Page 1

NINGXIN CHENG

PORTFOLIO Ningxin Cheng Rice University (+1) 832 360 8199 ningxin.cheng@rice.edu


2013 Spring

Grade: A

MARITIME MUSEUM

at Houston Ship Channel Total Area: 53,340 sqft (4,955 m2) Location: Houston, TX, US


The studio focused on introduction to architectural technology that is intended to build on the themes and concepts.

CONNECTION

VISUAL CONNECTION

In this project, visual connection is used to guide people experience the whole maritime museum. On the site, visitors will see the ship channel and be attracted by the tour boat when they drive to the parking lot, while the path leads them to the building. In the museum, the large exhibition space is the target of the tour, and a ramp wraps around it and finally leads to it.

parking

boat tour

SITE MAP

playground

view covered exterior

circulation

subtraction

skylight

lighting condition

view


SECTION A-A’

0

SECTION A - A 8

SECTION B-B’ 0

SECTION B - B 8


A

C

7

B

3

A 0

14

PLAN - LEVEL3 16

B

C

A

C

8

RAMP RAMP

6

AS EXHIBITION SPACE The design is based on ramp to get the effect that visitors can always see another exhibition space but has to go through some other programs to get to that space. The ramp as a whole guide people experience the changing exhition area and the small exhibition area, and look at the large exhibition space from multiple angles before finally get to it. In other words, the visitors might see the boat hull first, then the sail and finally see the whole boat.

13 13 2

B

5

4 A 0

PLAN - LEVEL2 16

B

C

A

C

11

10 10 9

B

A

1

12

1 Entry and Information 2 Changing Exhibition 3 Small Exhibition 4 Large Exhibition 5 Gift Shop 6 Food Exhibition 7 Theater 8 Cafe 9 Model shop 10 Classrooms 11 Mechanical 12 Storage 13 Restrooms 14 Offices

B

C

0

SECTION C-C’

0

SECTION C-C 8

PLAN - LEVEL1 16


FACADE

FACADE AS THE VIEW FILTER

ELECATION - RIGHT

ELECATION - LEFT

The facade starts with a module whose shape is similar to the truss in the building. The lines of the module is extruded at an angle which points to a specific scene and cut at a slightly different angle to get the changing transparency. In this way, the view visitors get from the inside of the building is controlled. At some area, visitors can always see the outside no matter which angle they are looking at; at some other area, visitors can see outside only when they are looking out at certain angle.

ELECATION - FRONT

ELECATION - BACK

module

duplicate

extrude

cut

changing angle to change transparency


(left) exploded axonometric drawing (upper) detailed axonometric drawing of the facade connection (lower) detailed axomonetric drawing of the facade


HERMANN PARK 2012 Fall

Grade: A

CULTURAL ANNEX at HERMANN PARK

Total Area: 14,000 sqft (1,300m2) Location: Houston, TX, US


Museums

scale L

M

S

MUSEUM DISTRICT

EL

EV

museum of natural science

AT

ION

B

B

C’

A

Sam Houston Statue C

B’ A’

EL

EV

AT

ION

A

RICE UNIVERSITY

HERMANN PARK

Japanses Garden

reflection pool

SITE MAP

park

bus

museum

metro

theatre

automobile

retail

walking

public circulation employees’ circulation site museum district hermann park rice university


The studio focused on the relationship between the building and the site.

The Cultural Annex at The Park aims to build a threshold between the city and Hermann Park by creating a building with blurred boundary of exterior space and interior space. The form is generated by two twisted stripes with the public interior space as a connection. The stairs on the faรงade allows access from the ground to the roof and the openings on the faรงade create a mysterious and warm lighting effect which attracts people to go into the shell and thus experience the ambiguous space which is achieved by giving visitors false cues of whether the space they are entering is open or closed. The path on the site communicates urban context and the park. The entrance is designed for people coming to the cultural annex for different purposes so that the visitors can choose to experience the whole building or get to the multi-purpose room directly. (upper-left) rendering: covered exterior space (lower-left) rendering: intertwined interior space

Going into the building?

Going outside the building!

Closed space?

Exterior space behind the wall!

Blurred Boundary

Clearly Defined Boundary

view

exit

CITY

360

view

STREET

CITY

SUNSHINE

PARK

TREES

360

view

STREET

SUNSHINE PARK

exterior

TREES

circulation

exterior space

public space supporting program


(upper-left) enlarged axonometric drawing: entrance from the Museum District (upper-right) photo: site model & sectional model (lower): enlarged section & section drawings

1

2

3

0

16

SECTION

0

16

SECTION


1 lobby/reception 2 multi-purpose room 3 tolet (women) 4 toilet (men) 5 loading dock 6 AV/IT 7 coordinator office 8 catering 9 storage 10 mechanical

2 MEZZANINE +2’- 00”

4

GROUND LEVEL 0’- 00”

BELOW GROUND 0’- 00”

UP

2 BELOW GROUND -12’- 00”

3 DOWN

1 GROUND LEVEL 0’- 00”

10 9 8 5

0’

32’

ROOF PLAN

0’

32’

L1 PLAN

6

7

0’

32’

B1 PLAN


2012 Spring

Grade: A+

PROJECTING THE

HIDDEN FIGURE HOUSE Total Area: 3072 sqft (285 m2) Location: Houston, TX, US


HIDDEN FIGURE HOUSE

NINGXIN CHENG

The studio focused on a projective residential house using procedural and conceptual method.

“Hidden figures” are the figures that you can find through rearranging some of the smaller elements in the house. In the open spaces, the hidden figure is a cruciform composed of two T-shaped spaces with different orientation. Circulation helps both to hide the figure and guide people to the position where they can read the cruciform. The hidden figures in the private spaces are tied with the program. The program in the house helps reinforce the main hidden figure. On the first floor, the horizontal stripe of the “T” links the kitchen area and the dining area. On the second floor, working space is split into two parts—a studio and a private library, each lying in the end of the “T” and emphasizing the other stipe of the cruciform. (left) concept model (right) axonometric drawing

frangmentation

separation

positive & negative


0’

16’

site plan with ground floor plan


2011 Fall

Grade: A

BICYCLE MUSEUM Total Area: 800 sqft (74 m2) Location: Houston, TX, US


(lower-left) concept model (lower-right) plans and section

0’

12’

PLAN-L1

0’

12’

PLAN-L2

0’

12’ SECTION


2011 Fall

Exercises


Stripes

Grid

Fruit

Toy


Architecture Portfolio | Ningxin Cheng  

2011 Fall - 2013 Spring

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you