Page 1

S U N S r e d spej NR. 2 2012

Da mormor og farfar var spejdere Spejdernes Lejr Byg din egen katapult


I N D H O L D 10

Ti sjove lejrtemaer .......................................... 3 Spejdernes Lejr rykker tæt på........................ 4 Naturligvis Knæhøj karse ............................ 5 Ind i teltet ........................................................ 6 Ekspertpanelet – få svar på alt .................... 8

6

Snydekoder................................................... 10 Da mormor og morfar var spejdere ............. 12 Grev Godtfreds vinterslot ............................... 15 Byg din egen minikatapult.............................. 16 Hulemanden får dame på .............................. 16

12

Forældresiden Send dit barn på Spejdernes Lejr......................................... 19 Jørgen og juniorerne ..................................... 20

15

FORSIDEFOTO

spejderSNUS

Udgivet 28. marts 2012 Se deadline og udgivelse for næste SpejderSnus på dds.dk/medier.

I slutningen af Juli mødes 35.000 spejdere på Spejdernes Lejr. Hvad glæder du dig til?

Foto: Søren Friberg SpejderSnus er et børneblad for alle under 12 år, som udgives af Det Danske Spejderkorps KONTAKT SpejderSnus, Arsenalvej 10, 1436 København K, tlf.: 32 64 00 50, fax: 32 64 00 75, redaktionen@dds.dk, spejder.dk ANSVARSHAVENDE REDAKTØR Peter Tranevig, pt@dds.dk ASSISTERENDE REDAKTØR OG KORREKTUR Peter K. Maul, pkm@dds.dk ANNONCER nyheder@dds.dk LAYOUT grafiliokus.dk, 23 39 45 23 TRYK Als Offset ISO 14001 miljøcertificeret OPLAG 14.500 eksemplarer Artiklerne i Spejdersnus dækker ikke nødvendigvis redaktionens eller korpsets synspunkter. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere indsendte indlæg. B&U-REDAKTIONEN Johanne Valbjørn Gydesen – forkvinde, Mark Warren - formand, My Gaarde Andreassen, Helene Kristine Holst, Julie Hvidt, Kasper Møller, Nicoline T. K. Jensen, Jakob Kastrup Andersen, Regitse Fuhlendorf, Sofie Mannering, Lasse Bækhus, Troels Lund, Lauge Eilsøe-Madsen, Louise Hvenegaard


1 Bubbibjørne

2

3

Ultimativ overlevelse

Gaffatapelejr

4 Asterix og Obelix

5

6

Gourmetlejr

Luksuslejr

10 sjove lejrtemaer

—

Jakob Kastrup Andersen, B&U Redaktionen istockphoto.com

9

7

Istid

Phineas og Ferb

8 Space

10 Jorden rundt på én dag 3


Hvad er Spejdernes Lejr 2012? Det er Danmarks største og første spejderlejr med 35.000 deltagende spejdere!

Holstebro

Hvor? Spejdernes Lejr vil blive afholdt et lille stenkast uden for Holstebro.

Hvornår?

• 21.- 29. juli vil der være fuld gang i Danmarks hidtil største spejderlejr!

Hvorfor skal jeg med? DU skal med, fordi du får muligheden for at møde nye venner, deltage i vildt mange sjove aktiviteter og ikke mindst være med til at afholde Danmarks fedeste spejderlejr!

Vidste du, at Spejdernes Lejr sparkes i gang med et kæmpestort åbningsshow fyldt med spejdermagi?

Hvem deltager? Spejdernes Lejr er en lejr, hvor alle de danske spejderkorps er repræsenteret (KFUM, Det Danske Spejderkorps, KFUK, DSS og DBS)

Spejdernes Lejr 2012? Hvad er det?

✎ Lasse Bækhus

— Spejdernes Lejr 2012

I juli 2012 afholdes en kæmpe spejderlejr, hvor der vil være deltagere fra Danmark såvel som andre lande. Det vil være den første sommerlejr i Danmark med alle fem danske spejderkorps, og vi kommer til at blive mellem 35- til 40.000 på lejren.

4


NKnæhøj karseGV NATURLIGVIS GV S Når planterne i skoven begynder at få de første små lysegrønne blade og fuglene synger udenfor, så ved du, at det er forår. Det er nu, at alting er friskt og dejligt, og det er nu, at du selv kan lave dit eget forår i din vindueskarm.

V

✎ Troels Lund, B&U-redaktionen Plant et forår i din vinduskarm Hvis du gerne vil lave dit eget forår, som du kan gå og se på hver dag, så skal du bruge karse. Karse er nemlig rigtig let at dyrke, og så kan man oven i købet spise det. Alt, hvad du skal bruge, er en beholder. Du kan bruge en kop, en lille kasse, bunden af en mælkekarton eller en ren æggeskal. Så skal du bruge noget vat. Vattet lægger du så ned i din beholder. Den skal ikke være helt fyldt med vat. Nu har du en beholder med noget vat, så tænker du måske: ”Der kommer da ikke planter ud af vat?”, men nu skal du bare se. 1 Først tager du noget vand, som du hælder på vattet, og så tager du dine karsefrø, dem kan du nok få dine forældre til at købe, og drysser dem ud på den våde vat. 2 Nu skal du sætte din beholder med karse i en vinduskarm, så den får masser af lys. Hvis du så sørger for, at vattet hele tiden

Foråret er over os og de t betyder, at pl anterne begynder at sp ire. Du kan selv pl ante karse og se de er fugtigt, så har du t spire hurtigt dit helt eget forår.

3 Efter en uge er karsen blevet så stor, at man kan klippe den med en saks, og så kan man spise det på sine rugbrødsmadder. Karse smager rigtig godt på en god æggemad. En sej lille plante Karse har groet i Danmark siden dengang, der var vikinger. Dengang blev den brugt som medicin mod hovedpine. Den karse vi kender i dag, bliver mest brugt til at spise. Derfor bliver den ikke særligt stor. Den bliver næsten samme størrelse som græsset ude i haven. Men det er altså bare fordi, vi spiser den, før den vokser sig stor. Hvis man lader være med at klippe karsen, kan den blive op til en halv meter høj. Karse er ikke bare dit eget lille forår, den er også en vitaminpille – fyldt med en masse C-vitamin.

5


66


Der er n masser, patrulje t, kan lave i telte mt hvis man er ra r ikke af skybrud elle kan falde i søvn.

I teltet...

– TELTLEGE Når du om aftenen ligger i teltet med din patrulje, kan det hurtigt blive lidt kedeligt. Derfor er telt-lege altid en sjov aktivitet. Spejdersnus giver dig gode ideer til supersjove teltaktiviteter!

✎ Jakob Kastrup Andersen, B&U-redaktionen — wsj.se ORM Dette er en klassiker! Kryb ind i din sovepose, lyn den helt op og voila: et styks orm! Nu kan du lave “ormekamp” med alle dine venner! Find selv på sjove lege. Om det skal være brydning, en form for stafet eller en helt tredje ting, er helt op til jer! Bare husk: Armene skal altid være inde i soveposen. KORT Når man overhovedet ingen ideer har til, hvad man skal lave, er et slag kort genialt. Der findes jo utallige kortspil, som man kan fordrive tiden med. I kender jo nok de klassiske som fisk, krig eller Olsen, men hvorfor ikke peppe det lidt op? Måske endda lave jeres eget kortspil? Mulighederne er mange med en stak kort i hånden! GYSERHISTORIER En god gyser er altid en god aktivitet. I skiftes til at fortælle grusomme gyserhi-

storier og udpeger vinderen til sidst. Pas nu bare på, at den ikke bliver så uhyggelig at dig selv og din patrulje ikke kan sove.

S, P ELLER K Denne leg er sjovest, hvis både der er drenge og piger i din patrulje. I skal skiftes til at stille hinanden spørgsmålet “S, P eller K” Hvor S står for sandhed, P for procent og K for konsekvens. Så hvis du nu spørger en fra patruljen, og der bliver svaret S, skal du stille et spørgsmål, hvor personen skal svare ærligt. P står for procent. Her skal du også stille et spørgsmål, hvor personen skal “bedømme” et eller andet. Et eksempel kunne være: “Hvor pæn synes du, spejderen fra nabolejren er?” Derefter skal der så svares på en skala fra 1-100%. K står for konsekvens – det vil sige, at du kan give en af dine kammerater en udfordring. Det kan være alt fra himmel til jord, husk bare, at det skal være sjovt for alle.

7


EMILIE 14 år, går i 8. klasse, bor i Skanderborg, er tropsspejder i Skanderborg Gruppe.

ASGER 13 år, går i i 6. klasse, bor ps tro er v, Herle uen et yr M i r de ej sp Gruppe.

T R E P S K EDERFOR er vi spejdere... Har du idéer eller ønsker til, hv ad Ekspertpanelet skal snakke om i næste nummer af Spejd ersnus? Så skriv til redaktionen@dd s.dk

Asger, Emilie og Frederik er tropsspejdere og ”spejder-eksperter.” Spejdersnus har mødt dem til en snak om, hvorfor de er spejdere, og hvad der gør det fedt.

✎—

Mark Warren og Johanne Valbjørn Gydesen, B&U-redaktionen

➜ Hvordan blev I spejdere? Frederik: Det er mange år siden. Tror, det var fordi, min mor havde været det. Jeg prøvede det, og syntes det var sjovt, og så fik jeg hurtigt en masse venner der og blev ved. Emilie: Min mor er også spejder. På Blå Sommer i 2004 tog jeg af sted sammen med hende og en veninde, og derefter begyndte jeg at gå til spejder. Det lå i kortene, at jeg skulle være spejder, fordi hele familien også var det. Asger: Det er sådan set det samme for mig. Både min mor, morfar, og far har været spejdere, og min søster er det også.

8

➜ Det var altså jeres familier, der trak jer med. Men hvorfor går I så stadig til spejder? Emilie: Min veninde, som var med på Blå Sommer, stoppede senere til spejder. Men jeg blev ved, for jeg har stadig mange af mine allerbedste venner til spejder. Og nu har jeg også mødt folk fra hele landet, fordi jeg har været på lejre. Jeg synes egentlig ikke, at hverdagsmøderne er det fedeste. Det bedste er alle de mennesker, man møder på ture og lejre. Frederik: Det er jeg enig i. Jeg har fået mange gode venner og oplevelser til spejder.


FREDERIK 13 år, går i 6. klasse, bor i Sorø, er tropsspejder i Karl af Riise.

T E L E N A P T Så spørger de andre, om vi ikke får sukkertrip, og det må vi svare ja til. Men vi spiser ikke det hele på én gang.

➜ Hvad kan spejder lære børn og unge? Frederik:Spejder kan sørge for, at man ikke kommer ud i noget rod og laver ulovlige ting. Det er en sund interesse, hvor man kommer til at få mange nye, gode venner. Asger: Man lærer også praktiske ting som at bruge økser og knive. Og at kunne klare sig selv.

➜ Hvad gør spejder til den fedeste fritidsinteresse? Frederik:Man er aktiv og meget udenfor, men det er man jo også til f.eks. fodbold. Men til spejder får man venner på en anden måde. Fordi man samarbejder, lærer man hinanden bedre at kende.

”Jeg blev enig med mig selv om, at der aldrig er en gang til spejder, der er den samme. Der sker altid noget nyt og spændende.” Emilie: Jeg tror først og fremmest, at man kan lære at tage ansvar og at være åben over for nye ting. Mange i min klasse ville ikke være klar til at blive kastet ud i de samme ting, som man bliver kastet ud i til spejder. Man lærer ting om ansvar, og hvordan man bør opføre sig over for hinanden. Det kan man tage med videre i livet. Asger: Men jeg synes også, at der er mange fordomme om, hvad man laver til spejder. I klassen er vi 3 spejdere, som fortæller de andre, hvad vi egentlig laver. At det ikke kun er bål og rafter. Lige nu er vi f.eks. i gang med at bygge Eiffeltårnet af sukkerknalder.

Asger: Ligesom Frederik synes jeg også, det er fedt, man er så meget udenfor. Min ven Victor og jeg plejer også at sige: ”En gang spejder, altid pyroman.” Vi leger med ild og laver stearinbomber. Selvfølgelig under sikre forhold. Det er generelt skidesjovt at kunne bruge tid med sine venner på den måde. Emilie: Jeg tænkte faktisk over det her den anden dag. Jeg blev enig med mig selv om, at der aldrig er en gang til spejder, der er den samme. Der sker altid noget nyt og spændende. Og det handler ikke kun om konkurrence og om at jorde de andre. Det handler om venskab.

9


Kodeløseren Det kan være svært at finde rundt i alle de koder, din leder prøver at lære dig. Så derfor har vi nu lavet en kodeløser, der er lige til at stoppe i lommen, og så har du de vigtigste koder lige ved hånden hele tiden.

Det er smart at bruge en kodeløser. Kodeløseren kan bruges til hurtigt at løse tre forskellige slags koder.

V

✎ Regitse Fuhlendorf, B&U-redaktionen — DDS Fotoarkiv Sådan bruger du kodeløseren:

Bogstavforskydning:

Juniorkoden:

Bogstavforskydning er en måde at lave koder på, hvor alfabetet er "forskudt". Bogstavforskydning kaldes også for cæsarkode, fordi den romerske kejser Cæsar tit brugte koden, når han var i krig. Hvis A fx svarer til D, svarer B til E, osv. Med kodeløseren skal du nu dreje det inderste hjul, så A passer med D. Så kan du lynhurtigt finde ud af, at koden ALIH betyder DOLK.

Juniorkoden er en smart måde at lave kryptiske koder på, som næsten kun spejdere kender. Med kodeløseren er det hurtigt at skrive og løse juniorkode. Hvis der er nogen, der har skrevet KNIV, ser det fx sådan her ud:

Morsenøglen:

Hvis du ikke helt kan huske morsealfabetet, er der hjælp at hente i morsenøglen. Du bruger morsenøglen ved at gå oppefra og ned. Mørkeblå er prik, og lyseblå er streg. Hvis du fx har koden prik-prik-prik-streg, følger du felterne mørkeblå-mørkeblå-mørkeblå-lyseblå og får bogstavet V.

10


SÅDAN KOMMER DU I GANG 1 Først klipper du de to figurer ud og limer dem op på noget stift karton. 2 Derefter prikker du hul i de to cirkler, så du kan sætte dem sammen ved hjælp af en paperfastener ("soldat"), så de kan dreje uafhængigt af hinanden. Hvis du ikke ved, hvad en paperfastener er, kan du sammen med dine forældre søge efter det på Google. 3 Herefter kan du vælge at bukke de to sider ind, så kodeløseren til sidst ikke fylder så meget.

11


Da mormor var spejder... PIGESIDEN ...gik man i kjole til møderne

PIGESIDEN

✎ Af Lauge Eilsøe-Madsen, B&U-redaktionen — DDS Fotoarkiv

Drenge og piger hver for sig Dengang din mormor var spejder, var tingene meget anderledes end i dag. Dengang var der nemlig ikke et samlet spejderkorps for både piger og drenge. Derimod var der for pigerne Det Danske Pigespejderkorps (DDP). Pigerne ville også være spejdere Det var Baden-Powell og hans søster Agnes Baden-Powell, der i 1910 stiftede pigespejderbevægelsen, fordi pigerne havde lige så meget lyst til at være spejdere, som drengene havde, og dengang måtte drenge og piger ikke være spejdere sammen. Aktiviteterne var af samme slags som i dag. Kort efter overtog Baden-Powells kone, Olave Baden-Powell, ansvaret for pigespejderne. Pigespejdernes mærke er en trekløver. Kjole og hat Uniformerne lignede nærmest kjoler, og pigerne havde lange mørkeblå eller brune strømper, et spejderbælte og en skråhue for Blåmejserne, der var i alderen 8 - 11 år.

12

Derefter blev man spejder (det vi i dag kalder troppen), og man kunne få en rigtig spejderhat. Prøv lige at forestille dig at skulle rende rundt i kjole til spejder! Den normale uniform var mørkeblå, ligesom dem vi har i dag. Kløveren og liljen Det var faktisk først i 1973, at pige- og drengespejderkorpsene blev lagt sammen til Det Danske Spejderkorps, og du kan i korpslogoet se kombinationen af trekløveren (pigespejdersymbolet) og den franske lilje (drengespejdersymbolet).


Da farfar var spejder... DRENGESIDEN ...frøs man om knæene

DRENGE SIDEN Måtte ikke lege med pigerne Dengang din farfar var spejder, fik han ikke lov til at lege med pigerne til spejdermøderne – dengang var der nemlig både et pigespejderkorps og et drengespejderkorps. Dengang mente man nemlig ikke, at piger og drenge skulle være i samme forening. Verdens første spejderlejr Det var Lord Robert Baden-Powell, der startede spejderbevægelsen i 1907 i England, da han sammen med 21 drenge tog ud til øen Brownsea Island for at tage på verdens første spejderlejr. Dengang var det stadig kun meningen, at spejder skulle være for drenge. Drengespejdernes symbol er en fransk lilje – ligesom De Tre Musketerer. Korte bukser og grå uniform To år senere, altså i 1909, blev Det Danske Spejderkorps startet herhjemme. Dengang var uniformen en grålig, lysebrun farve, bukserne var korte og gik til lige over knæene, man gik med spejder-

bælte og havde selvfølgelig et tørklæde. Nå nå, korte bukser! Så er det måske slet ikke så uretfærdigt at tage shorty-mærket i dag. Meget er stadig det samme Formålet med at blive spejder var - og er stadig i dag - at udvikle børn og unge til at blive ansvarlige folk, der hjalp andre og var gode ledere. Ideen var, at man skulle deles ind i patruljer og lære at klare sig i naturen. Lære at tænde bål, at bruge et kort, at lave mad i naturen osv. Rundt omkring startede drenge selv deres egne patruljer, før der blev oprettet grupper i deres område. Husk det! En stor del af at være spejder er nemlig selv at finde på noget sjovt at lave. Liljen og kløveren I 1973 blev pigespejderkorpset og drengespejderkorpset slået sammen til Det Danske Spejderkorps, som vi kender det i dag med mørkeblå uniformer. Korpsets logo er en fransk lilje (drengespejdersymbolet) og en trekløver (pigespejdersymbolet).

13


SPEJDERNES DAG I alle butikkerne og hele døgnet på spejdersport.dk

29/4 kl.11-15

20%

spejder rabat Herning · Hillerød · Kolding · København · Lyngby · Næstved · Odense · Roskilde · Rødovre · Tåstrup · Vejle · Østerport · Aalborg · Aarhus


n Koncentratione ingsar kl op i j hø r va er det arbejdet – her af ng ni ds finpu ndta ed m r po fods børsten

Da Lydia Fisker stjal fredagshyggen! en! Grev Godtfreds vinterslot, Lyngbyborg, dannede i år rammerne om Frederikslund Gruppes fastelavnstur.

✎ Daniel Westh & Bjørn Dueholm

Grev Godtfred i egen mægtig e person under et tidligere arrang ement

V

— Lærke Lassen

Den bornholmske greve, Grev Godtfred, deltog i efteråret med stor succes og begejstring på gruppens weekend i Sverige, og efter den fantastiske oplevelse fandt greven det naturligt at invitere Frederikslund-spejderne forbi en weekend i marts på sit vinterslot, mens han selv var på kurophold for at tabe et par kilo eller fem. Spejderne fik her uventet besøg af naboen Tom Tomsen, en medarbejder fra Toms, som gav den kedelige og nedslående meddelelse, at der var nogen, der havde stjålet fredagshyggen! Hvem er mon den skyldige? Nu gik et større opklaringsarbejde i gang og efter megen detektivarbejde med undersøgleser af fingeraftryk, støvlespor afstøbt i gips,

og blodprøver - og med et tip eller to fra den hjælpsomme Påskehare på et natløb - fandt de frem til den skyldige: rengøringskonen på Lyngbyborg, Lydia Fisker! Efter en fair og hurtig retssag søndag blev fredagshyggen - en 3 meter høj plast-colaflaske(!) - afleveret tilbage til den retmæssige ejer. Om Lydia beholder sit rengøringsarbejde står hen i det uvisse, indtil Grev Godtfred er tilbage fra sit kurophold. En overraskende belønning Søndagen endte på bedste fastelavnsmanér med udklædning til festen og tøndeslagning. Grev Godtfreds livret – dåsemakrel – var, hvad spejderne fik af godter fra tønderne. Så der var bestemt ikke nogen, der blev snydt dér!

15


Skeen sĂŚttes godt fast

R G AN

Alle samlinger kan laves med elastikker

SĂŚt elastikken fast med et slyngstik

16


B I I I I I I I I I I R G Lederne! Her er en guide til, hvordan man skaber et lille, men stærkt våben til at angribe jeres ledere eller de dovne senior-spejdere.

✎ — Lasse Bækhus, B&U-redaktionen Minikatapulten! 1 Lav først to træbukke af små pinde. Sørg for at de står stabilt, enten ved at sætte dem i jorden eller ved at sætte afstivere på. 2 Sæt også en tværstiver mellem de to træbukke, langt nede på benene. 3 Læg en tværlægger på konstruktionen, sæt den fast på toppen af træbukkene med elastikker.

Her kan I lægge små sten – eller hellere – M&Ms.

4 Midt på tværstiveren lægger man endnu en pind, som man sætter en plastikske fast på, på enden. 5 Sørg for at den modsatte ende af pinden, hvorpå skeen sidder, får monteret en elastik, der går ned til den nederste over lægger. Sådan, at når du trækker skeen ned, vil elastikken mellem pinden med skeen, og den nederste tværstiver strammes. Når du så giver slip, vil hvad end, du har lagt i skeen, sendes flyvende mod dit mål! Du kan lægge småsten eller, hvis du vil være sød, M&M’s i skeen.

I SKAL BRUGE : • 16 blomster pinde eller lignende • En bunke el astikker • En let ske (h elst af plastic) • Ammunition!

17


Foråret er i luften, så i dag vil jeg give jer et par tips til, hvordan man scorer sig en rigtig sød huledame.

V

Hulemanden får forårsfornemmelser ✎ Kasper Møller  Benni Schouw Andreasen Hej alle mine hulevenner! Pæne hulemænd, tak! Først og fremmest skal du selvfølgelig se ordentlig ud - find din pæneste pels frem og den største kølle og sørg for at blive vasket bare lidt, inden du tager på "jagt". Ingen dårlig ånde, tak! Det kan selv ikke de vildeste huledamer lide. En god hulemand sørger altid for at finde sig en god trærod eller bare en lille gren og splitte den i stykker i enden, til den ligner en pensel. Så er den nemlig rigtig god som tandbørste. Og hvis man bare sørger for at have lidt vand at drikke, kan man sagtens klare sig uden det der tandpasta-halløj! Skulle det glippe med "tandbørsten", kan du redde din ånde med en lille håndfuld grønne grannåle.

18

Pluk dem lige fra grenene, så de ikke er for snavsede, tyg dem godt igennem, spyt dem ud igen og skyl efter med vand. Så er du kysseklar! Ingen lange negle, tak! Huledamerne hader, hvis man kommer til at kradse dem med sine lange negle, når man vil ae dem lidt på kinden. Så inden du begiver dig på damejagt, er det en god ide at finde en ru sten. Den kan man nemlig hurtigt file "kløerne" ned med. Blomster og gaver, tak! Huledamer elsker selvfølgelig også at få blomster og gaver, så hvis du vil være sikker på, at din jagt skal lykkes, må du ud og lede. En halskæde eller et armbånd med dyreknogler/-tænder/-klør er altid et hit, men mindre kan også gøre det - bare du ikke kommer tomhændet! God jagt, og held og lykke!


F

O

R

Æ

L

D

R

E

S

Send dit barn på Spejdernes Lejr

V

✎ Johanne Valbjørn Gydesen — Spejdernes lejr 2012 Danmark er noget for sig I et lille land som Danmark er der 59.000 spejdere. De er fordelt i fem korps: KFUM-spejderne, De grønne pigespejdere, Dansk Spejderkorps Sydslesvig, Danske Baptisters Spejderkorps og Det Danske Spejderkorps. Det er faktisk ret usædvanligt, at der eksisterer hele fem spejderkorps i samme land. Især når det gælder Danmark, som i forvejen har et lille befolkningstal i forhold til mange andre lande i verden. F.eks. har Sverige kun ét spejderkorps. Forskelle og ligheder For mange unge spejderes vedkommende er det nok tilfældigheder, der har afgjort, hvilket spejderkorps de er havnet i. Det kommer an på, hvor klassekammeraterne går til spejder, og hvilke lokale grupper man kan blive meldt ind i. Men de fem forskellige korps har alligevel nogle forskelligheder. I Det Danske Spejderkorps spiller religion for eksempel ikke nogen særlig rolle, mens religion i andre korps har en mere fremtrædende plads. Men fælles for de fem korps er, at de alle er medlemmer i Verdensspejderorganisationen WOSM, World Organisation of the Scout Movement, som har en vision om at skabe en bedre verden ved at

I

D

E

N

Du har måske hørt dit barn mumle det i søvne, spejde rlederen har sa gt noget om det i forbifarten, el ler måske har du læst dit barn over skulderne i Sp ejdersnus og faldet over begivenh eden: Spejdern es Lejr 2012 i Ho lstebro. Men hvorfor i alverden skal du sende dit ba rn på endnu en spejdertur, so m oven i købet lig ger midt i skolernes so mmerferie?

uddanne børn og unge til selvstændige mennesker, som tager ansvar for samfundet. Pak rygsækken og smid ungerne til Holstebro Den fælleskorpslige lejr til sommer kommer til at gå over i historien, for det er første gang nogensinde, at korpsene holder fælles sommerlejr. Det bliver ikke bare ”endnu en spejdertur,” for der forventes at komme 35.000 deltagere. Så med både gamle bekendtskaber og endnu flere nye venner, som dit barn ikke har mødt endnu, er der nok at dele oplevelsen med. Man kommer ikke udenom, at det kræver ekstra planlægning i familiekalenderen at tage højde for Spejdernes Lejr, for den ligger nemlig midt i skolernes sommerferie: 21. til 29. juli. Men det bliver en oplevelse for livet, og derfor kan det godt betale sig, at du sender dit barn af sted. Så hvad venter du på? Lad dit barn pakke rygsækken og komme af sted!

...tjek også

spejder.dk

19


V

5 facts om m sæbebobler sæ bler ✎

Louise Hvenegaard, Skribent, B&U-redaktionen

— Vilhelm Rothe

• Sæbebobler er ikke kun sjove, når det er • • • •

sol og sommer. Faktisk kan det også være sjovt at lege med dem om vinteren, da boblen vil holde længere tid i den kolde luft. Man kan fryse en sæbeboble. Sæbebobler sprænger, fordi tyngdekraften trækker vandet ned i bunden af boblen, hvilket gør at den tynde sæbehinde til sidst sprænges. Sæbeboblernes mange farver skyldes, at lyset bliver spaltet eller brudt i boblen. Ligesom ved en regnbue. En sæbebobles hinde er 1000 gange tyndere end et stykke papir.

Jørgen og juniorerne

Af Trine Nørregaard Madsen ©

Snus nr. 2 - 2012  

Spejdersnus for de mindste i DDS

Snus nr. 2 - 2012  

Spejdersnus for de mindste i DDS