Page 1

Inhoudsopgave pagina: 2-3

Het Arcade Lustrum

4-5

Gebieden

6 7-8 9

Thema Kleding - spellen - kleurplaat

10 11 - 12 13

Thema Reizen - spellen - kleurplaat

14 15 - 16 17

Thema Koken - spellen - kleurplaat

18 19 - 20 21

Thema Oorlog - spellen - kleurplaat

22 - 23

Feestweek

24 25 26 - 27 28 - 29

Bijlages - sudoku - rebus - horoscoop - recepten pagina 1


Het Arcade Lustrum Hallo ouders en kinderen van de Montessorischool Arcade, In 1992 werd de school feestelijk geopend en kon het lesgeven beginnen. Leraren en leraressen hebben jaren lang verteld over alles wat zich in de wereld afspeelt. Kinderen kwamen als kleine jongentjes en meisjes binnen en gingen jaren later als grote mannen en vrouwen naar een andere school. Nu tien jaar later gaan we weer een feest bouwen en dat gaan we doen met alle klassen in de hele school. De school bestaat namelijk 10 jaar en dat gaan we vieren! Het lustrum Het 2e Lustrum van de Montessorischool Arcade in Leidsche Rijn staat helemaal in het teken van de strijd tussen de Romeinen en de oorspronkelijke bewoners van Nederland; de Bataven. Tijdens deze 7 weken durende strijd zal blijken wie er sterker is in de spellen en wie de meeste gebieden zal veroveren. Hiervoor worden alle klassen in tweeÍn gesplitst; de ene helft de Romeinen en de andere helft de Bataven. Hierdoor ontstaat er in elke klas een gelijke strijd en zal het een spel worden in de klas, maar met als samenhang dat alle klassen strijden voor hetzelfde doel: zoveel mogelijk land veroveren. De spellen zijn op verschillende niveaus per klas, maar met een totale punten-telling voor alle Romeinen en Bataven. De weken zijn verder verdeeld in vier thema’s: kleding, reizen, koken en oorlog. Wat gaan we doen Even in het kort; hoe gaat het lustrum te werk en wat gaan we doen. Vandaag is er een spreker geweest op school die alle kinderen heeft uitgelegd wat we gaan doen de aankomende weken. Deze spreker komt de pagina 2


overige weken op maandag langs om het spelverloop te vertellen. De woensdagen gaan we echt besteden aan de thema’s, met uitleg en een spel of opdracht die ze samen met school gaan doen. Bijvoorbeeld: de eerste week (week 16 van 2012) staat in het teken van kleding. De kinderen krijgen uitleg van hun eigen docent over de kleding van vroeger en als opdracht gaan ze hun eigen Romeinse of Bataafse kleding maken. Als extra thuisopdracht krijgen ze een de opdracht om een kleurplaat te maken of een spel te doen op de speciaal ontworpen website. Dit alles om zoveel mogelijk punten te halen om een gebied te veroveren. Uiteindelijk zal in de laatste week, de lustrum feestweek (week 22 van 2012) een groot feest plaats vinden en zal het laatste gebied het doel zijn om te veroveren. In deze week is er onder andere een echt circus en een sportdag. De planning Vandaag, 6 april, is het week 15 van het jaar 2012. Volgende week (week 16 van 2012) is het eerste thema; kleding. Die week erna (week 17 van 2012) is het tweede thema; reizen. Leuk aan dit thema is dat het overloopt in de meivakantie, waarin sommige van jullie op vakantie gaan en dus ook gaan reizen. Bij terugkomst in week 20 van 2012 is het derde thema: koken. We gaan dan echt koken en laten jullie allemaal lekkere hapjes proeven van de Romeinen en Bataven. Het laatste thema (in week 21 van 2012) is oorlog; ook een belangrijk aspect van die tijd. De week daarna is de feestweek (week 22 van 2012) en gaan we er een echt groot feest van maken. Veel plezier bij het lustrum! We gaan er een echt feest van maken! pagina 3


De gebieden

pagina 4


nder!

ro hie n re eu kl de t me in n de bie ge de r eu kl omcirkel de winnaar MERIDIEM > PAARS Thema 1: Kleding Week 16 van het jaar 2012. Van dinsdag 10 april tot en met vrijdag 13 april. OCCIDENS > BRUIN Thema 2: Reizen Week 17 van het jaar 2012. Van maandag 16 april tot en met vrijdag 20 april. AQUILONIS > GEEL Thema 3: Koken Week 20 van het jaar 2012. Van maandag 7 mei tot en met vrijdag 11 mei. ORTIENTEM > GROEN Thema 4: Oorlog Week 21 van het jaar 2012. Van maandag 14 mei tot en met vrijdag 18 mei. SCHOOL > GRIJS De feestweek Week 22 van het jaar 2012. Van maandag 21 mei tot en met vrijdag 21 mei.

WEEK WINNAAR Romeinen Bataven

Romeinen Bataven

Romeinen Bataven

Romeinen Bataven

Romeinen Bataven

pagina 5


Thema Kleding Week 16 van het jaar 2012. Van dinsdag 10 april tot en met vrijdag 13 april. (maandag 9 april zijn jullie vrij omdat het 2e paasdag is).

Het eerste thema van de Lustrum weken is het thema kleding. De mensen in de tijd van de Romeinen en de Bataven droegen natuurlijk hele andere kleding dan de kleding die jullie nu dragen. De leraren en leraressen zullen je laten zien welke kleding en hoe die vroeger werd gemaakt. Ook gaan jullie met je eigen team een kostuum maken in de stijl van de Romeinen of van de Bataven: - Romeinen Neem van thuis een hoed/pet mee waaraan geknutseld mag worden. In de introductieweek gaan de jullie de pet verbouwen tot een echte romeinse helm met een rode pluim bovenop. - Bataven Jullie gaan een doek beschilderen met huid decoratie zoals de vlekken van een koe of strepen van een zebra. Die doek kunnen ze om doen als een sash zodat ze herkend worden als de Bataven van de school!

pagina 6


en kleur ! e t e m n i e j nd kleur dit ro mooie paarse Groep 1/2 • Kleurplaten • Puzzel: Jullie worden verdeeld in groepen van 4 tot 6 leerlingen en gaan in de buurt van de school op zoek naar plaatjes die een kledingstuk vormen bij elkaar. • Online spel: Memory in vorm van kleding

Groep 3/4/5 • Lauwerkrans maken: Jullie gaan van een ronde krans en knutselmateriaal zoals stro, ijzerdraad en bladeren een krans een maken. Je rijgt de bladeren naar 1 richting toe en maakt het vast met ijzerdraad. • College: Wat droegen de Romeinen vroeger? Wat is er in al die jaren veranderd met vergelijking tot nu. Door middel van plaatjes gaat de leraar met jullie alle veranderingen na. • Online spel: Een vangspel, jullie moeten kleding items vangen in een mand.

pagina 7


Groep 6/7/8 • Quiz: Jullie maken een quiz met de rest van de klas om te kijken of jullie onthouden hebben wat er deze week verteld en gebeurt is. • Pottenbakken: Door een draaischrijf zelf potten bakken met klei. • College: De kleding van verschillende klassen. Wat droegen de slaven, de werkende burgers, de Senatoren en de soldaten? Jullie gaan het allemaal leren deze week. • Online spel: Jullie moeten een gebied doorkruisen zonder geraakt te worden door tegenstanders die met kleding items gooien.

n e e l a k i k n hij heeft de trikdiploma ! veters pagina 8


Kleding kleurplaat


Thema Reizen Week 17 van het jaar 2012. Van maandag 16 april tot en met vrijdag 20 april. (daarna hebben jullie lekker 2 weken meivakantie!)

Het tweede thema is het thema Reizen. De Romeinen hadden een heel groot rijk, van Nederland tot helemaal in ItaliĂŤ. Alle mensen, dus ook de soldaten, moesten soms helemaal van de ene kant naar de andere kant. Dat gingen ze soms lopen, maar soms gingen ze ook met de boot of met paarden. Voor de paarden moesten er wegen worden aangelegd zodat de karren er makkelijk overheen konden rijden. Voor de boten werden en kanalen aangelegd zodat de boten snel van de ene kant naar de andere kant konden. In het gebied rond de school zijn een paar van die boten gevonden en zijn er stukken van de weg gevonden. Hierover gaan jullie praten met jullie juffen en meesters en jullie gaan een kijkje nemen bij deze boten!

maak dit r

ondje bruin

pagina 10

!


Groep 1/2 • Zeil schilderen: De zeilboot heeft een mooi zeil nodig en die gaan jullie beschilderen in de kleuren van jullie groep als Bataaf of Romein. • Online spel: Memory in vorm van reis items.

Groep 3/4/5 • Boot maken: Jullie gaan een eigen boot knutselen met als doel om echt te kunnen varen. Alle materialen die jullie kunnen vinden en kunnen meenemen naar school mogen jullie gebruiken. Denk aan verpakkingen, wc rolletjes, flessen en hout. • College: Wat bevind zich op een boot waar de romeinen op zaten? Wat vervoerde de Romeinen allemaal? En wat deden de romeinen met die materialen? Dat gaan wij jullie deze week leren. • Stripverhaal tekenen: Deze strip gaan jullie thuis maken. Het verhaal van de strip gaat over de boot en de verhalen die jullie willen mee maken in de zeilboot op zee. Wat neemt de boot mee, waar gaat de boot heen en bereikt het uiteindelijk zijn doel, en zo niet, waarom niet? • Online spel: Een vangspel, jullie moeten reis items vangen in een mand.

pagina 11


hoe hoog is de boot denk je ? Groep 6/7/8 • Leren roeien De Romeinen/Bataven vervoerde zich vroeger tijdens de reis met een zeilboot/roeiboot. Jullie gaan leren roeien bij de studentenroeivereniging Orca. Per 4 leerlingen gaan jullie leren roeien met 2 boten tegelijk. Op het eind doen we natuurlijk een wedstrijd om te bekijken of de Bataven of de Romeinen beter zijn in roeien! • Geocache Geocache is een spel waarbij iemand iets ergens iets verstopt, en aan de hand van coördinaten kunnen jullie via de Lustrum website zoeken naar dit voorwerp. De code die je vind kunnen jullie invoeren op de Lustrum website onder de pagina spellen. Wie als eerste de code invoert op de website wint X aantal punten voor zijn/ haar team. Codes zijn maar eenmalig in te voeren. • College: Romeinen waren zeer goede wegenbouwers, lieten zich niet afschrikken door bergen, dalen, rivieren en drassige bodems. Hoe kwamen de Romeinen daar allemaal doorheen, dat gaan wij jullie deze week leren. • Online spel: Jullie moeten een gebied doorkruisen zonder geraakt te worden door tegenstanders die met reis items gooien.

pagina 12


Reizen kleurplaat


Thema Koken Week 20 van het jaar 2012. Van maandag 7 mei tot en met vrijdag 11 mei. (hebben jullie een leuke meivakantie gehad?)

Koken is het derde thema dat we gaan behandelen. Eten is natuurlijk heel belangrijk voor de Romeinen en de Bataven. Want wie goed eet, wordt een sterke man of vrouw. Alleen vroeger was het wel even wat anders dan nu! Je ging niet even met de auto boodschappen doen in de supermarkt! Natuurlijk niet omdat er nog geen supermarkt was, maar ook niet omdat de Romeinen in hun tijd nog geen tomaten, pasta of sinaasappels aten, want die kende ze nog helemaal niet! Ze aten wel andere dingen zoals brood, olijven, vis, noten en druiven. In deze week gaan jullie leren hoe ze aan dat eten kwamen en hoe ze het moesten klaarmaken. Zo gaan jullie zelf je eigen eten maken en vooral heel veel lekker eten proeven. Zo komen de juffen en meesters langs de klassen met lekkere hapjes die ze zelf hebben klaargemaakt! Dat wordt smullen deze week!

pagina 14


Groep 1/2 • Kleurplaten • Romeinse belangrijkste bestanddelen van een maaltijd proeven: Romeinen kende bijvoorbeeld nog geen tomaten, pasta, sinaasappels en citroenen. Romeinen aten namelijk brood, olijven, vis, noten, druiven • Brood bakken samen met de juf/meester: Voorwerpen wat nodig is om te koken zoeken in het park • Online spel: Memory in vorm van etenswaren

geef dit rondje dezelfde kleur als de zon!

Groep 3/4/5 • Rebus • Brandnetelsoep maken: Eerst verzamelen van brandnetels in de buurt van de school en je huis (wel voorzichtig) en daarna samen met de juf/meester de soep maken. • Quiz eind van de week • College: Vertellen over: kookboek Marcus Apicius • Online spel: Een vangspel, jullie moeten etenswaren vangen in een mand. pagina 15


Groep 6/7/8 • Puzzel • Gallo-Romeinse kippensoep • College: Vertellen over: kookboek Marcus Apicius Vertellen over: het houden van bijen door de Romeinen - imker bezoeken en in een bijen kast kijken • Quiz eind van de week • Online spel: Jullie moeten een gebied doorkruisen zonder geraakt te worden door tegenstanders die met etenswaren gooien.

welk eten zie je in de mand ?

ik zie appe ls ! pagina 16


Koken kleurplaat


Thema Oorlog Week 21 van het jaar 2012. Van maandag 14 mei tot en met vrijdag 18 mei. (donderdag zijn jullie vrij )

Het laatste thema is het thema oorlog. Oorlog is natuurlijk niet fijn, maar werd vooral vroeger veel gebruikt om landen te veroveren. Zo ook de Romeinen, die hadden door veel oorlog te voeren heel veel land. Nederland was bijvoorbeeld in twee gebieden verdeeld en de grens lag precies bij onze school! Aan de ene kant (het zuiden van Nederland) waren de Romeinen de baas en aan de andere kant (het noorden van Nederland) waren onder andere de Bataven aan de macht. In deze week gaan jullie leren hoe de oorlogen gevoerd werden, want tanks en geweren hadden ze natuurlijk nog niet! Jullie gaan leren welke wapens ze gebruikte, waar ze leefde en hoe groot het Romeinse rijk wel niet was. Ook gaan jullie kijken welke tactieken de Romeinen hadden en die gaan jullie dan zelf uitvoeren bij een spel van levend stratego!

oorlog was vaak buiten, dus maak dit rondje groen als gras !

pagina 18


Groep 1/2 • Schilden schilderen: Jullie gaan schilden beschilderen en krijgen daarvoor een dik canvas doek. Jullie mogen nadat het droog is het schild mee naar huis nemen. • Online spel: Memory in vorm van oorlog items zoals speren enz.

Groep 3/4/5 • Speerwerpen Met een speer gaan jullie zoveel mogelijk punten halen door die het verst te gooien. • Aanval- en verdedigingsspel Jullie zijn verdeeld in Romeinen en de Bataven en krijgen een eigen “kamp” en rode of blauwe lintjes om te verdedigen. Wie de meeste lintjes heeft van de tegenstander wint het spel. • College: Jullie gaan deze week leren welke landen de Romeinen allemaal veroverd hadden. • Online spel: Een vangspel, jullie moeten oorlog items vangen in een mand.

pagina 19


Groep 6/7/8 • Levend stratego: Probeer jouw rang te verdedigen in dit uitdagende spel. • College: 1.Hoe verliep het tussen de Bataven en de Romeinen vroeger? 2. Jullie gaan deze week leren welke landen de Romeinen allemaal veroverd hadden. • Online spel: Jullie moeten een gebied doorkruisen zonder geraakt te worden door tegenstanders die met oorlog items gooien.

! in jk li e g o m i o o m o z kleur deze Romein pagina 20


Oorlog kleurplaat


Feestweek

Week 21 van het jaar 2012. Van maandag 21 mei tot en met vrijdag 25 mei. De laatste week van dit lustrum is de feestweek. In deze week bestaat de school 10 jaar en gaan we de hele week leuke dingen doen. Deze week is ook de laatste week dat jullie gaan strijden als echte Romeinen en Bataven. Jullie strijden namelijk om het vijfde en laatste gebied; de school. Aan het einde van deze week wordt bekend wie de winnaar is en wie er met de prijs mee naar huis gaat. Verder zijn er dus allemaal leuke activiteiten waarvan op de volgende bladzijde er al een paar zijn verteld. De rest blijft nog geheim!

pagina 22


geef deze Romein feestkleding ! In de feestweek gaan jullie strijden voor de school. Wie gaat de school veroveren, de Romeinen of de Bataven? Maandag en dinsdag: Je eigen circus bedenken en oefenen. Woensdag 10:00 uur: De strijd wordt gehouden op de sportdag en die telt voor 1 gebied net zoals de voorgaande weken. Wat bij de sportdag gebeurt is nog een geheim! Donderdag 12:00 uur: De generale repetitie met alle leerlingen/ leraren van de school 17:00 – 20:00 uur: Barbecue voor jullie allemaal. Vrijdag De circusvoorstelling waar jullie zo hard voor geoefend hebben zijn op: 17:00 uur - 18:00 uur 18:00 uur - 18:30 uur: pauze 18:30 uur - 19:30 uur Dan wordt ook de winnaar bekend gemaakt van de wedstrijd! Vanaf 20:00 uur het geweldige dansfeest ‘Romein ft. Bataaf’.

pagina 23


Sudoku 1 I

2 II

IX

3 III

4 IV

I

5 V

6 VI

VI

V VII

II

III

7 VII

8 VIII

III

V

VI

IV VIII V

VII

VI

II

III

I

IV IV IX

pagina 24

IX

IV VII

II VIII VI VI

9 IX

II

II VIII III

VI VII VIII

V


Rebus VROEGER

+ EN

V=D R=N

G + 1

.................................................... L =M - S

+ EN

.................................................... - D

TOCH

C=G H=A

.................................................... pagina 25


Horoscoop Ram 21 maart tot en met 20 april Deze weken kan je het goed vinden met je beste vriend of vriendin!

Leeuw 23 juli tot en met 23 augustus Je ouders hebben waarschijnlijk nog wel een tip voor je: als je maar goed je best doet!

Boogschutter 23 november tot en met 21 december Maak geen ruzie deze weken, want hij of zij kan je juist helpen met punten verzamelen! pagina 26

Stier 21 april tot en met 20 mei De meester of juf helpt je misschien als je extra goed oplet in de lessen!

Maagd 24 augustus tot en met 23 september Ga veel met je teamgenoten spelen; iedereen kan je helpen met punten verzamelen!

Steenbok 22 december tot en met 20 januari Pest niemand uit je team, want soms moeten jullie samenwerken!


Tweelingen 21 mei tot en met 21 juni Help je buurman of buurvrouw bij de opdrachten. Je zal zien, ook jij krijgt punten!

Weegschaal 24 september tot en met 23 oktober Deze weken kan je het goed vinden met je buurman of je buurvrouw!

Waterman 21 januari tot en met 19 februari Als je deze weken goed je best doet, kan je misschien wel vrienden voor het leven worden!

Kreeft 22 juni tot en met 22 juli Ga deze weken netjes optijd naar bed; de volgende dag ben je weer fit om te strijden!

Schorpioen 24 oktober tot en met 22 november Maak samen met je team een liedje; dat maakt je team sterker!

Vissen 20 februari tot en met 20 maart Deze weken krijg je hulp uit een onverwachte hoek! Misschien wel van iemand uit een ander team! pagina 27


Bataafse Brandnetelsoep ( maak dit recept met je ouders of met je juf / meester: niet alleen ! ) Recept brandnetelsoep (4 personen) • 400 gram verse jonge brandneteltoppen • 50 gram boter • 900 ml bouillon • 1 ui • 2 aardappelen • 1 teentje knoflook • 1dl room • peper • zout • olie Wat moet je doen? Snipper de ui en pers de knoflook. Schil de aardappelen en snij ze in stukjes. Snijd de brandneteltoppen klein (met handschoenen!). Fruit de ui en knoflook in een beetje olie en voeg de brandneteltoppen, aardappel en bouillon toe en laat ca.20 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout. De Romeinen en Bataven De Romeinen gebruikten de plant vroeger om zich warm te houden, ze wreven hun ledematen in met brandnetels of ze weekten fijngemaakte brandnetel in olie en smeerden zich met deze olie in. Als ze last hadden van reuma geselden ze de gekwelde lichaamsdelen met de verse brandnetel. pagina 28

Nicole Koolhaas_Basisschool Arcade programmaboekje  

Nicole Koolhaas_Basisschool Arcade programmaboekje

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you