Bla-i-boken Dekkoperasjon

Page 1Kapittel 1

FULL RULLE

Eksosen sto som en mørk sky bak den store bilen. Det virket som om tilhengeren den trakk etter seg, var altfor tungt lastet. Åtto bjeffet da den kjørte forbi. Oliver hang over sykkelstyret og hostet. Ved gatehjørnet tok sjåføren en litt for krapp sving. Det ene hjulet på tilhengeren traff fortauskanten. Hele tilhengeren gjorde et hopp. Innholdet lettet, og et bildekk spratt av lasset. Det traff fortauet på høykant og spratt opp i lufta, før det landet igjen og kom rullende 13


mot Tiril og Oliver. De svingte syklene ut til hver sin side. Dekket passerte mellom dem. Det rullet stadig fortere, nedover fortauet. «Pass opp!» ropte Tiril. En dame med barnevogn måtte hoppe unna. «Vi må stoppe det før det treffer noen», sa Oliver og snudde sykkelen.

D A T S ELVE


Dekket skjente ut i veien rett foran en bil, så fortsatte det videre nedover på den andre siden av gata. Tiril og Oliver tråkket etter. Åtto løp foran dem, med tunga hengende ut på siden. En bil måtte svinge unna og kolliderte nesten med en møtende buss.


Dekket sneiet en fotgjenger og skremte vekk en katt. Så traff det et veiskilt og skiftet retning på nytt. Det dumpet borti en tilhenger, spratt ut av veien og inn mellom noen busker. Der brøytet det seg vei. Kvister og greiner knakk. Fugler flakset i været. Dekket lot seg ikke stanse. Snart ville det havne ute på veien igjen, på andre siden av buskaset. «Vi sykler rundt!» ropte Oliver. De tråkket på alt de kunne, og skrenset sidelengs rundt den første svingen. Bildekket kom sprettende ut av buskene, rullet skrått framfor dem og vinglet inn på en gruslagt sidevei. Støvet sto opp bak det. Tiril, Oliver og Åtto fulgte etter. Sideveien var full av humper og dumper. Dekket hoppet og spratt. Ferden fortsatte, ned i grøftekanten og opp igjen. 16


Så flatet veien ut, og det gikk saktere. I enden av veien var det en åpen plass. Dekket trillet over plassen, inn i en husvegg og spratt tilbake. Det rullet rundt i en sirkel, så veltet det over på siden og ble liggende stille.


Oliver sto på bremsen så sykkelhjulet laget en stripe i grusen. «Godt det ikke traff noen», sa han. Tiril så seg rundt. Det var et gammelt og øde fabrikkområde. Hun hadde aldri vært der før, men Oliver visste hvor de var.

SEM

E


«Det har vært et sementstøperi», sa han. «De laget murstein og sånt her i gamle dager.» «Hysj!» sa Tiril. Fra den andre siden av fabrikken hørte de stemmer. «Det er noen her», hvisket hun. «Kom», sa Oliver. «Vi går og ser.»

SEM

ENT ST ØPE

RI