Page 1

1


Inhoudsopgave Opdracht 1

P.2

Opdracht 2

P.2

Opdracht 3

P.2

Opdracht 4

P.2

Opdracht 5

P.2

Opdracht 6

P.2

Opdracht 7

P.2

Opdracht 8

2

P.2


33


OPDR 1

Afbeelding 1

Deze ruimte is erg mysterieus. Het lijkt op een onbewoond gebouw in een verlaten gebied, maar dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Als je deze afbeelding ziet vraag je je meteen af wat er binnen in het huis te vinden is. Je kunt je niet voorstellen dat er nog iemand in leeft, het liefst zou je naar binnen gaan om te kijken wat er te vinden is. Het huis ziet er erg oud uit en is ontzettend slecht onderhouden, het zou dus kunnen dat niemand weet dat dit nog huis bestaat. Simpelweg, deze ruimte maakt je nieuwsgierig. Ik vind dit erg immersive, je gaat je namelijk erg afvragen wat het verhaal is achter dit huis.

4


Afbeelding 2

Deze afbeelding is van een verlaten gebouw. Waar heeft het gebouw voor gediend? Dat kunnen we vanaf hier niet zien. Je begint je af te vragen waarom het verlaten is en wat voor mensen hier gewerkt hebben. Is het trouwens wel echt verlaten? Dat is de grote vraag over deze ruimte. Er is zoveel te zien en je begint nieuwsgierig te raken waarom dit gebouw bestaat. Ik vind deze ruimte dus erg immersive, want het wekt erg veel vragen in je op. Er is veel te zien maar je word nergens eigenlijk wijzer van. Het liefst ga je op ontdekking uit. Het gehele plaatje maakt het dus een Immersive Space.

5


Afbeelding 2

Dit is een erg mooi voorbeeld van een immersive space. Het is een enorm lege ruimte met in de verste verte alleen maar zand. Het enige wat anders is dan het zand is de treinrails. Die treinrails houdt op een aparte plek op. Ook zie je in de verte een persoon staan. Deze ruimte wekt een paar vragen in je op. Waarom is deze treinrails nooit afgemaakt? Daar moet toch een reden achter zitten. En wie is die persoon in de verte? Is het een man of een vrouw? En wat moet een persoon daar op die plek in die lege ruimte? Het ziet er erg mysterieus uit door onder andere de kleuren. Het is erg grauw en het geeft een beetje een koel gevoel. Over het algemeen is deze ruimte erg immersive.

6


OPDR 2

Objecten in Ruimte

Ik heb in deze ruimte twee gorilla’s geplaatst en een man die richting de zon kijkt. Ik heb veel rekening gehouden met de lichtval op de objecten en de schaduwen op de grond.Het ziet er erg realistisch uit.

7


OPDR 3

Brainstorms

- Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? De peuterspeelzaal is de eerste ruimte die ik mij kan herinneren. - Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Er waren een paar driewielers die iedereen altijd wou hebben. Er was ook een zandbak. Verder kan ik me er weinig van herinneren. - Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? De grootste ruimte was de gymzaal in Scherpenzeel. Bestaan tegenwoordig alleen niet meer. - Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? In een Dixi toilet. - Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Als je vaak in een ruimte komt voel je je er al gauw veel prettiger. Als alle objecten en personen om je heen bekend zijn voelt dat toch fijner. - Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Als er nul bekende mensen om je heen zijn.

- Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstelling van maken? De Amsterdam Arena, ik kijk heel veel wedstrijden op tv, maar ben er nooit binnen geweest. - Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Een moskee denk ik. Ik heb er eigenlijk nog nooit een gezien van binnen en ik heb geen idee wat er in zit. - Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film? Beschrijf die. In de film Insidious was er een ruimte in iemand gedachte. Het was enorm mistig en zo af en toe kwam je een persoon of voorwerp tegen. - Kun je je nog een ruimte herinneren van een feelgood-movie? Beschrijf die. The Lion King heb ik vroeger heel veel gezien, dus ik kan mij vooral de koningsrots erg goed herinneren. Een grote open vlakte met een rots die uitsteekt. Vaak met een mooie oranje lucht.

5 zelf verzonnen ruimtevragen Wat is de mooiste ruimte die je ooit hebt gezien? VenetiĂŤ Wat is de gezelligste ruimte waar je ooit bent geweest? De Kromme Hoek in Scherpenzeel In welke ruimte voel je jezelf het meeste thuis? Thuis in de woonkamer.

8

Wat is de warmste ruimte waar je ooit bent geweest? De warmste ruimte die ik me kan herinneren was in ItaliĂŤ. Ik zat toen in een tent op een warme middag en het was niet vol te houden. Welke ruimte kom je waarschijnlijk nooit meer? De peuterspeelzaal waar ik op zat, die bestaat namelijk niet meer.


Mindmap 1

A: Artistiek B: Bezienswaardigheden C: Cultuur D: Drukte E: Eilanden F: Familie G: Gebouwen H: Haven I: Ijs J: Juwelen K: Kerken L: Lekker

M: Maskers N: Natuur O: Opera P: Pizza R: Romantiek S: Stad T: Temperatuur U: Uitstapje V: Varen W: Water Z: Zon

9


Mindmap 2

A: Amsterdam Arena B: Bekend C: Cultuur D: Duur E: Energie F: Fans G: Gras H: Hoog I: Inzicht J: Jaloezie K: Kabaal L: Leuk

10

M: Muziek N: Nieuws O: Overtredingen P: Publiek R: Ruimte S: Sierlijk T: Trots U: Uitje V: Vlammen W: Waardering Z: Zelfverzekerd


Mindmap 2

A: Aarde B: Buitenaards C: Creatief D: Donker E: Eng F: Futuristisch G: Gaaf H: Honger I: Intelligent J: Jacht K: Kracht L: Leegte

M: Macht N: Nieuwsgierig O: Oorlog P: Planeetbewoners R: Ruimte S: Sierlijk T: Toekomst U: Ultiem V: Vliegen W: Wereld Z: Zwaartekracht

11


OPDR 4

12

Moodboard


Beschrijving Ik ben zelf twee keer naar Venetië geweest. Het was allemaal erg mooi, het enige nadeel was de gigantische drukte. Toch heeft Venetië wel een magische uitstraling en dat heeft mij altijd al aangesproken. De ruimte die ik dus wil creëren is een Venetië-achtige ruimte. Het gaat dan om het Venetië van een vlak voor de 2e wereld oorlog. Deze tijd heb ik gekozen omdat het toen nog niet overbeladen met toeristen was. De geschiedenis van Venetië vond ik toch wel interessant Venetië staat bekend om hun romantische omgeving, het varen met de gondels en mooie gebouwen. Ik had opgezocht waar mensen aan denken als ze Venetië horen. De antwoorden die hier vooral uitkwamen waren: water, maskers, architectuur, gondels, duiven, ijsjes, restaurants, pleinen, kerken en andere oude gebouwen. Veel van bovenstaande kenmerken heb ik ook in mijn moodboard verwerkt. Ik heb op Pinterest ook foto’s en inspiraties opgezocht over Venetië. Hier heb ik ook inspiratie voor mijn moodboard gekregen. Zo zie je onder andere de gondels, de duiven en de maskers. Ik probeer ook echt het klassieke Venetië neer te zetten, vandaar dat ik sommige plaatjes zwart-wit heb gemaakt. Ook heb ik veel krullende vormen gebruikt, hier wil ik het sierlijk mee maken. Sierlijkheid en mysterieusheid zijn erg belangrijk in dit moodboard.

http://www.pinterest.com/nielsdeleeuw/veneti%C3%AB/

13


OPDR 5

Synopsis

Korte beschrijving van je wereld in het algemeen. De wereld die ik wil creëren is Venetië. Ik wil vooral de gondels en Italiaanse cultuur goed over laten komen. Ik wil voorkomen dat het een drukke toeristische sfeer krijgt, vandaar wil ik het Venetië van vlak voor de Tweede Wereld Oorlog creëren. Het echte mooie klassieke Venetië. Beschrijving van je visie op die wereld. Ik wil dat de wereld word gezien in perspectief als bezoeker van Venetië in de tijd rond 1935. Het moet een klassiek geven gevoel geven en rust afstralen. Het moet de bezoeker van de wereld verlangen naar de oude tijd. Beknopte beschrijving van de drie ruimtes. Er komt een ruimte op een plein vol met duiven en veel mooie architectuur. Het belangrijkste aan die ruimte is dat het er sierlijk uit moet zien. De andere is een ruimte midden in de water gangen in Venetië, daar kun je via een boot naar een restaurant aan het water. Beschrijving van de sfeer. Ik wil de Italiaanse sfeer laten overkomen. Het moet een gevoel geven dat je echt in Venetië rondloopt om te genieten van de omgeving en architectuur . Je moet onder de indruk raken van de mooie omgeving en de rust die het afstraalt. Beschrijving van de vormgeving. De vormgeving wil ik als een soort schilderij vormgeven. Een beetje vaag maar wel erg sierlijk. Ik wil met ronde vormen te werken, want dat ziet er gezellig uit. Beschrijving van de (inter)acties die per ruimte kunnen plaatsvinden. In de eerste ruimte (het plein) zijn de acties die plaatsvinden onder andere de gondels die op en neer gaan en de zon die voorbij komt. Ik wil dat het duidelijk is dat er een windje staat, dus er komen een aantal dingen komen waaien. Verder vliegen er een aantal duiven rond en lopen er mensen rond. In de tweede ruimte (terras aan de gracht) zijn de actie die plaatsvinden onder andere het water dat beweegt en ook gondels die op de achtergrond voorbij varen. Ook in deze ruimte moeten de zon en de wind bewegen. In de derde ruimte (in het restaurant) zijn de bewegingen de klok en de radio. Uit de radio komt muziek. In het restaurant is er ook een kok die rond loopt.

14


OPDR 6

Foto 1

In deze foto had ik gebruik gemaakt van overlappen (afsnijden). Je ziet dat het speelapparaat waar de giraffe op staat niet helemaal. Atmosferisch - de kleur geel springt er echt uit bij de grijze omgeving Vervagen - je ziet dat het gebouw in de achtergrond geblurd it.

15


Foto 2

Atmosferisch - Het rode hoedje springt er echt uit. Ook de ogen springen er uit. Vervagen - de achtergrond is vervaagd en daarom zie je het mannetje extra goed.

16


Foto 3

Overlappen (afsnijden) - De auto zie je maar voor de helft. Atmosferisch - de kleur geel spring er echt uit. ook zie je het rode stop bordje. Dat geeft ook een waarschuwing af. Licht-donker - aan het eind van de tunnel zie je licht, wat er erg mysterieus uit ziet.

17


Foto 4

Verkleinen - omdat het mannetje in deze foto zo klein ziet zie je hoe hoog de val is.

18


Foto 5

Atmosferisch - de gele kleur valt erg op en het rode stopbordje ook. Licht-donker, schaduw - de achtergrond is erg licht, wat een bijzondere sfeer afgeeft. Vervagen - de auto is een beetje vervaagd waardoor het lijkt dat hij rijd.

19


OPDR 7

Stijlonderzoek

Dit is de orginele foto, ik vind het een mooie foto. Deze gondel wil ik waarschijnlijk ergens gebruiken in mijn ruimte. Maar niet op deze manier, er moet een mooi effect aan zitten, zodat het in mijn ruimte past.

Op deze foto voegde ik een Image Trace toe via Illustrator. De preset liet ik gewoon op default staan. Deze zwart witte afbeelding was het resultaat, ik was er alleen niet erg tevreden mee. Het past gewoon totaal niet in de venetiaanse ruimte.

Op deze foto voegde ik een Image Trace toe via Illustrator. De preset zette ik op ‘3 colors‘. Het begint er nu wel wat meer op te lijken. Je krijgt nu wel een beetje het gevoel dat je naar een schilderij kijkt. Het kan alleen nog veel beter.

20


Bij deze foto heb ik via Photoshop een filter toegepast. Ik ging naar de optie ‘stylize‘ en toen ‘tiles‘. Ook met deze bewerking was ik niet tevreden. Het beeld dat gecreëerd is is veel te abstract. Dit wil ik dus niet gebruiken in mijn ruimte.

Deze foto heb ik een klein beetje geblurt, vervolgens heb ik er een zwart-wit effect op gegeven. Dit had ik gedaan omdat ik het oude venetiaanse effect wil maken. De foto ziet er zo wel oud uit en ook erg mooi, maar het pas niet perfect in mijn ruimte.

Dit is de meest gelukte foto, bij deze had ik via Illustrator eerst High-Fidelity toegepast. Hierdoor werd het effect al een stukje vager. Vervolgens had ik via photoshop een Oil Paint effect toegevoegd. Nu lijkt het op de stijl die ik in mij ruimte wil.

21


OPDR 8

Storyboard

1 Schilder is aan het schilderen 2 Veel wolken komen voor de zon langs 3 Gondels aan de kant gaan rustig op en neer 4 Klik op de man, hij gooit broodkruimels en er komen duiven op af 5 Klik op de duiven en ze vliegen weg 6 Klik nogmaals op de man, hij verteld je waar je kan eten 7 Er verschijnt een gondelier 8 Klik op de gondelier en hij brengt je naar ruimte twee. 1 Gondels varen langs op de achtergrond 2 Man speelt accordeon, achtergrond muziek stopt als je op hem klikt 3 Gondels drijven rustig op en neer 4 Mensen op de achtergrond lopen heen en weer

22


1 Verlichting knippert een beetje 2 Radio speelt muziek, kan uit door er op te drukken 3 Kok is aan het koken 4 Muis komt uit muizenhol 5 Kik op de kok voor pizza -> pizza verschijnt op tafel

23

Digitaal werkboek v3