a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

ARCHITECTURE & INTERIOR DESIGN PORTFOLIO

Niharika M.Arch. Politecnico Di Torino, Italy


CONTENTS

01

Professional Works

A collection of various interior design and architecture projects done during my internship period as well as during the practice.

02

Redesig Motherh

The project project by Lo sketches an the structure

04

05

The project involves rejuvenating an abandoned neighborhood which is surrounded by a river and high rise structures, but remains forgotten and neglected by the authorities due to the poor conditions.

The Thesis developmen Dharavi afte Redevelopm

The Forgotten Neighborhood

Connect


2

gn of Dominican house

involves re-thinking of an unbuilt ouis I kahn based on his original nd plans with special attention to e and use of vaults.

5

ting Koliwada

project for Master’s discusses rent strategies for a small village in er being excluded from the Dharavi ment Project.

03

Bathla’s Residence

The project involves redevelopment of a residence on a BIM software Revit where all the skills from drawings, 3D modeling as well as the structure are reviewed.

06

Miscellaneous Works

This involves a collection of 3d views made over a period of time, showing the 3d and modeling skills developed during the professional as well as academic experience as well as hand sketches.


01 Professional Works: 2014-2017 Adobe Campus: An Office Building Noida, India Internship SWBI Architects, Gurgaon, India 2013 Designed to cater to office space on a plot of 7 acres with total of 1.2 million sq ft. area with good open landscape area. Integrated Master Planning for the entire campus with phasing considered in a manner to facilitate ease of future construction. The block is sensitively placed within the site achieving a balanced open space all around for views from all office floors. Outdoor recreational/ sports activities located towards the North and West sides. Utilities/ Services Blocks tucked away on the west side. Skylight provided to enhance penetration of daylight through workspaces. Building planned for Gold/ Platinum LEED certification.


Individual contribution: My tutors and I worked on the office building which included the designing of the floor plans as well as interiors. My role in the process was mainly, to draw and prepare the materials required by the owners. Nevertheless, I had the opportunity to contribute by own ideas and sketches to the design process.

Left: Site Plan showing Ground Floor Plan

Left: First Floor Plan Right: Typical Floor Plan i.e second to eight floor


Above: Exterior view with green wall and glass facade Below: Recreational area for the employees

NOTE: In 3d views, I was a part of the modeling team, whereas the final renders were carried out by a team of 3D professionals.


Above: Green space and open courtyard under the skylight Below: Skylight and the open courtyard


Mr. Nagalia’s Residence: An Interior and furniture design project Gurgaon, India Furncraft De’ Collage, 2016 I was involved in the creative process as well as design development and technical drawings construction of interior and furniture design along with the head designer.

Left: Ground Floor Plan Right: First Floor Plan Below: Bar Room showcasing the wooden paneling


Dining Area


Above: Sitting Area next to dining area and facing the TV cabinet Right: Living area after the entry showcasing the beautiful wooden perforated panel as well as the Avant Garde furniture.


Left: Cabinet behind the dining area Below: Casual drawing area on the first floor showcasing the stone wall and coffer ceiling along with the modern furniture


Mr. Bathla’s Residence: An Architecture and Interior design project for a joint family Delhi, India Furncraft De’ Collage, 2017 I was involved in the creative process as well as design development and technical drawings construction of architecture, interior and furniture design along with the head designer. NOTE: The 3D renders were developed by the 3D artist, although all the design instructions were provided by the head designer and me.

UP

DN

Right: Ground Floor Plan Above: Front and side views of the residence with a contemporary classic style


Above: Living Room show casing contemporary decor Left: Entrance lobby with a contemporary decor and wooden paneling with intricate staircase railings

Right: Classical Master bathroom showcasing intricate floor pattern and mirror design


Showroom Design: A showroom for the display of studio’s design Delhi, India Furncraft De’ Collage, 2017

I was involved in the creative process as well as design development and implementation of interior and furniture design along with the head designer and a draughtsman.

Left: Floor Plan Below: Entrance to the Showroom with wooden paneled walls and ceiling and patterned flooring


Above: Living room show casing stone wall panel on one side and moldings on the other along with contemporary furniture Left: Conference Room with a modern decor


Left: Bedroom with a modern decor Below: Bedroom with casual lounging space with wooden paneling and flooring creating a warm feel of the space


Above: Dining Area with wooden wall paneling and mirror paneling Left: Bedroom Space with classic furniture

Below: Lounging space with wooden and fabric paneling


Lotus Valley International School Gurgaon, India SWBI, 2014

The drawings were made during my internship of six months and is a cafeteria of a school designed and drafted by me during the six months along with my team.

Above: Cafeteria Layout Plan Below: Cafeteria Ceiling Plan


Above: Section C through the Cafeteria Below: Section D through the Cafeteria

Left: Canopy Structure section Right: Canopy Structure cross-section

Left: Layout Plan for area under the canopy Below: Canopy Plan


Banquet Hall, Delhi, India Delhi, India Transform Design, 2015

The Banquet Hall has been designed to cater to the needs of the client i.e. to design a hall with a feeling of luxury and openness. Also, the aesthetics of the interiors as well as exteriors has been an important factor. The major requirement was to make the hall inviting and appropriate for weddings. Therefore, the same was achieved by designing a facade with the statues of angels depicting the “Goodwill and positive energy�. Also the perforated brick wall adds to the facade by putting emphasis on the angels.

Above: Ground Floor Plan Left: Ceiling : Part plan

Above: Details for the boundary wall Below: Boundary wall elevation


Above left: Exterior elevation Above right: Banquet hall Left: Details for the boundary wall


Above: Banquet Hall elevation Below: Banquet Hall elevation

Left: Sectional detail of banquet hall Right: Banquet Hall wall paneling


02 Redesign of Dominican Motherhouse: An unbuilt project by Louis I Kahn Pennsylvania, United States Individual Project Architecture Design Lab 1 Prof. Arch. Michela Barosio (michela.barosio@polito.it) Semester 1, Master’s in Architecture Construction City, 2017 The re-design of a non-built project by Louis Kahn. The work consisted in using the complex typology of the Dominican Motherhouse to design, in the same location, a contemporary monastery characterized by brick vaults. The project exhibits a strong relationship between the two very different materials i.e brick and concrete and expresses the beauty when the two combine together. In order to achieve the same, the complex was designed using perforated brick walls with big arches that define the movement space in the complex along with the concrete vaults which when combined together, manage to produce a very unified effect.

Dominican Motherhouse

United Stated of America

Pennsylvania

Delware County

Media


The Dominican Motherhouse comprises of: 1. Entrance Tower 2. Chapel 3. School 4. Refractory 5. Kitchen 6. Dormitory A'

A

Left: Ground Floor Plan Below: Concept of the project

Connections

Vertical Circulation

Functions


As we approach towards functionality, one of the aims for us was to separate private & public spaces while maintaining a connection between them. For this reason, a level was introduced in between to segregate the spaces while keeping the connections intact. As in case of the kitchen, that partly goes underground with a vaulted roof which serves as a landscape feature while serving the function of ventilation and is connected to the refractory through a gazebo like structure. And the gazebos which have been placed alongside the dormitory express the same language.

Left: Structure Scheme of the project Right: Exploded schemes and circulation through the individual blocks.

SCHOOL: The structure of school consists of concrete vaults

SCHOOL :CIRCULATION

of different sizes, which are self supporting along with frame structure inside which supports the floor in between the vault.

CHAPEL: The structure of chapel consists of concrete vaults

CHAPEL :CIRCULATION

which are self supporting, thus eliminating the need for any other structural elements and giving an open space in the chapel.

REFRACTORY: The structure of refractory is enclosed by a concrete barrel vault which is self supporting along with a hanging floor inside that is supported by a huge column and cantilivered beams.

REFRACTORY :CIRCULATION


View from courtyard showing concrete arches and frames for perforated brick wall

Gazebo in the courtyard

South-East Elevation

Section AA’


Refractory showing the hanging floor

Church interior showing the amalgamation of the vaults


Above & Below: Photographs of Model: Scale 1:200


Left: Louis I Kahn’s proposal Right: Redesign of the same complex using vaults

Left: Louis I Kahn’s proposal Right: Redesign of the same complex using vaults


03 Bathla’s Residence by FDC Studio: A BIM Project Delhi, India Group Project BIM Lab 1 Prof. Arch. Massimiliano Lo Turco (massimiliano.loturco@polito.it) Semester 1, Master’s in Architecture Construction City, 2018 The main aim of this project was to understand the working of REVIT in a group of 2 by understanding and remaking a building completely. It involved understanding the interoperability of the software along with other basic functions required to make a project work.

Right: Floor plans from Ground Floor to Second Floor


DN 779 1000 2150

975

975

2946

5077

2946

541

910

910

2992

2992

1599

3128

3128

1599

1599

1751

1752

2749

2749

DN

DN

1010

844

3310

4583

3310

4583

4821

4821

4583

1500

UP

719

1824

3700 3700

6952

700

2749

2749

2794

2794

2133

2133

2793

2150

1892

1892

6060

1586

6060

1586

5789

5789

880

3266

3266

1020

1020

3718

3718

2081

1817

495

4939

1045 1817 870

1766

1397

1113

1113

1138

400

1892

1138

1010

2800

1397

1766

1138

6247

5348

1002

6474

6474

6247

2892

2475

5348

2892

2475

810

4930

6476

2892

2475

1887 4458 3695

950

1840 3365 321 88 363 18401010 810 33652060 321 1010 88 363 810 2060

1891 1891

3437

4038

2896 2896

DN

4038 1294 1294

1868 1868

4939 1715 1828 1715 1828

1775 500 1010 732 1500 600 300 1775 1010 664500 732 1500 1010 220 1500 600 300 1010 664702 900 905 1500 1010 220 732 1500 1130 702

1273

8037 1273

1273

8037 1273

8037 8037

664 905 1010 900 732 1500 1010 220 1500 1130 1010 664 1500 220

4635


8 4.2

8 4.2

Perforated wall Details


la terrazza

First Floor interior view vista prospettica sulla zona giorno

udenti: Marco Giribaldo, Fabio MaffĂŹa

Open Terrace view


04 The Forgotten Neighbourhood: Redevelopment of an abandoned neighborhood Pukou, China Individual Project , Architecture Design Lab 2 Prof. Arch. Marco Triscioglio (marco.trisciuoglio@polito.it) Semester 2, Master’s in Architecture Construction City, 2018

The site is a neighbourhood in the Pukou district of China which had been long forgotten. The project aims at redeveloping the site that has been abandoned by the authorities with the main focus to LEFT STREET MARKET as well as the whole neighbourhood. This has been achieved using the concept of FRAGMENTATION i.e the area being more open and fragmented as we move further. This has been done to make the site more inviting as well as create a barrier from the main road though keeping the links intact. This also helps in maintaining an ever


changing urban fabric which adds an element of surprise at each level. Also, the presence of river and heritage buildings is an added advantage to the site which have been very well taken care of in this proposal. Also, major focus has been laid on the typologies and their relationship with the external surroundings. Therefore, it can be concluded that once the site is completely developed and ready, it will no longer be a forgotten area but an area of maximum activity with the essence of Chinese culture always thriving inside.


Left: Master Plan Right: Concept of the Project


DOUBLE COURTYARD 3 SHOPS

CONFUSION

BOUNDARY

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

COMMUNITY

DOUBLE COURTYARD 3 SHOPS

DOUBLE COURTYARD 1 SHOPS

DOUBLE COURTYARD 2 SHOPS

DOUBLE COURTYARD 3 SHOPS

DOUBLE COURTYARD 1 SHOPS

DOUBLE COURTYARD 2 SHOPS

ENCLOSURE

MARKET

SINLGE COURTYARD 2 SHOPS

SINGLE COURTYARD NO SHOPS

SINGLE COURTYARD NO SHOPS

SINLGE COURTYARD 1 SHOPS

SINGLE COURTYARD 1 SHOPS

SINGLE COURTYARD 1 SHOPS

MARKET

LOW DENSITY

MEDIUM DENSITY

GREEN

SINLGE HOUSE SHOPS

Underground Parking Educational Facilities Sports Facilities Entertainment Facilities Health Facilities Heritage Sites Market Spaces Green Spaces Riverfront Development

SINGLE HOUSE 1 FLOOR

ENTERTAINMENTS

DOUBLE COURTYARD

SINGLE COURTYARD

文 化

SINGLE HOUSE

左 街

SERVICES

餐饮 赶快去买 东西 季节性销售 连衣裙 餐饮

DOUBLE COURTYARD 2 SHOPS

ENTERTAINMENT

SINGLE COURTYARD 2 FLOOR

SERVICES

DENSITY

HIGH DENSITY

AXES

POROSITY

HISTORY

NATURE

HISTORY

DOUBLE COURTYARD 1 SHOPS


Co-housing neighbourhood with sharing courtyard and private courtyard

Historical buildings in amalgamantion with the typologies

Residential commercial typology with double courtyards divided into private & public

Street parallel to left street allowing Permeability

LEFT S


STREET

Left: Part Plan showing the typologies Right: Exploded view of a typology


PLOT

OTHER STREET

LEFT STREET

PUBLIC

PRIVATE

RELATION

SHOP

COURTYARD

BRIDGE

RESIDENCE

COURTYARD

REAR

RESIDENCE

DIVISION

FRONT

MOVEMENT

EXPERIENCE

Private & semi public courtyards: To serve the purpose of a commercial residential typology on a commercial street.

Private & semi public courtyards: To serve the purpose of a commercial residential typology on a commercial street.


Perforated brick walls: To give privacy as well as to achieve a feeling of openess and permeability.

Sunshades: To provide shading to the house as well as the street and the people using them.

Left: Concept of the typology Below: Typology view


05 Connecting Koliwada: Development Strategies for Koliwada, Dharavi Mumbai, India Individual Project , Architecture Thesis Prof. Arch. Valeria Federighi (valeria.federighi@polito.it) Semester 4, Master’s in Architecture Construction City, 2019-20 Koliwada is a small village in Dharavi that has been excluded from the Dharavi Redevelopment Plan. But the officials of Koliwada want to redevelop the area for themselves and in the process want to segregate the renters to achieve some private space.

Mumbai in India

Dharavi in Mumbai

Expansion of Dharavi through Koliwada

The idea of the people in power is to demolish everything in Koliwada

And reconstruct keeping one area for the owners and segregating the renters on the other side of the road in high-rise structures

Owners Renters


So I have developed a strategy for Koliwada to achieve the same in a less destructive manner. The main idea for Koliwada is to use the process of Incremental development with small interventions that can be carried out over time by the people with the help of Koli Jamaat. It involves a segregation of owners and renters through floors and the provision of community spaces in Koliwada.

ROADS Main Road Secondary Road

BOUNDARY Koliwada Boundary

CLUSTERS AXIS

Cluster Boundary

Built up Area

MASTER PLAN

OPEN SPACES New Open spaces Existing spaces

SOLIDS Built up Area

STREETS Main Streets Internal Streets


Congestion due to high density of buildings: decrease in quality of life

De-congestion by proposing a courtyard

Improvement in the access of light and ventilation for each household

Step 1: Construction of a new floor above the existing building to substitute for the open space

Step 2: Demolition of the existing house after new construction

Step 3: Space being used as a social and community area by the residents.

Step 1: Identifying the structurally weak building and demolishing it

Step 2: Reconstruction of the demolished building while substituting for the open space & demolition of the existing house

Step 3: Space being used as a social and community area by the residents.

Owners

Owner’s connections

New Open Spaces

Renter’s connections

SION-BA NDRA LINK ROA D

SION-BA NDRA LINK ROA D

Existing Open Spaces

Proposed Plan

Plan showing connections

0 10 25

Section: AA’

50

100


GROUND FLOOR FIRST FLOOR SECOND FLOOR

+ + +

+ + +

+ + +

+ + +

= = =

= = =

= = =

Playing Area

Community space

Social events

Clothes drying

Playing Area

Community space

Clothes drying

Fish drying

Playing Area

Community space

Clothes drying

Washing

Leather work

Broom making

Fishing equipments storage

Papad drying

Introduction of connections between the houses as private open spaces for renters with access to roofs for terraces

= = floors with smaller arUpper = eas, mostly occupied by the renters Renters living on the upper floors with access to roof and terrace spaces Owners and Renters living together without any hierarchy and sharing of community space Owners living on lower floors with large open spaces Introduction of open spaces to improve light and ventilation and interaction areas for the residents Little or no open spaces for community as well as poor light and ventilation Owner’s Residence Renter’s Residence Proposed Blocks Renter’s Connections Owner’s Connections

A

A’


Streets and other open areas being used as Community Spaces for interactions and social gatherings.

Additional floor proposed to substitute the buildings demolished for open spaces

ELEC

TRO N

MU

LTI

NA

ICS

TIO

NA

L

Main street: the open space shared by every resident of Koliwada

Connections between buildings to provide private community spaces to the renters & owners


06 Miscellaneous Works 2016-2018 The views below were made during a period of last two years including my professional works as well as the works done during the design labs at Politecnico Di Torino


Above Left: Views showing a double courtyard house Below Left: Views showing the courtyard of a double courtyard house

Below: A double bedroom house designed by me for a client


Hand Sketches 2010-2018 The sketches below were made during the Architectural career involving academic and professional career since 2010.


Left: Sketch made by the use of Rotring pen

Left: Technical construction sketches to lay tiles Right: Free hand sketch of Kimbell Art Museum, Texas


Niharika M.Arch. Politecnico Di Torino, Italy

Profile for Niharika Thukral

Interior Design and Architecture Portfolio  

Interior Design and Architecture Portfolio  

Advertisement