Portfolio 2022

Page 1

Nick Portman Portfolio • 2022


Located within the Marina District of San Francisco, this project was a close collaboration with a local interior designer. The single-family residence underwent a full renovation to meet the needs of a growing family. Aimed with balancing the historic character of the building and the contemporary style of our clients, we adapted traditional details with simplified geometric forms. The three-story home was taken down to the studs and the structure was reinforced with steel to create an open floor plan free of columns. The project included a new internal stair that acts as the center focal point and connects to a new roof deck with views of the Golden Gate Bridge. My primary responsibility was supporting the project through construction documentation to the final punchlist.

Marina Remodel San Francisco, CA • Completed January 2018 Apparatus Architecture


park + ride

(E) Light Rail Station

Park-and-rides have shown to be a necessary part of transportation infrastructure and many commuter’s daily routines. However, recent studies and trends have shown many adverse effects, where vehicle-use and milestraveled have increased. With the arrival of the new Mercer Island light rail station, the adjacent park-and-ride has the potential to look towards the future and re-imagine how to better serve commuters, the community, and the environment. By increasing accessibility, emphasizing first-mile alternatives, and providing usable (+ enjoyable) green space, this project turns the existing 2-acre parkand-ride into a multimodal transportation hub and public urban destination. The project looks at the current and proposed flow of transportation and proposes new circulation and transit modes to prioritize pedestrian and bicyclist safety and experience. Providing additional uses, such as a market shop, cafe, and bicycle parking, promote a more efficient use of space and a new way of commuting.

Programs Rhino, Illustrator, Photoshop

Re-Claiming Space: A Future For Park-And-Rides Research Studio II • Spring 2020 University of Washington

park + ride


Existing Park-And-Ride

Autonomous Vehicle Network In order to eliminate all 457 parking spaces from the existing park-and-ride, a network of electric self-driving cars provide an alternative solution to driving and alleviating the first-mile problem.

1 2

3

4

Prioritize Cyclists + Pedestrians All existing bus traffic is re-routed underground to minimize vehicular traffic at the crosswalk and provide open green space for pedestrians. A new dedicated bike path brings cyclists to onsite bicycle parking and connects the currently disjointed bike trail.

Site Plan

1

Bicycle Parking Bus

Bike

2

Coffee Shop

3

Market/ Daily Shop

Autonomous Vehicles

Light Rail

4

Covered Event Space Short-Term Parking


Multimodal Transportation Hub

Roof Canopy

Buses, self-driving cars, visitors, and commuters come together at the project's lower level. The continuous cut in the landscape traces the path of vehicles through the site while bringing natural light down to the transit platform.

The site's above ground program (secured bicycle parking, a daily market, package pick-up, and a coffee shop) is housed under two, linear roof structures. A large extension of the lightweight canopy also provides flexible, covered space for pop-up markets and community events.


The Native House of Living is a contemporary response to supporting the presence of Native cultures and Indigenous life on the University of Washington campus. Located adjacent to the current Native House of Knowledge (UW Intellectual House), the proposal provides Native American students and families with multi-generational housing and community space. Nestled within the landscape, the project is hugged by existing trees and features a central, gathering garden. The mass timber structure and prominent use of wood, such as cedar siding, engages with the site’s history and acknowledges the importance of nature and craft to local and distant tribes. The circular form was inspired by many symbols from different Native American tribes, and focuses on the importance of strengthening community and creating a lively home for new students.

Programs Rhino, AutoCAD, Photoshop, Illustrator

Material Basswood, E-Flute

Native House of Living Exploration Studio II • Autumn 2019 University of Washington


Community Living The gradient of spaces around the circle transitions between private and public and quiet and loud. Bedrooms and desks are located along the perimeter with views to the surrounding trees. Closets and bathrooms serve as a buffer to living spaces, and exterior benches and faceted circulation extends individual units into the central, community space.

s w ie

V

y

ud St

p

S

e le

B

h at

L

e iv

er

G

h at

s ew i V

Second Floor Plan

Gathering Circle

Housing units are located on the second and third floors. The ground floor features a basketball half-court, bike storage, and community room. The second floor has eight, four-person units, a community kitchen, and a covered, south-facing terrace. The third floor has seven, two-person units and two, single units for Native American elders.

The horizontal circulation on each floor is located at the inner perimeter of the circle. The centralized circulation and extensions promote spontaneous connections and make the circulation of the building part of its gathering spaces. Trees extend vertically through the central area, creating a dynamic and enjoyable space.


Site plan

The Start-Up Kitchen food hall serves as the gateway to the new Pier 48, and provides not only visitors with an experience to enjoy the waterfront with new food, but a space for upand-coming vendors to grow their business. Engaging with the history and context of the site, the building is sensitive to the industrial nature of the Port of Seattle and humbly, secures itself as a catalyst for the surrounding area and its people.

Programs Rhino, AutoCAD, Illustrator

Material Basswood, Chip Board

Start-Up Kitchen | Pop-Up Food Hall Integration Studio III • Spring 2019 University of Washington


Massing | Cut + Reveal The massing of the food hall plays on the traditional pier warehouse vernacular, by pulling back the building and revealing the structure to define entrances, connections, and outdoor spaces.

Start-Up Kitchen Program The program of the food-hall focuses on the development, facilitation, and expansion of new, and up and coming, food businesses. The different phases of a production are highlighted by the building’s layout of the varying programs.

East Elevation

Grow

Build

Produce

Expand

Host

North Elevation

Ground Floor Plan

Upper Floor Plan

The ground floor features the main food hall, as well as the production kitchens for the vendors, a greenhouse, an extended-hour grocery store, and a public gallery.

The upper floor houses many of the facilities needed to grow and run a business, such as: offices, a classroom, and a print center

West Elevation

The building facade is primarily composed of seamed metal cladding that references the traditional wood paneling of historic pier buildings. Additionally, the facade along Alaskan Way is intentionally simple to allow for a contemporary unraveling as the building opens up to the waterfront. The west facade is composed entirely of glazing and features six, large operable doors that can be opened up during desirable weather to blur the line between interior and exterior space.


Production Kitchen

Atrium

Vendors | Offices

Cooking Classes | Event

Gallery | Terrace

The main food production, as well as packaging and delivery, for the vendors happens in the large, warehouse space. Vendors share kitchen facilities and storage, while also having their own personal work station.

The double, height main atrium provides the majority of the indoor seating, as well as the circulation for the food hall. A large, curtain wall allows visitors to look into the kitchen and see the production of the food.

The center bay of the building houses the shared “storefronts” of the vendors, secondary kitchens, as well as office and conference rooms (upper floor).

The secondary atrium features circulation for the food hall, as well as a community kitchen for cooking classes and a event space above.

The exposed structure along the north facade creates defined gathering spaces for visitors of Pier 48 and the food hall. A ground level public gallery faces the pier and welcomes people to the building.

Section

Study Model


How might we provide the women of Ormoc resettlements with vocational skills?

+

In order to bring practical, maker skills to the women of Ormoc resettlements, our solution consists of three components: Skillsfiesta, AMPT program, and the Traboxo.

TESDA + AMPT

LIVELIHOOD

AMPT

SkillsFiesta

Traboxo

A four day long festival that introduces women of five resettlement communities in Ormoc to the benefits of joining our AMPT program.

The name comes from the combination of box (a space) and the Tagalog word trabaho (to work). The Traboxo is a flexible space for multiple women to learn, work, practice, and stow their materials, tools, and goods.

Accelerated Mobile Professional Training (AMPT) Our comprehensive initiative to implement accelerated product focused curriculum, mobile TESDA vocational programs, and women empowerment seminars within the communities.

My contribution includes concept, schematic, and final development of each solution, final presentation graphics and diagrams, and building the 1/2” = 1’’0” scale Traboxo model.

Programs Rhino, Photoshop, Illustrator

Material Basswood, Polycarbonate

Post Typhoon Disaster Relief Southeast Asia (SEA) Studio • Fall 2015 University of Cincinnati


Learn The Traboxo is a space where women in the community come to learn from TESDA+AMPT teachers and continue their skill-based education.

Section Construction The Traboxo is comprised of a kit of parts that are easily put together and replaceable if necessary. Modularity facilitates the flexibility to transport and move the structure.

Work When they are not in class, the Traboxo provides a place for women to practice their skills and produce their various goods.

Store The Traboxo contains a large quantity of flexible storage that allows women to each have their own space to keep goods and necessary materials.

Local Materials The Traboxo is constructed of bamboo, coconut lumber, grass mat, concrete, and polycarbonate. These materials are locally based and cost effective to allow for traditional and simple fabrication.

6 5

4

Modular Expansion Because of its sectional driven design, the Traboxo can be constructed with a minimum of four “slices”, and grow to accommodate the needs of each community.


Scanned by CamScanner

Scanned by CamScanner

During my six weeks abroad in Southeast Asia, I kept a daily travel book filled with collected artifacts, postcards, journal entries, and sketches from each city. Scanned by CamScanner

Travel Sketchbook Southeast Asia Foreign Study • Fall 2015 University of Cincinnati

The featured sketches are from the Philippines, Thailand, Hong Kong, and Cambodia. The mediums used are pen and pencil.

Scanned by CamScanner

Scanned by CamScanner

Scanned by CamScanner

Scanned by CamScanner

Scanned by CamScanner


Thank you.