Page 1

2019 VÅR

Nirstedt/litteratur grundades 2018 av Gunnar Nirstedt & Modernista Group. Förlaget ger ut skönlitteratur i vid bemärkelse: romaner, noveller, essäer och poesi, eller blandningar och varianter av dessa. Det här är den första katalogen.


Hör upp jag har någonting att berätta för dig – I Röd epik kastar Joshua Clover fram ett uppfordrande personligt och politiskt imperativ, i en tradition av stor, expansiv amerikansk dikt, men med erfarenheterna från language-poesin aktuella. Han hämtar kraft i antikens poesi och aktiverar en stor del av poesihistorien för att lika enkelt som komplext formulera en appell om språket och det gemensamma: en dikt som gör enad front med upploppen, plundringen, barrikaderna, ockupationerna, manifesten, kommunerna, slagorden och elden. Om Walt Whitman en gång skrev amerikanska visioner om hur allt hör samman i en panteistisk värld handlar Clovers bok på ett betydligt mer handfast sätt om att vara förbunden med alla och envar. Joshua Clover, född 1962, är poet och aktivist och en av företrädarna för den riktning som kallas Post-Crisis Poetics. Han undervisar vid University of California, Davis, och skriver även film- och musikkritik. Röd epik är hans första bok i svensk översättning.

JOSHUA CLOVER RÖD EPIK Poesi

JACOB HIRDWALL PICKNICK VID VÄGENS SLUT

Översättning från engelska Johannes Björk ISBN 978-91-9850-544-3 E-bok 978-91-9850-549-8 Omslag Eva Wilsson Utkommer maj 112 sidor

Roman

2019 VÅR

ISBN 978-91-9850-543-6 E-bok 978-91-9850-548-1 Omslag Eva Wilsson Utkommer april 208 sidor

Som en virvlande aska kom det drivande från bergen. Det var oberäkneligt, antog skiftande former. En cirkel, en ellips, en kolonn, en romb. Det imiterade stackmoln, dimma, sjörök... Institutet har gjort mätningar i många år. Små skiftningar har registrerats, men varningarna har inte tagits på allvar, i synnerhet inte Gregors alarmerande rapport. Gregor har också andra bekymmer, sin sjukdom, sin avvikelse. När förändringen väl sker går det snabbare än någon anat; eldstormar härjar, stridsflyg sätts in mot Den svarta smeten. Men varken vapen eller växande administration rår på de nya hoten, och under den civiliserade fernissan tränger begär och våld upp, likt naturkrafter. En kalejdoskopiskt berättad roman om en värld med allt färre möjligheter, mångstämmig, absurd, hård, poetisk. Jacob Hirdwall, född 1967, är dramatiker och regissör med en rad pjäser för olika scener bakom sig, senast sista delen av trilogin Människor som försvinner på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Han är ledare för manuslabbet Bergman studio vid Dramaten och för teatergruppen Ensembleverket. Picknick vid vägens slut är hans första roman.


Lina Rydén Reynols poesi rör vid olika övergångar, eller växlingar, mellan agrart och industriellt, naturligt och artificiellt, enskilt och gemensamt, mellan historia och sanning, men också växlingar i ekonomisk bemärkelse, av olika sorters valuta eller värde – och de som äger rum i ramsans språklekar, från en rad till en annan, och i förlängningen inne i kroppens elektriska impulser. Det produceras: ägandet, tjänandet, munnen, ätandet, och minnets automatiska meningsskapande i de självtränande systemen. Läs mina läppar vill närma sig det som finns, och villkoren för dess existens. Lina Rydén Reynols är född 1983 och uppväxt i Falun, Karlstad, Huddinge och Norge. I dag bor hon i Stockholm och är verksam som förlagsarbetare. Läs mina läppar är hennes första bok.

LINA RYDÉN REYNOLS LÄS MINA LÄPPAR MARIA STEPANOVA MINNEN AV MINNET

Poesi ISBN 978-91-9850-540-5

Roman Översättning från ryska Nils Håkanson Efterord Maxim Grigoriev ISBN 978-91-9850-542-9 E-bok 978-91-9850-547-4

E-bok 978-91-9850-545-0

2019 VÅR

Omslag Nina Ulmaja Utkommer januari 112 sidor

Omslag Eva Wilsson Utkommer mars 448 sidor

När faster Galja dör lämnar hon efter sig en lägenhet full av bråte. Ingen vet var alla gamla saker kommer ifrån och fotoalbumen är fyllda av gåtfulla, främmande ansikten. Författaren börjar sortera bland släktens minnen, och fram växer en märkvärdig text som hon burit inom sig hela livet: en förening av familjekrönika, memoar, essä och historia. Maria Stepanovas jakt efter släktminnen går genom en rad berättelser om fotoalbum, grötdockor, kärleksbrev och angivarbrev, från judiska begravningsplatser till Leningrads belägring. I dialog med författare som Mandelstam, Proust och Sebald skapar hon en på samma gång riktningslös och mycket vittfamnande berättelse. Maria Stepanova, född 1972 i Moskva, är poet, essäist, journalist och chefredaktör för nättidningen colta.ru. Minnen av minnet, hennes första roman, har fått stor uppmärksamhet både i Ryssland och internationellt och har nominerats till Jasnaja Poljana-priset.


Jag trodde att jag skulle leva mitt resterande liv tillsammans med Zac. Jag trodde att vår kärlek var den största jag någonsin skulle få vara med om. Det tror jag fortfarande. Jag kan inte sluta tro det. Jag har inte träffat honom på mer än ett år nu. När jag var barn åt jag blommor som såg ut som hjärtan för att det skulle få pojken jag var kär i att bli kär i mig. Jag visste inte att de blommorna hette löjtnantshjärtan då. Nu vet jag att Zac är i en kärleksrelation med någon som inte är jag. Och jag måste stå ut med att det är så lekandet går till. Efter en havererad kärleksrelation går Helena in i en svår kris. Hon rör sig i staden, på gröna tunnelbanelinjen, linje 17, träffar läkare, får medicin. En tid bor hon i Krylbo, hon är inlagd på sjukhus. Helene Billgrens konst skänker ett slags hopp, liksom de sexsajter på nätet där hon kan utforska sina gränser. Men när gränserna också överträds djupnar krisen. Helena Österlunds roman sällar sig till en tradition av förbehållslös självbiografisk bekännelse – men i sin hänsynslöshet mot sig själv går hon möjligen längre än någon annan. Rör vid mitt skinn nu. Gör det inte på fel sätt igen. Håll om mina fötter. Det här är fruktansvärt. Du vill ju ändå inte ha mig. HELENA ÖSTERLUND MIN SÅRBARA KROPP

Helena Österlund, född 1978 och bosatt i Stockholm, har tidigare givit ut

Roman

belönades med Borås Tidnings debutantpris 2010. År 2015 tilldelades

ISBN 978-91-9850-541-2

hon Mare Kandre-priset. Min sårbara kropp är hennes första större roman.

tre böcker på Albert Bonniers Förlag. Diktsamlingen Ordet och Färgerna

E-bok 978-91-9850-546-7 Form Nina Ulmaja Utkommer februari 496 sidor

2019 VÅR

Nirstedt/litteratur Adress Kvarngatan 10, 118 47 Stockholm Mail info@nirstedt.se  Manus manus@nirstedt.se  Förläggare Gunnar Nirstedt, gunnar.nirstedt@nirstedt.se PR, försäljning & recensionsexemplar Kajsa Olofsson, kajsa@ascaripr.com, 070-488 60 01 Distribution Förlagssystem  www.nirstedt.se På katalogens framsida syns s. k. grötdockor från 1800-talets senare hälft, föregångare till mandeln i julgröten. I Maria Stepanovas Minnen av minnet blir dessa små porslinsfigurer en bild för 1900-talsmänniskan. Foto Bengt O. Pettersson  Form UlmajaWilsson

Profile for nirstedt

Nirstedt/litteratur • Katalog vår 2019  

Nirstedt/litteratur • Katalog vår 2019  

Profile for nirstedt
Advertisement