Page 1

38

φάρμα

Φάρμα Αλεξανδράκης

Κρητικό κουνέλι με παραδοσιακή γεύση ΓΡΑΦΕΙ Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ

Το κουνελίσιο κρέας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κρητική διατροφή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κουνελίσιου κρέατος στην Ευρώπη συναντάται στην Κρήτη.

Η

Φάρμα Αλεξανδράκης κατάφερε την παραδοσιακή διατροφική συνήθεια των Κρητικών να την υποστηρίξει με συνέπεια και να την μεταδώσει στους Έλληνες καταναλωτές και εκτός Κρήτης παράγοντας και διαθέτοντας υγιεινό και θρεπτικό κουνελίσιο κρέας με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. H Φάρμα Αλεξανδράκης συστάθηκε ως οικογενειακή επιχείρηση από τον Παύλο Αλεξανδράκη το 1999 και βρίσκεται στο Μοναστηράκι Αμαρίου, στους πρόποδες του Ψηλορείτη στο νομό Ρεθύμνου. Η βάση για την έναρξη της επιχείρησης ήταν η πολυετής εμπειρία του ιδιοκτήτη της, ο οποίος έκτρεφε κουνέλια ερασιτεχνικά από το 1986 ως συνέχεια της παραδοσιακής

εκτροφής της μητέρας του. Όπως επισημαίνει ο Παύλος Αλεξανδράκης, ιδιοκτήτης της Φάρμα Αλεξανδράκης, από τη σύσταση της εταιρείας έως και σήμερα, σκοπός της ήταν να παρέχει το καλό κρέας κουνελιού που παραδοσιακά καταναλώνεται στην Κρήτη, σε κορυφαία ποιότητα. Δηλαδή κουνέλι από τον τόπο του, με προτεραιότητα στην ποιότητα. Γι’ αυτό και σήμερα, η εταιρεία απασχολεί ή συνεργάζεται με διάφορους επιστήμονες για την παραγωγή των καλύτερων δυνατών προϊόντων, όπως κτηνίατρο και ζωοτέχνη για τον έλεγχο της παραγωγής, τεχνολόγο τροφίμων και διατροφολόγο για την επίβλεψη των διεργασιών από τη σφαγή και μετά, καθώς και μηχανολόγο για τη επίβλεψη και συντήρηση των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

IOYΛIΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

farma 36.indd 2

7/9/13 7:28:39 PM


39 Εκτροφή - ζωοτροφές Η δυναμικότητα της Φάρμας Αλεξανδράκης ανέρχεται στις 1.500 κονικλομητέρες και μπορεί να διαθέσει στην ελληνική αγορά 60.000 σφάγια το χρόνο. Τα πατρογονικά κουνέλια της φάρμας είναι φαινότυποι Νέας Ζηλανδίας και Καλιφόρνιας και προέρχονται από την γαλλική εταιρεία HYLA που παρέχει τα κορυφαία κουνέλια στον κόσμο. Έπειτα μέσα στη φάρμα αναπαράγονται οι γόνοι των πατρογονικών έτσι ώστε να παραχθούν τα κουνέλια πάχυνσης. Αυτό σημαίνει ότι το 99% της διαδικασίας αναπαραγωγής γίνεται από τη φάρμα με πλήρη έλεγχο αυτής. Στη Φάρμα Αλεξανδράκης τα κουνέλια εκτρέφονται με ζωοτροφές που παρασκευάζονται τοπικά, από την επιχείρηση ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ, πάντα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας. Οι ζωοτροφές περιέχουν υψηλής ποιότητας τριφύλλι, μηδική, βίκο και αραβόσιτο και αυτό διότι το κουνέλι είναι ευαίσθητο ζώο και δεν μπορεί να τραφεί με κατώτερης ποιότητας πρώτες ύλες ή κρεατάλευρα. Αλλά αυτό που κάνει τα κουνέλια της Φάρμας Αλεξανδράκης να διαφέρουν είναι το γεγονός ότι η τροφή τους εμπλουτίζεται με αιθέρια έλαια αρωματικών φυτών για την περαιτέρω ανάπτυξη της θρεπτικής αξίας του κρέατος και την απόδοση της παραδοσιακής γεύσης. «Αυτό κάνει τα κουνέλια μας να έχουν τη γεύση και τρυφερότητα που είχε το παραδοσιακό κρητικό κουνέλι που έτρωγε τα χόρτα που μάζευαν από το χωράφι και το τάιζαν. Απλώς εμείς παίρνουμε τα πιο σημαντικά και θρεπτικά συστατικά αυτών των χόρτων και τα ενσωματώνουμε στην τροφή τους. Έτσι καταφέρνουμε να ελέγχουμε την ποιότητα της τροφής και ότι όλα τα κουνέλια μας θα είναι το ίδιο θρεπτικά» εξηγεί ο κ. Αλεξανδράκης. Τα κουνέλια της Φάρμας εκτρέφονται για τουλάχιστον 3 μήνες έτσι ώστε να επιτευχθεί το ελάχιστο βάρος που είναι επιθυμητό από τους καταναλωτές, δηλαδή περίπου 1,8 κιλά. Στη Φάρμα Αλεξανδράκης τα κουνέλια εκτρέφονται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα ζώα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Τέλος, για να μη χάνεται ούτε το ελάχιστο από την ποιότητα του, η Φάρμα Αλεξανδράκης επένδυσε το 2009 στην ανέγερση ενός υπερσύγχρονου ιδιόκτητου σφαγείου κουνελιών, όπου τηρείται το παγκόσμιο πρότυπο ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων ISO 22000:2005. Έτσι ο καταναλωτής πλέον είναι σίγουρος για την ποιότητα του κρέατος που καταναλώνει. Επιπλέον η Φάρμα διαθέτει βιολογικό καθαρισμό έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον από τα λύματα του σφαγείου.

Διατροφική αξία κουνελιού Το κρέας του κουνελιού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο (ελάχιστα λιγότερο από το βοδινό), ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο κ.ά. Επιπλέον, περιέχει ελάχιστο λίπος (πιο λίγο και από το κοτόπουλο) και αυτό το λίπος είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά (ω-3 και ω-6). Επίσης περιέχει λιγότερο νάτριο, λιγότερη χοληστερόλη και τις λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα είδη κρέατος (συμπεριλαμβανομένου και του κοτόπουλου). Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδράκη, όλα τα παραπάνω θρεπτικά χαρακτηριστικά και η μοναδική γεύση και τρυφερότητα του κρέατος του κουνελιού, είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν αλλά και να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια της εκτροφής του κουνελιού και της πορείας του κρέατός του μέχρι το πιάτο του καταναλωτή. Όπως εκτιμά ο κ. Αλεξανδράκης, η κατανάλωση του κρέατος κουνελιού στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως διαδεδομένη λόγω άγνοιας της θρεπτικής του αξίας καθώς επίσης και λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει στη γευστική κουλτούρα του Έλληνα. Συμβαίνει όμως το εξής παράδοξο. Στην Κρήτη, προσθέτει, παρατηρείται η μεγαλύτερη κατανάλωση, κατά κεφαλήν, κουνελίσιου κρέατος στον κόσμο (10 κιλά/άτομο/έτος). Το κουνέλι, εξηγεί ο κ. Αλεξανδράκης, αποτελούσε από την αρχαιότητα μία από τις κύριες πηγές πρωτεϊνών για τους Κρητικούς, οι οποίοι είχαν εκτιμήσει εξαρχής τη θρεπτική αλλά και τη γευστική του αξία. Παράλληλα, η εκτροφή κουνελιών βοήθησε τους Κρητικούς στην επιβίωσή τους κατά τη διάρκεια όλων των δύσκολων ιστορικών περιόδων. Η Φάρμα Αλεξανδράκης πήρε αυτή την παραδοσιακή τροφή της Κρήτης και φρόντισε να την κάνει διαθέσιμη στους καταναλωτές που μένουν στα αστικά κέντρα αλλά και στην Αθήνα. Το κρητικό κουνέλι της Φάρμας Αλεξανδράκης μπορεί κανείς να το βρει στην Κρήτη σε επιλεγμένα κρεοπωλεία, στα σούπερ μάρκετ ΙΝ.ΚΑ., Μαρινόπουλος και Χαλκιαδάκης και στην Αθήνα στα καταστήματα Βερόπουλος. Όπως τονίζει ο κ. Αλεξανδράκης η εταιρεία σκοπεύει στο μέλλον να διατηρήσει την ίδια κορυφαία ποιότητα των προϊόντων της βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες της κάνοντας χρήση και των νέων τεχνολογιών. Τέλος, εξετάζονται και κάποιες προτάσεις που έχει δεχτεί για εξαγωγές.  IOYΛIΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

farma 36.indd 3

7/9/13 7:28:45 PM

Παρουσίαση από Meat place  

Παρουσίαση της Φάρμας Αλεξανδράκης από το περιοδικό Meat Place: Κρητικό κουνέλι με παραδοσιακή γεύση