Issuu on Google+

PORTFOLIO Xu Li University of Bath


CV

COMPUTER SKILLS Adobe Photoshop Adobe InDesign Adobe Illustrator AutoCAD SketchUp V-ray Maya (basic) 3D Studio Max (basic) Rhino (basic) Microsoft Office

CONTENTS

OTHER SKILLS

Sketching&Painting Model&Sculpture making Photography EDUCATION Oct.2011-now Sep.2009-June 2011

CONTACT Name: Xu Li (Nicky) Birth: 06/11/1992 E-mail: xuli921106@126.com Mobile: +44(0)7463108808 +8618663710797

BSc(hons) Architecture, University of Bath A-levels, Queen Anne's School, Reading Math (A*), Art (A), Economics (A*), Physcs(A), Further Math(A)

LANGUAGE English (proficient) Mandarin (native) Japanese (Beginner) WORK EXPERIENCES June 2013 -- Sep.2013 March 2013 -- June 2013

Kengo Kuma and Associates Architectural Assistant HMA Architects&Designers Architectural Assistant

CV Yoga Centre British Culture Centre Architectural School Visitor Centre Seaside Pavilion Work Experience Selected Art Works


YOGA CENTRE YEAR 3 PROJECT Duration: 4 weeks BRIEF To Design an Iyengar Yoga Centre and Accomodation Retreat located at Biction EaRTH, East Doven ‘Illuminated emancipation, freedom, unalloyed and untainted bliss await you, but you have to choose to embark on the Inward Journey to discover it.’ Iyengar Rather than providing infinite and elevating prospects within the building, the visitor should be encouraged to ground themselves and leave feeling closer to their natural surroundings. When at rest, practitioners of Iyengar Yoga direct their heads towards the ground and let their limbs hang in an attempt to connect to the earth on which they stand. This project builds on this approach and strives to facilitate the spiritual and physical process of a Yogi’s atonement with the natural world and the constituent elements that make it up. The building takes the inhabitant through the landscape and encourages a holistic interaction with the nature that inhabits the Otter valley.


FIRE

FOREST FARE

SHELTER

SOLITUDE


FLOWING

B

GET USE OF THE NATURE

C

A

A' B'

C'

HORIZONTALLY WITH THE LANDSCAPE

FLOWING INTO THE NATURE KITCHEN AND HERB GARDEN RAMPED ASCENT

CENTRAL PLANTING AND WATER RILL .

ACCOMMODATION.

STREAM

DRY STONE WALL.

FLOWING INTO THE CENTRE

TERRACED ALLOTMENTS

ACCOMMODATION.

KITCHEN AND HERB GARDEN.

SECTION BB'


LIGHT

AS A FOCUS

HAS A DIRECTION

DRY STONE WALL.

LARGE STUDIO.

CONDENSED CIRCULATION.

SMALL TREESIDE STUDIO.

COVERED NICHE.

NATURAL WALKWAY.

SECTION CC' FROM ABOVE

EMPHASIS

SECTION AA'

ACCOMMODATION AND RECEPTION.

DESCENT INTO YOGA.

LARGE STUDIO.

SHINING LEVEL. THE NATURAL POOL.

PROCESS


MODELS "SOLITUDE IS A GLADE CLOSE-PRESSED BY TREES... IT IS A GREAT ONENESS WITH EVERYTHING, BODY, SPIRIT AND MIND." JOHN WYATT. THE SHINING LEVELS


Courtyard is a language that is widely used in Hungarian architecture. It has never changed even with the influences of other cultures to Budapest. My scheme is based on the vernacular Hungarian architectural form -the courtyard. I used a series of walls with 'picture frames' on them to generate spaces and eventually form my building. EXTERNAL PERSPECTIVE OF THE COURTYARD(on the roof)


BRITISH CULTURE CENTRE YEAR 3 PROJECT Duration:8 week DURATION: 4 WEEKS BRIEF

To design a British Culture, Art and Study Centre in Budapest, Hungary, which includes a permanent exhibition space for both British and Hungarian artists; a Language Centre with supporting Administration Hub and Multi-Media Lirbary, a British Hub/Bar, an Auditorium/Theatre, complete with projection room and utilities.

INTERNAL PERSPECTIVE OF THE COURTYARD


CONCEPTURAL MODEL 1 The most common way to know a foreign culture of another country is through 2D media, such as pictures and videos, so the British culture centre to me is something that stacks up multiple 2D layers and will gently affects the locals.

CONCEPTURAL MODEL 2 The culture of Budapest is influenced by other cultures, and it is still changing and transforming, which is like playing 3D jigzaw. It shows the random integration of diverse cultures in Budapest

CONCEPTURAL MODEL 1


CONCEPTURAL MODEL3 The most common way to understand a culture is through 2D information, so I tried to frame both the views of Budapest and people's activity within the building as a series of pictures, and then let the visitors to 'walk' between these pictures.

CONCEPTURAL MODEL 3

FINAL 1:200 MODEL


Central Courtyard

SITE PLAN

1:500 Site Plan

Utility Zone

3RD FLOOR PLAN

4TH FLOOR PLAN

Internal Exhibition area& Internal vertical circulation

Communication Zone

1ST FLOOR PLAN

2ND FLOOR PLAN

Function Zone

External Exhibition Area

Learning&Working Area

External Grennery

UNDERGROUND FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN


B

A

A'

B'


All the external spaces are connected by a zig zag stairs next to the wall, when you go up the stairs, you can see a series of pictures of Budapest on your lefthand side and on yout left hand side, the activities of people inside are also framed, then you will get a feeling of 'going through a series of pictures'.

ECTERNAL STAIIRCASE CONNECTED ALL THE TERRACES


CONCEPT Thus, my concept is to show the progress of understanding British culture, firstly, you are provided with some 2D information, when you stand outside of this culture centre, you will see a series of pictures of people learning British culture within my culture centre, and when you approach my building, you will walk into these frames and share ideas with them. Then at this point, you are not only an observer but also a participant.As for me, the most important role a culture centre should have, is to stimulate people’s interest and enthusiasm, and then make them want to take part in that.

BIRDVIEW

EXTERNAL PERSPECTIVE


ARCHITECTURE SCHOOL YEAR 2 PROJECT SUMMER PROJECT Duration: 6 weeks


BRIEF To design an architecture facility for University of Bath. The new building should be able to accomodate 300 students and staffs.

SCHEDULE OF PROGRAM Studios Crit Areas Offices/Admin Print room Cafeteria+Kichen

CONCEPT There's no doubt that communication is one of the most important thing for designing, so my aim this time is to improve communication between students. As shown in my internal perspectives, I tried to generate communication between different years by introducing a big stairs in the centre of this building, which also makes a connection between the internal space and the outside open terrace. Additionally, this big staircase also works as a vast lightwell to light up all the spaces, especially the exhibition space and the crit space.


Communication

Partii Diagram

Floor area

Year 3 studio

depends ple, the pen space ffices

Year 2

Year 1 This arrangement looks more connected, and also can create some Open space double-hights spaces. It will enhance the idea ‘communication’, which suits the Cafe studios and green roofs very well. Visitors

As we can see from the diagram of the staircase above, this area has three different functions, lightwell, permanent exhibition area and vertical

ghtwell

circulation, which will be able to get students from different years even TheGreen big stairs in the centre of the building is visitors come here and communicate with each other. Then it will be the space of my building. about‘heart’ communication, it connects all the spaces, the studios, the cafe, the outside terraces, the exhibition and the crti space. In order to get the students and visitors together andArchitectre share ideas. School

3rd floor

2nd floor

1st floor

Circulation

Enclosure

Structure

Circulation

As these are green open

I used a more spaces, irregularsoshape for the outdoor I use a more green terraces. creative and irregular shape

Ground floor

SECTION BB'

Geometry

for them.

Architectre School

SITE PLAN

GOUND FLOOR PLAN

1ST FLOOR PLAN


The arrangements of the floors depends on different functions, for example, the one above is quite suitable for offices and utilities. The arrangements of the floors depends

on different functions, for example, the one above is quite suitable for offices and utilities.

The arrangements of the floors depends on different functions, for example, the one above is quite suitable for offices and utilities.

Studio

Office This arrangement looks more The communication between peoplesome is connected, and also can create double-hights spaces. will enhance enhanced by shifting theItfloor plates, the idea a‘communication’, whichStudio suits then better Office lighting system will bethe studios and green roofs very well. generated from these double-height

spaces.

Office

Studio

SECTION AA'

Green space

The red area shown above ouble height corridor which is connected to the big stairs

The red area shown above height corridor Theouble red area shown above are doublewhich is connected to the height spaces, which is connected to the big stairs big 'communication' stairs. 2ND FLOOR PLAN

The red area shown 3RD FLOORabove PLAN ouble height corridor which is connected to the

Circulation

Circulatio

Circulati

As these are green open spaces, so I use a more creative and irregular shape


"We borrow from nature the space upon which we build." Tadao Ando

SEASIDE PAVILION

YEAR 1 PROJECT SUMMER PROJECT Duration: 1 weeks

NIGHTTIME


This is a pavilion by the seaside, during the daytime, it can be the place where people can enjoy the breeze while having a cup of tea. At night, it could become a path where people can take a walk. It is made of stainless steel, and its spiral shape makes it possible to grow ivy on it, as time goes by, it will look like 2palm trees, and become part of the nature. It can also be developed by size or into buildings, such as hotels on the sea.

DAYTIME


"Starting from small things."

Kengo Kuma

Flow with the site

Bath is a very romantic city, where a lot of couples come here for their honeymoon, especially during the autumn, the most beautiful season in Roman Bath, when The falling leaf spiraled to the ground. As for me, a visitor centre is a place where can help people to capture the most stunning moment of a place.


As time goes by

Internal Perspective

Royal Crescent (made of Bath Stone)

My building

BEIEF AND CONCEPT To design a visitor centre for the Royal Crescent. As for this project, the most important aspect is probably the context. I got the inspiration from the pictures I took from this historical site. And I tried to evoke the romantic feeling about the site rather than mimic it. By using the most fundamental element of architecture -- material, to make this buildng 'grow' with its surroundings at this historical place. There is a theatre within the building made of bath stone (the material of the Royal Crescent made of), represent the relationship between Royal Crescent and the nature.

VISITOR CENTRE

YEAR 1 PROJECT SUMMER PROJECT Duration: 4 weeks


PROJECTS INVOLVED (FROM LEFT TO RIGHT):

Shibuya Redevelopment in Japan Collaboration with SANNA, Nikken Location: Tokyo, Japan

Midtown residence in Japan Location: Tokyo, Japan

WORK EXPERIENCE

JUNE 2013 -- SEPTEMBER 2013 Kengo Kuma Architects& Associates, Tokyo, Japan


ART WORKS

I started to do art when I was very young and it has already became part of my life. Post-impressionism and Cubism always inspire me in architectural field.


I started photography as one of my interests two years ago, which always gives me inspiration on my designs.

FROM LEFT TO RIGHT Tokyo International Forum Tokyo, Japan June, 2013 Jewish Musum Berlin, Germany December, 2014 Look into the Light Budapest, Hungary November, 2014 Budapest, Hungary November, 2014

PHOTOGRAPHY


THANK YOU


Xu Li third year portfolio