Page 1

Församlingsbladet Burlövs församling

Nr 2 2018 årgång 77

17/3–27/4

Kyrkfönstret i Arlöv

Påskens Gudstjänster & Musik Tyst meditation x


Kyrkfönstret i Arlöv

En tom grav...

I

en av de sista scenerna i miniserien Jesus från Nasaret är Pontius Pilatus soldater tillsammans med översteprästerna på väg till graven där Jesus kropp lades efter korsfästelsen. Soldaterna har upptäckt att graven är tom och vill visa de andra. ”Precis vad jag misstänkte”, säger en av männen, ”hans lärjungar har flyttat kroppen”. ”Omöjligt” svarar soldaterna, ”vi har haft vakterna här, precis som ni befallde”. Mannen går in i graven, tittar sig omkring och säger, uppgivet: ”Nu börjar det…, allt börjar nu”. Han har helt rätt. Allting började med människors upplevelse av mötet med Jesus efter att han uppväckts. Först känner de inte igen honom. Efter en stund, en vandring, något som sägs eller görs, ser de att det är mannen de lärt känna som Jesus. Dessa kvinnors och mäns erfarenheter av ett möte med Kristus, den uppståndne, gör att budskapet om Jesus börjar spridas. De trodde han var död, att allt var slut. Så möter de honom, kvinnorna först, de närmaste lärjungarna därefter. Deras upplevelser är så starka att rädslan och förtvivlan efter korsfästelsen ersätts med jublande glädje och övertygelse om att allt det Jesus sa och gjorde var sant, rätt och riktigt. De börjar sprida berättelserna om hur de i Jesus från Nasaret, ser Gud själv. De firar den enkla måltid Jesus firat med dem dagen innan han korsfästs. De bryter brödet och delar vinet i glädje över Jesus löfte om närvaro genom helig ande.

Denna jublande glädje firar vi i påsk. Jublet startar då Kristusljuset tänds i påsknattens mässa. Det fortsätter i påskdagens högmässa, med brusande psalmsång, körer och trumpeter. Det haltar lite när vi kommer till evangelieläsningen. Där är det ännu inte jubel utan texterna (i år ur Lukas evangelium) berättar om att kvinnorna inte blir trodda och att Petrus är fylld av undran. Den första påskdagens morgon vågade ingen ännu jubla. Vi kan fira fullt ut. Påskdagen är förebilden för alla andra söndagar, firandet av livets och ljuset seger över död och mörker. Den tomma graven - där och då började det. Därför tänder vi om och om igen Kristusljuset och säger: Jesus säger: Jag är livets ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.

Lena Petersson, kyrkoherde

Döpta

Tyst meditation

Välkomna in i Guds familj

Tystnad – vad är det? Finns det något där bortom orden, bullret, tankarnas malande? Kan tystnad vara frihet? Kom och prova! Meditation är en övning, praktiserad i tusentals år i

hälsar vi dem som genom dopet i Burlövs församling har blivit upptagna i Kristi kyrka på jorden: 26 november Meya Elsa Nordfeldt 7 januari Leonard Lars Rocky Hansson

Varje onsdag kl 17.30-18.30 i Arlövs församlingshem

28 januari Isabell Julia Klint Linde 3 februari Malte Felix Krüger Julija Viktoria Zujalovic 4 februari Tor Alfred Micael Borgkvist 10 februari Charles Peter Stråle John Ludvig Nils Gran 17 februari Nico Nima Karlsson

2

österlandet. Genom klosterlivet i katolska kyrkan blev meditationen en självklar del av det kristna andliga livet. För många i nutidens stressade samhälle, en oprövad väg i det inre landskapet. Vi sitter på kudde på golvet, eller på stol, två tjugominutersstunder. Meditationen inleds med en kort stund av qigong-inspirerade rörelser. Ingen kostnad, ingen erfarenhet behövs. Bara att komma när du vill. Varje onsdag kl 17.30-18.30 i Arlövs församlingshem. Välkommen! Vill du veta mer – ring eller mejla! Tel: 040 642 89 05 Johan.lychou@svenskakyrkan.se

Musikgudstjänst med doft av vår och kärlek

Söndag 29 april kl 17.00 på Lindhaga församlingsgård. Lindhagakören och musiker under ledning av Sofia Runborg Kyrkfika från 16.30 samt efter gudstjänsten.

Sopplunch-Öppet hus Soppan serveras med start kl 12. Efter DAGENS TANKE kl 13 kan den som vill ta en påtår och fortsätta gemenskapen och samtalet i Öppet hus. Den 19/4 blir det mannekänguppvisning från Klädkällaren. Den 26/4 bjuds det på vårsånger med Sofia Runborg.

Nuvarande kyrkfönster invigdes på Palmsöndagen 1964 och är designat av den danske konstnären Mogens Jörgensen i samarbete med glasmästaren Mogens Frese. Motivet är Kristi törnekrona. Mitt emellan den blå himlen och den blågröna jorden anas i mittfönstret törnekronan och de blodröda droppar taggarna var upphov till när kronan av törne sattes på Jesus huvud, efter förhöret hos Pontius Pilatus. I den färgsprakande mosaiken går det att ana även andra motiv. Jag ser i bakgrunden, i skinande gult, två gestalter. Kanske är det änglar, de som lyft bort kronan av törne och ersatt den med den ljusgloria som den uppståndne Kristus brukar avbildas med. Fönstret utmanar och uppmuntrar till tolkning och tankar. Låt oss dela våra tankar med varandra och ge kyrkfönstret liv!

Renovering pågår Burlövs gamla kyrka är nu en byggarbetsplats. Detta innebär att kyrkan är stängd för allmänheten och tillträde kan ske först efter juni månads utgång i år. Det är första gången sedan 1931 som vår äldsta kyrka står inför en större renovering. Ett nytt system med värmeslingor ska läggas in och stora delar av golvet kommer att grävas upp. Ett fynd av en medeltida glaserad golvsten har hittills gjort. (Se bild ovan t h.)

Vårmarknad Projekt VÄXA har vårmarknad i Arlövs församlingshem torsdagen den 22/3 kl 12-14 i samband med sopplunch. Vi säljer egentillverkade ljusstakar, meditationspallar, vetekuddar, marmelad, kakor m.m. För mer info: Församlingskurator Eva Christenson tel: 040-642 89 14 eva.christenson@svenskakyrkan.se

swisha valfritt belopp till 9001223

3


Stilla veckan – Påskhelgen Tiden från Palmsöndagen till Annandag påsk är den mest dramatiska perioden i kyrkans år. Påsken var den första högtiden som utvecklades i den kristna kalendern. År 325 enades konciliet i Nicea om den berömda formeln för att fastställa datum för påskdagen: första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Under åren har firandet utökats med dagar före och till viss del efter själva påskdagen, som åskådliggör det drama som utspelade sig i Jerusalem och dess omgivningar för snart 2000 år sedan. Palmsöndagen är en speciell söndag i Burlövs församling eftersom det är Arlövs kyrkas födelsedag samtidigt som vi firar Jesus intåg i Jerusalem och avslutar vårens fasteinsamling. Under Stilla veckan fokuserar vi på händelserna i Jesus liv dessa Palmsöndag dagar. Vi samlas till andakt och Kyrksöndag gudstjänster för att minnas och Vi firar Jesus intåg för att se hur det som hände då får betydelse idag, i våra liv. Övrig föri Jerusalem och att samlingsverksamhet pausar denna Arlövs kyrka vecka.

fyller 118 år.

Mån till tors firar vi morgonbön kl 9.00 i församlingshemmet och tis

till tors mässa eller gudstjänst kl 18.00, i kyrksalen på Lindhaga församlingsgård eller i Arlövs kyrka. Dagarnas teman följer gammal tradition: Måndag: Maria smörjer Jesus. Tisdag: Petrus förnekelse. Dymmelonsdag: Judas lovar att förråda Jesus för 30 silverpengar. Skärtorsdag: Fottvagning, Nattvardens instiftelse. Långfredag minns vi Jesus lidande och död. Då är det Långfredagsgudstjänst kl 11.00 i Arlövs kyrka och Korsandakt med Jesus sju ord på korset till Haydns musik, kl 17.00 på Lindhaga församlingsgård. Påskafton är en dag av vila och vaka fram till Påsknattens mässa kl 23.30 då vi tänder det stora Kristusljuset och där det finns möjlighet till doperinran. Påskdagen firar vi jublande högmässa kl 11.00 och bjuder på påskbakelse. Annandagen påminner om mötet med Jesus. Då är det Barnens gudstjänst kl 14.00 på Lindhaga församlingsgård. (Se detaljer om gudstjänsterna här intill). Text: Lena Petersson, kyrkoherde

Nya kyrkorådet i Burlövs församling

Diakoniexpeditionen är öppen måndag, onsdag och fredag kl 10-12 samt torsdag kl 16-18. Kontakt: Diakon Lars Malmgren tel: 040-642 89 12.

kalendarium Gudstjänster Söndag 25 mars Palmsöndagen

Kyrksöndagsmässa kl. 11 Arlövs kyrka Lena Petersson, Maria Alm, Lars Malmgren, Pia Nielsen, Sofia Runborg. Stilla veckan inleds.

Dagens rubrik: Vägen till korset

Tisdag 27 mars

Kvällsmässa kl. 18

Lindhaga församlingsgård Lena Petersson, Sofia Runborg.

Onsdag 28 mars

Dymmelgudstjänst kl. 18 Arlövs kyrka Lovisa Gamelius, Sofia Runborg.

Torsdag 29 mars

Skärtorsdagsmässa kl. 18 Arlövs kyrka Johan Lychou, Lovisa Gamelius, Monika Kristiansson.

Dagens rubrik: Det nya förbundet

Fredag 30 mars Långfredagen

Långfredagsgudstjänst kl. 11 Arlövs kyrka Lena Petersson, Kristina Hellgren. Burlövs Vokalensemble. Dagens rubrik: Korset Zanne Stubkjaer Puchleitner, Vlado Somljacan, Pia Malmgren, Laila Knudsen, SvenÅke Persson, Anna-Clara Johannisson, Lars-Anders Espert, Margareta Abelsson, Håkan Dahlgren, Gun-Britt Penderos, Kristoffer Daag, Lena Petersson (kyrkoherde), Anneli Kihlstrand (ordförande). Dahn Pettersson saknas på bilden. församlingsbladet årgång 77, nr 2 Utgivet av Burlövs församling Redaktion: Lena Petersson (ansvarig utgivare) Layout: Nina Björkman © Text och foto: Burlövs församling Tryck: CA Andersson, Malmö 2018 Distribution: Postnord Vid utebliven tidning hör av dig till församlingsexp.

Följ oss!

www.svenskakyrkan.se/burlov facebook.com/burlovforsamling www.instagram.com/burlov

4

Församlings- och kyrkogårdsexpedition. Växel: 040-642 89 00. Telefontid: mån, ons, tors, fre 9-12, 13-15, tis 13-15. Besökstid: mån, ons, tor, fre kl 10-12. Besöksadress: Kyrkogatan 4, 232 34 Arlöv.

Skriv gärna till oss burlov.forsamling@svenskakyrkan.se Postadress: Box 174, 232 22 Arlöv:

Cykelåtervinning i Projekt VÄXA

Äger du en cykel som du inte längre är i behov av, hör av dig till oss. Vi hämtar begagnade cyklar kostnadsfritt inom Burlövs Kommun. Cyklarna repareras och lämnas/säljs till behövande. Kontakt: Församlingskurator Eva Christenson tel: 040-6428914 eller diakon Lars Malmgren tel: 040-6428912.

Korsandakt med musik kl. 17

Lindhaga församlingsgård Maria Alm, Kristina Hellgren. Haydns stråkkvartett: Jesu sju ord på korset. Peter Skoog, Emma Dencker, violin Malin Wikblad, altviolin, Lisa Reuter, cello.

Lördag 31 mars Påskafton

Påsknattsmässa kl. 23.30 Arlövs kyrka Lovisa Gamelius, Leo Andersson Böhm, Maria Svensson, Monika Kristiansson.

Dagens rubrik: Genom död till liv

Söndag 1 april Påskdagen

Högmässa kl. 11

Arlövs kyrka Lena Petersson, Maria Alm, Lars Malmgren, Kristina Hellgren. Kyrkokören. Jan Winborg, trumpet. Dagens rubrik: Kristus är uppstånden

Måndag 2 april Annandag påsk

Barnens gudstjänst kl. 14

Lindhaga församlingsgård Lovisa Gamelius, Pia Nielsen, Maria Svensson, Sofia Runborg. Vi firar en kort gudstjänst med mycket sång och musik. Efteråt finns det möjlighet att stanna kvar en stund och fika, leka och pyssla. Dagens rubrik: Möte med den uppståndne

Torsdag 5 april

Kvällsmässa kl. 18

Arlövs kyrka Lovisa Gamelius, Monika Kristiansson.

Söndag 8 april

Högmässa kl. 11

Arlövs kyrka Johan Lychou, Kristina Hellgren. Dagens rubrik: Påskens vittnen

Följ Burlövs församling i sociala medier www.svenskakyrkan.se/burlov facebook.com/burlovforsamling/ www.instagram.com/burlov

musik Tisdag 10 april

Morgonmässa kl. 9

Arlövs församlingshem Lena Petersson, Monika Kristiansson.

Söndag 15 april

Högmässa kl. 11

Arlövs kyrka Maria Alm, Monika Kristiansson. Dagens rubrik: Den gode herden

Kontraktsmässa kl. 11

Bergakyrkan i Bjärred Körsång av kontraktets kyrkomusiker.

Torsdag 19 april

Kvällsmässa kl. 18

Arlövs kyrka Lovisa Gamelius, Monika Kristiansson.

Söndag 22 april

Högmässa kl. 11 Arlövs kyrka Lovisa Gamelius, Sofia Runborg.

Dagens rubrik: Vägen till livet

Tisdag 24 april

Kvällsmässa kl. 18

Lindhaga församlingsgård Lena Petersson.

Söndag 29 april

Högmässa kl. 11 Arlövs kyrka Johan Lychou, Kristina Hellgren.

Dagens rubrik: Att växa i tro.

Musikgudstjänst kl. 17

Lindhaga församlingsgård Lindhagakören och musiker. Sofia Runborg. Kyrkfika fr 16.30 samt efter gudstjänsten.

Morgonbön i Arlövs församlingshem dagligen mån-fre kl 9. Café Oasen öppnar efter morgonbönen.

5

Forsamlingsbladet nr  
Forsamlingsbladet nr  
Advertisement