Page 1

NIGEL

FENTON


Field Station:

Oasis


Table of Contents

Diagrams Site Plan Site Section Perspectives Models


-

N

N Site Plan


holding tanks

equalization

textile filter boxes

drainfield tank

finished reclaimed water

Diagrams

mechanical vault

reclaimed water holding tank

hydroponic tanks

clarifier

constructed wetland


Reduce Footprint

Currently The Malheur Field Station spans almost 30,000 square feet. This proposal reduces the site’s footprint drastically to a more manageable size while still allowing space to fit the entire program. The program was capable of fitting into by renovating and reusing the existing, unused buildings on the site.


Create Center

The new reduced footprint has a more central orientation. Taking advantage of this a center for the center is proposed. This central area provides a shared space for occupants of the site as well as a focus on the research elements in the program.


Frame Views

The Malheur Refuge allows for wonderful views from all directions. In order to take advantage of this fact the views are framed in the site. The opened views to the east and west allow for views of the spectacular sunrises and sunsets. The views north and south allow for occupants the visual access to the north and south Coyote buttes.


holding tanks

equalization

textile filter boxes

drainfield tank

finished reclaimed water

mechanical vault

reclaimed water holding tank

hydroponic tanks

clarifier

constructed wetland

Provide Habitat

Visitors to this site are typically visiting to take in the natural surroundings. In order to create a destination spot in Malheur a habitat is proposed that has landscaping consisting of native species of plants that will attract birds and other animals native to the area. Furthermore, a living machine that cleans and filters the water on the site is proposed. Over 100 gallons of water is pumped hourly on the site. Unfortunately the PH levels are too high to use for watering plants. The Living Machine will filter the water on site in order to provide water that can be irrigated to trees on site that will allow for an oasis in the desert.


East/West

North/South

Site Section


Perspectives


The Welcome building is a socially focused space that provides an opportunity for occupants to socialize with each other on the site. The lobby is the initial space that new visitors to the site will experience. It connects to the dining room, library and museum.

Patio

Lobby

The Welcome building also has a patio space that allows for outdoor seating during the warm seasons. The dining room extends out into this space.


The Lab building is essentially a learning environment that emphasizes on site research and learning. During peak occupancy the site is inhabited mostly by students from the surrounding counties in Oregon. To accomodate for this there are two large classrooms and two small classrooms that neighbor the research labs in the building.

Labs

Classroom

The Living Machine is open to the rest of the building not only to allow for sunlight but to provide a direct connection to the classrooms and labs.


1/100”=1’

Models


1/32”=1’

1/8”=1’

Malheur Field Station  

This is a proposal to redesign the Malheur Field Station in SE Oregon

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you