__MAIN_TEXT__

Page 1

20 YA HAR UTBILDNINGEN FÖR DIG!


INNEHÅLL Våra studerande berättar ”Visst steg pulsen” s.2 ”En bonde behöver du tre gånger om dagen” s.4 Blev merkonom på distans s.6 Tre flugor i en smäll s.8 ”Fordonsteknik är min bransch” s.10 ”En bra grund för vidareutbildning” s.12 ”Priviligierad att ha fått gå på YA” s.14 Sadlade om från närvårdare till frisör s.16 Vårt utbildningsutbud s.18 Våra enheter s.22 Ansökan s.23 Våra studiehandledare s.23 Studiernas uppbyggnad, grundexamen s.24 Personlig tillämpning och en personlig utvecklingsplan för kunnandet (PUK)

s.24

Dubbelexamen (kombiexamen) s.25 Läroavtal s.25 YA samarbetar med Novia s.25 Fortsatta studier s.26 Internationell verksamhet s.26 Stöd och kostnader s.26 Internat och studiebostäder s.27 Hälsoskäl som kan inverka på antagning av studerande s.28


”Visst steg pulsen”


E

n kurs i första hjälpen då han jobbade som simövervakare i Kristinestad väckte Lucas Lindells intresse för vårdyrket. Han bestämde sig för att söka in till YA:s närvårdarutbildning med sikte på kompetensområdet för akutvård. - Jag sökte in på det som då var vuxenutbildning för närvårdare och gick då ett år grundstudier innan jag valde kompetensområdet för akutvård. Innan dess visste jag inte riktigt vad jag ville göra men efter att ha gått första hjälpen kursen via mitt jobb som simövervakare tändes ett intresse för vården och valet att söka till YA var lätt då man kunde studera akutvård här. Efter nästan ett år av akutvårdsstudier bestämde sig Lucas för att göra sin utbildning på arbetsplats utomlands. Egentligen ville han åka till Norge, men slutdestinationen blev Tallinn tillsammans med en klasskompis. - Det kändes riktigt roligt att åka till Tallinn på UA, även om det inte var mitt första val med tanke på språket och så. Och det ska väl också erkännas att jag hade en del fördomar mot Tallinn innan jag for, men efter en månad där har min uppfattning om människorna och staden ändrats helt. Jag var riktigt positivt överraskad över Tallinn. Att som studerande göra UA på en ambulans i ett land där du inte kan språket känns kanske som en snudd på galen idé. - Men vi hade jättebra handledare där på Tallinna Kiirabi. Dom tog bra hand om oss och förklarade och visade allt. I Estland är dom alltid tre stycken i ambulansen, en chaufför, en specialiserad sjukskötare och en assistent och vi fick vara med som assistenter, vi fick alltså vara med hands-on i alla utryckningar. Förutom utmaningar med språket var också en del rutiner för ambulanserna annorlunda i Tallinn än i Finland. Antalet utryckningar är också mycket större än här.

- I Estland är ambulansen och vården gratis, vilket betyder att folk ringer om minsta lilla sak. Sådana saker som man i Finland själv skulle köra till sjukhuset för att få vård för, så ringer man i Estland till ambulansen. Det gjorde att utryckningarna var fler, men många gånger var dom kanske inte jätteallvarliga. En del värre fall hann Lucas ändå vara med på under den fyra veckor långa utbildning på arbetsplatsperioden. - Det värsta fallet var nog då vi blev kallade till en arbetsplats där en man hade fallit och fått en riktigt ordentlig skallfraktur. Då vi kom till platsen blev jag som studerande nog först litet chockad och tänkte vad vi ska göra nu, och visst steg pulsen ordentligt, men handledaren var suverän och ledde mig genom hela proceduren. Patienten var som tur vid medvetande och kommunicerade hela tiden och mig veterligen gick det nog bra för honom, fast det såg illa ut då vi kom dit. Efter UA-perioden i Estland är Lucas säker på att det är inom akutvården han vill jobba i framtiden. - UA-perioden gav mig en säkerhet på att det här är min grej och att det är det här jag vill jobba med i framtiden på sätt eller annat. Först vill jag ändå ha mer kött på benen då akutvård är ett så pass brett område, du ska kunna mycket inom många olika vårdområden. Så först tänkte jag studera till sjukskötare och sen får jag se vad jag börjar jobba med. En karriär inom akutvård passar kanske inte vem som helst. - Det är ett jättespännande yrke och det ger dig mycket. Men riktigt känslig som person ska man nog inte vara, du ska klara av att se en hel del och kunna hantera situationerna också efteråt. Sen behöver man vara i ganska bra fysiskt kondition för att orka med arbetsuppgifterna och skiftesjobbet. Det är nu möjligt att söka in direkt till kompetensområdet för akutvård, utan att först studera till närvårdare.

2


E

tt brinnande intresse för jordbruk och spannmålsodling var det som fick Hannes Lervik och Isac Lindén att söka till landsbygdsföretagare vid YA. Isac utexaminerades våren 2019 och Hannes inledde sina studier hösten 2018. - YA kändes som ett bra val då det var nära hemmet och hade den utbildningen jag ville gå, säger Hannes. - Vi var hit och bekantade oss på nian och då bestämde jag mig för att det var hit jag skulle söka, fortsätter Isac. Studierna inom lantbruksbranschen är väldigt varierande och djurhantering ingår också i studierna. - Innan jag började här hade jag inte haft någon kontakt med djur, vi har bara spannmålsodling hemma. Så det var nog nytt för mig och inget som direkt intresserade, men det har nog varit roligt att uppleva den biten också, säger Isac. - Det var samma för mig, jag hade inte heller någon erfarenhet av djur innan jag började här. Men man lär sig och det är kunskap som är bra att ha, fast jag personligen nog kommer att satsa på spannmålsodling, säger Hannes. Förutom djurskötsel sköter studerande skolans jordbruk och har en del teori och maskinlära. - Det är ettorna som har hand om till exempel vårbruket. Det går nog bra, fast vi är ganska många chaufförer som ska köra traktorerna och annat. Men det är roligt, det är ett jobb jag trivs med, säger Hannes. Valet av studieinriktning är båda nöjda med och de ser ett stort behov av jordbrukare i Finland. - Man brukar väl säga att en advokat kanske du behöver en gång om året, men en bonde behöver du tre gånger om dagen för att få mat på bordet, säger Isac.

3

Även om jordbrukets roll i Finland också framöver kommer att vara stark, tror Isac och Hannes ändå att vi kommer att få se en hel del förändringar de närmaste åren. - Antalet gårdar kommer säkert att minska, men istället kommer de som finns kvar att öka i storlek och bli storgårdar, säger Hannes. En karriär inom lantbruksbranschen är mycket sannolik för både Hannes och Isac. - Jag har sökt in till agrolog, men jag är osäker på om jag kommer att gå klart den utbildningen. Jag tänkte börja på och se vad det ger mig men håller nog dörren öppen för att börja jobba också, säger Isac.


”En bonde behöver du tre gånger om dagen”


Blev merkonom pĂĽ distans


N

är valet stod mellan en närvårdarexamen och en merkonomexamen valde Sandra Sjöberg det senare, trots att hon fram tills dess jobbat hela sitt vuxna liv inom vården. - Det var kontorstiderna som lockade mest. Jag var precis lika intresserad av vårdbranschen som merkonomyrket, men efter att ha fått min son och då min sambo också jobbar skiftesjobb ville jag ha kontorsarbetstid, säger Sandra. Sandra bor på Åland och har avlagt hela grundexamen inom affärsverksamhet på distans till YA:s enhet i Närpes. - Jag har bott hela mitt liv på Åland, men min pappa bor i Kaskö, så YA är bekant för mig sedan tidigare. Jag hade sneglat på en merkonomutbildning på distans i Vasa, men fick tips om att man också kunde söka till enheten i Närpes och då tyckte jag det passade bättre. Sedan hon inledde studierna hösten 2017 har Sandra varit i Närpes bara två gånger.

- Det var två tenter som man måste vara på plats för att skriva, men resten har jag gjort på distans. Upplägget för distansstudierna har fungerat över förväntan. - Jag har deltagit i föreläsningar över Skype, sen har vi haft olika inlämningsuppgifter som vi gjort under lektionerna och också en hel del hemuppgifter. Skypekvällarna har fungerat bra, det har känts som om man var på plats på riktigt. - Sen har jag ju också varit en del på utbildning på arbetsplats, 6-7 veckor per gång. Det var jättebra då jag kunde göra det här hemma och ganska långt själv välja tiden jag var på UA.

har en jättebra grund att stå på och det är också orsaken till att jag fick jobbet. Alla är så klart nya i början och man lär ju sig mycket i jobbet, men utan grundutbildningen hade jag inte ens haft en chans på jobbet. Nu har jag hittat ett jobb som verkligen passar mig. Att studera på distans kräver ändå en del av studerande själv. - Men det var sist och slutligen lättare än jag trodde. Visst ska du vilja ha examen och utbildningen och du ska vilja jobba för den, men jag var nog beredd på att det skulle vara ännu mera jobb än det var. Om man är villig att satsa fungerar distansstudier riktigt bra.

Efter att ha avlagt examen har Sandra också lyckats få jobb inom branschen. - Jag sökte ett vikariat som löneräknare på ett ganska stort företag här på Åland och fick det. Det kändes jätteroligt att få jobb inom egen bransch direkt efter att ha gått utbildningen. Jag

6


Tre flugor i en smäll Våren 2019 blev Victoria Grankulla utexaminerad närvårdare från YA:s enhet i Pedersöre. Samtidigt som hon studerat till närvårdare har hon också avlagt studentexamen, det vill säga en kombiexamen, och läst kurser vid Novia. - Vid Novia har jag läst kurser för totalt 60 studiepoäng, vilket motsvarar hela första året på yrkeshögskolan, säger Victoria. Orsaken till att Victoria redan under studietiden vid Yrkesakademin i Österbotten kunnat avlägga kurser vid yrkeshögskolan Novia är att hon gått den så kallade YH-leden vid YA. YH-leden är ett samarbete mellan Novia och YA som möjliggör att studerande redan under studietiden vid YA avlägger kurser vid yrkeshögskolan och får räkna dem till godo då de söker in till Novia. - Då jag började på YH-leden var tanken att vi skulle läsa 30 studiepoäng vid Novia, men jag fortsatte och har nu läst 60 studiepoäng. Det betyder att jag får hoppa på direkt på andra året vid Novia om jag vill i höst. Att kombinera tre olika studieformer, närvårdarexamen, studentexamen och studier vid tredje stadiet, kräver en del av den studerande. - Ibland måste man prioritera vad som är viktigast. Jag har också gjort en period av utbildning på arbetsplats under sommaren istället för under själva läsåret och då kunnat satsa mer på Novia under hösten, säger Victoria.

7

- Men jag är en som vill ha mycket att göra och jag tyckte det var jättebra att jag fick läsa kurser på Novia och räkna det till godo sen, fortsätter hon. Att rent praktiskt pussla ihop två olika skolor och olika program kräver en del flexibilitet både från studerande och från personalen. - En del YA-kurser har jag fått läsa på Novia och tvärtom, då innehållen varit liknande. Sen har jag haft en del inlämningsuppgifter på YA de perioder jag varit på Novia och så vidare. Jag har haft stort stöd och hjälp av mina lärare, som verkligen jobbat för att allt ska gå så smidigt som möjligt. Studieprocessen är Victoria nöjd med, men en liten kulturchock upplevde hon ändå då hon mitt under studietiden vid YA hoppade på studier vid Novia. - Man kände nog sig ganska liten på jorden i början, men då man kom in i systemet gick det nog bra. Efter introduktionskursen rullade allt nog på av sig själv. - Det bästa med hela den upplevelsen är hur smidigt allt har gått, tenterna och de praktiska arrangemangen har gått över förväntan. Och så har jag haft trevliga studiekompisar. YA-studerande inom teknik och naturbruk samt närvårdare och merkonomer har möjlighet att avlägga kurser tillsammans med första årets studerande vid yrkeshögskolan Novia redan under sin studietid vid YA.


”Fordonsteknik är min grej”


B

Felicia har alltid varit intresserad av bilar och sig under studietiden. Jag vill verkligen lära mig åda studerar till fordonsmekaniker maskiner och efter högstadiet kände hon att det så mycket som möjligt, gärna mer än det som och båda hittade branschen genom prao-perioYA, enheten Kungsgården, var tidCampus att göra något praktiskt. 21.8.2019 kl. 12-17.30 står i examensgrunderna och därför försöker jag der, men där tar likheternaVisit slut mellan Felicia i Vasa, Visit YA, enheten i Närpes, Ängskullsvägen 1, 6.9.2019 kl. 12-17.30 - Jag var ganska trött på att bara läsa teoretiska jobba för det också. Björknäs och Mahmoud Doudi. Felicia bestämde ämnen efter högstadiet och under praoperioden sig för att bli fordonsmekaniker efter en praopå årskurs åtta förstärktes mitt bilintresse då jag Efter sin studietid vid YA planerar båda två att period på årskurs 8, medan Mahmoud redan var på Käyttöauto. Jag känner mig väldigt hemma jobba som fordonsmekaniker, åtminstone för en studerade vid YA då han hittade branschen. här, jag trivs i branschen och tycker om att jobba tid. - Jag kom till Finland från Syrien år 2015. Sen med maskiner och motorer. - Jag vill starta eget företag som fordonsmekagick jag årskurs 9 i Petalax högstadium och efter niker. Jag trivs så bra med det här så jag tror inte det började jag studera ett år på den handledande Helt har Felicia ändå inte lämnat de teoretiska att jag vill vidareutbilda mig, åtminstone inte utbildningen, Valma, vid YA. På Valma får man studierna bakom sig. ännu, säger Mahmoud. bland annat lära sig bättre svenska och sen får För att senare ha lättare att studera vidare - Jag funderar på att studera till maskininman också prova på olika branscher och yrken för till exempelvis maskiningenjör så läser jag kombi genjör, men först vill jag nog jobba några år som att lättare veta vad man vill studera efter handlehär på YA också. Det går bra att kombinera det fordonsmekaniker, säger Felicia. dande utbildningen, säger Mahmoud. praktiska och det teoretiska, men man måste vara beredd att satsa och vara litet envis om man vill Då han provade på fordonstekniken vid YA var klara båda examen på samma gång. han fast. - Också inom yrkesämnena behöver man satsa - Det känns som min bransch och som att jag själv också för att lära sig och inte leka bort tiden valt rätt. I början var det svårt med språket då jag i verkstaden. Det är ganska långt upp till en själv inte kunde några bildelar på svenska, men jag lär hur mycket man vill utvecklas och faktiskt lära mig vart efter och nu börjar det gå riktigt bra.

10


G

rundexamen inom husteknik, rörmontör, ger en bra och bred grund att stå på och öppnar många dörrar för vidareutbildning. Det säger Winston Eden, som fick sin examen från YA våren 2019. - Men det visste jag inte ännu då jag gick på nian och skulle välja min studieinriktning efter högstadiet. Det har jag lärt mig och insett här i skolan under de tre år jag varit på YA, säger han. - Det är svårt att veta vad man vill göra då man går på nian och ärligt sagt sökte jag hit främst för att få fortsätta gå i skolan med mina kompisar. Men under resans gång har jag insett hur bra grund en yrkesutbildning faktiskt är, fortsätter han. Winston började studera till rörmontör för att göra något praktiskt efter högstadiet. Att han skulle avlägga en kombiexamen tänkte han inte på då han började. - Men då vi hade gemensamma ämnen, till exempel modersmål, så visade det sig att jag klarade mig ganska bra bara jag försökte. Så då tänkte jag att kanske jag provar på kombi i alla fall. Då han inledde sitt andra studieår vid YA började han därför också läsa gymnasiekurser vid sidan om yrkesstudierna. - Jag läste hela första och andra årets kombistudier under mitt andra år på YA. Det blev egentligen bara en kurs kvar till mitt tredje studieår.

11

Under våren innan han får sin yrkes- och gymnasieexamen har han ändå gått en kurs på öppna yrkeshögskolan. - Jag har sökt in till el- och automationsingenjör på Novia och hoppas komma in där till hösten. Det känns som om jag är väl förberedd för yrkeshögskolan då jag har en inblick både i de praktiska studierna och i de teoretiska. Just kombinationen av teori och praktik ser Winston som en av de stora fördelarna med att ha kombinerat yrkes- och gymnasieexamen. - Jag har fått en inblick och en grund i ett praktiskt yrke och studiekompetens för att göra upp en egen studieplan och studiestig i en yrkeshögskola, så det känns bra. Att läsa så pass många kombikurser samtidigt som Winston gjorde ser han inte som någon stor sak. - Kombi blir svårt om du inte själv tar initiativ och gör uppgifterna i tid. Om du vill göra det lättare för dig gör du saker i tid. - För dem som vill ha en bred och praktisk grund att stå på rekommenderar jag verkligen en yrkesutbildning. Om man vill studera vidare efter yrkesskolan så tycker jag att man ska ta en kombiexamen, så har man också litet mer teori med sig sen.


”En bra grund för vidareutbildning”


”Priviligierad att ha fått gå på YA”


D

et krävdes en del funderande och övervägande och en storebror som sporrade för att Joel Rönn, numera kanske mer känd som den finlandssvenska rapartisten Seesar XL, skulle söka in till YA:s musikutbildning. - Det var en väldigt stor självförtroendetröskel jag måste komma över för att först ens söka in. Musik hade alltid varit en stor del av mitt liv men jag trodde inte att jag var tillräckligt bra för att syssla med det på heltid. Sen blev det förstås en stor sak för mig då jag verkligen kom in på YA. Då han började på YA levde Joel i tron att han var en trummis. - Men under studietiden hittade jag låtskrivningen och musikproduceringen som verkligen visade sig vara min grej. I dag är det till mångt och mycket det jag lever på. Studietiden ser Joel tillbaka på med värme. - YA:s musikutbildning är otroligt bra. Jag har aldrig upplevt att jag behöver något utöver den och jag känner mig priviligierad att ha fått gå på YA och över min andra stadiets utbildning. På YA får man verkligen testa på allt – att spela i ensemble, producera musik, skriva musik, spela olika instrument i olika konstellationer, ja allt. Man får verkligen utrymme att utvecklas som person och musiker och alla som funderar på en karriär inom musiken ska söka in. Du får en otroligt bred kunskap och bas och du får ett jättebrett kontaktnät som du senare har nytta av.

men jag trivs med det. - Under studietiden vid YA hittade jag låtskrivandet och musikproduceringen och det är nog tack vare det som min karriär som rappartist har tagit fart. Dialektrappen är något jag vill satsa på just nu och det jag tycker mest om att göra och just nu går det riktigt bra. Om läget ändras någon gång får man anpassa sig till det och börja skapa något nytt istället, men är man tillräckligt bra på något är det idiotiskt att inte göra det till sin karriär, oavsett vad det är man råkar vara bra på. Om fem år säger Joel att han fortfarande jobbar med musik. - Jag kommer nog alltid att jobba med musik och om fem år ser mitt liv säkert ganska likadant ut som det gör nu, det vill säga jag gör det jag njuter av att gör. Men om fem år har jag jag också producerat låtar åt andra som har gått bra och gjort min egen vinylskiva. Till den som funderar på sitt framtida yrkesval har Joel ett klart och tydligt budskap: - Tänk inte på att du måste ha ett vanligt, traditionellt jobb. Studera det du njuter av att göra och gör det till din karriär. Bara viljan finns kan du göra allt till ditt jobb som du sen lever av.

Efter att ha fått sin musikerexamen har Joel gjort karriär som Seesar XL, en rappare som framför sin musik på Nykarlebydialekt. - För att krossa jantelagen så kan jag säga att det går riktigt bra just nu. Jag jobbar som freelance musiker, det vill säga jag jobbar just nu som trummis, rappare, låtskrivare, producent och dj. Som musiker måste du skapa dina egna arbetsplatser och vara litet av din egen lyckas smed,

14


Sadlade om från närvårdare till frisör 15

Efter att ha jobbat några år som närvårdare ville Kristian Piispanen få uttryck för sin kreativa sida. Att studera till frisör hade han funderat på sedan högstadiet och för några år sedan var det dags att göra slag i saken. - Jag är nu inne på mitt andra och sista år på frisörutbildningen här vid YA. Intresset för frisöryrket vaknade då han började klippa sitt eget hår. - Jag är en väldigt kreativ person och för några år sedan började jag klippa mig själv och märkte att jag fick uttryck för min kreativa sida då jag klippte. Sen gick jag småningom över till att klippa mina kompisars hår och på den vägen är det. YA:s utbildning hittade han på nätet och han beskriver det som en bra grund att stå på. - Förutom undervisningen här i skolan har vi har också väldigt mycket utbildning på arbetsplats och där lär man sig också väldigt mycket. Grunden i skolan och resten på arbetsplatserna, kan man säga. - Men du behöver ingen förkunskap för att söka till frisör, vi lär oss allt från grunden i skolan. Klart att det är lättare om du kanske klippt någon kompis eller har litet förkunskaper, men det är inget måste.


Under skoltiden har Kristian hunnit vara på utbildning på arbetsplats på två olika salonger. - Den senaste är M-Room, alltså en herrbarberarsalong. Det är nog barberaryrket jag är mest intresserad av. Då jag sökte till YA fanns ännu inte möjligheten att söka direkt till barberare, som det finns i dag. Men å andra sidan är det kanske bara bra att ha frisörexamen, för då får jag klippa både damer och herrar. Även om Kristian var intresserad av att söka in till frisör redan efter årskurs nio vågade han ändå inte skicka in sin ansökan ännu då. - På nian är man ung och tänker för mycket på vad andra tycker. Frisörbranschen är ändå ganska kvinnodominerad och jag hade nog inte riktigt mod att söka direkt efter årskurs nio. - I dag är vi ändå ganska många män här på frisörlinjen och jag tycker absolut att alla som är intresserade ska söka. Det spelar ingen roll vad andra tycker, om du är intresserad av något ska du söka dit. Det bästa med frisöryrket är enligt Kristian att man får utlopp för sin kreativitet. - Och att socialisera och diskutera med kunderna. Det tycker jag om.


Utbildningsutbud


Utbildningsutbud Utbildning Målyrke

Utbildning Målyrke

GE inom konstindustrin

Artesan, inredare

GE inom bilbranschen Fordonsmekaniker

GE inom mediebranschen och visuell framställning

Utövare av visuell framställning

GE i logistik

Chaufför

Utövare av medietjänster

Kombinationsfordonsförare

GE i musik Musiker

Busschaufför

GE i informations- och kommunikationsteknik Datanom (Nya examensgunder och examensbenämningar från 1.8.2020)

Lagerförvaltare GE i natur och miljö

Naturinstruktör

GE i affärsverksamhet Merkonom Miljövårdare GE inom social- och hälsovårdsbranschen

Närvårdare GE inom lantbruksbranschen Landsbygdsföretagare

Akutvårdare på grundnivå GE inom trädgårdsbranschen Trädgårdsmästare GE i rengörings- och fastighetsservicebrasnchen

Hemvåradre GE inom skogsbranschen Skogsmaskinsförare

Fastighetsskötare Skogsarbetare/-skogsserviceproducent GE inom byggnadsbranschen Husbygge GE inom restaurang- och cateringbranschen GE inom ytbehandlingsbranschen

Kock

Målare Servitör

GE inom husteknik Rörmontör GE inom hår- och skönhetsbranschen GE inom el- och automationsbranschen

Elmontör/automationsmontör

GE inom maskin- och produktionsteknik

Verkstadsmekaniker/plåtslagare-svetsare

Frisör

Barberare Kosmetikrådgivare

18


YE Yrkesexamen Utbildning Målyrke

Utbildning Målyrke

YE i affärsverksamhet

YE inom transportbranschen

YE för arbete som teamledare

YE inom lantbruksbranschen

YE för företagare

Lantbruksavbytare

YE inom hälsovårdsbranschen:

Fotvårdare

Lantbruksarbetare

Lantbruksmaskinförare

YE i mentalhälsoarbete för missbrukarvård

Produktionsdjursskötare

YE inom omsorgsarbete för utvecklingsstörda

YE inom trädgårdsbranschen:

YE i pedagogisk verksamhet och handledning: Ledare för skolgång och morgon och eftermiddagsverksamhet

Odlingsträdgårdsmästare

Familjedagvårdare

YE inom skogsbranschen:

Florist

Skogsmaskinsförare

Företagare inom skogsbruk

Kompetensområdet för handledning

Företagare inom skogstjänster Kompetensområdet för pedagogisk Skogsarbetare verksamhet YE i husbyggnad

YE i matservice Restaurangkock

YE i husteknik

Storkökskock

YE inom ytbehandlingsbranschen

YE i kundservice på restaurang:

YE inom el- och automationsbranschen YE i maskinmontering och underhåll YE i produktionsteknik

19

Servitör


SYE Specialyrkesexamen Utbildning Målyrke Utbildning SYE i ledarskap och företagsledning SYE i tolkning för talskadade SYE i chefsskap inom produktion

SYE inom ytbehandlingsbranschen

SYE för företagsrådgivare

SYE inom lantbruksbranschen: Farmarmästare

SYE i äldreomsorg

SYE i chefsskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen

SYE i mentalhälsoarbete och missbrukarvård

SYE i tjänster för specialkost: Dietkock

SYE i pedagogisk verksamhet och handledning

SYE inom hår- och skönhetsbranschen:

SYE i rehabiliterings-, stöd och handledningstjänster:

Frisörmästare

Arbetslivstränare

Barberarmästare

Specialhandledare inom

Kosmetikrådgivare

funtionshinderområdet Specialsakkunnig på

Övrig utbildning

handledning i synrehabilitering

Handledande utbildning för yrkesutbildning (VALMA)

* Du kan även avlägga delar ur examen (examensdelar)

20


Enheten i Vasa Kungsgårdsvägen 30 A 65380 Vasa

Enheten i Närpes Ängskullsvägen 1 64230 Närpes st

Enheten i Jakobstad Köpmansgatan 10 /Campus Allegro 68600 Jakobstad

Vid YA:s enhet i Vasa kombineras nytt och gammalt där Campus Kungsgården reser sig på det anrika området i Gamla Vasa. Campus Kungsgården är en unik studiemiljö med 20 000 m² toppmoderna utrymmen. Campus Kungsgården togs i bruk i sin helhet vårterminen 2014, men området har fungerat som skolområde i ungefär 200 år. Enheten är omgiven av åker och äng, men också av Vasa stads snabbast växande företags- och industrikluster.

Enheten i Närpes ligger i direkt anslutning till skolcentrum. Speciellt för enheten är vårt logistikcentrum, som är det största i sitt slag i Svenskfinland. Vid logistikcentrum utbildas lastbilschaufförer (B- och C-körkort), kombinationsfordonsförare (CE-körkort) och busschaufförer (D-körkort). Inom maskin- och produktionsteknik kan prov för IW-svetsning (international welder) avläggas. Våra studerande har tillgång till ett toppmodernt ”makerspace”, ett utrymme inrett med det senaste inom IT. Vid enheten i Närpes utbildar vi också inom handel- och service, teknik och social- och hälsovård.

Campus Allegro ligger invid torget i hjärtat av staden Jakobstad. Kring tre återupptäckta 1700-talsgator har ett levande centrum för utbildning, konst, kreativitet och välmående skapats. I Campus Allegro finns moderna utrymmen för utövare av visuell framställning och musiker utrustade med det senaste i teknikväg. Studerandena har tillgång till konsertsalar, bland annat Schaumansalen, utställningsutrymmen, inspelningsstudio samt verkstäder och klasser för olika visuella uttryck .

Vid enheten i Vasa har studerande som avlägger en grundexamen och studerar på heltid möjlighet att ansöka om internatsplats. På internatet bor du som studerande avgiftsfritt under din studietid. I Campus Kungsgården finns också vår egen restaurang Kungsgården, frisörsalong PointCut och skolans bilverkstad och ett brett utbud av företagstjänster. Här kan du också boka in dig i våra olika möteslokaler.

Internatet i Närpes ligger i anslutning till skolbyggnaden. Grundexamens studerande som studerar på heltid har möjlighet att ansöka om en internatsplats vid internatet i Närpes. På internatet bor du som studerande avgiftsfritt under dina studier. En av lägenheterna är handikappanspassad. Sommartid används internatet som sommarhotell för allmänheten. YA i Närpes erbjuder studerande (förutom närvårdarstuderande) att delta i fotbollslinjens/ishockeylinjens verksamhet med träningar under skoltid två gånger i vecka i en fullstor fotbollshall med konstgräs/ishall 300 m från skolan.

I Campus Allegro finns också handledande utbildning för yrkesutbildning. I Campus Allegro erbjuder vi även företagarutbildning och möjlighet till kompetensutveckling i arbetslivet. Läs mer om Campus Allegro på dess hemsida: www.campusallegro.fi. Enheten i Pedersöre Sursikvägen 41 68910 Bennäs Enheten i Pedersöre ligger på Sursikbacken, som är ett stort skolcentrum med högstadiet och gymnasiet nära. På området rör sig dagligen ca 600 ungdomar och vuxna. Vid enheten i Pedersöre kan du studera inom social- och hälsovård.

21


Ansökan Till våra utbildningar söker du som går ut grundskolan eller saknar andra stadiets examen sedan tidigare via gemensam ansökan på www.studieinfo.fi. Du kan också söka genom kontinuerlig ansökan på våra hemsidor www.yrkesakademin.fi. De flesta av våra utbildningar kan du också avlägga som läroavtal.

Våra studiehandledare:

Mer info: Antagningskoordinator Tfn 044-750 32 56, 050-303 19 65

Enheten i Vasa: Benita Wolin benita.wolin@yrkesakademin.fi 050-518 51 14

Läroavtalskoordinator Tfn 044-750 32 12 Biträdande rektor

Tfn 0500-66 91 57 Information om utbildning inom YA får du på: www.yrkesakademin.fi

Enheten i Närpes: Barbro Lepistö barbro.lepisto@yrkesakademin.fi 050-441 02 83

Anna-Lotta Östvall-Åstrand anna-lotta.ostvall-astrand@yrkesakademin.fi 050-572 91 50 Enheten i Pedersöre och Jakobstad Petra Söderling petra.soderling@yrkesakademin.fi 044-750 32 88


Studiernas uppbyggnad Personlig tillämpning och en personlig utvecklingsplan för kunnandet (PUK)

Grundexamen Yrkesutbildningen har reformerats och vi har en yrkesutbildning där studierna blir mer personliga och du utför studierna i din egen takt. Varje studerande får en personlig utvecklingsplan för kunnandet (PUK). Du kan utföra dina studier i olika lärmiljöer, till exempel på skolan eller på en arbetsplats. Utbildningen som ordnas på en arbetsplats sker antingen genom ett utbildningsavtal eller genom ett läroavtal. En yrkesinriktad grundexamen har en omfattning av 180 kompetenspoäng (kp) i vilken ingår 35 kp gemensamma examensdelar. Utbildningen som ordnas på en arbetsplats är kompetensinriktad, planerad, handledd och ska ge dig möjlighet att få den yrkesskicklighet som hör till examen. Samtidigt ges du möjligheten att visa ditt kunnande genom ett yrkesprov. I yrkesprovet bedöms hur väl du som studerande har uppnått kraven på yrkesskicklighet enligt examensgrunderna.

23

Utbildning som ordnas på en arbetsplats ger dig även en fin möjlighet att skapa kontakter till arbetslivet och underlätta ditt inträde i arbetslivet då du har din grundexamen. Betyg över avlagd examen utfärdas då den du med godkänt resultat avlagt alla de examensdelar som krävs enligt examensgrunderna.

I början av studierna kartlägger du tillsammans med din ansvariga handledare hur den personliga tillämpningen av studierna utformas för dig. Har du ett kunnande från tidigare ska du få det identifierat och erkänt. Tillsammans med ansvariga handledaren gör du en plan för dina studier, PUK. I planen beskrivs din väg till examen med obligatoriska, gemensamma och valbara examensdelar, med andra ord en beskrivning av när, var och hur du erhåller ditt kunnande. I samband med uppgörandet av utvecklingsplanen kan du fördjupa ditt kunnande inom något område som speciellt intresserar dig. I den personliga utvecklingsplanen för kunnandet antecknas även när du visar på ditt kunnande i form av yrkesprov.


Dubbelexamen (kombiexamen)

Läroavtal

YA samarbetar med Novia

Som studerande vid YA har du möjlighet att avlägga dubbelexamen (kombiexamen). Dubbelexamen innebär att du avlägger både grundexamen och studentexamen.

YA erbjuder läroavtalsutbildning inom ett stort antal utbildningar. Du kan välja läroavtalsutbildning för att nå grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen. Du kan också välja att avlägga en examensdel, som du behöver för att bredda eller höja din kompetens.

Studerande har möjlighet att avlägga grundstudier tillsammans med första årets studerande vid yrkeshögskolan Novia redan under sin studietid vid YA.

Du byter ut en del av de gemensamma examensdelarna till ett rekommenderat antal kurser från gymnasiet med sikte på att avlägga studentexamen. Du läser de obligatoriska kurserna i fyra ämnen: modersmål, finska, engelska samt kort matematik. Det finns också möjlighet att läsa hälsokunskap som ett femte ämne. I studentexamen måste man skriva studentprov i minst fyra ämnen, men det rekommenderas att man skriver fem ämnen. Provet i modersmål är obligatoriskt för alla. För mer information om dubbelexamen kontakta studiehandledaren på YA.

Läroavtalsutbildning är utbildning som i huvudsak ordnas på en arbetsplats i samband med praktiska arbetsuppgifter. Inlärningen på arbetsplatsen stöds av en utsedd arbetsplatshandledare.

Läs mer om läroavtalsutbildning på www.laroavtal.yrkesakademin.fi

Grundstudierna som studerande erbjuds att avlägga vid Novia faller inom ramarna för de valbara yrkesinriktade examensdelarna. De studerande som är motiverade och som vill satsa på studier på tredje stadiet får redan under sin studietid vid YA möjlighet att studera på Novia, till exempel från verkstadsmekaniker till ingenjör eller närvårdare till sjukskötare. Samarbetet mellan YA och Novia öppnar dörrarna mellan andra och tredje stadiet och genom det kommer studerande redan i ett tidigt skede in i rutinerna som gäller vid en yrkeshögskola. För mer information om samarbetet kontakta studiehandledaren på YA.

24


Fortsatta studier

Internationell verksamhet

En yrkesinriktad grundexamen ger dig allmän behörighet för fortsatta studier vid högskola och universitet. 25-30% av våra studerande som avlägger en grundexamen söker sig till fortsatta studier på tredje stadiet.

Vid YA har både studerande och personal möjlighet att delta i internationellt utbyte i olika former. Som studerande kan du delta i internationella UA-perioder som ger dig upplevelser och erfarenheter, vilka är nyttiga för dina studier och framtida arbetsliv.

Vidareutbildning inom din bransch kan också ske genom att du avlägger yrkesexamen (yrkesskicklighet som krävs av fackmän på området) eller specialyrkesexamen (behärskning av ett spetskunnande inom branschen med insikter i personaladministrativa uppgifter). Yrkesakademin i Österbotten har ett brett utbud av examina som du kan välja mellan om du vill vidareutbilda dig efter avlagd grundexamen.

Stöd och kostnader

Mera information om YA:s utbud av yrkes- och specialyrkesexamina samt andra utbildningar: www.yrkesakademin.fi

25

Grundläggande yrkesutbildning är kostnadsfri för den som studerar på heltid. Läromedelsavgifter kan tillkomma. Som studerande vid YA har du rätt att ansöka om studiestöd hos Folkpensionsanstalten (FPA). Studiestödet består av två delar, en så kallad studiepenning och ett bostadstillägg. Om du behöver ta studielån för att klara din ekonomi under studietiden går staten i borgen för studielånet. Som vuxen kan du även ansöka om vuxenutbildningsstöd eller arbetslöshetsförmån, beroende på din situation.

Om du som studerande har längre än 10 km i en riktning mellan ditt hem och skolan samt om kostnaderna för dins skolresor överstiger 54 euro per månad (gäller inte Waltti-trafiken) har du rätt att ansökan om skolresestöd från FPA. För att kunna beviljas skolresestöd så måste du ha minst sju skolresor i en riktning per vecka, dvs du skall alltså gå i skola 4 dagar per vecka. Läromaterialstillägg från 1.8.2019 Från och med 1.8.2019 kan barn i familjer med låga inkomster (om föräldrarnas årsinkomst är högst 41 100 euro) få ett läromaterialstillägg på 46,80 euro per månad till studiepenningen, om barnet deltar i yrkesutbildning eller gymnasieutbildning. Studerande som är under 17 år kan ansöka om läromaterialstillägg. Om den studerande är 15 eller 16 år och inte får studiestöd kan han eller hon göra en ansökan även om han eller hon inte kan få annat studiestöd än läromaterialstillägget. Dina ansökningar lämnar du in till din enhets studiebyrå (vid enheten i Vasa till infopunkten). För mera information om studiestödet och skolresestödet kan du kontakta din enhets studiebyrå/infopunkt eller gå in på Folkpensionsanstaltens webbplats: www.fpa.fi.


Internat och studiebostäder

Vid våra enheter i Vasa och Närpes har vi möjlighet att erbjuda dig boende vid våra internat under dina studier vid YA. Anhållan om att få bo på internaten görs samtidigt som du bekräftar mottagande av din studieplats.

Mera information för Vasa: Internatshandledare Tfn 050-432 74 84 e-post: internatet.vasa@yrkesakademin.fi

Stiftelsen för studiebostäder, VOAS erbjuder boendemöjligheter för studerande i Vasa. Kontakta: Studentbostadsstiftelsen VOAS, Olympiagatan 3Q , 65100 VASA, tfn 06-327 65 30, el. 06-327 65 11 eller www.voas.fi.

Mera information för Närpes: Internatshandledare Tfn 050-402 41 81 e-post: internatet.narpes@yrkesakademin.fi I Jakobstad hänvisas studerande till att ta kontakt med Jakobstads stad, 010 228 48 46 hyresförmedlare. I Pedersöre hänvisas studerande till Pedersöre kommun. Kontakta fastighetssekreterare Anne Törnqvist, tfn 06-785 01 53.

26


Hälsoskäl som kan inverka på antagningen av studerande Ansökan till yrkesinriktade examina som använder examensspecifika krav på hälsotillstånd (SORA-examina)

Med SORA-examina avses de examina, för vilka det i utbildning eller yrke ställs krav på säkerhet för minderåriga, patient- och kundsäkerhet eller krav ifråga om trafiksäkerhet. Som utbildningsanordnare har vi rätt att få uppgifter om den studerandes hälsotillstånd och funktionsförmåga. Utbildningsanordnaren kan annullera rätten att avlägga examen och studerandes rätt delta i utbildningen som leder till examen, om den studerandes hälsotillstånd eller funktionsförmåga inte motsvarar kraven på hälsotillstånd och funktionsförmåga i examen. Om en studerande på grund av sitt hälsotillstånd eller funktionsförmåga inte kan genomföra utbildningsrelaterade praktiska uppgifter i enlighet med kraven på säkerhet inom examen, eller om detta hinder inte kan undanröjas med rimliga åtgärder, kan studerande inte antas.

27

Den som ansöker om studieplats för en SORAexamen ombeds att ge en bedömning av sitt eget hälsotillstånd och funktionsförmåga i relation till de examensspecifika krav på hälsotillstånd för den examen som hen söker till. Utbildningsanordnaren har rätt att begära att den sökande tillställer ett läkarutlåtande om sitt hälsotillstånd och sin funktionsförmåga enligt de examensspecifika kraven på hälsotillstånd. Du hittar krav på hälsotillstånd enligt examen här: https://www.oph.fi/download/190877_foreskrift_krav_halsotillstand_yrkesutbildning_OPH5-2018.pdf Sökande som söker till en SORA-examen ska meddela om ett tidigare beslut om indragning av studierätt i yrkesutbildning, vid yrkeshögskola eller universitet.

I SORA-examina har utbildningsanordnaren rätt att begära en utvärdering av den studerandes hälsotillstånd och funktionsförmåga också om den studerandes hälsotillstånd eller funktionsförmåga förändras under tiden för inhämtandet av kunnande. Om den studerande oberoende av stödåtgärder inom studerandeservice och -hälsovård och pedagogiska stödåtgärder inte kan fortsätta sina studier, strävar man till att hitta en annan lämplig utbildning, där den studerande kan avlägga en examen. Utbildningsanordnaren har för en SORA-examen dessutom rätt att dra in studierätten som en allra sista utväg.


Yrkesakademin i Österbotten

Hemsida www.yrkesakademin.fi Facebook www.facebook.com/yrkesakademin Instagram www.instagram.com/ya_osterbotten Twitter www.twitter.com/ya_osterbotten

Texter: Sara Mannsén Foton: YA och privata Tryck: Grano 08/2019 Layout: Nina Lindahl/YA

Telefon växel 06 324 20 00

30

YA har utbildningen för dig! 2020  

Yrkesakademin i Österbottens utbildningsbroschyr 2020

YA har utbildningen för dig! 2020  

Yrkesakademin i Österbottens utbildningsbroschyr 2020

Advertisement