίτλο «Ελληνικά Χειρόγραφα στο Πρίνστον, Έκτου μέχρι και Ένατου Αιώνα: Ενας Περιγραφικός Κατάλογος», ο οποίος δημοσιεύθηκε το 2010 και περιγράφει μερικά από τα χειρόγραφα της συλλογής του σχολείου που είχαν απομακρυνθεί από το Μοναστήρι το 1917 από τις Βουλγαρικές Αρχές. Ο π. Αλεξ Καρλούτσος, βοηθός του Οικουμενικού Πατριάρχη με έδρα τη Νέα Υόρκη είπε στην εφημερίδα ότι πριν κλαπούν τα χειρόγραφα χρησιμοποιούντο στο Μοναστήρι όπου οι Μοναχοί άναβαν κεριά και λιβάνι και τα διάβαζαν στη διάρκεια γευμάτων και Ιερών Ακολουθιών». «Είναι μέρος μέρος της ιερής ιστορίας, κι αυτή είναι η πνευματική και πολιτιστική μας ταυτότητα» τόνισε. Σε δήλωση του το πανεπιστήμιο την Παρασκευή είπε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη πως από την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει καταδεικνύεται ότι τα χειρόγραφα δεν είχαν αρπαχθεί. Ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μάικλ Χότσκις έγραψε σε email πως «βάσει πληροφοριών που έχομε στη διάθεση μας, δεν βρήκαμε αποδείξεις για να συμπεράνουμε ότι τα χειρόγραφα που είναι στην κατοχή μας είναι λάφυρα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ή έχουν απομακρυνθεί με άλλο αντικανονικό τρόπο από την κατοχή του Πατριαρχείου» Πηγή: dogma.gr


e-Nήσος Κως

Αυτό το διαστημόπλοιο θα μεταφέρει 100 ανθρώπους στον Άρη

Τα σχέδια ενός διαστημόπλοιου ικανού να μεταφέρει έως και εκατό άτομα στον Άρη αποκάλυψε ο Έλον Μασκ, αναρτώντας στο Twitter φωτογραφίες του πρωτότυπου που κατασκευάζεται στο Τέξας. Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Space-X απάντησε και σ’ έναν καταιγισμό ερωτήσεων από ακολούθους του για το διαστημόπλοιο και τον πυραυλοκινητήρα του. Όταν ένας εξ’ αυτών παρατήρησε ότι μάλλον θα χρησιμοποιηθεί ανοξείδωτος χάλυβας για την κατασκευή του, ο Μασκ επιβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν υλικά παρόμοια με εκείνα των πυραύλων Atlas της δεκαετίας του 1950, μεταξύ αυτών και ανοξείδωτος χάλυβας, αλλά και ένα νέο κράμα αλουμινίου.

Βροχή από ... λούτρινα Είναι η μοναδική φορά που έπεσαν... βροχή τα αντικείμενα σε αγωνιστικό χώρο και όλοι ένιωσαν ευτυχισμένοι. Ο λόγος για τους οπαδούς της Μπέτις που λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα “πέταξαν” λούτρινα παιχνίδια, στο ημίχρονο της αναμέτρησης με την Ειμπαρ.

65

Το αφεντικό της Space-X αποκάλυψε ακόμη ότι έχει γίνει ριζικός επανασχεδιασμός του πυραυλοκινητήρα Raptor, που θα χρησιμοποιηθεί στο πρώτο στάδιο της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου. Κι υποσχέθηκε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα νέες λεπτομέρειες το νέο έτος, μετά την δοκιμαστική πτήση του πρωτοτύπου.

«Θα κάνω μια πλήρη τεχνική παρουσίαση του Starship αφού πετάξει το δοκιμαστικό όχημα, που κατασκευάζουμε στο Τέξας, ελπίζω κάπου τον Μάρτιο/Απρίλιο»,έγραψε στο Τwitter. Είχε προηγηθεί η επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 από το Τέξας προκειμένου να θέσει κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά.

Nωρίτερα φέτος ο Μασκ είπε ότι η Space-X σκοπεύει να ξεκινήσει το 2024 τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη. Πηγή: iefimerida.gr

Η ομάδα τους είχε ζητήσει να φέρουν κάθε λογής τέτοια παιχνίδια στο γήπεδο, προκειμένου να δοθούν σε παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Πηγή: iefimerida.gr


K άντε download και αποθηκεύστε ή εκτυπώστε τα νέα ψηφιακά μας περιοδικά e - Νήσος Κως! Περισσότερες πληροφορίες στο: periodikonisos @ gmail . com


e-Nήσος Κως

ΖΩΔΙΑ & Απόκριες Ποιες μεταμφιέσεις προτιμούν;

ΚΡΙΟΣ Αναδεικνύει τον ήρωα και τον ηγέτη που κρύβει μέσα του. Για τον άντρα θα ταίριαζε ο Λεωνίδας (χωρίς τους 300), ένας Βίκινγκ, ένας superhero όπως ο Superman, Batman ή οδηγός formula 1. Η κριός θα προτιμούσε κάτι σε Wonder Woman, Supergirl, Ζήνα ή Catwoman. ΤΑΥΡΟΣ Θα μεταμφιεζόταν σε κάποια διάσημη κινηματογραφική persona για να κάψει καρδιές... Ο άντρας ταύρος θα προτιμούσε James Dean, James Bond, Humphrey Bogart, Ταρζάν. Η ταύρος θα ήθελε να προτιμούσε μία Marilyn Monroe, μία Rita Hayworth ή την... Jessica Rabbit!

67

ΖΥΓΟΣ Το "σύμβολο" του εύκολα θα μπορούσε να συνδυάσει μία αμφίεση που να παραπέμπει σε δικαστή ή στη Θεά Θέμις. Αλλά μάλλον θα προτιμήσει με το ταίρι του/της ένα all time classic δίδυμο, όπως Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Αντώνιος και Κλεοπάτρα, Αδάμ και Εύα. ΣΚΟΡΠΙΟΣ Έχει το μυστήριο στο αίμα του. Σέρλοκ Χολμς, Ιντιάνα Τζόουνς, Δράκουλας, το Φάντασμα της όπερας, οι γνωστές μάσκες από το "V for Vendetta" και το "La casa de papel" είναι οι πιο πιθανές αγαπημένες του μεταμφιέσεις. Ο θηλυκός Σκορπιός θα προτιμήσει χαρακτήρες "δηλητήριο", όπως τη γυναίκα-αράχνη, τη γυναίκα-βαμπίρ, τη Μαύρη Χήρα των Avengers ή την Μυστίκ από το X-Men.

ΤΟΞΟΤΗΣ Η περιπετειώδης πλευρά του Τοξότη, θα ΔΙΔΥΜΟΙ H διπλή φύση του Διδύμου μπορεί μπορούσε εκφραστεί μέσω των χαρακτήνα εκφραστεί είτε σε μία μεταμφίρων όπως του Ντ Αρτανιάν, του Ρομπέν των Δασών, του Οι συνωμοσιολόγοι, έτσι, έβαλαν εση γιν-γιανγκ, ανδρόγυνου, flinΤζακ Σπάροου, του Λούκυ Λουκ αλλά και του Αστερίξ. σκοπό να μας τρομοκρατήσουν ότι stones, ή σιαμαίων. Ενώ εξαιτίας Τα κορίτσια ίσως να έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον το τέλος του κόσμου πλησιάζει και του χιούμορ που διαθέτει, μία μεταμφίεση σε αγαπη- στην Lara Croft, την Storm (X-Men) και Elektra (Dareδεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι΄ μένο cartoon, όπως Μίκυ ή Μίνι Μάους, Στρουμφ, devil). αυτό. Το «βλέπουν», δε, να έρχεται Μπαγκς Μπάνι, δεν θα τον/την άφηνε ασυγκίνηΑΙΓΟΚΕΡΩΣ κάπου τον επόμενο Οκτώβριο. το/η. O Αιγόκερως μέσα από τη μεταμφίεσή ΚΑΡΚΙΝΟΣ του θα ήθελε να ζήσει την επιρροή που Ένας από αυτούς, ο David Meade Ρομαντικός αλλά θαρραλέος σαν Ιπεπιδιώκει στην καθημερινότητα του. Άδηλώνει, μάλιστα, ότι υπάρχουν πότης ο καρκίνος, με τα κορίτσια του ραβας Εμίρης, Πάπας, ή ένα famous ποσυντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία ζωδίου να έχουν έφεση στις μεταμφιέλιτικό πρόσωπο θα ήταν στα "μέτρα" που ενισχύουν τη συγκεκριμένη θεσεις της Χιονάτης, της Ωραίας Κοιμωτου. Η Αιγοκερίνα, ίσως να τολμούσε ωρία, την οποία πλαισιώνουν εκρήμένης και τη Σταχτοπούτας. Η σχέση του ζωδίου με κάτι πιο σέξι, όπως μια «αυταρχική κυρία» ερωτικών φαξεις ηφαιστείων, τη σελήνη τους φέρνουν κοντά σε μάγους, μάγισσες ντασιώσεων. σεισμοί, τυφώνες ακόμη και λυκανθρώπους. ΥΔΡΟΧΟΟΣ και ισχυρές καταιΈμπνευση θα πάρει από κλασικές σειρές γίδες. ΛΕΩΝ και ταινίες επιστημονικής φαντασίας H φύση τους, τους δίνει ώθηση σε όπως το Star Trek, το Avatar και το Star «Η ελίτ του κόσμου μεταμφιέσεις αιλουροειδών! Θα Wars. Ένας «ξέγνοιαστος τύπος» όπως έχει ήδη καταπροτιμήσουν κλασικές στολές σηένας easy rider ή χίπις δεν θα τον/την σκευάσει καταφύμαντικών ιστορικών προσώπων "χαλούσε". για για να σωθεί», υποστηρίζει ο (Φαραώ, Kλεοπάτρα, Aϊνστάιν, Ωραία Ελένη, Μέγας Meade, συμπληρώνοντας: Η καταΑλέξανδρος, Ναπολέων, Elvis). ΙΧΘΕΙΣ στροφή θα έρθει από ΠΑΡΘΕΝΟΣ Εκτός από χαρακτήρες που έχουν να κάτο κάνοντας Ήρθε η ώρα να εξωτερικεύσει τη σε- νουν με το νερό, όπως ηΝότο Άριελ η γοργόπριν παραξουαλική πλευρά του, συνδυάζοντας να, ο Ποσειδώνας, ή κύκλο», ο Μπομπ Σφουγγαγια περισσότ τα υγειονομικά θέματά του. Οποια- ράκης και ο Captain πέμψει Nemo, πλάσματα δήποτε στολή που παραπέμπει σε από το υπερπέραν, θα τους εξιτάριζαν όsexy γιατρό, πιλότο, νοσοκόμο/α, πως μια νεράιδα, ένα φάντασμα ή εένας αεροσυνοδό, καμαριέρα, τον/την ιντριγκάρει! εξωγήινος.


Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

&

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ periodikonisos@gmail.com ή 6947 1900 20

Profile for nisoskos

e - Nisos Kos Τ51  

Διαβάστε - ΔΩΡΕΑΝ - με 1 ΚΛΙΚ από Υπολογιστή, Tablet ή Smartphone το νέο Ανοιξιάτικο ”e-Nήσος Κως” (το 1ο ψηφιακό περιοδικό της Δωδεκανήσου)...

e - Nisos Kos Τ51  

Διαβάστε - ΔΩΡΕΑΝ - με 1 ΚΛΙΚ από Υπολογιστή, Tablet ή Smartphone το νέο Ανοιξιάτικο ”e-Nήσος Κως” (το 1ο ψηφιακό περιοδικό της Δωδεκανήσου)...

Profile for nisoskos5
Advertisement