Villa Kakelbont Magazine

Page 1

UITGAVE 01 DECEMBER 2015

p/

18

DRUKKE DAG GEHAD?

22

38

p/

p/

WHO’S THE BOS

IK WIL HET

ZWEMDIPLOMA Haal je A en/of B diploma tijdens de BSO

AUGUST 2015

JE KUNT JE KIND GEEN GROTER PLEZIER DOEN!


VILLA MAGAZINE

KOM BINNEN BIJ VILLA KAKELBONT! Telefoon Tel : 076 - 56 50 333

E-mail

Wanneer u de kinderen komt brengen en halen bij de Villa, voelt u het misschien wel. Het Villa Kakelbont-gevoel. U ziet het aan die grote grijns op het gezicht van uw kind. Het enthousiasme van onze medewerkers. Maar wát is het nu precies, dat Villa-gevoel?

info@villakakelbont-breda.nl

Fotografie Nine | Creative Agency

Magazine Ontwerp Nine | Creative Agency

Met dit magazine willen we u laten zien hoe een dag van een kind bij Villa Kakelbont eruit ziet. U kunt lezen wat Villa Kakelbont kinderen te bieden heeft en hoe we dit aanpakken. Hoe we van een kleine kinderopvanglocatie zijn uitgegroeid tot een serieuze organisatie met zes Villa’s. En bovenal hoe persoonlijke aandacht voor kinderen en ouders bij ons altijd voorop blijft staan.

Teksten Renée ter Berg Tekstproducties

Drukwerk PlatformP

p/

2

VILLA MAGAZINE

We werken met pedagogische medewerkers en sportprofessionals die al hun activiteiten met veel liefde en aandacht uitvoeren. De gevoelens en ontwikkeling van uw kinderen staan voor hen daarbij altijd centraal. Dit magazine is vooral voor al onze ouders, om even op een andere manier binnen te kijken bij ons. Ons cadeau aan jullie, omdat we al 15 jaar het mooiste werk van de wereld kunnen doen. Anne en Edwin DECEMBER

2015


p/

p/

08

34

STREET SMART

ZWEMLES BIJ DE VILLA

Veilig naar Villa Kakelbont

Binnen 8 maanden waterproof

14

LA VILLA CAFÉ

20

SANTÉ

26

WE LIKE TO MOVE IT

30

HART VOL VILLA

42

DE VIP CLUB

p/ p/ p/ p/ p/

Het sfeervolle Kindercafé van Villa Kakelbont

Bewust bezig met voeding

Klimmen en Springen

Interview met Sanne Rethans

Een goede voorbereiding op de basisschool p/

DECEMBER

2015

3

VILLA MAGAZINE


VILLA KAKELBONT

ONZE PEDAGOGISCHE PROFESSIONALS LEVEREN EEN WAARDEVOLLE BIJDRAGE AAN DE ONTWIKKELING VAN KINDEREN IN HUN BELANGRIJKSTE LEVENSJAREN. OM ZO OP TE GROEIEN TOT MENSEN DIE VOL ZELFVERTROUWEN EN POSITIVITEIT IN HET LEVEN STAAN.”

p/

4

THE SILUKEIGHT

AUGUST

2015


EDWIN VAN DE MEEBERG ANNE GOMMERS

p/ AUGUST

2015

5

THE SILUKEIGHT


VILLA’S BOUWEN EIGENAREN ANNE GOMMERS EN EDWIN VAN DE MEEBERG BOUWDEN ‘HUN’ VILLA KAKELBONT EIGENHANDIG OP FROM SCRATCH. 15 JAAR GELEDEN BEGON HET ALLEMAAL MET VILLA 1. EEN KINDEROPVANGLOCATIE IN EEN PRACHTIG PAND AAN DE BARONIELAAN.

Vestibulum a pretium vestibulum malesuada torquent a non interdum mattis quisque ultricies ad.A enim cum a sodales rutrum vitae fermentum non a bibendum ridiculus purus nisl.

p/

6

THE SILUKEIGHT

AUGUST

2015


Anne (op dat moment 8 jaar werkzaam in de kinderopvang én student kinder-psychologie) en Edwin (ondernemer), wilden het anders aanpakken. Vóór kinderen, maar zeker niet kinderachtig. Huiselijk en rustig ingericht, knus en gezellig als een woonkamer. De aanpak? Persoonlijk en professioneel, met alle aandacht voor de ontwikkeling van het kind en de wensen van ouders. Het Ginneken was verkocht. Binnen een paar maanden was er een wachtlijst. Nu staat er een professionele organisatie met zes vestigingen. Toch is de persoonlijke aanpak met alle aandacht voor kinderen en ouders nog steeds de kracht achter het bedrijf. Hoe dat mogelijk is? Wie met eigenaren Anne Gommers en Edwin van de Meeberg spreekt, begrijpt het. Deze mensen zetten zich iedere dag, all the way in voor de Villa’s. Stilzitten kunnen en willen ze niet. Met enerzijds de pedagogische visie van Anne die jeugdwelzijnswerk studeerde en kinderpsychologie aan de Universiteit van Tilburg en anderzijds de zakelijke visie van ondernemer Edwin, gaat Villa Kakelbont al jaren stabiel vooruit. Edwin: ‘We zijn altijd bezig om het mooier, gezelliger en kwalitatief hoogstaander te maken. Het is voor ons veel meer dan opvang. Wij willen kinderen de leukste, fijnste tijd bieden.’ Anne onderstreept die visie: ‘Het woord kinderopvang omvat lang niet alles. Onze pedagogische professionals leveren een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen in hun belangrijkste levensjaren. Om zo op te groeien tot mensen die vol zelfvertrouwen en positiviteit in het leven staan.’ SPELENDERWIJS ONTWIKKELEN Om dit te bereiken staat in de pedagogische visie van Villa Kakelbont de emotionele en sociale ontwikkeling van het kind centraal: Anne: ‘Het belangrijkste is dat de kinderen vol zelfvertrouwen naar de basisschool gaan. Dat gaat voor een groot deel spelenderwijs. Door met elkaar te spelen in verticale groepen leren ze van elkaar en worden ze weerbaar. Maar ook voor een aantal groepen waar uitsluitend de allerkleinsten tot 1 jaar worden opgevangen is bewust gekozen. Daarnaast spelen onze pedagogisch medewerkers in

op de ontwikkelingen en stimuleren ze met zorg en uitdagende activiteiten. Anne benadrukt dat daarbij het tempo van het kind zelf leidend is: ‘Op school wordt veel van kinderen verwacht en daarom is het belangrijk dat ze bij ons vier jaar de tijd en ruimte hebben om zich in hun eigen tempo te ontwikkelen.’ Alleen Villa Kakelbonts VIP Club voor peuters van 2 tot 4 jaar heeft een wat schoolsere aanpak: ‘Via het educatieve VVE programma en een duidelijke structuur wennen de kinderen hoe het er op de basisschool aan toe zal gaan. Maar ook dit gaat spelenderwijs.’ Edwin vult aan dat sport en beweging voor Villa Kakelbont een van de manieren is om vorm te geven aan het pedagogisch beleid. ‘Sport is een wezenlijk deel van ons bedrijf geworden. Villa Kakelbont levert met peutergym en de sport-BSO een bijdrage aan een gezonde, evenwichtige ontwikkeling van peuter naar kind. In deze tijd waarin kinderen veel tijd doorbrengen achter een beeldscherm, is buiten zijn en bewegen zó belangrijk. Voor de emotionele en sociale ontwikkeling van een kind is sport van grote betekenis. Kinderen ontdekken nieuwe talenten en leren doeltreffend en positief communiceren met elkaar.’ WOW! Anne zorgt er samen met algemeen manager Sanne Rethans voor dat het warme, persoonlijke gevoel waarmee ze in Villa 1 begonnen, altijd en op elke Villa centraal staat. Dit doet ze mede door een nauwkeurige selectie van pedagogisch medewerkers. ‘We willen op elke Villa de perfecte mix van mbo, hbo en universitair geschoolde medewerkers. We kijken ook bewust naar de karakters van de medewerkers. Het is prettig als een team bestaat uit zowel een energiek type als een rustig type bijvoorbeeld.’ Edwin vult Anne perfect aan binnen de organisatie en is degene die er voor zorgt dat alles facilitair en organisatorisch vlekkeloos verloopt. Samen blijken ze de ultieme mix van professionaliteit, buikgevoel en liefde voor het vak te hebben. Tel daar hun onuitputtelijke ideeënstroom en hun praktische inzet bij op en je hebt de sleutel voor het succes van Villa Kakelbont. Af en toe realiseren ze zich dat ze best iets bijzonders hebben bereikt. Anne: ‘Als we bij de Villa’s langsgaan kijken we elkaar aan en denken we: ‘Wow, zes Villa’s vol blije kinderen! Dat maakt ons erg trots.’

p/ AUGUST

2015

7

THE SILUKEIGHT


08

BINNEN 8 MAANDEN WATERPROOF ZWEMLES MET VILLA BSO Ik moet wel m’n zwembadjes om anders verslik ik!” Lotte 3 jaar


OP JE VRIJE DAG UREN WACHTEN OP JE KIND IN DE KANTINE VAN HET ZWEMBAD? NIET NODIG! Bij de BSO van Villa Kakelbont kan je kind onder professionele begeleiding zwemles volgen en zo binnen 8 maanden het A-diploma halen en daarna doorgaan voor diploma B. Voortaan heb je alle tijd om samen iets gezelligs te doen.

MELD JE KIND AAN VOOR ZWEMLES VIA VILLA BSO admin@villakakelbont-breda.nl

NIEUW

BINNENKORT OOK PEUTER SURVIVALZWEMMEN!

KIJK OP ONZE WEBSITE VOOR MEER INFORMATIE www.villakakelbont-breda.nl


p/

10

THE SILUKEIGHT

AUGUST

2015


BIJ VILLA KAKELBONT WERKEN PEDAGOGISCHE PROFESSIONALS MET DESKUNDIGHEID EN ERVARING EN VOORAL MET HART VOOR HUN VAK. MAAK KENNIS MET RENテ右 NAALDEN (28), ASSISTENT-LEIDINGGEVENDE BIJ VILLA KAKELBONT.

p/ AUGUST

2015

11

THE SILUKEIGHT


12

p/

HART VOL VILLA RENテ右 NAALDEN

12

VILLA MAGAZINE

DECEMBER

2015


IN DE EERSTE VIER LEVENSJAREN VAN EEN KIND WORDT EEN BELANGRIJKE BASIS GELEGD. DOOR ACTIVITEITEN TE KIEZEN DIE DAAROP AANSLUITEN KUNNEN WE ELK KIND STIMULEREN OM DIE VERSCHILLENDE KANTEN TE ONTPLOOIEN.”

RENÉE STUDEERDE HBO-PEDAGOGIEK EN DEED EEN MASTER GEZINSPEDAGOGIEK AAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN. INMIDDELS WERKT RENÉE 7 JAAR BIJ VILLA KAKELBONT EN IS ASSISTENT- LEIDINGGEVENDE OP VILLA 6 IN BAVEL “Als assistent-leidinggevende ben ik werkzaam op de groep, maar ben ook aanspreekpunt voor de ouders. Ik bewaak de kwaliteit van de opvang, zowel op organisatorisch als op pedagogisch gebied. Ik houd van de eerlijkheid en oprechtheid van de kinderen. Het ene kind is heel gevoelig, het andere heeft wat meer uitdaging nodig. Ze ontwikkelen zich in hun eigen tempo en ik speel daar graag op de juiste manier op in. Kenmerkend voor mijn werkwijze is de rust die ik uitstraal. Vanuit die rust zie ik wat kinderen nodig hebben en kan ik ze dat bieden. We hebben binnen de bestaande dagstructuur veel vrijheid in hoe we de dag indelen. Hierdoor kunnen we veel aandacht aan de ontwikkeling van de kinderen geven. In de eerste vier jaren van het leven van een

kind wordt een belangrijke basis gelegd. De motoriek, taalgevoel, sociale ontwikkeling maar ook muzikaliteit. Door activiteiten te kiezen die daarop aansluiten kunnen we elk kind stimuleren om die verschillende kanten te ontplooien. De ene keer gaan we op stap met de Stint naar de kinderboerderij, de andere keer doen we iets creatiefs of maken we muziek.” Toen ik bij Villa Kakelbont kwam werken voelde ik me al snel thuis. Het is een jong bedrijf met leuke collega’s en veel mogelijkheden. Na mijn studie heb ik een tijdje gezocht naar een baan in de sociale sector. Maar ik voel me hier nu zo thuis dat ik hier voorlopig niet weg wil.” Villa 6 heeft, naast een peutergroep, verticale groep en een buitenschoolse opvang ook een apart rustige groep voor de allerkleinsten, een groep voor maximaal 8 baby’s tot 1 jaar. Deze ruimte is rustig ingericht, heeft geen hoge boxen en hoor je een rustig muziekje. Alles is gericht op de zorg en aandacht en ontwikkeling voor deze allerkleinste kinderen. Een mooie basis voor de volgende stap.

p/ DECEMBER

2015

13

VILLA MAGAZINE


LA VILLA CAFÉ

Jij luncht, zij spelen! LA VILLA CAFÉ IS HET SFEERVOLLE CAFÉ VAN VILLA KAKELBONT. Je vindt het café bij Villa 6 in Bavel. Ouders genieten hier van een goede kop koffie en wat lekkers van de kaart, terwijl de kinderen spelen in de aangrenzende, grote speelruimtes.

p/

14

VILLA MAGAZINE

DECEMBER

2015


IN LA VILLA CAFÉ WORDEN DE LEUKSTE ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN GEORGANISEERD VAN DANSLES TOT EEN GEZELLIGE KOOKEN KNUTSELCLUB. EEN KINDERFEESTJE? OOK DAT WORDT HIER VERZORGD VAN A TOT Z

DROP & SHOP Heb je onverwacht een paar uurtjes opvang nodig? Naast La Villa Café (in Villa 6) kun je terecht voor Drop & Shop. Terwijl de kinderen spelen onder begeleiding van onze pedagogisch medewerkers kun jij rustig winkelen, langs een vriendin of naar een afspraak. INFORMEER NAAR DE MOGELIJKHEDEN VIA: 0161-745 006 lavillacafé@villakakelbont-breda.nl BLIJF OP DE HOOGTE VAN ACTIVITEITEN VIA: www.facebook.com/ lavillacafebavel

p/ DECEMBER

2015

15

VILLA MAGAZINE


16

EEN KOP KOFFIE MET

JOHAN VISSERS IN LA VILLA CAFÉ

ELK KIND DAT BIJ VILLA KAKELBONT KOMT, HEEFT EEN EIGEN VERHAAL. VILLA KAKELBONT IS TROTS OM DEEL UIT TE MAKEN VAN DIE VERHALEN. IN LA VILLA CAFÉ DRINKEN WE EEN KOP KOFFIE MET JOHAN VISSERS. Negen jaar geleden adopteerden hij en zijn partner Vincent een kindje uit Amerika. De moeder van het meisje was niet in staat voor haar te zorgen en koos Johan en Vincent uit als ouders. Het stel zocht een kinderdagverblijf voor de drie dagen dat ze beiden aan het werk zouden zijn. De keus viel op Villa Kakelbont. Nog steeds gaat hun dochter Ella, nu 9 jaar, naar de BSO én Sport-BSO van Villa Kakelbont. DAT MOET EEN SPANNENDE TIJD VOOR JULLIE GEWEEST ZIJN, DE MAANDEN VOORDAT ELLA GEBOREN WERD. ‘Dat klopt. Als je een kindje adopteert weet je niet precies wanneer het allemaal geregeld zal zijn. In ons geval koos de moeder kort na de geboorte officieel er voor om haar baby ter adoptie te plaatsen. Tot die tijd was het nog onzeker. Maar we waren al wel volop bezig met de voorbereidingen: het kamertje in orde maken en het kiezen van een kinderdagverblijf.’

Die tijd in Philadelphia, waar Ella geboren is, was fijn. De eerste wandelingen met haar in de kinderwagen, door de straten van Philadelphia, kan ik me nog goed herinneren. Toen alles was geregeld, mocht ze met ons mee naar Nederland. Bij thuiskomst stonden familie en vrienden ons op te wachten bij de gate.’ WANNEER BRACHTEN JULLIE HAAR VOOR HET EERST NAAR VILLA KAKELBONT? ‘We kregen zes weken adoptieverlof. Daarna moesten we weer aan het werk. Vincent en ik hebben allebei een papadag. Ella ging dus drie dagen per week naar de kinderopvang. De eerste dag brachten we haar weg met een knoop in onze maag. Natuurlijk hadden we een goed gevoel bij Villa Kakelbont, maar ze was nog zo klein. We wisten niet hoe snel we haar weer op moesten halen aan het einde van de dag. De pedagogisch medewerkers hielden de eerste jaren

WAAROM WERD HET VILLA KAKELBONT? ‘De belangstelling van Anne en Edwin voor ons verhaal was heel prettig. Ze ontvingen ons begripvol en dachten met ons mee om ervoor te zorgen dat er een plekje voor Ella zou zijn. We hadden regelmatig contact, zodat ze wisten wat er speelde.’ EN TOEN WAS HET ECHT ZOVER. ‘Dat was heel bijzonder. We kregen een telefoontje uit de V.S. dat Ella geboren was en dat we haar op mochten halen. Als onervaren ouders stapten we het vliegtuig in. Ze was toen twee weken oud. We verbleven samen met haar nog twee weken in Amerika.

p/

16

VILLA MAGAZINE

DECEMBER

2015


precies bij in een schriftje wat ze allemaal had gedaan op een dag en hoe ze zich ontwikkelde. Die schriftjes hebben we bewaard en daar lezen we nog regelmatig met veel plezier in.’ WAT VINDEN JULLIE DE VOORDELEN VAN KINDEROPVANG? ‘Wij hebben heel bewust voor kinderopvang gekozen omdat we geloven dat het omgaan met andere kinderen een positief effect heeft op Ella’s ontwikkeling. Ze leerde als klein kind al met andere kinderen spelen en dat maakte de overgang naar school makkelijker. Als jonge ouders vonden we het ook prettig om te overleggen met de medewerkers. Zij hebben al jaren ervaring met het zorgen voor baby’s en zijn er voor opgeleid. Ella heeft een hele fijne tijd gehad bij Villa 2. Hoe gaan de kinderen op de BSO om met het feit dat

Ella geadopteerd is en anders dan de meeste kinderen twee vaders heeft? ‘Kinderen oordelen veel minder snel. Ze gaan niet uit van wat de standaard is. We hebben voor Ella een boek gemaakt met daarin een stripverhaal dat vertelt hoe ze bij ons is gekomen. Dat heeft ze ook mee naar de Villa genomen om te laten zien.’ HEEFT ZE HET NU NOG NAAR HAAR ZIN OP DE BSO? ‘Jazeker! Ze vindt de speelkamers leuk en de vele activiteiten die georganiseerd worden. Ze gaat ook graag naar de sport-BSO. In de zomervakantie maakt ze -buiten onze lange vakantie met het gezin - ook gebruik van de vakantie-BSO. De BSO staat dan elke week in het teken van een ander thema waar activiteiten bij georganiseerd worden.’

We kregen een telefoontje uit de V.S. dat ons kindje was geboren”

p/ DECEMBER

2015

17

VILLA KAKELBONT


Jaap

ELKE DONDERDAG BRENGT JAAP CORSSMIT, PARTNER BIJ ZUYDERLEVEN GROEP, ZIJN DOCHTER EVI (3,5) NAAR VILLA KAKELBONT 3. ZO KUNNEN HIJ EN ZIJN VROUW NADIA HUN WERK DOEN EN HEEFT EVI EEN GEZELLIGE TIJD MET HAAR VRIENDINNEN. HOE ZO’N DAG ERUIT ZIET?

09:00 Evi maakt een speeltentje waar ze samen met Puck en Sam alle poppen en keukenspulletjes in legt. 09:30 Een liedje zingen aan tafel en daarna fruit en wat drinken. 10:00 Samen met Mauk naar juf Sabine voor peutergym. 10:30 Naar buiten! Lekker fietsen op de dubbele fiets. Samen delen, want Evi, Puck en Sam willen er alle drie op. 11:30 Etenstijd. Evi kiest een roze beker, roze bordje en een roze mes. Ze eet een boterham met smeerkaas en daarna een volkorencracker met vruchtenhagel. 12:30 Uitrusten in bed met haar kroel. 14:30 Boekje lezen aan tafel met een volkoren koekje en wat drinken. 15:30 Naar buiten voor een frisse neus. 16:30 Aan tafel voor een stukje kaas en een spelletje. 17:00 Evi springt Jaap in zijn armen en vertelt hem binnen één minuut wat ze vandaag allemaal heeft gedaan en ze vraagt meteen wat ze vanavond zullen eten.


08:30

Jaap brengt Evi naar Villa Kakelbont. Evi mag voorin zitten in de auto. Bij de Villa krijgt Jaap een dikke kus en Evi zwaait hem na door het grote raam.

09:00 Jaap tapt een eerste dubbele espresso en begint zijn werkdag bij Zuyderleven Groep. 09:30

Afspraken met ondernemers. Jaaps specialisme is Corporate Finance. Tijdens zijn afspraken adviseert hij over de juridische, financiĂŤle en fiscale aspecten die komen kijken bij het verwezenlijken van de dromen van deze klanten.

11:30

Telefoontjes en mails beantwoorden. Jaap belt op een werkdag anderhalve batterij leeg.

12:00 Jaap luncht met zijn collega’s. Een sandwich pittige kip van Super Sandwich. 12:30

Afspraak nummer 4 en 5 van vandaag. Ook ondernemers met problemen op juridisch en financieel vlak maken gebruik van Jaaps adviezen. Hij vliegt van hot naar her. Tussen de afspraken door: klanten terugbellen.

16:30 Mails beantwoorden met een kop koffie binnen handbereik. 17:00 Evi ophalen en al haar avonturen aanhoren.

Evi Evi


20

p/

SANTÉ!

BEWUST BEZIG MET VOEDING

20

THE SILUKEIGHT

AUGUST

2015


DAGELIJKS WORDEN ER HEEL WAT TAFELS GEDEKT BIJ VILLA KAKELBONT. NIET ALLEEN VOOR DE JONGSTE KINDEREN OP HET KINDERDAGVERBLIJF MAAR OOK VOOR DE KINDEREN VAN VIER JAAR EN OUDER DIE KOMEN VOOR DE LUNCHBREAK. VILLA KAKELBONT IS BEWUST BEZIG MET VOEDING EN HEEFT ER EEN EIGEN BELEID VOOR OPGESTELD. ZO GENIETEN ALLE KINDEREN VAN GEZONDE, LEKKERE EN VOEDZAME MAALTIJDEN.

VISIE OP VOEDING Als ouder ga je bewust om met de voeding van je kind. Je wilt dat je kind leert genieten van gezond eten en verschillende smaken leert kennen. Villa Kakelbont ondersteunt je hierbij en heeft een eigen voedingsbeleid ontwikkeld. Voor de lunch en tussendoortjes zijn duidelijke richtlijnen opgesteld waar iedere Villa zich aan houdt. Zo kiest Villa Kakelbont voor zo min mogelijk toegevoegde suikers, zout en E-nummers. Pure voedingsmiddelen zoals fruit, groente en volkoren producten komen juist wél op tafel. Elke Villa werkt met een boodschappenlijst waarop de gezonde keuzes staan. Het beleid is doordacht en gebalanceerd. Appelstroop en pindakaas staan ook gewoon op tafel, maar dan de variant zonder toegevoegde suikers. Bij het eten krijgen de kinderen water, melk of rooibosthee. Voedzame maaltijden en tussendoortjes, met veel variatie, daar hecht Villa Kakelbont belang aan. AAN TAFEL! Gezelligheid en het sociale aspect van samen eten, staan tijdens de maaltijden voorop. In alle Villa’s wordt de tijd genomen aan tafel. De kinderen komen tot rust en worden gestimuleerd zelf hun boterhammen te smeren.

Even een break van school? DE VILLA LUNCHBREAK

GEEN TIJD OM TE KOKEN? Heb je niet altijd tijd om te koken of eet je kind later op de avond minder goed? Dan zijn de warme maaltijden bij Villa Kakelbont dé oplossing. Maaltijdservice Ovenschotel & Zo bezorgt dagelijks bij iedere Villa dagvers bereide gerechten, gemaakt met biologische ingrediënten en streekproducten. Meld je kind bij aan voor de maaltijdservice en Villa Kakelbont regelt de rest.

biedt schoolkinderen een verse lunch én de mogelijkheid om even tot rust te komen of juist energie kwijt te raken. De Villa Lunchbreak is op Villa 4 en Villa 6, inclusief ophalen van school en vervoer.”

OOK MAALTIJDEN VOOR THUIS Vind je de maaltijden van Ovenschotel & Zo handig, maar eet je graag thuis met je kind? Dan kun je de gerechten zelf online bestellen en laten afleveren bij de Villa van je keuze. Je haalt je kind op en neem meteen de avondmaaltijd mee naar huis. Thuis opwarmen en klaar. Kijk op: ovenschotelenzo.nl.

p/ DECEMBER

2015

21

VILLA MAGAZINE


WHO’S THE BOS?

JAS AAN. LAARZEN AAN. LET’S GO!

p/

22

VILLA MAGAZINE

DECEMBER

2015


LEKKER HET BOS IN, DE NATUUR VERKENNEN, BEWEGEN EN DE GEZONDE BUITENLUCHT OPSNUIVEN. VILLA KAKELBONT 1 EN 2 LIGGEN VLAKBIJ HET MASTBOS DUS DE MEDEWERKERS VAN VILLA KAKELBONT NEMEN DE KINDEREN DAN OOK VAAK MEE HET BOS IN. DAT IS NIET ALLEEN GEZELLIG, MAAR OOK GOED VOOR DE MOTORISCHE, SOCIALE EN COGNITIEVE ONTWIKKELING.

Buiten dat iedere dag een frisse neus halen gezond is, is buiten spelen belangrijk omdat kinderen daar andere ervaringen opdoen en met andere uitdagingen te maken krijgen. Spelenderwijs leert een kind steeds een beetje meer van de wereld. Bovendien is er buiten

volop vrijheid om te springen en te rennen of een keer lekker te schreeuwen en lawaai maken! Natuurlijk spelen niet alleen de kleinste kinderen buiten. Ook voor de kinderen die op de BSO zitten of op de Vakantieopvang zijn er allerlei buitenactiviteiten.

p/ DECEMBER

2015

23

VILLA MAGAZINE


WIJ ZIJN VILLA KAKELBONT EEN BUS VOL STRALENDE MEDEWERKERS


DE SCHOOLBUS IS GROOT. MAAR NÉT NIET GROOT GENOEG VOOR ALLE MEDEWERKERS VAN VILLA KAKELBONT. DIT IS MAAR EEN DEEL VAN DE TOPPERS DE ANDERE TWINTIG STELLEN WE AAN JE VOOR IN DE VOLGENDE EDITIE VAN HET MAGAZINE.


26

WE LIKE TO MOVE IT KLIMMEN EN SPRINGEN


IEDERE OUDER WEET HOE ACTIEF KINDEREN AL ZIJN VANAF HET MOMENT DAT ZE KUNNEN LOPEN. ZE WILLEN SPRINGEN, KRUIPEN, RENNEN, ROLLEN EN KLAUTEREN. BIJ HET ENE KIND GAAN DIE ONTWIKKELINGEN SNEL. BIJ HET ANDERE KIND WAT LANGZAMER. OMDAT DE MOTORISCHE ONTWIKKELING JUIST DIE EERSTE JAREN ZO BELANGRIJK IS, BIEDT VILLA KAKELBONT PEUTERGYM AAN. Tijdens peutergym ontwikkelen kinderen zich op allerlei gebieden. Onder begeleiding van sportinstructrice Sabine Schreuder leren ze loop-, valen coördinatietechnieken. Ze doen spelletjes waarbij ze balanceren, springen, rennen en klauteren. De oefeningen zijn goed voor de lichamelijke ontwikkeling, voor het zelfvertrouwen van de kinderen en natuurlijk

leuk om te doen. Samen plezier maken staat centraal. Peutergym, in groepjes van maximaal 8 peuters, vindt plaats in de eigen gymzaal van Villa 4 en is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar. Sabine haalt en brengt de kinderen met de Stint naar de gymzaal en weer terug. Peuters van alle Villa’s komen wekelijks gymen.


28

SPORT BSO

MET ROB & ROBBERT

BIJ VILLA KAKELBONT WERKEN PEDAGOGISCHE PROFESSIONALS MET DESKUNDIGHEID EN ERVARING EN VOORAL MET HART VOOR HUN VAK. MAAK KENNIS MET SPORTINSTRUCTEURS ROB ADRIAANSEN (25) EN ROBBERT VAN OORSCHOT (28).

p/

28

VILLA MAGAZINE

DECEMBER

2015


Robbert: “Wij geven sportles op BSO Sport. Elke maand staat een andere sport centraal zoals freerunning, voetbal, rugby, hockey en handbal en na vier weken krijgen ze een diploma.” Rob: “We hebben allebei CIOS afgerond en zijn dus opgeleid tot sportleider. Hierdoor weten we precies hoe we onze lessen moeten voorbereiden en waar we op moeten letten om de technieken goed aan te leren. Robbert geeft les aan de kinderen van 8 jaar en ouder en ik aan de kinderen van 6 en 7. Ook zijn er 2 groepen voor 4 en 5 jarigen.” Robbert: “Rond 15.00 uur komen we binnen bij de Villa. Dan gaan we de kinderen ophalen met de bus en de Stint. De kinderen die op de BSO blijven zetten we af bij de Villa en met de kinderen van de BSO Sport, rijden we door naar Bredase Hockeyclub Push. Daar kunnen ze dan eerst omkleden, wordt er wat gegeten en gedronken in de kantine en dan gaan we het veld op.” Rob: “Ik vind het leuk om de kinderen wat te leren, maar ik vind het ook belangrijk dat het niet té serieus is allemaal. Een beetje gek doen samen en plezier maken is belangrijk. Ze hebben al de hele dag op school gezeten. Als ze erg druk zijn dan mogen ze ook wel eens wat langer vrij spelen of verstoppertje doen.” Robbert: “Het is mooi dat we kinderen ook zien ontwikkelen. Een verlegen kind dat door het sporten nieuwe vrienden krijgt bijvoorbeeld. En als ik zie dat er pesterijen zijn dan probeer ik de pester duidelijk te maken hoe vervelend dat gedrag is. Of ik maak teams waardoor er juist samengewerkt moet worden en de band tussen de kinderen verstevigt.”

Rob: ‘’Naast mijn werk bij de sport-BSO speel ik zaalen veldvoetbal. Ook ben ik nu aan het afstuderen bij Teamplay@NAC voor de opleiding sporteconomie. Ik onderzoek voor de maatschappelijke tak van NAC Breda hoe ze minder afhankelijk kunnen worden van de gemeentelijke subsidie. Robbert: “Ik werk hiernaast nog 40 uur bij een verfwinkel. Mijn werk hier doe ik omdat ik iets wilde doen wat ik echt leuk vind. Verder voetbal ik graag in mijn vrije tijd en ik fitness. Maandag, dinsdag en donderdag zijn lange werkdagen, maar op vrijdag, zaterdag en zondag heb ik tijd voor mijn kinderen van 1 en 2 jaar.

p/ DECEMBER

2015

29

VILLA KAKELBONT


30

HART VOL VILLA SANNE RETHANS

BIJ VILLA KAKELBONT WERKEN PEDAGOGISCHE PROFESSIONALS MET DESKUNDIGHEID EN ERVARING EN VOORAL MET HART VOOR HUN VAK. MAAK KENNIS MET SANNE RETHANS (37).

Sanne Rethans is algemeen manager van Villa Kakelbont. Ooit maakte zij de overstap vanuit het bewegingsonderwijs naar de kinderopvang. Sanne begon als pedagogisch medewerker maar bleek een talent op organisatorisch gebied en coaching. Ze ontwikkelde zich tot coördinator en is inmiddels algemeen manager binnen de organisatie. Het samenstellen en ondersteunen van de teams met pedagogisch medewerkers is een belangrijk onderdeel van haar functie: ‘Onze pedagogisch medewerkers zijn de spil van het bedrijf. Zij zorgen ervoor dat de kinderen zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontwikkelen in hun eigen tempo. De kwaliteit die Villa Kakelbont biedt, begint bij het selectief aannemen van de medewerkers. Uiteraard kijken we naar opleiding en ervaring, maar de passie, liefde en het enthousiasme voor het vak moet in ze zitten. Daar stellen we hele hoge eisen aan.’

p/

30

VILLA MAGAZINE

De teams op de Villa’s zijn zelfsturend en hebben veel eigen verantwoordelijkheden. Sanne: ‘Ik coach en motiveer de medewerkers en ben er voor ze wanneer ze me nodig hebben. Daarnaast ontwikkelen we samen het beleid en de bijbehorende werkplannen. Uiteraard volg ik de ontwikkelingen binnen de kinderopvang op de voet. De Villa is sterk in ‘out of the box’ denken. Waar we mogelijkheden zien, zorgen we voor ontwikkeling en vooruitgang.’ Die professionele aanpak werkt volgens Sanne alleen in combinatie met duidelijke focus op het kind: ‘We bieden uitstekende service aan ouders en kinderen in de vorm van verschillende soorten opvang, uiteenlopende mogelijkheden op het gebied van sport en activiteiten, warme maaltijden en nog veel meer. Maar bij alles wat Villa Kakelbont realiseert staan de kinderen centraal.’


WE WERKEN HARD AAN HET BIEDEN VAN GOEDE SERVICE AAN OUDERS, VERSCHILLENDE SOORTEN OPVANG EN ACTIVITEITEN MAAR DE KINDEREN STAAN ALTIJD CENTRAAL.”


32

DO IT YOURSELF

SORBET À LA KAKELBONT

KIDS ZIJN GEK OP KNUTSELEN! HET STIMULEERT HUN CREATIVITEIT EN FIJNE MOTORIEK. BOVENDIEN GEEFT HET IEDER KIND EEN TROTS GEVOEL OM TE KUNNEN ZEGGEN: ‘DAT HEB IK ZELF GEMAAKT!’

AUGUST

2015


PEDAGOGISCH MEDEWERKER MARJOLEIN MAAKTE SAMEN MET HAAR BSO-PEUTERS DEZE KLEURRIJKE SORBET À LA KAKELBONT. HIER LAAT ZE ZIEN HOE JE DIT THUIS KUNT DOEN.

1

Leg een deel van het keukenzout op je A4 papier.

2

Kies een mooie kleur stoepkrijt uit en krijt hiermee over het zout tot het de kleur van het stoepkrijt heeft.

3

Schenk het gekleurde zout in het glas.

4

Herhaal de eerste stappen met de kleuren die je wilt. Maak verschillende laagjes door de verschillende kleuren zout afwisselend op elkaar te plaatsen. Je kunt het zo bont maken als je wilt.

5

Wat zelfgemaakte ‘slagroom’ op de sorbet? Hiervoor gebruik je waspoeder. Voeg een klein beetje water toe aan het waspoeder en roer het door tot een lobbige substantie. Klaar is je slagroom. Gebruik het als topping op je sorbet en maak het af met een rietje en een AUGUST 2015 parapluutje.

p/

33

VILLA MAGAZINE


STREET

SMART Veilig naar Villa Kakelbont

Wij hebben de mooiste bus van heel Breda� Olivier 4 jaar

AUGUST

2015


Lotte 3 jaar

p/ AUGUST

2015

35

VILLA MAGAZINE


p/

36

VILLA MAGAZINE

DECEMBER

2015


ZE VALLEN GOED OP IN HET BREDASE STRAATBEELD DE AMERIKAANSE SCHOOLBUS VAN VILLA KAKELBONT EN DE ELEKTRISCHE BOLDERKARREN DE STINTS. VOOR DE KINDEREN EEN FEESTJE OM ERIN MEE TE RIJDEN MAAR DE BUS EN DE STINTS ZIJN BEHALVE LEUK OOK VEILIG EN DEGELIJK. VILLA KAKELBONT INVESTEERT GRAAG IN GOED VERVOER.

Het veilig vervoeren van de kinderen is een verantwoordelijkheid die Villa Kakelbont zeer serieus neemt. De medewerkers rijden dagelijks met de Amerikaanse schoolbus, een Jeep en drie Stints naar zeven scholen om alle kinderen op te halen en ze naar de Villa’s en sportvelden te brengen. Dit vervoer onder begeleiding van pedagogisch medewerkers is inbegrepen in het uurtarief van Villa Kakelbont. Ouders betalen hiervoor dus niets extra. BIJZONDERE BUS Edwin van de Meeberg, eigenaar Villa Kakelbont: ‘De kinderen vinden het rijden in de grote gele bus geweldig! Het maakt een simpel ritje van school naar de BSO tot iets heel bijzonders. Behalve de vaste buschauffeur gaan er altijd twee pedagogisch medewerkers mee die erop toe zien dat alles veilig verloopt.’ STOERE STINT Edwin: ‘De Stint is een elektrische bolderwagen waarmee de pedagogisch medewerkers zelfstandig tien kinderen kunnen vervoeren. Het is een comfortabel vervoermiddel en bovendien milieuvriendelijk. Alle medewerkers zijn opgeleid om er veilig mee te rijden. De Stints zijn ideaal om de kinderen van school te halen, maar ook voor uitstapjes naar het bos, de speeltuin of de kinderboerderij. Daarnaast is één Stint iedere ochtend gereserveerd om de peuters van de verschillende Villa’s naar de gymzaal op Villa 4 te brengen voor de peutergym. We merken dat het vervoer op zich al een uitje is!”

p/ DECEMBER

2015

37

VILLA MAGAZINE


38

IK WIL HET!

Net als in de Villa

BIJ DE VILLA’S PROBEREN WE OP EEN CREATIEVE MANIER EEN GEZELLIGE EN HUISELIJKE SFEER TE CREËEREN. OOK ZO BENIEUWD WAAR WE AL DEZE LEUKE SPULLETJES VANDAAN HALEN? SNUFFEL LEKKER ROND, NET ALS IN DE VILLA.”

BEHANG: Small Squares - Graham & Brown Leuk behang in decoratief Victoriaanse stijl. Schilder het over in elke gewenste kleur zodat het in elk decor past.

14,-

p/

38

VILLA MAGAZINE


vanaf

9,95

59,95

SERVIES: FrÊjus Plate - Rivièra Maison Dit servies lijkt keramiek, maar is vervaardigd van melamine met de look van aardewerk, te koop in Villa 6.

LOOPAUTO: Retro Races zilvergrijs - loopwagens.nl Metalen loopauto met rubberen anti-kras wielen.

200,-

vanaf

15,-

DEKENS: Wiegdeken & Ledikantdeken- Hema Diverse warme en comfortabele dekens om lekker onder weg te kruipen.

KAST: Marktplaats & Pot verf Deze kast komt gewoon van Marktplaats en is als nieuw met een kleurig likje verf.


JARIG! hiep hiep hoera...

We vieren het met trommels, bekkens, toeters, sambaballen, een xylofoon en een fluit. Jij mag natuurlijk als eerste kiezen. Waar wil jij muziek mee maken? Al je vriendjes en vriendinnetjes aan tafel kiezen ook een instrument. En als je wilt, mag je op tafel staan. Dan gaan we zingen én muziek maken. ‘Lang zal je leven’ met lekker veel kabaal. Of juist wat zachter als je dat wilt. Jij mag kiezen. Jíj bent jarig. We zingen alle verjaardagsliedjes die we kennen. En we genieten van jouw grote grijns. We zijn nu wel nieuwsgierig. Want wie jarig is trakteert. Heb je ook iets meegenomen? Je mag uitdelen aan ons allemaal. Dank je wel voor deze leuke verrassing. Je kroon? Die mag je ophouden zo lang je maar wilt.

p/

40

VILLA MAGAZINE

AUGUST

2015


JIJ BENT JARIG! DIE STOERE KROON? DIE HEBBEN WE VOOR JOU GEMAAKT. ZET HEM MAAR OP!”

p/ AUGUST

2015

41

VILLA MAGAZINE


VIP ONLY EEN GOEDE VOORBEREIDING OP DE BASISSCHOOL IS VOOR PEUTERS ESSENTIEEL. DAAROM HEEFT VILLA KAKELBONT: DE VIP-CLUB! DEZE OPVANG VOOR KINDEREN VAN 2 TOT 4 JAAR IS VOOR IEDERE PEUTER NATUURLIJK IS ER NOG VOLDOENDE TIJD OM LEKKER TE SPELEN, MAAR DAARNAAST ZORGEN DE STRUCTUUR EN DE GEORGANISEERDE SPELACTIVITEITEN VOOR EEN IDEALE AANSLUITING OP DE BASISSCHOOL DE KINDEREN KUNNEN ZO VOL ZELFVERTROUWEN AAN GROEP 1 BEGINNEN SPELENDERWIJS

SPELENDERWIJS Pedagogisch medewerkster Rianne: “Op de VIPClub geven we extra aandacht aan de ontwikkeling van sociale en motorische vaardigheden, taal en rekenen. Dat gebeurt spelenderwijs met educatieve materialen zoals Puk & Co, interactief voorlezen en de poppenkast. Met deze methodes leren de kinderen terwijl ze spelen. Er is geen enkele prestatiedruk. We

p/

observeren de ontwikkeling van elke peuter en kiezen daar de juiste activiteiten bij. Sommigen hebben meer uitdaging nodig en anderen juist meer oefening.” BEWEGING STIMULEERT ONTWIKKELING De VIP-Club schenkt ook veel aandacht aan beweging. Marjolein: “Elke dag mogen de VIP-peuters mee

42

VILLA MAGAZINE

DECEMBER

2015


naar de eigen gymzaal van de Villa voor peutergym met gymjuf Sabine. We zien dat de peutergym hun motoriek positief beïnvloedt. De gymles bevordert het zelfvertrouwen en sociale vaardigheden, maar lekker klimmen, springen, rennen en balanceren vinden ze natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk”. Het sportaanbod van Villa

Kakelbont voor kinderen vanaf 4 jaar sluit naadloos aan. Een ander sportprogramma maar met dezelfde sportmedewerkers! OPENINGSTIJDEN 7:30-13:00 Incl. lunch 8:45-11:45 Excl. lunch

LOCATIES Villa 4 (ma t/m vr) Villa 6 (ma t/m do)

p/ DECEMBER

2015

43

VILLA MAGAZINE


44

ONZE PRODUCTEN

WAT IS ER ALLEMAAL BIJ DE VILLA TE DOEN?

KINDEROPVANG Aparte baby groep

0-1 jaar Villa 2 & 6

admin@villakakelbont-breda.nl

KINDEROPVANG

0-4 jaar

Villa 1-2-3-4-5-6 admin@villakakelbont-breda.nl

VIP PEUTEROPVANG

2-4 jaar Villa 4 & 6

Zie artikel VIP Club VIP-only pagina admin@villakakelbont-breda.nl

BUITENSCHOOLSE OPVANG

4-12 jaar Villa 4 & 6

admin@villakakelbont-breda.nl

VILLA LUNCHBREAK tussenschoolse opvang

4-12 jaar Villa 4 & 6

admin@villakakelbont-breda.nl

VSO-TSO-NSO Voorschoolse opvang, Tussenschoolse en Naschoolse opvang

4-12 jaar Villa 4 & 6

Opvang voor, tussen en na school voor kinderen admin@villakakelbont-breda.nl1 2 3 4 5 6

AUGUST 2015


VILLA KAKELBONT 1

A Baronielaan 251 4835 JL Breda T 076 - 5613383 E villa1@villakakelbont-breda.nl

VILLA KAKELBONT 2

A Baronielaan 322/324 4837 BJ Breda T 076 - 56 49 949 E villa2@villakakelbont-breda.nl

VILLA KAKELBONT 3

A Valkenierslaan 162 4834 CL Breda T 076 - 56 50 333 E villa3@villakakelbont-breda.nl

VILLA KAKELBONT 4 VILLA KAKELBONT BSO

A Mathenessestraat 25 4834 EA Breda T 076 - 56 10 392 (groep 1&2) 076 - 56 11 681 (groep 3&4) 076 - 56 11 782 (BSO) 06 - 510 41 593 (Sport BSO) E villa4@villakakelbont-breda.nl bso@villakakelbont-breda.nl

VILLA KAKELBONT 5

A Prins Hendrikstraat 190 4835 PT Breda T 076 - 56 49 965 E villa5@villakakelbont-breda.nl

VILLA KAKELBONT 6 LA VILLA CAFÉ

A Lange Bunder 5 4854 MB Bavel T 0161 - 74 50 06 E villa6@villakakelbont-breda.nl lavillacafe@villakakelbont-breda.nl


AFSCHEID

Maar schatje, we eten vanavond pannenkoeken! Na een drukke werkdag is het heerlijk om je kind weer op te halen bij Villa Kakelbont. Samen naar huis en lekker eten. Maar soms… willen kinderen écht niet meer weg… Ook jouw kind verdient Villa Kakelbont. Kom gerust een keer kijken!