Page 1

extra EDITIE Ieper Open Golf Junior times

JUNIORKAMPIOENSCHAP 2012 Ruben Vilain nieuwe koning van de juniors! De dag begon nat. Regen tikte tegen de ramen en vulde plassen, maar er moest en zou gespeeld worden. Het juniorkampioenschap is een jaarlijkse niet te missen afspraak. Drie topfavorieten topten de deelnemerslijst. Cedric Versluys (tweevoudig winnaar), Ruben Vilain (de man van de laatste kans) en zijn broer Arne (dé coming man). Maar het verleden had één ding geleerd. Een juniorkampioenschap staat vaak bol van de verrassingen. Nietwaar, Baptist? Klopt toch, Jorrit? Er kwamen dus nog een handvol gevaarlijke outsiders aan de afslag.

Vroege vogels De eerste juniors werden al om 7u30 (!) op de putting green gesignaleerd. Drie uur voor de eerste afslag, nog voor greenkeeper Johan de greens nog eens extra strak zou zetten, rolden de eerste balletjes. Van binnen groeide de nervositeit, uiterlijk bleef iedereen onbewogen. Het mentale steekspel was begonnen. En dan kon het beginnen. ‘On the first tee, the first flight of the day...Cedric Verlsuys, Ruben Vilain and Jean-Charles Debel!’ Om 10u30 stipt zoefde de eerste golfbal door het zwerk op hole 1. Onder ruime belangstelling. Cedric greep de concurrentie onmiddellijk bij de keel. Par op de eerste door tegenwind moeilijke par 3. Ruben stapte met een bogey van de green, Jean-Charles zelfs met een triple bogey (dat kl*** water!) De toon van de eerste negen holes was gezet. En tot en met hole 8 zag het ernaar uit dat Cedric zijn titel moeiteloos zou verlengen. Vijf slagen voorsprong leken comfortabel, maar toen kwam een eerste barstje in het pantser. Een bal out of bounds op hole 9 kostte hem twee slagen: de double bogey op de makkelijke par 3 zorgde ervoor dat het verschil herleid werd tot drie slagen. Toen de scorekaarten een eerste keer op het uitslagenbord werden overgeschreven, viel bij Ruben toch een vorm van gelatenheid vast te stellen. Wordt het dan toch weer niets op het juniorkampioenschap? Ondertussen werden in de daaropvolgende flights sterke prestaties neergezet. Frank Clement nestelde zich naast Ruben op de tweede plaats (40 slagen), Laurens en Arne daar onmiddellijk achter (41 slagen). Dat strokeplay onverbiddelijk kan zijn ondervond een voormalige juniorkampioen. Baptist rondde de ‘first nine’ in 47 slagen en kon de aspiraties op een titel al opbergen.

Back nine Hole 10 bracht voor Ruben nieuwe hoop. Een par voor hem en een bogey voor Cedric en het verschil bedroeg nog maar 2 strokes. Cedric liep op de volgende twee holes wel opnieuw 4 slagen uit, maar postte dan een double bogey op hole 13.

Een birdie van Ruben op hole 16 bracht hem plots op amper één slag van de leiding. Maar op hole 18 werden het er toch twee (par voor Cedric, bogey voor Ruben). Uiteindelijk waren dit de twee flights die nog eens 9 holes zouden spelen: 1.Cedric Versluys 74 slagen 2.Ruben Vilain 76 slagen 3.Arne Vilain 82 slagen 4.Frank Clement 5.Jean-Charles Debel 6.Jens Verbrugge

83 slagen 84 slagen 84 slagen

Spanning troef! De slotronde was beklijvend. Cedric of Ruben zou het worden! Dat stond – gezien hun voorsprong na 18 holes – zo goed als vast. Maar wie van de twee? Voor elk een bogey op hole 1, de voorsprong van Ruben bleef intact. Op hole 2 scoorde Ruben een par en moest Cedric vrede nemen met een bogey. Het verschil opnieuw herleid tot één slag! Dubbele par op hole 3 en dan kwam de kentering. Triple bogey voor Cedric op hole 4, een bogey voor Ruben. Voor het eerst, na vele uren golfen, stond Ruben aan de leiding. Na 22 gespeelde holes leidde hij met één stroke! In het clubhuis werd op groot scherm gevolgd. Boris en Laurens (ondertussen als caddy op de baan) stuurden na elke hole een sms met de respectieve scores. Aan de toog werd met nieuwsgierige blikken naar het grote scherm gelonkt. Mama Patricia (Vilain) bestierf het net niet, prevelde schietgebedjes voor haar zoon. Vader Alain (Versluys) ijsbeerde ondertussen tussen hole 9 en de putting green. Ouders leven mee met hun kinderen. Zo hoort het.

De ultieme putt Op hole 5 liet geen der favorieten een steek vallen, twee mooie pars. Maar dan kwam de alom gevreesde hole 6. Cedric deed het uitstekend tot vlak voor de green. Toen liep het mis. Slechte approach, povere chip en magere putting: triple bogey. Ruben zag zijn kans schoon en liep door een bogey drie slagen uit! Op hole 7 volgden twee bogeys. Met nog twee holes te spelen leek de buit voor Ruben Vilain binnen. Het juk leek van zijn schouders te vallen. De taktische keuze om hole 8 op safe te spelen was te verantwoorden, maar het natte terrein verhinderden een goede approach zodat zijn tweede bal voor de bunker bleef steken. Gevolg, een bogey voor de leider. Cedric moest risico’s nemen en deed dat magistraal. Een perfecte slag met een houten 3 bracht zijn bal vlak voor de green. Chip en putt: birdie! Met nog één slagje verschil vertrok het gezelschap naar hole 9. Cedric haalde de gap wedge (!) uit zijn golftas en plaatste zijn bal op 2,5 meter van de vlaggenstok.


Met een gebald vuistje stapte hij van de teebox. ‘No stress’, fluisterde Ruben ons toe. We geloofden hem niet. Hij koost voor een pitching wedge en weerstond aan de druk. Green in regulation. Iets verder van de vlag dan Cedric maar wel op de green. Indien hij twee putts nodig had, moest Cedric een birdie spelen om een play off af te dwingen. Met ingehouden adem volgde iedereen de bloedstollende apotheose. De eerste putt van Ruben was 1 meter te kort. Daar lag de kans van Cedric, maar zijn putt draaide 15 centimeter links van het gat. Tap in par. Een putt van een goeie meter scheidde Ruben dus van zijn eerste titel. De lijn werd gelezen. Voor de bal, achter de bal, onder en boven. Stilte! En dan het geluid van de vallende bal gevolgd door de ontlading! Ruben Vilain had zijn juniortitel te pakken. Heren, het was een beklijvend spektakel. Dank voor dit staaltje topgolf in een uiterst sportieve sfeer! Proficiat, juniorkampioen Ruben, runner-up Cedric en alle deelnemers aan dit boeiende kampioenschap.

Wat goed is, komt snel! Feline Vermeersch (10 jaar) nam het kroontje bij de meisjes nu al over van Justine Vanderschueren. Minstens een jaar sneller dan verwacht, maar zeker en vast verdiend, want met een voorsprong van 12 slagen. Tot en met hole 6 hielden Feline, Justine en Eline gelijke tred, maar dan zette Feline een tussenspurtje in. Birdie, par, par! Alsjeblieft! Een sterk einde van de ‘front nine’ en een bijna niet meer te overbruggen voorsprong van zes slagen op Justine en acht strokes op Eline en Margaux. In de tweede ronde voegde Feline nog eens drie extra pars aan haar scorekaart toe. Terwijl ze de eerste negen holes in 44 slagen speelde, had ze voor de tweede negen holes nog eens twee slagen minder nodig. Dat brengt haar op het prachtige totaal van 86 slagen. 22 slagen boven de par van de baan, in een stablefordformule zou ze niet minder dan 45 punten bij mekaar hebben geslagen. Straffe toebak! Proficiat, Feline! Bij de juniors tot 14 jaar ging de titel naar de benjamin van het gezelschap. Jef Vannieuwkerke (8 jaar) is ruim twee jaar jonger dan de op een na jongste deelnemer in deze categorie, maar dat weerhield hem er niet van om de hoofdvogel af te schieten. Jef heeft duidelijk dé golfweek van zijn nog zeer beperkte carrière beleefd. Tijdens de clubuitstap in Engeland zakte hij op twee dagen tijd van handicap 36 naar handicap 30 en zaterdag bleef hij amper 29 slagen boven de par van de baan. 93 slagen (47 op de front nine, 46 op de back nine), acht minder dan de nummer twee Ruben Rouseré, twaalf minder dan de derde Thibaut Dedrie. Knap gedaan, Jef! Bij de meisjes en de juniors tot 14 jaar kroonden we dus telkens de jongsten van hun categorie tot juniorkampioen. Bij de allerkleinsten tenslotte, onze futures, waren de titels weggelegd voor Mika Willaert en Laurence Markey! Ook aan hen een dikke proficiat!

UITSLAGEN BOYS 1.Ruben Vilain 2.Cedric Versluys 3.Arne Vilain 4.Jean-Charles Debel 5.Frank Clement 6.Jens Verbrugge 7.Pieter Jan Verhelst 8.Boris Bolle 9.Laurens Tanghe 10.Jorrit Janssens 11.Baptist Decouttere 12.Axel Monserez 13.Wouter Vanderhaeghen 14.Emile Vermeersch

40-36-37 37-37-40 41-41-40 43-41-38 40-43-43 43-41-48 44-42 42-44 41-47 46-44 47-47 50-45 48-50 44-54

113 strokes 114 122 122 126 132 86 86 88 90 94 95 98 98

47-46 51-50 55-50 61-64

93 strokes 101 105 125

44-42 50-48 52-54 58-52

86 strokes 98 106 110

44-42 52-49 76-69

86 strokes 101 145

BOYS (<14 jaar) 1.Jef Vannieuwkerke 2.Ruben Rouseré 3.Thibaut Dedrie 4.Louis Buseyne GIRLS 1.Feline Vermeersch 2.Justine Vanderschueren 3.Eline Janssens 4.Mercedes Vandervennet GIRLS (<14 jaar) 1.Feline Vermeersch 2.Margaux Dedrie 3.Anouk Baes FUTURES BOYS 1.Mika Willaert 2.Robrecht Rouseré 3.Tanguy Helewaut

16 punten 4 1

FUTURES GIRLS 1.Laurence Markey 2.Claire Markey 3.Eline Buseyne

10 punten 9 7

juniorkampioenschap 2012 (verslag)  

verslag van het juniorkampioenschap van Ieper Open Golf - editie 2012

Advertisement