Page 1

Σχολικές δραστηριότητες 2012 -2013 50ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας


Σε μία πολύ πλούσια εκδήλωση, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013, ο Δήμος Πατρέων, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας και το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Αχαΐας, γιόρτασαν τα 3 χρόνια λειτουργίας του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στην οδό Κανελλοπούλου. Από τις 18.30 το πάρκο ήταν ανοιχτό και οι μικροί μαθητές μπορούσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής. Στις 20.30 ξεκίνησε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με τους χαιρετισμούς από τον Δήμο Πατρέων, τη Μητρόπολη, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς", τη Δημοτική Αστυνομία και το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Αχαϊας. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου μας και τον μουσικό μας κο Νίκο Κατσώλη, με ομιλίες από τον Αστυνόμο Β' Νιάρο Σπυρίδωνα, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Φίλια Ανδρέα, προβολές βίντεο και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Δήμου Πατρέων. Η εκδήλωση έληξε με την απονομή διπλωμάτων και επαίνων στους μαθητές που πήραν μέρος στον Διαδικτυακό Διαγωνισμό Κυκλοφοριακής Αγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο μας κέρδισε τον έπαινο του σχολείου με τις περισσότερες συμμετοχές ενώ 3 μαθητές μας, ο Νίκος Πετρόπουλος, ο Σαμετάι Γκλόρι και η Άννα Πανουτσοπούλου κέρδισαν τον έπαινο των διακριθέντων μαθητών. Μάλιστα, ο Νίκος Πετρόπουλος, μαθητής της Δ' τάξης του σχολείου μας είχε 100% επιτυχία στον διαγωνισμό και γι αυτό το λόγο κέρδισε ένα ποδήλατο και ένα κράνος!


Κατά γενική ομολογία, χθες Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013, πραγματοποιήθηκε η καλύτερη γιορτή λήξης των τελευταίων ετών στο σχολείο μας και αυτό οφείλεται κυρίως στη συμμετοχή όλων των τάξεων στο εορταστικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 9.45 με την αναπαράσταση παιχνιδιών στην αρχαία Ελλάδα από το Δ1 και ακολούθησαν τα δύο τμήματα της Α τάξης με το θεατρικό τους "Ο πονόδοντος της Κατερίνας" και τα δύο τμήματα της Β τάξης με τραγούδια με θέμα την αγάπη, την ειρήνη και το καλοκαίρι. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τα δύο τμήματα της Γ τάξης να απαγγέλουν, να τραγουδούν και να χορεύουν για το καλοκαίρι και τη θάλασσα. Έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα, οι μαθητές του Δ2 έδειξαν κάποια εκπαιδευτικά βιντεάκια που είχαν γυρίσει οι ίδιοι και συνέχισαν τα δύο τμήματα της Ε τάξης με δύο θεατρικά , το "Ο τροχονόμος τα 'χασε" και το "Ο μεθυσμένος οδηγός". Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τραγούδια και σκετσάκια με θέμα το καλοκαίρι και την παιδική ηλικία από τους μαθητές της ΣΤ τάξης και έκλεισε με μια επίδειξη παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του σχολείου μας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και απόλαυσαν πολλοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε μια ιδιαίτερη τελετή μόνο για τους μαθητές της ΣΤ τάξης που οργανώθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και στην οποία οι μαθητές πήραν τα αναμνηστικά τους από Σύλλογο Γονέων, κεράστηκαν γλυκίσματα και παρουσίασαν το πρόγραμμα τους στους παρευρισκόμενους γονείς. Σήμερα, 14 Ιουνίου 2013, οι μαθητές ήρθαν στο σχολείο με τους γονείς τους και αφού παρακολούθησαν ένα βίντεο - ανασκόπηση των κυριοτέρων στιγμών της φετινής σχολικής ζωής, πήγαν στις τάξεις τους, αποχαιρέτησαν τους δασκάλους τους και οι γονείς τους παρέλαβαν τους τίτλους σπουδών των παιδιών τους. Έτσι έληξε και το φετινό σχολικό έτος! Καλό καλοκαίρι σε όλους!


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο γυμναστής του σχολείου μας κος Γεράνιος Σταύρος ετοίμασε για τα παιδιά όλου του σχολείου ένα δίωρο γεμάτο με αθλητικά παιχνίδια, ισορροπίας, ταχύτητας, συντονισμού κ.α. τα οποία ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους που συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του σχολείου και συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν. Οι αθλητικές αυτές εκδηλώσεις έχουν καθιερωθεί ως μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων για τη λήξη του σχολικού έτους. Συγχαρητήρια στον γυμναστή για την έμπνευση και την άριστη οργάνωση καθώς και στα παιδιά για τις ικανότητες που επέδειξαν.


Την Παρασκευή 31 Μαίου οι μαθητές της Γ΄τάξης του 50ου Δ.Σ. Πατρών συμμετείχαν στην διημερίδα που οργανώθηκε από την υπεύθυνη του πολιτιστικού τομέα κ. Κουφού στην «Αγορά Αργύρη» και παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο «Το ταξίδι της Περσεφόνης μέσα στις εποχές και τους μήνες».

Μέσα από το θεατρικό αυτό ταξίδι παρουσιάστηκαν όλες οι δράσεις που πραγματοποίησαν τα παιδιά και οι εμπειρίες που αποκόμισαν από αυτές από τον αποσυμβολισμό του μύθου: η αλληλεπίδραση των εποχών, ο διαρκής κύκλος της ζωής από το μαρασμό και το πένθος της άγονη γης στη βλάστηση και την καρποφορία, η αγάπη προς τη μητέρα γη και η διαρκής επαναφορά σ΄αυτήν. Το μουσικό ταξίδι της εκδήλωσης ανέλαβε ο μουσικός μας κ. Κατσώλης . Η παρουσίαση του μύθου έγινε με ιδιαίτερη ευαισθησία και εισέπραξε τα συγχαρητήρια όλων των παρισταμένων. Ένας εξαίρετος μύθος, ένα όμορφο ταξίδι ζωής…..


Σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ' τάξης του σχολείου μας μαζί με τη δασκάλα τους, κα Καλλιόπη Χρονοπούλου, είχαν την έμπνευση να εκφραστούν καλλιτεχνικά και μας αφήσουν ένα δώρο στο σχολείο πριν φύγουν για το Γυμνάσιο. Το δώρο ήταν η διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων του σχολείου με μερικές πολύ όμορφες ζωγραφιές. Πολύ χρώμα, πολύ κέφι, πολλή χαρά και πολλή φαντασία άλλαξαν τους μονότονους τοίχους σε πολύχρωμες ιστορίες. Θαυμάστε μερικά έργα τους:


Την Παρασκευή 31 Μαϊου 2013, τα δύο τμήματα της Δ' τάξης και η ΣΤ' τάξη πραγματοποίησαν μια περιβαλλοντική επίσκεψη στο δάσος της Στρφουλιάς. Πρώτη στάση ήταν το Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς, στο χωριό Λάππα. Εκεί ενημερώθηκαν από τους βιολόγους του κέντρου για τον υγρότοπο της Στροφυλιάς μέσα από μακέτες, φωτογραφίες και διάφορα άλλα εκθέματα του κέντρου. Έπειτα επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο και συνοδεία των υπευθύνων του κέντρου, πήγαν σε ένα σημείο παρατήρησης της λιμνοθάλασσα όπου έστησαν τα τηλεσκόπια και παρατήρησαν διάφορα πτηνά που ζουν στην περιοχή, όπως ο λευκοτσικνιάς, ο γκρίζος ερωδιός κ.ά. Στη συνέχεια ακολούθησε μια πεζοπορία μέσα στο δάσος της Στροφυλιάς όπου οι μαθητές είδαν από κοντά τις περίφημες κουκουναριές, το σπάνιο είδος πεύκου για το οποίο είναι διάσημη η περιοχή. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι μαθητές γύρισαν στο σχολείο με νέες εικόνες και γνώσεις και ένα έντυπο του κέντρου για περισσότερη μελέτη στο σπίτι.


Την Τετάρτη 29 Μαϊου 2013, η ΣΤ´ τάξη, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος αγωγής υγεία με τίτλο "Η μουσική ως καταλυτικό πεδίο ψυχικής και πνευματικής ανάπτυξης" επισκέφθηκαν το μουσικό κατάστημα της περιοχής μας, "ΣΤΟΛΛΑΣ" με τη συνοδεία του μουσικού του σχολείου μας κου Νίκου Κατσώλη. Είχαν την ευκαιρία να δουν αναλυτικά όλες τις ομάδες μουσικών οργάνων καθώς και να αγγίξουν ορισμένα από τα κρουστά. Μετά την ξενάγηση και τις πληροφορίες που άκουσαν για κάποια ιδιαίτερα όργανα - όπως τα παραδοσιακά - τραγούδησαν δύο τραγούδια συνοδεία πιάνου, επιδεικνύοντας τις φωνητικές τους ικανότητες!


Τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2013, στα πλαίσια της ημερίδας που διοργανώθηκε στην "Αγορά Αργύρη" από την υπεύθυνη του τμήματος Αγωγής Υγείας, οι μαθητές του Δ1 εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα που υλοποίησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με θέμα "Νερό, πηγή ζωής ... κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη". Τα παιδιά παρουσίασαν στοιχεία σχετικά με τη σημασία του νερού για τον ανθρώπινο οργανισμό, το πρόβλημα της μόλυνσης του νερού, το πρόβλημα της λειψυδρίας του πλανήτη, κ.α. Στο τέλος δέχτηκαν τα συγχαρητήρια των υπευθύνων και καταχειροκροτήθηκαν από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των άλλων σχολείων που συμμετείχαν. Αξίζουν, λοιπόν, θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά για όλη αυτή την προσπάθεια τους!!!


Σήμερα, 28 Μαϊου 2013, επισκέφθηκε το σχολείο μας ο εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής κος Μπούρκουλας Φώτης και παρουσίασε σε όλους τους μαθητές την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων και τις ιδέες που πρεσβεύει ο Ολυμπισμός. Με βίντεο, εικόνες, αφήγηση, στεφάνια, δάδες και με το πάθος του ο ομιλητής ταξίδεψε τους μαθητές μας στο χρόνο και τους έδειξε γιατί είναι μοναδική στον κόσμο η Ολυμπιακή ιδέα. Ευχαριστούμε θερμά τον αγαπητό συνάδελφο που μας γοήτευσε με την όμορφη και πλήρη παρουσίασή του.


Την Τετάρτη 22 Μαίου 2013, όλες οι τάξεις του σχολείου μας μαζί με τους δασκάλους τους επισκέφθηκαν τις παιδικές κατασκηνώσεις Green camp στα Λεχαινά του Ν. Ηλίας και συνδύασαν τις αθλητικές δραστηριότητες με την ψυχαγωγία στη φύση. Προπονητές ποδοσφαίρου, μπάσκετ και πιγκ-πογκ ανέλαβαν να οργανώσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες σε ομάδες και να απολαύσουν το παιχνίδι στα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης. Οι μικρότεροι μαθητές και μαθήτριες διασκέδασαν στην παιδική χαρά και ξεναγήθηκαν στον μικρό ζωολογικό κήπο.


Η Στ' τάξη του σχολείου μας συμμετείχε ενεργά στο θεσμό "Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων" καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2012-13, με διάφορες δραστηριότητες μέσα στην τάξη, διεκδικώντας την εκπλήρωση κάποιων αιτημάτων για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου. Το θέμα που επέλεξαν ήταν η "Ατομική και Δημόσια Υγεία". Η τελική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της πλατείας Γεωργίου, το πρωί της Τρίτης 21-5-2013 και συμμετείχαν όλα τα παιδιά της Στ' τάξης. Εκεί τα παιδιά παρουσίασαν: Το υλικό που είχαν ετοιμάσει όλη τη χρονιά (κατασκευές, ζωγραφιές, κ.α.)Ολιγόλεπτο θεατρικό (με ευρυματικό και πρωτότυπο τρόπο έδωσαν συμβουλές για την ατομική και δημόσια υγεία)Μήνυμα σύνθημα του σχολείου (ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ) το οποίο γράφτηκε σε μεγάλων διαστάσεων πανό.Στο τέλος, μαθητές και δάσκαλοι φύγαμε από αυτή τη συγκέντρωση γεμάτοι από θετική ενέργεια και μια πανέμορφη αίσθηση που μας άφησαν οι φωνές, τα χρώματα, οι δημιουργίες. Θεωρούμε ότι η θετική διάθεση στη συνεργασία όλων οδήγησε σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.Οι δράσεις του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων ολοκληρώθηκαν με την τελική συνεδρίαση το απόγευμα της Πέμπτης 23-5-2013 στο κτήριο του Λαδόπουλου. Εδώ έγινε η αξιολόγηση των δράσεων των παιδιών των σχολείων που συμμετείχαν καιτου έργου του Δήμου Πάτρας στα θέματα που τέθηκαν από το κάθε σχολείο Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε αυτή τη συνεδρίαση και να εκφραστούν για τα διάφορα θέματα που τέθηκαν από την αρχή της χρονιάς. Το 50ο Δημ. Σχ. εξέφρασε, μέσα από τη φωνή των μαθητών, τη δυσαρέσκεια του για τη μη εκπλήρωση των αιτημάτων του σχολείου (επισκευή τουαλέτας, αύλειου χώρου, κλπ) Ομολογουμένως η τελική αυτή συνεδρίαση ήταν αρκετά σημαντική γιατί δόθηκε χρόνος ανατροφοδότησης και των μαθητών και του προγράμματος του θεσμού.


Οι μαθητές του Δ1 υλοποίησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο "Νερό, πηγή ζωής ... κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη." Με την ολοκλήρωση του προγράμματος τα παιδιά παρουσίασαν στους μαθητές των άλλων τάξεων τα αποτελέσματα και συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν μετά από μελέτη και έρευνα σχετικά με το πιο γνωστό σε όλους μας στοιχείο της φύσης, το νερό. Παρουσίασαν στοιχεία σχετικά με το νερό του πλανήτη μας, το νερό στον ανθρώπινο οργανισμό, το νερό στις θρησκείες, νερό και πολιτισμοί, κύκλος του νερού, υδάτινοι πόροι, ρύπανση του νερού, φαινόμενο της λειψυδρίας, αιτίες και αποτελέσματα. Τέλος, πρότειναν τρόπους ορθολογικής χρήσης του νερού και των υδάτινων πόρων.


Η ΣΤ' τάξη του σχολείου μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων, συμμετείχε σε δράσεις μουσειοπαιδαγωγικού περιεχομένου που έγιναν στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, χθες Κυριακή 19 Μαίου 2013. Οι μαθητές μας μαζί με μαθητές άλλων 3 σχολείων βιώσαν θέματα που αφορούν την επιστήμη και την τεχνολογία. Συγκεκριμένα, η εκδήλωσε περιελάμβανε μουσική και τραγούδια από τον μουσικό του σχολείου μας και τη χορωδία της Στ' τάξης, βιωματικές δράσεις με σύγχρονη ξενάγηση στα εκθέματα του μουσείου. Στο τέλος οι μαθητές δημιούργησαν και παρουσίασαν μια φανταστική ιστορία για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών στον κόσμο και συμμετείχαν σε μια μεγάλη ομαδική εικαστική δράση στους τοίχους του μουσείου. Υπεύθυνοι της εκδήλωσης για το σχολείο μας ήταν ο μουσικός μας Νίκος Κατσώλης και η δασκάλα της Στ' τάξης Καλλιόπη Χρονοπούλου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και πολλοί ενήλικοι που απόλαυσαν και χειροκρότησαν τους μαθητές μας.


Τη Δευτέρα και την Τρίτη 13 και 14 Μαίου 2013 τα δύο τμήματα της Ε' τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το "Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Πάνος Μυλωνάς" του Δήμου Πατρέων στην οδό Κανελλοπούλου. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υποδέχθηκαν τους μαθητές, τους μίλησαν για τα είδη των σημάτων, τα είδη της σήμανσης και έπειτα πέρασαν στο πρακτικό μέρος της ενημέρωσης. Οι μαθητές αναγνώρισαν σήματα, πέρασαν διαβάσεις και αποκόμισαν θετικές εντυπώσεις αφού οι υπεύθυνοι με κατάλληλες ερωτήσεις ανέδειξαν τις λανθασμένες απόψεις που είχαν οι μαθητές ως τώρα για το πώς κυκλοφορούν οι πεζοί.


Η πρωινή φιλαναγνωσία μας έκλεισε για φέτος με το βιβλίο του εκλεκτού συναδέλφου Γιώργου Κατσέλη, "Η δέκατη τρίτη θεά και τα κλεμμένα γλυπτά". Η ανάγνωση του αξιόλογου αυτού βιβλίου συνδυάστηκε με το μάθημα της ιστορίας και με την επίσκεψη μας στην Ακρόπολη των Αθηνών και στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι εντυπώσεις των μαθητών: "Μου άρεσε πιο πολύ όταν η Μελίνα πήγε να περάσει την πόρτα του αγγλικού μουσείου αλλά το αέρινο κορμί της πέρασε σαν καπνός μέσα από την πύλη." Κωνσταντίνος Χ. "Μου άρεσε το ίδιο με τον Κωνσταντίνο Χ. αλλά και το άλογο." Νίκος "Μου άρεσε όταν άγγιζε τα αγάλματα το βράδυ και ζωντάνευαν." Αναστάσιος "Μου άρεσε το τέλος της ιστορίας." Ανδρέας "Μου άρεσε ότι η θεά Αθηνά μίλησε με βροντερή φωνή και τα λόγια που είπε." Θωμάς "Μου άρεσε όταν τα αγάλματα της έλεγαν ιστορίες και επόμενη μέρα τα έλεγε στους ανθρώπους." Ναταλία "Μου άρεσε που έμαθα καινούριες λέξεις και που περιείχε ιστορία." Φωτεινή "Μου άρεσε όλο το βιβλίο γιατί έμαθα καινούρια πράγματα αλλά πιστεύω πως τελείωσε λίγο απότομα στο τέλος." Ανδρομάχη "Μου άρεσε όλο το βιβλίο και οι εικόνες του. Είχε ωραία λόγια." Λαμπρινή


Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013, οι μαθητές της Ε2 τάξης πήραν θέση καθαρή κατά της σχολικής βίας. Μέσα από ένα σύντομο σενάριο, που έφτιαξαν οι ίδιοι, έπλασαν χαρακτήρες και παρουσίασαν τρόπους προφύλαξης και αντίδρασης κατά του σύγχρονου φαινομένου που ονομάζεται ενδοσχολική βία, στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μας.


Τα πασχαλινά τσουρέκια μας Το τσουρέκι είναι ένα αφράτο αρτοδημιούργημα με γλυκιά γεύση που το Πάσχα έχει την τιμητική του. Είναι ο εξελιγμένος τύπος της παραδοσιακής λαμπροκουλούρας και αντιπροσωπεύει την αισιοδοξία, τη χαρά της ζωής, την Ανάσταση του Χριστού. Εμείς τα παιδιά της Γ΄τάξης «τολμήσαμε» να φτιάξουμε τσουρέκια με τα χεράκια μας για τις μέρες του Πάσχα. Ακολουθήσαμε την παραδοσιακή συνταγή και «μπήκαμε στο χορό». Άλλος έφερε βούτυρο, άλλος το αλεύρι, άλλος το μαχλέπι, άλλος το γάλα και η κα Μαρία τα αυγά….. Ξεκινήσαμε πρωί-πρωί αναπιάνοντας το προζύμι και συνεχίσαμε αργότερα με το ζύμωμα των τσουρεκιών. Αφού τα αφήσαμε να φουσκώσουν τα πλέξαμε κοτσίδες και περιμέναμε πάλι πάρουν όγκο. Κατά το μεσημεράκι τα τσουρέκια ήταν έτοιμα λαχταριστά και ευωδιαστά. Τα φάγαμε όλα με πολλή όρεξη , κάναμε κεράσματα, μας τίμησαν όλοι, μικροί και μεγάλοι. Σε κάθε περίπτωση εμείς προσπαθήσαμε να τηρήσουμε ένα πασχαλινό έθιμο γιατί τα έθιμα έχουν μεγάλη αξία και πρέπει να τα τιμούμε. Μικρά μυστικά Αν η ζύμη είναι μαλακή προτιμήστε να κάνετε 4-6 κορδόνια, γιατί δεν θα απλωθεί σωστά. Φροντίστε τα κορδόνια να είναι ισομεγέθη Για το ψήσιμο προτιμήστε αλουμινένια ταψιά ή αν βάλετε του φούρνου βάλτε αντικολλητικό χαρτί . Μπορείτε να βάλετε ξηρούς καρπούς, φρούτα ή και σοκολάτα αν θέλετε να τα γεμίσετε. Καλό Πάσχα!


Την ημέρα της Γης διάλεξαν οι εθελοντές του ΑΓΑΦΡΟΝ να επισκεφθούν το σχολείο μας και να το στολίσουν με επιδαπέδια παιχνίδια. Ένα φιδάκι, η προπαίδεια, το κουτσό, γράμματα και αριθμοί, πήραν περήφανα τη θέση τους στην αυλή του σχολείου μας και περιμένουν τους μικρούς μαθητές να ψυχαγωγηθούν και να μάθουν! Στην προσπάθεια αυτή των εθελοντών έβαλαν τις δικές τους, πολύχρωμες πινελιές οι μαθητές μας, παίρνοντας έτσι τη χαρά και την ικανοποίηση της συμμετοχής σε ένα καλλιτεχνικό έργο. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους εθελοντές του ΑΓΑΦΡΟΝ γιατί τώρα τα διαλείμματά μας θα είναι πιο ευχάριστα, πιο δημιουργικά, πιο χρωματιστά!


Το Δ2 τμήμα εκπονεί πρόγραμμα για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, στα πλαίσια του οποίου είχε οργανώσει τον Φεβρουάριο μια ενημέρωση για τους μαθητές του σχολείου μας. Τον Μάρτιο οι ίδιοι μαθητές έφτιαξαν και μοίρασαν ένα ερωτηματολόγιο για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Αφού συγκέντρωσαν τις απαντήσεις, τις επεξεργάστηκαν και στις 22 Απριλίου παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου στους υπόλοιπους μαθητές.


Πασχαλινές κατασκευές


Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 επισκέφθηκε το σχολείο μας η υπαστυνόμος Α' της Τροχαίας Πατρών, Καρατάσσιου Ελένη, στα πλαίσια του προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής που εκπονούν τα δύο τμήματα της Ε' τάξης. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα "μυστικά" του Κ.Ο.Κ., έλυσαν τις απορίες τους και συνειδητοποίησαν την έννοια του "ασφαλώς κυκλοφορώ". Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα Καρατάσσιου για τη μεγάλη της συνεισφορά.


Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ´, Ε´ και Στ´ τάξεων του σχολείου μας προετοιμάστηκαν από τους δασκάλους και τις δασκάλες τους για μια επίσκεψη στην Ακρόπολη της Αθήνας και στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Είδαν στο διαδραστικό πίνακα χάρτες, σχεδιαγράμματα, εικόνες, αναπαραστάσεις, άκουσαν και ρώτησαν, έμαθαν νέα στοιχεία και φούντωσε η επιθυμία μέσα τους να δουν από κοντά όλα αυτά τα θαυμαστά έργα της αρχαίας Αθήνας τα οποία τραβούν τόσο κόσμο για να τα επισκεφθεί. Η επόμενη μέρα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2013, ήταν η ημέρα της εκπλήρωσης της επιθυμίας των μαθητών μας να δουν από κοντά όλα αυτά για τα οποία έχουν τόσα ακούσει κι άλλα τόσα διαβάσει! Ξεκινήσαμε πρωί - πρωί και γύρω στις 11.00 ήμασταν στην Αθήνα. Πρώτη στάση ο βράχος της Ακρόπολης. Ανεβήκαμε πάνω στον ιερό βράχο όλοι μαζί και κάθε τμήμα ξεναγήθηκε από το δάσκαλο του για την ιστορία του τόπου και τα μνημεία που βλέπαμε. Δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια γιατί τα παιδιά αναγνώρισαν όλα τα σημαντικά μνημεία της Ακρόπολης. Επόμενη στάση, δύο ώρες αργότερα, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Μικροί και μεγάλοι εντυπωσιάστηκαν με την άψογη οργάνωση και υπέροχη αισθητική του μουσείου. Τα εκθέματα άφησαν άφωνους τους μαθητές που δεν ήξεραν τι να πρωτοθαυμάσουν! Δύο ώρες αργότερα, κατηφορίσαμε τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάναμε μια μικρή στάση για κολατσιό και γλυκό και επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία για την επιστροφή στην Πάτρα, γεμάτοι αξέχαστες εικόνες, όμορφες αναμνήσεις και πολύτιμες εμπειρίες. Ευχαριστούμε τη θεά Αθηνά για τη φιλοξενία!


Στα πλαίσια του προγράμματος στοματικής υγιεινής που υλοποιείται από τους μαθητές της Α' τάξης, επισκέφθηκε το σχολείο μας οδοντίατρος του ΕΟΠΥΥ και εξέτασε τα παιδιά της Α´ τάξης. Σε κάθε μαθητή που εξετάστηκε, δόθηκε ενημερωτικό δελτίο προς τους γονείς προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση της στοματικής κοιλότητας των παιδιών τους. Στο τέλος έγινε επίδειξη από τον οδοντίατρο για το σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών.


Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, το σχολείο μας επισκέφθηκε ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Αφού έστησε τα σκηνικά του και δημιούργησε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα στο αμφιθέατρο του σχολείου μας, παρουσίασε το βιβλίο του "Οι χαμένοι φεγγαροκαθρέφτες" στους μαθητές του Νηπιαγωγείου και της Α' και Β' τάξης του σχολείου μας. Αφηγήθηκε αποσπάσματα, συζήτησε με τα παιδιά και απάντησε σε ένα σωρό ερωτήσεις. Στα παιδιά δώρησε σελιδοδείκτες και υπέγραψε αυτόγραφα για τους νέους μικρούς του φίλους και στο σχολείο χάρισε αντίτυπα του βιβλίου του. Ήταν μια πολύ ζωντανή και παραμυθένια βιβλιοπαρουσίαση!


Την Παρασκευή 22/3 πραγματοποιήθηκε η εθνική γιορτή του σχολείου μας από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης και τη δασκάλα τους κ. Πόπη Χρονοπούλου. Η γιορτή μας ξεκίνησε με αναφορά στο διπλό εορτασμό της ημέρας με παρουσίαση της θρησκευτικής σκηνής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στη συνέχεια μέσα από το όνειρο μιας μαθήτριας παρουσιάστηκαν οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, από τον Κολοκοτρώνη μέχρι τον Καραϊσκάκη, από τον Παπαφλέσσα μέχρι τον Μιαούλη, από την Μπουμπουλίνα μέχρι την Μαντώ. Είδαμε τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να σηκώνει το Λάβαρο, είδαμε τους Φιλικούς να ορκίζονται, είδαμε τις Σουλιώτισσες να πέφτουν στον γκρεμό του Ζαλόγγου. Τα παιδιά μας τραγουδήσανε και χορέψανε τον «Αμάραντο» -τα τραγούδια του τότε- και τελειώσανε στο σήμερα χορεύοντας το «Νάτανε το 21» . Ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄τάξης, τη δασκάλα τους και τον μουσικό μας τον κ. Κατσώλη για το ταξίδι στο……όνειρο.


Σήμερα, 21 Μαρτίου 2013, οι Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεις του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην περιοχή των Καλαβρύτων. Οι μαθητές των παραπάνω τάξεων, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους και αρκετούς γονείς, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από το σχολείο για το Διακοφτό. Εκεί επιβιβάστηκαν στον οδοντωτό σιδηρόδρομο και έφτασαν στα Καλάβρυτα διασχίζοντας το μαγευτικό φαράγγι του Βουραϊκού. Από εκεί μεταφέρθηκαν στη Μονή Αγίας Λαύρας όπου και κατέθεσαν στεφάνι στο άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τον πλάτανο κάτω από τον οποίο ορκίστηκαν οι αγωνιστές της Επανάστασης, ξεναγήθηκαν στους χώρους και στο μουσείο της Μονής όπου θαύμασαν τα ιστορικά κειμήλια και το περίφημο λάβαρο της Επανάστασης και έπειτα συγκεντρώθηκαν σε μια μεγάλη αίθουσα της Μονής για να παρουσιάσουν την εορταστική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου, οι μαθητές της ΣΤ τάξης. Η εκδήλωση περιείχε τραγούδια, χορούς και δραματοποιημένη ιστορική αφήγηση των γεγονότων της εποχής και κατάφερε να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους με την αρτιότητα της, το συναίσθημα που έβγαζαν οι μαθητές της Στ τάξης και τα εύστοχα κείμενα και τραγούδια που επιλέχθηκαν για να μεταφέρουν τα μηνύματα της ενότητας, της ελευθερίας και της πίστης στα ιδανικά της πατρίδας. Οι μαθητές και η δασκάλα τους χειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό και κέρδισαν τους επαίνους των θεατών. Στη συνέχεια, όλο το σχολείο κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων όπου παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την έναρξη της Επανάστασης του 1821.


Καθώς συνεχίζεται το πρόγραμμα στοματικής υγιεινής, οι μαθητές της Α' τάξης παρακολουθούν εκπαιδευτικό CD-ROM αγωγής στοματικής υγείας. Ενημερώνονται για τις αρρώστιες των δοντιών (εικόνες - σχολιασμός - συζήτηση) και μαθαίνουν μέσα από προβολή βίντεο το σωστό τρόπο βουρτσίσματος. Μέσα από τα παιχνίδια του CD-ROM διασκεδάζουν και διακρίνουν τις υγιεινές και βλαβερές τροφές για τα δόντια.


Σήμερα, Πέμπτη 4 Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εκπροσώπου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και παρουσίασε στους μαθητές της Στ' τάξης τρόπους - μεθόδους αντιμετώπισης περιστατικών που χρήζουν άμεση βοήθεια. Τραυματισμοί, τσιμπήματα, λιποθυμίες, αιμορραγίες, ήταν αυτά που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των παιδιών καθώς και η επισήμανση για διατήρηση της ψυχραιμίας για καλύτερα αποτελέσματα. Τονίζουμε ότι αξίζουν συγχαρητήρια τέτοιες πρωτοβουλίες που δίνουν στα παιδιά μας τα εφόδια και τις γνώσεις ώστε να μπορούν να γίνουν χρήσιμοι πολίτες.


Το τελευταίο βιβλίο που διαβάσαμε στην τάξη (από λίγο, κάθε πρωί για να ξεκινήσει καλά η μέρα) και μετά πήραν τα παιδιά στο σπίτι τους για να το επεξεργαστούν, ήταν "Η φωνή του δάσους", ένα θεατρικό έργο του Πασχάλη Τσαρουχά, από τις εκδόσεις Διάπλαση. Οι εντυπώσεις των μικρών αναγνωστών: "Μου άρεσε το "έχετε συνήθειο οικογενειακό, ό,τι τα δέντρα συζητούν να γίνεται παντού γνωστό" Θωμάς Μου άρεσε όλο το βιβλίο αλλά ήταν λίγο βαρετό ένα τραγούδι. Κωνσταντίνα Μου άρεσε πολύ επειδή ήταν ποίημα. Θα μου άρεσε περισσότερο αν παιζόταν σε θεατρικό και μου άρεσαν τα τραγούδια. Ανδρομάχη Μου άρεσε όλο το βιβλίο αλλά δεν είχε και τίποτα το σπουδαίο. Κωνσταντίνος Μου άρεσε επειδή είχε ομοιοκαταληξία. Νίκος Μου άρεσε που έμαθα καινούριες λέξεις. Φωτεινή Μου άρεσε πολύ. Θα ήταν ακόμα καλύτερα αν παιζόταν σε θεατρικό έργο. Ναταλία


Τα παιδιά της Α' τάξης, μέσα από διάφορες δραστηριότητες, κατανοούν την έννοια της στοματικής υγιεινής. Γνωρίζουν τις αρρώστιες των δοντιών, υιοθετούν συμπεριφορές για την υγιεινή των δοντιών τους και τρόπους για την προστασία και καθαριότητα τους. Διαβάζοντας τις "Περιπέτειες του Μικρού Νικόλα" και την "Ιστορία του δοντιού Πίκι-Πίκι", τα παιδιά συζητούν και εκφράζουν τις δικές τους εμπειρίες.


Οι μαθητές της Β' τάξης του σχολείου μας, με αφορμή τις ενότητες της Γλώσσας "Μες στο μουσείο" και "Με προσκαλούν και προσκαλώ" και με τη βοήθεια των δασκάλων τους διοργάνωσαν Λαογραφική Έκθεση στο αμφιθέατρο του σχολείου μας. Πάρα πολλά παλιά αντικείμενα καθημερινής χρήσης στόλισαν το αμφιθέατρο του σχολείου μας για δύο μέρες (Πέμπτη 14 και Παρασκευή 15 Μαρτίου) και έδωσαν την ευκαιρία στους γονείς και τους μαθητές του σχολείου μας να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στην έκθεση και στη ζωντανή ιστορία των αντικειμένων.


Το ταξίδι που ξεκινήσαμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς εμείς τα παιδιά της Γ΄ τάξης με τις δασκάλες μας, τέλειωσε στις 13/3/13 στο αμφιθέατρο του σχολείου μας με το θεατρικό δρώμενο «Το ταξίδι της Περσεφόνης μέσα από τις εποχές και τους μήνες». Μέσα από το μύθο της Περσεφόνης αποκτήσαμε εμπειρίες και ξεχωριστά βιώματα για αυτό που μας προσφέρει η εναλλαγή των εποχών. Χαιρόμαστε που συντροφέψαμε την Περσεφόνη στο ταξίδι της που ξεκίνησε από το σκοτεινό Άδη για να ανέβει στη γη. Χαιρόμαστε πολύ που για άλλη μια φορά η Περσεφόνη ευτυχισμένη γύρισε στη μάνα της τη Δήμητρα συντροφιά με τις χαρούμενες φωνές μας καθώς η φύση αρχίζει να ξανανιώνει ξεκινώντας για το καινούριο ανοιξιάτικο ταξίδι της.


Σήμερα, Τσικνοπέμπτη, στο σχολείο μας έγιναν εορταστικές - καρναβαλικές εκδηλώσεις. Από το πρωί, ενώ οι μαθητές έκαναν μάθημα, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ήρθαν στην είσοδο του σχολείου και άναψαν τα κάρβουνα της ψησταριάς για να ψήσουν τα σουβλάκια. Μετά την 3η ώρα του προγράμματος, όλοι οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο και παρακολούθησαν τα τραγούδια και τα δρώμενα που παρουσίασε κάθε τάξη. Ακολούθησε μια επίδειξη από το χορευτικό τμήμα του σχολείου μας και μοιράστηκαν σουβλάκια σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες. Το γλέντι συνεχίστηκε με χορό και τραγούδι μέχρι την ώρα που σχόλασαν όλες οι τάξεις.


Σήμερα, 6 Μαρτίου 2013, ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν κάποιες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών για το επικίνδυνο φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας. Οι μαθητές της Α' τάξης μας έδειξαν με πολύ παραστατικό τρόπο πως οι αγριάδες μπορεί να βάλουν κάποιον σε μπελάδες. Οι μαθητές της Β' τάξης μας εξήγησαν τι είναι η βία και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Οι μαθητές της Γ' τάξης τραγούδησαν μαζί με μαθητές της Στ τάξης ένα τραγούδι κατά της βίας και συμπλήρωσαν με συνθήματα το δέντρο της αγάπης. Οι μαθητές της Δ' τάξης μας έδειξαν τα μπαλόνια της φιλίας. Οι μαθητές της Ε' τάξης ετοιμάζουν δρώμενα για την ενδοσχολική βία τα οποία θα παρουσιάσουν τις επόμενες μέρες.


Το σχολείο μας, πιστό στην καλλιέργεια και διάδοση της υγιεινής διατροφής, μετά το υγιεινό πρωινό του Οκτωβρίου, προχώρησε σήμερα στην προσφορά υγιεινού δεκατιανού. Με την πολύτιμη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τα μέλη του οποίου αγόρασαν τα υλικά και ετοίμασαν τα μικρογεύματα και την ευγενική προσφορά του σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, το οποίο μας προμήθευσε δωρεάν τη φέτα, στο πρώτο διάλειμμα οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας δοκίμασαν ένα υγιεινό και παραδοσιακό κολατσιό. Μια φέτα φρέσκο ψωμί με ελαιόλαδο, ρίγανη, ντομάτα και φέτα αποτελούσαν τη νοστιμιά που καταβρόχθισαν με μεγάλη όρεξη οι μικροί και μεγάλοι μαθητές μας. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που δεν αρκέστηκαν στην πρώτη φέτα και συνέχισαν στη δεύτερη και τρίτη!


Σήμερα, 1η Μαρτίου 2013, την πρώτη μέρα της άνοιξης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β2 τμήματος, πέρασαν από όλες τις τάξεις κρατώντας κλαδιά ανθισμένης αμυγδαλιάς και χάρτινα χελιδόνια, μας μίλησαν για τα έθιμα που συνοδεύουν τον ερχομό της άνοιξης και μας τραγούδησαν και ένα σχετικό τραγουδάκι.


Σήμερα, 21 Φεβρουαρίου 2013, το σχολείο μας επισκέφθηκε ο καραγκιοζοπαίχτης Κωνσταντίνος Λαλιώτης, έστησε τα όμορφα σκηνικά του και χάρισε στους μαθητές μας μια ώρα από το ταλέντο του. Μας παρουσίασε το διασκεδαστικό και διδακτικό έργο του "Ο Καραγκιόζης και ο Σύλλογος της Αγάπης και της Ειρήνης".


Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου οι μαθητές των τμημάτων Β1, Β2 και Ε2 επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλη μας και έγιναν για λίγο μικροί αναγνώστες. Εκεί, υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης τους ξενάγησαν πρόθυμα στους χώρους της, τους ενημέρωσαν πώς μπορούν να γίνουν μέλη της και πώς μπορούν να αναζητήσουν ένα βιβλίο που τα ενδιαφέρει. Οι μαθητές της Ε2 επίσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Πινακοθήκη και να θαυμάσουν έκθεση φωτογραφίας με θέμα: "Η Σμύρνη των Ελλήνων".


Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013, η Στ και Δ1 τάξεις του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη του Αιγίου. Αρχικά επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στην κινητή έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας με θέμα "Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων". Έπειτα επισκέφθηκαν την ιστορική μονή της Παναγίας Τρυπητής όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσουν τις αγιογραφίες, να συζητήσουν για τα τάματα, τα οποία τους έκαναν εντύπωση και να απολαύσουν τον υπέροχο κήπο της μονής με τη μοναδική θέα στον Κορινθιακό κόλπο.


Η Φυλλίδα, κόρη του βασιλιά της Θράκης Σίθωνα, αγάπησε το Δημοφώντα το γιο του Θησέα Και της Φαίδρας. Όταν ο Δημοφώντας χρειάστηκε να φύγει από τη Θράκη η Φυλλίδα πίστεψε πως ο αγαπημένος της τη λησμόνησε και πήγε στο δάσος να κρεμαστεί από ένα δέντρο. Οι Θεοί όμως τη λυπήθηκαν και τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο. Ο Δημοφώντας όμως επέστρεψε και όταν έμαθε τι έγινε, έτρεξε στο δάσος απελπισμένος. Βρήκε το δέντρο και το αγκάλιασε κλαίγοντας. Το ξερό δέντρο σαν από θαύμα άνθισε. Η ψυχή της Φυλλίδας ευτυχισμένη καλωσόρισε τον αγαπημένο της και στόλισε με λουλούδια όλα της τα κλαδιά αδιαφορώντας για το χειμώνα γύρω της.Το ανθισμένο δέντρο είναι η αμυγδαλιά, που από τότε ανοίγει πάντα τα άνθη της μέσα στην καρδιά του χειμώνα.Τα παιδιά της Γ΄ τάξης ακολουθώντας το μύθο της Φυλλίδας και του Δημοφώντα έφτιαξαν τις αμυγδαλιές τους και στόλισαν τις τάξεις τους όπως ακριβώς και τότε μέσα στην καρδιά του χειμώνα.


Παλιά σχεδόν κάθε σπίτι στις αγροτικές περιοχές της πατρίδας μας είχε το δικό του φούρνο στην αυλή, το ξύλινο σκαφίδι, την πινακωτή, μια μικρή σίτα για το κοσκίνισμα. Το ζύμωμα ήταν σκληρή δουλειά και το άναμμα του φούρνου πιο δύσκολη. Σήμερα που όλα είναι πιο εύκολα, φτιάξαμε και μεις το δικό μας σπιτικό ψωμί στο σχολείο. Το ζυμώσαμε με τα χεράκια μας, μια καταπληκτική εμπειρία για μας τα παιδιά. Το ψήσαμε, ανοίξαμε τα βαζάκια με τις ελιές που είχαμε φτιάξει με τις δασκάλες μας δυο μήνες πριν και έτσι απολαύσαμε ένα εξαιρετικό πρωϊνό. Λένε ότι αυτό είναι το φαγητό του φτωχού, εμείς όμως αισθανθήκαμε πολύ «πλούσιοι» σε εμπειρίες , γνώσεις και….γεύσεις.


Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Β' τάξης του σχολείου μας, μαζί με τις δασκάλες τους, με αφορμή την 10η ενότητα της Γλώσσας "ΠΡΟΣΟΧΗ! Τι λέει εκεί;" , κατασκεύασαν πινακίδες για το σχολείο. Συγκεκριμένα, δημιούργησαν πινακίδες για τις σκάλες, για τις τουαλέτες, για την καθαριότητα και για το προαύλιο. Τις πινακίδες αυτές τις παρουσίασαν σήμερα το πρωί, 14 Φεβρουαρίου 2013, σε όλο τους μαθητές, μετά την πρωινή προσευχή και έπειτα τις κρέμασαν σε διάφορα σημεία του σχολείου για να θυμούνται όλοι οι μαθητές μας τους σημαντικούς κανόνες για την ασφάλεια και την υγεία τους.


Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος "Παιχνιδίσματα-Παιδιαρίσματα" και με αφορμή την μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα, οι μαθητές του Δ1 τμήματος, μαζί με τη δασκάλα τους, παρουσίασαν στους μαθητές των άλλων τμημάτων του σχολείου μας και του νηπιαγωγείου, ατομικά και ομαδικά παιχνίδια που άντεξαν στον χρόνο και πο έκαναν την εμφάνιση τους 2.500 χρόνια πριν, το 500 π.Χ. περίπου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για παιχνίδια - αντικείμενα που έπαιζαν τα παιδιά στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς και για ομαδικά παιχνίδια που παίζονται ακόμα και στις μέρες μας και πολλ από αυτά υπήρξαν "πρόγονοι" των σημερινών αθλημάτων, όπως το βόλεϋ, το χόκεϋ, παιχνίδια με τη μπάλα κ.α. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια του γυμναστή του σχολείου μας κ. Σταύρου Γεράνιου που συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό και έδειξε με απλό και κατανοητό τρόπο την "αντιστοίχιση" των τότε παιχνιδιών με σημερινά αθλήματα.


Σήμερα, 5 Φεβρουαρίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, το Δ2 τμήμα του σχολείου μας, στα πλαίσια του προγράμματος "Διαδίκτυο, ο άγνωστος φίλος" που υλοποιεί, οργάνωσε μια παρουσίαση για τις μεγάλες τάξεις του σχολείου μας (Γ'-Δ' - Ε' και ΣΤ'). Η παρουσίαση αφορούσε την ασφάλεια στο διαδίκτυο και περιείχε διάφορα σκετσάκια που δημιούργησαν μόνα τους τα παιδιά. Η εκδήλωση παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου μας, παρουσία των μαθητών, των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, κάποιων γονέων και της υπεύθυνου Αγωγής Υγείας της Α/θμιας Εκπ/σης του Ν.Αχαϊας, κα Νικολακοπούλου Κατερίνα. Η παρουσίαση ξεκίνησε με 3 σκετσάκια για τις παρεξηγήσεις που συμβαίνουν όταν στις ιστοσελίδες που απαιτούν κωδικό ο χρήστης δίνει ή πολύ εύκολο, ή κάποιο γνωστό του στοιχείο ή το μοιράζεται με τους φίλους του. Μετά, μια μαθήτρια έδειξε παραστατικά τη διαφορά μεταξύ των εικονικών και των πραγματικών φίλων. Ακολούθησε ένα αστείο σκετσάκι που αφορούσε την υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο και τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην υγεία μας. Έπειτα, μια μαθήτρια έπαιξε το θύμα εξαπάτησης σε μια συνομιλία σε chat. Ένας μαθητής παρουσίασε την αφίσα που έφτιαξε η τάξη μας για την εκδήλωση του saferinternet.gr στην Αθήνα. Η εκδήλωση τελείωσε με ένα σκετς που αφορούσε την παραποίηση των φωτογραφιών που ανεβάζουμε στο διαδίκτυο.


Στις 31 Ιανουαρίου 2013, τα δύο τμήματα της Ε´ τάξης του σχολείου μας, ενημερώθηκαν από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής των πεζών, στα πλαίσια του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής που έχουν αναλάβει οι εκπαιδευτικοί της Ε' τάξης με τους μαθητές τους. Οι συνεργάτες του Ινστιτούτου προσομοίωσαν, με ειδικό τάπητα, συνθήκες κυκλοφορίας πεζών, προβλημάτισαν τους μαθητές για τις κυκλοφοριακές τους συνήθειες και με κατάλληλες ερωτήσεις και δράσεις ανέδειξαν το σωστό τρόπο κυκλοφορίας. Μίλησαν για τα σήματα και για τα φανάρια. Οι μαθητές έλυσαν απορίες και έφυγαν ενημερωμένοι, αποκτώντας δεξιότητες σωστής κυκλοφοριακής συμπεριφοράς. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ευχαριστούν το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" για την πολύτιμη συνεργασία τους.


Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2012, τα παιδιά της ΣΤ' τάξης πέρασαν από κάθε τάξη, παρουσίασαν και σχολίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας που είχαν κάνει, μέσω ερωτηματολόγιου που μοίρασαν, με θέμα την ατομική και δημόσια υγεία. Οι μαθητές των τάξεων, αφού ενημερώθηκαν συζήτησαν με τα παιδιά της ΣΤ' τάξης για θέματα υγιεινής και καθαριότητας.


Τα παιδιά της ΣΤ' τάξης πραγματοποίησαν τη δεύτερη φάση της δράσης "ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ". Επισκέφθηκαν, σε ομάδες, όλα τα τμήματα του σχολείου και συζήτησαν με τα παιδιά πάλι τα θέματα του υγιεινού τρόπου ζωής και τους έδωσαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο ώστε να καταγράψουν τις απόψεις τους και μετά να προχωρήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων.


Την περασμένη Τρίτη αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε μια ιδέα του συμμαθητή μας του Παναγιώτη, να φυτέψουμε μια ελιά στο προαύλιο του σχολείου μας. Έτσι πήγαμε στο φυτώριο, διαλέξαμε την ελίτσα μας και σαν σπουδαίοι αγρότες που είμαστε πήραμε την τσουγκράνα και το τσαπί και αρχίσαμε το σκάψιμο. Με τη βοήθεια του γυμναστή μας φυτέψαμε την ελίτσα μας, τη δέσαμε, την στερεώσαμε, την ποτίσαμε. Τέλος την αφήσαμε στην αγκαλιά της φύσης και περιμένουμε να μεγαλώσει!


Το σχολείο μας και συγκεκριμένα η Δ2 τάξη συμμετέχει στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου που οργανώνει κάθε χρόνο το saferinternet.gr με την παρακάτω αφίσα. Η αφίσα μας, μαζί με τις αφίσες κι άλλων σχολείων, θα παρουσιαστεί στην κεντρική εκδήλωση που θα γίνει στην Αθήνα, την 5η Φεβρουαρίου 2013. Να αναφέρουμε ότι η Δ2 τάξη υλοποιεί φέτος πρόγραμμα αγωγής υγείας με θέμα "Το διαδίκτυο, ο άγνωστος φίλος".


Οι πρωινές αναγνώσεις βιβλίων συνεχίζονται. Αυτή τη φορά τελειώσαμε το νέο βιβλίο του αγαπητού, στο σχολείο μας, συγγραφέα και δάσκαλου Γιώργου Κατσέλη, "Στον πλανήτη της φαντασίας". Οι εντυπώσεις μας: Μου άρεσε που οι παλαιστές έπαιζαν όπερα αντί να παλεύουν. Κωνσταντίνος Μου άρεσε γιατί οι δάσκαλοι έγιναν ταχυδακτυλουργοί και έβγαζαν λαγούς με πετραχήλια κι εξαφάνιζαν τη γραμματική. Θωμάς Μου άρεσαν οι εικόνες και ο διάλογος. Πιστεύω ότι δεν ήταν και τόσο αστείο αλλά είχε ωραίο θέμα. Ανδρομάχη Μου άρεσε όταν κάνανε πράγματα που δεν κάνουν τώρα. Μου άρεσαν και οι εικόνες. Λαμπρινή Μου άρεσε που όλα γίνονταν ανάποδα. Φωτεινή Μου άρεσε όλο. Κρίσα Μου άρεσε πάρα πολύ και ήταν πολύ αστείο. Νίκος Εμένα μου άρεσε ο διάλογος με τον βασιλιά και τον ποιητή. Κωνσταντίνα Μου άρεσε όταν οι παλαιστές ανέβηκαν στα κεραμίδια των σπιτιών και έπαιζαν βιολί. Αντώνης Μου άρεσε που όταν έχασε την φαντασία ο πλανήτης Φι, οι εφημερίδες είχαν για πρωτοσέλιδο "Ο πλανήτης Φι έχασε την φαντασία του". Ναταλία


Σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2013, κόψαμε τη βασιλόπιτα του σχολείου μας. Όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πρόσφερε στο σχολείο μας μία βασιλόπιτα για το προσωπικό και από μία για κάθε τάξη. Τη βασιλόπιτα του σχολείου την κόψαμε στο αμφιθέατρο παρουσία όλου του προσωπικού του σχολείου και των μαθητών. Έπειτα η κάθε τάξη έκοψε τη δική της. Η τυχερή του σχολείου, που βρήκε το φλουρί, ήταν η νηπιαγωγός μας, η κα Μαρία. Και του χρόνου!


Την Παρασκευή 21-12-2012, το πρωί, μετά τον εκκλησιασμό, το αμφιθέατρο του σχολείου μας γέμισε κόσμο. Ήταν οι μαθητές του σχολείου μας και πολλοί γονείς που ήρθαν για να παρακολουθήσουν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή που ετοίμασαν τα 4 τμήματα των Α' και Β' τάξεων μαζί με τον μουσικό μας. Η γιορτή ξεκίνησε με το Απολυτίκιο των Χριστουγέννων που τραγούδησε η Δ' τάξη. Τα δύο τμήματα της Α' τάξης παρουσίασαν το θεατρικό "Ο Αϊ Βασίλης στη φυλακή;" και έπειτα τραγούδησαν το "Καλώς όρισες Άγιε Βασίλη". Ακολούθησε το Β1 τμήμα με το θεατρικό "Ο νέος χρόνος" και έπειτα η Δ' τάξη τραγούδησε το τραγούδι "Λευκά Χριστούγεννα". Η γιορτή συνεχίστηκε με το Β2 τμήμα το οποίο τραγούδησε τα "Μωραΐτικα Κάλαντα", το "Πάει ο παλιός ο χρόνος" και έπαιξε το θεατρικό "Ο χιονάνθρωπος της Πρωτοχρονιάς" Η εκδήλωση τελείωσε με την ΣΤ' τάξη να τραγουδάει το τραγούδι "Χριστουγεννιάτικες ευχές". Όλοι οι μαθητές που πήραν μέρος στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μαζί με τις δασκάλες τους και τον μουσικό του σχολείου μας, καταχειροκροτήθηκαν από τους γονείς που απόλαυσαν ένα αυθεντικό, ζεστό και γιορτινό θέαμα. Στο τέλος μια γλυκιά έκπληξη περίμενε όλους τους παρευρισκόμενους. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων είχε ετοιμάσει άφθονα, χειροποίητα, παραδοσιακά γλυκίσματα και κέρασε τον κόσμο που βρέθηκε στο σχολείο και τους μαθητές μας. Με την ευκαιρία των εορτών, σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!


Μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και τα παιδιά της Γ΄ τάξης έφτιαξαν μυρωδάτο Χριστομελόψωμο. Συνδυάζοντας την παράδοση με τη δημιουργία, η κουζίνα του σχολείου έγινε ένα δημιουργικό εργαστήρι αρτοποιίας. Τα παιδιά ζύμωσαν το χριστόψωμο με αγνά υλικά της ελληνικής φύσης με στάρι, μέλι, καρύδια και σταφίδες. Έπειτα το στόλισαν με ένα μεγάλο σταυρό, όπως κάνουν οι γιαγιάδες μας. Το ψωμί φούσκωσε, ψήθηκε, το σχολείο γέμισε αρώματα και το χριστομελόψωμο έγινε ανάρπαστο! Ας μην ξεχνάμε πως τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, μας βοηθούν να «χρωματίσουμε» ευχάριστα τις μέρες που έρχονται αλλά και να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας.


Λίγες μέρες πριν απ' τα Χριστούγεννα οι μαθητές του Δ1 ασχολήθηκαν στο μάθημα της Γλώσσας με τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας για τις Άγιες αυτές μέρες. Ένα από τα έθιμα των ημερών είναι και η κατασκευή γλυκών. Έτσι, τα παιδιά φόρεσαν σκούφους και ποδιές, μεταφέρθηκαν στην κουζίνα του σχολείου μας και έφτιαξαν με επιτυχία τους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες. Έπειτα τους μοίρασαν σε δασκάλους και μαθητές του σχολείου μας.


Στα πλαίσια της πρωινής ανάγνωσης βιβλίων, τελειώσαμε το "Σκανταλιάρηδες Πιτσιρικάδες", των Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη και Άντα Ευαγγέλου και οι εντυπώσεις μας ήταν οι παρακάτω: Μου άρεσε που ο μπαμπάς του Μπερτόδουλου για να λύσει το πρόβλημα του άλλαζε όλα τα χρώματα στο πρόσωπο του. Ναταλία Μου άρεσε όλο το βιβλίο, αλλά πιο πολύ μου άρεσε το κεφάλαιο "Διαγώνισμα Γεωγραφίας". Κρίσα Ήταν πολύ αστείο το βιβλίο και μου άρεσαν πολύ τα θέματα. Ανδρομάχη Μου άρεσε που ο Μπερτόδουλος φοβόταν για το Αλτσχάιμερ που νόμιζε πως είχε ο μπαμπάς του. Φωτεινή Μου άρεσε τότε που ο μπαμπάς του Μπερτόδουλου, του έφερε δώρο ένα κουτάβι. Κωνσταντίνα Ήταν πολύ ωραίο και αστείο. Μου άρεσε τότε που έδωσαν μπουνιά στην κυρία. Νίκος Μου άρεσε που ο Θάνος είχε γενέθλια και είχε καλέσει τα αγόρια και όχι τα κορίτσια και τότε η μάνα του του είπε ότι δεν είναι σωστό και μετά ο Θάνος κάλεσε και τα κορίτσια. Θωμάς Ήταν ωραίο, όλο. Τάσος


Οι μαθητές - εκπρόσωποι της ΣΤ' τάξης του 50ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών Αγγελοπούλου Αικατερίνη, Δίπλας Ματθαίος, Καλαντζή Μαρία, Μπούρκουλα Δήμητρα και Τσερπέλη Ελένη, συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων "Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων", μαζί με άλλα 15 σχολεία. Η συνάντηση αυτή περιελάμβανε παιχνίδια γνωριμίας για όλους (74 παιδιά), επαφή με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κο Ανδρέα Φίλια και δημοσιοποίηση των δράσεων που επέλεξαν τα σχολεία. Η δράση του δικού μας σχολείου ήταν η "Ατομική και Δημόσια Υγεία".


Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, τα δύο τμήματα της Δ' τάξης ζήτησαν και δανείστηκαν από ο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Ακρόπολης, τη μουσειοσκευή "Πάμε στην Ακρόπολη". Η μουσειοσκευή περιλαμβάνει έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, slides και ένα μεγάλο πρόπλασμα του βράχου της Ακρόπολης μαζί με τα κτήρια που υπάρχουν σήμερα εκεί. Το Δ1 τμήμα έστησε το υλικό στην τάξη του και αφού το μελέτησε, το παρουσίασε στο Δ2 τμήμα.


Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου 2012, έγιναν 2 εκδηλώσεις στο σχολείο μας. Η πρώτη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες. Οι μαθητές των Β, Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξεων παρακολούθησαν 3 βίντεο και μία παρουσίαση σχετικά με το θέμα και ακολούθησε συζήτηση με τον τ. Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής κο Θανόπουλο Θεόδωρο, τον οποίο και ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκανε να παραβρεθεί στην μικρή μας εκδήλωση ευαισθητοποίησης και προβληματισμού. Ακολούθησαν διαλέξεις, ανά δύο τάξεις, από τον διαιτολόγο-διατροφολόγο κο Κλαουδάτο Γεράσιμο, ο οποίος παρουσίασε στα παιδιά τους βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής και απάντησε στις ερωτήσεις τους. Η επίσκεψη του έγινε στα πλαίσια προγράμματος για την υγιεινή διατροφή που συντονίζει η Αντιδημαρχία Υγείας και το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Π/θμιας Εκπ/σης του νομού μας.


Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου 2012, οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον μεγάλο αλλά και τον μικρό ναό του Αγίου Ανδρέα όπου και ξεναγήθηκαν από τον ιερέα του ναού. Η επίσκεψη έγινε με αφορμή την πρόσφατη γιορτή του Αγ. Ανδρέα. Έπειτα, μεταφερθήκαμε στην πλατεία Γεωργίου, στο θέατρο Απόλλων όπου παρακολουθήσαμε την παράσταση "Η φάρμα των ζώων". Η παράσταση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους μαθητές μας, οι οποίοι καταχειροκρότησαν τους ηθοποιούς του έργου.


Σήμερα 29 Νοεμβρίου 2012, το σχολείο μας επισκέφθηκε η θεατρική ομάδα του Εθελοντικού Οργανισμού « Το Χαμόγελο του Παιδιού “ και έδωσε για εμάς 2 παραστάσεις του έργου του Ευγένιου Τριβιζά « Η τελευταία Μαύρη Γάτα», σε διασκευή δική τους. Αρχικά προβλήθηκε από την κ. Εύη Μαλαμάκη, μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ένα βίντεο διάρκειας 10 λεπτών αναφορικά με το έργο του Οργανισμού. Στη συνέχεια η Θεατρική Ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού, αποτελούμενη από 20 φοιτητές που συμβάλλουν εθελοντικά στο έργο αυτό και με την καθοδήγηση του καθηγητή, του κ. Τσαπακίδη, παρουσίασε αρχικά στους μαθητές των μικρών τάξεων και του Νηπιαγωγείου και έπειτα στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων την υπέροχη παράσταση τους για την οποία καταχειροκροτήθηκαν από τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους θεατές. Τους ευχαριστούμε πολύ και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για το έργο που κάνουν. Αντί εισιτηρίου, οι μαθητές του σχολείου μας μάζεψαν ένα χρηματικό ποσό για την ενίσχυση του ταμείου του "Χαμόγελο του Παιδιού".


Σήμερα, 20 Νοεμβρίου 2012, ήρθε στο σχολείο μας και μίλησε στους μαθητές μας η διαιτολόγος διατροφολόγος κα Χρυσάνθη Συρίμπεη. Το θέμα της συζήτησης ήταν η διατροφική αξία των φρούτων. Ακολούθησε η προβολή ενός ενημερωτικού βίντεο για την διαδρομή της μπανάνας από τη φυτεία μέχρι το σπίτι μας και στο τέλος της εκδήλωσης η εταιρεία DOLE μοίρασε από μία μπανάνα σε κάθε μαθητή και μαθήτρια, μαζί με ένα ενημερωτικό φυλλάδιο.


Σήμερα, 26 Νοεμβρίου 2012, το Δ1 τμήμα του σχολείου μας, με τη δασκάλα τους κα Παπαϊωάννου Ελευθερία, ετοίμασαν και παρουσίασαν στους υπόλοιπους μαθητές μας μια ενημερωτική δράση για την ανακύκλωση. Συγκεκριμένα, οι μαθητές του παραπάνω τμήματος διάβασαν διάφορα χρήσιμα στοιχεία για την ανακύκλωση, μας παρουσίασαν τις αφίσες που έφτιαξαν για το θέμα και προέτρεψαν τους μαθητές να ρίχνουν τα χάρτινα ή πλαστικά σκουπίδια στους ειδικούς κάδους που οι μαθητές του Δ1 έχουν ετοιμάσει και τοποθετήσει στον πρώτο όροφο του σχολείου μας.


Σήμερα, 16 Νοεμβρίου 2012, γιορτάστηκε στο σχολείο μας η επέτειος της 17ης Νοέμβρη του 1973, με μια λιτή αλλά ουσιαστική εκδήλωση, στο χώρο του αμφιθεάτρου, η οποία οργανώθηκε και παρουσιάστηκε από τα δύο τμήματα της Δ' τάξης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός φωτογραφικού ντοκουμέντου από τα επεισόδια των ημερών εκείνων, συνεχίστηκε με την αφήγηση του χρονικού της εποχής και ολοκληρώθηκε με ένα μικρό θεατρικό σκετς με θέμα την αντιπαράθεση της δικτατορίας με τη δημοκρατία. Ενδιάμεσα του προγράμματος, οι μαθητές τραγουδούσαν, συνοδεία μουσικής, τραγούδια με θέμα τον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Την επιμέλεια του προγράμματος είχαν η δασκάλα και ο δάσκαλος των δύο τμημάτων καθώς και ο μουσικός του σχολείου μας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και χειροκρότησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας και πολλοί γονείς.


Γλυκό κυδώνι Από την παράδοσή μας Στυφή φούρκα το κυδώνι, Κιτρινίζει και κακιώνει. Η γιαγιά το καλοπιάνει, Μέλι, ζάχαρη του βάνει. Το κυδώνι ξεθυμώνει, Γίνεται γλυκό…. μερώνει Κόκκινη χαρά στο βάζο, γλείφομαι και το κοιτάζω. Φτιάξαμε και μεις γλυκό κυδώνι σαν της γιαγιάς. Είναι το γλυκό της εποχής. Καταφέραμε να μεταμορφώσουμε τα σκληρά στυφά κυδώνια σε μαλακό, τραγανό μελωμένο γλυκό με χρυσοκόκκινο χρώμα. Το γλυκό μας έγινε ανάρπαστο. Φάγαμε όλοι, κάναμε κεράσματα και στο τέλος κοντέψαμε να φάμε και την κατσαρόλα!


Η δασκάλα μας η κυρά Μαρία μας έφερε πράσινες ελιές από το χωράφι της. Έτσι όλα τα παιδιά της Γ΄τάξης κατεβήκαμε στο προαύλιο, σηκώσαμε τα μανίκια και πιάσαμε δουλειά. Μπήκαμε στη σειρά πήραμε πετρούλες και τσακίσαμε τις ελίτσες μας. Στη συνέχεια πρέπει να τους αλλάξουμε πολλά νερά για να τις ξεπικρίσουμε. Μετά θα βάλουμε αλατάκι και μυρουδικά για να μοσχοβολήσουν. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία θα έχουμε την ευκαιρία να φάμε νόστιμες σπιτικές ελιές φτιαγμένες από τα χεράκια μας.


Σήμερα, 14 Νοεμβρίου 2012, οι μαθητές της ΣΤ' τάξης του σχολείου μας παρουσίασαν στο αμφιθέατρο, μπροστά σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας, μια πρωτότυπη παράσταση με θέμα τους κανόνες υγιεινής του σώματος μας και του προσωπικού μας χώρου. Χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια κουστούμια, έξυπνους διαλόγους και άφθονο κέφι, οι μαθητές της ΣΤ' τάξης, μαζί με τη δασκάλα τους Χρονοπούλου Καλλιόπη, πέρασαν στους υπόλοιπους μαθητές χρήσιμα μηνύματα κα γνώσεις για την προσωπική μας υγιεινή. Οι υπόλοιποι μαθητές διασκέδασαν και έμαθαν πως να φροντίζουν το σώμα τους και το χώρο τους.


Σήμερα, 25 Οκτωβρίου 2012, το Δ2 τμήμα του σχολείου μας επισκέφθηκε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πατρέων και παρακολούθησε το 2ο επίπεδο του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής που προσφέρει ο Δήμος Πατρέων στα δημοτικά σχολεία της πόλης μας.Πέρσι το ίδιο τμήμα είχε παρακολουθήσει το 1ο επίπεδο του προγράμματος.


Το δεύτερο βιβλίο που τελειώσαμε φέτος, στην ώρα της πρωινής μας φιλαναγνωσίας, ήταν το "Η μαμά κάνει απεργία" της καταξιωμένης στο χώρο του παιδικού βιβλίου Λίτσας Ψαραύτη. Οι εντυπώσεις των μαθητών μετά την ανάγνωση και την προσωπική τους εξερεύνηση στο βιβλίο: Μου άρεσε εκεί που ο Διονύσης είπε ότι ο δάσκαλος του, του είπε ότι υπάρχει ζωή στο διάστημα. Κωνσταντίνος Μου άρεσε που ο μπαμπάς προσπαθούσε να φτιάξει μπιφτέκια. Ναταλία Μου άρεσε όταν η κυρία Άννα νόμισε ότι θα γεννήσει δελφίνι. Αντώνης Μου άρεσε που τα δίδυμα συναγωνίζονταν ποιο θα πετάξει πιο μακριά την φρουτόκρεμα που τους είχε βάλει για φαγητό η κυρία Άννα. Φωτεινή Μου άρεσε που ο Διονύσης έλεγε στη μαμά του "ναι μαμά, ναι μαμά". Νίκος Μου άρεσε που στο τέλος η κυρία Άννα με την απεργία της κατάφερε να τη βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού ο άντρας της και τα παιδιά της. Ανδρέας Εμένα μου άρεσε όταν τα μωρά παίζανε με τις φρουτόκρεμες. Τάσος Μου άρεσε που η κυρία Άννα καθόταν σε αναμμένα καρβουνα όλο το βράδυ και περίμενε τον Διονύση που γύρισε στις έντεκα και μισή. Θωμάς Εμένα μου άρεσε όταν τα μωρά παίζανε με τις φρουτόκρεμες ποιος θα τις πετάξει πιο μακριά. Λαμπρινή Μου άρεσε που τα δίδυμα έλεγαν "θέλω κακά, θέλω πιπί". Θεοδώρα Εμένα μου άρεσε που οι αδερφές τσακωνόντουσαν. Κρίσα Αυτό το βιβλίο μου άρεσε επειδή είχε ωραίες εικόνες, ωραίες ατάκες και κατάλαβα ότι πρέπει να βοηθάμε τη ΜΑΜΑ μας. Ανδρομάχη Μου άρεσε τότε που ο μπαμπάς προσπαθούσε να ψήσει τα μπιφτέκια και τα δίδυμα του ζήταγαν τουαλέτα. Κωνσταντίνα


«Ημέρα παίζω βόλεϊ» με… «κοκκινόμαυρα» χαρακτηριστικά ήταν η σημερινή για το σχολείο μας. Η βολεϊκή… κυψέλη που έχει δημιουργήσει ο περιφερειακός ομοσπονδιακός προπονητής Σταύρος Γεράνιος στο σχολείο, υποδέχτηκε το πρωί της Πέμπτης, το παρόν και το μέλλον του Πατραϊκού βόλεϊ, τους διεθνείς Νίκο Ρουμελιώτη και Νίκο Μαυραγάνη. Η εκδήλωση διεξήχθη με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής Σταύρου Γεράνιου, στο πλαίσιο του Πανελληνίου προγράμματος «Παίζω βόλεϊ» που διεξάγεται σε όλα τα σχολεία σε όλη την χώρα από την ΕΟΠΕ. Για μια ολόκληρη ώρα, τα παιδάκια της Ε’ και Στ’ τάξης, διδάχτηκαν τα μυστικά του αθλήματος, έπαιξαν βόλεϊ και απόλαυσαν κάθε στιγμή. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα θα διοργανωθεί και εσωτερικό πρωτάθλημα με τα παιδιά των δύο αυτών τάξεων… Καλεσμένοι στην εκδήλωση ήταν δύο αθλητές της Παναχαϊκής και βεβαίως μια μεγάλη ευκαιρία για τα παιδιά, να γνωριστούν με τον «θρύλο» του ελληνικού βόλεϊ, όπως τον προσφώνησε και κατά την παρουσίαση του, τον Νίκο Ρουμελιώτη. Μαζί του και ο φέρελπις και διεθνής με τις μικρές εθνικές Νίκος Μαυραγάνης… Ο Νίκος Ρουμελιώτης μίλησε για λίγο με τα παιδιά του σχολείου και στην συνέχεια οι τυχεροί των «μεγάλων τάξεων», αφού τους υπέγραψαν αυτόγραφα, έπαιξαν βόλεϊ με τους δύο παίκτες (!!!) Η Παναχαϊκή ως ελάχιστη τιμή δώρισε ένα λαβαράκι της ομάδας και μια μπάλα βόλεϊ υπογεγραμένη στην διευθύντρια του σχολείου κ. Αγγελική Πολυδώρου, ενώ ευχαριστεί για την φιλοξενία όλους του εκπαιδευτικούς του σχολείου και κυρίως τους δασκάλους της Ε’ τάξης Αθανάσιο Φερτάκη και Γιώργο Νικολακόπουλο, την δασκάλα της Στ’ τάξης κ. Καλλιόπη Χρονοπούλου και βεβαίως τον εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής Σταύρο Γεράνιο για το κάλεσμα. Μετά τις απαραίτητες φωτογραφίες, οι παίκτες της «βασίλισσας» αποχώρησαν, δίνοντας το επόμενο ραντεβού με τα παιδιά του 50ου Δημοτικού, σε ένα από τα παιχνίδια της ομάδας στο πρωτάθλημα που ξεκινά…


Σήμερα 16 Οκτωβρίου 2012, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, στο σχολείο μας οργανώσαμε και προσφέραμε, με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ένα υγιεινό πρωινό στους μαθητές μας. Ελπίζουμε να είναι μόνο η αρχή ώστε οι μαθητές μας να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες στη διατροφή τους και να γνωρίσουν τα σημαντικά οφέλη του καλού πρωινού στην ανάπτυξη τους. Ευχαριστούμε πολύ την τοπική βιομηχανία γάλακτος "Πρώτο" για την προσφορά του φρέσκου γάλακτος και τα σούπερ μάρκετ "ΑΒ Βασιλόπουλος" για την προσφορά των δημητριακών.


Σήμερα, 26 Οκτωβρίου 2012, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε διπλός εορτασμός. Πρώτα τιμήσαμε την ελληνική σημαία. Η σημαιοφόρος του σχολείου και οι παραστάτες παρέλαβαν από τη διευθύντρια τη σημαία και ενώ όλο το σχολείο τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο, πραγματοποιήθηκε έπαρση σημαίας, στον ιστό του προαυλίου. Αμέσως μετά, μαθητές και μαθήτριες της Στ τάξης μας παρουσίασαν την ιστορία της ελληνικής σημαίας και ανέλυσαν τη μορφή της και τη σημασία της. Ακόμη, εξήγησαν στους υπόλοιπους μαθητές γιατί καταθέτουμε στεφάνια από δάφνη και πώς επιλέχθηκε το συγκεκριμένο φυτό. Τη σύντομη αλλά περιεκτική εκδήλωση ετοίμασαν όλοι οι μαθητές της Στ τάξης μαζί με τη δασκάλα τους Καλλιόπη Χρονοπούλου. Ακολούθησε η εκδήλωση για την επέτειο του ΟΧΙ, της 28ης Οκτωβρίου 1940. Το πρόγραμμα της πλούσιας εκδήλωσης επιμελήθηκαν οι μαθητές των δύο τμημάτων της Ε τάξης του σχολείου μας μαζί με τους δασκάλους τους Φερτάκη Αθανάσιο και Νικολακόπουλο Γεώργιο και τον μουσικό μας Νίκο Κατσώλη. Ακούστηκε ένας σύντομος χαιρετισμός από το δάσκαλο Φερτάκη Αθανάσιο, μαθητές διάβασαν σε αποσπάσματα το χρονικό της εποχής, ακούστηκαν μαρτυρίες για τις αντίξοες συνθήκες, απολαύσαμε 3 θεατρικά σκετσάκια, "Οι γυναίκες του '40", "Τον Χίτλερ να δω μια στιγμή" και "Τρεις Ναζί στην κόλαση μαζί", η χορωδία τραγούδησε, συνοδεία πιάνου, τα τραγούδια "Σημαία", "Τα παιδιά μας που τ' αρπάξαν", "Μπενίτο", "Η Πίνδος", "Μας χωρίζει ο πόλεμος" και "Αν όλα τα παιδιά της γης", ενώ η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο.


Το πρωί της περασμένης Παρασκευής επισκεφθήκαμε τη ζεστή και φιλόξενη αυλή του παππού της συμμαθήτριάς μας Μαριτίνας Τρυφωνοπούλου για να μάθουμε τη διαδικασία παραγωγής κρασιού, από το μάζεμα των σταφυλιών μέχρι την παραγωγή του μούστου. Ξεκινήσαμε τρυγώντας την κληματαριά της αυλής απ' όπου μαζέψαμε τα σταφύλια, τα ρίξαμε στην κάδη και τέλος τα πιέσαμε στην πρέσα (τρόκολο) μέχρι που βγήκε ο μυρωδάτος μούστος. Ο μούστος μπήκε σε βαρέλια για να γίνει κρασί. Εμείς όμως πήραμε και λίγο μούστο μαζί μας για να φτιάξουμε μουσταλευριά στο σχολείο.Ο παππούς θα περιμένει το κρασί. Ευχαριστούμε τον παππού, τη γιαγιά και τους γονείς της Μαριτίνας για την εξαιρετική εμπειρία που μας χάρισαν!


Στα πλαίσια της τοπικής ιστορίας, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012, τα δύο τμήματα της Ε' τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας. Οι μαθητές παρατήρησαν και συζήτησαν για τα εκθέματα κυρίως της ρωμαϊκής εποχής, τα οποία βρέθηκαν σε διαφορετικές περιοχές της υπαίθρου του νομού μας και στον αστικό ιστό της Πάτρας. Επίσης επισκεφθήκαμε τη ρωμαϊκή γέφυρα επί της οδού Αρέθα.


Παρασκευή, 12 Οκτώβριος 2012 17:25 Στις 12 Οκτωβρίου 2012 τα δύο τμήματα της Ε' τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ημέρες φωτιάς", στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, με θέμα τη χρήση της φωτιάς στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων και στη θρησκευτική τους λατρεία. Εκτός από ξενάγηση, το πρόγραμμα περιλάμβανε δράσεις για τους μαθητές, που τους βοήθησαν να προσεγγίσουν βιωματικά το θέμα


Τα πρωτοβρόχια ήρθαν. Η γη ανάσανε και αφράτεψε από τις βροχές. Ήρθε η ώρα της σποράς. Χώμα, σπόρος, φυτό, νερό, πότισμα, εποχές, ημέρες, προσπάθεια, υπομονή, προσμονή , πειθαρχεία... Οι μαθητές της Γ΄τάξης δοκιμάζουν τις αισθήσεις τους, γίνονται μικροί κηπουροί, πιάνουν το χώμα, προσεγγίζουν τη φύση, την αφουγκράζονται, συμφιλιώνονται μαζί της, έχουν τη χαρά της δημιουργίας, της προσπάθειας. Φυτεύουν σποράκια στο προαύλιο του σχολείου με απλές πρακτικές, αποκτούν δεξιότητες, εμπλέκονται ενεργά στην παραγωγή λαχανικών. Αυτό που μετράει είναι η εμπειρία και το ταξίδι στη φύση. Η συνέχεια το Νοέμβριο. Πάμε για ελιές.....


Τα μήλα, τα καρύδια, τα κάστανα, τα ρόδια, τα μύγδαλα είναι τα φρούτα και οι ξηροί καρποί του φθινοπώρου.Την περασμένη Τρίτη οι μαθητές της Γ΄τάξης έφτιαξαν ένα καλάθι με τους φθινοπωρινούς θησαυρούς της εληνικής γης. Τα παιδιά έσπασαν καρύδια και μύγδαλα, καθάρισαν ρόδια και μήλα, γεύτηκαν τη νοστιμιά των φρούτων και των καρπών. Μια μητέρα μας έστειλε κουλουράκια με το σχήμα των φθινοπωρινών φύλλων, πράγμα που ενθουσίασε τα παιδιά. Ακολούθησε η κατασκευή των δέντρων. Τα παιδιά ζωγράφισαν τα δέντρα του φθινοπώρου ,τη μηλιά και τη ροδιά και στόλισαν τις τάξεις τους. Η γνωριμία με τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς έκλεισε με ένα ποιηματάκι που περιγράφει τις δραστηριότητες των παιδιών. Γ1 η μηλίτσα Γ2 η ροδίτσα Είναι δέντρα με καρπούς κόκκινους και ζωηρούς Μας χαρίζουνε υγεία, βιταμίνες και ευεξία Κάναμε και κουλουράκια σαν πλατάνου φυλλαράκια σπάσαμε και καρυδάκια που τα τρώνε τα παιδάκια όπως και τα σκιουράκια


Το φθινόπωρο για μας τους 'Έλληνες η φύση ξανανιώνει! Αυτή είναι η αλήθεια! Γιατί είναι μια ανάσα από τη λάβα του καλοκαιριού. Τα πεύκα, τα κυπαρίσσια, οι ελιές, οι κουμαριές, οι μυρτιές, τα θυμάρια, η ρίγανη, οι δάφνες πρασινίζουν και πάλι, κάνουν νέα βλαστάρια και αναρίθμητα νέα φυταράκια γιατί ξανανιώνουν από το "δύσκολο" καλοκαίρι. Η λέξη προέρχεται από το ρήμα φθίνω και το ουσιαστικό οπώρα δηλ. οι καρποί του δέντρου. Τα χρώματα του φθινοπώρου είναι το κίτρινο και το καφέ. Το φθινόπωρο οι βροχές είναι περισσότερες, ποτίζουν τη διψασμένη γη, τους αγρούς και τους κήπους. Η μυρωδιά από τη βροχή χαρακτηριστική και έντονη. Μετά τη βροχή συνήθως πυκνές στρώσεις από ξερά κιτρινοκκόκινα φύλλα σκεπάζουν το φρεσκοπλυμένο χώμα, τις αυλές και του κήπους μας. 'Ένας καλός φίλος του φθινοπώρου είναι ο άνεμος που συνήθως σφυρίζει λυπημένα τα νέα του χειμώνα που έρχεται.Το φθινόπωρο είναι μια νέα αρχή για το σχολείο......νέα τάξη, νέος δάσκαλος, νέοι φίλοι.... 'Όλα καλοδεχούμενα... Ας το υποδεχθούμε όλοι χαρούμενα όπως τα φυτά που ξανανιώνουν στην πατρίδα μας. Εμείς φτιάξαμε το φθινοπωρινό δεντράκι μας και περιμένουμε το χειμώνα με χαρά.


Τελειώσαμε την ανάγνωση του πρώτου βιβλίου για φέτος. Ο τίτλος του ήταν "Μα πού πήγαν οι νυχτερίδες;" και η συγγραφέας του είναι η φίλη, δασκάλα Σύρμω Μιχαήλ. Οι εντυπώσεις των παιδιών που, αφού το άκουσαν στην τάξη, το πήραν και στο σπίτι τους να το περιεργαστούν: Εμένα μου άρεσε που ο Πιπιστρέλος έφαγε δύο - τρεις χιλιάδες κουνούπια. Θωμάς Εμένα μου άρεσε που έλεγε ότι πέρσι παραλίγο τον Πιπιστρέλο να τον φάει μια κουκουβάγια. Τάσος Αυτή η ιστορία μου άρεσε πολύ γιατί κατάλαβα πόσο κακό μπορεί να κάνει ο άνθρωπος στα ζώα και στα έντομα με τα εντομοκτόνα και τα δηλητήρια που χρησιμοποιούμε. Κωνσταντίνα Μου άρεσαν πολύ οι εικόνες. Κρίσα Ήταν όλα πολύ ωραία, είχε ωραίες εικόνες και έλεγαν ωραία λόγια. Νίκος Μου άρεσαν οι εικόνες και τα λόγια τους, πολύ. Λαμπρινή Αυτό το βιβλίο μου άρεσε επειδή έμαθα ότι όλα αυτά που λένε οι άνθρωποι για τις νυχτερίδες δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα οι νυχτερίδες μας χρησιμεύουν σε πολλά πράγματα! Ανδρομάχη Εμένα σε αυτό το βιβλίο μου άρεσε ότι οι νυχτερίδες άρχισαν μια περιπέτεια για να βρουν τι πείραζε τους φίλους τους. Φωτεινή Μου άρεσε που έλεγε ότι τα κουνούπια πήγαιναν ζικ - ζακ. Έμαθα επίσης πράγματα που δεν ήξερα. Ναταλία Εμένα μου άρεσε όταν η νυχτερίδα έβαλε τα υλικά της συνταγής της γιαγιάς. Κωνσταντίνος Έμαθα πολλά για τις νυχτερίδες και μου άρεσε που η νυχτερίδα με τον φίλο της τον Πιπιστρέλο ήθελαν να σώσουν τις νυχτερίδες από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν δηλητήρια. Ανδρέας

Drastiriotites2012 13  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you