Page 1

Verslag 3

SAMENKOMST III – BACHELORPROEF – CLUB 174 aanwezig: Vanessa Van de Vyver, Nina Van de Vyver, Yoshi De Meyer, Annelies Steels, Elke Celie, Linsey Vermeir, Niels Fernhout Mevr. Yvens Marianne datum: 2/12/2011 plaats ABC – Brussel begeleidster: Janne

WERKING ABC:

ALGEMEEN i) ii)

Art basics for children Het probeert de wereld van de kunsten dichter bij het kind te brengen, niet de wereld van musea, maar de wereld van de kunst die je overal in het dagdagelijkse leven tot leven kan wekken. iii) Kinderen helpen met een open houding en kijk op kunst en hen hierin prikkelen iv) Kinderen geen talen en beelden ontnemen v) Het belang van associatie, alles start vanuit een intromap die ontstaat door associatie, associatie en associatie Vb. Huizen hebben emoties, huizen zijn kunst. Plak een huis op een doos, zet de doos op je hoofd en beweeg zoals dit huis zou bewegen. Zie je het gezicht achter het huis. Dit huis is kunst voor mij omdat …

MET DE WOORDEN VAN ABC: ART BASICS for CHILDREN, een non-profit organisatie uit Brussel, is een labo voor esthetische ervaringen en sensibilisering dat zich situeert op de grens tussen kunst en educatie. vzw cre ert s mulerende omgevingen en rojecten die kinderen en volwassenen aanze en om te experimenteren met hun verbeeldings- kracht en zo hun creatieve mogelijkheden te verkennen. nterac eve werksta ons uitgerust met boeken beelden en materialen nodigen uit om in kleine groe jes en in alle vertrouwen te onderzoeken en te e loreren. -gidsen cre ren de gelegenheid om anders te kijken en te bekijken. Niet enkel om vragen te beantwoorden maar ook om ze te stellen. ebaseerd o het idealis sche idee dat iedereen recht hee o een o sch leven , gebruiken de gidsen het creatieve proces als een aanzet tot dialoog en als een reflectief instrument om de bezoekers te ondersteunen in hun zoektocht naar de integratie van kunst in hun dagelijkse leven. aast het im ulswerk in het -huis en in mobiele studio s zoekt naar strategie n om met in ormele leerervaringen (toekomstige) leerkrachten te inspireren tot een meer artistieke manier van onderwijzen. e ntegreerd in het huis bevindt zich een voortdurend groeiende resource-bibliotheek. De collectie omvat de meest interessante en ins irerende boeken en idee n rond kunst en educa e en vertaalt zich in ac viteiten rond onder meer natuur theater gra ek o zie a ier koken architectuur en design o in s eci ieke themastudio s. Het -Huis nodigt het publiek uit tot creatief gebruik en tot het realiseren van eigen projecten.

Pagina 1 van 3


Verslag 3

ABC ontwikkelt op vraag ook ateliers, workshops en studiomodules - tijdelijke of permanente creatieve omgevingen - voor de kunsten, het onderwijs en het culturele en sociale veld. Onze referentielijst omvat musea, theaters, cultuurhuizen, educatieve diensten, scholen, bibliotheken, asielcentra en tal van andere publieke instellingen. Dagbezoeken voor klassen, seizoensweekends voor de hele familie, opleidingen voor leerkrachten, consulting, workshops op maat, vakantiestages en projecten voor specifieke doelgroepen vormen de basis van onze lopende programmatie. In de ABC-studio kan iedereen vanaf 4 jaar een gevarieerd, zelf samengesteld parcours afleggen langs de wereld van de visuele kunsten, techniek, wetenschap, filosofie. Om uiteindelijk terecht te komen bij de eigen creativiteit en verbeelding. De studio's bestaan uit speciaal vormgegeven interactieve werkstations en installaties, voorzien van uitgezochte boeken (in vier talen), cd-roms, dvd's, video's en thema-pakketten. Een schat aan materialen, die een feest zijn voor de zintuigen en de ontwikkeling van geest en hart.

TOELICHTING ENKELE TERMEN Station: een station is een afgebakend werkveld. Deze herken je aan de rode matten. Elke rode mat is een station met themaboeken. De matten zorgen er ook voor dat je jou kinderen eenvoudig bij elkaar kan houden. Atelier: Dit is een ruimte die werkt met een bepaalde techniek. Ook de boeken in dit atelier en de verschillende stations werken rond dat thema. Je heb een architectuuratelier, keukentatelier, textielatelier, houtatelier, bewegingsatelier, kamishibai-atelier, papieratelier, …

ACHTERGROND SFEER : De boeken zijn de kleuren. Wit is zuiver en hout is warmte. De boeken kunnen pas tot hun recht komen als hun kleuren blijven uitkomen. Vandaar de keuze voor wit. Het hout en de verstopte lichtjes zorgen voor sfeer, gezelligheid, een thuis gevoel en absolute rust. Er zijn stoelen op 3 niveaus: kussentjes, poefjes en krukjes. Maar we staan steeds allen even hoog. Deze rust heeft een invloed op de kinderen, je draagt dit automatisch over op hen. Hadden ze gekozen voor rood of knalgroen, waren de kinderen drukker geweest.

BEGINNENDE OPLEIDING MOGELIJKE CREATIEVE INTRO MOMENTEN (ZIE FILM) KENNISMAKING i) ii) iii) iv) v)

Steen kiezen die bij je past ( zei prachtige verwoording filmpje) Steen karakter geven ceci n est as un … mais un …. Blind portret Olifant scheuren Silhouetten met je naam (prachtige resultaten)

KENNISMAKING STATION ARCHITECTUUR T IPS EVENWICHT i)

ii)

Luciferdoosje met foto op. Kinderen kiezen een prent en stoppen er een briefje in waarom het hen aansprak. Ze stoppen het briefje in het doosje en alle mensen die het na jou kiezen, kunnen lezen waarom jij voor die foto koos. Yoga boek (gekopieerd)

Pagina 2 van 3


Verslag 3

iii) iv) v) vi) vii) viii) ix)

Prenten om stevige constructies te bouwen Balletjes spel (hoge torens bouwen) Massage met kinderen In evenwicht met geest en lichaam (bewegingsexpressie) Zandtafel, bouwen van evenwichtige tuinen (japanse cultuur) Gulden sneden (oefeningen) Circulatie in een huis (wat doe je als je thuiskomt, teken het op de plattegrond)

TAAKVERDELING: GEKOZEN EINDVERANTWOORDELIJKHEID LET OP ! VORIGE TABEL NOG STEEDS GELDIG , DIT IS ENKEL JE EINDVERANTWOORDELIJKHEID .

NAMEN EINDVERANTWOORDELIJKEN

OPDRACHT

NINA

opstellen bibliografie, verzamelen boeken

ELKE

verzameling spelen

LINSEY (HULP VAN NIELS)

Toepassing meervoudige intelligentie, doortrekken naar verschillende vakken en thema s architectuur en inrichting

NIELS JEROEN

HULP noteer allen steeds je BR en geef deze door verzamel oto s voor de intromap. maak steeds een lessuggestie bij een gekozen boek of prent. verzamel spelen of bedenk spelen en geef deze aan mij door

link Kameroen: erfgoed en cultuur. link Mexico erfgoed en cultuur

YOSHI VANESSA ANNELIES

link Mexico: godsdienst en diversiteit link Kameroen: godsdienst en diversiteit

NIET VERGETEN: i) ii) iii) iv)

Verzamel allen mooie stenen voor ons intromoment!! (denk aan je stageland) Verzamel allen luciferdoosjes!!! Verzamel allen voorwerpen rond evenwicht Hou de blog in het oog !!!

http://club174kaho.blogspot.com/

Pagina 3 van 3

31c. Samenkomst III  
31c. Samenkomst III  

e ntegreerd in het huis bevindt zich een voortdurend groeiende resource-bibliotheek. De collectie omvat de meest interessante en ins irerend...

Advertisement