Page 1


Persoonlijke Merkegeschiedenis

Waarom heb ik Peugeot als wereldmwerk geanalyseerd? Hier thuis hebben we jaren een Peugeot gehad en ik was als ik al gefascineerd op jonge leeftijd voor deze auto’s. Maar de laaste Peugeot die we hebben gehad verdween rond 1996 en was een 205. Pas 10 jaar later kreeg ik mijn eerste Peugeot. Het was geen auto m aar een scooter waar uiteindelijk veel ellende mee heb gehad. Na twee jaar op- en neer gereis naar de fietsenmaker besloot ik deze te verkopen en kocht een auto. Nog geen Peugeot, wel een Fiat Panda. Auto zag er natuurlijk niet uit maar was lekker goedkoop en reed zoals je het dat voor 170 euro kan verwachten. Pas een jaar geleden kocht ik mijn eerste Peugeot auto, toevallig ook een 205. Toen ik later las dat dit de laatste kans was voor Peugeot om weer op de rails te komen ben ik me wat verder gaan verdiepen en zo is mijn merk-analyse ontstaan.


e s cn h i s. Het begon allemaal wanneer de gebroeders Peugeot in 1811 een staalfabriek openen. Tot 1885 maakte zij vooral gereedschappen en zaagbladen. Pas in 1885 begon Armand Peugeot met het maken van rijwielen. De eerste auto wordt echter pas in 1890 gebouwd met een Daimler motor. Een jaar later begint de productie op gang te komen van de Peugeotauto’s die Armand zelf moet bekostigen want zijn familie wil er niks van weten. In 1892 begint Peugeot in de autosport waar het een goede naam opbouwt en verschillende prijzen wint. In 1910 neemt Armand met zijn bedrijf Société Anonyme des Automobiles Peugeot het oudere Les Fils de Peugeot Frères over dat sinds 1905 ook begonnen was met het produceren van auto’s. Hierna wordt de nieuwe fabriek van Sochaux in de buurt van Montbéliard gebouwd. De leeuw die wij kennen van Peugeot vindt zijn oorsprong daar ook. Het is ontworpen en gemaakt door Justin Blazer, een juwelier en graveerder uit Montbéliard en komt uit 1850. Het stond voor alleen de topproducten van Société Peugeot Frères Aînés. Voor minderen producten hadden ze ook een twee emblemen.


Na de Tweede wereldoorlog begon Peugeot met de bouw van luxe personenauto’s. De modellen 504 en 404 die in die tijd werden gebouwd zijn steeds verder ontwikkeld. Maar het succes kwam niet van deze modellen maar van de kleinere 205. Het was ook meteen de laaste kans voor Peugeot om nog op de rails te komen want na de overnamen van Citroen en nog wat andere automerken zat het bedrijf op de rand van afgrond. Maar de auto sloeg aan. In 1983 kwam dit model op de markt en is tot 1998 gebouwd. De variatie van modellen van de 205 viel goed in de smaak en Peugeot wist weer overeind te krabbelen en begon zich te richten op de wat kleinere, compacte auto’s . Nu gaat het weer goed met Peugeot. Verschillende modellen staan hoog in de ranglijsten en hebben vele titels als ‘Auto van het jaar’ gewonnen. Leuk om te weten: Peugeot maakt niet alleen auto’s maar ook scooters en fietsen en zelfs pepermolens! De pepermolens zijn van hoge kwaliteit en worden hoog aangeschreven door restaurants

1811. Peugeot begint met staal bewerkten en producren


De visie van Peugeot Sportieve, Innovatieve en dynamische auto’s produceren die kwalitatief het Peugeot logo waard zijn. Daarbij wil het ook graag zo hoog mogelijk in de lijst van het wereldklassement van autoconstructeurs staan.

De missie van Peugeot Peugeot streeft naar technische, menselijke en industriële innovaties, wil binnen vijf jaar drie plaatsen stijgen in het wereldklassement van autoconstructeurs en marktleider worden op het vlak van mobiliteitsservices.

Merkwaarden van Peugeot Innovatieve auto’s maken die constant met de tijd meegaan en kwalitatief zeer betrouwbaar zijn.

Merkpersoonlijkheid Sportieve, charmante Fransman, meegaand met de tijd, design-statement.

Merkbelofte van Peugeot Je voelt je lekkerder in een peugeot.

Merk-kernconcept van Peugeot Design auto’s die met de tijd meegaan.


Het product dat peugeot levert Peugeot levert een breed assortiment van modellen auto’s voor de (hoge) middenklasse. Hierbij wordt veel aandacht besteed om de auto zo goed mogelijk met de tijd mee te laten gaan en er sportief en dynamisch er uit te laten zien.

M O D E L

Merk

Externe Communicatie Peugeot doet mij aan rally’s. Hierdoor krijgt het meer naambekendheid als het in de prijzen valt en veel op de tv gezien wordt. Verder heeft Peugeot vrij typische reclame filmpjes. Zo is er een filmpje waarbij twee lieveheersbeestjes de liefde aan het bedrijven zijn in een Peugeot 307 en is er een filmpje waarbij je alleen maar speelgoed auto’s ziet rijden en er opeens een Peugeot aan komt rijden. Door humor blijft reclame vaak hangen dus slimme communicatie van Peugeot . Verder sponsort Peugeot alleen landelijke evenementen, geen kleine activiteiten als een sponsorloop voor school etc. (dit staat op de Peugeot website vermeld). Zo heeft Peugeot in 2010 een Game Event georgani seerd met een prijzenpot van $200000 in Disney Land, Verenigde Staten. Ondernemin g Peugeot is een Frans merk dat al bijna 200 jaar bestaat. Het bedrijf wil graag dat het staat voor innovatie in auto’s.

-


MERK van Peugeot

UITERLIJK


Zintuigen

Hoe Voelenherken je een peugeot?

Zien. Een peugeot is te herkennen aan een zijn ronde, aerodynamische vormen. Verder hebben zo goed als alle model van peugeot dezelfde herkenbare koplampen. Ook hebben alle modellen een opvallende, grote grill met daarboven het statige grote peugeot logo. Verder zijn de grote teller klokken en het herkenbare stuur in vrij wel alle types terug te vinden.

Personen Peugeot is sinds kort begonnen met het producren van kleine, sportieve auto´s voor de sportieve jongeren. Bij commercials zijn vaak dan ook jongeren het gezicht van deze auto´s. Bij de andere modellen zijn het vooral de (hoge)middenklasse die deze auto’s rijden. Hierbij is het gezicht vaak een knappe man rond de 30-40 die deze auto rijdt of wil kopen.

Voelen: ‘’Je voelt je lekkerder in een peugeot’’. Peugeot staat bekend om zijn soepele vering. Niet zo soepel als zijn broertje Citroen maar het rijd toch erg comfortabel. Verder gebruikt de peugeot nummers voor zijn modelen ipv namen. Dus bijvoorbeeld de Peugeot 406 i.p.v. Ford Focus. Taal - De leeuw laat z´n tanden zien - 205, een sterk nummer. - Je voelt je lekkerder in een peugeot - Rijden is begrpijpen Horen en proeven zijn niet van toepassing bij Peugeot.

Merkanalyse  

Merk Analyse Peugeot

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you