Issuu on Google+

selected works

NICK MCMENAMIN


WEB mcmenavision.com


contents

01

COMPLETING THE NECKLACE

02

THE REELS

03

THE HAMPSHIRE GROVE

04

CAVANAGH RESIDENCE

05

THE MARKETPLACE

Spring 2016 - Boston, MA

Spring 2014 - Furniture Design

Spring 2015 - Amherst, MA Fall 2014 - Amherst, MA

Fall 2015 - Springfield, MA

CONSTRUCTION DETAILS


01 COMPLETING THE NECKLACE SPRING 2016 - Boston, MA The Emerald Necklace is a chain of linked parkways and waterways in Boston. In the original plan of the Emerald Necklace, Olmsted intended to connect Franklin Park to South Boston’s Marine Park via way of Columbia Road. The proposed parkway was known as Dorchester Way. This would have given the Emerald necklace a “U” shape opposed to the “L” shape we see today.


EXISTING CONNECTIONS:

Towns

COLUMBIA

Land use: Residential, Commercial, Institutional


ROAD + WARREN AVENUE

Major connections from Columbia Rd. and Warren Ave.

Destinations along Columbia Rd. and Warren Ave.


SAFER MOVEMENT Dudley Square is the commercial hub and community center of Roxbury and can be linked to the Emerald Necklace via Warren Ave. A new vision for the streetscape includes fully linked bike lanes, clear pedestrian walkways and crosswalks, and increased vegetation. The intent is to increase public safety and move toward a more comfortable experience those in, and traveling through Dudley Square.

Existing Dudley Square streetscape

Proposed: More vegetation and safer pedestrian & bicycle movement


STREET TREATMENTS Columbia Road and Warren Avenue connect the Emerald Necklace to South Boston, and a proposed transit, By modifying existing infrastructure to support safer and more guided movement, this connection can become a reality to cyclists and pedestrians.

Proposed - Remove median, expand 1.5’, introduce protected bike-way

Existing - Blue Hill Ave (connects to Warren Ave)

Proposed - Reallocate on street parking, expand median, add protected bike-way

Existing - Columbia Road

Proposed - Median bike-way


02 THE REELS

Frame assembly

FALL 2014 Designing at various scales is essential to understanding a persons experience of space and the components that make it up. The design of a piece of furniture must respond directly to the human scale, and be able to accommodate a variety of body types. The Reels is a chair constructed from entirely recyclable

Preparing a strength test of the film

The s limitin

material (film reels, and a wooden futon frame), exemplifying a concept in sustainability known as up-cycling. Upcycling is the reuse of discarded material to create a product of greater value than the original.

Wrapping the film to the frame (no adhesive)

Drillin


strength of the wood is the ng factor

ng slits for the film

Final product on display


03 HAMPSHIRE GROVE FALL 2013 - Amherst, MA The Hampshire Grove is a affordable income housing project aimed to provide those with low incomes a safe, and positive environment especially families. The design fits the most number of units into the developable area while maintaining an adequate amount of private and public open space to support a healthy lifestyle for residents. The Hampshire Grove features a centrally located community center and a career center by the entrance. Along with the bus stop located to the east the career center serves a connection between the residential community and the larger community of Hampshire county and Western Massachusetts.


Open space

Buildable land

Access to amenities (vehicular, pedestrian)

Solar access


Privacy of space (private, semi private, public)

Circulation (vehicular, pedestrian)


South facing cluster space connects to the larger public space

Relationship between clusters and open space Section AA


BB AA

BB

AA

Section BB


04 THE CAVANAGH RESIDENCE FALL 2014 - Amherst, MA The Cavanagh Residence is located in a rural area of Amherst, Massachusetts. The property has a tree buffer from the road to the west and an outstanding view of the Holyoke Range to the east. The concept informing the proposed design was inspired from the first floor elevation to the west becoming the second floor elevation to the west. Since the site slopes down, toward the view, these rectangular planes (or terraces) set into the hillside guide a person’s attention toward the view from an elevated space.


CONCEPT Rectangular planes set into a hillside - inspired by the first and second floors of the existing house. This concept leads to creation of generous spaces utilizing existing topography to capture views of the Holyoke Range to the east.

Rectangular plane created by the first floor elevation

Design took place on the model


Inspiration

Concept


The proposed design for the

mainly windows leaving it op

level vegetation helps to sha

exterior experience by creat

An open floor plan


e Cavanagh Residence builds off of the charm already present on the property. The east side of the house is

pen to spectacular views and natural light, but also the blinding rays of the morning sun. A pergola and canopy

ade the interior without sacrificing important views. The new vision attempts to further connect the interior and

ting a series of outdoor rooms with unique functions and experiences.

A birds eye view of the house and the surrounding landscape


The lawn and deck behind

The expanded driveway and ne


ew guest entrance with pergola

The firepit


05 THE MARKETPLACE FALL 2015 - Springfield, MA The Marketplace is a new vision for Market Street in Springfield. Market Street is a pedestrian corridor parallel to Main Street. In the early 1900’s Market Street was a place where unemployed workers gathered to be recruited by employers. In 1978, it was restored and planned to be a thriving, pedestrian shopping experience. However, in its current condition, it serves more as a path behind the buildings on Main Street. The proposed design looks to build upon what is already present in Downtown Springfield. Being sensitive to the City’s current condition, especially its people, will help to guide decisions for a positive future. Providing opportunities to display art in public spaces will showcase the city’s creative energy and promote innovation.


Above: A proposed plan of Market Street and surrounding businesses. “The

Right top: The view west side of

Marketplace� is a multilevel food market, and the heart of the design. The Voice

Marketplace from a highly trafficked

of Springfield is a space where local artists can gather to collaborate as well as

Springfield intersection.

display their work to the public. The plaza is the main outdoor gathering space where summer performances take place. Color is expressed through lighting and

Right bottom: The various types of art

paving in order to bring life and vibrancy to an often overlooked area of the city.

expressed in the proposed design.


PERFORMING

Theatre

Stand-up

VISUAL

Salsa lessons

MUSICAL

Open Mic

Art critique

Colored lighting

Children’s Museum

Marketplace

Bakery

CULINARY

Studio

Lunchtime

Culinary classes


LUMINARIES

A Short Term Intervention

The installation of the colored paper luminaries was a short term intervention to create awareness to the public of Market Street and the upcoming Holiday Market. The Holiday Market was a month long market in which local vendors and retailers filled the vacant storefronts of Market Street to offer seasonal gifts and services. This intervention also served as a experiment in adding color to an otherwise dreary walkway. It symbolized a small gesture in color resembling the effect of the colored lighting in the long term vision. It sparked the interest of the public and stimulated conversation about the potential and

Flickering LED candle

future plans of Market Street.

Over 200 paper lanterns were spread along either side of Market St.

The luminaries high


e

Paper bag + sand

hlighted the connection between Harrison Ave and the Mass Mutual Center

Paper lantern


nick mcmenamin 207.409.5598 nmcmenamin@gmail.com

mcmenavision.com soundcloud.com/tongkyu


Nick McMenamin Landscape Architecture Portfolio