Page 1

Νίκος I. Νικολόπουλος

...ασυμβίβαστη πορεία


“Ο Ελληνικός λαός σε χρειάζεται...” + Ο Αθηνών Χριστόδουλος
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 4 6 14 16 26 28 30 32 38 40 42 44 48

εισαγωγικό σημείωμα ... για την παράταξη ... για την Πάτρα ... για την Αχαϊα ... για την Κοινωνία ... στη Βουλή ... εκπροσωπώντας την Ελλάδα εκλογική διαδικασία θρησκεία... οικογένεια ενημερώνοντας τους πολίτες συγγραφικό έργο σκιτσάροντας... επιστολή - κάλεσμα


Νίκος Ι. Νικολόπουλος Ασυμβίβαστη πορεία


Ζούμε την εποχή της κρίσης των αξιών. Όλα εκείνα που για αιώνες φάνταζαν ακίνητοι πυλώνες και ακίνητοι οδηγοί στην πορεία της ζωής μας, σήμερα κρίνονται, δοκιμάζονται, λοιδορούνται. Η έννοια της πατρίδας, οι αρχές του δικαίου, το πνεύμα της ελευθερίας, η ανάγκη της δημιουργίας, η Ορθόδοξη πίστη μας, το δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή. Η υπευθυνότητα αντικαθίσταται από την αδιαφορία, η αξιοπρέπεια από την ευκολία, η τιμή από το ξεπούλημα. Τα πρότυπα της αφοσίωσης στο καθήκον, του χρέους προσφοράς στην κοινωνία και την περιοχή, της ανάπτυξης και ανάδειξης του κοινωνικού σύνολου, δε βρίσκουν πολλούς θαυμαστές.

Ζούμε μια δύσκολη εποχή. Την εποχή των συμβιβασμών και των συμβιβασμένων. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά, ότι αυτό δεν σας ικανοποιεί. Δεν είναι δυνατόν να μας εκφράζει το αδιάφορο, το μίζερο, το γκρίζο... Σε όλη μου τη ζωή, σε όλη μου τη διαδρομή, διάλεγα πάντα το δύσκολο δρόμο. Το δρόμο του αγώνα, της σκληρής δουλειάς, της αναμέτρησης με τα προβλήματα και τις ευκαιρίες της Αχαϊας. Ένα δρόμο σύγκρουσης, αλλά και επιτυχιών, μεγάλης προσπάθειας, αλλά και μεγάλης ικανοποίησης.

Μια διαδρομή ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗ. Στη μεγάλη διαδρομή από το 1974 μέχρι σήμερα, περπατήσαμε μαζί, βήμα - βήμα. Σήμερα οι καιροί δικαιώνουν την πίστη και τις επιλογές μας. Σήμερα, αλλά και αύριο και στα χρόνια που έρχονται, η Πάτρα, η Αχαϊα και η Ελλάδα έχουν ανάγκη το πείσμα μας, τη δύναμή μας, τη φωνή μας.

Δε θα εγκαταλείψουμε την ελπίδα. Δε θα λείψουμε από το Μέλλον που έρχεται και μας ανήκει.

Ασυμβίβαστη πορεία


Νίκος Ι. ΝικολόπουλοςΑσυμβίβαστη πορεία

1

3

1.

Τραγουδώντας (!) στη γιορτή της ΟΝΝΕΔ στο κινηματοθέατρο “Πάνθεον” το 1976.

2.

Γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα με τα παιδιά της ορεινής Αχαϊας. εκστρατεία με τους νέους της Ν.Δ. το 1974.

2

4

3 /4. Εκπροσωπώντας τη νέα γενιά της Αχαϊας στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το 1976 στη Χαλκιδική, ως πρόεδρος της ΜΑΚΙ Αχαϊας. Εδώ μαζί με τα ιστορικά στελέχη της νεολαίας, Γιάννη Παναγόπουλο και Ανδρέα Αλεξόπουλο, τότε Προέδρους Νομαρχικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ Αχαϊας. 5.

Επικεφαλής στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Σώματος Yλικού Πολέμου στο ΚΕΥΠ Λαμίας.

.

5
...για την Παράταξη

Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι γέννημα θρέμα της Πάτρας. Γιος του αυτοκινητιστή Γιάννη Νικολόπουλου και της Αφροδίτης Ζάγκλα. Παρά το γεγονός ότι από μικρός χρειάσθηκε να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, στηρίζοντας την οικογενειά του, μένοντας το 1967 ορφανός από πατέρα, συμμετείχε ενργά στις κοινωνικο - πολιτικές ζυμώσεις της πόλης και της γενιάς του. Δε συμβιβάστηκε με τις δυσκολίες και τους περιορισμούς, που έβαζαν φραγμούς και όρια στα όνειρά του και τους στόχους του, αλλά και τα όνειρα της γενιάς του. Διεκδίκησε από νωρίς το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην ενεργό δράση και στην εκπροσώπηση των συμμαθητών, των συμφοιτητών, των συναδέλφων, των συμπολιτών του...

6

6.

Τιμώντας την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το 1975, στο κινηματοθέατρο “ Πάνθεον”, εκφράζοντας τη γενιά του

7. Εγκαίνια εκλογικού κέντρου ΝΔ στην οδό Κανακάρη το 1977. Ο Κώστας Νικολόπουλος, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ, ο Νίκος Νικολόπουλος, Πρόεδρος της ΜΑΚΙ, στο μέσον ο νέος τότε Υπ. Βουλευτής Κων. Αργυρόπουλος.

7


Νίκος Ι. ΝικολόπουλοςΑσυμβίβαστη πορεία

8. Σε εκδήλωση με τον Κωστή Στεφανόπουλο το 1975. Διακρίνονται ο Γιάννης Παναγόπουλος και ο Ελισσαίος Ανδρονόπουλος. 9. Με τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη, μαζί με τη ΜΑΚΙ και την ΟΝΝΕΔ Χίου, της οποίας υπήρξε πρόεδρος την περίοδο 1979 -1981.

9

10. Με τον αείμνηστο Πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Αβέρωφ, το 1981 στην αίθουσα της Γερουσίας. 11. Συμμετέχοντας στον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας, μαζί με τον Υπουργό Εργασίας κ. Λάσκαρη, το 1982. 12. Στην Πάτρα με τον Κώστα Μητσοτάκη το 1982, με τους Ανδρέα Ζαϊμη και Βασίλη Μπεκίρη. 13. Εκδήλωση της ΚΙΠΑΕΑ (Κίνηση για το Πολυμερή αφοπλισμό την Ειρήνη και την Ασφάλεια) στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης το 1982. Πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής, Αντιπρόεδρος ο Νίκος Νικολόπουλος.

8

10

11

12

14. Ο Νίκος Νικολόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΚΙ (ΤΕΠ), με εκλεγμένους συναδέλφους στην ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδος ) το 1982. 15. Το συμφέρον των συναδέλφων, υπήρξε πάντα αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα. Εδώ ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα Επαγγελματικής Πίστεως, το 1983.

14

13

15
...για την Παράταξη

Από τους πρώτους ου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κωνσταντίονου Καραμανλή για τη δημιουργία μιας νέας παράταξης, μιας νέας ελπίδας για την πατρίδα μας. Ιδρυτικό μέλος της ΜΑΚΙ Πάτρας, από τα πρώτα στελέχη της ΟΝΝΕΔ Αχαϊας και της ΔΑΚΕ Αχαϊας.

16

Συμμετείχε ενεργά σε όλες τις συνδιασκέψεις, τα συνέδρια και τις επιτροπές της Νέας Δημοκρατίας, εκπροχωπώντας και εκφράζοντας την Αχαϊα, αλλά και τη γεννιά του. Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαϊας, αλλά και της ΟΝΝΕΔ Χίου, όπου υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία.

17

“Από το ξεκίνημα της πολιτικής μου διαδρομής, έχουμε ζήσει μαζί πολλές χαρούμενες στιγμές, αλλά και νικηφόρες στιγμές και δύσκολες καταστάσεις και ανηφοριές”

Πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων το 1986, υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων το 1990 και επικεφαλής της Αξιοματικής Αντιπολίτευσης από το 1990 ως το 1994, αγωνίσθηκε για το Μέλλον της Πάτρας. Βουλευτής Αχαϊας από το 1989.

16. Πρωτοβγαίνει στο μπαλκόνι σε ανοιχτή συγκέντρωση στο γραφείο του στην οδό Παντανάσσης, ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με υπ. Δήμαρχο τον Πρύτανη Κ.Γούδα. Εκλέγεται από τους Πατρινούς το 1986 πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος, από όλες τις παρατάξεις. 17. Εκδήλωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο κινηματοθέατρον “Πάνθεον” με τον Δήμαρχο Πειραιά Αν. Ανδριανόπουλο, ο πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων Νίκος Νικολόπουλος, με τους εκδότες και δημοσιογράφους Γ.Σπαθαράκη, Δ.Αβραμίδη, Στ. Κεραμιδά


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

10

Ασυμβίβαστη πορεία

18

19

20

21 18. Ο Νίκος Νικολόπουλος ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χίου με τον Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου, Αντιπρόεδρο των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στα 1981 στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση. 19. Με τους Σπύρο Δούκα εκδότη της εφημερίδας Πελοπόνησσος, το Θανάση Διαμαντόπουλο και τον Ιατροδικαστή Ανδριόπουλο, παραδίδει σημαντικό ποσό, από μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση υπέρ των φιλανθρωπικών σωματείων της περιοχής, ως πρόεδρος της ΔΑΚΕ, 1983.

22

20. Στο βήμα ο Κωστής Στεφανόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας. Εκδήλωση της Ε.ΜΠΡΟ.Σ. (Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών) στην Πάτρα το 1982. Ο Νίκος Νικολόπουλος Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος, μαζί με τον οικονιμολόγο - καθηγητή Γ. Δράκο Υποδιοικητή Τραπέζης Ελλάδος, Πρόεδρο Ε.ΜΠΡΟ.Σ. 21. Ο Νίκος Νικολόπουλος, σε εκδήλωση μαζί με τους συναδέλφους του, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου εργαζομένων στην Τράπεζα Επαγγελματικής Πίστεως (υποκατάστημα Πάτρας). 22. Η Αχαΐα είχε πάντα την τιμή να εκπροσωπείται από φωνές με κύρος και αγωνιστικότητα, Ανδρέας Ζαϊμης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Θρασύβουλος Μαυρομάτης, Βασίλης Μπεκίρης, 1989.


11

23

25

...για την Παράταξη

24

23. Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Συμφιλίωσης Τζανή Τζανετάκη στην Πάτρα το 1990 μαζί με το γνωστό γιατρό Γιάννη Βερβίτα, για να στηρίξει τον Υπ. `Δήμαρχο Πατρέων Νίκο Νικολόπουλο και τη δημοτική του παράταξη “ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ”

26

24. Με τη Ντόρα Μπακογιάννη, κεντρική ομιλία, συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου. Ο Νίκος ΝικολόπουλοςΥπ. Δήμαρχος Πατρέων.

27

25. Με τον Πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη το 1992. Ο Νίκος Νικολόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. 26. Από τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου στη Μετροπόλεως στο Αίγιο, το 1993. 27. Μιλώντας σε συγκέντρωση ετεροδημοτών στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα, το 1990. 28. Σύσκεψη τομεαρχών στη Ρηγίλλης με τον Μιλτιάδη Έβερτ, 1994.

28


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

12

Ασυμβίβαστη πορεία

1.

Δημοτικό Συμβούλιο 1986 με τους αείμνηστους Παναγιώτη Κοσσιώνη, βουλευτή ΚΚΕ και υποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων και τον γιατρό Διονύση Καστανά

2.

Δημοτικές εκλογές 1990: Ο Νίκος Νικολόπουλος υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων. Εδώ με την Φάνη Πετραλιά, που βρέθηκε στο πλευρό του για την γενέτειρα της. Πίσω διακρίνεται ο τότε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Κώστας Ρηγόπουλος

3. Δήμος Πατρέων, Δημοτικό Συμβούλιο 1986: Δημοτική παράταξη Κωνσταντίνου Γούδα, «Πάτρα Δυτική Συμπρωτεύουσα» με τους Ανδρέα Πανταζάτο, Μίμη Βακάλογλου, Κων/νο Γούδα και Γιώργο Κωνσταντακόπουλο.

1

2

3


13

4 4. Ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πατρέων, στήριξε καθοριστικά όλες τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες της περιοχής με το Δήμαρχο Ανδρέα Καράβολα και το νομάρχη Στάθη Αθανασόπουλο - Σερέτη, βιολογικός καθαρισμός, Ξερόλακκα, ΧΥΤΑ. 5. Δήμος Πατρέων, Δημοτικό Συμβούλιο 1991: Αρχηγός της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων (1990-1994)

5

6 6. Δήμος Πατρέων, Δημοτικό Συμβούλιο 1992 Η Δημοτική Παράταξη «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ» με τους Γιώργο Κοντογιάννη, Γιώργο Καλετζιώτη, Δημήτρη Βακάλογλου, Ανδρέα Πανταζάτο, Χριστόδουλο Τουλιάτο, Πέτρο Ρηγάτο και Άννα Σπηλιωτακάρα. Ο Νίκος Νικολόπουλος συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο την μεγαλύτερη αποδοχή και το υψηλότερο ποσοστό που έλαβε ποτέ κεντροδεξιός υποψήφιος την πρώτη Κυριακή.

...για την Πάτρα


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

14

Ασυμβίβαστη πορεία

Αταλάντευτος και μοναδικός οδηγός της πολιτικής του διαδρόμου είναι το συμφέρον της Αχαΐας. Έχει αγωνισθεί για όλα τα μεγάλα θέματα της περιοχής από το 1974, συγκρουόμενα με αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμφέροντα που κρατούσαν την Αχαία στο περιθώριο, αλλά και συμμαχώντας ανιδιοτελώς με όσους αγωνίζονται για την περιοχή. Ανέδειξε εκατοντάδες θέματα, αγωνίστηκε και έλυσε ζητήματα για την ζωή, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής, δημιουργώντας προοπτικές και ελπίδα. Έχει στηρίξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά κάθε αίτημα και ανάγκη κοινωνικών φορέων της περιοχή, έχοντας την χαρά να δει θεσμούς να δημιουργούνται και εκατοντάδες έργα υποδομής να υλοποιούνται. Διεκδίκησε και διεκδικεί διοργανώσεις και γεγονότα μεγάλου βεληνεκούς για την περιοχή, ανεξαρτήτως φορέα που θα τα υλοποιήσει. Παρακολούθησε στενά, αλλά και στηλίτευσε κάθε περίπτωση κακών χειρισμών, απ’ όπου και αν προέρχονταν. Έχοντας πάντα οδηγό τις αξίες και την προσφορά των μεγάλων πολιτικών που ανέδειξε αυτή η περιοχή, όπως του Δημητρίου Γούναρη, του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, του Κωστή Στεφανόπουλου, συνεχίζει την διαδρομή τους αφιερωμένος.

Πρώτος Βουλευτής Αχαϊας. Εδώ στην κεντρική εκδήλωση της Πάτρας, Γούναρη και Υψηλάντου


15

...για την Αχαΐα

προεκλογική εκστρατεία

1 1. Εκλογές 1996: Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση Πάτρας. 2. Μιλώντας στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου στην Κάτω Αχαϊα, το 1989.

2


16

Νίκος Ι. Νικολόπουλος Ασυμβίβαστη πορεία

3

4

5

3. Εκλογές 1993: Υποδοχή στα Καλάβρυτα 4. Εκλογές 1996: Στο Αίγιο, στην κεντρική πλατεία της Αγίας Λαύρας. 5. Εκλογές 2000 : Εκλογικό κέντρο Πάτρας, Κορίνθου & Βότση 6. Εκλογές 2004: Στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ

6


17

...για την Αχαΐα

7. Εκλογές 2007: Στο πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου

7

8

8. Γιορτή της Δημοκρατίας, 24 Ιουλίου 2007, στο χώρο του Αρσακείου Πατρών. Ο Νίκος Νικολόπουλος κεντρικός ομιλητής

προεκλογική εκστρατεία


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

18

Ασυμβίβαστη πορεία

Υπήρξε στενός συνεργάτης όλων των προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, το Γεώργιο Ράλλη, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το Μιλτιάδη Έβερτ, τον Κώστα Καραμανλή, συμμετέχοντας πρωταγωνιστικά στην πρόταση και ανάδειξη του στην ηγεσία της ΝΔ, αλλά και σήμερα με το νέο πρόεδρο, Αντώνη Σαμαρά. Κριτήριο του ήταν και είναι πάντα το συμφέρον της παράταξης, που ταυτίζεται με το συμφέρον της πατρίδας. Η συμμετοχή και η παρέμβασή του υπήρξαν καταλυτικές σε κρίσιμες στιγμές για τη Νέα Δημοκρατία. Συμμετείχε αποφασιστικά στη διαμόρφωση του Κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000, του 2004 και του 2007. H σταθερή του προσήλωση στις αρχές και τις αξίες της παράταξης, αλλά και η ασυμβίβαστη αγωνιστική του δράση, του έδωσαν τη δυνατότητα να είναι πάντα στο επίκεντρο των εξελίξεων και να συνδιαμορφώνει την πορεία της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα, αλλά και στο μέλλον.


19

“... πείσμα και δύναμη για να χτίσουμε το μέλλον. Συνεχίζουμε.... τα καλά είναι μπροστά μας!!”

...για την Παράταξη


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

20

Ασυμβίβαστη πορεία

9

10

11

12

13

14

9. Δημαρχείο Αιγίου. Πάντα μαζί. Με τον Λέλο Σιαβελή, που αφιέρωσε την ζωή του στο Αίγιο και τους Αιγιώτες. Εδώ το 1993. 10. Σχεδιάζοντας το Μέλλον της Πάτρας με τον Δήμαρχο Ευάγγελο Φλωράτο, το 1998. 11. Με τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Παναγιώτη Καββαδά, έβαλαν τις βάσεις για την εκκίνηση όλων των μεγάλων έργων και υποδομής της περιοχής. 12. Διεκδικώντας αποτελεσματικά για όλους τους Δήμους της Αχαΐας. Εδώ με τους Δημάρχους Διονύση Γκοτσούλια, Κώστα Ασημακόπουλο, στον Υφυπουργό Αθανάσιο Νάκο. 13. Από το πρώτο λεπτό καταστροφής στην Αιγιαλεία μαζί με τον Θεόφιλο Βασιλείου και τον Γ.. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρο Σπυρίδωνα, μέχρι και σήμερα. Διαρκής φροντίδα και αγώνας για την δοκιμαζόμενη Αιγιαλεία. 14. Στο Δημαρχείο της Πάτρας. Με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υφυπουργό Απόστολο Κατσιφάρα, τους βουλευτές Θανάση Παπαδόπουλο, Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλο και το Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα.


21

15

16

17 15. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι για τον Νίκο Νικολόπουλο αφετηρία και προορισμός. Η εμπιστοσύνη των συμπολιτών για την διαχείριση της καθημερινότητας τους, είναι η μεγαλύτερη τιμή και πρόκληση, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία. Το Κέντρο Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ίδρυσε είναι ένα ακόμη βήμα. 16. Μαζί με τον Κώστα Καραμανλή και τον Ευάγγελο Φλωράτο στο Δημαρχείο της Πάτρας, παρουσιάζοντας, με πάθος τα καυτά θέματα της πόλης 17. Η καρδιά της αγροτιάς στην Αρχαία, χτυπά πάντα δυνατά.

18

18. Εθνική γιορτή, Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στο Αίγιο. Eκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων.

“Αγανακτώ όταν βλέπω τα χρόνια και τις εξελίξεις να μας προσπερνούν. Θυμώνω όταν αναλογίζομαι τις χαμένες ευκαιρίες του Nομού μας. Πεισμώνω όμως ακόμα περισσότερο, δυναμώνω τη φωνή και την ένταση του αγώνα μας. Γιατί, επιτέλους... Η Αχαΐα αξίζει περισσότερα!”

...για την Αχαΐα


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

22

Ασυμβίβαστη πορεία

«Αφήσαμε το στίγμα μας στην Αχαΐα. Μαζί βάλαμε την σφραγίδα των αγώνων μας, το πείσμα της διεκδίκησης την ασυμβίβαστη υπογραφή σε όλα τα μεγάλα έργα που άλλαξαν για πάντα το πρόσωπο και τις προοπτικές της Πάτρας και της Αχαίας. Έργα που θα μας επιτρέψουν να περάσουμε σε ένα νέο ανώτερο πλαίσιο διεκδίκησης, ανάπτυξης και προοπτικής»

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Από την αυτοψία στην χάραξη του δρόμου που θα ενώσει το Αίγιο με τα Καλάβρυτα (Αίγιο, Κουνινά, Ρακίτα, Λαπαναγοί, Μακελαριά, Φλάμπουρα, Καλάβρυτα). Εδώ με τους Λένα Καλετζιώτη δημοτική σύμβουλο, Κώστα Βαληνδρά τ. διευθυντή ΠΤΑ/ΠΔΕ και τον μελετητή Παύλο Γιαμίν το 2004


23

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ • • • • •

Φράγμα Πείρου - Παραπείρου Έργα ποταμού Γλαύκου Σύνδεση ευρείας παράκαμψης Πατρών κάλυψη χειμάρρου Διακονιάρη Ολοκλήρωση νέου λιμανιού Πάτρας Κατασκευή Μικρής Περιμετρικής Πατρών

173 εκ. ευρώ 80 εκ. ευρώ

60 εκ. ευρώ 59 εκ. ευρώ 43,7 εκ. ευρώ

ΕΡΓΑ ΤΟΥ Γ΄ ΠΕΠ • • • • • • • • • • •

452 δράσεις και έργα 332 εκ. Ευρώ μερικά εκ των οποίων είναι Αναβάθμιση Σιδηροδρομικής Γραμμής Διακοπτού - Καλαβρύτων Κατασκευή νέου λιμένος Αιγίου Βελτίωση επαρχ. Οδού Διακοπτού Καλαβρύτων - Αστεροσκοπείου Χελμού Κατασκευή Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) Πατρών Νέο κτίριο διοίκησης ΕλληνικούΑνοικτού Πανεπιστημίου Κατασκευή νέων κτιρίων Ανωτάτου ΤΕΙ Πάτρας Κατασκευή νέων κτιρίων Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου ΑΕΙ Πάτρας Αποχέτευση Δήμων Ωλενίας και Φαρρών Μελέτη παράκαμψης Κάτω Αχαίας - Βελτίωση Π.Ε.Ο. Κάτω Αχαίας - Αράξου Ανάπλαση παραλιακής ζώνης Κάτω Αχαίας Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΣΧΟΑΠ) του Δήμου Δύμης

12,4 εκ. ευρώ 7,6 εκ. ευρώ 5,4 εκ. ευρώ 3,5 εκ. ευρώ 3 εκ. ευρώ 2,9 εκ. ευρώ 1,5 εκ.ευρώ 950.000 ευρώ 500.000 ευρώ 248.000 ευρώ

ΕΡΓΑ ΤΟΥ Γ΄ ΠΕΠ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ • • • • • • • • • • •

Αποκατάσταση και ανάδειξη Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου 8,5 εκ. ευρώ Ανακατασκευή Αγοράς Αργύρη Πάτρα 3,9 εκ. ευρώ Βελτίωση οδού Περιστέρα -Μεσορούγι -Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων 2,2 εκ. ευρώ Αποκατάσταση του εργοστασίου χαρτοποιίας και μετατροπή σε πνευματικό κέντρο την Μυρτιά Δήμου Αιγίου 1,45 εκ. ευρώ Αποπεράτωση Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος 1,2 εκ. ευρώ Ανάδειξη - ανάπλαση - αποκατάσταση Φρουρίου Ρίου 1,2 εκ. ευρώ Κατασκευή Τουριστικού και Πολ. Κέντρου Ενημέρωσης Δήμου Καλαβρύτων 410.000 ευρώ Αποκατάσταση παλαιών Δημοτικών Λουτρών Πατρών 300.000 ευρώ Τουριστική αξιοποίηση περιοχής ποταμού Λάδωνα Δήμου Παίων 240.000 ευρώ Ανάδειξη - ανάπλαση αρχ. Χώρου Αρχαίας Κερύνειας 170.000 ευρώ Ανάδειξη - ανάπλαση Ρωμαικού Αμφιθεάτρου Πατρών 460.000 ευρώ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΘΗΣΕΑΣ” (2005-2009) • • • • • • • • • •

Ενδεικτικά: Συντήρηση αρχιτεκτονικού και ζωγραφικού διάκοσμου Κτ. Παναγιωτόπουλου 2,5 εκ. ευρώ Διάνοιξη οδού Αγίου Γεωργίου - Ερμού και ανάπλαση της περιοχής μεταξύ των οδών Αγίου Γεωργίου και Παντοκράτορος του Δήμου Πατρέων 1,82 εκ. ευρώ Έργα αποχέτευσης Δήμων Παραλίας και Βραχναιίκων 1,5 εκ. Ευρώ Αποπεράτωση Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Καλαβρύτων 1,3 εκ. Ευρώ Μελέτη - κατασκευή Διοικητηρίου Δήμου Ακράτας 1,3 εκ. ευρώ Κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στην Κάτω Αχαία 780.000 ευρώ Ολοκλήρωση διαδημοτικής οδού για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας - Ακράτας -Διακοπτού 750.000 ευρώ Μελέτη - κατασκευή κτιρίου πολλαπλών χρήσεων Δήμου Αροανίας 700.000 ευρώ Αντικατάσταση δικτύου αμιαντοσωλήνων στο Δήμο Διακοπτού 630.000 ευρώ Δημοτική οδοποιία Δήμου 550.000 ευρώ

...για την Αχαΐα


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

24

Ασυμβίβαστη πορεία

• • • • •

Μελέτη υδροδότησης Δήμου Λαρίσσου Αθλητικές εγκαταστάσεις Κλειτορίας Ύδρευση Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Μεσάτιδος Αρδευτικά έργα Πάου Δάφνης Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΣΧΟΑΠ) Δήμου Βραχναιίκων

480.000 ευρώ 400.000 ευρώ 400.000 ευρώ 210.000 ευρώ 160.000 ευρώ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ • • • •

Κατασκευή λιμνοδεξαμενής και αρδευτικού δικτύου στην θέση “Ντάσκα”Ερυμάνθειας Δήμου Τριταίας Κατασκευή και εξοπλισμός Περ. Κέντρου Προστασίας Φυτών Πάτρας Κατασκευή και εξοπλισμός εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου γάλακτος Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου Υλοποίηση 253 Σχεδίων Βελτίωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΠΑΑΧ ΚΑΙ LEADER + • • • •

ΟΠΑΑΧ για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης LEADER+ Ανάδειξη - ανάπλαση Πηγών Αροανίου και Κλήματος Παυσανία Δήμου Λευκασίου Αναδάσωση καμένης δασικής έκτασης στην θέση”Ευρωστίνα” Δήμου Αιγείρας

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

• • • • • • • • • • • •

• • • • •

470.000 ευρώ 16,5 εκ. ευρώ

23,6 εκ. ευρώ 7,5 εκ. ευρώ

521.000 ευρώ

195.000 ευρώ

Ολοκλήρωση δικτύων αποχέτευσης Δημοτικού Διαμερίσματος Κάτω Αχαίας και Εγκαταστάσεως Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Δύμης Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Δήμου Ρίου Μελέτη κατασκευής κεντρικών αποχετευτικών αγωγών παραλιακών οικισμών (από δήμο Ερινεού έως δήμο Αιγείρας) και επέκταση ΕΕΛ Αιγίου Αποχέτευση δήμου Φαρρών Μελέτη αντιμετώπισης διάβρωση ακτών Δυτικής Αχαίας Ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη οικοτόπων ιδιαίτερης αισθητικής και οικολογικής αξίας στο Φαράγγι Σελινούντα Αποχέτευση ακαθάρτων ομβρίων υδάτων Δήμου Πατρέων ΧΥΤΑ Δυτικής Αχαίας ΧΥΤΑ Δυτικής Αιγιαλείας ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιαλείας Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Πετροχωρίου Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Αιγείρας, Ακράτας & Διακοπτού

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ

7,14 εκ. ευρώ 1,65 εκ. ευρώ

5 εκ. ευρώ 2,5 εκ. ευρώ 1,5 εκ. Ευρώ 800.000 ευρώ 750.000 ευρώ 550.000 ευρώ 9,73 εκ. ευρώ 6,8 εκ. ευρώ 6,28 εκ. ευρώ 2,6 εκ. ευρώ 1,8 εκ. ευρώ 800.000 ευρώ

Κατασκευή νέας πτέρυγας Τμήματος Εκτάκτων Περιστατικών (ΤΕΠ) χειρουργείων και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο ΓΚΝ. Πατρών “Άγιος Ανδρέας” 7 εκ. Ευρώ Κατασκευή χειρουργείων και προμήθεια - εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείου Αιγίου 3,2 εκ. Ευρώ Διαμόρφωση εσωτερικών χώρων του Παλαιού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών “Καραμανδάνειο” 2,7 εκ. Ευρώ Κατασκευή κτιρίου Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών “Η ΕΛΠΙΔΑ” 1,35 εκ. Ευρώ Κατασκευή μονάδας φυσικής αποκατάστασης και προμήθεια εξοπλισμού αυτής στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών 2 εκ. Ευρώ Διαμόρφωση χώρων και οικοδομικές εργασίες για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών του Ειδικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Δυτικής Ελλάδος 1 εκ. Ευρώ


25

ΤΟΜΕΑΚΑ ΕΡΓΑ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κατασκευήν σφαγείων Δήμου Παίων Εκσυγχρονισμός Δημοτικού Σφαγείου Δήμου Καλαβρύτων Βελτίωση του δρόμου Χαλανδρίτσα - Βάρνο Δήμου Φαρρών Αναβάθμιση ιστορικού κέντρου Οικισμού Καλεντζίου

1,4 εκ. Ευρώ 1,2 εκ. Ευρώ 440 χιλ. Ευρώ 300 χιλ. Ευρώ

Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

4,4 εκ. Ευρώ

• • • • • •

• •

13 εκ. ευρώ

Υποστήριξη της λειτουργίας και των δράσεων του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) Πάτρας Υποστήριξη της λειτουργίας και των δράσεων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Αιγίου

3 εκ. Ευρώ

330 χιλ. Ευρώ

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

86 εκ. ευρώ

Κτίριο Φαρμακευτικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών Ανακαίνιση κτιρίου στέγασης Τμήματος Οπτικής - Οπτομετρίας του Παραρτήματος ΤΕΙ Πατρών στο Αίγιο

6 εκ. Ευρώ

1,5 εκ. Ευρώ

Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

8 εκ. Ευρώ

Υπουργείο Πολιτισμού

44 εκ. Ευρώ

• • • •

Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών Δήμου Πατρέων 3 εκ. Ευρώ Προστασία του οικισμού Σαντομέρι από κατολισθήσεις 1,57 εκ. Ευρώ Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων του Δήμου Πατρέων 730.000 χιλ. ευρώ

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

26,8 εκ. Ευρώ

“ Δύο δεκαετίες με τα ίδια αιτήματα, τα ίδια βαλτωμένα θέματα για την Αχαία και την Πάτρα. Σε ελάχιστα χρόνια ξεκινήσαμε και υλοποιήσαμε τα περισσότερα από αυτά, αλλάζοντας για πάντα το πρόσωπο της περιοχής μας”.

...για την Αχαΐα


26

Νίκος Ι. Νικολόπουλος Ασυμβίβαστη πορεία

Στα 27 του χρόνια εκλέγεται πρώτος Δη μοτικός Σύμβουλος, με τους διπλούς σταυ ρούς από όλους του τους συνδυασμούς, και μπαίνει στη μικρή τοπική Βουλή. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων.

“... για μια φιλελε ύ

1. Κάνοντας πράξη την δέσμευση του για συνεργασία και συνεννόηση για την Πάτρα και την Αχαΐα. Με τον Μίνωα Κυριακού, πρόεδρο της ΕΟΕ μαζί με τους Ανδρέα Φούρα, Ανδρέα Καράβολα, Απόστολο Κατσιφάρα. Διεκδίκηση Μεσογειακών Αγώνων.

θερη κοινωνία”

1

2. Κοντά σε όλες τις ομάδες και σωματεία της Αχαΐας. Εδώ με την ΟΡΜΗ-Λουξ. Με τους Αντώνη Σκιαθά, Ανδρέα Κόγκα και Πλάτωνα Μαρλαφέκα 3. Τιμώντας τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο σε εκδήλωση στην Διακίδειο Σχολή Λαού, το 2007.

2

3


27

...για την Κοινωνία

4. Πρωτοβουλίες και δράσεις για το περιβάλλον το 2003, πριν αυτό γίνει…μόδα. Στην οδό Κορίνθου στην Πάτρα, μαζί με εκατοντάδες νέες και νέους ποδηλάτες

4

5

5. Με συστηματικές αναδασώσεις και φροντίδα, πολλές περιοχές αναγεννήθηκαν. Εδώ το 1998, στο Καβουκάκι της Πάτρας, που σήμερα καμαρώνουμε καταπράσινο το λόφο. 6. Με τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, το 2002..

6

7

7. Μεταφέροντας την φλόγα της ελπίδας, την φλόγα των Special Olympics 8. Με το Ινστιτούτο Νέων, τους νέους επιστήμονες, τα αυριανά στελέχη της περιοχής μας, στο ξενοδοχείο Patras Palace

8

9

9. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Κυβερνητικής πολιτικής για την στήριξη των αθλητικών σωματείων της περιοχής 10. Με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη μοιράζεται το κοινό πάθος της ασυμβίβαστης διεκδίκησης για τον τόπο τους. Το 2007, καλεσμένοι της Λέσχης γυναικών στο αίθριο του παλαιού νοσοκομείου

10

11

“Η πείρα μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ποιότητα στην δράση μου, η αγωνιστικότητα μου όμως παραμένει αμετάβλητη.

Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, ξεπερνάμε τις πικρίες μας. Πάντα ασυμβίβαστα, πάντα αποτελεσματικά.”

11. Η κοινωνική ευαισθησία και το μεράκι σημαντικών φορέων, όπως η Λέσχη Πολιτισμικής Παρέμβασης, δημιουργεί πάντα μοναδικές εκδηλώσεις. Εδώ στα Παλαιολόγεια 2008.


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

28

Ασυμβίβαστη πορεία

“ Οι Αχαιοί θέλησαν η δική μου επιστροφή στην Βουλή να συνδυαστεί με μία ακόμη δύσκολη καμπή στην ιστορία της παράταξης μας αλλά και της πατρίδας μας. Πιστέψτε με αυτή η επιλογή αποτελεί για μένα ένα μεγάλο παράσημο που δεν ανταλλάσσεται ούτε με τα πιο μεγάλα οφίτσια που θα μπορούσε να αποκτήσει ένας πολιτικός, γιατί κρίνατε σκόπιμο να μ’ εμπιστευτείτε ….στα δύσκολα. Είμαι ευγνώμων, θα κάνω ότι μπορώ αλλά και ότι δεν μπορώ για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας. Την υπόσχεση μου για μία φωνή ασυμβίβαστη στο πολιτικό σκηνικό, δεν θα την διαψεύσω ποτέ. Και η γλυκιά γεύση της νίκης, γίνεται γλυκύτερη όταν είναι δύσκολη η μάχη”.

1

2

3 1. 1989, Πρώτη ομιλία στη Βουλή 2. 1995, στην Βουλή εισηγητής στον Προϋπολογισμό. 3. 2006, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Θρησκευμάτων και Ορθοδοξίας , στην αίθουσα Γερουσίας 4. 2005, στην Βουλή κεντρικός εισηγητής στην Βουλή στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο

4


29

...στη Βουλή

6

5

7 5. 2002, στο Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, με πρόεδρο τον Απόστολο Κακλαμάνη 6. 2010, εισηγητής του Κρατικού προϋπολογισμού του Κράτους. 7. Το Κοινοβούλιο -Σπίτι της Δημοκρατίας- έγινε και φιλόξενο σπίτι για τις διεκδικήσεις και τα ψηφίσματα όλων των Δήμων, φορέων αλλά και κάθε πολίτη της Αχαΐας, χάρις την καθημερινή και δυναμική παρουσία του Νίκου Νικολόπουλου. 8. 2009, Η Αχαϊα δεν είναι άλαλη στη Βουλή.

8


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

30

Ασυμβίβαστη πορεία

1

1. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στην Μεγάλη Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Με τον πρ. Υπουργό Στέλιο Παπαθεμελή, τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης και Ελληνοαμερικανούς Γερουσιαστές. 2. Στο βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασμβούργο, το 2004

2

3

4

5

3. Συνάντηση υπουργών πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων των κρατών - μελών της Ε.Ε. υπό την αιγίδα της Α.Ε. Πρόεδρο της Δημικρατίας Κάρολο Παπούλια. 4. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Δυτικοευρωπαική Ένωση στο Παρίσι, το 2005 5. Με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην Ρώμη το 2004, σύνεδροι και εισηγητές με θέμα : «Το μέλλον της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη»


31

...εκπροσωπώντας την Ελλάδα Είχε την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπήσει την πατρίδα μας με πολλές ιδιότητες και καθήκοντα σε όλο τον κόσμο.

6

8

7

9

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, την Βουλή των Ελλήνων, φορείς της Ορθοδοξίας, αλλά και τους πολίτες της Αχαΐας. Ταξίδεψε σε όλες τις Ηπείρους και σε δεκάδες χώρες, δημιούργησε θεσμούς συνεργασίας και ανάπτυξης. Δημιούργησε γέφυρες και αγωγούς διασύνδεσης με την Ελλάδα, ενώ διαχειρίστηκε εθνικές και διεθνείς κρίσεις και προβλήματα. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα, έχει πάντα οδηγό την Εθνική μας πρόοδο και ανάπτυξη, τις αξίες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, αλλά και τις αστείρευτες δυνάμεις και δυνατότητες των Ελλήνων, όπου και αν κατοικούν. Η διεθνής εμπειρία δημιούργησε πλήθος δεσμών και συνεργασιών, ενώ οι εμπειρίες και η γνώση που αποκτήθηκαν, αξιοποιούνται και σήμερα και στο μέλλον.

10 6. Στην Κίνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Εθνικής Συνέλευσης, ως εκπρόσωπος της Βουλής, το 2005. 7. Παραλαμβάνοντας τιμητική διάκριση στο Προεδρικό Μέγαρο της Λιθουανίας, ως εκπρόσωπος του προέδρου Κ.Καραμανλή, το 1998 8. Στο βήμα του Κοινοβούλιου της Ταιβάν, το 2006, μεταφέρει το χαιρετισμό του Πρωθυπουργού. 9. Συμμετέχοντας στα 50 χρόνια του ΟΗΕ, το 2006 10. Συζήτηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, κατά την εκεί επίσκεψή του ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δ. Σιούφα, το 2005. 11. Βενετία, Συνέδριο για την Παγκοσμιοποίηση: Πολιτισμικές και Οικονομικές συνέπειες, το 2006

11


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

32

Ασυμβίβαστη πορεία

1

2

3

“Στάθηκα τυχερός να κατακτήσω την ωριμότητα και την ευθυκρισία, χωρίς να χάσω την πίστη μου και το πείσμα για το δίκιο, το σωστό. Και όλα αυτά σε μια εποχή και μια συγκυρία που απαιτεί αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά:

ρεαλισμό και αγωνιστικότητα, ωριμότητα και πάθος, έμπνευση και πίστη.”


33

εκλογική πορεία οδοιπορικό νίκης

4

5 1. Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009, Μέγαρο Γαλανόπουλου «ΚΗΠΟΣ» 2. Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009, Ξενοδοχείο PATRAS PALACE 3. Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009, Κάτω Αχαΐα 4. Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009, Αίγιο 5. Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009, Ξενοδοχείο GALAXY

“...δεν ήμουν μόνο εγώ στο πλευρό σας, σε κάθε ανάγκη, σε κάθε πρόβλημα, σε κάθε καλή ή κακή στιγμή σας.

Ήσασταν κι εσείς στο πλευρό μου, υποστηρικτές στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες μου,

σύντροφοι στη χαρά, αλλά ταυτόχρονα κριτές και δάσκαλοι στα λάθη μου...”


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

34

Ασυμβίβαστη πορεία

“ Οι πολίτες μπαίνουν μπροστά από τις ηγεσίες, μπροστάρηδες των εξελίξεων και οι παραδοσιακοί μηχανισμοί αμφισβητούνται. Το στοίχημα μας δεν τελειώνει εδώ. Τώρα αρχίζει. Είμαι επιτέλους αισιόδοξος πως έχουμε όλοι λάβει τα πιο ουσιαστικά μηνύματα και πως έχουμε την διάθεση να χτίσουμε νέα θεμέλια στην πολιτική μας υπόσταση. Και τότε ο λαός θα σταθεί και πάλι στο πλάι μας”.


35

εκλογική πορεία

“ Η ψήφος εμπιστοσύνης που μου δώσατε, αποδεικνύει ότι ποτέ δεν πάψαμε να πορευόμαστε μαζί στον ίδιο δρόμο. Θα μοιραστούμε λοιπόν την ευθύνη, θα μοιραστούμε τον αγώνα και τις προκλήσεις που μας περιμένουν. Τώρα ανοίγεται μπροστά μας, μία νέα μάχη. Εσείς και εγώ, θα κρατήσουμε ψηλά την σημαία της ελπίδας. Εσείς και εγώ, θα δώσουμε τον όρκο για την νέα πορεία νίκης.

Για την Πάτρα, για την Αχαΐα και την Ελλάδα Σας ευχαριστώ πολύ για την την μεγάλη τιμή να με εμπιστευθείτε και πάλι για εκπρόσωπο σας στην Βουλή των Ελλήνων και σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου. ”


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

36

Ασυμβίβαστη πορεία

1. Στο Φανάρι, στο γραφείο με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την σύζυγο του Αναστασία, το 2002 2. Από τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίας Αφροδίτης και Αγίου Ιωάννου στην Ρακίτα, που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος μαζί με την σεβαστή μητέρα του κυρία Αφροδίτη.


37

3

Oρθοδοξία

4

3. Σχέση σεβασμού και αφοσίωσης με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο

5

6

4. Επίσκεψη με τον Κώστα Καραμανλή στην Αρχιεπισκοπή Πατρών και τον αείδημο Μητροπολίτη πατρών Νικόδημο Βαλληνδρά, το 1997. 5. Με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄ και τον Πρόεδρο της Ειρηνικής Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλο στο Κάιρο, το 2005

7

8

6. Με τον καθολικό και Ύπατο Πατριάρχη πάντων των Αρμενίων, το 2006 7. Με τον μακαριστό Πατριάρχη Ρουμανίας Θεόκτιστο, το 2000 8. Με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. κ. Ιγνάτιο, το 2006 9. Με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Γεωργίας, 2005

9

10

10. Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιταλίας και τον μετέπειτα Ισπανίας σε Διεθνές Συνέδριο, 2006

11

11. Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στη Λιτανεία του Πολιούχου Πατρών, 2009


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

38

οικογένεια

Ασυμβίβαστη πορεία

Με τη σεβαστή κυρία Αφροδίτη και τα τέσσερα παιδιά της, ο Κώστας, η Αγγελική, Ο Νίκος και η Πολυξένη.

Η οικογένεια υπήρξε πάντα στήριγμα και ελπίδα, αιτία και αφορμή, αφετηρία και συνέχεια. Οι αρχές που παρέλαβε, οι εμπειρίες και οι διδαχές της ζωής, παρακαταθήκη και οδηγός για την γενιά που έρχεται.


39

Ο Τύπος έγραψε...

Αξιοποίησε από την πρώτη στιγμή τις δυνατότητες επικοινωνίας που παρείχε η άνοιξη των Μέσων Επικοινωνίας και πρωταγωνίστησε στην άνθιση της ελεύθερης ραδιοφωνίας και της πολυφωνίας στην περιοχή. Στήριξε αποτελεσματικά

όλα τα ΜΜΕ της Αχαΐας στο όνομα της δυνατότητας των πολιτών για ενημέρωση και ψυχαγωγία.


Νίκος Ι. Νικολόπουλος Ασυμβίβαστη πορεία

40


41

Ο Τύπος έγραψε...


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

42

Ασυμβίβαστη πορεία

Ο Νίκος Ι. Νικολόπουλος γεννήθηκε στην συνοικία της Αγίας Τριάδος, στην Πάτρα, το 1958. Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Μανωλοπούλου και πατέρας τεσσάρων παιδιών: της Αφροδίτης, του Ιωάννη, της Νίκης και του Ανδρέα - Ευγένιου. Είναι Οικονομολόγος - Πολιτειολόγος - Θεολόγος Υποψήφιος Διδάκτωρ Οικονομικής Σχολής - Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές: Διοίκηση Επιχειρήσεων, στην ΕΕΔΕ σε συνεργασία με Α.Β.Σ Πειραιά «Οικονομικά της Εκκλησίας», στην Θεολογική Σχολή Αθηνών Οικονομικά στην Δημόσια Υγεία, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Είναι Πτυχιούχος: Πολιτικών Επιστημών, του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικής Θεολογίας, Θεολογικής Σχολής, του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιχειρήσεων, της ΑΣΕΕ. Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην πολιτική από τα μαθητικά του κιόλας χρόνια, το 1974 με την Νέα Δημοκρατία συμμετέχοντας στην ίδρυση της ΜΑΚΙ Πατρών, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χίου το 1979, και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαίας το 1981. Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά το 1989 και αναδείχθηκε πρώτος Βουλευτής Αχαίας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ από τότε επανεκλέγεται το 1990, 1993, 1996, 2000, το 2004 και το 2009. Συμμετείχε ενεργά και στα δημοτικά πράγματα του Δήμου Πατρέων. Το 1986 εξελέγη πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος της πόλης, ενώ το 1990 υπήρξε υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, διατηρώντας κατά την τετραετία 1990 -1994 την θέση του αρχηγού της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου, και παράλληλα του μέλους του προεδρείου της ΚΕΤΑ (Κεντρική Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης) της ΝΔ. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Δημοκρατικής Κίνησης Εργαζομένων (ΔΑΚΕ), των Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Τσάτσος, της Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. (Εταιρεία Μελέτης προστασίας Συλλογικών) και της ΚΙ.Π.Α.Ε.Α.(Κίνηση για τον Πολυμερή Αφοπλισμό, την Ελευθερία) ενώ διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος στα Διοικητικά τους Συμβούλια.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ •

Δημήτριος Γούναρης, Πολιτική Βιογραφία.

Δημήτριος Γούναρης, Ο ιδαλγός της Δημοκρατίας.

Δημήτριος Γούναρης, Ο ριζοσπάστης.

Παναγιώτης Κανελλόπουλος Ο πολιτικός της σύνθεσης και του μέτρου.

Παναγιώτης Κανελλόπουλος Ο φιλόσοφος πολιτικός, ο παραδειγματικός ηγέτης.

Η Αχαΐα στον 20ο αιώνα.

Προλογίζει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗ

Εκδόσεις ΝΕΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Εκδόσεις ΝΕΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Εκδόσεις ‘’ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ’’

Εκδόσεις ΝΕΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Εκδόσεις MEGA print

Αχαΐα – Ανάμεσα στο σήμερα και το αύριο.

Κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Έντυπη διαδρομή. Εκδόσεις ‘’ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ’’

Πάτρα – Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006.

Εκδόσεις ‘’ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ’’

Εκδόσεις ΝΕΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗ

• Μονογραφίες 2.

Το μεταρρυθμιστικό έργο του Δημητρίου Γούναρη, 2000. Εκδόσεις MEGA print

3.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – Θεμέλιο οικονομίας, 2001. Εκδόσεις MEGA print

4.

Η προοπτική Ανάπτυξης της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας, 2002. Εκδόσεις ΝΕΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

5.

Η Εθνική Ιδιοπροσωπία των λαών υπόβαθρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, 2003. Εκδόσεις ΝΕΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

6.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- ΚΙΕΒΟ, 2003. Εκδόσεις ΝΕΟΕΚΔΟΤΙΚΗ


43

7.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ Η προσπάθεια και το έργο του πολιτική άποψη, 2004. Εκδόσεις MEGA print

8.

Με θέση και παρέμβαση στη Νέα Διακυβέρνηση, 2004. Εκδόσεις MEGA print

9.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ Η προσφορά και το έργο του πολιτική άποψη, 2004. Εκδόσεις ΝΕΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

10. Γυναίκα & Κοινωνία … σήμερα, 2005. Εκδόσεις MEGA print 11. Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ, 2005. Εκδόσεις MEGA print 12. Το ζήτημα του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας και το Σύνδρομο της Νόβα Χούτα, 2006. Εκδόσεις MEGA print 13. Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Το καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, 2007. Εκδόσεις ΝΕΟΕΚΔΟΤΙΚΗ 14. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ – Νεοελληνικό σύμβολο, απέναντι στον Φονταμενταλισμό και στα Διευθυντήρια, 2007. Εκδόσεις ΝΕΟΕΚΔΟΤΙΚΗ 15. Παναγιώτης Κανελλόπουλος Ο φιλόσοφος πολιτικός, ο παραδειγματικός ηγέτης, 2008. Εκδόσεις ΝΕΟΕΚΔΟΤΙΚΗ 16. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, 2008. Εκδόσεις ΝΕΟΕΚΔΟΤΙΚΗ 17. ΥΠΕΡ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΛΟΓΟΣ , 2008. Εκδόσεις MEGA print 18. “Τα κόμματα γυρίζουν σελίδα, οι μηχανισμοί κλονίζονται: οι πολίτες μπροστά από τι ςηγεσίες” , 2009. Εκδόσεις ΝΕΟΕΚΔΟΤΙΚΗ 19. “100 μέρες μετά νέεες συνθήκες, νέες προκλήσεις, νέοι αγώνες” , 2010 Εκδόσεις MEGA print 20. “Η νέα - Νέα Δημοκρατία φέρνει την νέα μεταπολίτευση” , 2010 Εκδόσεις ΝΕΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

συγγραφικό έργο

Το 1992 θήτευσε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ενώ από το 1993 συμμετείχε στις ΟΚΕ (Ομάδες Κοινοβουλευτικού Έργου) του κόμματος όπως: Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Εργασίας, Ανάπτυξης και Εμπορίου. Αλλά και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Παραγωγής, Εμπορίου, Μορφωτικών Υποθέσεων, Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εργασίας και Πολιτισμού. Υπήρξε μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ορθοδοξία και των Επιτροπών Ελλήνων και Κυπρίων Βουλευτών για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση. Έλαβε επανειλημμένως μέρος σε πολλές αποστολές της Βουλής των Ελλήνων σε πολλά Κοινοβούλια στον κόσμο. Με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων ορίζεται: Τακτικό μέλος Συμβουλίου της Ευρώπης (Commision) έδρα Στρασβούργο Τακτικό μέλος της Δυτικο-Ευρωπαικής Ένωσης, έδρα Παρίσι. Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, έδρα Μόσχα . Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Ορθοδοξίας της Βουλής των Ελλήνων. Η πολύμορφη κοινοβουλευτική του δραστηριότητα, συνδυάστηκε με πλούσια κομματική δράση. Από το 1993 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, το 1994 διετέλεσε Γραμματέας Συνδικαλισμού του κόμματος και το 1998 τοποθετήθηκε Γραμματέας Τεκμηρίωσης. Το 2001 εκλέγεται Τομεάρχης Εθνικής Οικονομίας του κόμματος, ενώ στις αρχές του 2003 γίνεται αιρετό μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας. Το 2004 αναλαμβάνει καθήκοντα Γραμματέα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Το 2009 τοποθετείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Αντιπρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Είναι την Διοίκηση της Εθνικής Κεφαλαίου Α.Ε. Στέλεχος Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων Οικονομικός Σύμβουλος Ιδιωτικών Επιχειρήσεων


Νίκος Ι. Νικολόπουλος Ασυμβίβαστη πορεία

44


45

... σκιτσάροντας...


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

46

Ασυμβίβαστη πορεία

Το σήμερα και το αύριο “Λένε ότι η πολιτική απαιτεί να προβλέπεις το μέλλον, να το επηρεάζεις στο μέτρο του δυνατού ή τουλάχιστον, να προσπαθείς να διαμορφώσεις το παρόν έτσι ώστε να συγχρονίζεται και να βρίσκεται σε αρμονία με αυτά που είναι πιθανόν να προκύψουν στο αύριο. Η πολιτική απαιτεί ικανότητα στην διαχείριση της πραγματικότητας και όραμα ή αλλιώς στόχευση για το μέλλον. Ο πολιτικός για να μπορέσει να ασχοληθεί με το σήμερα και το αύριο θα πρέπει να ζει στην εποχή του. Η ψηφιακή εποχή, η τεχνολογία των υπολογιστών, το διαδίκτυο, είναι στοιχεία και δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας. Το όριό τους είναι η φαντασία μας. Kάνει δυνατή την διάχυση της πληροφορίας, αστραπιαία, χωρίς φραγμό και έλεγχο. Οι νέες τεχνολογίες είναι εργαλεία διαχείρισης, παράγοντες προόδου και ανάπτυξης αλλά αποτελούν και στοιχεία κοινωνικών μετεξελίξεων. Εν κατακλείδι, εμάς τους πολιτικούς μας επιλέγουν σήμερα για να διαμορφώσουμε και να διαχειριστούμε το μέλλον της χώρας, να δώσουμε την προοπτική της Ελλάδος του 2020. Μία νέα τάση ανάμεσα στην κοινωνία που κοιτάζει το μέλλον, παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν. «Με νοιάζουν τα παιδιά του 2020». Αν οι πολιτικοί του σήμερα και του αύριο δεν μπορούμε να προσδώσουμε νέο όραμα, νέες αξίες και νέα νοοτροπία, τότε δεν μας αξίζει η τιμή της εκλογής”.


47

...κάλπες παντού...

ΨΗΦΙΣΜΑ Εμείς, οι δημοκράτες της Πάτρας δηλ ώνουμε σήμερα την ακλόνητη πίστη μας στις αρχές και τις αξίες της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Της παράταξης των ιστορικών Εθνικώ ν επιλογών και της προσφοράς στην πατρίδα μας. Εμείς, οι δημοκράτες της Πάτρας είμα στε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τα ιδανικά και τις ελπίδες μας. Θεωρούμε πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο τον Κώστα Καραμανλή και εγγυητή της ενότητας για την παρ άταξη. Απαιτούμε συντεταγμένο και ειλικριν ή διάλογο για τα αίτια της μεγάλης ήττας και της αποδοκιμασίας του Ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές. Διάλογο, στον οποίο θα τοποθετηθούν κυρίως όλοι εκείνοι που θα διεκδικήσουν την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Απαιτούμε διαδικασίες εκλογής προέδρ ου με κυρίαρχο και καθοριστικό ρόλο της βάσης, πέρα από διαδικασίες και τυπικότητε ς. Θέλουμε να ξέρουμε την ιδεολογική πλα τφόρμα, τις προτεραιότητες και το καθαρό πολ ιτικό στίγμα κάθε υποψηφίου. Απαιτούμε να έχουμε άποψη, φωνή και άμεση συμμετοχή στην επιλογή της επόμενης μέρας.

Στα δικά μας χέρια, στα χέρια της βάσ ης, βρίσκεται η επόμενη μέρα, της παράταξης και της Ελλάδας.

“Οι πολίτες στην Αχαΐα πρώτα και σε όλη την Ελλάδα αμέσως μετά, ζήτησαν κάλπη και είμαστε ευτυχείς σήμερα που το κόμμα μας, τους την προσφέρει. Προσωπικά ανήκω μεταξύ αυτών που από την επομένη κιόλας των εκλογών ζήτησαν με δυνατή φωνή την ενεργό συμμετοχή της βάσης στην διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου.” από την ομιλία του Ν. Νικολόπουλου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Οκτώβριος 2009

Το ψήφισμα αυτό συντάχθηκε και εγκρίθηκε στις λαϊκές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις του Νομού Αχαΐας, αμέσως μετά την ήττα της 4ης Οκτωβρίου και την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή. Ο Νίκος Νικολόπουλος εξουσιοδοτήθηκε να μεταφέρει την ηχηρή φωνή της Αχαΐας και να αγωνισθεί για να γίνει η εκλογή του επομένου προέδρου με ανοικτές διαδικασίες και κάλπες σε όλη την Ελλάδα. Η πρωτοπόρα φωνή της Αχαΐας υπήρξε άλλη μία φορά οδηγός για την παράταξη.


Νίκος Ι. Νικολόπουλος Ασυμβίβαστη πορεία

48


49


Αθήνα Σέκερη 1, Τ.Κ. 1067 τ.: 210 36 75 60 10 φ.: 210 36 75 60 09 Πάτρα Μιαούλη 48, Τ.Κ. 262 22 τ.: 2610 344 700 φ.: 2610 344 703 Αίγιο Κ. Θεοδώρου 1, Τ.Κ. 25 100 τ. / φ.: 26910 25 415 e-mail: ninikolopoulos@gmail.com url: www.nikosnikolopoulos.gr

nikolopoulos  

nikolopoulos