Page 1

Nicole Brinck University of Cincinnati

"0 - '8 "08 "0 - '2 = thgeiH xoB


TABLE OF CONTENTS RESUME EDUCATION COMMUNITY COMMERCIAL ARTWORK VISION


RESUME

NICOLE BRINCK 812.406.6291 brinckno@mail.uc.edu

EDUCATION

EMPLOYMENT

Bachelor of Architecture | University of Cincinnati | 2019 | 3.2 GPA High School Degree with Academic Honors | New Albany High School | 2015 | 3.9 GPA Smallwood Reynolds Stewart Stewart Architecture | Intern | Atlanta, GA |

2017

Jackson Liles Architecture | Intern | San Francisco, CA |

2017

YMCA of Southern Indiana | Lifeguard | Jeffersonville, IN | Self Employed | Algebra Math Tutor | New Albany, IN |

2013 - 2015

2015

Hispanic Ministry of Southern Indiana | English Tutor | New Albany, IN | 2014 Charlestown Sharks Summer Swim League | Lifeguard | Charlestown, IN |

SKILLS

2013

Revit

Illustrator

PhotoShop

Bluebeam

Rhino

InDesign

VOLUNTEER WORK AWARDS

AutoCAD

SketchUp Insight360

Grasshopper

Life Water | Water Filter Assembly

Hispanic Ministry of Southern Indiana | Office Aid Charlestown Middle School | Swim Coach

Canstruction Atlanta People’s Choice Award | 2017 Academic Honors | 2015

Scholastic Art Honorable Mention 2D Category | 2015 Varsity Soccer Leadership Award | 2015

Four Soccer Varsity Letters | 2011- 2015 One Swimming Varisty Letter | 2011

CLUBS

SRSSA’s Canstruction Design Build Team | 2017 | Lead Designer Cincy Snowcats (Ski Club) | 2015 | Member


EDUCATION


FILM INSTITUTE

NORTH EASTERN VIEW

We were given the task of creating a film institute in the historic district of downtown Cincinnati called Over the Rhine. The grey box shown in the parti diagram on the top right represents the existing historic building on the site which was incorporated in my design. My design concept for the film institute was an inverted U-shape that was extruded and rotated 180

degrees on the top two levels. This inversion of floor plans is experienced on the interior by the arrangement of public and private spaces. The inverted relationship between the public and private spaces is also illustrated in the elevations by the change in materials, from concrete to glazing. The placement of glazing drove where the programming was placed within the


FILM INSTITUTE

1

3 2

4

SOUTH WESTERN VIEW

film institute. I chose to run a horizontal line of continuous glazing around the building to allow light into spaces that were otherwise enclosed due to the use of concrete. This glazing line cuts through all the interior and exterior walls.

Project Title: Film Institute Location: Cincinnati, OH Professor: Hamaker, Whitney Institute: University of Cincinnati


FOLLY CONSTRUCTION

The team of eight that I worked with to create the design felt it was important to create an interior space that was just as strong as the experience of the exterior space. The idea of two over lapping rectangles connected by a single threshold was carried through-out all iterations. We covered parts of the exterior with

canvas to allow light in our interior while maintaining a small amount of visibility to the surroundings. The space can be entered by two opposing entrances which compress the occupant during the transition into the new space. Another teammate and I were in charge of clearly documenting the final measurements and


FOLLY CONSTRUCTION

construction methods for the team to understand while building. The folly is made out of MDF , 2x4s and canvas. Project Title: Folly Construction Location: Cincinnati, OH Professor: Cottengim, Sean Institute: University of Cincinnati


DAAP INSERTION

My idea for an insertion piece in the existing Alms building was to create a rock wall that everyone could interact with, even those who don’t want to climb. Those who simply want to watch can look down into the climbing area from all sides. There is even a cavelike space under the benches for those who just need a quiet space. We spend hours sitting in our studio

without any physical exercise. The rock wall would provide a fun outlet that stimulates creativity and productivity.

Project Title: DAAP Insertion Location: Cincinnati, OH Professor: Cottengim, Sean Institute: University of Cincinnati


TECTONIC STUDY

The model shown above was completed as a study in the use of tectonic design methods. We were challenged to create and include multiple tectonic systems into a compositional model. We had to take into consideration the reality of gravity when casting the stereotomic pieces out of plaster. To further validate the tectonics of our models we were challenged to create

systems that could withstand the forces of gravity without the assistance of glue.

Project Title: Tectonic Study Location: Cincinnati, OH Professor: Slaughter, Stephen Institute: University of Cincinnati


PAVILION MASSING DIAGRAM

In the early stages of design I played with massing models and how they could be manipulated without loosing their original identity. I wanted the weight to be felt from within the building while maintaining the open space that is necessary for an art gallery. I began shifting, slicing and puncturing the forms. Careful to think about both the solid and the void as separate forms. I

created a separation of space by using structural materials in a continuous pattern. This allowed for the people within the space to experience the structure of the building with out loosing the value of a clean and open area.


PAVILION

Project Title: Pavilion - Art Gallery Location: Cincinnati, OH Professor: Slaughter, Stephen Institute: University of Cincinnati


COMMUNITY


TARAVAL PRESCHOOL

PLAN

I was given the task of designing a safe and creative entrance gate for a new location of a preschool. Working with a small budget, they needed a place where the parents could safely drop off and pick up their children. The entrance has been designed to give the impression of walking through a forest. I designed the whole project out of 4’x8’ wood panels to keep cost to a minimum.

I also created a proportioning system to ensure that each panel was being cut and used efficiently. The boxes on either side of the entrance were created to double as a barrier and a seat that children can use. The diagram on the top right was a study I completed to determine the range of angles and widths I could reach with the material given and the constraints of California’s


8' - 0"

TARAVAL PRESCHOOL

Box Hieght = 2' - 0"

80"

INTERIOR VIEW

ADA HEIGHT & WIDTH BRANCH STUDIES

SCOPE OF WORK

ADA codes. The image on the bottom right shows the title pattern that I created for the space. The tiles create a fun path that the instructors can use to guide the children with instructions. Project Title: Taraval Preschool Location: San Francisco, CA Firm: Jackson Liles Architecture


CANSTRUCTION

ALIGNMENT DIAGRAM


CANSTRUCTION

I worked closely with the captain of the design team to produce an accurate Rhino model based on the teams vision. Multiple aspects needed to be considered when designing the structure such as how the three different can sizes would align. An accurate model also provided the team with exact templates to follow when placing the cans during build day so that the

structure held weight as expected. It was rewarding to see the completed product.

Project Title: Canstruction Soccer Ball and Cleat Location: Atlanta, GA Award: Canstruction People’s Choice Award 2017 Team Position: Lead Designer


COMMERCIAL


THIRD PARTY RENDERING


MIXED USE HIGH RISE

THIRD PARTY RENDERING

Over the course of three months, I designed the interior layouts for twenty-two floors of luxury residential apartment units, following the proper codes and restrictions given for the space. I also assisted a team of five in the completion of a design documentation submittal and presentation. Through out the process of finalizing the building design I

helped the design team maintain an updated Revit model and accurate renderings to present to the client.

Project Title: Mixed Use High Rise Location: Raleigh, NC Firm: Smallwood Reynolds Stewart Stewart


SFIC 169'

180'

UP

UP

HYW 280

UP

COMMON LOADING

STRUCTURE A

STRUCTURE B

PDR- TC

TRUCK TURNING DIAGRAM

UP

COMMON LOADING

CORE UP

UP

UP

CORE

PDR- TC

TRUCK COURT

DN

397'

169'

DN

39'

50'

50'

39'

DN

42'

TYP

42'

TYP

TYP

TYP

DN

DN

TYPICAL TRUCK MOVEMENTS ALTERNATIVE P10a

N VEHICLE - 74' TRUCK | RAMP SLOPE 6% | CLEAR HT'S 26' 18'

DN

DN

P-10a.7 1" = 80'-0" 03.24.17

SAN FRANCISCO GATEWAY INDUSTRIAL CENTER 749 Toland St. / 2000 McKinnon Ave. San Francisco, CA 94124

Shown above are two different alternatives for an industrial project that was driven by programing and vehicle capacity. During the design process multiple iterations were quickly modeled in Revit to show parking and programming capacity. One of the main design concerns was how the ramps wrapping around the building or through the building created

efficient paths of travel according to the building’s programming. After the completion of each alternate model a truck turning simulation was run to assure the clients that ramps were plausible. Due to a shortage in time I was given the task of modeling multiple building iterations over the course of three months. Each building variation had data and calculations


SFIC

TRUCK TURNING DIAGRAM 579' 125'

329'

125'

COMMON LOADING

CORE

37' TYP

PDR - TC

50'

TRUCK COURT

COMMON LOADING

TRUCK COURT

42'

37' TYP

TYP

HYW 280

380'

50'

CORE DN

DN

UP

TYPICAL TRUCK MOVEMENTS

W-1.8

DESIGN VEHICLE - 74' TRUCK | RAMP SLOPE 8% | CLEAR HT'S 26' 18'

1" = 80'-0" 03.24.17

ALTERNATIVE W1

jacksonliles.com / 415.621.1799

UP

that I organized and completed prior to presenting to the clients.

Project Title: SFIC Location: San Francisco, CA Firm: Jackson Liles Architecture

DN UP

SAN FRANCISCO GATEWAY INDUSTRIAL CENTER 749 Toland St. / 2000 McKinnon Ave. San Francisco, CA 94124


MEALS ON WHEELS

Shown above is the existing building for Meals on Wheels of San Francisco. My firm was given the task of designing a second location for the production and distribution of large quantities of preprepared meals that would be distributed across the bay area. Before we began the design process I was asked to model the existing building so we could better understand their

existing space and current needs. On the right is one of the first designs I produced. We presented multiple iterations for the client to choose from. Each iteration had a different set of programming criteria that we were to included in the space. Due to the odd shape of the new site we verified that all the required equipment would be able to fit in the space created.


MEALS ON WHEELS

JERROLD AVE

SHIPPING

FOOD PRODUCTION & STORAGE

Programming also included the space needed for the distribution of the meals and additional office space.

Project Title: Meals on Wheels of San Francisco Location: San Francisco, CA Firm: Jackson Liles Architecture


ARTWORK


FACE OF SYRIA

I was challenged by my teacher to create a piece that represented a current event at the time. “The Face of Syria” was inspired by the Syrian refugees who were trying to find safety. I wrote Arabic quotes about strength and bravery in the background as if the words were fabric cloaking her with the strength to continue. Two of the quotes written in the fabric are “Do

not mock a pain you haven’t endured.” and “The heart sees that which is invisible to the eye.” This piece was made with water soluble markers, colored pencils, graphite, and charcoal. Project Title: Face of Syria Location: New Albany, IN Professor: Korte, Trish Institute: New Albany High School


DRAWINGS

Project Title: Analytique of the Cincinnati Art Museum

Project Title: Interior Perspectives of DAAP

Location: Cincinnati, OH

Location: Cincinnati, OH

Professor: Andrews, Brian

Professor: Andrews, Brian

Institute: University of Cincinnati

Institute: University of Cincinnati


VISION

I believe that balance is key. There is balance to be found, and applied, to all aspects of our life. Art school is about fumbling with the process of finding the line of balance in our designs. Designers are taught to see beautiful relationships between contrasting characteristics. We learn to walk on the high-wire between complex ideas and chaotic ones. We use our imagination but have to recognize reality. We learn that listening to our self is just as important as listening to the critics and that sometimes our intent is different than the perception. Through the process of design, I find that my strength comes from the ability to connect contrasting ideas. Life is about relationships between all things. I aim to design buildings that reveal the natural relationships that I see all around me in a way that enhances the occupants’ and observers experience. After I receive my Bachelors in Architecture I intend to serve in the Peace Corps for two years to use my education to enhance the lives of those in third world countries. I will then move on to receive my Masters in Architecture and work towards my architecture license.

Brinck portfolio 2018  

Architecture Portfolio

Brinck portfolio 2018  

Architecture Portfolio

Advertisement