Page 1

PORTFOLIO

NIKA KORACA


Nika Koraca Arkitekt MAA Msc. Arch. , Cand. Tech. nika.koraca@gmail.com +45 42644225 Straatweg 44c, Rotterdam

2


CV EDUCATION 2013 - 2017 2014 - 2016 2009 - 2012

Masters of Architecture School of Architecture, Ljubljana

Msc. Arch

Slovenia

Masters of Architecture Architecture and Design, Aalborg University

Cand. Tech

Denmark

Bachelor of Architecture Faculty of Architecture, Ljubljana

Bach. Arch

Slovenia

WORK EXPERIENCE 8.2018 -

MVRDV, Rotterdam

Junior Architect

2.2017 - 9.2017

COBE, Copenhagen

Intern

9.2015 - 2.2016

KANT Arkitekter, Copenhagen

Intern

2.2013 - 4.2014

ARH DEKO Architects, Ljubljana

Student worker

10.2013 - 2.2014

Design studio Fikfak, Faculty of Architecture, Ljubljana

Studio assistant

1.2012 - 3.2012

Studio Botas, Graphics studio

Intern

SKILLS

COMPETITIONS

Rhino 3D Vray AutoCad Adobe Psd/ Ai/ Ind Revit Sketch Up 3DS Max Grasshopper

1st prize, 2017, Schuman place, COBE 1st prize, 2016, Holbæk School, KANT Arkitekter 1st prize, 2014, Wooden footbridge, ARH DEKO Architects 2nd prize, 2012, Viewing platform Stro, Faculty of Architecture Interior renovation in Izola, Faculty of Architecture, Ljubljana

EXHIBITIONS Architecture som Mobel, Learning from Utzon, Aalborg university Dessa Gallery renovation, ‘‘Graphics and space’’, Studio Botas

LANGUAGES Slovene

native language

WORKSHOPS

Danish German

intermediate intermediate

Plywood workshop ‘‘A place to ascend’’, Pavillion ‘‘The Reciprocalizer,’’ Interior installation ‘‘Weaving bonds’’, Detailing workshop ‘‘Inox lighting’’ 3


CONTENTS

4

1. Schuman Platz Competition project 2017

Belgium

pg. 6

2. Tranformation of the Middlegrounds Fort Masters Thesis 2016

Denmark

pg. 10

3. Spa with a view Master Thesis 2017

Slovenia

pg. 16

4. Sustainable dwelling 8th Semester Masters

Denmark

pg. 22

5. Hatlehol Church 7th Semester Masters

Norway

pg. 26

6. Work experience 2014-2016

Denmark, Slovenia

pg. 28


5


SCHUMAN PLACE Winning Competition Project, 2017, Belgium, COBE Team members: Dan Stubbergaard, Caroline Nagel, Maria Aufegger, Dorte Buchardt Westergaard, Rasmus Lassen, Nika Koraca Urban development of the Schuman roundabout and areas around Located in the heart of the European Quarter in Brussels, Belgium, and surrounded by the main institutions of the European Union, Place Schuman constitutes the entrance to the EU. The project consist of an agora covered with an iconic roof structure place between nationalities, cultures, languages and genders. The agora is designed as concentric circles, inspired by the European Parliaments’ hemicycle. The circles continue in the surrounding pavement, emphasizing Place Schuman as the center of European a democratic gathering point, all citizens and insittutions of the European Union are unifyed under one roof.

Center of the European Union

6

For the people - By the people

Central point of the city


View of the Schuman Place MY TASKS: _concept development _volume studies _material studies _3D modelling _presentation material

7


THE SQUARE

Center point of the area

Plan of the roundabout

Concave meeting area - The Plenum

8

A public parlament

Inside - outside - raining

Inside - outside - sunshine

Stars in the sky

Multitude of languages


THE BOULEVARD

Plan of the Boulevard

Pedestrians Cyclists

Circulation on the Boulevard

Lighting and furnishing elements

View of the Boulevard 9


TRANSFORMATION OF THE MIDDLEGROUNDS FORT Master thesis, 2016, Denmark Transformation of an old army fort into a modern art museum The project combines the idea of creating a modern museum in a heritage military fort, through transformation with a focus on sustainability and atmosphere. By utilizing the attributes on the island, the visitor becomes aware of this rare gleam of secluded atmosphere in the middle of Copenhagen. The design considers and explores the balance between the existing structure and a series of new additions, in order to both maintain and emphasize the identity of the site. Natural light is employed as one of the main parameters in the design process, where it is investigated and utilized both in terms of structures are showcased, with the new additions providing a different way of experiencing the fort. Several punctures are placed throughout the island, creating a connection between the fort and the surroundings. Functioning as light wells, these structures are implemented to optimize indoor conditions as well as of the preexisting lighthouse sets the frame for the integrated solutions.

10

Site plan


MY TASKS: _concept development _volume studies _plan development _presentation material _visualisations

View of the Middlegrounds Fort

11


CONCEPT DIAGRAMS

Original Fort in section

Added volumes emphasize old structures and bring in light

New lighthouse brings in light

New lighthouse secures views 12


View of the exhibition rooms with old concrete walls

View from the new Lighthouse towards Copenhagen 13


PLANS AND SECTION

Section across the island

14


EXPLODED AXONOMETRIC

15


SPA WITH A VIEW Master thesis, 2017, Slovenia Spa on a hilltop with a view over the sea The aim of the project was to create a meaningful addition on top of a hill with an amazing view of the Slovene coast. The possibilities were vast and several different parameters were considered. The building is a simple rectangular shape which is then divided by closed volumes. The closed spaces are used for intimate functions of the spa; such as massage, relaxation and therapy rooms. Space between them is more then just a hallway. It connects the volumes and opens up to give the visitor a view of the surroundings. Separate from the main building lies the sauna with stunning views to the east. The aim was to create a simple building that relates to the nature and does not disturb it. The construction is completely wooden. The juxtaposition of the open and the closed spaces is emphasised and embraced in the construction and the facade. Burned wood is used due to its strength and durability. Open spaces are carried with a cross laminated timber beams and columns.

16


View of the Spa

Longitudinal Section 17


CONCEPT DIAGRAMS

Simple volume

Dividing the building

Closed volumes for intimate functions

Frames provide stability

Floor plan 18


LESEN LEPLJEN NOSILEC 20/80cm

DETAILS

STROPNIKI 14/14cm

PRITRDILNI VIJAK

2%

OBROBA IZ ALU PLOČEVINE

TOPLOTNA IZOLACIJA Z ZAKLJUČNIM FASADNIM SLOJEM

ŽALUZIJA

LESEN LEPLJEN STEBER 20/80cm

NASUTJE PRODNIKOV

KOVINSKI ČEVELJ

KONTINUIRANI FASADNI SISTEM IZ ALUMINIJA S TROSLOJNO ZASTEKLITVIJO

S2 RAVNA STREHA

P2 TLA NA TERENU

P1 TLA NA TERENU

1%

Detail across the open space Wooden frame system with a glass facade

PRITRDILNI VIJAK PRITRDITEV S KOVINSKIM KOTNIKOM OBROBA IZ ALU PLOČEVINE

PRITRDITEV S KOVINSKIM KOTNIKOM

2%

MREŽICA ZA PREZRAČEVANJE

ŽALUZIJA OKNO IZ ALUMINIJSKIH PROFILOV IN TROSLOJNO ZASTEKLITVIJO

S1 RAVNA STREHA

N1 NOTRANJA STENA

ZUNANJA POLICA IZ ALU PLOČEVINE Z ODKAPOM

LESENA POLICA

F1 ZUNANJA STENA

P1 TLA NA TERENU

MREŽICA ZA PREZRAČEVANJE PRITRDITEV S KOVINSKIM KOTNIKOM

Detail across the closed volume Wooden construction, outside and inside walls

19


View of the inside

20


View of the contrasting facade

Southern facade 21


SUSTAINABLE DWELLING 8th Semester Project, 2016, Denmark Sustainable housing in the centre of Aalborg The aim of the project was to create a sustainable dwelling in a dense environment. The chosen location was the centre of Aalborg on a site between existing buildings, a railroad and one of the most busy roads. Our concept was to create a series of different spaces ranging from public, semi-public to private on the edge of the site. The project draws upon a sense of movement between spaces, gradually progressing from a public to a completely private space. Having a strong connection to the city was important, in addition to creating a gathering space in the heart of the site and additionally creating private gardens for the families. several sustainable strategies.

Location and the surrounding

22

Graduation from private to public

The heart of the place


MY TASKS: _concept development _volume studies _plan development _sustainable studies _presentation material _visualisations

Public space section Public space with a clear connection to the city.

View of the gardens of the Sustainable dwelling

Private green area section Private space with private gardens and a wild green barrier from the railroad. 23


THE SITE PLAN

The shape of the buildings divides the site and creates outdoor The buildings are oriented to secure optimum solar conditions. Multiple parameters are explored, such as best solar gains for the apartments, while preventing overheating and creating different atmospheres in the outdoor spaces of the site. 24

Roof optimization according to best solar gains


Model: Site plan

Model: Facade details

25


HATLEHOL CHURCH 7th Semester Project, 2015, Norway Modern wooden church in Norway The project seeks to create a church complex which conveys sacristy through the simplicity of form in addition to a play of light and shadow. A contrasting experience between external and internal will emphasize the difference between sacred and non-sacred functional spaces. This contrast will be represented through tectonics, structure, materials and light The journey though the site guides the users from earthbound to devine. environment and the honest expression of structure. Realism shall be exaggeration of height and manipulation of light. The project uses the process of integrated design to incorporate structural, acoustics, aesthetics and tectonics into the project from an early design phase.

Terrain section

26

Opening up

Roof curvature


View of the church room TASKS: _concept development _volume studies _detailing _visualisations

Section of the building 27


WORK EXPERIENCE INTERNSHIP AT COBE THE SILO RESTAURANT _concept development _ material studies _3D modelling _visualisations

ADIDAS HALFTIME _ concept development _volume, material studies _3D modelling

28


INTERNSHIP AT KANT ARKITEKTER HOLBÆK SCHOOL _winning competition _ concept development _facade studies _presentation material

GREVE AUTISM HOUSING COMPETITION _concept development _diagrams _facade studies _presentation material

29


RECOMMENDATIONS

30


To whom it may concern. Copenhagen January 29th 2016

Nika Koraca has been working as an intern in our office from September 1st 2015 to January 29, 2016. During this period she has worked on different projects ranging from a reinvention of how solar cells are used to nursing homes to public schools. Nika quickly proved herself a valuable asset to projects she worked on and was able to contribute greatly to project development as well as all parts of drawing, sketching and presentation of architectural projects. She is very quick to pick up new skills and to adapt to new projects. Nika is a pleasure to work with and she delivers consistent professional results and input. Nika has worked on all aspects of a project the following projects: -

Greve, Nursing home for people with autism Køge, Nursing home for 32 inhabitants Reinventing Solar cells, competition Holbæk School, 1500m2 extension of a school in Holbæk, Denmark Bellahøj School, extension and renovation of a school in Copenhagen, Denmark

It is without any hesitation whatsoever that we highly recommend Nika Koraca to work in any architectural office. For further information don’t hesitate to write at mth@kant.dk or call at +45 77 32 57 22

Best regards

Mikkel Thisted Project Leader / Architect

Sebastian Solberg Partner, Architect 31


THANK YOU

nika.koraca@gmail.com

3

Portfolio 2018  
Portfolio 2018  
Advertisement