Page 1

Werkbundel

Kunststof


1. Kunststof Opdracht Zoek een voor- en nadeel van elk materiaal. - Papier

voordeel: …………………………………………… nadeel: ……………………………………………..

- Kunststof

voordeel: ………………………………………….. nadeel: …………………………………………….

- Metaal

voordeel: ………………………………………… nadeel: ……………………………………………

Opdracht

Geef drie voorwerpen die vroeger uit traditionele grondstoffen gemaakt werden, maar nu dikwijls van kunststof zijn. ………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………… De auto is een goed voorbeeld van een product waarin tegenwoordig heel wat plastic is verwerkt.

Opdracht Bekijk onderstaande foto’s eens goed en probeer te achterhalen uit welke materialen de onderdelen gemaakt zijn.

Velgen: 1914: …………………… 1950: …………………….. 2013: ………………….

Spiegels (behuizing):

1914: ……………………

1950: ……………………..

1914: ……………………

1950: ……………………...

Bumper:

2013: ………………….

2013: …………………..


Een auto omvat tegenwoordig zo’n 5000 onderdelen, waarvan er ongeveer 1700 uit kunststof vervaardigd zijn. Hierdoor is de massa met ca. 40 % verminderd bij gelijkblijvend volume.

2. Wat zijn kunststoffen? Vele voorwerpen die we dagelijks gebruiken (gebruiksvoorwerpen) bestaan uit polymeren. Polymeren zijn ketens van moleculen die we monomeren noemen. Monomeren kunnen natuurlijk of kunstmatig zijn.

Natuurlijke polymeren kunnen we terugvinden bij dieren en planten. Voorbeelden hiervan zijn dierlijke eiwitten of plantaardige suikers (deze staan ook op de verpakking van een koek). Het grootste deel van ons voedsel bestaat uit polymeren zoals vezels, granen en vlees. Zelfs de kleren die we dragen want materialen zoals wol, katoen en zijde zijn gemaakt van polymeren. Omdat het natuurlijke polymeren zijn kunnen ze ook afgebroken worden door de natuur. Een voorbeeld hiervan zijn bloempotjes die gemaakt zijn van aardappelschillen, wanneer ze dan in de grond gestopt worden verdwijnt de bloempot na een tijdje. De kunstmatige polymeren worden ook wel synthetische polymeren genoemd. Deze kunnen we verkrijgen uit aardolie. De aardolie wordt afgebroken in een olieraffinaderij (dit is een fabriek waar ze olie verwerken) tot we simpelere moleculen hebben: de monomeren. Dan voegen ze meerdere van die monomeren samen tot ze een polymeer vormen. En met deze polymeren kunnen we nieuwe grondstoffen maken zoals plastic.


Opdracht

Hieronder vind je een aantal voorwerpen die vervaardigd zijn uit synthetische polymeren. Zoek uit of het polymeer in de vorm van een vast voorwerp (plastic) of van vezels (wol, zijde of katoen) voorkomt.

TIP: vul aan met voorwerp of vezel 1. ………………………………………….

2. …………………………………………

3. ………………………………………….

4. …………………………………………

5. ………………………………………….

6. ………………………………………… (deze fiets bestaat uit carbon)


3. Eigenschappen kunststof 1. Risicovrij en hygiënisch a. kunststof geleidt geen elektriciteit Opdracht Noem een aantal toepassingen van deze eigenschap, thuis en op school. ………………………………………….………………………………………………………………………. ………………………………………….………………………………………………………………………. …………………………………………..………………………………………………………………………

b. kan transparant gemaakt worden

Heel wat plasticsoorten die worden gebruikt voor de verpakking van voedingsmiddelen zijn transparant. Waarom verhoogt dit de veiligheid? ………………………………………………………………………………………………………………….. ……………………………………………………………………………………………………………………

c. plastic breekt en roest niet Opdracht

Waarom is dit veiliger voor mens en dier?

…………………………………………………………………………………………………………….. ……………………………………………………………………………………………………………..

2. Licht en handig Opdracht Verklaar waarom het gebruik van plastic flessen in een lijnvliegtuig een jaarlijkse vermindering van de bedrijfskosten van € 7500 kan opleveren. ……………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………

Opdracht

Als je in het warenhuis moet kiezen tussen een plastic en een papierenzak, wat kies je dan? ………................................................... Stel een lijst op van de voordelen van de plastic en de papieren zakken bij het vervoer van fruit en groenten.


Plastic zakken

Papieren zakken

3. Isolerend Kunststof wordt steeds meer gebruikt voor kopjes en bekers. Zoals je al gemerkt zult hebben aan de temperatuur van de kop zijn de verschillende materialen in verschillende mate geleiders van warmte. Als we kokend water in een metalen beker en in een beker van kunststof zouden doen. In welke beker daalt de temperatuur het snelste? …………………………… Welke beker isoleert dus het beste? ……………………………..

Werkblaadjes kunststof  

Werkblaadjes over een les rond kunststof.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you