Page 1

Nieuwe Veste 2014 2015

BEELDEND MUZIEK THEATER DANS SCHRIJVEN Bij Nieuwe Veste kun je meer!

Cursussen & lessen In The spotlight! CURSUSSEN EN LESSEN uitgelicht

INTERVIEWS DOCENTEN EN LEERLINGEN


02

Algemene Informatie

Nieuwe veste

Nieuwe veste

Volg ons! Wil je op de hoogte blijven van al het Nieuwe Veste-nieuws? Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief, of volg ons op Facebook en Twitter. Vakanties 2014 - 2015 Tijdens de vakanties zijn er meestal geen lessen en cursussen. Kijk voor een actueel overzicht van de openingstijden en de

Beginner of gevorderde, jong of oud, samen of individueel? Er is voor iedereen iets te kiezen bij Nieuwe Veste!

vakantie­dagen op onze website nieuweveste.nl. Les of cursus? Wat is het verschil? Een cursus is een afge­ bakende serie van lessen (maximaal 30) die op meerdere momenten in een schooljaar kan starten en die automatisch stopt na de laatste les. Een les is onderdeel van een doorgaand, meerjarig leertraject. Het betreft een serie

Nieuwe Veste is het centrum voor de kunsten in Breda. We bieden cursussen in de disciplines Muziek, Beeldend, Theater, Dans en Schrijven. Nieuwe Veste is er ook voor voorstellingen, exposities, workshops en concerten. Daarnaast verzorgen we een cultureel aanbod voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en bieden we een bso-aanbod in samenwerking met Kober kindercentra.

vocale of instrumentele lessen die tijdens een schooljaar wordt gegeven. Aanvang lessen en cursussen De lessen muziek starten vanaf maandag 1 september 2014. In de week voordat de lessen van start gaan, neemt Nieuwe Veste contact met u op over de lestijden. De cursussen Muziek, Beeldend, Theater, Dans en Schrijven

Deze brochure geeft een indruk van wat je van Nieuwe Veste kan verwachten. Onze cursisten en docenten vertellen over hun cursus of les. In het hart van deze brochure staat een volledig overzicht van Cusussen & Lessen in het schooljaar 2014 - 2015. Wil je meer informatie? Kijk dan op nieuweveste.nl voor een actueel overzicht.

starten twee keer per schooljaar: vanaf maandag 22 september 2014 en vanaf

Voor ieder wat wils

maandag 2 februari 2015.

Heb je nog nooit iets (of nog maar weinig) met Muziek, Beeldend, Theater, Dans of Schrijven gedaan? Weet je niet of het bij je past? Volg dan een korte kennismakingscursus. Als je de smaak te pakken hebt, kun je verder! Nieuwe Veste biedt namelijk cursussen aan op beginners-, vervolg-, en gevorderdenniveau.

Contactgegevens Nieuwe Veste Postbus 1951 4801 BZ Breda Hoofdlocatie: Molenstraat 6, Breda The Loads, Playground for Urban Culture: Industriekade 5, Breda De Stilte: Markendaalseweg 75, Breda ‘t Klooster: Jack van Gilsplein 1, Bavel T(076) 529 96 00 www.nieuweveste.nl

Bovendien kun je kiezen voor onze Specials. Dit zijn korte, intensieve cursussen waarin ­dieper wordt ingegaan op een onderdeel. ­ Wat je ook kiest, altijd staat jouw creatieve ontwikkeling centraal. Heb je een vraag of wil je advies? Mail, bel of kom even langs bij Nieuwe Veste. We helpen je graag om een cursus te zoeken die bij jou past!

info@nieuweveste.nl

Open Dag & Try-out Week! Volg ons op Facebook en Twitter!

Fotografie: Erik Boot en Willem Blauw Ontwerp: Smidswater (Alle prijzen en informatie in deze brochure zijn onder voorbehoud van fouten en wijzigingen.)

Tijdens de Open Dag op zondag 31 mei 2015 kun je volop kennismaken met Muziek, Beeldend, Theater, Dans en Schrijven. Twee keer per jaar staan de deuren van Nieuwe Veste wijd voor je open tijdens de Try-out Week. Kom kijken, luisteren en meedoen! Van 1 t/m 6 september 2014 en 12 t/m 17 januari 2015.

Inschrijven Voor de instrumentale en vocale lessen muziek kun je je het hele jaar door inschrijven! Voor de cursussen Muziek, Beeldend, Theater, Dans en Schrijven kun je je aanmelden vanaf zondag 25 mei 2014. Wil je meer infor­matie? Kijk op nieuweveste.nl voor een actueel overzicht.

Vroegboek­korting Schrijf je voor 1 juli 2014 in en krijg 10% korting. Deze korting geldt voor cursussen die eenmalig zijn en niet tot de doorlopende leerlijn behoren. Deze korting geldt niet voor de reguliere muzieklessen, ensembles en 10-urenkaart.

Zomercursussen Nieuwe Veste biedt in juni diverse korte cursussen Muziek, Beeldend, Theater, Dans en Schrijven aan. De ideale manier om kennis te maken met ons aanbod. Voor meer informatie zie nieuweveste.nl.

Nieuwe Veste op locatie Nieuwe Veste wil kinderen en jongeren in de wijk in contact brengen met kunst en cultuur. Je kunt ons aanbod vinden op diverse plaatsen in Breda. Daarnaast bieden we in overleg met onderwijs en kinderopvang naschoolse acti­ viteiten in de wijk. Meer informatie op nieuweveste.nl.

Vestetuin: bso met kunst en muziek Vestetuin is een kunst-bso met een eigen ruimte bij Nieuwe Veste. Hier maakt je kind kennis met cultuur en kunst. Deze bijzondere vorm van buitenschoolse opvang wordt aangeboden via Kober kindercentra. Deze bso is ook voor kinderen die nog geen opvang afnemen bij Kober. Voor vervoer tussen school en Nieuwe Veste wordt gezorgd. Inschrijven kan nog steeds! Meer informatie op kober.nl.

Workshops Nieuwe Veste organiseert workshops op maat. Leuk voor een bedrijfsuitje, jubileum of kinderfeestje! Meer informatie op nieuweveste.nl.


03

cursussen & lessen 2014 - 2015

inhoud 04

In the Spotlight Kom alles zelf uitproberen Je kunt bij Nieuwe Veste kennismaken met alle kunst­vormen, van dans tot fotografie. En we bieden nog veel meer.

06

Nieuwe Veste heeft speciaal voor jou een aantal cursussen uitgelicht.

06

Muziek Muziek geeft je plezier Muziek raakt, geeft plezier en brengt ontspanning. Samen met anderen of in je eentje. In vele muziekstijlen: van klassiek tot pop, rock, jazz en wereldmuziek.

Try-out Week 1 t/m 6 september 2014 & 12 t/m 17 januari 2015

Chantal vertelt over haar liefde voor Muziek en Zang.

08

Beeldend Creativiteit zit in iedereen Kies je voor tekenen, schilderen, ruimtelijk werken, design of kunstbeschouwing? Jip en Niek leggen uit hoe Animatie werkt.

10

Theater & Musical Je fantasie de vrije loop Samen spelen, samen een voorstelling maken, je krijgt er energie van!

08

10

De leukste momenten uit de Musicalproductie NOA.

12

Dans Durf jij het aan? Hoe vertaal je een gevoel in beweging zonder woorden te gebruiken? Plezier is het vertrekpunt voor een avontuurlijke reis door het danslandschap! Moderne dans of Hip hop? Vraag het aan Zara en Pip!

13

Schrijven Van idee naar verhaal, gedicht of blog Het is een kwestie van verzinnen… en beginnen. Of andersom! De passie voor Schrijven van Sebastiaan.

14

Kom & Beleef Nieuwe Veste Activiteiten, concerten, exposities en nog veel meer! Mei 2014 - juli 2015.

12

13

Open Dag 31 mei 2015


04

in the spotlight

Nieuwe veste

Muziek Workshops On Festival Stages | 12-24+ Breda kent vele muziekfestivals. Hele bekende zijn het Breda Jazz Festival en het Spanjaards­ gat­festival. Nieuwe Veste werkt samen met deze festivals. Regelmatig treden leerlingenbands en docenten op één van de podia op. Ook organi­seren we workshops en/of masterclasses. Wil jij ook graag

Droom je ervan om ook eens op

op het podium staan en optreden voor de hele stad?

een echt festivalpodium muziek

Doe dan mee met Workshops On Festival Stages.

te maken of wil je weleens weten wat je allemaal met

Vr | 26-09-14 | 16.30 - 17.30

sociale media kan? Hou je van Theater en Musical, ben je een

Leerorkest Bigband | 12-16 jaar

echte Danstijger of weet je

Een orkest om in te leren, maar waarin vooral het

eigenlijk niet zo goed wat je wil

plezier en de beleving een belangrijke rol spelen.

en ga je liever eerst eens iets

Als musicus kan je op vele manieren en met

uitproberen? Op deze pagina

ver­schillende instrumenten samenspelen.

heeft Nieuwe Veste speciaal

Het repertoire varieert van popmuziek tot soul en

voor jou een aantal cursussen

jazz. Het is handig als je muziek kan lezen maar

uitgelicht.

we improviseren ook veel. Alle aspecten­van het musiceren in een eigentijds modern orkest ­komen aan bod. Verder is dit leer­orkest een voortraject om straks in de Nieuwe Veste Bigband te spelen. Do | 25-09-14 | 16.30 - 18.00

CombiCursussen

Beeldend

Proeftuin | 6-8 / 8-10 jaar

En in de Bredase dorpen en wijken: Prinsenbeek,

Bewegen, muziek maken, verkleden, dansen,

Teteringen, Ulvenhout, Princenhage, Haagse

Sociale media voor amateurkunstenaars | 18+

zingen, verhalen verzinnen, knutselen of tekenen?

Beemden en Bavel op donderdag.

Facebook en Twitter maar ook WordPress, Instagram, Pinterest en LinkedIn. Iedereen heeft het erover

Wil je ontdekken of dat iets voor jou is, of weet je nog niet wat je het allerleukst vindt? Kies dan voor

ZAPP-cursus | 16-20 / 21-24 jaar

maar wat betekenen ze voor jou? Wil je weten wat

De Proeftuin!

Voor nieuwsgierige, creatieve jongvolwassenen.

de mogelijkheden van sociale media zijn? Of heb je

Wil je weleens wat anders, of heb je nog nooit iets

een heel specifiek doel voor ogen zoals een eigen

Je krijgt vijf lessen Beeldend, vijf lessen Theater,

gedaan ‘in de kunsten’? En ben je op zoek naar

blog of LinkedIn-profiel? Dan is Sociale media voor

vijf lessen Dans, vijf lessen Muziek en acht lessen

een creatieve uitdaging? In de ZAPP-cursus krijg

amateur­kunstenaars iets voor jou. Naast praktische

oefenen voor de eindpresentatie waarin alles

je de kans om het te ontdekken! In drie lesblokken

vaardigheden maak je kennis met verschillende ma-

samen­komt. Proef van alle ‘kunsten’ en ontdek­

Theater, Muziek en Beeldend ontdek je je talent

nieren om sociale media te gebruiken. Onderwerpen

wat je het leukst vindt. Na afloop is er een

en ontmoet je andere jonge spelers, fotografen en

zoals privacy komen ook aan bod. Je werkt aan een

spannend optreden met een daverend applaus

muzikanten. Ook kun je je laten coachen en staan

eigen project: een presentatie op een social media-

waarvan je nog lang nageniet. In de vestiging

de docenten voor je klaar met advies.

platform.

Molenstraat zijn de lessen op dinsdag en donderdag.

Ma | 22-09-14 | 18.30-20.00 /

Wo | 04-02-15 | 19.30-22.00

Za | 27-09-14 |10.30-12.00

Creatief op weg met je smartphone of tablet | 18 + Heb je een smartphone of tablet, maar gebruik je hem eigenlijk alleen om te bellen of te surfen? Ben je nieuwsgierig naar wat er allemaal nog meer mogelijk is en hoe je jouw telefoon kunt gebruiken om nieuwe dingen te maken? In de cursus Creatief op weg met je smartphone of tablet leer je de multimediamogelijk­heden van je telefoon/tablet kennen en gebruiken, onder andere op het gebied van apps, fotografie, video en geluid.


05

cursussen & lessen 2014 - 2015

Dans Jongensdans | 6-8 / 8-10 jaar Dynamisch, flitsend, acrobatisch… Zo zijn de danslessen van jongensdans. Het is alleen voor jongens. Verboden voor meiden! Op verschillende soorten muziek ga je onderzoeken wat je lijf allemaal kan. Je ervaart hoe je met bewegen je energie kwijt kan en ook hoe je een verhaal vertelt. Allerlei dans­ vormen, moderne dans, acrobatiek, jazz en speelse samenwerkings­vormen worden gemixt tot een krachtige dansles. Aan het einde van de lessen wordt een presentatie gegeven voor de fans van de boys! Vr | 26-09-14 / 06-02-15 | 17.00-18.00 en 18.00-19.15

Proeven van dans | 6-8 / 9-12 jaar Let’s move! Allerlei dansstijlen komen voorbij op televisie in dansprogramma’s. Modern, urban mix en klassiek. Het is allemaal anders, of toch niet? Wil jij wel eens ervaren wat die verschillende stijlen allemaal inhouden en ze gewoon eens proberen? Dan is Proeven van dans iets voor jou! Ma | 22-09-14 / 02-02-15 | 15.30-16.30 en 16.30-17.30

Musical Maar je leert vooral leuke en mooie dingen te

Musicalstijlen | 16+

maken met je telefoon en die te delen met anderen.

Duik in de geschiedenis van de musical en

De nadruk ligt niet op de techniek, maar op het

maak kennis met verschillende muziek-,

doen. Aan de hand van opdrachten ga je samen met

dans- en speelstijlen uit de rijke musical-

je medecursisten aan de slag. Inspiratie halen we uit

historie. Aan de hand van vier musicals uit

voorbeelden van creatieve en verrassende projecten

verschillende tijdvakken wordt gewerkt aan een

op het gebied van kunst en wetenschap.

repertoire met als doel je kennis te verbreden, je techniek aan te scherpen en je ervaring op het gebied van spel, zang en dans te verrijken.

Wo | 24-09-14 | 19.30-22.00

Proeven van Digitale Media | 18+ Wil je graag kennismaken met de creatieve mogelijkheden van computers, internet, sociale media, apps en digitaal beeld, maar mis je de basisvaardig-

Deze musicalcursus is voor spelers met enige

Theater

heden? Deze brede cursus biedt een leerroute op

Lekker-in-je-lijf-Theater | 4-7 jaar

instapniveau, dus iedereen kan meedoen!

Een speelse theatercursus met een knipoog naar

Na afloop heb je een prima basis om zelf verder te

kinderyoga. Iedere les op avontuur aan de hand

gaan of een verdiepende cursus te volgen.

van een boek, sprookje, verhaal of liedje. Samen

ervaring op het gebied van zang, dans en spel. De cursus wordt afgesloten met een dynamische presentatie. Za | 27-09-14 | 11.30-13.30

bedenken, spelen en ervaringen delen. Lekker We starten met het doorlopen van basis­theorieën

dagdromen, fantaseren, spelend bewegen en

en -handelingen die van pas komen bij alle ver-

van alles leren over jezelf en de ander.

volgstappen binnen Digitale Media. In de tweede module leer je omgaan met internet en sociale

Met gevarieerde spelopdrachten leren kinderen in

media. Je leert bijvoorbeeld goed zoeken op inter-

hun drukke bestaan zich beter te concentreren en

net en maakt kennis met apps die op smart­phones

te ontspannen. We werken aan kracht, flexibiliteit,

en tablets gebruikt worden. De cursus wordt

coördinatie en een goede lichaamshouding.

afgesloten met het maken van een praktijkgerichte intro­ductiefilm. Di | 23-09-14 | 20.15-22.15

Do | 25-09-14 / 05-02-15 | 16.00-17.00

Bij nieuwe veste kun je meer!

www.nieuweveste.nl


06

Nieuwe veste

MUZIEK

Chantal van Brummelen vertelt over haar liefde voor muziek en wat je kunt verwachten als je zangles neemt.

Interview met Chantal van Brummelen Docent Zang en singer/songwriting

‘leren wat je leuk vindt’


07

cursussen & lessen 2014 - 2015

Nieuw!

Muziekles Tijdens muziekles leer je hoe je een instrument kunt bespelen. Samenspelen maakt muziek maken leuk en het inspireert! Nieuwe Veste vindt het belangrijk samenspel en presentatie te stimuleren. In het komende seizoen zal in plaats van een aantal reguliere lessen aandacht besteed worden aan samen musiceren, theorie, presenteren en examens. Nieuwe Veste heeft vanaf het seizoen 2014/ 2015­een aantal nieuwe uitgangs­punten. Zowel volwassenen als jeugd hebben vanaf komend schooljaar 40 minuten les in duo’s . Voor volwassenen vanaf 21 jaar is het daarnaast mogelijk om wekelijks of eens in de 2 weken 30 minuten individuele les te volgen. Zie het overzicht ‘tarieven muzieklessen’ in het katern midden in deze brochure voor meer infor­matie. Hierin vind je ook het speciale jong­volwassenentarief dat we vanaf

‘Playbacken met de haarborstel’

Wanneer wist je dat je wilde zingen? “Toen ik klein was, stond ik met de haar­borstel te playbacken en Madonna na te doen. Ik ging thuis met de cassette meezingen en ontdekte de opnamefunctie… Ook de platencollectie van mijn ouders heb ik regelmatig geplunderd.”

Wat doe je bij Nieuwe Veste? “Ik geef zangles en de cursus Singer/song­ writing voor Nieuwe Veste. Ik speel ook gitaar, al heb ik daar nooit veel les in gehad. Ik ben geen wereldgitarist. Gitaar spelen helpt mij om zelf liedjes te schrijven en ik gebruik het om leerlingen te begeleiden.”

Wat maakt zingen zo speciaal voor jou? “Zingen is voor mij een fijne manier van mezelf uiten. Ik kan er alles in kwijt. Het is voor mij de combinatie van op het podium staan, mijn gevoelens uiten en mode. Ik denk graag in een totaalpakketje. Van klein tot over de top.”

Waarom ben je les gaan geven? “Ik moest zelf leren wat je beter wel of niet kon doen op het podium. Door mijn ervaring kan ik mijn leerlingen heel praktisch helpen.

september 2014 invoeren voor muziek­lessen voor 21 t/m 24 jarigen.

Bijvoorbeeld wat je wel en wat je juist niet moet doen als het misgaat op het podium, zodat je niet dichtklapt.”

Hoe geef je les? “Ik werk samen met docenten van theater. Zij geven dan bijvoorbeeld een workshop rollenspel. Dit is een goede aansluiting op wat wij doen. In je rol duiken en het acteren meenemen in hoe je op het podium staat. Mijn lessen zijn anders omdat ik veel praktische ervaring heb. Ik kan het zo brengen dat je binnen één les verandering ziet bij je leerling. Ik wil graag dat ze kunnen leren wat ze leuk vinden. En naar huis gaan met het idee dat ze iets nieuws hebben geleerd en dat gelijk kunnen toepassen. Zo groeien ze elke keer weer een beetje.”

Welke materialen gebruik je in jouw les? “Ik werk met piano, gitaar en youtube. Soms wil je namelijk gewoon lekker mee­ dansen. Ik gebruik internet en artiesten als voorbeeld.”

Hoe maak jij mensen enthousiast voor zingen? “Ik sta open voor alles wat leerlingen leuk vinden. Vaak komen ze zelf met stukken uit de Top 40 of met Rockmuziek die zij tof vinden. Dat zijn de dingen die ze aanzetten tot zingen. Daar haak ik graag op aan. Mijn les hangt af van de leerlingen en hoe ze het oppakken. Ik kijk per leerling hoe het gaat en wat het beste werkt. Ik kijk naar hun voorkeur voor artiesten en ­muziek: Nederlandstalig, Musical of Rock. Zingen is gewoon plezier hebben. Ontspannen, lekker zingen en het moet vooral leuk zijn.”

Welk advies heb je voor zangers en muzikanten in spé? “Vooral kijken wat je leuk vindt en lekker les nemen. Daar kan je jezelf ontwikkelen. Of juist ontdekken wat je wel en wat je niet ligt. Zo word je zekerder van jezelf op het podium en vergroot je je zelfvertrouwen. Ook is het een ideale manier om veel mensen te leren kennen.” Singer/Songwriting | wo | 24-09-14 & 04-02-15 I 19.45-20.45 (14-16 jaar) en 20.45-21.45 (16-20 jaar) Je kunt altijd instromen voor Muziek- en Vocale lessen.


08

Nieuwe veste

BEELDENd

‘Het is altijd weer verrassend’

Jip (12 jaar) maakt animatie­ films bij Niek Castricum. In dit interview vertellen ze je wat animatie is en welke hilarische dingen je ermee kunt doen. Nieuwsgierig? Lees verder op pagina 9.

Interview met Jip en Docent Niek Castricum cursus animatiefilm

‘NIEK geeft tips en helpt je’

‘JIP komt vaak zelf met ideeën en films’


09

cursussen & lessen 2014 - 2015

Wat is animatie precies? Jip: “Animatie is een filmtechniek waarbij je filmbeelden één voor één maakt. Animatie kun je eigenlijk bijna overal voor gebruiken.” Niek: “En het moet bewegen. Als het beweegt is het animatie.” Wat is het verschil tussen film en animatie? Niek: “Filmen doe je vaak met gewone mensen. Animatie maak je meestal van tekeningen, of je maakt met de computer allemaal beeldjes achter elkaar en die laat je dan afspelen.” Jip: “En die beelden maak je zelf, die teken je. Je tekent één poppetje dat stilstaat en dan weer een plaatje waar bijvoorbeeld de hand verder gaat, en nog een beeldje en nog een beeldje…” Niek: “Film is meestal 25 beelden per seconde en daar heb je zelf geen invloed op, maar bij animatie kun je alles zelf bepalen. Je kunt bepalen hoeveel beelden per seconde je maakt en hoelang je erover doet om die beelden te maken en alles te laten gebeuren.” Dus dan maak je van hetzelfde eigenlijk opeens iets anders? Jip: “Je kunt ineens iets laten verschijnen. Je ziet dat poppetje en dan ineens plop, staat daar iets. Je maakt een tovenaar en ineens haalt hij een konijn uit een hoed, of er verdwijnt een mens. Met animatie kun je dat.” Dus je krijgt ook hele grappige situaties? Jip: “Ja, dat klopt. Er springt ineens een tomaat naar beneden. Je maakt een fotootje, en dan

ineens is ‘ie hier en dan ineens valt ‘ie weer, alsof ‘ie eigenlijk ineens supersnel naar beneden ging.” Wat leer je allemaal tijdens de cursus? Jip: “Je leert om je animatie te maken en wat voor soort animaties er zijn. Je kunt ook dingen zelf tekenen op de computer, daar is een soort klein apparaatje voor waarmee je kunt tekenen. Een soort digitale pen. Dan teken je wat en dat doe je ook weer stapje voor stapje, dan kun je zelfgetekende dingen laten bewegen. Ik heb het geluk dat ik eerst tekenles heb gehad bij Jos Thommassen.” Wat vind jij het leukste aan cursus geven? Niek: “Het leukste is dat je nooit weet wat je kunt verwachten en waar ze naar aanleiding van de opdrachten mee komen qua idee. Dat is inspirerend en altijd wel een verrassing. Het woord animatie komt van animare en dat betekent ‘tot leven wekken’. “ Jip: “Dus je zorgt er eigenlijk voor dat iets niet levends, levend wordt. Je hebt bijvoorbeeld een balletje en dat valt op de grond. Ineens krijgt het handjes en beentjes, een gezicht en een mond, en ineens is die bal een mens. Dan kun je er dus expres voor zorgen dat iets niet levends in een filmpje levend wordt.” Niek: “Het balletje kan ook, zodra het levend wordt, gaan bewegen. En hoe je iets laat bewegen, dat bepaalt het karakter van iets. Je kunt dat balletje heel boos laten rollen, of je kunt het heel sierlijk laten rollen. Dan hoef je het niet eens een gezicht te geven.”

Wat maakt Niek zo’n leuke docent? Jip: “Hij is enthousiast en hij helpt je goed met het leren en met de programma’s die we moeten gebruiken. Ook met het kiezen van de programma’s en hoe je moet afsluiten, hoe je animatie precies snel genoeg krijgt en hoe animatie moet. En als je iets kunt verbeteren, dan zegt hij bijvoorbeeld: ‘als je hem nou iets hoger zet, dan wordt ‘ie sneller’. Hij geeft ook tips en hij helpt je als je problemen hebt.” Niek: “Daar ben ik ook voor natuurlijk hè.” Wat maakt Jip zo’n leuke leerling? Niek: “Jip is heel energiek, enthousiast en ook leergierig. Hij komt vaak zelf met ideeën of films aanzetten. Voordat er een opdracht is, heeft hij thuis zelf al een idee bedacht. Soms moet ik hem een beetje afremmen, omdat hij eerst andere dingen af moet maken, maar als er een idee is moet er wel ruimte zijn om je eigen plannetjes te kunnen filmen, dat houdt het natuurlijk ook leuk en fris.” Wat was jouw mooiste moment bij de cursus? Niek: “Ik vind de uitwisselingen met een andere docent wel het mooiste. Daar komen vaak toch de allerleukste dingen uit.” Jip: “Als je klaar bent en je denkt: ‘Yes, hij is goed. Mijn filmpje is gelukt.’ Dat is wel het leukste moment.”

Animatiefilm | ma | 22-09-14 | 16.00-17.30

‘JE MAAKT VAN NIETS IETS LEVENdS’


10

Nieuwe veste

Theater & musical

Selène, 13 jaar “Ik vind het erg leuk omdat je lekker gek kunt doen, en al je gevoel kunt uiten. Als je de musical dan kunt laten zien voor publiek, is het helemaal geweldig.”

Onze Musicalproductie jeugd stond drie keer op de planken van PodiumBloos met NOA, een vrolijk verhaal over een geniaal meisje, stomme ouders, een lieve juf en een gemeen schoolhoofd. De voorstellingen in maart 2014 waren een groot feest. Een enthousiaste groep van vijftien kinderen bracht een voorstelling met heel veel humor, gave dansen, ont­ roerende zang en veel energie.

Interview met Cast noa cursus Musicalproductie jeugd

Layla, 12 jaar “In musical zit alles: acteren, zang en dans, het is dan heel mooi dat alles samenkomt. En je leert ook nog eens samen spelen. Je leert jezelf meer kennen als je een rol speelt. Soms moet je heel veel stukken achter elkaar doen omdat het nog iets beter kan, dat is vaak vermoeiend. Maar ik begrijp het wel, omdat het een mooie voorstelling moet worden. En na heel veel repeteren staat er toch in één keer een hele mooie voorstelling. Dat is toch de moeite waard!”

Musicalproductie | 11-15 jaar | za | 27-09-14 | 11.00-13.30/14.30


11

cursussen & lessen 2014 - 2015

‘Het aller­leukste in NOA vind ik het liedje rebelse kinderen ’

Jannah, 15 jaar “Ik vind musical heel leuk, omdat ik hierdoor mijzelf durf te zijn. Ik was vroeger heel verlegen tot ik dit ging doen. Ik voel me nu helemaal thuis op het podium. De groep voor Noa is echt leuk. Iedereen heeft een belangrijke bijdrage. Ik had me geen betere groep kunnen wensen!”

Fleur, 12 jaar

Renate, 14 jaar

“Het is super dat je een keer

“Ik vind het heel leuk dat een zaal vol mensen aandacht voor je heeft. Dat geeft je wel een belangrijk gevoel, waardoor ik meer energie krijg om mezelf in te leven.”

in de huid van een ander kan kruipen. Bijvoorbeeld als je problemen hebt op school of ruzie met een vriend(in), dan kan je juist iemand spelen die helemaal geen zorgen heeft en nergens bang voor is.”


12

Nieuwe veste

‘DANSEN TOT IK EEN OMA BEN’

Dans

Zara (8) en Pip (9) dansen alle twee heel graag, maar wel heel anders. Zara bij docente Dorée Rombout in de Hiphop groep, Pip bij Ellis Pijnenborg in de Dansklas modern.

Interview met PIP EN ZARA CURSUS modern en hiphop

Modern Demonstratiegroep | 8-10 jaar* | di | 23-09-14 | 16.00-17.15 Hiphop | 9-12* | wo | 24-09-14 | 18.00-19.00 * voor diverse leeftijden

Zara

Pip

“Ik ben al vroeg begonnen met dansen. Mama heeft mij opge­ geven zonder dat ik dat wist, omdat ik thuis altijd aan het dansen was. Ik doe Hiphop en Popping. Dat is een soort streetdance, maar dan stoerder. In de les dansen we in een groep. Soms doen we een dans die ik al ken, maar we leren ook nieuwe. Dorée is superleuk. Soms is ze streng, maar meestal is ze supergrappig. Ze heeft ook wel eens tegen ons gezegd dat wij de dansjes heel snel leren.”

“Op mijn derde zat ik al op dansles. Het is zo leuk omdat je je gevoelens kwijt kan in de dans. Ik doe moderne dans, dat is niet klassiek. Je hoeft niet zo te trippelen. Modern is niet langzaam. Het tempo is afhankelijk van de muziek. In de les gaan we vaak vrij dansen: muziek op en dan bewegingen maken. Lichte, ronde bewegingen, vierkante bewegingen, iets uitbeelden. Dan kan je helemaal zelf weten wat je doet. Dansen is gewoon leuk! Ik wil dit altijd blijven doen, tot ik een oma ben…en als ik een oma ben nog steeds! Oma-dansles.”


13

cursussen & lessen 2014 - 2015

schrijven

Sebastiaan volgt samen met zijn medecursisten voor de tweede keer de cursus Kennis­making Creatief Schrijven bij Peter van der Graaf. De cursus inspireert hem om een schrijfclub met zijn mede­ cursisten te vormen. In dit interview vertelt hij over zijn passie voor schrijven.

Interview met Sebastiaan de Graaf Cursus Creatief Schrijven

Hoe bedenk je een verhaal?

‘VOORAL DICHT BIJ JEZELF HOUDEN’

“Onze docent komt elke keer met wat nieuws. Nu gaat het over reisverhalen. We schrijven een verhaal over een reis die we hebben beleefd. Er is altijd de vrijheid om zelf thema’s aan te dragen.”

Ik vond het heel spannend in het begin. We hadden direct een hele leuke groep. We hadden veel interactie met elkaar. Ook buiten de les om mailen we en gaan we wat drinken. Maar we lachen vooral met elkaar. Na de cursus zijn we een keer gezellig gaan lunchen.“

Waar gaat jouw verhaal over?

Voor wie schrijf je?

“Over een zakelijke trip van mij naar Chicago in de VS, mijn eerste keer naar Amerika. De opdracht is om vanuit het perspectief van een objectieve verslaggever een bepaald gevoel over te ­brengen bij de lezer over wat je hebt gezien, geproefd, gevoeld en geroken.

“In principe schrijf ik voor mezelf. Het is mijn hobby, ik vind het leuk, ik haal daar energie uit. Ik wil dit. Ik vind het ook leuk als anderen het lezen, omdat ik iets wil delen. Ik schrijf niet voor een specifieke doelgroep. Onze groep in de les bestaat uit meer mannen dan vrouwen, de leeftijd loopt uiteen van eind 20 tot in de 70. Omdat dit een doorsnede is van Breda, is het heel leuk. Iedereen heeft eigen inbreng. Een verhaal over de basisschool is anders voor iemand van 70 dan voor iemand van 25.“

Het thema van mijn verhaal is de overweldiging door gebouwen, auto’s en wegen die als een deken over je heen valt. In het verhaal schrijf ik niet over speciale dingen, maar over gewone dingen die eigenlijk speciaal genoeg zijn. In restaurants zijn serveersters bijvoorbeeld heel snel. Dan zijn gasten weer snel weg, zodat de volgende aan tafel kan. Dit is heel anders dan in Nederland. In Amerika is het altijd groot, efficiënt en snel.“

Waarom ben je de cursus gaan volgen? “Ik was op zoek naar iets om naast mijn werk te te doen, iets sociaals wat bij me past.

telefoon en werkte het uit. Als kladblok is een smartphone erg handig.Je kan over alles wat je raakt schrijven. Ik bewaar alles wat ik schrijf op OneDrive. Dan kan ik er overal ter wereld bij.“

Is de cursus Schrijven nooit saai? “Nee dus, het is meer dan alleen schrijven. Je hebt iets om naartoe te gaan. Je ontmoet onbekende mensen met gedeelde interesses. Ik haal er energie uit en ontdek weer nieuwe vormen.“

Wat is jouw schrijftip? “Het is een beetje cliché, maar blijf vooral jezelf. Wat je schrijft, is van jou. Iedereen kan er iets van vinden. Hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe meer naturel het overkomt. Wees vooral trots op wat je doet. Positieve reacties en feedback zijn leuk. Hou het vooral dicht bij jezelf.“

Hoe krijg je inspiratie? “De docent geeft je inspiratieoefeningen. Hij kan je over verrassende onderwerpen laten schrijven. Bijvoorbeeld in de vorm van een Haiku. Op vakantie stond ik bij de zee naar de branding te kijken en dit raakte me. Ik wist de techniek van Haiku. Dit is een objectieve waarneming van de natuur. Dus pakte ik mijn

Proeven van Creatief Schrijven | za | 27-09-14 & 07-02-15 | 10.00-12.00


14

Nieuwe veste

kom & Beleef nieuwe veste! Activiteiten mei 2014 - juli 2015 • Expositie: Grafisch geschreven Haiku-project vrijdag 23 mei t/m vrijdag 27 juni 2014

• Week van de Mediawijsheid vrijdag 21 november t/m vrijdag 28 november 2014

juni 2014

• Auditie theaterproductie (kort) volw. zaterdag 14 juni 2014

• Auditie theaterproductie 10-14 jaar donderdag 19 juni 2014

• Auditie theaterproductie 15-18 jaar donderdag 19 juni 2014

• Auditie musicalproductie 11-15 jaar zaterdag 21 juni 2014

• Zomerexpositie 3e jaars cursisten fotografie Nieuwe Veste zaterdag 28 juni t/m donderdag 11 september 2014

• Zomerkunst, dagworkshops voor kinderen dinsdag 19 augustus en woensdag 20 augustus 2014

z aterdag 28 maart en zondag 29 maart 2015

• Masterclass door Marcel Worms zaterdag 22 november 2014

• Veste Concert: De piano • Zomercursussen Songs From the Heart. Nieuwe Veste ontmoet BredaPhoto

• Voorstelling musicalproductiegroep 11-15 jaar

• Kamermuziek: Schilderijententoon­ stelling accordeonduo TOEAC

zaterdag 22 november 2014

• Expositie: Martien Coppensprijs maandag 24 november 2014 t/m maandag 12 januari 2015

• Voorstelling theaterproductiegroep jeugd donderdag 11 december t/m zaterdag 13 december 2014

• Kamermuziek: Christianne Stotijn, Julika Marijn en het Amsterdam Ensemble

vrijdag 10 april 2015

• Veste Concert: Volksmuziek vrijdag17 april 2015

• Jeugdtheaterfestival, presentaties musical- en theatercursisten jeugd zaterdag 16 mei 2015

• Open Dag zondag 31 mei 2015

• Dansvoorstelling Nieuwe Veste

vrijdag 12 december 2014

• Veste Concert: Winter Wonderland

maandag 1 juni 2015

• Breakdance Battle Break’Da 5

vrijdag 19 december 2014

• Docenten nieuwjaarsconcert zondag 11 januari 2015

• Try-out Week Nieuwe Veste aandag 12 januari t/m zaterdag 17 m januari 2015

maandag 1 juni 2015

• Voorstelling theaterproductiegroep volwassenen donderdag 4 juni t/m zaterdag 6 juni

• Voorstelling theaterklas LINK vrijdag 26 juni 2015 en zondag 28 juni 2015

• Laureatenconcert vrijdag 3 juli 2015

• Kamermuziek: Lavinia Meijer (harp) • Try-out Week Nieuwe Veste maandag 1 september t/m zaterdag 6 september 2014

• Auditie theaterproductie (lang) volw. zaterdag 13 september 2014

• Kinderboekenweek – thema: Feest! woensdag 1 oktober t/m zondag 12 oktober 2014

• Klarinettistendag Zuid-Nederland zondag 5 oktober 2014

• •

Kamermuziek: Camerata RCO vrijdag 10 oktober 2014

Theaterworkshopdagen maandag 13 oktober t/m zaterdag 18 oktober 2014 (herfstvakantie)

• Familievoorstelling: De put van Dik (Try-out) vrijdag 24 oktober 2014

• Familievoorstelling: De put van Dik (Première) zondag 2 november 2014

• Kamermuziek: Lisa Jacobs (viool) en Sander Sittig (piano) vrijdag 7 november 2014

• Kamermuziek: Marcel Worms (piano) vrijdag 21 november 2014

vrijdag 16 januari 2015

• Voorstelling theaterproductie jongeren

Concerten, exposities en nog

veel meer!

zaterdag 24, zondag 25 en donderdag 29 januari 2015

Buiten onze lessen en cursussen bieden

• Veste Concert: De dans in de muziek

we onze cursisten een podium om hun talenten te laten zien. Je kunt deelnemen

vrijdag 30 januari 2015

aan programma’s en concerten tijdens de

• Presentatie Vooropleiding theaterschool

Vesteconcerten, Cultuurnacht, Kulturele Amateurmanifestatie (KAM), exposities,

vrijdag 30 januari 2015

BredaPhoto, Festival 39 ˚, Jeugdtheater­­-

• Festival 39˚ theaterproductiegroep jongeren

dagen, Breda Jazz Festival, en nog veel meer. Het kan allemaal bij Nieuwe

zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 2015

Veste. Daarnaast zijn er regelmatig voor­

• Kamermuziek: “Waterspiegel” muziek/ videoproductie

speelavonden en treden onze ensembles, bands en koren op. Zowel binnen Nieuwe

vrijdag 6 februari 2015

Veste als daarbuiten op bijzondere en zelfs

• Kamermuziek: Matangi Quartet

internationale locaties. Kortom, ook dit

vrijdag 27 februari 2015

seizoen weer voldoende data om in je

• Monologenwedstrijd: Solo’s in Zuid

agenda te noteren! Zie onze website voor

vrijdag 20 maart 2015

actuele informatie over concerten, exposi-

• Veste Concert: Passieconcert

ties en andere optredens van cursisten en

vrijdag 27 maart 2015

• Voorstelling theatergroep Sterre vrijdag 27 maart 2015

• Kamermuziek: IL Gardellino vrijdag 27 maart 2015

docenten.

Kijk voor actuele informatie op nieuweveste.nl

(Wijzigingen voorbehouden)


15

cursussen & lessen 2014 - 2015

THEATER DANS MODE FILM POËZIE

Stuur dan voor 30 november 2014 een mailtje naar info@39graden.nl met je plannen en ideeën.

Broodjes, salades, soep, koffie, gebak, smoothies etc. Ook om mee te nemen!

        

 

Openingstijden: Ma, di, wo 09.30 - 18.00 | Do 09.30 - 21.00 | Vr, za 09.30 - 20.00 | Zo 11:00 - 18:00 Oude Vest 31 Breda | T 076 888 6000 www.coffeeandlunch4you.nl




14 15

Nederlands Dans Theater 1 – Miss Montreal – War Horse – Jochem Myjer – Nits – Bløf Pippi Langkous – Anne Teresa De Keersmaeker – Hans Klok – Peter Brook – Minoes Klaas Vaak – Bert Visscher – Het Nationale Ballet – Porgy and Bess – Freek de Jonge Het Zandkasteel – Najib Amhali – Orphée et Eurydice – Kinderen voor Kinderen chasse.nl

Cursussen & Lessen 2014 2015  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you