Page 1

Editie #2

maart 2012

voor bewoners en ondernemers in de Afrikaanderwijk

De Afrikaanderwijk is volop in ontwikkeling. In de komende jaren worden er nieuwe woningen gebouwd. Ook wordt er hard gewerkt aan nieuwe voorzieningen zoals scholen, groen in de wijk en sportgelegenheden. Zo wordt Afrikaanderwijk, The Nieuwste Wijk in Town. Om u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen ontvangt u regelmatig een nieuwsbrief. Wilt u meer informatie? Of heeft u tips en suggesties voor de redactie? Kijk dan op nieuwzuid.nl.

afrikaanderwijk. The nieuwste wijk in Town. Voor de bewoners van Bloemfontein zijn het spannende

houden hier spreekuren, bewoners kunnen hier dagelijks

tijden nu daadwerkelijk is begonnen met de vernieuwing

terecht voor een praatje en daarnaast is er alle ruimte voor

van hun buurt. Op verzoek van bewoners is in december

het organiseren van door bewoners gewenste activiteiten.

Clubhuis Cronjéstraat geopend. Vestia en opbouwwerk

Clubhuis bewoners Bloemfontein geopend! Sloop bloemfontein is begonnen De kop is eraf. De sloop van fase 1 van Bloemfontein is gestart. Fase 1 omvat een deel van de Hilledijk, de Bloemfonteinstraat en de Joubertstraat. Op deze locaties start over een half jaar de nieuwbouw van 86 betaalbare huurwoningen. Deze woningen zijn bestemd voor bewoners van Bloemfontein. De nieuwbouw wordt in twee fasen gebouwd. Fase 2 start over twee jaar. Bewoners die terugkeren wonen inmiddels in een tijdelijke woning. Ook Café Bloemfontein krijgt een tijdelijk onderkomen. Het café wordt ondergebracht in een portocabin op de Paul Krugerstraat ter hoogte van het zwembad.

De foto is gemaakt door de makers van het AFF! (Afrikaander Foto Festival), Joop Reijngoud en Linda Malherbe. De komende tijd wordt het clubhuis een dependance van AFF! met foto’s van bewoners uit Bloemfontein.


Pretorialaan op weg naar vernieuwde entree

Gerenoveerde panden voor ondernemers Ook de winkelpanden van Vestia aan de Pretorialaan worden gerenoveerd. De luifels verdwijnen om de historische sfeer van de panden terug te krijgen. Deze opgeknapte winkels zijn beschikbaar voor ondernemers met goede ideeën en vernieuwende concepten. Vestia denkt graag mee met ondernemers. Als de plannen goed zijn, zorgen wij voor mogelijkheden: ‘Wi have ruimte voor jouw idee!’. Kijk op nieuwzuid.nl voor meer informatie.

Vestia investeert de komende tijd volop in het herstel van de Pretorialaan. Deze brede laan, van oudsher de entree van de Afrikaanderwijk, was vroeger een chique winkelstraat. Straks wordt weer zichtbaar hoe mooi de gevels van deze panden zijn! Inmiddels zijn 45 woningen opgeknapt. Deze zijn bestemd voor creatieve starters. 

Nieuwe kuswoning Kus&Sloop Met een spiksplinternieuwe kuswoning maakt Kus&Sloop na een succesvol eerste jaar een doorstart. Het project dat uitgevoerd wordt door Bureau M.E.S.T., biedt gasten de gelegenheid de Afrikaanderwijk en de sfeer van Zuid in ontwikkeling te leren kennen. Vrouwen uit de wijk hebben via Freehouse de nieuwe woning ingericht met gebreide producten zoals een sprei, kussens en vitrage. Ook zijn volgens de nieuwste ‘wild breien’ trend gebreide omhulsels gemaakt voor stoelen, krukjes, tafelpoten en ontbijtservies. Kunstzinnige ideeën en capaciteiten van bewoners uit de wijk worden zo verenigd. De breisels zijn ook te koop. Kijk voor meer info op kusensloop.nl.Pretorialaan, creatieve entree van de Afrikaanderwijk Bent u creatief aangelegd en op zoek naar een woning in een dynamische omgeving of kent u zo iemand? Momenteel wordt de Pretorialaan opgeknapt en is er volop ruimte voor pioniers. Wonen aan de Pretorialaan betekent wonen in een comfortabel appartement met tal van voorzieningen binnen handbereik. Spreekt het wonen op de Pretoria­l aan u aan? Dan nodigen we u uit om de leefstijlentest te doen. Kijk op nieuwzuid.nl voor meer informatie!Mi want bonbons!! Gek op zoetigheid en vooral chocolade? Dan hebben we goed nieuws. Binnenkort opent Selen’s Bonbons haar deuren aan de Paul Krugerstraat. Bonbons zitten bij eigenaresse Hatice Hasturk in de genen, letterlijk. Haar familie heeft al

Klushuurwoningen in Koppig Blok Op de kop van de Pretorialaan worden, in samenwerking met architect Ineke Hulshof, zeven klushuurwoningen ontwikkeld. Huurders hebben de mogelijkheid om zelf de indeling en afwerking van de woning te kiezen.

jaren succes met bonbonwinkels in België. Hatice gaat deze lijn voortzetten in de Afrikaanderwijk. Naast luxe bonbons zal zij ook noten en andere lekkernijen verkopen. Even zitten met een lekker kopje koffie of thee behoort ook tot de mogelijkheden. Wilt u weten wanneer Selen’s Bonbons haar deuren opent? Houd nieuwzuid.nl in de gaten!


meer weten? kijk op nieuwzuid.nl

Dromen wijkbewoners wat voor dromen en wat nu

plein. Deze dromen worden zo mogelijk waar gemaakt! Het merendeel van de wensen voor de wijk betrof een veilige en

Veel bewoners van de Afrikaanderwijk hebben gehoor

schone omgeving. De jongens willen allemaal een voetbalveld.

gegeven aan de oproep hun droom voor de wijk uit te spreken.

Nieuwsgierig? Op nieuwzuid.nl vindt u een selectie van

Maar liefst 110 wijkbewoners spraken eind december hun

de filmpjes. Houd deze website ook in de gaten om te zien

droom in bij een speciale zuil bij de ijsbaan op het Afrikaander-

wanneer we weer met de droomzuil in de wijk staan.

Opening Raaf Lekker eten en tegelijkertijd genieten van kunst? Sinds kort is dat mogelijk in de Afrikaanderwijk! Op zaterdag 11 februari opende RAAF namelijk haar deuren. RAAF staat voor ‘Rotterdam Art Adventure Food’. En dat zegt meteen waar RAAF voor staat: een lunchroom, tentoonstellingsruimte en het culturele infopunt van Zuid. U kunt er terecht voor taarten, broodjes, verse Rotterdamse espresso en een ruime collectie aan thee. Alles vers van de plank! Om vast een idee te geven van het menu: RAAF serveert broodjes geitenkaas of mozzarella, pompoensoep, ratatouille en citroentaart. RAAF is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur. Locatie: Hillelaan 19 op Zuid. Kijk voor meer informatie op raafrotterdam.nl.

Nieuwe plek voor The Harvards Na lange tijd van voorbereiding is het eindelijk zover: eind februari opent ‘Sportvereniging The Harvards’ haar nieuwe locatie aan de Martinus Steynstraat 8. Vanuit het nieuwe clubhuis zal The Harvards haar activiteiten voortzetten en verder uitbreiden. Bovendien worden er meer activiteiten georganiseerd voor jongeren en uiteraard blijft ook de gezelligheid op deze splinternieuwe plek een belangrijk doel. Het oude clubgebouw bij de Afrikaandertuin verkeert in zeer slechte staat en wordt gesloopt. Op die plek komen nieuwe woningen en voorzieningen.

afrikaanderwijk. The nieuwste wijk in Town.


meer weten? kijk op nieuwzuid.nl

Inrichtingsplan Afrikaanderwijk 4

Laan op Zuid

1

3

2

3

4

2

1

Paul Krugerstraat

Verbinding Paul Krugerstraat met Laan op Zuid Onderdeel van het Stedenbouwkundig Plan Afrikaanderwijk

groep opgericht waarmee de plannen worden uitgewerkt en verder worden besproken. In deze nieuwsbrief zal hier regelmatig aandacht aan worden besteed.

is de verbinding van de wijk met de Kop van Zuid. Zo wordt - naast eerder de Brede Hilledijk - in 2015 ook de Paul

Tijdelijke verbinding naar Laan op Zuid

Krugerstraat doorgetrokken naar de Laan op Zuid. De eerste

In het voorjaar 2012 wordt alvast een tijdelijke verbinding

plannen voor de Paul Krugerstraat zijn op 12 december aan

gemaakt naar de Laan op Zuid. Dan kunt u met de fiets of te

bewoners gepresenteerd. Er is vervolgens een klankbord-

voet oversteken naar de Vuurplaat.

De Rijnhavenbrug is open Op feestelijke wijze is de Rijnhavenbrug - die Katendrecht en de Wilhelminapier verbindt - op woensdag 8 februari officieel geopend. De openingshandeling werd door wethouder Karakus, Dolf Jansen en Brigitte Kaandorp verricht op een podium naast Hotel New York. Dankzij de nieuwe brug kunt u nu een rondje Afrikaanderwijk, Katendrecht en Wilhelminapier maken. De 160 meter lange brug is ontworpen door Paul Winterman van Quist Wintermans Architecten. De ranke vorm is geïnspireerd op de kranen van de vroegere haven. De brug landt aan op het Landverhuizersplein aan de zijde van de Wilhelminapier en op het plein tussen de twee Fenixloodsen aan de zijde van Katendrecht. Zo verbindt het de uitgaansgelegenheden, musea en restaurants op de Wilhelminapier met het Deliplein en stoomschip SS Rotterdam. De brug zorgt ook voor een goede toegankelijkheid van de Wilhelminapier voor hulpverleningsdiensten.

Fotografie door Tom Pilzecker

Colofon Dit is een uitgave van Gemeente Rotterdam, Deelgemeente Feijenoord en Vestia Rotterdam Feijenoord en is onderdeel van de campagne ‘Afrikaanderwijk, The Nieuwste Wijk in Town’. Heeft u tips en suggesties voor de redactie, mail deze dan naar info@nieuwzuid.nl.

afrikaanderwijk. The nieuwste wijk in Town.

no. 3 Nieuwsbrief NieuwZuid maart 2012  
no. 3 Nieuwsbrief NieuwZuid maart 2012  

De Nieuwste Brief in Town: nieuwsbrief Nieuw Zuid 2012

Advertisement