Page 1

Proberen maakt het verschil!

IEMES

DREAMES Het eerste project

HBO


Voorwoord! Leuk he! Een tijdschrift over Niek Bessems. Je staat aan de start om het te gaan lezen. Weet je zeker dat je dat wil? Als je meer wilt weten over mij, dan zeker! Een tijdschrift waarin ik deel wie ik ben en wat ik in op mijn levenspad ben tegengekomen. Ik deel mijn visie over de evenementenbranche en laat zien welke werkervaring ik in de afgelopen 18 jaar heb opgedaan. Voor mij is dit het eerste tijdschrift dat ik maak. Ik hoop dat het een uurtje leesplezier kan bieden en kan laten zien wie ik nou eigenlijk ben! Veel leesplezier!

2


8

D U O

H IN

4

Paspoort

Eventbranche

16 20

Dreames

Winnaars!

3


Geboren op carnavalsdinsdag vijftien februari negentienvierennegentig in het Zuid-Limburgse plaatsje Epen. Hoera, het is een jongen! De naam Niek wordt hem toegewezen, meer namen volgen er niet. Weer een jongen, het kleine broertje van vier oudere broers. Moeder (Marie-Jose Horbach) en vader (Ed Bessems) zijn trots op hun vijf jongens koppige gezin.

4


Wat geeft het leven energie Ik trek mijn kracht uit mijn werk. Niet het hedendaags bijverdien baantje. Nee, beroeps gerelateerd te werk gaan staat bij mij voorop. Werken voor iets waar ik meer van leer. Waar kijk je een heel jaar naar uit Geboren met de carnaval in het meest zuidelijke deel van Limburg, waar carnaval groots gevierd wordt, dat zegt genoeg. Ik kan een heel jaar uitkijken naar carnaval, waar ik lekker op een gekke manier feest kan vieren met mijn vrienden. Het begint met het bouwen van een praalwagen samen met een groep vrienden uit het dorp. Gezien het verleden Gewoond in Epen, verhuisd naar Vijlen. Zat op basisschool A Hermkes in Epen. Daarna vijf jaar Havo gestudeerd aan scholengemeenschap Sophianum te Gulpen. In de tweede klas ook nog verhuisd naar Mechelen. Gezien het heden Student in Tilburg aan de Fontys Academy For Creative Industries. De opleiding Communicatie; International Event, Music & Entertainment studies, sluit precies aan op mijn behoeftes. Gezien de toekomst De drang die ik heb om evenementen en andere dingen te organiseren hoop ik voort te kunnen zetten in mijn toekomstig beroep. Werken voor een evenementenbureau of een eigen evenementenbureau opstarten, dat is mijn droom.

5


Piepend naar de top! Verloop van mijn eerste jaar HBO!

e laatste handtekening is gezet. Het diploD ma is binnen en je verlaat je ‘’oude’’ school voor de laatste keer. Jammer, maar wat een

vooruitzicht. Gek werd iedereen van mij, ‘’Ik ga studeren in Tilburg!’’. Hoe vaak hebben mijn klasgenoten moeten aanhoren dat ik in de evenementen industrie wil werken? Dag in, dag uit. Genieten van de laatste dagen vakantie en dan komt het toch akelig dicht bij, de introdagen van de IEMES opleiding. Slik, alleen naar Tilburg. Poe, dan breekt het zweet toch uit. Maar vol goede moed stap ik in de trein, pak de fiets op station Tilburg en ga naar mijn kamertje. Morgen is het dan zo ver de eerste dag begint. Helemaal alleen, zonder je bekende maatjes waar je iedere dag mee begon en waarmee je ook iedere dag weer mee afsloot, richting je nieuwe school. Waar moet ik heen? Alleen? Gelukkig heb ik navigatie op mijn telefoon! Maar dat valt nog niet mee, op tijd vertrekken dan maar? De eerste keer alleen op zo een grote school of moet ik zeggen in een groot onvindbaar doolhof. Slik! Waar moet ik zijn? Ik voel me weer als die kleine brugpieper op de middelbare school. En dan beland je in je nieuwe klas. Denk je dat je daar zit als enige buitenlander in het Brabant land, de Limburger. Maar nee, die gedachte komt toch echt uit een klein hoekje van mijn tunnelvisie. Rara hoeveel mede Limburgers

6

zitten er bij je in de klas. Wat een last van mijn kleine belaste schouders. De eerste info volgt over de opleiding en dan voelt het als of je wegzakt in drijfzand. HBO het zag er al niet rooskleurig uit, maar dit is de kers op de taart. Ga ik dit wel halen? Waar ben ik aan begonnen? En nu, nu zijn we drie kwart jaar verder, en hoe gaat? Hoe zal ik het zeggen? Kan niet beter! De punten zijn top en de opleiding is precies wat deze aanstormend HBO brugmug zocht. Maar veel is minder waar, de kleurige kant van het schooljaar keert zijn zwarte rug naar me toe. Het licht aan het einde van de propedeuse tunnel lijkt nog zo ver weg. Ga ik de uitgang halen? Met het papiertje op zak? Even een magazine voor dit vak, een opdrachtje bij communicatie, een opdrachtje bij marketing, het assessment en noem het maar op. Dan heb ik het nog niet gehad over het project van het tweede semester, een project met een opdrachtgever die ik het liefst een topper van onderaan de lijst noem. Ik heb het gevoel alsof ik word bekogelt door zware donkere bakstenen die mijn hoofd doen breken. Maar de nood-knop blijft geblokkeerd, er is geen andere uitweg. Doorzetten daar kiezen we vandaag de dag voor! De harde tegenwind moet uit de weg worden geruimd. Deze sterkte zal zich er doorheen boren, zoals ik dat altijd in mijn leven zal doen!


E -I CO

M

E

S

7


8


EVENTBRANCHE

TOEN & TOEKOMST

DE VERANDERENDE TOEKOMST IN DE EVENEMENTENBRANCHE.

De evenementenbranche maakt vele ontwikkelingen door. De toekomst ziet er niet altijd rooskleurig uit. De economie veranderd sterk en bezuinigingen raakt ook deze wereld van beleving en behoeften. Het organiseren van een evenement betekent; opletten blijven. Kijk goed naar wat de consument wil, maar let ook op waar je kunt besparen. Een goed concept is het halve werk, maar welke concepten leven er op dit moment?

>>>

9


Toen en toekomst

Eventbranche 10

Toen Vroeger waren de evenementen nog klein. De branche heeft een grote ontwikkeling door gemaakt. In de jaren vijftig waren de kermis, het circus en een fancy fair een leuk dagje uit. Tegenwoordig zijn dit zeer kleine evenementen. PinkPop, Lowlands, Defqon1 en noem maar op. Nederland heeft veel grote evenementen en festivals weten op te bouwen. Het aantal festivals is in 30 jaar bijna vervijfvoudigd. De grootste groei was tussen 1985 en 1995.

bezoekers te interesseren. Belangrijk is om genoeg video’s op je channel te hebben. Wanneer er maar een of twee video’s staan vindt de bezoeker dat minder interessant, ze hebben hierdoor niet genoeg keuze mogelijkheden.

Streamen via een platform zoals bijvoorbeeld YouTube kan het evenement een goede boost geven. Het is een belangrijk marketing instrument geworden. Het maken van een eigen channel met video’s van je evenement weet

Concepten die groeien Een aantal nieuwe concepten die op de wereld zijn gekomen, waar de eventbranche voor moet opletten. De volgende concepten weten de wereld te boeien:

Steeds verbeterende technologie zorgt ervoor dat je evenement direct in de spotlights staat. Gekoppeld aan sociale media, waar bezoekers hun beleving direct op internet weten te posten. Zorgen voor een goed evenement is daarom zeer belangrijk. Een Trends verkeerde post kan een hoop veranOp trends inspelen blijft een belang- deren. Je communicatie over een everijk punt bij het organiseren van eve- nement is dan ook van groot belang. nementen. Je kunt hier als organisator niet meer op achter blijven. Trends Volgens trendwatcher en futurist Bosma komen en gaan in een snelle vaart. Er zal in de komende jaren welvaart overkomt steeds weer iets anders en an- gaan op welzijn. ‘Het huidige economidere trends vliegen zo de deur weer sche model waarin we alleen maar meer uit. Maar wat is medio juni 2012 nou en meer moeten groeien en consumeeen echte trend voor een evenement? ren is gedoemd. We leven momenteel in een marketingwereld die gebaseerd is Laten we beginnen bij de sociale me- op onzekerheid en angst. Die drijfveren dia, die bij veel organisatoren hoog in leiden tot compensatiedrang, die wordt het vaandel staan. Facebook en Twit- omgezet in kopen, kopen, kopen..’. Volter, daar waar alles open en bloot op gens Bosma kan dit niet voor altijd zo straat ligt. De sociale netwerken blijven doorgaan. Volgens Bosma zal de beleveranderen en proberen de gebruikers veniseconomie ook een overstap mavan alles te voorzien. Zo is het bij Face- ken naar betekeniseconomie. ‘Daarbij book mogelijk een eigen merk pagina is sprake van een omslag van materite maken, zoals bijvoorbeeld voor Hei- eel denken naar immaterieel welzijn, neken, maar bij Twitter was dit voor- waarbij bedrijven bijvoorbeeld worden heen niet mogelijk. Nu gaat ook Twit- afgerekend op hun MVO inbreng, dus ter hier aan geloven. Ook het Twitteren welk resultaat ze hebben op people en op evenementen is een hype. Even jou planet. We zullen in de toekomst het tekst op het scherm laten verschijnen geluk van mensen niet langer meer afdoet de bezoekers een extra pleziertje. leiden aan het Bruto Nationaal Product.’


1. Repair Cafés Nederland komt met een nieuw concept op de markt waar heel de wereld geïnteresseerd in is. Italië, Duitsland, Verenigde Staten en zelfs Japan willen er meer van weten. Repair Cafés zijn evenementen die worden georganiseerd door mensen die graag spullen willen repareren. Mensen kunnen met kapotte spullen naar het evenement komen, en vrijwilligers proberen deze spullen te repareren. Hun doel is om afval te verminderen en een recycle cultuur te creëren. 2. The lost lectures Een evenement waarbij bekende sprekers een lezing geven over een industrie. Alleen is het evenement niet bekend bij iedereen. Mensen die geïnteresseerd zijn moeten zien uit te vinden waar en wanneer het evenement wordt gehouden. 3. NFP Tweetup Tweetups komen sinds 2008 steeds vaker voor. Een Tweetup is een spontane bijeenkomst die door een persoon wordt georganiseerd. De persoon zet dit op Twitter en stuurt het door naar zijn vrienden, de vrienden sturen hem weer verder. Zo gaat de Tweet rond op het internet en treffen de Twitteraars zich op de afgesproken plaats. Op die locatie ontmoet je andere mensen van op Twitter, je wisselt kennis uit waardoor het Twitteren nog leuker wordt. 4. F50 Een techniek bijeenkomst waar alles tot in de puntjes wordt verzorgd. Je wordt met een privé jet naar Hawaii gevlogen, krijgt een eigen iPad en doet andere activiteiten zoals bijvoorbeeld snorkelen. Ondertussen krijg je presentaties en voer je discussies die worden gestimuleerd door kaartjes met vragen erop. Economische toekomst Het 2011 was voor vele in de evenementenbranche geen gemakkelijk jaar. Men zag de economische situatie achteruit gaan. Veel organisatoren verwachten van 2012 niet veel betere cijfers wat betreft de economische situatie. Nog geen 10% verwacht een stijging in de economische situatie van 2012. Vooral de bedrijfs- en publieksevenementen zullen het zwaar krijgen. Het organiseren van bedrijfsuitjes zal voor het bedrijf een moeilijkere opgave worden. Dit komt door de stijging in de werkkostenregeling. Belangrijk in de toekomst Het wordt belangrijk om de juiste partners te zoeken zodat je elkaars talenten en kennis kan bundelen. Niet meer alleen naar je eigen bedrijf kijken maar ook naar andere bedrijven die de expertise hebben die jij zelf niet in huis hebt. Daarnaast is het nog steeds een goede stap wanneer je opzoek gaat naar duurzaamheid en MVO mogelijkheden. Verder; blijf bij de tijd, houdt de nieuwe media mogelijkheden goed in de gaten, maar zorg dat communicatie een echt contact blijft. Er zal weer een tijd komen waar mensen liever weer live contact hebben in plaats van via het internet.

11


Voor mediadesign moesten we Boomerang kaarten maken. Hieronder zie je mijn drie creaties voor de opdracht. De kaart die je hier links ziet gaat over de kosten voor het organiseren van de olympische spelen in Nederland.

De Boomerang kaart die je rechts ziet heb ik gekoppeld aan sociale media. De sociale media gaat steeds meer in rol spelen in het dagelijks leven. Tegenwoordig doet men ook al daten via deze netwerken. Een ijsje eten zal je toch echt, real life moeten doen. Via deze weg wil ik duidelijk maken dat echt contact toch het belangrijkste blijft! De kaart die hier aan de linkerzijde staat heeft niet echt een bijpassend verhaal. Op dit idee kwam ik door het milieu dat steeds vaker vervuilt wordt.

12


M n ij r k

=

e w

Daarnaast moesten we een tweetal covers ontwerpen die eventueel gebruikt konden worden voor dit magazine

4x4

13


Superheld

of Werkervaring

Praalwagen carnaval (wintermaanden; ’07, ’08, ’09, ’10, ’11) Carnaval, het seizoen waar ik steeds naar uit kijk. Het bouwen van een praalwagen, samen met mijn vrienden. Niet alleen bouwen is in deze tijd mijn taak. Het organiseren van de praalwagen is mijn hoofdtaak. Vier jaar lang organiseerde ik het totale plaatje helemaal alleen. Van vergadering

tot eerste schroef. Van geluid tot inschrijvingen voor de optocht. Het laatste jaar heb ik de taken meer uit handen gegeven. School zorgde ervoor dat het allemaal te veel werd. Wel bleef ik een sturend bestuurslid. Ervoor zorgen dat er toch weer een praalwagen kwam.

Daisy (2006) Alweer een aantal jaren geleden, maar iets dat ik nooit zal vergeten. Een Chinese film genaamd ‘’Daisy’’ wordt in onze achtertuin opgenomen. Een bekende regisseur

14

in onze achtertuin, iets wat niet dagelijks voorkomt. Vier dagen lang werd er gefilmd. Deze vier dagen moest en zou ik erbij zijn. Ik heb het gehele procesverloop meegemaakt.

Sinds deze happening ben ik mij meer gaan interesseren in de entertainment wereld. Misschien was deze productie de eerste stap naar hetgeen waar ik nu ben.


Fotostudio AB (Oktober, november, december 2011) De kerstmistijd breekt aan, en mensen gaan massaal cadeautjes kopen! De twee studio’s van Fotostudio AB draaien overuren. Van het communicatiemiddel ‘’de foto’’ kan ik meer leren. Niet alleen de foto speelt hier een rol, ook het maken van posters en reclamemateriaal is in deze studio’s van groot belang. Ze gaan te werk met verschillende Adobe programma’s zoals onder andere Photoshop. Photoshop gebruiken we op

Fotostudio A B

Fotostudio A B is gevestigd in Valken burg aan de Geul en in Bru school, nssum. daar wil ik meer van leren! Ik heb contact gezocht met de directeur van de fotostudio’s. Zou ik eens een aantal keren mee mogen kijken in de studio’s, om meer te kunnen leren van photoshop? Geen probleem, kom volgende week maar eens langs! En zo zat ik wekelijks in de studio om te helpen en mee te kijken in deze wereld.

Wir Sind Spitze (Begin 2012 tot heden) De nieuwe feestband sensatie van Limburg! De eerste keer dat ik ze zag, op de Gulpener Bierfeesten, was ik direct fan. Wat een top band! Een band met vijf verschillende top artiesten, de kracht van de performance en de gezelligheid die het met zich meebrengt. Door de keuze van mijn opleiding die onder andere betrekking heeft op

muziek, heb ik contact gezocht met de band. Na een aantal korte gesprekken heb ik gevraagd of zij nog crew leden zoeken. Ja, ze konden er nog wel iemand gebruiken. De eerste avond was in mijn eigen dorp. Kijk maar eens rustig mee. Kijken? Ik wil liever mijn handen uit de mouwen steken. Ik probeerde direct mee aan de slag te gaan.

Aan het einde van de avond waren de bandleden zeer te spreken over mijn hulp. En sinds dien ben ik een nieuw crew lid van deze feestband. De band treed inmiddels op in verschillende plaatsen in Nederland, maar ook Duitsland en zelfs Oostenrijk. Nu kom ik nog vaker op evenementen, en ik leer meer van de muziekindustrie.

15


Dreames

Een donkere ruimte, versterkt door de geur van lavendel, neemt de bezoekers mee in een droom over de Event, Music en Entertainment (eme) branches. Het podium, aangekleed als slaapkamer, vormt het middelpunt van de avond. ‘’Let me entertain you’’, zo heet het eerste project dat in september aan het begin van schooljaar 2011/2012 op de iemes-opleiding van start gaat. Het verkennen van de eme-branches staat centraal. De studenten gaan op verkenning en komen op deze manier meer te weten over de branches. Naast de branche verkenning organiseert de groep studenten een evenement dat het middel vormt voor de overdracht, van de verkregen informatie, naar vrienden en familie.

stelling te maken. Waarom een theatervoorstelling? Dat kwam vanuit een gek voorstel dat een project lid maakte. ‘’Zal ik een mailtje sturen naar Arjan van Bavel, je weet wel Adje! Dan vragen we of die wat ideeen heeft?’’ zo zei Sander. Nadat het mailtje verstuurd was, kwam er al vrij snel een antwoord. Een antwoord wat niemand zou verwachten. Arjan vindt het een super idee, hij wil heel graag mee helpen. Een afspraak is het gevolg op het antwoord van Arjan. Arjan doet de presentatie op het evenement. Super, we hebben een bekende Nederlander Het begin op ons evenement. Dit geeft de groep een goede Zeven studenten die voor het eerst met elkaar sa- energie stoot, wat ze hard nodig hebben na een menwerken, moeten een evenement gaan organi- aantal tegenslagen. seren als opdracht voor school. Allemaal met een eigen wil gaan ze van start. Ieder met een andere kijk. Tegenslagen. Ja, tegenslagen. Helaas loopt het ook Het begint allemaal bij de taakverdeling. Wie wordt bij deze groep niet allemaal op rolletjes. Het begint er voorzitter? Wie de notulist? Niet de makkelijkste met de locatie. De locaties die de groep graag zou klus, want niemand weet wat het nou precies zal in- willen hebben zijn niet mogelijk. Eenmaal een locahouden. Van de keuze die je maakt moet je meer tie gevonden, blijkt deze hard tegen te vallen. ‘’Zulleren, niemand kan zijn taak perfect uitvoeren. De len we de locatie afzeggen?’’ klinkt er in de groep. eerste vergadering nadert, en de eerste taken moe- De locatie wordt afgezegd. Maar wat nu? Na een ten worden uitgevoerd. De vergadering verloopt interview met een bandje, komt de groep in aangoed, en de groep weet precies waar ze aan toe zijn. raking met de locatie die uiteindelijk de definitieve Met veel vertrouwen en goede moed gaan ze van locatie is geweest. Maar als dit nog niet genoeg start. is, laat Arjan van Bavel weten dat zijn agenda niet goed is afgestemd. Hoe gaat het verder Na een aantal keren bij elkaar te zijn gekomen, be- Hij kan niet aanwezig zijn op de avond zelf. gint het echte werk. Voor de brancheverkenning Een grote tegenslag die het de groep niet gemakkewordt een rolverdeling gemaakt. Brainstormen is lijk maakt. Er moet worden gezocht naar een andere het volgende belangrijke punt. Thema’s bedenken presentator. voor het evenement. Iedereen barst lost met zijn Dankzij een huisgenoot van Michele, wordt er toch ideeën voor een thema. Sprookjes, dromen, fanta- een leuke presentator geregeld. En als klap op de sie, de meest gekke ideeën komen naar voren. Dro- vuurpijl weet Marloes een leuk cadeautje te verzormen wordt gekozen als definitief thema. gen. Wat dat is blijft, net als op het evenement zelf, nog even tot het laatste bewaard. Dreames was born Nadat het thema dromen bekend is, wordt er een Dreames; het evenement naam bedacht. Op een gekke manier heeft de groep Na ongeveer vier maanden van hard werken is het het evenement Dreames genoemd. Dreames is een dan zover. Het Dreames evenement gaat nu echt afgeleide van het woord dreams, dat staat voor dro- plaatsvinden. De projectgroep gaat hard aan de men. Waarom dan toch nog een ‘’e’’ ertussen? In het slag om alles in gereedheid te brengen. Om half woord Dreames zitten de letters eme verwerkt. Eme acht begint het. Het podium wordt ingericht als een dat staat voor de branches die de groep verkent slaapkamer. Lampen worden gericht, het geluid met dit project. Dreames is geboren! wordt getest en ook de beamer werkt goed mee. De locatie verhuurder daarentegen werkt minder goed De weg ernaar toe mee. Aangezien hij de avond zelf niet aanwezig kan Na weer een aantal brainstorm sessies te doen, be- zijn, vertikt hij het om het brandalarm even uit te sluit de groep van het evenement een theatervoor- schakelen voor de rookmachine. Na een aantal goe-

16


M A E S E

De avond breekt aan. De deuren gaan open. Bezoekers worden ontvangen door Klaas Vaak met zijn vriendelijke assistente ‘’in pyjama’’. Iedereen kan zich een drankje bestellen en een plakje cake nemen. De zaal loopt al langzaam vol. Op de achtergrond klinkt een rustig, mysterieus muziekje. Ook aan de geur van lavendel kan de bezoeker niet ontgaan. Die geur was eerder ook al te ruiken op de uitnodiging.

R D

de gesprekken heeft hij met zijn stagiaire toch het een en ander kunnen regelen.

De voorstelling begint en mensen kijken en luisteren aandachtig naar wat er te zien en horen is. De presentatie wordt afgewisseld met filmpjes op het grote scherm. Jammer genoeg speelde de filmpjes niet allemaal goed af. Na een aantal interessante momenten, kwam er voor de bezoekers een leuke verassing. Als afsluiter mocht de presentator Johan Vlemmix interviewen. De bezoekers hadden totaal niks door en vonden het dan ook een super leuke afsluiter. Bezoekers werden in staat gesteld om vragen te stellen aan gastspreker Johan. Een aantal van onze bezoekers maakten hier zeker even gebruik van. Deze vragen waren niet alleen interessant voor de bezoekers, het helpt de projectgroep ook een nog beter verslag te maken voor de brancheverkenning. Het was een geslaagde avond en bezoekers hadden genoten! Het einde Het evenement is voorbij, maar er moet nog zoveel gebeuren. Er moeten verslagen worden gemaakt over het verloop van het evenement en voor de branche verkenning. Het is natuurlijk mooi om de beleving, die vanaf de uitnodiging tot aan het einde van het evenement heeft geheerst, door te zetten naar het eindverslag. Uiteindelijk zijn de verslagen in een mooie black box met paarse helium ballonnen ingeleverd. Dit heeft de groep nog een hoop extra uren gekost, maar met resultaat! Het project heeft een mooi cijfer weten op te leveren. De groep wist een 8,5 binnen te halen!

17


EN ALS HET NOG NIET GENOEG IS? Cabaret Sophianum (November 2009) Het cabaret van scholengemeenschap Sophianum kent een lange traditie. De eerste scholieren stonden in 1975 op de planken. Om de twee jaar wordt het cabaret georganiseerd. Meer dan 3000 toeschouwers bezoeken de voorstellingen. Alles wordt door scholieren en do-

centen georganiseerd. Van regie tot organisatie en van acteurs tot licht en geluid. En voor dat laatste heb ik mij aangemeld. Licht en geluid is de technische tak van mijn leven. Zorgen voor een goed verloop van de voorstelling. Ik was de regie voor de techniek!

Aan h cabar et Sophia num e dan 3 t werken 00 m m ensen eer mee!

Horeca (2007 tot heden) Het dagelijkse bijbaantje van de gemiddelde student; horeca! Ook bij mij is dat niet anders. Op dertien jarige leeftijd begon ik bij de bakker. Iedere zaterdag om vijf uur ’s morgens ging de wekker. Om zes begon ik. Broodjes rollen, vlaaien vullen, broodjes inpakken, bezorgen en noem het maar op. In de middag moest ik dan gaan voetballen, maar dat viel zwaar tegen. Ik koos ervoor om te stoppen. Toen belande ik in de afwas van een hotel. Ook dat beviel me niet lang, en ging in de bediening werken bij een restaurant. Waar ik nu nog steeds werkzaam ben. Etiquette staan bij mij hoog. Netjes kleden, netjes bedienen en vriendelijk zijn vind ik zeer belangrijk.

18


KPJ Epen & Gaffelhangen (‘10, ‘11 & ‘12) Katholieke plattelands jongeren Epen, een jongeren vereniging voor 15 jaar en oudere. Om de twee weken wordt er op vrijdagvond een activiteit georganiseerd. Aan de activiteiten doe ik graag mee, maar er moeten er ook worden georganiseerd. Dit is een taak die ik af en toe uitvoer. Daarnaast organiseert de kpj ieder jaar het dorpsfeest; gaffelhangen. Gaffel is een Limburgs woord voor hooivork. Met dit feest kan de kpj wat geld verdienen om nieuwe activiteiten te organiseren. Ik zelf organiseer nu in 2012 voor de derde keer het gaffelhangen. Ik regel daar onder andere de muziek, het buffet, de reclame en een aantal andere dingen.

DEMO & MAD (2010 tot heden) Na het cabaret kon ik meelopen bij demo productions, het licht en geluidbedrijf van het cabaret. Na een aantal klussen gedaan te hebben, ben ik daar gestopt. Er kwam geen cent over tafel, maar veel slepen dat moest ik wel. Ik koos ervoor om bij een kleiner bedrijf te gaan helpen. Dit drie persoonsbedrijfje kon mij veel beter dingen leren. Aangezien ik graag theatertechniek wilde gaan studeren was dit de perfecte kans om al wat voorwerk te doen. DJ (2009 tot heden) In samenwerking met mijn werkgever van het restaurant, die over een hoop apparatuur beschikt, ben ik een allround dj. Ik draai verschillende avonden op verschillende feesten en partijen. In het cafe of op een fuif. Ik heb er veel plezier aan, en beschik over een grote muziek kennis.

KVW Mechelen (zomer; ‘09, ‘10, ‘11) Kinder Vakantie Werk in Mechelen. Een week lang maken kinderen van de basisschool plezier door het bouwen van hutten, het wandelen van speurtochten, spelletjes spelen en nog veel andere leuke activiteiten. Om deze week soepel te laten verlopen zijn er veel vrijwilligers nodig. Vrijwilligers die als leiders van groepen dienen, en vrijwilligers die activiteiten organiseren. Zorgen dat de kinderen zich vermaken, en dat ze veilig verblijven. Ook ik doe al een aantal jaren mee aan kvwm. Ik vind het leuk en uitdagend om activiteiten te organiseren waar de kinderen zich mee kunnen vermaken. Niet alleen de kinderen maken het interessant om mee te doen, ook de manier van leiding geven zet mij weer een stap in de goede richting. Het is dus niet alleen leuk, maar ook zeer leerzaam!

19


Op de communicatie IEMES opleiding was er een wedstrijd bij copywriting. Studenten moesten een radiocommercial schrijven, van maximaal tien seconden, voor het Koninginnedag evenement Tilburg Royaal. De commercial wordt echt uitgezonden via Omroep Brabant. Kevin Rhoe, Michèle van der Meer en Niek Bessems wisten de winnende tekst te schrijven. Hiermee wonnen zij een kijkje bij de opname van de commercial. Deze commercial werd ingesproken door Maurice Verschuuren. Je hebt de studio dag gewonnen door het schrijven van de tekst voor de radiocommercial maar hoe kwam dit allemaal tot stand? ‘We kregen de opdracht bij het vak copywriting. Een radiocommercial tekst schrijven van maximaal tien seconden voor het evenement Tilburg Royaal. Op de dag van inleveren waren er in de klas maar twee teksten geschreven. Ook wij hadden niks gemaakt. Toen de docent zei dat wel iedereen een tekst in zijn portfolio moet hebben ging ik zelf toch maar aan de slag. Ik maakte een tekst, wat ik later heb gedeeld met Kevin en Michele. Samen met Kevin en Michele hebben we de tekst nog wat aangescherpt. Toen we de docent de tekst lieten horen was hij daar erg over te spreken. Hij vroeg of wij hem ook wilde e-mailen. Iets wat we nooit gedacht hadden kwam toch uit. We ontvingen na een aantal weken een mail terug en kregen te horen dat wij de winnende tekst geschreven hadden en dat we mee mochten naar de studio. Een nadeel was dat er maar twee personen mee mochten. Uiteindelijk zijn we daar wel uitgekomen!’

20

Hoe verliep de dag in de studio, en wat hebben jullie daar allemaal gedaan? ‘We gingen met Piet in de auto mee naar de studio, die in Berkel Enschot ligt. Daar werden we vriendelijk ontvangen door commercial maker Maurice Verschuuren. We gingen rond de tafel zitten in het atelier van zijn vrouw, en dronken daar een glaasje cola. Ondertussen pasten we de tekst nog een beetje aan, de ingevingen van Maurice zorgden ervoor dat de tekst een mooi karakter kreeg. Nadat de tekst verbeterd was gingen we de kleine maar mooie studio in. Samen met Piet, Michele en Maurice gingen we opzoek naar een passend melodietje voor op de achtergrond. Nadat dat gebeurd was, sprak Maurice de tekst in. Hij was in een keer goed! Michele en ik konden niet geloven hoe gemakkelijk het bij hem ging. Daarnaast klonk de commercial super en zo geloof-


Winnaars! Speel het royaal, vier het royaal!

eindelijk de winnende tekst geworden was. De volgende tekst hebben we ingezonden: Tilburg Royaal, speel het royaal, vier het royaal. De leukste Koninginnedag vier je in de Reeshof in Tilburg. Van lasergames tot oud Hollandse spelen, van jong tot oud, van familie tot vrienden. Voor ieder wat wils! In de studio hebben we de tekst nog een beetje aangepast, de definitieve tekst luidt als volgt: Tilburg royaal, speel het royaal, vier het royaal. De leukste Koninginnedag beleef je in de Reeshof. Met lasergames, muziek, theater en meer. Kijk op tilburgroyaal.nl waardig. Toen was het de beurt aan Michele en mij. Michele wilde niet eerst, dus nam ik het voortouw. Leuk om eens je eigen radiocommercial te maken, zeker met mijn mooi Limburgs accent. Stiekem was ik toch wel tevreden over mijn resultaat. Voor een beginner dan. Die van Michele was ook super geworden, als het aan mij lag mocht die van Michele dan ook wel op de radio komen. Al dacht Michele daar toch totaal anders over haha. Maar al met al was het leuk om dit een keertje mee te mogen maken!’

Ik heb mijn eigen ingesproken stukje op de computer opgeslagen, dat is natuurlijk leuk om te bewaren en te laten horen aan vrienden en familie.’

Wat had je verwacht van de dag en wat had je niet verwacht? ‘Ik had me voorgesteld dat het een grotere studio zou zijn. Zoals we al werden gewaarschuwd was het een hele kleine studio. Wat ik zo frappant vond was het inspreken van de commercial. Maurice deed het zo snel en in één keer goed, oke hij doet niks anders, maar dat het zo gemakkelijk gaat bij hem had ik niet Hoe luidde de tekst van de winnende commer- gedacht. Ook de manier waarop hij het geluid vercial? vormt, wat de stem totaal anders maakt. Vele men‘Nadat ik begon met het schrijven van een kleine sen herkennen me niet wanneer ik mijn opgenomen tekst die begon met: ‘speel het royaal, vier het royaal’ stukje laat horen, dat is wel leuk als je daarna kan zijn we hier verder op gaan doorborduren. Binnen zeggen; Ja dat ben ik! Het was een leuke dag en ik drie minuten hadden we een tekst gemaakt die uit- vindt het super dat school je zo een kan aanbiedt!’

21


22


R D M A E S E

Gratis 3 luik normaal 69,of

inclusief p.p.

Gratis Canvas 40 x 40 Bij afname van uw fotoreportage!

Maximaal 1 bon per klant per sessie, bij inlevering van deze bon.

www.fotostudioab.nl

info@fotostudioab.nl 23


WWW. WIRSINDSPITZE.NL

Niek; Proberen maakt het verschil.  

Magazine voor de opleiding CO IEMES, jaar 1.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you