Issuu on Google+

PORTFOLIO

NINA MILANOVIĆ


page 2

TABLE OF CONTENTS MEDIATHEQUE IN UNIVERSITY CAMPUS IN BANJA LUKA GRADUATION PROJECT 2011

NATIONAL BANK OF BOSNIA AND HERZEGOVINA IN BANJA LUKA COMPETITION 2010

DESIGN HOTEL IN BANJA LUKA STUDENT PROJECT 2009


page 3

MOTION

MOTIVATION

INSPIRATION

INTERACTION


ground floor plan

Mediatheque is a multifunctional centre for getting knowledge and information through various media. It is supposed to be a place of motivation and inspiration, where users can interact and communicate. For these reasons the architecture of this centre should be dynamic, unpredictable and inspiring. Architectural concept of the mediatheque stems from an idea of visualising University Campus as space of interaction between built structure and open space. The visual identity of Campus based on nature has to be preserved.That is why new built structure needs to be designed in harmony with nature. Permeation between pedestrian paths and green area removes boundaries and creates a compact and dynamic open space. By replacing some pedestrian paths with new built structures it is accomplished a connection and interaction between built closed and open spaces.By launching the field it is provided dynamic and motivating open space, which encourages people’s interaction. Mediatheque is part of that motion. Object rises from ground as green strips and appears as terrain morphology,creating the space for different sections of mediatheque. Instead of one strip there is a Cube which has to highlight the presence and importance of mediateque as a social and educational centre.Green Strips have green roofs,and there sides are made as combination of glass and wooden facade.Cube is made of reflective glass so the natural surrounding reflects on its facades.In that way interaction and connection between nature and built structure is increased.

MEDIATHEQUE IN UNIVERSITY CAMPUS IN BANJA LUKA GRADUATION PROJECT 2011

page 4

section B-B


page 5

2. store plan

3. store plan


page 6

west elevation


page 7

north elevation


page 8

1.floor plan

east elevation

How should a National Bank of any country look like in 21st century? Should we keep it as it was in the past ‘jewlery box’ or we need to make it accessible and transparent? If we do, what effect that kind of bank has on the society? Does the society feel safer and has more confidence? Security, Power, Stability, Accessibility, Transparency should be synonyms for contemporary country. How to translate it in architecture? Where is the boundary between security and accessibility; strength and transparency? By creating an urban space that belongs to the bank, but it is available to everyone, the boundary between public and

and administrative changes the shape. Urban space is formed by pedestrian, traffic and visual communications. Existing and future communication lines are forming a physical space framework. Bank is set in that way that is not parallel with the street, but oriented towards the administrative area of the city. This visual communication sets a main entrance to the building and emphasises it creating a small square. The massive stone walls open and get character of transparency through the glass surface and thus allow visual interaction. Perforated steel skin wraps the glass facade giving them security. Horizontal ground floor area rises into the vertical walls of the bank and thus creates an interaction of the building and public space.

NATIONAL BANK OF BOSNIA AND HERZEGOVINA IN BANJA LUKA In cooperation with Boris Vozar COMPETITION 2010 and Dejan Maric


page 9

ground plan


page 10

section C-C


page 11


page 12

3 types of hotel rooms



12 12

4

11

8





11

3

11

7



9 11

5

11

7

12

1

11

11

11 6 2

 

10

11

11

11

11

11

11

11

11

11

11

10









4. floor plan





10

11



10

11

10



The Concept of the project rises from a supposition that in this part of the city most areas will be built and there will not be any open spaces like squares and parks. In order to save open public spaces hotel is rised above the ground. On the ground level is formed open public space which users are hotel gests and all other people. The main element of the hotel is a cube which is rised about 20 meters from the gorund and it contains privet part of the hotel – rooms. It is connected with the gorund by two vertical glass cubes which are public and here are seated restaurants, caffes, wellness-centre. Cube with hotel rooms is designed like a glass cube which has a wrap that is made of perforated steel blinds. In this way it is created a sense of floating. The idea of saving open spaces is also trasffered into

DESIGN HOTEL IN BANJA LUKA STUDENT PROJECT 2009


page 13

Nina Milanović birth: 14.02.1988. in Banja Luka, Bosnia and Herzegovina EDUCATION 2006-2011 Bachelor of Architecture 240 ECTS Faculty of Architecture and Civil engineering University of Banja Luka, Bosnia and Herzegovina WORK EXPERIENCE 2010-2012 Volunteer teaching assistant Urban planning 1 and Urban planning 2 at Faculty of Architecture and Civil engineering University of Banja Luka 2011-present Internship at “Kuca-inzenjering” d.o.o. Banja Luka EXHIBITIONS ‘Master plan for Starcevica area’ Exhibition of student projects -13th anniversary of Faculty of Architecture and Civil engineering, Banja Luka 2009. ‘Touch the information’ Exhibition of student projects ‘ Space without barriers’, Belgrade 2010. ‘Touch the information’ Exhibition of student projects ‘ Access to all’, Belgrade 2010. ‘Touch the information’ Education zone, Mikser festival, Belgrade 2010. ‘National bank of Bosnia and Herzegovina’ Exhibition of competition projects, Banja Luka 2010. ‘Mediatheque in University Campus’ Exhibition of graduation projects, Banja Luka 2011, ‘Architecture Pavillion’ Exhibition of competition projects, Belgrade

ABOUT ME



Portfolio