Page 1

Music Monsters

Nikki Buijs C1A


Inhoud Conceptvorming Ruimte Vormgeving Geluid Story


Conceptvorming Mindmaps


Conceptvorming ____________________________________Vsie___________________________________ Verwachtingen Ik wil graag een goed werkende leuke immersivespace. Niet te lastig, maar ook niet te simpel het moet wel vermakelijk zijn. Er hoeft van mij niet percee een boodschap in te zitten. Maar ik hoop wel dat de verhaallijn duidelijk word. Ook hoop ik dat het er mooi uit komt te zien. Het hoeft niet realistisch want ik vind het juist leuk als je ziet wat je er zelf hebt opgeplakt en wat niet, ik wil ook graag een combinatie van tekeningen en foto’s dat lijkt me erg tof als dat goed uitpakt. Manier van uitwerken Ik denk dat ik dit kan realiseren door mijn concept goed te doordenken, en veel klikbare dingen te maken. Ook door het niet te lastig maar best voor de hand liggend te maken. Ook denk ik dat ik het vermakelijk kan maken door sfeergeluiden en muziekjes. Ik wil de combinatie van foto en tekening combineren door de foto’s te bewerken dat ze nog wel echt lijken maar wel geverfd getekend. Door in photoshop ze effecten te geven.


Conceptvorming 40 Immersive vragen

1. In welke, wat voor een, wereld zijn we? Realistische muziekwereld. 2. Wat zien we? Kleine monstertjes zonder instrumenten 3. Is het een wereld die ik herken? De 1e scene niet, maar de 3 scenes daarna wel 4. Is het een wereld die me vertrouwd is? Dat zal verschillen per persoon 5. Voel ik me op mn gemak? Ja, het is een vriendelijke omgeving 6. Komt de wereld mij vreemd voor? Nee, iedereen zal er wel een beeld van hebben. 7. Denk ik dat het echt is? De omgeving wel, maar de characters niet 8. Is het een wereld die ik nu heel anders zie dan anders? Nee waarschijnlijk niet 9. Vind ik het hier leuk? Hopelijk wel, want het is ene kleurrijke omgeving 10. Van waaruit kijk ik, wat is mijn standpunt? 3e persoon, dus je ziet iedereen, je bent niet echt bij de groep 11. Wie ben ik? Iemand die gaat helpen de instrumenten te zoeken 12. Wat voor stemming krijg ik door hier te zijn? Vrolijk door alle kleuren, maar bedroeft door het kwijt zijn van de instrumenten 13. Welke objecten kan ik onderscheiden? Instrumenten en monstertjes en losse atributen van de achtergrond 14. Welke zijn dichtbij en welke verder weg? De achtergrond is het verste weg daarna de instrumenten dan de atributen en dan de monstertjes, die vallen het meest op. 15. Hoe zien die objecten er uit? Kleurrijk, felle kleuren 16. Welk moment van de dag is het? Middag want ’s avonds is het concert 17. Waar komt het licht vandaan, welke lichtbronnen zijn er? Dat verschild per locatie, bij het inleiding scherm is er niet echt een lichtbron. Bij de garage komt het licht via de ramen aan de rechter muur. Bij de studio komt het licht van boven van het plafond. Bij de concert ruimte, kan je het licht veranderen, je kan podiumlicht en zaallicht doen. 18. Zie ik schaduwen? Nee er zijn geen schaduwen aanwezig, dat zorgt voor teveel chaos 19. Hebben de objecten een schaduw en een lichtkant? Nee.


Conceptvorming 20. Kan ik ver kijken? Nee overal is een muur aan de achterzijde, dus je kan niet tot de horizon kijken. 21. Kan ik me bewegen (panorama)? Nee dat is niet aanwezig, je kan je navigeren met pijltjes. 22. Zie ik dingen die mijn aandacht trekken? Ja de dingen die je aandacht moeten trekken zijn feller gekleurd. 23. Zie ik dingen waar ik op kan klikken? Ja sommige dingen kan je op klikken en die voeren dan een korte actie uit 24. Hoe weet ik dat ik daarop kan klikken? Als je je muis erover doet wiebelen ze iets, zodat je ziet dat je erop kan klikken 25. Zijn er dingen die er gebeuren, die aan de hand zijn? Ja de muziekinstrumenten zijn kwijt, en die oet je gaan zoeken maar ondertussen zijn er ook andere dingen die acties uitvoeren, maar die zijn niet belangrijk voor de missie van de immersivespace. 26. Zijn er dingen die bewegen? Ja zeker. Sfeerbewingkjes alleen kleine dingen. 27. Wat hoor ik? Bij het begin niets, en als je een instrument hebt gevonden word die toegevoegd. 28. Wat kan ik doen? Je kan van scene naar scene bewegen en op dingen klikken waar misschien ook een instrument ligt. 29. Denk ik dat ik naar een andere ruimte kan? Ja want er staan pijltjes 30. Hoe weet ik, kom ik erachter dat ik naar een andere ruimte kan? Dat is elke keer bekent, want je krijgt bij het begin een opdracht en daar staat ook in beschreven dat je doormiddel van het drukken op de pijltjes naar de volgende ruimte kan. 31. Denk ik dat ik dan weer terug kan? Ja want er zijn ook weer pijltjes om terug te navigeren 32. Zijn er dingen die me kunnen verrassen? Nee, er gebeuren geen onverwachte dingen je bestuurd alles wat er gebeurt zelf. 33. Heb ik zin om rond te kijken? Als je behulpzaam bent wel 34. Hoe komt dat? Je wil graag de instrumenten vinden om de monstertjes te helpen voor hun concert. 35. Heb ik het gevoel dat deze wereld door iemand is bedacht? Ja want het is niet heel erg realistisch de tekeningen zijn kinderlijk gemaakt 36. Heb ik het gevoel dat deze wereld ergens zo bestaat? Nee want de monstertjes zijn fantasie dieren dus bestaan niet echt. Dus als het goed is denk je niet dat ze bestaan


Conceptvorming 37. Als ik naar (een) andere ruimte(s) ben gegaan, snap ik dan wat deze ruimte met de vorige te maken heeft? Ja want het is allemaal op muziek gebasseerd, ze zijn niet echt direct gelinkt. Maar het heeft zeker hetzelfde onderwerp 38. Heb ik het gevoel dat iemand me iets duidelijk wil maken? Ja, want bij het begin word dat duidelijk. 39. Is dat onder woorden te brengen? (Probeer) Alle monstertjes zijn heel erg sip, en daardoor maken ze je duidelijk dat ze iets zoeken. En dat ze hun muziek kwijt zijn. Ook als je in de inleidings scene op het monstertje klikt zie je welk instrument ze missen. 40. Als ik wegga, heb ik iets ontdekt, opgestoken? Ben ik ergens anders over gaan denken? Het is niet echt een wijze les. Maar voor kleine kinderen leren welk instrument welk geluid heeft. En je leer dat voor een liedje verschillende instrumenten nodig zijn.


Conceptvorming __________________________________Het idee_________________________________ Inleiding: Het verhaal van deze immersive space is dat er een rockband is bestaand uit allemaal monstertjes. En vanavond hebben ze een concert het is nu ochtend. Maar plots zijn onderdelen van de instrumenten verdwenen. Het idee is dat je doormiddel naar verschillende ruimtes te gaan je de ontbrekende instrumenten of onderdelen ziet te vinden. Als alle instrumenten dan gevonden zijn kan je het optreden laten beginnen en krijg je een liedje. Er word veel met geluidjes gewerkt in deze immersive space. Ruimtes: Inleidings ruimte; daar krijg je een kort verhaaltje, geschreven op muziekpapier, met de uitleg wat er aan de hand is en wat er de bedoeling is. Ook kan je op de verschillende monstertjes klikken waar dan een blaadje voor rolt met daarop hun instrument die ze spelen. De monstertjes zijn sip. De achtergrond is niet realistisch alleen doffe kleuren(omdat ze hun muziekinstrumenten niet hebben) en muziek noten. Garage; in de garage is een soort van oefenruimte, alleen zijn de instrumenten weg behalve het drumstel. Dus je ziet alleen maar posters opgehangen met tape, en een versleten stoel en een tafel met ingedeukte bierblikjes enzo. In deze ruimte zijn 2 instrumenten verstopt. Opnamestudio; hier zie je de opnamestudio vanuit het glas achter de opname ruimte, je kan wel naar de opnameruimte kijken. In deze ruimte zal 1 instrument liggen die jemoet vinden. Je ziet ook alle apparatuur van de opnamestudio. Concertzaal; je ziet het vanaf het publiek en je kijkt op het podium. Er is geen concert bezig dus je kan bijvoorbeeld de lichten aan en uit zetten en appratuur laten kraken. In deze ruimte zullen zich 2 instrumenten bevinden. Navigatie: De navigatie gaat doormiddel van pijltjes die je ziet aan de zijkanten van het scherm waar je je in bevind, als je er met je muis op staat word het een G-sleutel. En als je er dan op klikt word het een G-sleutel in regenboog kleuren en met muzieknootjes eromheen. Ook hoor je een plingel geluidje als je klikt.


Conceptvorming Monstertjes: Er zijn 5 monstertjes die samen een rockband vormen. Drummer De drummer raakt in het verhaal zijn drumstokjes kwijt en zonder drumstokjes kan je natuurlijk niet drummen. Gitarist De gitarist raakt in het verhaal zijn gitaar kwijt en heeft alleen nog maar zijn plectrum want die draagt hij in ketting om zijn nek altijd. Bassist De bassist is in het verhaal zijn basgitaar snaren kwijt en die moet dus gevonden worden. Zanger De zanger is in het verhaal zijn microfoon kwijt dus kan die nooit hard genoeg zingen. Toetsenist De toetsenist heeft nog wel zijn geraamte van zijn keyboard maar alle toetsen zijn weg.  


Ruimte Stageschetsen


Vormgeving Ontwerpschetsen


Vormgeving Assets


Vormgeving Moodboard


Geluid Sfeergeluid Elke scene krijgt zijn eigen kleine achtergrond deuntje. Gewoon een rustig muziekje of geroesemoes van mensen, niets druks maar het moet gewoon sfeer geven, want stilte is heel dodelijk. Scene Scene Scene Scene

1 2 3 4

rustig rockband muziekje acoustische muziek (zonder zang) bliepjes van computers met af en toe stukje zang ertussen door Af en toe het aanslaan van een gitaar of het zeggen van test test

Effectgeluid Ik maak weinig gebruik van effect geluid. In scene 2 komt er effect geluid en dat is het tromgeroffel. En aan het einde van het verhaal komt er muziek van de band en gejuich/gejoel van het publiek. Meer effect geluid zou er niet zijn.


Story Scenario Scene 1 Dit is de inleiding scene. In deze scene zijn er 5 monster met daaronder een tekst geschreven waarin het probleem (het verhaal)staat uitgelegd. Er staat; “Help ons alsjeblieft! Wij vormen samen een rockband, en we moeten vanavond optreden maar we missen een aantal onderdelen en instrumenten. Help ons en zorg dat we vanavond kunnen optreden� De 5 monstertjes staan op een rij, als je een monstertje aan klikt gaat de bek open en komt er muziek papier met daarop wat ze in de band zijn (zanger, bassist, gitarist, toetsenist of drummer). Met daarbij welk instrument of welk onderdeel van het instrument ze kwijt zijn. Als je alles weet kun je naar de volgende scenes. Scene 2 Hier bevind je je in een garage. De garage is een oefenruimte, dus je zie muziek spullen, posters, kapotte bank enzovoort. In deze kamer zijn 2 instrumenten(onderdelen) die je kan vinden. Maar dat is niet het enigste wat je kan klikken. Ook kan je op de trommel klikken en dan hoor je tromgeroffel. En je kan op poster klikken die op de muur hangt en dan valt die naar beneden. Scene 3 Deze scene is in een opname studio. Hier is 1 instrument(onderdeel) te vinden. Ook kun je op de speakers klikken en dan gaan ze wiebelen. En je kan op het glas klikken dan zie je daarachter een opname ruimte verschijnen. Als je dan nog een keer klikt word het daar weer donker. Scene 4 Dit is het concertruimte. Hier zijn nog 2 instrumenten(onderdelen) te vinden. Als je dan alle 5 dingen hebt gevonden kun je hier klikken op concert. En dan veranderd de zaal en komt er publiek en hoor je een punk/rock nummer. Dan heb je de immersivespace afgerond.


Story Scenario Uitleg bewegingen scene 1

Uitleg bewegingen scene 2


Story Scenario Uitleg bewegingen scene 3

Uitleg bewegingen scene 4


Ontwerp rapport Music Monsters  

Dit is het ontwerp rapport met schetsen