Page 1


De Sengoku periode is in de Japanse geschiedenis een tijd van sociale ophef, politieke intrige en constante oorlogvoering van midden 15de eeuw tot begin 17de eeuw. De Sengoku periode zou uiteindelijk leiden tot de unificatie van politieke macht onder de Tokugawa shogunate. Om de hegemonie over Japan te verwerven diende Nobunaga met drie formidabele vijanden af te rekenen. Eén voor één pakt Nobunaga zijn tegenstanders aan. In 1571 legt hij de kloosters op de berg Hieizan 比叡山, hoofdkwartier van de Tendai-sekte ten noordoosten van Kyōto, in de as. Drieduizend tempelgebouwen gaan in vlammen op en duizenden monniken komen om het leven. Dit was de meest heiligschennende daad uit zijn hele carrière: sedert de stichting van de kloostergemeenschap op de berg in de negende eeuw gold Hieizan zowat als het Mekka van het Japans boeddhisme. De steden aan het Biwa-meer (Biwako 琵琶湖) zoals Sakamoto 坂本, die aan de zijde van de monniken gestreden hadden, ondergingen hetzelfde lot. In 1573 moet de shōgun, die de verstikkende omhelzing niet langer kon verdragen en opstandig werd, eraan geloven. Hij wordt verpletterend verslagen te Uji 宇治 en Nobunaga schaft het bakufu af. In dat jaar schakelt hij ook de Asai- en Asakura-clans uit. Na een bondgenootschap gesloten te hebben met Tokugawa Ieyasu 徳川家康 van Mikawa 三河, verslaat hij in 1575 bij Nagashino 長篠 de trotse legers van de Takedaclan. Deze slag was van grote historische betekenis. De machtige cavalerie van Takeda Katsuyori 武田勝頼 liep zich te pletter tegen een houten palissade, waarachter 3500 schutters uitgerust met haakbussen hadden postgevat. De in hun vaart gestuite ruiters vielen als vliegen onder de kogelregen van Nobunaga's voetvolk. Dit had verstrekkende gevolgen voor de ontwikkeling van de oorlogvoering in Japan. In 1543 hadden Portugese kooplieden het vuurwapen in Japan geïntroduceerd en Nobunaga was één van de eersten geweest om de enorme mogelijkheden van dit nieuwe wapen te beseffen. Dit waren spectaculaire en goed voorbereide campagnes, die vrij snel de overwinning opleverden. Heel wat taaier was de weerstand van de boerenlegers van de Ikkō-ikki. Nobunaga deed er vier jaar (1570-1574) over om de Ikkō-ikki van Nagashima in Ise 伊 勢 te onderdrukken. In 1575 maakt hij een einde aan de Ikkō-ikki van Echizen, gebruik makend van onenigheid tussen het volk en de boeddhistische leiders van de opstand. In beide gevallen trad hij bijzonder meedogenloos op en liet iedereen ongeacht geslacht of leeftijd ombrengen. Hij steunde het christendom omdat het kon bijdragen tot een aantasting van de populariteit en het gezag van de Ikkō-sekte. Bron: gepubliceerd in: 22 Dec 2010, Nobunaga’s onstuitbare oorlogsmachine. Mediawiki.arts.kuleuven. Juni, 2013 van http://mediawiki.arts.kuleuven.be/ geschiedenisjapan/index.php/Nobunaga%27s_onstuitbare_oorlogsmachine


Tokyo, populairste metropolis, hoofdstad.

Kyoto, 1000 jaar hoofdstad japan. Veel tempels en heiligdommen.

B Mount Fuji, actieve vulcaan, 3776 m hoog.

Vlucht naar Tokyo Een goedkope heenreis kan je boeken voor een 500-1000 euro. 10-15 uur vliegen vanuit Brussel .


Shamisen: De shamisen of samisen ( 三味線, shamisen), ook wel sangen, is een traditioneel Japans snaarinstrument, met drie snaren dat uit de zestiende eeuw stamt.


Lekker Japans eten in Antwerpen


De Japanse cultuur is sterk geĂŤvolueerd van zijn oorsprong. De hedendaagse cultuur combineert invloeden uit AziĂŤ, Europa en Noord-Amerika. De traditionele Japanse kunsten zijn onder andere ambachten zoals keramiek, zwaarden, dans, theeceremonie, vechtsporten, kalligrafie, origami, Geisha en spelletjes.


Tijdschrift japan versie 2  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you