Page 1

NIJMEGEN

REGIONAAL ZAKENMAGAZINE | JAARGANG 36 | NUMMER 1 | JANUARI 2020

st

Pa

m

cu

1

rti

(0

24

)3

65 lie 10 r ak & 10 el aa Za ke rs .n lij l k

Durf jij voorop te lopen?


WAARDECHEQUE € 250,- exclusief BTW*

* Deze cheque is geldig tot en met 31 december 2020 en is éénmalig te besteden bij ALEX advocaten. Deze voucher kan u heel 2020 goed van pas komen! Knip hem uit en bewaar hem, wij zijn er als u ons nodig heeft. Altijd.

Wij zijn er voor u. Altijd.

alexadvocaten.nl 088 - 41 044 11 Kasteellaan 28 | 6602 DE | Wijchen


EEN EXTRA DAG VOL VOORSPOED GEWENST! Niet alleen gaan we een nieuw jaar in, een schrikkeljaar bovendien, maar ook een nieuw decennium. En of de grote boerenprotesten voorlopig even voorbij zijn of niet, de effecten van de stikstofcrisis merken we in 2020 pas echt goed. Bedrijven moeten rekening houden met de uitstoot van stikstof en treffen nu al maatregelen. Extra maatregelen, zoals het verlagen van de maximumsnelheid, moeten de bouwsector nu alsnog wat ruimte geven. Ook moet de energietransitie écht van de grond komen. Eind dit jaar moet de CO2-uitstoot al met een kwart verlaagd zijn ten opzichte van 1990. En de Brexit gaat er nu echt komen. Daarmee komt een eind aan veel onzekerheid, maar over de toekomstige handelsrelaties blijven nog veel vragen onbeantwoord. Nijmegen Business volgt deze onderwerpen op de voet, maar begint haar eerste editie van 2020 ‘iets dichter bij huis’ met interessante specials over familiebedrijven en ondernemen in de grensstreek. Zoals gewoonlijk staan er ook weer bijzondere, regionale bedrijven in de picture. Byron staat deze keer op de cover. Dit creatieve reclamebureau heeft haar focus op branding en helpt haar relaties zich te identificeren en dit op een passende wijze uit te dragen, om zo huidige en toekomstige klanten te bereiken. Verder gaat de Rabobank in gesprek met de genomineerden voor de titel Nijmeegs Ondernemer van het jaar 2019 en wordt er verslag gedaan van de verkiezing zelf. Tenslotte een terugblik op de aftrap van Business Meets, een vooruitblik op het volgende event op 28 januari en alles wat je moet weten over de Golfcompetitie die in april van start gaat. Op een succesvol jaar, met in elk geval een extra dag voor voorspoed!

Namens het team van Nijmegen Business, Ber Pas

Blijf up-to-date van regionaal zakelijk nieuws Online platform nijmegen.business

www.linkedin.com/ company/nijmegen-business

www.facebook.com/ NijmegenBusiness

www.instagram.com/ @NijmegenBusiness

Zien we jou op 28 januari? Wij kijken uit naar je komst van de eerste Business Meets bijeenkomst op 28 januari 2020 bij Fort Lent. Word lid en meld je aan via www.business-meets.nl/wordlid


NIJMEGEN

REGIONAAL ZAKENMAGAZINE | JAARGANG 36 | NUMMER 1 | NOVEMBER 2020

Par 24 ticu ) 36 lier 5 1 st m 0 ak & 10 el aa Zak rs .n elij l k

Durf jij voorop te lopen? (0

1

Hét zakenmagazine voor de regio Nijmegen JAARGANG 36 januari 2020, editie 1 REDACTIE ADRES Hogelandseweg 88 6545 AB Nijmegen Tel. (024) 360 92 88 info@nijmegen.business www.nijmegen.business

UITGEVER RAN Media - Ber Pas SALESMANAGERS Bas Giling REDACTIE Heleen Kommers, Anne de Haan, Jimmy Israël, Maaike van Helmond, Xandra Derks COLUMNISTEN Maike Pollaert, Sjoerd van Dijk en Jessica Weeren FOTOGRAFIE Jimmy Israël, Maaike van Helmond, Jan Adelaar, Gerard van Roekel VORMGEVING 3AMI - Sjoerd van Dijk, Jessica Weeren, Sander Weeteling DRUK EN BINDERIJ DPN-Rikken Print en Binderij van den Burg

06

Byron: Durf jij voorop te lopen?

10

Powervrouw: Chantal Peters van Papierfabriek Nijmegen, KIEN24 en EKI B.V.

12

Business Meets: Eerste editie een daverend succes!

17

Rexel: Samen bouwen aan een duurzame toekomst

18

ABAB Accountants en Adviseurs: ‘Het overnametraject is van begin tot eind heel goed verlopen’

20

Rabobank Rijk van Nijmegen: ‘ Je verrijkt je regio met trotse ondernemers’

22

Nijmeegs Ondernemer van het Jaar 2019: Pierre Guelen is Nijmeegs Ondernemer van 2019

25

Strijbosch Thunnissen Makelaars: Al 85 jaar verbonden met Nijmegen en de regio

26

Arnhem en Nijmegen Business Golfcompetitie 2020: Ervaar de succesformule zelf

28

Baker Tilly, Hekkelman Advocaten en Notarissen en Van Lanschot

30

Grant Thornton: Focus bij familiebedrijven ook op ondernemer zelf

33

Restaurant van Dijk en de Boer: Duurzaamheid en culinair genieten gaan hand in hand

35

Leenders Thuis op Kantoor!: Ook in de kantoorbranche kun je niet stil blijven staan

36

Spreng Menswear: Al 20 jaar hét adres voor de modebewuste man

39

SMB Willems: Evelyn is de beste leidinggevende in schoonmaakland

40

Betuwe onderneemt Beter... punt!

42

SimplyMile: Samenwerken aan een emissievrije stadsdistributie

44

Klokgroep - N.E.C.: Ons sponsorschap gaat verder dan alleen onze naam op een shirt

47

Sociëteit Ontspannen Netwerken: Een netwerkclub die het anders doet

48

Zetacom: We nemen de volledige zorg voor de ICT-infrastructuur uit handen

50

Column PEPP-R: To online-train or not to online-train. That’s the question.

52

Terugblik: Nijmegen Business Borrel bij LIV Woonbelevingscentrum

53

Special: Ondernemen in de grensstreek

ABONNEMENTEN Kijk voor onze abonnementen op: www.nijmegen.business/abonneren Los exemplaar: € 5,95 VERSPREIDINGSGEBIED Afferden, Andelst, Appeltern, Balgoy, Batenburg, Beers, Bemmel, Berg en Dal, Bergharen, Beugen, Beuningen, Boxmeer, Cuijk, Deest, Doornenburg, Dreumel, Druten, Ewijk, Gendt, Grave, Groesbeek, Haalderen, Haps, Hernen, Herpen, Herveld, Heumen, Holthees, Horssen, Katwijk, Kekerdom, Landhorst, Ledeacker, Lent, Leuth, Maashees, Malden, Mill, Millingen aan de Rijn, Mullem, Nederasselt, Niftrik, Nijmegen, Oeffelt, Oosterhout, Ooy, Oploo, Overasselt, Overloon, Ravenstein, Reek, Ressen, Rijkevoort, Sambeek, Schaijk, Slijk Ewijk, St. Hubert, St. Agatha, St. Anthonis, Velp, Vianen, Vierlingsbeek, Wanroy, Weurt, Wijchen, Wilbertoord, Winssen. COPYRIGHT Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, 4 vermenigvuldigd of gekopieerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

54

German Desk Dirkzwager Wij helpen de grens te overbruggen

56

NeD Tax: Is de grens een beperking of juist een kans voor het zakendoen?

58

Heisterborg International begeleidt je onderneming in Duitsland

61

Ontwikkel je bij StartUp Nijmegen!

62

5 vragen aan: Marieke Hoogenboom van Hoogenboom Nijmegen

Gezocht: Media adviseur Voor diverse magazines is uitgeverij en mediabureau RAN Media per direct op zoek naar media adviseurs voor de verkoop van advertenties en advertorials. Ervaring met telefonische acquisitie is een must, verkoop van advertenties is een pré. Interesse? Stuur je motivatie en CV naar Ber Pas via ber@ranmedia.nl of bel naar 024 - 21 20 938 voor meer informatie.


6

Je bedrijf doet het supergoed. Jouw product of dienst is van excellente kwaliteit, je scoort hoog op klanttevredenheid en je beschikt over een goed gevulde orderportefeuille. De tijd is aangebroken om de koppositie passend uit te dragen. De vraag is echter: hoe?

10

Een powervrouw is een dame die zich onderscheidt op een bijzondere manier, bijvoorbeeld door ondernemerschap of inzet voor de maatschappij. De regio Arnhem en Nijmegen kent veel van zulke krachtige vrouwen. In deze rubriek krijgen ze een welverdiend podium. In deze editie: Chantal Peters van Papierfabriek Nijmegen, KIEN24 en EKI B.V.

12

Google Maps gaf grote verkeersdrukte aan rond het Porsche Centrum Gelderland afgelopen 26 november. De reden? De allereerste editie van Business Meets! Het vernieuwde netwerkplatform voor de regio door RAN Media. Met 400 bezoekers was het een fantastische kick-off. Dat smaakt naar meer‌ Ben jij er de volgende keer ook bij?

Op vrijdag 15 november 2019 is tijdens de elfde editie van de Verkiezing van de Nijmeegs Ondernemer van het Jaar Pierre Guelen van Planon BV uitgeroepen tot de Nijmeegse Ondernemer van het Jaar 2019. Daaraan voorafgaand werd de Traianus Award uitgereikt aan Tim Ruijling, initiatiefnemer van de Sunset March, en won Ludo Jacobs met zijn bedrijf Studentvoorstudent de pitchprijs. De feestelijkheden werden afgewisseld met de vijf gangen van een heerlijk diner in een bomvolle Vereeniging.

22 Steeds vaker werken zowel bedrijven als werknemers over de grens. Een mooi gevolg van de toenemende internationalisering dat nieuwe kansen biedt. Toch is het niet altijd eenvoudig om een optimale situatie te creĂŤren en de gevolgen van zakendoen in het buitenland te overzien. Elk land heeft immers eigen wetten en regels voor bedrijven die ook nog eens aan constante verandering onderhevig zijn. Desalniettemin hebben Nederlandse ondernemers volop kansen in het buitenland!

53


TEKST: DEBORAH WEIMER | FOTOGRAFIE: GERARD VAN ROEKEL

Je bedrijf doet het supergoed. Jouw product of dienst is van excellente kwaliteit, je scoort hoog op klanttevredenheid en je beschikt over een goed gevulde orderportefeuille. De tijd is aangebroken om de koppositie passend uit te dragen. De vraag is echter: hoe?

Je herkent het misschien: je speelt inmiddels in de eredivisie, maar het ambitieniveau van jouw bedrijf weerspiegelt zich niet in de communicatie- en marketinguitingen richting klanten, medewerkers en stakeholders. En je hebt geen idee hoe en waar je moet beginnen om daar verandering in te brengen. Byron Eekhout, eigenaar van BYRON brand directors: ‘Het is voor bedrijven niet eenvoudig om hun verhaal, hun merkidentiteit over te brengen op een

6

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

manier die hun kwaliteit reflecteert. Zelfs niet voor bedrijven die in hun eigen branche top of the bill zijn. Het ontdekken, vertellen en visualiseren van je merkverhaal en dat consistent laten terugkomen in alle mogelijke uitingen vraagt om een objectieve partner die observeert, de juiste vragen stelt, kritisch durft te zijn. En die zich niet laat hinderen door conventies. BYRON is zo’n partner.’


“ We zijn er voor organisaties die zich onderscheiden van de rest en dat durven te laten zien. ” DURVEN De bedrijven en organisaties die bij BYRON aankloppen durven zich, zo omschrijft Byron het zelf, ‘te onderscheiden van de rest en zijn niet bang om dat te laten zien.’ Dat lef komt ze goed van pas tijdens het brandingtraject dat BYRON met ze ingaat. Want daarin draait het om openheid en durven vertrouwen op een extern bureau. Byron: ‘Wanneer iemand bij ons aanklopt om die extra stap met zijn bedrijf te zetten, is dat - bij een wederzijdse klik - de start van een heel traject. Een traject waarin we niet alleen naar het product of de dienst kijken die het bedrijf levert, maar naar het grotere plaatje. Wat voegt dit bedrijf toe aan het leven van zijn klanten, afnemers en medewerkers? Om daarachter te

komen voeren we gesprekken met klanten en met medewerkers van het bedrijf, verdiepen we ons in de geschiedenis ervan en nemen we alle communicatie-uitingen onder de loep. Op basis van alle input schrijven we een merkpaspoort, dat het fundament is voor alle uitingen. Daarna maken we visuele ontwerpen, en doen we suggesties voor services en middelen waarmee het bedrijf zijn doelgroep nog beter kan bereiken en bedienen.’ Het hele traject van het analyseren – en vervolgens in woord en beeld brengen – van de merkidentiteit is een dynamisch, spannend proces. Niet ieder bedrijf blijkt open te staan voor verandering, als puntje bij paaltje komt. Byron. ‘We hebben het in het

verleden weleens meegemaakt dat een klant halverwege afhaakte, omdat die te veel bleef kijken naar wat zijn concurrent deed en dat wilde kopiëren. Dat kan, maar dan moet je niet bij ons zijn. Wij gaan uit van het DNA van onze klant, dat is het fundament waarop wij bouwen.’ Dat DNA kan volgens Byron overal in zitten. In duurzaamheid, ambachtelijkheid, innovatie, zelfs in leveringssnelheid of het bieden van de laagste prijs. ‘We kijken naar de doelen van het bedrijf en naar zijn huidige identiteit’, zegt hij. ‘Vervolgens vertalen we die naar een nieuwe realiteit. Met het passend en consistent overbrengen daarvan zetten we een krachtig merk neer. Een merk dat vertrouwen geeft en dat aantrekkingskracht uitoefent op anderen.’

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

7


Eerst denken, dan doen! Peter Klantgericht, betrouwbaar en kwaliteit. Dat zijn de kernwoorden voor Schilderwerken Gebr. Rutten. Een duurzame relatie met onze klanten, daar doen wij het voor. Wij leveren daarom ook graag een totaalpakket voor al uw schilderwerken. Vakwerk, het hele jaar door! Van een eerste stijl- en kleuradvies tot complete organisatie van uw project, van schilderwerk tot afwerking, van nieuwbouw tot monumentaal werk, van groot onderhoud tot 24-uurs-klantenservice. Geniet van uw woning, zowel van buiten als van binnen. In zomer en winter. T: 024 323 82 86 of kijk op www.gebr-rutten.nl

S C H I L D ERW ERK EN G EB R . R UT TEN

CONGRESSEN • PRESENTATIES • EVENEMENTEN • VERHUUR • INSTALLATIE • VERKOOP • ONDERHOUD

“Al meer dan 20 jaar jouw betrouwbare partner in audiovisuele ondersteuning”

WWW.AUDIOTRAJECT.NL

Fahrenheitstraat 17 • 6662 PZ Elst • 0481 - 48 26 49


“ Door het consistent uitdragen van jouw merkverhaal wordt je bedrijf een magneet voor klanten die echt bij je passen. ”

MAGNEET BYRON heeft dit door de jaren heen zelf ook ervaren. Van allround reclamebureau is het tot bureau voor branding geëvolueerd. Puur door zich te focussen en te blijven focussen op zijn eigen merkverhaal: met enthousiasme, creativiteit en kunde succesvolle bedrijven naar een nog hoger plan tillen. Het maakt BYRON aantrekkelijk voor precies die klanten die het bureau wil werven: bedrijven die voorop durven te lopen en vooral niet kijken naar hoe anderen het doen. Byron, enthousiast: ‘De ontwikkeling die wij hebben doorgemaakt voltrekt zich ook bij onze klanten na een samenwerking met BYRON: ze worden een magneet voor klanten, afnemers, samenwerkingspartners en potentiële medewerkers die daadwerkelijk bij het bedrijf passen. Omdat ze zich aangetrokken voelen door het verhaal en uitstraling van het bedrijf. Omdat ze zich herkennen in de manier van werken, van zaken doen. Omdat ze blij zijn dat zo’n bedrijf bestaat.’

BYRON brand directors is opgericht in 2013 en telt inmiddels vijftien medewerkers. Het bureau is gevestigd in de Splendorfabriek (Sint Annastraat) en specialiseert zich in communicatie, design en development. Meer info op www.branddirectors.nl

Geen enkel bedrijf zal twee keer hoeven nadenken over de vraag of het meer ideale klanten wil werven. ‘Maar’, zegt Byron, ‘dat is ook niet de echte vraag. Die luidt namelijk: durft een bedrijf de positie van koploper vol overtuiging uit te dragen? Zo ja, dan is een ding zeker: met BYRON wordt een fantastisch avontuur.’

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

9


P OW E RV RO U W E N

Passie, oprechtheid en lef NAAM: Chantal Peters BEDRIJF: Papierfabriek Nijmegen, KIEN24 en EKI B.V. FUNCTIE: Eigenaresse Papierfabriek Nijmegen (evenementenlocatie), daarnaast bouwcoĂśrdinator van deze fabriek 65.000 m2. (Oude Sappi fabriek). Oprichter Kien24 (bezig met groot solarpark Âą 11.000 panelen op ons dak). Daarnaast walstroom, elektrische palen, om schepen op te laden aan onze kade. Initiator achter professionaliseren van ons bedrijf EKI B.V. OMSCHRIJVING: Drijfveer achter het eventsgedeelte. Net host geweest van wereldwijde BMX Red Bull Uncontained event, dat in onze fabriek heeft plaats gevonden. Hoofdaanspreekpunt van alles wat betreft onze verbouwing, verduurzaming en circulaire activiteiten. EKI B.V. (rubber- en foambedrijf sinds 1875) bedrijf klaar maken naar een 3.0 omgeving. MEER WETEN? www.papierfabrieknijmegen.nl en www.eki.nl

10

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020


FOTOGRAFIE: CHRISSIE SEWALT

Een powervrouw is een dame die zich onderscheidt op een bijzondere manier, bijvoorbeeld door ondernemerschap of inzet voor de maatschappij. De regio Arnhem en Nijmegen kent veel van zulke krachtige vrouwen. In deze rubriek krijgen ze een welverdiend podium. In deze editie: Chantal Peters van Papierfabriek Nijmegen, KIEN24 en EKI B.V.

HOE ZIET JE LEVEN/CARRIÈRE ER TOT NU TOE UIT? “Van jongs af aan zat creativiteit én voor het maximale gaan er al in. Ik wilde totaal niet leren, maar wilde alleen voetballen (bloed fanatiek!) Met ons team hebben we zelfs in de grote stadions in Amerika gevoetbald. Daarnaast rondde ik mijn opleiding hbo marketing/communicatie op 22-jarige leeftijd af. Verder leren: No way. Ik wilde de praktijk in! Mijn passie voor fashion ging ik gelijk achterna. Ik startte als marketing manager en bouwcoördinator bij Nimco House of Shoes met 40 winkels. Eigenaar Max Krol heeft mij in die 10 jaar alle vrijheid gegeven. Van schoenenlijn Gordon en Humber Tan opzetten, tot grote awards binnenslepen. Na een flinke rugzak met ervaring werd ik gevraagd door Shoeby (230 winkels) om marketing manager te worden. Vijf fantastische jaren, veel geleerd, vrienden voor het leven ontmoet en alle denkbare retailprijzen samen gewonnen. Dreamteam!” “Mijn partner Bart van der Tol heeft samen met zijn familie 7e generatie (1875) het rubber- en foambedrijf EKI. Ik zei altijd: “Ik ga nooit bij jouw suffe bedrijf werken, ik blijf mooi in de fashion!” Maar toen kochten we het oude Sappi pand aan de Ambachtsweg. 65.000 m2 aan rauwe, robuuste industriële gebouwen. Als creatieveling gaat dan je hart kloppen en mijn hoofd bruiste vol ideeën. Wat kun je met zo’n

wereldpand wel niet doen, in plaats van het alleen maar als fabriek gebruiken…! Opslag? Neeee!” WAT ZIJN JE HUIDIGE WERKZAAMHEDEN EN HOE ZIET EEN GEMIDDELDE WERKDAG ERUIT? “Het ene moment zit ik met een bouwteam van acht specialisten om de tafel, om ons pand te verbouwen. Pellet kachels, solarpanelen, dakbedekking, ik weet er tegenwoordig alles van. Het andere moment zijn we bij EKI B.V. de nieuwste systemen/online platforms aan het doornemen. Daarnaast was het de afgelopen tijd vaak nachten doorwerken om mijn bedrijf Papierfabriek Nijmegen op te zetten, want Red Bull meldde zich om het grootste wereldwijde BMX event bij ons afgelopen november te laten plaatsvinden. In samenwerking met o.a. Tribe Company en de gemeente Nijmegen is er een event op wereldniveau neergezet. En het allermooiste: ‘Papierfabriek Nijmegen en onze stad’ stonden in de pers, tv en op alle grote social kanalen. Samen in één klap op de wereldkaart. Bizar!” WAAR HAAL JE JE ENERGIE EN INSPIRATIE VANDAAN? “Mensen! Ik vind het heerlijk om met verschillende mensen te maken te hebben. Van ’s morgens even een praatje te maken met onze bouwmensen, een energieke afstudeer stagiaire aan te nemen, tot de grootste

deals maken met topmensen van bijvoorbeeld Red Bull, ING, etc.” WELKE POWERVROUW BEWONDER JE? “Mieke van Deursen eigenaresse van één van de meest succesvolste Nederlandse fashion bedrijven: Shoeby. Paar jaar geleden uitgeroepen als onderneemster van het jaar. Vijf jaar met deze dame nauw samengewerkt. Wat een passie, puurheid en doorzettingsvermogen. En het mooiste ‘zo heerlijk eigengereid’. Heeft de concurrentie dezelfde aanpak, Mieke keert op het laatste moment alles om en zorgt voor succes! ‘Be different’.” WAT IS JE MOTTO? “Ik doe alles vanuit passie, oprechtheid en durf! En maak van iedere dag een feestje. Hang zelf de slingers op… iemand anders doet het niet voor je!” WAT IS JE AMBITIE VOOR DE TOEKOMST? “Ik denk altijd: The sky is the limit, als je maar samenwerkt! Papierfabriek Nijmegen: Grootse wereldwijde events en merken naar Nijmegen trekken in een circulaire omgeving. Met o.a. gemeente Nijmegen, de Nyma,Vasim, Honig hoek, Doornroosje en andere local heros krachten gaan bundelen. In Nijmegen zit zoveel creatief ondernemerschap. De slogan: ‘Old city, young vibe,’ wil ik samen dan ook, naar een next level brengen. Ik heb er zin in!”

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

11


Aftrap 1e editie Business Meets een daverend succes! Google Maps gaf grote verkeersdrukte aan rond het Porsche Centrum Gelderland afgelopen 26 november. De reden? De allereerste editie van Business Meets! Het vernieuwde netwerkplatform voor de regio door RAN Media. Met 400 bezoekers was het een fantastische kick-off. Dat smaakt naar meer… Ben jij er de volgende keer ook bij?

12

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

BELEEF NOGMAALS BUSINESS MEETS OP 26 NOVEMBER MET DANK AAN BEELDFANAAT!

Scan en kijk!


Bij de ingang van de prachtige showroom van Porsche Centrum Gelderland in Heteren stonden drie rijen met enthousiaste dames en heren uit de regionale zakenwereld te popelen om naar binnen te mogen bij de eerste bijeenkomst van Business Meets. Na aanmelding werden de eerste glazen geklonken en geproost op een mooie avond met de welkomstbubbels van Wijnhandel de Halve Morgen. Rond 18.30 trapte een trotse Ber Pas, directeur RAN Media, de avond af en besteeg Mark Wegh, Porsche liefhebber en eigenaar van Porsche Centrum Gelderland, het podium. Na een korte presentatie door Mark over de Porsche-wereld, werden de bezoekers getrakteerd op een uitgebreide rondleiding waar men letterlijk in de wereld stapte van het luxe automerk. EXCLUSIEF KIJKJE BIJ PORSCHE “Wat een mooie opkomst, wat een geweldige locatie en wat fantastisch om een exclusieve rondleiding te krijgen.”

"Wat een mooie opkomst, wat een geweldige locatie en wat fantastisch om een exclusieve rondleiding te krijgen!"

Het was een veelgehoorde reactie tijdens de startbijeenkomst van Business Meets. Met name de mogelijkheid een kijkje te nemen bij de verschillende onderdelen van Porsche, zoals onder andere het Porsche Classic Center en Porsche Intelligent Performance, mocht op veel enthousiaste reacties rekenen. Het was namelijk een uniek kijkje in de keuken van Porsche; het ‘privémuseum’ is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek.

We begonnen de rondleiding in de garage, waar diverse Porsche modellen stonden met schade of juist auto’s die weer gerestaureerd werden. Daarna brachten we een bezoek aan de privécollectie van Mark Wegh. Een enthousiaste Simone Poulissen van Bol Pijl Events: “Indrukwekkend hoor. Je ziet hier niet alleen Porsche maar ook heel veel ‘Golfjes’,

Volkswagen busjes, Audi’s en allerlei andere merken waar Mark zijn liefde mee is begonnen. Zijn passie voor auto’s spat er vanaf! Als mede-autoliefhebber prachtig om te zien.” PERFECT WALKING DINNER DOOR DE VERENIGING ELST Rond 19.00 uur werd het walking dinner geopend en konden alle gasten genieten van de diverse heerlijke gerechten geserveerd door Gerard Kerkhoff van Café Restaurant De Vereniging uit Elst. Ook Gerard kon na afloop spreken van een succesvolle avond. “Een combinatie van netwerken, een (uitgebreid) hapje, een drankje in een goed en breed gezelschap op een prachtige locatie. Business Meets mag met deze editie van een ijzersterke aftrap spreken. ”

NNI JI JMME EGGE ENN BBUUSSI N I NE ESSSS | | NNUUMMMMEERR 1 1 | | J JAANNUUAARRI I 2 2002 200

13


BUSINESS MEETS... YOU!

28-01-2020

LOCATIE: WIJNFORT

31-03-2020

LOCATIE: DÉ SMAAKCATERAAR

WEEK 21

LOCATIE: N.T.B.

WEEK 28

LOCATIE: N.T.B.

WEEK 42

LOCATIE: N.T.B.

WEEK 50

LOCATIE: N.T.B.

• • • • • • • • •

Uitnodiging 6 Business Meets evenementen Toegang met in totaal 4 personen Diverse netwerkmogelijkheden met regionale ondernemers Gratis walking dinner (drankjes voor eigen rekening) Spraakmakende sprekers Elke maand het laatste zakelijke regionale nieuws in je mailbox Abonnement op Arnhem/Nijmegen Business magazine Online businessprofiel met inzicht leden en aanwezigen Verbetert je vindbaarheid in zoekmachines

Word lid voor slechts € 295,- p.j. via www.busines-meets.nl

WIJ VERWELKOMEN DE VOLGENDE NIEUWE LEDEN CHEFS CULINAR NEDERLAND C.V. | PELSER PRINT | YOUNGCAPITAL | GROVEN MANAGEMENT SERVICES | FLYNTH ARNHEM | STRIJBOSCH THUNNISSEN NIJMEGEN | MAN DUIVEN | VAN LEER MOBILITY | BATAVORUM CAPITAL BEKIJK DE GEHELE LEDENLIJST VIA WWW.BUSINESS-MEETS.NL/LEDEN

Hét grootste multimediale zakelijke netwerkplatform van de regio! VERSCHIJNINGSDATA, THEMA’S & SPECIALS 2020

Echt opvallen? Vraag naar onze bijzondere uitklappagina en mogelijkheden op het adreslabel.

NB02: Bouw

NB05: Innovatie

De bouwsector staat voor de uitdaging om de bouwproductie te verhogen en tegelijkertijd de verduurzaming van de bestaande vastgoedvoorraad en de energietransitie in goede banen te leiden. Waar liggen kansen? Verschijning: week 10

‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.’ - Albert Einstein. We duiken in het thema Innovatie! We nemen je mee in deze fascinerende wereld en stellen je innovatieve bedrijven in de regio voor. Verschijning: week 28

NB03: Duurzaamheid | Special Malden

NB06: Logistiek | Special Wijchen

‘Wie niet aan duurzaamheid werkt heeft als bedrijf over 15 jaar geen bestaansrecht meer.’ - Paul Polman, CEO Unilever. Over de noodzaak van verduurzaming. Verder een special over Malden, waar duurzaamheid moet leiden tot een klimaat neutrale gemeente in 2050. Verschijning: week 16

Volgens een bekend gezegde is de klant koning. Echter, regelmatig (b)lijkt de klant ‘slechts’ een sluitpost van de supply chain. Een ander gezegde stelt dat tijd geld is. De sector Transport & Logistiek brengt beide gezegden samen. Verder een special over Wijchen, behorend tot de zogenaamde ‘Logistics Valley’. Verschijning: week 37

NB04: Personeel en Organisatie ‘Ik heb ruim 5.000 medewerkers, gelukkig maar een paar tegenwerkers.’ - Roland Kahn. Een inkijk in het vakgebied Personeel & Organisatie, waarbij ‘ontwikkeling’ het sleutelwoord is. Denk aan werving- en selectievraagstukken, loopbaanbegeleiding, ontslagprocedures, coaching en opleidingen. Verschijning: week 22 NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020 14 Onze magazines hebben offline én online een maandelijks bereik van > 185.000 (!)

14

N I J M EG E N BU S I N E S S | N U M M E R 7 | N OV E M B E R 2019

NB07: ICT, Marketing & Communicatie Een supermarktbordje in Engeland: ‘Probeer eens biologisch voedsel. Of zoals je opa en oma het noemden: voedsel.’ Hoe, wanneer en aan wie communiceer je welke boodschap? Doe je voordeel met het thema ICT, Marketing & Communicatie! Verschijning: week 45

BLIJF OP DE HOOGTE:

www.nijmegen.business


2020: JAAR VAN VERBINDING EN KENNISDELING Kon je er de eerste keer niet bij zijn? Op dinsdag 28 januari is de volgende Business Meets bijeenkomst bij Fort Lent. Met natuurlijk weer een verzorgd walking dinner en lekkere drankjes. WORD LID VAN BUSINESS MEETS! 2020 staat in het teken van verbinding en kennisdeling, iedere keer met interessante sprekers en een lekker hapje en drankje. Voor slechts € 295,- per jaar heb je toegang met 3 introducés tot de 6 bijeenkomsten!

Kijk op www.business-meets.nl

‘PRIJZENCIRCUS’ Tijdens deze avond maakten de gasten die direct lid werden van Business Meets tevens kans op een aantal leuke prijzen: 1 dag Porsche rijden, een ballonvaart voor 2 personen met Ballonvaren Grave Paschal Noor en een verzorgd diner voor 2 bij Café Restaurant De Vereniging in Elst. Ook is de online prijs, een VIP-Arrangement met 50 personen inclusief drankjes en popcorn van en bij Pathé, uitgereikt. Om 20.15 uur maakte Ber samen met Gerard de winnaars bekend en werden door een live loting het podium opgeroepen. De gelukkigen: Simko Crum - Broekhuis Arnhem (winnaar online actie: VIP-Arrangement voor 50 personen bij Pathé)

Hans Ebben - Aan de kook gaan (Dag Porsche rijden met Porsche Centrum Gelderland) Carola Rodrigues - Expert Social Selling (Ballonvaart voor 2 personen bij Ballonvaren Grave Paschal Noor) Paul van Schaijk - Leo van Schaijk (Verzorgd diner voor 2 personen bij Café Restaurant De Vereniging Elst).

zijn, is nieuwe contacten leggen eenvoudig en is het ook de ultieme kans om bij te praten met bestaande relaties. We hebben veel mensen kunnen spreken en we kijken uit naar de volgende bijeenkomst!”

LUXE, MAAR INFORMEEL Gerard benoemde het al, op 26 november waren alle ingrediënten aanwezig: Een mooie locatie, heerlijk eten, verfrissende drankjes, een goede spreker met een interessante en unieke activiteit en een grote opkomst in een laagdrempelige sfeer. Etienne Poulissen: “Door dat deze bijeenkomsten zo informeel

HET EVENT OP 26 NOVEMBER WERD MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: OOK SPONSOR WORDEN? MAIL NAAR INFO@BUSINESS-MEETS.NL

Porsche Centrum Gelderland Porsche Classic Center Gelderland

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

15

15


Zorgeloos rijplezier bij Oostendorp Auto

Toyota C-HR

Mazda6 Sedan

Hyundai Tucson

Toyota Nijmegen, Hulzenseweg 22 | Mazda en Hyundai Nijmegen, Microweg 51

Kom naar de showroom of kijk voor meer informatie op oostendorp-auto.nl


I N N OVAT I E

R EX E L

Samen bouwen aan een duurzame toekomst Meer weten? Kijk op www.rexel.nl TEKST EN FOTOGRAFIE: JIMMY ISRAËL

Als missie heeft Rexel het ondersteunen van haar klanten bij het creëren van toegevoegde waarde in efficiënter zaken doen. Een breed scala aan duurzame en innovatieve elektrotechnische producten én diensten staan daarbij aan de basis. Met ruim 335.000 producten, waarvan 50.000 materialen die uit voorraad leverbaar zijn, is Rexel een ondersteunende en veelzijdige partner voor professionals in de elektrotechniek. Als internationale elektrotechnische groothandel met 30.000 medewerkers in zesentwintig landen verzorgt de Rexel Group totaaloplossingen in procesoptimalisatie, techniek en energiemanagement. IN DE BUURT TOEGANKELIJK “We bedienen elektrotechnische installateurs, industriële bedrijven en eindgebruikers zoals facilitaire diensten in grote instellingen als ziekenhuizen en verzorgingscentra”, vertelt vestigingsmanager van Rexel Nijmegen Rob Ariëns. “Daarbij zorgen wij ervoor dat onze klanten beschikken over de juiste materialen tegen de juiste prijs en in de juiste hoeveelheid

op het juiste moment. Onze toegankelijke medewerkers helpen daarbij graag vanuit de twintig vestigingen door heel Nederland.” DUURZAAM BOUWEN Als logistieke partner van het Urban Mining Collective (New Horizon) maakt Rexel haar duurzame ambitie waar. “We dragen bij aan het circulaire bouwproces, door gebruikte materialen te reinigen, repareren, op te slaan en weer aan te bieden aan installateurs via onze webshop. Daarbij kun je denken aan kabels, kabelgoten, verlichting en overige te hergebruiken elektrotechnische materialen. Deze manier van bouwen is niet duurder of tijdrovender maar juist beter voor het milieu. Zo helpen wij opdrachtgevers en installateurs bij het gegund krijgen van opdrachten in een markt waar een circulariteit steeds vaker hoog in het vaandel staat.”

VOLLEDIG ELEKTRISCH Inmiddels werkt Rob ruim twintig jaar bij Rexel en heeft hij vele veranderingen binnen de branche gezien. “Dankzij Internet of Things is het mogelijk om in je huis va alles vanuit je smartphone bedienen. Denk hierbij aan het aansturen van verwarming, verlichting, camerasystemen en zelfs via ‘smart grid’ het opladen van je auto via de zonnepanelen op het dak. Ons team Multi-Energie beschikt over alle expertise als het gaat om duurzame energie. In onze vestiging in Nijmegen hebben we daarvoor de ‘100% Elektrisch Experience Centrum’ ingericht met de nieuwste technologie die hieraan bijdraagt”, besluit Rob trots. “Hier verwelkomen wij professionals die hun klanten willen voorzien van de recentste 100% elektrische oplossingen.”

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

17


ACCO U N TA N CY

A BA B ACCO U N TA N TS E N A DV I S E U RS

‘ Het overnametraject is van begin tot eind heel goed verlopen ’ Pieter Bas Buskens, PieterBas Automatisering

Softwarebedrijf PieterBas Automatisering is recent overgenomen door AMCS Group, een internationale speler op het gebied van ICT voor de afvalen recyclingindustrie. ABAB Accountants en Adviseurs begeleidde de overname. “Het overnametraject is van begin tot eind heel goed verlopen.”

VERTROUWDE PARTNER Pieter Bas Buskens, oud-eigenaar van PieterBas Automatisering, is al zeker twintig jaar klant bij ABAB. “ABAB heeft op alle fronten uitstekende specialisten in dienst. Daar maken we maximaal gebruik van, onder meer op het gebied van loonadministratie, accountancywerkzaamheden, fiscaal en subsidieadvies.” Toen het bedrijf benaderd werd door AMCS Group om te praten over een

18

overname was de keuze voor ABAB snel gemaakt. “Het was heel fijn dat we tijdens de overname gebruik konden maken van de diensten van ABAB. We wilden dit graag met een vertrouwde partner doen,” vertelt Buskens. BLIK OP DE TOEKOMST Bij een proactief bedrijf als PieterBas Automatisering past een proactieve adviseur. “Vanaf het begin van onze samenwerking hebben wij een vaste relatiemanager, Peter van den Hurk.

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

Hij heeft op basis van onze sparringgesprekken de juiste specialisten binnen ABAB ingezet.” De oud-eigenaren waren altijd al bezig met de toekomst. Niet alleen qua innovatie en ontwikkeling van het bedrijf zelf, maar ook om het bedrijf te stroomlijnen en in optimale conditie te houden voor een mogelijke toekomstige overname. “Samen met Peter en zijn collega van Corporate Finance Rob van Boxtel waren wij bezig


‘ We zijn goed voorbereid op wat er allemaal op ons af zou komen in het traject. ’

met de positionering van ons bedrijf. De interesse vanuit AMCS Group kwam dan ook op het juiste moment.” VAST TEAM VAN SPECIALISTEN Het bedrijf is voor het volledige traject ondersteund door een vast team van ABAB-specialisten. “Doordat ABAB samenwerkt in vaste multidisciplinaire teams, zijn alle facetten geborgd. Adviseur Rob van Boxtel en jurist ondernemingsrecht Rogier Kersten van ABAB Legal waren onze vaste aanspreekpunten tijdens het traject. Andere specialisten werden op het juiste moment ingeschakeld. Het is duidelijk te merken dat de adviseurs en specialisten van ABAB veelvuldig met elkaar samenwerken in een vast team. Het volledige proces is heel goed en snel verlopen.” Ook over de beschikbaarheid van de specialisten is Buskens te spreken.

“Ze waren altijd beschikbaar en bereid een stapje extra te zetten, ook buiten kantooruren. Het is fijn als je op vrijdagmiddag nog even contact kan hebben om eventuele zorgen en knelpunten te toetsen. Dan ga je toch met een gerust gevoel het weekend in.” PROACTIEVE MEEDENKER Het bedrijf is overgenomen door een internationale speler uit Ierland. De kennis en ervaring van ABAB kwam hier goed van pas. “We zijn goed voorbereid op wat er allemaal op ons af zou komen in het traject. Ze dachten goed met ons mee, stelden kritische vragen en dat alles binnen een veilige setting. Ook op het proces en eventuele lastige vragen werden we voorbereid. Deze proactiviteit waarderen we enorm.” In het traject moest veel geschakeld worden met diverse grote partijen. “De specialisten boden goed tegenwicht aan de betrokkenen van de kopende kant.”

VERWACHTINGEN OVERTROFFEN Ook de CEO van AMCS Group was tevreden over ABAB. Buskens: “Het was leuk om te horen dat hun CEO tevreden was met ABAB. Een goede partij, waarbij het fijn is dat alle dienstverlening bij elkaar zit.” Ook Buskens zelf is tevreden over de samenwerking. “Het was een complex traject waarbij veel specialismen betrokken waren. Bij ABAB heb je alle diensten onder één dak, maar je houdt toch het gevoel dat je rechtstreeks met mensen contact hebt.”

Meer weten? Kijk op www.abab.nl

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

19


FINANCIËN

R A B O BA N K R I J K VA N N I J M EG E N

‘ Je verrijkt je regio met trotse ondernemers ’ TEKST: ANNE DE HAAN | FOTOGRAFIE: GERARD VAN ROEKEL

Eén van de hoogtepunten in ondernemersland is de jaarlijkse ondernemersverkiezing, mede mogelijk gemaakt door Rabobank Rijk van Nijmegen. Directievoorzitter Antoine Driessen en directeur Bedrijven & Particulieren Martin Visser blikken terug met de drie genomineerden: winnaar Pierre Guelen, Marije van der Valk en Jan Diebels. Ook gaan ze in op het thema familiebedrijven. HOE KIJKEN JULLIE TERUG OP DE VERKIEZING? Marije: “Met een positief gevoel. De nominatie kwam als een verrassing en ik ben er gaandeweg het proces in gegroeid. De verkiezing leefde echt.” Pierre: “Naast de winst was het ook een erg leuke avond met klasse. Ik vind het altijd leuk om jonge ondernemers te zien pitchen. Dat is goed voor je ontwikkeling, even uit je comfortzone.”

20

Jan: “Ik vond het mooi om als ‘kleine’ mkb’er tussen twee reuzen te staan. De avond was hartstikke goed georganiseerd.” Martin: “Een mooie, ondernemerswaardige avond. We zijn al jaren betrokken bij de organisatie en dat is altijd een uitdaging. Maar de opzet met een diner werd goed ontvangen.” Antoine: “Wat mij opviel, is dat de meer gearriveerde ondernemers met veel

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

waardering kijken naar de jonge gasten die een pitch geven. En andersom. Dat geeft een mooie dynamiek.”

‘ Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het verkoopklaar maken van je bedrijf ’


WAAROM IS RABOBANK RIJK VAN NIJMEGEN ZO NAUW BETROKKEN BIJ DIT EVENEMENT? Antoine: “‘Ondernemers helpen groeien’ staat centraal bij onze bank. Bovendien is de verkiezing goed voor de arbeidsmarkt en talentbehoud. Je kunt zo laten zien wat voor prachtige bedrijven hier gevestigd zijn.” Martin: “We dragen op meerdere manieren bij aan de kracht van ondernemend Nijmegen. Het gaat ons niet zozeer om naamsbekendheid, we krijgen de kans om ons verhaal te vertellen over de regio.”

WAT HEEFT DE VERKIEZING JULLIE OPGELEVERD? Jan: “Er wordt veel over gesproken. Voor mij gaat het niet om de handel, maar je krijgt wel veel mooie reacties. En je ziet de trots bij de medewerkers.” Marije: “Dat geldt voor ons team ook. Ook van gasten en ondernemers krijgen we veel reacties. Gevoelsmatig hebben wij al veel gewonnen met de nominatie, het maakt voor ons dus niet uit dat we geen eerste zijn. Hoewel het voor het

team en de marketing wel leuk was geweest om de prijs mee te nemen.” Pierre: “Veel publiciteit. Maar het mooiste was toen ik maandagochtend op kantoor kwam en alle medewerkers voor mij klapten. Dat filmpje is op social media heel veel gedeeld. De belangrijkste reden voor onze deelname was personeel aantrekken en we hebben al een aantal sollicitaties binnen.”

met een aantal ondernemers. Elke avond die we organiseren, vertalen we naar de keukentafel. Het gaat dus niet alleen om vergezichten van fiscaliteiten en structuren. Het gaat om waardecreatie van elk bedrijf en dat vertalen naar het goede gesprek hierover met de ondernemer. Die kan hiermee aan de slag in het belang van hemzelf, de familie, het bedrijf en zijn of haar medewerkers.”

MET HET OOG OP HET THEMA FAMILIEBEDRIJVEN: HOE BELANGRIJK ZIJN DEZE IN DE REGIO? Martin: “Heel belangrijk. Gemiddeld

Martin: “Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het verkoopklaar maken van je bedrijf. Startende ondernemers laten soms te vroeg vreemd kapitaal of aandeelhouders binnen in hun bedrijf. En ervaren ondernemers wachten vaak te lang en worden dan geconfronteerd met zaken als arbeidsongeschiktheid, overlijden of scheiding.”

bestaan ze langer en presteren ze beter dan niet-familiebedrijven. Tevens investeren ze veelal over generaties heen. Die continuïteit levert veel meerwaarde op voor de regio.” RABOBANK HEEFT EEN TRAJECT RONDOM HET VERKOOPKLAAR MAKEN VAN (FAMILIE)BEDRIJVEN, WAT HOUDT DIT IN? Antoine: “In 2020 starten we dit traject

PIERRE, MARIJE EN JAN: HEBBEN JULLIE AL EEN PLAN KLAARLIGGEN VOOR DE TOEKOMST? Jan: “Mijn kinderen zijn 7 en 9, dus dat is nog vrij vroeg. Ze mogen het helemaal zelf beslissen. Maar ik zou ze niet per se aanraden om een familiebedrijf te runnen.” Pierre: “In de IT bestaan geen familiebedrijven. Ik heb drie zoons en Planon is mijn dochter. Die ga ik toch niet op haar achttiende verkopen aan de eerste de beste die geld biedt? Ik heb het bedrijf opgebouwd, dus wil graag dat het langdurig blijft bestaan. Het plan is daarop gebaseerd.” Marije: “Wij hebben anderhalf jaar geleden de zaak van mijn ouders overgenomen. Dus plannen genoeg, maar niet om het over te dragen.”

Meer weten? Mail naar directie.rvn@rabobank.nl

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

21


NETWERKEN

Pierre Guelen is Nijmeegs Ondernemer van 2019

Op vrijdag 15 november 2019 is tijdens de elfde editie van de Verkiezing van de Nijmeegs Ondernemer van het Jaar Pierre Guelen van Planon BV uitgeroepen tot de Nijmeegse Ondernemer van het Jaar 2019. Daaraan voorafgaand werd de Traianus Award uitgereikt aan Tim Ruijling, initiatiefnemer van de Sunset March, en won Ludo Jacobs met zijn bedrijf Studentvoorstudent de pitchprijs. De feestelijkheden werden afgewisseld met de vijf gangen van een heerlijk diner in een bomvolle Vereeniging. Pierre mocht de award in ontvangst nemen uit handen van wethouder economische zaken Monique Esselbrugge. De jury was vol lof over de grote focus op innovatie én op de medewerkers. Pierre stimuleert gelijkheid tussen alle niveaus medewerkers en weet mensen aan zich te binden. Planon is daarnaast één van de meest innovatieve bedrijven die Nijmegen kent en draagt absoluut bij aan het imago van onze kennisintensieve stad. Fantastisch dat een wereldmarktleider in software in Nijmegen zit!

22

DRIE WAARDIGE FINALISTEN Naast Pierre Guelen waren eveneens genomineerd voor de titel: Jan Diebels van Dedicated BV en Marije van der Valk van Hotel Nijmegen-Lent. Beide ondernemers steken ook met kop en schouders boven het maaiveld uit en verdienen alle respect. Jan Diebels is een retailer pur sang. Uitzonderlijk voor de modebranche: hij is al ruim 19 jaar winstgevend. Met zijn speciale Nijmegen t-shirts zet hij de stad op de kaart. Marije van der Valk biedt naast een hotel- en congresaccommodatie ook een ontmoetingsplek voor

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

omwonenden en stadsgenoten. Ze steunt meerdere lokale en regionale initiatieven, goede doelen en biedt opleidingsplaatsen aan leerlingen van scholen in de omgeving. 5 JAAR SUNSET MARCH VERDIENT TRAIANUS AWARD De Traianus Award is bedoeld voor bedrijven en initiatieven die nooit aan de criteria van de Nijmeegse Ondernemer van het Jaar zullen voldoen, maar absoluut deze onderscheiding verdienen. Omdat ze op de een of andere manier iets


bijzonders gepresteerd hebben of iets uitzonderlijks betekend hebben voor Nijmegen. Evelien Lops, secretaris van de organiserende stichting, reikte de award uit aan Tim Ruijling van de Sunset March. PITCHPRIJS NAAR LUDO JACOBS Drie innovatieve en nog vrij onbekende lokale bedrijven presenteerden hun bedrijfsvisie met een vraag of idee met als doel om de aanwezige ondernemers en investeerders te enthousiasmeren om hun bedrijf, product of dienst verder te helpen. Ludo Jacobs van Studentvoorstudent wist de prijs in de wacht te slepen. De twee andere genomineerden waren Pim Keurlings en Thomas Mancini van artsportaal.nl en Adjmal Sarwary van Mindtrace. Inmiddels is het een breed Nijmeegs netwerkevenement geworden dat mede mogelijk is gemaakt door de gastheer van de avond het Nijmeegs OndernemerscafĂŠ. De avond was een groot succes. Vanuit alle kanten kwamen enthousiaste reacties, over het programma, het heerlijke 5 gangendiner en de aangename mogelijkheid om in een fijne ambiance te netwerken. Echt een evenement waar je bij moet zijn! WIJ BEDANKEN De medewerking en ondersteuning van partners en sponsoren hebben het mogelijk gemaakt ook dit jaar de Verkiezing Nijmeegs Ondernemer van het Jaar en de Nijmeegse Ondernemerspitch 2019 te organiseren. Onze dank gaat uit naar hoofdsponsoren: Rabobank Rijk van Nijmegen & Gemeente Nijmegen. Sponsoren: Driestroom, Reclamebureau Vormgave, Multibeeld mediaproducties, Nijmegen Business, De Vereeniging, ANAC & Dirkzwager.

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

23


娀攀欀攀爀栀攀椀搀 漀瘀攀爀 樀攀 栀礀瀀漀琀栀攀攀欀 瘀爀 搀攀 愀愀

䠀攀琀 椀猀 渀椀攀琀 愀氀琀椀樀搀 攀瘀攀渀 洀愀欀欀攀氀椀樀欀 漀洀 攀攀渀 眀漀渀椀渀最 琀攀 欀

娀攀欀攀爀栀攀椀搀 漀瘀攀爀 樀攀 栀礀瀀漀琀栀攀攀欀 瘀爀 搀攀 愀愀渀欀漀漀瀀 瘀愀渀 樀攀 栀甀椀猀 最攀最愀搀椀最搀攀渀 漀昀 椀猀 搀攀 眀漀渀椀渀最 愀氀 瘀攀爀欀漀挀栀琀⸀ 䐀愀愀爀漀洀 椀猀 攀爀

瘀愀渀 䰀䤀嘀 䠀礀瀀漀琀栀攀欀攀渀⸀ 䴀攀琀 搀攀 䘀椀渀愀渀挀椀攀爀椀渀最猀 䈀攀氀漀昀琀攀  瘀漀漀爀 攀渀 栀攀戀 樀攀 瘀漀漀爀愀昀 稀攀欀攀爀栀攀椀搀 漀瘀攀爀 樀攀 栀礀瀀漀琀栀攀攀欀⸀ 䠀攀琀 椀猀 渀椀攀琀 愀氀琀椀樀搀 攀瘀攀渀 洀愀欀欀攀氀椀樀欀 漀洀 攀攀渀 眀漀渀椀渀最 琀攀 欀漀瀀攀渀⸀ 嘀愀愀欀 稀椀樀渀 攀爀 瘀攀氀攀 䘀椀渀愀渀挀椀攀爀椀渀最猀 䈀攀氀漀昀琀攀 椀猀 樀攀 搀爀漀漀洀栀甀椀猀 戀椀渀渀 最攀最愀搀椀最搀攀渀 漀昀 椀猀 搀攀 眀漀渀椀渀最 愀氀 瘀攀爀欀漀挀栀琀⸀ 䐀愀愀爀漀洀 椀猀 攀爀 搀攀 䘀椀渀愀渀挀椀攀爀椀渀最猀 䈀攀氀漀昀琀 瘀愀渀 䰀䤀嘀 䠀礀瀀漀琀栀攀欀攀渀⸀ 䴀攀琀 搀攀 䘀椀渀愀渀挀椀攀爀椀渀最猀 䈀攀氀漀昀琀攀 戀氀椀樀昀 樀攀 搀攀 挀漀渀挀甀爀爀攀渀琀椀攀 瘀漀漀爀 攀渀 栀攀戀 樀攀 瘀漀漀爀愀昀 稀攀欀攀爀栀攀椀搀 漀瘀攀爀 樀攀 栀礀瀀漀琀栀攀攀欀⸀ 圀攀氀 稀漀 栀愀渀搀椀最⸀ 䴀攀琀 搀攀 䘀椀渀愀渀挀椀攀爀椀渀最猀 䈀攀氀漀昀琀攀 椀猀 樀攀 搀爀漀漀洀栀甀椀猀 戀椀渀渀攀渀 栀愀渀搀戀攀爀攀椀欀℀

娀攀欀攀爀栀攀椀搀 漀瘀攀爀 樀攀 栀礀瀀漀琀栀攀攀欀 瘀爀 搀攀 愀愀渀欀漀漀

䠀攀琀 椀猀 渀椀攀琀 愀氀琀椀樀搀 攀瘀攀渀 洀愀欀欀攀氀椀樀欀 漀洀 攀攀渀 眀漀渀椀渀最 琀攀 欀漀瀀攀渀⸀ 娀攀欀攀爀栀攀椀搀 漀瘀攀爀 樀攀 栀礀瀀漀琀栀攀攀欀 瘀爀 搀攀 愀愀渀 最攀最愀搀椀最搀攀渀 漀昀 椀猀 搀攀 眀漀渀椀渀最 愀氀 瘀攀爀欀漀挀栀琀⸀ 䐀愀愀爀漀洀 椀猀 攀爀 搀攀 䘀椀渀 瘀愀渀 䰀䤀嘀 䠀礀瀀漀琀栀攀欀攀渀⸀ 䴀攀琀 搀攀 䘀椀渀愀渀挀椀攀爀椀渀最猀 䈀攀氀漀昀琀攀 戀氀椀樀昀 樀攀 䠀攀琀 椀猀 渀椀攀琀 愀氀琀椀樀搀 攀瘀攀渀 洀愀欀欀攀氀椀樀欀 漀洀 攀攀渀 眀漀渀椀渀最 琀攀 欀漀 瘀漀漀爀 攀渀 栀攀戀 樀攀 瘀漀漀爀愀昀 稀攀欀攀爀栀攀椀搀 漀瘀攀爀 樀攀 栀礀瀀漀琀栀攀攀欀⸀ 圀攀氀 稀漀 最攀最愀搀椀最搀攀渀 漀昀 椀猀 搀攀 眀漀渀椀渀最 愀氀 瘀攀爀欀漀挀栀琀⸀ 䐀愀愀爀漀洀 椀猀 攀爀 搀 䘀椀渀愀渀挀椀攀爀椀渀最猀 䈀攀氀漀昀琀攀 椀猀 樀攀 搀爀漀漀洀栀甀椀猀 戀椀渀渀攀渀 栀愀渀 瘀愀渀 䰀䤀嘀 䠀礀瀀漀琀栀攀欀攀渀⸀ 䴀攀琀 搀攀 䘀椀渀愀渀挀椀攀爀椀渀最猀 䈀攀氀漀昀琀攀 戀

瘀漀漀爀 攀渀 栀攀戀 樀攀 瘀漀漀爀愀昀 稀攀欀攀爀栀攀椀搀 漀瘀攀爀 樀攀 栀礀瀀漀琀栀攀攀欀⸀ 圀 䘀椀渀愀渀挀椀攀爀椀渀最猀 䈀攀氀漀昀琀攀 椀猀 樀攀 搀爀漀漀洀栀甀椀猀 戀椀渀渀攀渀

hart voor optimaal wonen

LIV PARTNER LIV Hypotheken B.V. LIV PARTNER LIV Hypotheken B.V.

嘀攀爀氀攀渀最搀攀 䔀渀攀爀最椀攀眀攀最 㔀  㘀㔀㐀㄀ 堀堀 一椀樀洀攀最攀渀

嘀攀爀氀攀渀最搀攀 䔀渀攀爀最椀攀眀攀最 㔀  㘀㔀㐀㄀ 堀堀 一椀樀洀攀最攀渀  ㈀㐀 ⴀ ㈀ 㘀 㘀㈀ 㜀㐀 嘀攀爀氀攀渀最搀攀 䔀渀攀爀最椀攀眀攀最 㔀  栀礀瀀漀琀栀攀欀攀渀䀀氀椀瘀眀漀渀攀渀⸀渀氀 㘀㔀㐀㄀ 堀堀 一椀樀洀攀最攀渀 氀椀瘀眀漀渀攀渀⸀渀氀

 ㈀㐀 ⴀ ㈀ 㘀 㘀㈀ 㜀㐀 嘀攀爀氀攀渀最搀攀 䔀渀攀爀最椀攀眀攀最 㔀  栀礀瀀漀琀栀攀欀攀渀䀀氀椀瘀眀漀渀攀渀⸀渀氀 㘀㔀㐀㄀ 堀堀 一椀樀洀攀最攀渀 氀椀瘀眀漀渀攀渀⸀渀氀

 ㈀㐀 ⴀ ㈀ 㘀 㘀㈀ 㜀㐀 栀礀瀀漀琀栀攀欀攀渀䀀氀椀瘀眀漀渀攀渀⸀渀氀 氀椀瘀眀漀渀攀渀⸀渀氀

 ㈀㐀 ⴀ ㈀ 㘀 㘀㈀ 㜀㐀 栀礀瀀漀琀栀攀欀攀渀䀀氀椀瘀眀漀渀攀渀⸀渀氀 氀椀瘀眀漀渀攀渀⸀渀氀

gen De kleine din chil maken het vers

ALWAYS DELIVER MORE THAN EXPECTED


VASTGO E D

ST RI J B OS C H T H U N N I S S E N M A K E L A A RS

Al 85 jaar verbonden met Nijmegen en de regio TEKST: HELEEN KOMMERS | FOTOGRAFIE: JIMMY ISRAËL

Strijbosch Thunnissen Makelaars werd in 1934 opgericht in Nijmegen. Het karakteristieke pand is gelegen aan de prominente St. Canisiussingel. Een professioneel team van makelaars, vastgoedadviseurs en taxateurs adviseert en begeleidt bij de aankoop, verkoop, verhuur en taxatie van (nieuwbouw) woningen en/of bedrijfspanden. We spraken algemeen directeur Harry van Loon, die altijd op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen in Nijmegen en omstreken. Oorspronkelijk waren er twee kantoren: één van de heer Strijbosch en één van de heer Thunnissen. Het kantoor van Strijbosch was voornamelijk gericht op de verkoop en verhuur van woningen, winkelpanden en op verzekeringen. Het kantoor van Thunnissen was toegespitst op bouwkundige aspecten. In 1934 fuseerden de kantoren en Strijbosch Thunnissen Makelaars was een feit! Sinds mei 1973 huist zij in haar huidige pand. “We hebben als full service kantoor diverse specialismen: woningmakelaardij voor bestaande bouw en nieuwbouw, bedrijfsmakelaardij, taxatie, vastgoedmanagement, hypotheekadvies, assurantiën en verzekeringen”, aldus Harry. DYNAMIS De fakkel in het logo van Strijbosch

Thunnissen Makelaars is het Dynamis label, exclusief voor gerenommeerde makelaars die hart hebben voor hun regio. Als overkoepelende service-organisatie voor vastgoedpartners faciliteert Dynamis landelijk én regionaal op het gebied van research, kennisdeling, marketing en acquisitie. Recente cijfers worden geanalyseerd en geëxtrapoleerd naar de (nabije) toekomst. DE TOEKOMST Strijbosch Thunnissen Makelaars blijft zichzelf altijd ontwikkelen. Zo zijn er naast haar oorspronkelijke dienstverlening diverse nieuwe werkzaamheden bijgekomen die een sterke groei doormaken. Zij verleent bijvoorbeeld voor bedrijfsmakelaardij beleggingsadvies en is zij voor woningmakelaardij

betrokken bij diverse nieuwbouwprojecten. Harry houdt zich met name bezig met het duurdere segment woningen en heeft een voorliefde voor kloosters en kerken: “Ik begon in 1987 en het wordt langzaamaan tijd om een stapje terug doen, maar dit soort prachtig vastgoed blijf ik voorlopig doen! Ik voel mij erg verbonden met Nijmegen en vind het leuk om mee te denken over ontwikkelingen in de stad.” Op Harry is het gezegde “velen kennen de prijs, slechts enkelen de waarde” zeker van toepassing. Zijn expertise en liefde voor de regio maken Strijbosch Thunnissen Makelaars onderscheidend.

Meer weten? Kijk op www.stmakelaars.nl

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

25


NETWERKEN

A R N H E M E N N I J M EG E N B U S I N E S S G O L FCO M P E T I T I E 20 2 0

Ervaar de succesformule zelf 26

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020


Ontspannen, ontmoeten en ondernemen. Voor alweer de dertiende (!) keer organiseren we een golfcompetitie voor onze relaties. Een mooi netwerkevenement waar Arnhemse en Nijmeegse ondernemers elkaar ontmoeten en gezamenlijk golfen. De inschrijving is al geopend! Een nieuw jaar: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Doe jij ook mee?

starten om 15.00 uur (ontvangst 14.00 uur) en om 17.00 uur keren we terug voor een gezamenlijke borrel.

Onze golfcompetities zijn al jaren een succes. De combinatie van golf en netwerken is voor velen dé manier om new business te genereren. Het is leuk, ontspannend, nuttig en je bent lekker in beweging en in de (prachtige) buitenlucht. Je leert elkaar kennen, je speelt en je borrelt regelmatig met elkaar. Een gesprek starten voelt tijdens het golfen veel natuurlijker aan en gaat bijna als vanzelf… je raakt nieuwsgierig naar wat de ander precies doet en voor je het weet heb je je netwerk weer vergroot. Ideale combinatie toch? ZES 9-HOLES WEDSTRIJDEN VERSPREID OVER 6 MAANDEN Ook dit jaar houden we de traditie intact. We spelen zes 9-holes wedstrijden die afwisselend worden gespeeld op verschillende banen. Dit jaar golfen we op vier banen in plaats van drie. Golfbaan Landgoed Welderen, Golfbaan Landgoed Bleijenbeek, Golfbaan Rijk van Nijmegen én Burggolf Wijchen. De wedstrijden

Elke wedstrijd wordt afgesloten met het uitreiken van de dagprijzen. Wanneer je aan minimaal vier wedstrijden meedoet (ben je verhinderd, mag je iemand anders laten spelen) kun je de felbegeerde Arnhem/Nijmegen Business Golf Trofee winnen. Vorig jaar gingen Rudolph Horstman van Horstman Consultants (handicap 0 - 19) en Ruben Wieser van RRS (handicap 20 -36) met de hoofdprijs ervandoor. Word jij dit jaar de winnaar? DOE OOK MEE De kosten voor deelname bedragen € 385,-. Je speelt zes wedstrijden op vier verschillende banen, het einddiner op de finaledag is hierbij inbegrepen. Uiteraard doen we regelmatig verslag van het verloop van de competitie in Arnhem en Nijmegen Business magazine, via onze websites en uiteraard social media. We hopen in april met jou het eerste balletje te kunnen slaan.

ZET IN JE AGENDA Elke wedstrijddag start om 15.00 uur op de volgende data: Woensdag 8 april Landgoed Welderen Woensdag 6 mei Golfbaan Rijk van Nijmegen Dinsdag 9 juni Landgoed Welderen Woensdag 8 juli Burggolf Berendonck Woensdag 9 september Landgoed Bleijenbeek Woensdag 7 oktober Landgoed Welderen

MELD JE AAN Ervaar ook de mooie combinatie van golf en netwerken en doe mee met onze Arnhem en Nijmegen Business Golfcompetitie. Direct aanmelden kan via golf@ranmedia.nl of via onze website: www.nijmegen.business/golf2020

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

27


FA M I L I E B E D R I J V E N

BA K E R T I L LY, H E K K E L M A N A DVO C AT E N E N N OTA RI S S E N E N VA N L A N S C H OT

Als adviseurs van familiebedrijven kun je elkaar versterken en daar wordt de klant beter van TEKST: ANNE DE HAAN | FOTOGRAFIE: JIMMY ISRAËL

De balans behouden tussen continuïteit van de onderneming en harmonie binnen de familie: dat is één van de belangrijkste uitdagingen van familiebedrijven. Wil je op beide vlakken succesvol zijn, dan is het essentieel om je goed te laten adviseren. Bijvoorbeeld door belastingadviseur Kees van Dijk (partner bij Baker Tilly), bankier Mark Ponsioen (directeur bij Van Lanschot Private Banking Arnhem/ Nijmegen) en notaris Henk Oosterdijk (notaris bij Hekkelman advocaten en notarissen). De landelijke cijfers over familiebedrijven zijn indrukwekkend zowel als het gaat om de aantallen (maar liefst ruim 250.000), de werkgelegenheid (zij zorgen voor bijna 50 procent van de werkgelegenheid) als hun bijdrage (meer dan 50 procent van het Bruto Nationaal Product). Kees vertelt: “De dynamiek van familiebedrijven is mooi. Je krijgt te maken met verschillende aspecten op de snijvlakken zakelijk/privé. Daarnaast

trekken we met de ondernemers op bij de onderdelen financieel, fiscaal en juridisch.” ELKAAR VERSTERKEN De adviseurs hebben een aantal gezamenlijke klanten en komen elkaar regelmatig tegen. Mark: “Organisatiebreed zijn er goede banden. Er is hierbij over en weer vertrouwen dat het goed komt wanneer je iets overdraagt of je de ander Mark Ponsioen

28

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020


De bedrijfsopvolgers komen zo met elkaar in contact en er ontstaat een netwerk waarin ze ervaringen kunnen uitwisselen.”

Henk Oosterdijk

introduceert.” Henk licht toe: “Onze dienstverlening vult elkaar aan. Wij kijken bijvoorbeeld ook met een schuin oog naar fiscaliteit en de bedrijfsstructuur. Daar kun je elkaar versterken en scherp houden.” Kees: “In het belang van de familie en de onderneming kijken we ook over de grens van de eigen expertises en schakelen we tijdig met een notaris of bankier.” BELANGEN Een familiebedrijf heeft specifieke uitdagingen. “De doelstellingen staan al langer vast, alles hangt nauw met elkaar samen”, zegt Mark. “Een familiebedrijf doet er alles aan om het bedrijf overeind te houden.” Henk: “Je ziet vaak dat het bedrijf erg afhankelijk is van de oprichter. Het is belangrijk om dit op tijd te structureren.”

OVERDRACHT Het moment van bedrijfsoverdracht is altijd een ijkpunt. Zelden verloopt dit zonder strubbelingen. Kees: “Ouders hebben vaak twee wensen: continuïteit van de onderneming en harmonie binnen de familie. Die dingen gaan niet altijd samen.” Henk: “Ze willen kinderen zoveel mogelijk gelijk behandelen, maar dat is niet makkelijk als het hele vermogen in de onderneming zit. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen.” ACADEMIE Voor bedrijfsopvolgers die zich willen voorbereiden, heeft Van Lanschot de Academie voor Bedrijfsoverdracht opgezet. Mark vertelt: “Gedurende vijf dagen in het jaar begeleiden we de overnemende partij en spiegelen we diegene op allerlei facetten.

Net als bij niet-familiebedrijven is de huidige krappe arbeidsmarkt voor familiebedrijven uitdagend. Hier komt de boeiende dimensie van de participatie van familieleden bij. Op welk moment en op basis van welke voorwaarden kan bijvoorbeeld een kind werkzaam zijn voor de onderneming? Overigens blijken familiebedrijven zeer aantrekkelijke werkgevers te zijn. Het zijn van familiebedrijf zouden ze nog vaker als marketinginstrument kunnen inzetten”. Kees van Dijk

POLITIEK Als adviseur van familiebedrijven moet je uit het juiste hout gesneden zijn. Kees vertelt: “Ik vind het schitterend om bij een familieberaad te zijn. Net als in de politiek spelen er doorgaans verschillende belangen. Voor zowel de familieleden als de adviseur is het relevant ieders belang en rol in beeld te hebben. De kunst is om de fiscale ‘gereedschapskist’ in de auto te laten staan, want fiscaliteit moet niet leidend zijn.” “Je moet wat extra’s in huis hebben om familiebedrijven te kunnen adviseren”, zegt Mark. “Durven spiegelen, aanvoelen en vragen stellen. Je schaakt op meerdere borden tegelijk. Als je heel onervaren bent, is dat lastig.” BREDE BLIK Henk benadrukt het belang van een brede blik. “Je moet kunnen meedenken op verschillende terreinen. Het is voor een notaris bijvoorbeeld prettig als ‘ie’ ook wat van fiscaliteit en cijfers weet.” Mark besluit: “Dat is het mooie: we vervullen allemaal de rol van vertrouwenspersoon, op het gebied van financiën, juridisch of fiscaal. Door samen te werken, kun je breder het gesprek aangaan dan waarvoor je oorspronkelijk aan tafel zat. En dan voeg je echt iets toe.”

Meer weten? Kijk op www.bakertilly.nl NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

29


FA M I L I E B E D R I J V E N

G R A N T T H O R N TO N

Focus bij familiebedrijven ook op de ondernemer zelf V.l.n.r.: Denny ten Camp, Bob Winters en Arjan van Oosten TEKST: XANDRA DERKS | FOTOGRAFIE: GERARD VAN ROEKEL

De wereld van morgen is niet de wereld van nu. Ontwikkelingen gaan snel. Zeker op het gebied van digitalisering en robotisering. Het heeft gevolgen voor elk vakgebied. Ter illustratie. Nu gebruikt een timmerman passief gereedschap: hij slaat zelf de spijker in een plank. Hoe zit dat over 10 jaar? Ook de rol van de accountant verandert. Directeur Bob Winters van KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling werkt daarom bewust samen met vestigingspartners Arjan van Oosten en Denny ten Camp van Grant Thornton. Kennis van familiebedrijven én de specifieke branche is essentieel om van toegevoegde waarde te zijn. KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling is het oudste zelfstandige bouwbedrijf van Arnhem. Een familiebedrijf opgericht in 1902. Inmiddels zwaait familie Winters de scepter, maar met behoud van de naam van de grondleggers. Bob: “Door ons lange bestaan zijn wij één van de weinigen die een pand gebouwd, gerenoveerd, gerestaureerd en gesloopt hebben én op dezelfde kavel opnieuw gebouwd hebben. De crisis hebben we overleefd.

30

We zijn daardoor na gaan denken over ons businessmodel. Het heeft geleid tot een duidelijke toekomstvisie: waarin leveren wij als bouwbedrijf toegevoegde waarde? Momenteel ontwikkelt de traditionele bouw zich steeds meer richting prefab montagebouw. Het voortraject, conceptontwikkeling en trajectplanning worden daardoor belangrijker. Het is aangenaam om met een kennispartner samen te werken die

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

de ontwikkelingen van een familiebedrijf én specifiek binnen onze branche begrijpt en meedenkt hoe daar in te acteren.” VOORUITKIJKEN Denny: “Voor Grant Thornton ligt de focus bij familiebedrijven niet alleen op de onderneming, maar ook op de ondernemer zelf. Waar ligt deze wakker van? Waar wil hij of zij over vijf jaar staan? Wij zijn een sparringpartner en


‘HET IS PRETTIG DAT ZE WETEN WELKE EMOTIES ER SPELEN BIJ EEN FAMILIEBEDRIJF’

Bob Winters, directeur KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling

vertrouwd adviseur. En dat laatste word je, dat ben je niet zomaar. Over onderwerpen zoals bedrijfsopvolging, pensioenvraagstukken, het loskoppelen van eigendom en leiding, zetten we de ondernemer aan het denken.”

cybersecurity overgenomen. Samen met de klant en een veelzijdig team lichten we dus een business case op alle gebieden door. Vooruitkijken is het devies. Gekoppeld aan de vraag wat onze klanten nodig hebben.”

“Familiebedrijven zijn gericht op continuïteit en hebben een langere termijnvisie”, vult Arjan aan. “Als adviseur moet je dus ook weten welke ontwikkelingen er zijn in het vakgebied van de klant. Data analytics en het gebruik van algoritmes spelen daarbij een steeds grotere rol. Door data te segmenteren kun je voorspellingen doen. Daarnaast geeft een benchmark inzicht in de positie van een klant in de markt. Het grote voordeel is dat wij fiscalisten, juristen én adviseurs in huis hebben. Zo hebben we onlangs een consultancybureau op het gebied van duurzaamheid en één op gebied van

TOEKOMSTGERICHT Bob: “De machtspositie verandert in de bouw. Deze komt veel meer te liggen bij de investeerder. Dat betekent een verschuiving van proces: bouwmethodes aanpassen en focus op het samenstellen van een beleggingsportefeuille. Financiële stromen worden belangrijker. Grant Thornton is een kennispartner die ons hierbij ondersteunt. Het kennisniveau is in lijn met onze strategie. Zij zijn eveneens gespecialiseerd in bouw en zorg. Verder is het prettig dat ze weten welke emoties er spelen bij een familiebedrijf. We opereren mensgericht en vanuit

loyaliteit en continuïteit. Hierdoor maken we andere keuzes dan een bedrijf dat sec op het behalen van een zo hoog mogelijk rendement gericht is.” Arjan: “Door onze expertise in het familiebedrijf snappen wij dit als geen ander. Wij zijn een full-service accountancy- en adviesorganisatie aangesloten bij een wereldwijd netwerk. Tegelijkertijd is onze hele organisatie erop ingesteld om persoonlijke aandacht en maatwerk te bieden. Wij staan midden in deze regio, dichtbij de ondernemer. Op deze manier bouwen we samen aan een mooie toekomst.

Meer weten? Kijk op www.grantthornton.nl

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

31


n e g r o m e goei ... en dan verandert de ochtend in een

Voederheil 6A Zeeland | 085 20 20 720 | vantienen.nl


FA M I L I E B E D R I J V E N

R E STAU R A N T VA N D I J K E N D E B O E R

Duurzaamheid en culinair genieten gaan hand in hand TEKST: HELEEN KOMMERS | FOTOGRAFIE: RESTAURANT VAN DIJK EN DE BOER

Tussen de kleurrijke huizen van de uit 1899 stammende Dommer van Poldersveldtweg ligt een restaurant met visie: Restaurant van Dijk en de Boer. Steekwoorden die typerend zijn voor dit familiebedrijf: seizoens- en streekproducten, zelfgemaakt en zo min mogelijk restafval. We ontmoeten Dennis van Dijk en Dimphke de Boer ’s ochtends vroeg, als het restaurant nog lang niet open is. Toch is chef-kok Dennis al druk in de keuken in de weer. “We maken alles zelf, werkelijk niets komt uit een potje of pakje. Tot de kweeperenconfituur bij het kaasplankje aan toe. We hebben een grote tuin achter het pand en willen daar in de toekomst ook eigen producten telen. Verder halen we zo veel mogelijk uit onze eigen regio. Van de verse bloemen op tafel, tot de reeën die heel binnenkomen. Je weet zo exact waar iets vandaan komt en het is verser dan vers.” ‘THE BLACK BOX’ Dennis en Dimphke halen groenten en eetbare bloemen bij een zorgboerderij waar alles buiten groeit en bloeit. Wanneer je je richt op seizoensproducten die buiten geteeld zijn, zijn

bepaalde externe factoren niet altijd te voorspellen, laat staan te beheersen. Iedere woensdag krijgt Dennis 2 kratten groenten, waarvan hij de inhoud vooraf niet kent. Vandaaruit kijkt hij wat hij zal maken. Zo’n verrassingsmenu is niet alleen leuk voor de gasten, ook voor het keukenteam. Er wordt echt een beroep gedaan op de creativiteit, het improvisatietalent en de productkennis van de medewerkers. Dennis is gespecialiseerd in de Franse keuken, maar maakt ook graag culinaire uitstapjes naar andere werelddelen, zoals Azië. Dimphke: “Bij ons kan in principe alles, ongeacht allergieën, intoleranties of dieetregels. Juíst omdat we alles zelf maken en niets bewerkt is, kunnen we overal op inspringen.” GAULTMILLAU Jaarlijks worden de GaultMillau Awards

uitgereikt, een gastronomisch hoogtepunt vergelijkbaar met Michelin-sterren. Restaurants worden beoordeeld op een schaal tot twintig punten. Vanaf 12 punten behoren ze tot de absolute top. En welke naam prijkt daar tussen? Juist! Restaurant van Dijk en de Boer. En bedenk wel… de deuren zijn pas anderhalf jaar open. Dennis is buiten eigenaar en chefkok ook leermeester, dus mochten er nog passievolle koks in spé op zoek zijn naar een stageplek… wees welkom!

Meer weten? www.restaurantvandijkendeboer.nl info@restaurantvandijkendeboer.nl

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

33


R E TA I L

L E E N D E RS T H U I S O P KA N TO O R !

Ook in de kantoorbranche kun je niet stil blijven staan

TEKST EN FOTOGRAFIE: JIMMY ISRAËL

Aan het roer van het Nijmeegse familiebedrijf Leenders Thuis op Kantoor! staan Lucas en zijn vrouw Nicole. De kantoorvakhandel is opgericht in 1932 door Lucas’ opa, dat in 2007 door Lucas en Nicole werd overgenomen van de vader van Lucas. “De keuze voor kwaliteit en service is al vanaf het begin in het familiebedrijf aanwezig. Onze branche onderging door de jaren heen veel technische veranderingen; van typemachines, naar multifunctionele apparatuur, naar digitalisering. Stilstaan? Dat kan niet in onze branche.” “Ons assortiment kiezen wij zorgvuldig uit en wij werken samen met leveranciers die staan voor een lange levensduur van hun artikelen. In die zin heeft Leenders van oudsher een duurzame gedachtengoed en we denken graag mee als het gaat om hergebruik van kantoormaterialen. Neem bijvoorbeeld een zit-sta-bureau voor de vitaliteit, dat elektrisch instelbaar is tot een hoogte van 130 cm. Je kunt eventueel het blad van het huidige bureau monteren en blijft het interieur gelijk. Zo geef je het kantoormeubilair een tweede leven. Kantoorinrichting is en blijft een belangrijke tak binnen onze kantoorvakhandel.” OP VERKENNING Papier neemt nu echt een daling bij het MKB, vertellen Lucas en Nicole. Met kantoorinrichting is daar heel goed op in te

34

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020


spelen. “Waar men voorheen traditioneel op 4-poots stoelen tegenover elkaar vergaderde met schrijfblokken en dossiers(mappen), zijn vandaag de dag de verrijdbare conferentiestoel en de laptop meer gangbare opties. Overleg gebeurt ook steeds meer staand. “Daarnaast moeten wij concurreren met webwinkels in kantoorartikelen en treedt ook bij ons de ouderwetse branchevervaging op. Dit dwingt ons om andere gebieden te verkennen om een gezonde afzet te creëren. Het vereist lef en creativiteit om veranderingen aan te brengen, maar daar ben je dan ook ondernemer voor”, legt Lucas uit. “Zo houden wij onze voorraden zo klein mogelijk. Door toeleveranciers te kiezen die binnen 24 uur kunnen leveren, bedien je toch op tijd je klanten.” CREATIEF OP SCHOOL De afgelopen twee jaar zorgden nieuwe ontwikkelingen voor leuke verrassingen voor Lucas en Nicole. “In augustus 2017 kregen wij het aanbod om groothandel in schoolmaterialen Papiral over te nemen. Per 1 maart 2018 werd dit een feit. Dit geeft ons de mogelijkheid om ook op het gebied van expressiematerialen een enorme keuze te bieden zoals klei, verf, hout, lijm, schildersbenodigdheden en tekenmaterialen. Deze nieuwe tak binnen ons bedrijf staat nog in de kinderschoenen en dat maakt het extra leuk”, vertelt Nicole. “We leveren nu materialen voor tekenhandvaardigheid- en technieklessen op basisscholen, in het voortgezet onderwijs en op BSO’s in heel Nederland.

”Vakdocenten weten precies wat ze nodig hebben. Het is leuk om met hen mee te denken bij het samenstellen van de pakketten voor hun lessen. Zo hebben wij voor een docent een combinatie van hout, figuurzaagbenodigdheden, verf en lijm samengesteld, zodat haar klas miniatuur-foodtrucks kon maken.” TECHNIEK IN HET ONDERWIJS In mei 2019 namen Lucas en Nicole nog een groothandel in schoolmaterialen over, Cruijsen Boxmeer. Dit zorgt direct voor schaalvergroting in hun educatietak. “Met een eigen zaagmachine en een papiersnijmachine maken we ons uniek in de markt voor scholen. We verzorgen daarmee zaag- en snijwerk op maat, zodat de leerlingen direct aan de slag kunnen met papier en hout in de speciale, gewenste afmetingen. Wetenschap en techniek krijgen een steeds prominentere plaats binnen het onderwijs en we zien er dan ook naar uit om deze tak verder te verkennen en uit te breiden door heel Nederland.”

Meer weten? Kijk op www.leendersnijmegen.nl

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

35


L I F E ST Y L E E N R E TA I L

S P R E N G M E N SW EA R

Al 20 jaar hét adres voor de modebewuste man TEKST EN FOTOGRAFIE: MAAIKE VAN HELMOND

Je hebt service en je hebt service... Dat daar een wezenlijk verschil tussen zit, bewijzen ze bij SPRENG Menswear in Oosterbeek. “We zetten hier maar al te graag een stap extra voor onze klanten”, aldus eigenaren Harold van de SPRENG en Madalon Gijsbertse. En dat dat zich niet beperkt tot een klein stapje, blijkt meteen als je met dit bevlogen tweetal praat. Harold en Madalon zijn trots als ze het hebben over hun zaak. En met recht, want afgelopen maand mochten ze alweer het twintigjarig bestaan vieren. Harold: “Hoe mooi is het dat je twintig jaar geleden begint met een idee en dat dat al die jaren met succes stand houdt?! We focussen ons namelijk al vanaf het begin op herenmode in het hogere segment, van casual tot maatwerk en dan veelal Italiaans georiënteerd.”

twintig jaar onveranderd is gebleven, aldus Madalon. “Puur verkopen om het verkopen, hebben wij hier nooit gedaan en zullen we ook nooit gaan doen. Klanten krijgen onze volledige aandacht én een eerlijk advies. Als een kledingstuk niet goed zit, of simpelweg niet mooi staat, vertellen wij dat altijd eerlijk. Die klant fungeert namelijk als ons visitekaartje en dat moet dan natuurlijk wel een goed visitekaartje zijn.”

AANDACHT EN ADVIES En dat is niet het enige wat in die

OP ZICHT MEE NAAR HUIS Dit zorgt er ook voor dat vrouwen hun

36

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020


MAATWERK Harold en Madalon willen in hun zaak nog wat meer aandacht gaan besteden aan maatwerk en maatkostuums. “Iets waar we ook bijzondere events aan gaan koppelen in samenwerking met een topkok.” Maar daarover later meer...

man gerust alleen uit winkelen sturen bij SPRENG Menswear, vertelt het tweetal lachend. Harold: “En die mannen hoeven maar aan te geven waar ze naar op zoek zijn en wij laten ze zien wat daarop aansluit. Ondertussen kunnen zij dan even heerlijk ontspannen met een lekker kopje koffie, als ze dat willen.” “Mocht er twijfel zijn over een aankoop, dan geven we zelfs dingen op zicht mee”, gaat Madalon verder. “Dit doen wij trouwens ook als heren simpelweg geen tijd hebben om zelf naar de winkel te komen.” SERVICEGERICHT Bij de meeste kledingzaken is dit ‘op zicht meegeven’ allesbehalve gebruikelijk, maar bij SPRENG Menswear hoort dit simpelweg bij de service. “Wij regelen alles voor de klant en daarvoor in ruil krijgen wij hun vertrouwen terug. Een hele fijne manier van werken. Persoonlijk contact staat bij ons dan ook voorop, óók bij onze

medewerkers Joop, Steven en Luc. Die servicegerichtheid zit gewoon in ons DNA.”

‘ Klanten krijgen onze volledige aandacht én een eerlijk advies ’

KWALITEIT Iets anders wat voorop staat bij SPRENG Menswear is kwaliteit. “Daarin doen wij geen concessies”, vertelt Harold. “Wij verkopen alleen kwaliteitsmerken.” Om te zorgen dat hun collectie tegelijkertijd ook verrassend en vernieuwend blijft, bezoeken Harold en Madalon twee keer per jaar dé herenmodebeurs in Florence. “Daar zoeken we de nieuwste trends die aansluiten op ons aanbod en op wat de klant van ons verwacht.

Ons kledingaanbod bestaat namelijk slechts voor een klein deel uit basisstukken, de rest is echt collectie en daarin durven we ook aparte keuzes te maken. We kennen onze klanten immers zo goed dat we inmiddels wel een inschatting kunnen maken van wat aan zal slaan.” BEDANKT! Het mag duidelijk zijn, de filosofie achter SPRENG Menswear werkt. En dat al twintig jaar. Madalon: “Dat mooie jubileum hebben we natuurlijk ook aan onze klanten te danken. Zonder hen hadden we het nooit gered. Dus bedankt! En op naar het volgende jubileum...”

Meer weten? Kijk op www.sprengmenswear.nl

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

37


Wij dragen u op handen Wij zijn er voor iedereen, dus ook voor u. En dat al bijna 100 jaar. Ons zeer ervaren team luistert, adviseert en ondersteunt. Zó wordt een uitvaart persoonlijk en bijzonder.

Groesbeekseweg 424 Nijmegen Kijk voor informatie op: www.kk.nl of bel 024 - 323 4444

06 53714190

info@son2009.nl

Volg ons op facebook

Volg ons op LinkedIn

Kom ontspannen netwerken b� de SON Als je als ondernemer goede voornemens hebt in 2020, kies je voor meer ontspanning. Dus wordt je lid van de gezelligste Netwerk Club van de Regio. Sociëteit Ontspannen Netwerken. K�k voor meer info op www.ontspannennetwerken.nl


FAC I L I TA I R

SMB WILLEMS

Evelyn is de beste leidinggevende in schoonmaakland

Evelyn Kolkman uit Elst is verkozen tot de beste leidinggevende in de schoonmaakbranche. Zij kreeg deze titel van een onafhankelijke vakjury van de Golden Service Awards. Rayonmanager Evelyn blinkt volgens de jury uit in de zorg en aandacht voor haar collega’s en won daarmee de titel ‘Leidinggevende van het Jaar’. “Er is één leidinggevende die weet dat investeren in mensen loont en daar ook risico’s in durft te nemen. En dat toont lef”, aldus de vakjury tijdens de uitreiking van de award. Evelyn werkt sinds 2016 bij schoonmaakbedrijf SMB Willems in Arnhem. Ze begon er na een periode van werkloosheid als schoonmaakmedewerker. Al snel groeide ze door tot rayonmanager en heeft nu een team van 50 schoonmaak-medewerkers onder zich. MENSENWERK De betrokken en persoonlijke aanpak van Evelyn gooide hoge ogen bij de jury. Tijdens een werkbezoek werd duidelijk dat Evelyn in hart en ziel uitstraalt dat schoonmaak mensenwerk is. Ze durft zich voor haar medewerkers hard te maken en is altijd beschikbaar voor een luisterend oor. Door haar aanpak zorgt

ze niet alleen voor tevreden medewerkers, maar ook voor tevreden klanten. KANS GEVEN “Ik behandel iedereen zoals ik zelf ook behandeld wil worden”, vertelt Evelyn. “Als ik iets zie in mensen, dan wil ik ze graag de kans geven om zich te bewijzen. Soms is dat met vallen en opstaan. Maar als ze hun hart bij mij kunnen luchten is het daarna meestal weer goed. Soms is deze baan net maatschappelijk werk, ik kom van alles tegen. Daarom vind ik het zo belangrijk dat medewerkers hun verhaal bij mij kwijt kunnen, als ze daar behoefte aan hebben. ” BESTE LEIDINGGEVENDE Evelyn werd door haar eigen medewerkers binnen SMB Willems

voorgedragen als beste leidinggevende. Ze geeft leiding aan medewerkers op 78 locaties. Maar ondanks de grootte van haar team is zij in staat om iedere medewerker persoonlijke aandacht te geven. “Ik werk al jaren in de schoonmaak, maar zo’n goede leidinggevende heb ik nog nooit gehad. Ik kan Evelyn altijd bereiken als dat nodig is.”, zegt één van haar collega’s. WAARDERING Na de interne verkiezing van SMB Willems werd Evelyn opgegeven voor de landelijke verkiezing van de Golden Service Awards en mag zij zich nu een jaar lang de beste schoonmaakleidinggevende van Nederland noemen. “Een hele eer”, vindt Evelyn. “Ik doe gewoon mijn werk, maar wel op mijn manier. Het is erg leuk om daarvoor gewaardeerd te worden.”

Meer weten? Kijk op www.smbwillems.nl

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

39


NETWERKEN

Betuwe onderneemt Beter... punt!

TEKST: MAAIKE VAN HELMOND | FOTOGRAFIE: BETUWE ONDERNEEMT BETER

De Betuwe, van nature een vrij bescheiden regio. “Maar we mogen onszelf best wat meer op de borst kloppen”, vinden Donny Meeusen (Rebo Reclame), Etienne Vermeulen (accountmanager bedrijven gemeente Lingewaard) en Fabian Miceli (accountmanager bedrijven gemeente Overbetuwe) van Betuwe onderneemt Beter. “Van de daken schreeuwen hoeft nu ook weer niet, maar we mogen best roepen. We zijn hier namelijk echt goed bezig!”

En dan hebben de drie heren het specifiek over het ondernemersklimaat in de regio. “Dit is een van de meest ondernemersvriendelijke regio’s van het land”, stelt Fabian. “Een ontwikkeling waar wij met Betuwe onderneemt Beter ons steentje aan bijdragen.” “Wij bestaan echt voor én door ondernemers”, gaat Donny verder. “En we hebben de twee gemeentes, Rabobank Maas en Waal - Oost Betuwe en de Vrienden van BOB achter ons staan.” LOKALE BETROKKENHEID “Ondernemen is tegenwoordig zo veel meer dan alleen maar winst proberen te maken”, vertelt Etienne. “Wij zien gelukkig dat meer en meer ondernemers ook inderdaad verder kijken dan die winst en steeds meer betrokken raken bij de regio. Samen staan we immers sterker.” Iets wat volgens het drietal

40

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020


ook positief wordt beïnvloed door de verkiezing van de ondernemer van het jaar die ze dit jaar alweer voor de zesde keer op rij organiseren. “Als we kijken naar de ondernemers die de afgelopen jaren genomineerd waren, dan zien we bij vrijwel al die bedrijven een flinke toename in de lokale betrokkenheid. Bij Betuwe onderneemt Beter zijn we ontzettend enthousiast over de regio en het is mooi om te zien dat we er dus in slagen om dat enthousiasme ook op anderen over te dragen.” ONDERNEMER VAN HET JAAR Ook voor dit jaar staat er weer een verkiezing op de agenda. Donny: “Tijdens ons voorjaarsevent maken we de genomineerden bekend, de daadwerkelijke verkiezing zal dit jaar voor het eerst in het najaar plaatsvinden. Dat geeft de mensen wat langer de tijd om te stemmen en bovendien hebben de meeste ondernemers het in de zomermaanden al druk zat met allerhande andere

activiteiten, vandaar dat we het event naar het najaar hebben verplaatst.” Zoals elk jaar wordt de verkiezing ook dit keer weer opgehangen aan een thema. Fabian: “Afgelopen jaar was dat thema ‘storytelling’… wat komt er nog meer kijken bij het runnen van een onderneming dan het maken van winst? Een onderwerp waar we nog lang niet over uitgepraat zijn, vandaar dat we dit jaar op hetzelfde thema voortborduren zodat we elkaar nog meer kunnen inspireren.” TROTS OP DE REGIO Maar Betuwe onderneemt Beter is meer dan alleen deze jaarlijkse verkiezing. “Zelf hebben we allemaal ‘BOB-bloed’ door onze aderen stromen”, lacht Donny. “Een gevoel van trots zijn op de regio – er zit hier immers zó veel moois - en dat willen we graag delen en overbrengen naar andere ondernemers. We gaan regelmatig om tafel met grote en kleine ondernemers hier uit de

regio. We bieden ze graag een podium en zijn benieuwd naar hun verhalen, drijfveren en de redenen waarom zij ondernemen. Ondernemen is namelijk meer dan winst maken Want door die te delen kunnen we weer van elkaars ervaringen en successen leren met als uiteindelijk doel de regio samen sterk op de kaart te zetten.” Meer weten? Kijk op www.betuweonderneemtbeter.nl

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

41


I N N OVAT I E

S I M P LY M I L E

Samenwerken aan een emissievrije stadsdistributie TEKST: ANNE DE HAAN | FOTOGRAFIE GERARD VAN ROEKEL

Dagelijks rijden talloze vrachtwagens en bussen naar het centrum en de campus van Nijmegen om goederen af te leveren. Dat moet anders kunnen, dachten UTS Verkroost, de Radboud Universiteit, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Radboudumc. Gert-Jan Willems ontdekte het concept SimplyMile, voor duurzame stadsdistributie, en besloot dit naar Nijmegen te halen. Dinsdag 17 december was de officiële lancering.

SimplyMile is ontstaan in Amsterdam. Jan van Deudekom, directeur van een verhuisbedrijf, hield zich bezig met zero emissie verhuizen. Oftewel zonder CO2-uitstoot. Samen met enkele andere partijen ontwikkelde hij dit concept door. Gert-Jan vertelt: “Jan introduceerde SimplyMile bij mij en ik zei meteen ‘ja’. Zelf was ik op Europees niveau ook bezig met de ‘last mile’. Dit sloot dus perfect aan.”

de bestelling geconsolideerd op één pallet of in één rolcontainer terechtkomt. Deze worden dan in een elektrische vrachtwagen geladen van PostNL, die in het concept de levering verzorgt. Zo heb je niet alleen veel minder vervoersbewegingen, maar ook nog eens emissievrij.” Het doel is om SimplyMile in 2020 in vijftien steden te realiseren en uiteindelijk in veertig steden.

HUB Gert-Jan legt uit hoe SimplyMile werkt. “Er is een hub aan de rand van de stad, in dit geval bij mijn bedrijf UTS Verkroost. Leveranciers van facilitaire producten die normaal zes keer per week naar de stad of campus rijden, brengen nu eens per twee weken een grotere lading naar de hub. Hier vindt tussenopslag plaats, oftewel crossdocking. Als er een order wordt geplaatst, zorgt SimplyMile ervoor dat

CANON Een vooruitstrevend concept vraagt om vooruitstrevende leveranciers. Canon is er zo eentje: het bedrijf sloot zich als eerste leverancier aan bij SimplyMile Nijmegen. Begin 2020 volgen er meer. Jeroen de Groot van Canon vertelt: “We zijn al betrokken in Groningen en Amsterdam en per januari ook in Den Haag. We leveren zelf een emissieloos product en dat gaan we nu ook nog eens emissieloos afleveren. Dat is een

42

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

hele belangrijke stap. We zien SimplyMile als één van de partijen die vooroploopt en dat doen wij ook graag. Zeker als het gaat om onze duurzaamheidspropositie.”

‘ In Amsterdam heeft SimplyMile zich al bewezen ’ LIVING LAB De HAN, de Radboud Universiteit en het Radboudumc spelen een belangrijke rol als eerste opdrachtgevers van SimplyMile Nijmegen. Ook starten zij gezamenlijk een ‘living lab’. Gerben Smit van de RU: “Als drie grote partners wilden we iets doen aan de CO2-uitstoot, duurzaamheid en drukte op de Campus


Heijendaal. Een onderzoek door de HAN bevestigde dat er mogelijkheden waren.” René Frielink (HAN) vult aan: “We hebben gekozen voor een living lab-constructie, waarin we kennis bij elkaar brengen met studenten en het lectoraat. Dit moet leiden tot nieuwe modellen die bruikbaar zijn op andere campussen en bedrijventerreinen.” Er was keuze uit diverse partijen, maar het werd SimplyMile. Alex van der Putten (Radboudumc): “Gert-Jan is behoorlijk

ambitieus en energievol. Dat is nodig, want het is een lastig en tijdrovend traject. SimplyMile is wel dé partij om het voor elkaar te krijgen.” WETHOUDER Wethouder Monique Esselbrugge, ook aanwezig bij de lancering, heeft er vertrouwen in. “In Amsterdam heeft SimplyMile zich al bewezen. Het is fantastisch dat een ondernemer uit Nijmegen dit initiatief hier mee

naartoe neemt. Binnen tien jaar moeten we echt duurzame stadsdistributie hebben en misschien wel eerder. Het is mooi om met onderzoekers en ondernemers te kijken hoe het werkt op bijvoorbeeld de Campus Heijendaal. Ik denk dat het heel snel kan gaan.”

Meer weten? Kijk op www.simplymile.nl

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

43


S P O RT

K LO KG RO E P - N . E . C .

Ons sponsorschap gaat verder dan alleen onze naam op een shirt

44

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020


TEKST: HELEEN KOMMERS | FOTOGRAFIE GERARD VAN ROEKEL

“We kijken vooruit en zijn toekomstgericht. Groot denken en gefocust werken typeert ons. We zijn een familiebedrijf met lef dat toekomstbestendige leefomgevingen creëert. We pakken maatschappelijk relevante projecten op die andere partijen niet altijd aandurven”, aldus KlokGroep op haar site. De onderneming staat al bekend om haar geïntegreerde aanpak van grootschalige bouwprojecten en innovatie, sinds juli vorig jaar is zij ook N.E.C.’s hoofdsponsor. Harold van Rooijen en Wilco van Schaik, algemeen directeur bij respectievelijk KlokGroep en N.E.C., willen sámen aan de stad bouwen.

Dat bouwen gebeurt op marketingcommercieel gebied, met veel aandacht voor MVO en andere maatschappelijk gerelateerde onderwerpen. “Samen proberen we elkaar te helpen en vooruit te brengen. KlokGroep is ervaringsdeskundige in legio facetten van de bouwwereld, iets dat perfect aansluit op N.E.C.’s stadionproject. Dan is het heel fijn dat je uitgerekend bij hén je oor eens te luisteren kunt leggen! Het was niet de kern, maar wel een belangrijke meerwaarde van dit hoofdsponsorschap. Op onze beurt brengen we KlokGroep in contact met onze relaties in het gehele land. Op die manier proberen we elkaars business te verbinden en te versterken”, trapt Wilco enthousiast af. “Niet alleen onze relaties, maar ook onze medewerkers zijn erg trots op het aangegane sponsorschap”, vult Harold aan. HOE HET KWAM… In 2018 werd Ton van de Klok verkozen tot Nijmeegs Ondernemer van het Jaar en N.E.C. zocht bij voorkeur een Nijmeegs bedrijf als hoofdsponsor. De vraag van N.E.C. kwam een paar jaar nadat KlokGroep met alle bedrijfsonderdelen vanuit Druten naar Nijmegen verhuisd was. “We hoefden daar niet lang over na te denken!”, lacht Harold. “De vraag was eerder: hoe

vullen we dat sponsorschap in, voor welke termijn en hoe brengen we dat nieuws naar buiten? Met name de maatschappelijke kant van N.E.C. was voor ons belangrijk en we krijgen daar veel waardering voor vanuit onze relaties. We willen als KlokGroep ook maatschappelijk iets betekenen, ons sponsorschap gaat verder dan alleen onze naam op een shirt.” HOE HET GAAT… N.E.C. heeft een maatschappelijk programma met 25 projecten, waarmee jaarlijks zo’n 25.000 inwoners van Nijmegen worden geholpen. Wilco: “De ene keer helpen we een individu, de andere keer gaat het om een grootschaliger project als de ‘Dag van de Mantelzorger’, het ‘Concert voor de Minima’, of ‘Scoor een Boek’. Momenteel staat de Kerstwensboom ook weer in de St. Stevenskerk en in het nieuwe jaar starten we een grootschalig anti-drugsproject in Nijmegen. We kunnen dit soort dingen mede door een hoofdsponsor doen. Primair draait het bij N.E.C. om voetbal, maar we zijn een beweging die zoveel méér doet.” Harold beaamt dat: “We krijgen zó veel positieve reacties van onze medewerkers en relaties die zich verwant voelen met de club.”

‘ Wij zijn een familiebedrijf met lef dat toekomstbestendige leefomgevingen creëert ’ HOE HET ZAL ZIJN… N.E.C. is eigenlijk een soort marketingcommunicatie-adviesbureau voor haar partners, niet alleen om meer bekendheid te krijgen, maar ook door écht samen te werken en business te genereren via de netwerken van beide partijen. De samenwerking ziet er tot nu toe veelbelovend uit en stemt optimistisch. Wilco: We werken bij N.E.C. vanuit een 3-jarenplan. Het is zo mooi dat partners als de KlokGroep daarin geloven en ons helpen die plannen te realiseren door ons succesvolle partnership” En dat zal vast ook snel weer voor de competitieuitslagen gelden, want ook daar zal vanuit de visie weer succes ontstaan!

Meer weten? Kijk op www.klokgroep.nl en www.nec-nijmegen.nl

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

45


Uw fullservice accountants- en adviesorganisatie in regio Nijmegen Bij ABAB hebben ondernemers een persoonlijke sparringpartner op wie zij kunnen rekenen bij alle aspecten van hun bedrijfsvoering. Zij creĂŤren ruimte om te ondernemen en signaleren groeikansen. Zo kunt u het maximale uit uw onderneming halen. Wij werken samen in vaste multidisciplinaire teams. Hierdoor kunnen wij u efficiĂŤnt en proactief ondersteunen. Op ons kantoor in Nijmegen staan ruim 29 enthousiaste specialisten (accountants, fiscalisten, juristen, personeelsadviseurs, payroll professionals en corporate finance adviseurs) voor u klaar om uw onderneming verder te helpen.

Ontmoet onze adviseurs in Nijmegen, maak kennis met o.a.: Peter van den Hurk Relatiemanager

Rogier Kersten Jurist ondernemingsrecht

Mark van den Broek Corporate finance adviseur

Geert Rouwet Jurist arbeidsrecht

Rob van Boxtel Corporate finance adviseur

Robert Gall Belastingadviseur

Gert Jan van den Berg Corporate finance adviseur

Marijke Rombouts - Pheninckx Jurist ondernemingsrecht

Pieter Bas Buskens vertelt over de verkoop van zijn bedrijf begeleid door ABAB op pagina 18/19.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek Tijdens het kennismakingsgesprek ontvangt u minimaal drie waardevolle tips van ons. Graag tot snel.

ABAB Nijmegen | Wijchenseweg 20 | Nijmegen | T 024 648 58 88 | E info@abab.nl

abab.nl


NETWERKEN

S OC I Ë T E I T O N TS PA N N E N N E T W E R K E N

Een netwerkclub die het anders doet TEKST: ANNE DE HAAN | FOTOGRAFIE: GERARD VAN ROEKEL

Van visitekaartjes uitwisselen tot pitchen over je bedrijf: bij veel netwerken in de regio gaat het vooral om de business. Zo niet bij Sociëteit Ontspannen Netwerken. De naam verklapt het al, bij deze club draait het om de gezelligheid. Voorzitter Hans Ebben en bestuurslid Hans Rutten zien het netwerk de komende jaren graag verder groeien. Sociëteit Ontspannen Netwerken (SON) ontstond tien jaar geleden uit het voormalige Maldense netwerk BON. Hans Ebben en Hans Rutten stonden aan het begin. Eerstgenoemde heeft zijn strepen ruimschoots verdiend in het familiebedrijf waar onder andere drie Intratuins onder vallen. Inmiddels runt hij huiskamerrestaurant Aandekookgaan.nl. Hans Rutten, toen nog eigenaar van Hans Rutten Mannenmode, was ook van de partij. Hans Ebben vertelt: “Vaak moet er bij businessclubs zo nodig gescoord worden. Wij wilden het anders doen. Het belangrijkste voor een ondernemer is dat ze jou op een positieve manier kennen. Dan komt de business vanzelf. Daarom riepen we de Sociëteit Ontspannen Netwerken in het leven.” VOLLEDIG VERZORGD Een jaarlijkse terugkerende autorally

met barbecue, eindejaarsdiner en nog veel meer: het programma van SON is bijzonder gevarieerd. Tien avonden per jaar worden er volledig verzorgd voor de leden. En dat tegen een geringe bijdrage van 500 euro per jaar. Hans Rutten: “Het leuke is dat er ook drie avonden georganiseerd worden inclusief partners. Iedereen kent elkaar ondertussen, het is echt een vriendschappelijke sociëteit geworden waarbij er regelmatig avonden georganiseerd worden bij de leden thuis, waar ze zichzelf kunnen presenteren.” GEVARIEERD GEZELSCHAP De leden zijn afkomstig uit verschillende branches: bijvoorbeeld winkeliers, een notaris, een autodealer, een advocaat, een makelaar, een ICT-bedrijf, een bouwbedrijf, een bakker en enkele consultants. Kortom: reden genoeg om eens op de site www.ontspannennet-

werken.nl te kijken wie er lid is. Ze komen allemaal uit de grote regio rondom Nijmegen. “De branche is niet zo van belang. Het gaat er vooral om dat je een toevoeging bent voor de club”, zegt Hans Ebben. LID WORDEN? Eind december vierde de SON alweer het tienjarig jubileum. Met zo’n dertig leden is het een succesvol netwerk. Toch zijn nieuwe aanmeldingen altijd welkom, aldus de bestuursleden. “We willen graag verder groeien en verjongen. Aspirant-leden mogen vrijblijvend een keer de sfeer komen proeven en kunnen zich dan aanmelden. Neem vooral een kijkje op de website om een indruk te krijgen!”

Meer weten? Kijk op www.ontspannennetwerken.nl

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

47


I C T , M A R K E T I N G E N CO M M U N I C AT I E

Z E TACO M

We nemen de volledige zorg voor de ICT-infrastructuur uit handen

TEKST: JESSICA ZEEMAN | FOTOGRAFIE: JAN ADELAAR

System integrator Zetacom helpt organisaties hun werkprocessen efficiënter in te richten, met een combinatie van de juiste producten en soepele ICT-oplossingen. Dit doet Zetacom voor het mkb, de grootzakelijke markt en in de zorgsector. Sinds twee jaar heeft ook mobiele communicatie en security een belangrijke rol gekregen in het portfolio, door de overname van het bedrijf Creaforti. Gerald Gremmen (salesmanager) en Erik Rieken (commercieel directeur) vertellen wat dit klanten én de regio oplevert.

Begin 2018 nam Zetacom Creaforti over en breidde daarmee uit van 140 naar 180 specialisten, van 2 naar 3 locaties én naar een breder porfolio. Erik licht deze stap toe: “Zetacom neemt de volledige zorg voor de ICT-infrastructuur uit handen. Voor klanten hoort daarbij steeds vaker mobiele telefonie. Met de overname van Creaforti vullen we onze kennis van vaste telefonie aan met expertise in mobiele telefonie, voor KPN, Vodafone en T-Mobile.”

48

‘ Mobiele telefonie is meer dan bellen, het is onderdeel van het werkproces ’ TRAINING OP DE WERKVLOER De 40 collega’s van Creaforti en de 140 van Zetacom kregen zo te maken met een uitbreiding van hun

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

dienstverlening. Daarom startten ze een trainingstraject, gebaseerd op de praktijk. Gerald vertelt: “We kozen voor een buddysysteem: collega’s liepen met elkaar mee en leerden zo op de werkvloer.” EXTRA DIENSTVERLENING: SECURITY Wat doe je als je de werktelefoon verliest? Moet je dit melden in het kader van de AVG? Ook hierin kan


‘ Iets terugdoen voor de regio, dat is belangrijk voor Zetacom ’

Zetacom de klant nu ontzorgen. Erik legt uit: “Mobiele telefonie is echt onderdeel van het werkproces. Het gaat niet alleen om het technische stuk bellen en gebeld worden. Je deelt er ook documenten mee, slaat contactgegevens op, mailt. En daarom is het belangrijk dat dit goed beveiligd is. Zo voldoe je aan de nieuwste wetgeving en voorkom je dat informatie in verkeerde handen valt.” ONDERSTEUNING EINDGEBRUIKERS Een complete dienstverlening betekent ook: eindgebruikers ondersteunen. Gerald: “Is een systeem eenmaal naar wens ingeregeld, dan krijgt de klant ook te maken met collega’s die vragen hebben over applicaties, hun telefoon of andere IT-kwesties. Met die vragen kunnen ze bij Zetacom terecht. Zo hoeven organisaties niet zelf complexe vragen te beantwoorden en technologische ontwikkelingen bij te houden. Wij dragen die verantwoordelijkheid.”

essentieel om in contact te blijven met de lokale klanten én betrokken te zijn bij de regio. Daarom organiseert Zetacom hier regelmatig klantevents zoals ontbijtsessies en bijeenkomsten van netwerkgroepen. ZORG VAN DE TOEKOMST: SAMENWERKING ASTRUM COLLEGE “Iets terugdoen voor de regio, dat is belangrijk voor Zetacom,” benadrukt Erik. “Daarom sponsoren we diverse evenementen en werken we samen met het Astrum College. We hebben hier samen een leslokaal ingericht als zorgruimte met slaapkamers en een woonkamer, voorzien van alle zorgtechnologie waarmee

zorgmedewerkers te maken krijgen. Mbo-studenten die een zorgopleiding volgen en ICT-studenten worden zo nog beter voorbereid op technologische ontwikkelingen.” BIJDRAGEN AAN ECONOMISCHE ONTWIKKELING Erik verwacht veel te kunnen betekenen in de regio Arnhem/ Nijmegen. “Er zijn volop economische ontwikkelingen, hier gebeurt het. En daar zien wij een uitdaging: mooie organisaties met een complexe infrastructuur efficiënter helpen werken met slimme IT-oplossingen. Zodat ze tijd en kosten besparen én prettiger werken.”

ZICHTBAAR IN ARNHEM Onze locatie staat open voor alle medewerkers van Zetacom. Het is een inspirerende, open ruimte waarin collega’s elkaar ontmoeten. “Locatieonafhankelijk werken is een uitkomst, maar het is prettig om ook een plek hebben waar je naartoe kunt”, aldus Gerald. De locatie is daarnaast

Meer weten? Kijk op www.zetacom.nl

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

49


HEEFT DE STEKKERAUTO DE STRIJD AL GEWONNEN OF IS DE AUTO OP WATERSTOF JUIST DE TOEKOMST? WAAR LIGT NU HET OMSLAGPUNT TUSSEN EEN BENZINE- EN DIESELAUTO? HOE HOUD IK ALS WAGENPARKBEHEERDER ONZE CO2 FOOTPRINT ZO KLEIN MOGELIJK?

Bovenstaande vragen zijn voorbeelden van vraagstukken die wij regelmatig tegenkomen bij onze relaties. Wij gaan graag met u in gesprek om tot de voor u best passende oplossing te komen. Graag informeren wij u over alle veranderingen op het gebied van De Mobiliteit voor Morgen. Meer weten? Neem contact op met Luc Beaumont via 06 - 52 32 64 84 of lbeaumont@almn.nl. Kijk ook eens op www.almn.nl.

To online-train or not to online-train. That’s the question. Online trainingen volgen is hot. Voor werkelijk alle onderwerpen kun je in een Electronische LeerOmgeving (elo) terecht. Zelfs als het gaat om vaardigheden. Vaardigheden aanleren is niet alleen een kwestie van kennis opnemen. Vaardigheden leer je door doen, doen, doen. Raar idee dan, zo’n elo voor vaardigheden. Toch ga ook ik de studio in om een online training op te nemen over presentatievaardigheden. Terwijl ik enthousiast in dit avontuur stap vraag ik mij af of we met z’n allen en met ons tijdgebrek niet een beetje doordraven. Presentatievaardigheden leren in een online training… tsss. “Het is een vak! Geen kunstje”, hoor ik mijzelf denken. Aan de andere kant, ik schreef toch dat het niet alléén een kwestie van kennis opnemen is. Deels is het dat dus wél! En juist dat deel: de theorie en de technieken, die kan ik je live vertellen, maar dus ook via een camera. Hoe beter de cursist in staat is om die technieken zelf toe te passen, hoe geslaagder de training.

Maike Pollaert maike@pepp-r.nl www.pepp-r.nl

Voor de zekerheid voerde ik toch nog maar een marktonderzoek uit. En ja! Men vindt dit een goed idee, mits optioneel aangevuld met individuele reallife begeleiding. Het antwoord is dus: to online-train AND to offlinetrain. Toch nog een question? Je weet me te vinden.


? ! N E K R E W OV E R

SUPER

N E L L E T S E B E ASY EN ACCOUNT V J I R D E B E N I L MET HET ON P REKENING BESTELLEN O

ES OF BONNETJ S IE T A R A L E C N EÉN FACTUUR, GEEN DE EL EN DE BESTE SERVICE I L N O ! W E N • • MAKKELIJK, SNIME-ORDER TE PLAATSEN MT

• MOGELIJKHE

ID O

NEWYORKPIZZA.NL/ZAKELIJK

St. Jacobslaan 402, NIJMEGEN, 024-8000770 | Sint Annastraat 53B, NIJMEGEN, 024-3607508 | Molenweg 38, NIJMEGEN, 024-8000778

GENIET OOK IN HET NAJAAR VAN HET LUXE BUITENLEVEN

OUTDOOR | HORECA TERRASSEN VALBURGSESTRAAT 12-A 6677 PC SLIJK-EWIJK T 0488 42 76 13

INFO@VERALUXE.NL

WWW.VERALUXE.NL

Hill’s Food & Fun is een unieke locatie gelegen aan het water van de Wetering in Bergharen. Hier kunt u terecht voor al uw particuliere en zakelijke events. Van bruiloften en feesten tot presentaties. Dankzij onze verschillende zalen, kunt u kiezen uit een gevarieerd aanbod. Stompendijk 9, Bergharen

hillsbergharen.nl

info@hillsbergharen.nl

0487-507283


5 N OV E M B E R 2 0 19 | L I V WO O N B E L E V I N GS C E N T R U M

NIJMEGEN BUSINESS BORREL

Hans Ebben AAN DE KOOK GAAN

“ Een goed georganiseerde avond met een groep ondernemers met passie voor hun vak ”

Bekijk meer foto's op FACEBOOK.COM/ NIJMEGENBUSINESS

52

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020


NIJMEGEN

Ondernemen in de grensstreek Steeds vaker werken zowel bedrijven als werknemers over de grens. Een mooi gevolg van de toenemende internationalisering dat nieuwe kansen biedt. Toch is het niet altijd eenvoudig om een optimale situatie te creĂŤren en de gevolgen van zakendoen in het buitenland te overzien. Elk land heeft immers eigen wetten en regels voor bedrijven die ook nog eens aan constante verandering onderhevig zijn. Desalniettemin hebben Nederlandse ondernemers volop kansen in het buitenland!

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

53


O N D E R N E M E N I N D E G R E N S ST R E E K

G E R M A N D E S K D I R K Z WAG E R

‘ Wij helpen de grens te overbruggen ‘

54

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020


TEKST EN FOTOGRAFIE: MAAIKE VAN HELMOND

Ondernemen in Duitsland… de stap lijkt voor veel ondernemers vrij eenvoudig. Helemaal hier in de regio waar de grens zich slechts op een steenworp afstand bevindt. “En inderdaad, Duitsland is voor Nederlandse ondernemers een geweldig land om aan de slag te gaan”, menen Susanne Hermsen-Pfeiffer en Ann-Katrin Prauss van de German Desk van Dirkzwager legal & tax. “Belangrijk is het dan wel om goed in je achterhoofd te houden dat er nog steeds grote verschillen bestaan tussen de Duitse en Nederlandse cultuur en tussen beide rechtstelsels.”

En daar komt de expertise van beide dames om de hoek. “Wij maken voor onze klanten de vertaalslag en helpen de verschillen te overbruggen”, vertelt Susanne die als Duits Rechtsanwältin en Nederlands advocaat inmiddels alweer zeven jaar werkzaam is bij Dirkzwager. “Wij zijn exact op de hoogte van hoe het er voor ondernemers aan toegaat in Duitsland en kunnen dankzij onze kennis en jarenlange ervaring Nederlandse ondernemers perfect begeleiden bij die stap over de grens.” MAATWERK VOOR ELKE KLANT Ontzettend leuk en uitdagend werk, daar zijn Susanne en Ann-Katrin het roerend over eens. Ann-Katrin: “Geen dag is voor ons hetzelfde doordat we elke keer weer met andere ondernemers te maken hebben – van starters en mkb tot grote multinationals – die ieder tegen hun eigen problemen aanlopen. Voor elke cliënt leveren we dan ook weer maatwerk, passend bij diens hulpvraag.” VERSCHILLEN IN BEDRIJFSCULTUUR En dan kijken ze bij de German Desk van Dirkzwager niet alleen naar de

juridische aspecten. “Wij adviseren ondernemers bijvoorbeeld ook over de Duitse bedrijfscultuur die toch nog steeds anders is dan men in Nederland gewend is. Zo is men in Duitsland wat formeler en ook de hiërarchie binnen een organisatie is er nog een stuk belangrijker dan in Nederland. De taal vormt daarnaast vaak ook een barrière. Hoewel veel Nederlanders Duits spreken, helemaal hier in de regio, is zakelijk Duits een ander verhaal. Klakkeloos je algemene voorwaarden, contracten of overeenkomsten vertalen naar het Duits, zullen wij dan ook absoluut niet aanraden. Dat luistert zo nauw dat je daar het best door een professional – door ons dus – naar kunt laten kijken. Dat kan je heel wat problemen in de toekomst besparen.” UNIEKE SAMENWERKING Daarnaast kunnen Susanne, Ann-Katrin en hun collega’s hun cliënten onder andere van dienst zijn als het gaat om transacties op het terrein van vastgoed en fusies en overnames, advisering bij vraagstukken op het gebied van arbeidsrecht, huurrecht, agentuur, rechtspersonen- en ondernemingsrecht, de begeleiding van incassotrajecten en het procederen voor

rechtbanken in Nederland en Duitsland. Susanne: “Voor de regio bieden wij een unieke samenwerking tussen Nederlandse en Duitse juristen met bovendien de kennis en kunde van een grote speler als Dirkzwager achter ons. Ik ben ervan overtuigd dat wij voor ondernemers die de stap naar Duitsland willen wagen van zeer grote meerwaarde kunnen zijn. Uiteraard kunnen zij zelf al het nodige voorwerk doen, mochten ze dat willen, maar er zijn in Duitsland zó ontzettend veel regels, meer dan in Nederland. Alles is er goed en duidelijk geregeld, maar je moet wel weten hoe. En dat weten wij maar al te goed! Onderschat de verschillen tussen beide landen dus niet en laat je op tijd adviseren. Want hoe eerder in het traject je onze hulp inschakelt, hoe zekerder je kunt zijn van een goede afwikkeling van je transactie of procedure. ”

Meer weten? Kijk op www.dirkzwager. nl/expertises-sectoren/german-desk

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

55


O N D E R N E M E N I N D E G R E N S ST R E E K

TEKST: HELEEN KOMMERS | BEELD: GERARD VAN ROEKEL

N E D TA X

Is de grens een beperking of juist een kans voor het zakendoen? “Onze circa 500 Duitse klanten zien het grensoverschrijdend zaken doen juist als een grote kans”, aldus Peter Hendriks, directielid bij NeD Tax Nederland BV te Nijmegen. NeD Tax is met vestigingen in Nederland en Duitsland specialist op het gebied van grensoverschrijdend zakendoen met fiscaal, juridisch, financieel en strategisch advies.

56

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020


Van de oprichting van Duitse vennootschappen tot een volledige overname van een Nederlandse onderneming door een Duitse partij, NeD Tax heeft als specialist een brede dienstverlening in de niche NederlandDuitsland. Na een historie van 15 jaar kan NeD Tax inmiddels gerenommeerde bedrijven als Bahlsen (koekjes), Dethleffs (campers) en Wellensteyn (winterjassen) tot haar cliëntenkring rekenen, maar ook het Nederlandse MKB met een link naar Duitsland voelt zich hier thuis. CULTUUR, ETIQUETTE & HIËRARCHIE Er zijn wel degelijk grote cultuurverschillen met ons buurland, ook al verwacht je dat misschien niet. Duitsers willen alle scenario’s vooraf helder hebben en exact weten waar zij aan toe zijn. Het Nederlandse ‘we vertrouwen elkaar en zien wel waar we tegenaan lopen’, of spontane brainstormsessies waarin iedereen zijn zegje kan doen, zijn absoluut niet vanzelfsprekend aan de andere kant van de grens. Veel Duitse klanten zeggen dat zij het informele van de Nederlandse omgangsvormen wél heel prettig vinden, merkt Peter op. Denk dan aan het gebruik van voornamen en het tutoyeren. Maar tijdens complexe overnametrajecten zie je dat cultuurverschillen en spraakverwarringen een belangrijke ‘showstopper’ kunnen zijn.

“Daarom zijn onze 40 collega’s bij NeD Tax tweetalig en hebben zij allen affiniteit met de Duitse én Nederlandse cultuur om een brugfunctie te kunnen vervullen.”

“ Tussen Hema en Heimat willen klanten een adviseur die integraal meedenkt ” COMPLEXERE VRAAGSTUKKEN EN MEERDERE INVALSHOEKEN “Waar de klant vroeger vooral een fiscaal of een juridisch antwoord op zijn vraag wilde hebben, zien we nu steeds meer dat de klant verwacht dat je integraal meedenkt”, zegt Peter. En dat is ook logisch, want een fiscaaljuridische structuur moet ook organisatorisch en bedrijfseconomisch bij de klant en zijn bedrijfsvoering passen. “Daarom werken we vanuit onze afdeling corporate finance en business development meestal vanuit een multidisciplinair team van juristen, fiscalisten en bedrijfsadviseurs. Een Duits techbedrijf voor wie je de entreestrategie uitstippelt, wil ook dat je de aanvullende financiering regelt. En wanneer we behoefte aan aanvullende expertise en dienstverlening hebben, werken we

samen met een groot netwerk van gespecialiseerde partners, zoals notarissen, advocaten, subsidieadviseurs, marketeers en data analisten. Partners die door de jarenlange samenwerking ook gewend zijn aan grensoverschrijdend denken.” DUITSE KLANTEN ZOEKEN NETWERK EN FACILITEITEN Voor Duitse klanten zoekt NeD Tax Nederlandse bedrijven ter overname en financiers als informal investors of venture capital. “Grensoverschrijdend zakendoen wordt steeds populairder en wij leggen graag verbindingen tussen onze klanten onderling en met ons netwerk om hun business te versterken. Onze netwerkfunctie ontwikkelt zich duidelijk en ons Nijmeegse kantoor in het voormalige Heineken-pand fungeert dan ook steeds vaker als een ontmoetingsplek. Bijvoorbeeld voor onze Duitse klanten die hier met hun Nederlandse handelspartners afspreken. Verder zien we stageplaatsen als dé manier om nieuwe medewerkers op te leiden, zeker omdat we ons uitdrukkelijk in een niche markt bevinden. Ben je ook actief in deze grensoverschrijdende markt, dan gaan wij graag met jou de uitdaging aan.”

Meer weten? Kijk op www.nedtax.nl

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

57


O N D E R N E M E N I N D E G R E N S ST R E E K

H E I ST E R B O RG I N T E R N AT I O N A L

‘ Begeleidt je onderneming in Duitsland van oprichting tot opvolging ‘

TEKST: HELEEN KOMMERS | BEELD: JAN ADELAAR

In Emsbüren is Heisterborg International gevestigd, specialist in fiscale en bedrijfseconomische advisering van middelgrote ondernemingen tot multinationals. Het jonge team van het adviesbureau ondersteunt en begeleidt Nederlandse bedrijven bij betreding van de Duitse markt. We spraken met de bedrijfsleiding, bestaande uit Jan Hartmann (consultant Internationaal belastingrecht), Alexander Sanio (arbeids- en ondernemingsrecht), mr. Kristin Schenkel (vastgoed- en internationaal recht) en Pia Wolters (LL.M. belastingrecht). Dit team is niet alleen jong, maar ook innovatief en tweetalig. Met papieren dossiers werkt men niet, alles gaat digitaal en daarmee razendsnel en efficiënt. Heisterborg International biedt de gehele bandbreedte van dienstverlening aan, wat de efficiëntie nóg verder vergroot. Het kantoor opereert volledig autonoom, maar heeft nauwe banden met de Heisterborg Group. Hierdoor is er snel toegang tot een netwerk van zo’n 120

58

experts, verdeeld over 5 vestigingen, met specialistische kennis rond bedrijfseconomische en bedrijfsadviserende vraagstukken. Heisterborg International richt zich als enige vestiging uitsluitend op Nederlandse cliënten.

“ Het concept draagt zichzelf en onze beste reclame is onze kwaliteit. ”

GROOTSTE SPELER GERICHT OP NEDERLANDSE CLIËNTEN Het team van Heisterborg International bestaat uit 25 belastingadviseurs,

accountants en juristen en is hiermee de grootste speler in de regio. Misschien zelfs van Nederland, van

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020


Friesland tot Limburg, iedereen weet Heisterborg International te vinden. “We kennen het Duitse recht door en door en kunnen dat vertalen naar de Nederlandse ondernemer. Niet alleen vertalen in letterlijke zin, ook ‘vertalen’ naar de Nederlandse situatie: op welke punten verschilt de Duitse wet- en regelgeving van de Nederlandse? Maar ook: waar dien je rekening mee te houden als het gaat om bijvoorbeeld cultuurverschillen en omgangsvormen? Dat laat ons ieder jaar weer groeien, vooral door mond-totmondreclame dus! Deze publicatie is dan ook een unicum”, lacht Kristin. “Het concept draagt zichzelf en onze beste reclame is onze kwaliteit.” COMPETITIEVE UURTARIEVEN Heisterborg International onderscheidt zich niet alleen door haar kennis, kwaliteit en omvang, ook hanteert zij voor ieder specialisme hetzelfde uurtarief. Het tarief van een jurist is bijvoorbeeld hetzelfde als dat van een belastingadviseur. Daarmee plaatst Heisterborg International zich zeer competitief op de markt. ONDERSCHEIDEND Pia: “Als je als Nederlandse onderneming in Duitsland voet aan de grond wil krijgen, richt je vroeg of laat een GmbH op. Het is té onhandig om met een Nederlandse B.V. je zaken over de grens te doen, of het nu om belastingplicht of het leveren van een bankgarantie gaat. Wij richten die GmbH voor je op. Vaak op ons eigen adres, want klanten hebben nog niets concreets in Duitsland, behalve een vennootschap. Wij verzorgen de

boekhouding, nemen samen met de klant de eerste werknemers aan, stellen de arbeidsovereenkomsten op en regelen de loonadministratie. Daarnaast begeleiden wij juridisch en fiscaal investeringsobjecten, bedrijfsaankoop of -verkoop, participaties, taxaties met fiscale achtergrond, financieringen, subsidieaanvragen, opvolgingsregelingen, juridische en fiscale toekomstplanning.” Het is aan een bedrijf zelf of het deze zorg volledig uit handen wil blijven geven, of stapsgewijs zaken zelfstandig wil gaan uitvoeren en Heisterborg International ‘slechts’ als adviseur houdt. Bedenk alleen al dat wet- en regelgeving voortdurend aan verandering onderhevig is. Een immer up-to-date adviseur bespaart je veel uitzoekwerk. Alexander: “Wij maken het verschil voor je in bijvoorbeeld een Duitse procedure.

Door onze uitstekende kennis van zowel de Nederlandse als de Duitse weten regelgeving zijn wij in staat om onze cliënten perfect voor te bereidewwwww en komen wij altijd beslagen ten ijs. Niet alleen zijn al onze werknemers tweetalig, ook heeft iedereen aan beide zijden van de grens gewerkt.” Jan vult aan: “Verder krijgen onze medewerkers tweemaal per week les en moeten zij daarover tentamens afleggen. Ingegaan wordt op allerlei maatschappelijke en culturele onderwerpen en hiermee is Heisterborg International continu in ontwikkeling. We zijn gevestigd in Emsbüren, maar onze bedrijfsstructuur is Nederlands en we hebben veel Nederlandse werknemers.”

Meer weten? Kijk op www.heisterborg-international.de/NL/

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

59


Zonwering

Raamdecoratie

• Terrasschermen • Markiezen • Screens • Rolluiken

• Jaloezieën (Houten & Bamboe) • Plissés (Duette & Multishades) • Gordijnen (Vouw & Rol) • Horren (Deuren & Ramen)

De vier kernwaarden van Bens & vd Hurk Zonwering We werken alleen met A+ kwaliteit materialen en originele producten van Nederlands en Duits fabricaat We zijn dealer van gerenommeerde fabrikanten en bieden de beste producten voor concurrerende prijzen We hebben meer dan 25 jaar ervaring in het vakkundig monteren van buitenzonwering en raamdecoratie We zijn met name gespecialiseerd in luxe terrasschermen en design jaloezieën (hout, bamboe, aluminium)

“Actie prijzen voor maatwerk producten”

• Gratis advies (op locatie) • Gratis inmeten • Gratis montage

Volg onze producten en projecten op Facebook en Instagram

Meer in

fo

? T 06 E info@ 1 59 6 4 0 0 8 bvdh -zo nwering .nl bvd h -zo nwer ing .n l


STA RT U P N I J M EG E N

Ontwikkel je bij StartUp Nijmegen! TEKST: LINDA SMITS | FOTOGRAFIE: MIRIAM ROHDE

Bij StartUp Nijmegen organiseren we elke week inspirerende workshops waarbij startende én ervaren ondernemers een podium krijgen om hun kennis te delen. Deze workshops zijn toegankelijk voor iedereen. Via onze uitgebreide Ondernemerskalender is te zien welke workshops er gepland zijn en kun je je gratis inschrijven. Aan het eind van 2019 en het begin van 2020 is het natuurlijk een mooi moment om eens terug te blikken op alle workshops uit het afgelopen jaar en vooruit te blikken naar het komende jaar. In 2019 hebben we bij StartUp Nijmegen weer ontzettend veel inspirerende en bijzondere workshops mee mogen maken. Zo zijn we in de laatste maanden van het jaar aan de slag gegaan met onze eigen ontwikkeling bij workshops over de do’s en do nots in het filmen met je smartphone, zachte coaching & harde munten en lees je gesprekspartner, Onderhandelingstechnieken, Pichten, Salestraining en Welke entiteit past bij jouw bedrijf! Ook hebben we de focus gelegd op ons netwerk met lead generation-sessies, het aanleren van vaardigheden om een nieuwe klant te krijgen en workshops over nieuwe communicatiekanalen. Ook in 2020 ontvangen we weer talloze experts en ervaren ondernemers die bij

ons of op locatie workshops, masterclasses en seminars gaan organiseren. Op 13 januari trappen we het jaar af met een workshop ‘doelen behalen, keuzes maken, successen behalen!’. Deze workshop is geschikt voor startende ondernemers, maar ook voor ondernemers die hun bedrijf willen laten groeien. In januari leer je bij StartUp Nijmegen ook hoe je je bedrijf kunt verkopen, hoe om te gaan met arbeidsongeschiktheid, meer over de combinatie product en markt en gaan we weer aan de slag met de focus op ons ondernemerschap in de workshop: hocus, pocus, focus.

Wil je een keer een workshop volgen, organiseren, heb je interesse in StartUp of wil je ook een plekje op onze Ondernemerskalender? Neem dan contact op met ons via info@startupnijmegen.nl of kijk op www.startupnijmegen.nl

Wil je een dag komen proefzitten bij StartUp Nijmegen of wil je meer info? Neem dan contact op met Dick Bos (06 21 54 44 54) of Jan van Raaij (06 10 94 44 40).

Gedurende de komende maanden zal onze Ondernemerskalender steeds verder gevuld worden met interessante interne én externe workshops.

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

61


5 vragen aan: Marieke Hoogenboom van Hoogenboom Nijmegen

1

2 3 62

WAAROM WILDE HOOGENBOOM GRAAG OP DE COVER VAN NIJMEGEN BUSINESS STAAN? “De zakelijke klant is voor ons belangrijk. Via de cover kunnen potentiële klanten kennismaken met Hoogenboom en vinden bestaande klanten (hopelijk) herkenning. Bedoeling is dat het de band tussen de klant en Hoogenboom verstevigt. “

WAT IS DE MEERWAARDE VAN NIJMEGEN BUSINESS? “Er zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden om te communiceren, maar voor ‘zakelijk Nijmegen’ is Nijmegen Business het belangrijkste platform.”

WAAROM ZOU JE NIJMEGEN BUSINESS AANRADEN BIJ ANDERE ONDERNEMERS? “De samenwerking was heel prettig én betrokken. En zoals gezegd is Nijmegen Business denk ik toch wel het belangrijkste platform.”

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

4 5

WAT OF WIE HEEFT DE MEESTE INDRUK GEMAAKT IN JE CARRIÈRE? “Mijn vader. Gedreven én gezellig, maar helaas al overleden.”

HOE ZIET DE TOEKOMST VAN HOOGENBOOM ERUIT? “Retail zit in een transitiefase, maar ‘fullservice’ winkels en mode zullen volgens ons blijven bestaan. Concreet denken wij dat het de komende jaren best lastig gaat worden, ook omdat de economie wat minder zal gaan groeien. We verwachten dat daarna de markt tot rust komt.”


Jessica Weeren en Sjoerd van Dijk

Tips & trends om óók in 2020 online optimaal zichtbaar te zijn?

NIJMEGEN BUSINESS | NUMMER 1 | JANUARI 2020

63


Al 85 jaar uw specialist in Nijmegen e.o. op het gebied van: • Kantoren • Logistiek vastgoed • Beleggingen • Zorg- en Maatschappelijk vastgoed • Bedrijfsruimtes • Retail • Horeca Hor

urd

urd

rhu Ve

Dorpsstraat 29a, Bemmel

Havenweg 8, Wijchen

t

och k r Ve

Oranjesingel 57, Nijmegen

Rijstveld 3-5, Beuningen

rd

u rhu

/ve t h c

Transportstraat 7-9-11, Bemmel

Holtakkerweg 10, Nijmegen

Kaaplandstraat 57a-b, Nijmegen

urd

rhu Ve

Saltshof 1004, Wijchen

urd

Ziekerstraat 70, Nijmegen

och k r Ve

rhu Ve

Zwanenveld 9071, Nijmegen

urd

urd

rhu Ve

rko Ve

och k r Ve

urd

t

och k r Ve

t

t

rhu Ve

rhu Ve

rhu Ve

Wijchenseweg 20 (deels), Nijmegen

Wijchenseweg 111, Nijmegen

Ook uw bedrijfsruimte verhuren of verkopen? Bel direct ons kantoor 024 365 10 10

Harry van Loon

Sjoerd Roelofs

Frank Giesen

Bauke Coppes

Sjoerd van Tiel

Wout Willems

Tom Driessen

Priscal Scheerder

Bert Knuiman

Sophie van Loon

Paul van Kuilenburg

Profile for Nijmegen Business

Nijmegen Business - 01-2020  

Meer weten over ons magazine of gezellig komen netwerken? Kijk op www.nijmegen.business.

Nijmegen Business - 01-2020  

Meer weten over ons magazine of gezellig komen netwerken? Kijk op www.nijmegen.business.

Advertisement