Page 1

2010 Verslag Medialandschap

Nick van der Blom, Annick Versteegen & Casper Willemsen HAN Remediate 19-11-2010


Inleiding Wij zijn Nick van der Blom, Annick Versteegen en Casper Willemsen. Alle drie zijn wij student aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen locatie Arnhem. Voor de course Remediate hebben wij de opdracht gekregen om de veranderingen in het medialandschap weer te geven aan de hand van diverse opdrachten. We hebben er gezamenlijk aan gewerkt, vooral op school. Dit omdat we juist dan de benodigde contacturen nodig hadden voor overleg en samenwerken.

2


Inhoudsopgave

3. Inhoudsopgave 4. Veranderend Medialandschap 5. Oude en nieuwe media 6. Oude en nieuwe media 7. Papier versus digitaal 8. Bronnen

3


Veranderend Medialandschap

Geboorte Spraak

Schrift

Boekdruk

Telefoon Tijdschrift/film Radio

Televisie

4

Krant

Telegraaf

Digitale media

Heden


Veranderend Medialandschap Wij hebben gekozen voor de groei van een boom als metafoor voor de ontwikkeling van de media. De boom groeit eerst langzaam, daarna groeit sneller, maar de laatste veranderingen zijn weer langzamer. Deze tekeningen hebben we zelf getekend en verwerkt tot dit verloop.

Continue verandering De media blijft telkens veranderen. Ook het tempo waarop het verandert versnelt in de loop der jaren. Het eerste communicatiemiddel was spraak. Deze periode van spraak duurde lang, maar de volgende communicatietechnieken volgden elkaar snel op. Nu wordt overal ter wereld alles met iedereen gedeeld. Deze communicatiemiddelen hebben wij in een afbeelding weergegeven. In deze afbeelding hebben wij door middel van een boom de snelheid van de groei van de media afgebeeld.

Onze metafoor De eerste afbeelding is het zaadje van de boom. Deze staat voor het begin van de mens. Hier gebeurt nog niks. De tweede afbeelding staat voor het begin van de media, spraak. De mate waarin het verspreid wordt is klein, net als het jonge plantje. Maar ook het verspreiden en onthouden van de informatie was nog lastig. Op de derde afbeelding is de jonge plant weer een stuk gegroeid. Het duurt even voordat de wortels genesteld zijn en zo de plant gaat groeien. Zo ging dit ook met schrift, het duurde even voordat dit begon. Zo ging het door, maar het plantje groeit opeens erg snel. Dit komt doordat de communicatiemiddelen elkaar snel opvolgden.

Spraak en opvolgende communicatiemiddelen Spraak was een minder betrouwbaar communicatiemiddel in het begin. Mensen vergaten dingen of verdraaiden het. Het werd van generatie op generatie niet goed doorvertelt. Schrift, boekdrukkunst en krant waren het communicatiemiddel waarmee informatie opgeslagen kon worden. Dit zou een stuk vertrouwelijker moeten zijn, je kon het altijd er weer bij pakken als je het niet precies meer wist. Maar weinig mensen konden in die tijd lezen en schrijven. Ook was het kopiĂŤren hierdoor moeilijk, waardoor de informatie niet ver verspreid werd. Telegraaf, telefoon, tijdschriften/film, radio, televisie en andere digitale media maakten mogelijk dat er gecommuniceerd kon worden, maar dat de informatie ook opgeslagen, gekopieerd en verspreid kon worden.

Verloop van de geschiedenis Kort na de geboorte van de mens kwam spraak tot stand. Spraak werd gebruikt om dingen te kunnen vertellen tegen anderen, maar ook om van elkaar te leren. Omdat er maar gecommuniceerd kon worden op een bepaalde afstand, was de verspreiding erg slecht. Ook het opslaan van de informatie ging niet goed; omdat mensen niet alles konden onthouden of informatie werd verdraait. De opkomst van het eerstvolgende communicatiemiddel, het schrift, duurde erg lang. Men kon nu informatie opslaan, waardoor ze het na konden lezen en konden verspreiden.

5


Broadcastmodel Eerst konden maar een paar mensen lezen en schrijven, maar langzamerhand werden dit er meer en werden de technieken verbeterd. De boekdrukkunst en de krant deden hun intrede. Maar er was maar een klein aantal mensen die informatie konden delen met een groot publiek, want niet iedereen kon boeken schrijven en openbaren of artikelen schrijven voor een krant. Dit wordt het broadcast model. De informatie die ontvangen wordt is gekozen door de verzender.

Netwerkmodel Na de opkomst van het schrift zijn de mogelijkheden van communicatie in stroomversnelling geraakt. De telegraaf, de telefoon en grammofoon, tijdschriften en films, radio, televisie en digitale media volgden vlug. Door de verbetering van de oudere communicatiemiddelen werd het steeds makkelijker om problemen te bespreken en samen te verhelpen, waardoor de versnelling in de ontwikkelingen van de media bevorderd raakten. Iedereen kan alles delen, dus iedereen heeft eindeloze mogelijkheden en kansen om informatie te delen. Dit is het netwerkmodel. De verzender bepaald niet wat er gedeeld wordt, maar de ontvanger filtert welke informatie relevant is voor haar.

Beeldcultuur Beeldcultuur is het belangrijker worden van visuele beelden in commutatieve situaties. Beeldcultuur heeft een enorme rol gespeeld in de propaganda in de tweede wereld oorlog. Door middel van beelden werd de boodschap "Vecht voor ons" "de vijand is onmenselijk" "Join the army" enorm versterkt. Tegenwoordig beleven we beeldcultuur overal waar we kijken. Je komt het tegen op posters in tv programma's, websites en op verpakkingen. Door middel van beeldcultuur worden wij licht be誰nvloed in bijvoorbeeld de producten die we kopen (reclames) Soms gaat het echter zo diep dat beeldcultuur ons zelfs kan manipuleren. Er zijn studies bekend waarin bijvoorbeeld tijdens een bioscoopvoorstelling de boodschap "drink cola" "eet popcorn" verstopt. In de pauze van die voorstelling was er een stijging van de cola en popcorn verkoop

Interface Het begrip interface is bekend geworden met de opkomst van de computers. Interface maakt het mogelijk om te kunnen communiceren met personen of computers waarin dit zonder interface niet mogelijk is. Denk aan bijvoorbeeld een afstandsbediening. De afstandsbediening dient als communicatiemiddel tussen de gebruiker en de televisie. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld binary code. Wanneer wij een woord typen via het toetsenbord ontvangt de computer codes gevormd door nulletjes en eentjes. Deze code maakt het dus mogelijk om met de computer te communiceren en is daarom een interface. Een interface tussen twee mensen is ook mogelijk. Denk aan twee mensen die niet dezelfde taal spreken en een tolk gebruiken of twee dove mensen die gebarentaal gebruiken.

6


Oude en nieuwe media Communicatiemodel toegepast op de oude media;

TV: Deze “oude vorm” van media is alleen een zender. Het zend tv-beelden uit naar verschillende ontvangers, maar de ontvangers kunnen niet terug zenden naar de televisie. Dit begint enigszins wel iets te veranderen. Bij sommige tv-programma’s is het nu mogelijk om interactief mee te doen. Door bijvoorbeeld te kunnen stemmen op jou favoriet met je telefoon of afstandsbediening. Telefoongesprek: Hierbij is er een interactie gaande tussen twee personen, die beide ontvanger en zender zijn. Je praat tegen de ander (zenden) en je hoort de ander tegen jou praten (ontvangen). Je kunt maar naar één persoon tegelijk zenden en van dezelfde persoon ontvangen. Communicatiemodel toegepast op de nieuwe media; Website: Hierbij lopen de communicatielijnen anders dan bij de oude media. Hierbij zijn verschillende zenders. De ontvangers kunnen zelf kiezen van welke zender ze willen ontvangen. Je kiest zelf naar welke website je gaat en wat je op die website verder gaat doen. E-mail: Hier ben je zelf verwisselend de ontvanger of de zender. Als zender kun je naar meerdere ontvangers sturen en als ontvanger kun je ook van meerdere zenders ontvangen.

Vergelijking tussen oude en nieuwe media: Het grote verschil tussen oude en nieuwe media is het aantal “kanalen” die er gebruikt worden. Bij de oude media is het niet mogelijk dat grote aantal zenders ook ontvangers zijn. Er is maar één richting heen en één richting terug. Bij de nieuwe media is dit wel denkbaar. Grote groepen zenders kunnen tegelijk ook ontvangers zijn van elkaar en is er tussen de verschillende ontvangers ook nog interactie mogelijk.

*communicatiemodel

7


Oude en nieuwe media

Beschrijving website www.ouwehand.nl

Het expressive doel: De site is gericht op ouders met kinderen. Alles overzichtelijk en netjes geordend maar met een kinderlijke avontuurlijke schrijfstijl. Aan de verdere vormgeving is het goed te zien dat het op kleine kinderen gericht is. De pagina is verfraaid met Sinterklaas en Zwarte Pieten, Het referentiĂŤle doel: De doelgroep zal deze site als informatief en vrolijk ervaren. Informatief in de vorm van de vele informatie die op de site te vinden is en vrolijk als in de hele lay-out van de site die vooral op kinderen is gericht. Het appellerende doel: Met de site proberen ze er voor te zorgen dat de mensen naar de dierentuin komen. Dit doen ze doormiddel van verschillende acties. Zo kun je namelijk je kinderfeestje vieren in de dierentuin en je schoolreisje er houden.

8


Papier versus Digitaal

De Trouw. Lay-out, vormgeving: In de krant is alles opgedeeld in duidelijke blokken. Heel overzichtelijk onder en naast elkaar. Op de site is dit precies hetzelfde, alle artikelen in blokken vormgegeven en naast en onder elkaar gezet. De Trouw richt zich vooral op nieuws en beschouwingen uit de wereld van filosofie en religie. Navigatie en interactiviteit: In De Trouw zijn er nog geen QR Codes (Quick Response Codes) te vinden die je kunt scannen met je mobiel en je doorstuurt naar verdere informatie over dat onderwerp op internet. In veel kranten zijn deze vandaag de dag wel te vinden. Op de internetsite van De Trouw zijn er wel wat interactieve aspecten te vinden. Je kunt er typische kranten spelletjes spelen zoals kruiswoordpuzzels en sudoku’s, nieuwsvideo’s bekijken en winkelen in de online shop. Multimediale aspecten: Op de site van De Trouw vind je een volledige versie van de krant zelf in digitale vorm. Je kunt alles terug lezen en als je op een bepaalde artikel klikt krijg je er een uitvergrote versie van te zien. Je kunt zelf kranten van 2 maanden geleden terug zien. De Trouw is ook beschikbaar op de iPhone. Communicatieboodschap: De papierenkrant is gericht op iedereen die maar een krant wílt lezen. Er staan verschillende genres artikelen in, voor ieder wat wils. Op de internetsite is er duidelijk een afscheiding. Er zijn verschillende domeinen opgezet. Zo biedt Groen! extra informatie aan liefhebbers van wandelen , tuinieren , natuur en gezonde voeding. Op het domein Schrijf! kunnen mensen kleine stukjes zelf schrijven en schrijfervaringen uitwisselen met andere gebruikers. Promotie: Zoals wel vaker gebruikt wordt ter promotie voor kranten , het gratis uitdelen van kranten bij grote openbare plekken of gebeurtenissen. Met in de krant zelf altijd een verwijzing naar de site.

9


Bronnen De Trouw, http://www.trouw.nl/ , geraadpleegd op 18 November 2010. Ouwehands Dierenpark Rhenen, http://www.ouwehand.nl/ , geraadpleegd op 18 November 2010. Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/James_Vicary. ,geraadpleegd op 15 December 2010. Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Interface ,geraadpleegd op 15 December 2010. Syllabus

10

Verslag Medialandschap  

Bijlage 1-3 van het participatie-reflectie verslag

Advertisement