Page 1

gids

10-11 RECEPT & PUZZELS 12-13 TELEVISIE ZATERDAG 14-15 TELEVISIE ZONDAG

Zaterdag 8 december 2012 www.ad.nl | gids@ad.nl

De àààhPad Je bent nooit te oud om te leren. Of om te genieten. Senioren op tablet-les.

MEDIA Er zijn nog vier dansers over. Wie wint de finale van So You Think You Can Dance? ➔2

KIJKWEEK

Plien van Bennekom walgt van Millionaire Matchmaker. ‘Maar toch moet ik ernaar kijken.’ ➔3

BLU-RAY

Spannender kunnen ze niet worden, maar de meesterlijke thrillers van Alfred Hitchcock zien er nu wel nóg beter uit. ➔6

AUTOTEST

Een lage bijtelling en toch veel auto voor je geld: de nieuwe Mazda 6 krijgt een 8,9 van Niek Schenk. ➔9

FOTO KOEN VERHEIJDEN

ADRES ONBEKEND

Aoutief Harrak mocht inwonen bij Dinha en haar dochter. Ze hebben elkaar inmiddels 10 jaar niet gezien. ➔16


4

gids

zaterdag 8 december 2012

‘Het is een toverdoos’ Geen zin in, dat gedoe met een logge computer in de hoek van de kamer? Probeer een tablet. Senioren internetten, videobellen en gamen er – na enige uitleg – lustig op los.

Tekst: Nick Kivits Foto’s: Koen Verheijden

‘D Meneer Strubbe en zijn iPad.

Nooit te oud om te leren Dat je nooit te oud bent om te leren bewijst Elsie Conner uit Manchester. Met haar 94 jaar speelt ze nog altijd lustig woordspelletjes met leeftijdsgenoten. Via de iPad. In een artikel dat begin november verscheen in de Britse krant The Daily Mail liet ze optekenen dat het apparaat van Apple haar leven veranderde. Ook in Nederland kennen we zo’n verhaal. Twee jaar geleden maakte de Consumentenbond een video waarin de toen 86-jarige meneer Strubbe in de kijker werd gezet. In de video verruilt de inmiddels overleden Strubbe zijn oeroude computer voor een iPad. En toen de iPad 2 een jaar later uitkwam ging de stokdove Strubbe ook met dat apparaat aan de gang. Strubbe in het bijbehorende filmpje: ,,Er is niets makkelijker. Neem zo’n tablet-pc en je bent van al het gerommel en gesleep met zware dingen af.’’ Zoek in Youtube op: gouwe ouwe strubbe

it ding, dat had ik al jaren eerder moeten hebben. Het werkt zo gemakkelijk. En dan te bedenken dat ik er eerst helemaal niet aan wilde. Toen ik hem in juni kreeg van mijn kinderen dacht ik: ga toch weg, ik heb toch al een gewone computer?” In een wat somber lokaaltje in een voormalige lagere school in het Brabantse Waalwijk zit mevrouw Cox Bakker-Bonis (83) voorovergebogen naar het scherm van haar iPad te kijken. Vandaag leert ze tijdens een cursus van de lokale tak van SeniorWeb alles over e-mailen met haar tabletcomputer. Handig, want zo kan ze ook op haar iPad foto’s en berichtjes van haar kinderen en kleinkinderen ontvangen. In het oude schoolklasje zitten naast Bakker-Bonis nog zeven andere cursisten. Op een enkele uitzondering na zijn het allemaal vrouwen. De oudste is 84 jaar oud, de jongste 59. Gemiddeld ligt de leeftijd op 70. Het kennisniveau van de cursisten verschilt nogal. Zo lijkt een enkeling even een beetje in paniek te raken wanneer haar iPad wel mailtjes kan versturen, maar niet kan ontvangen, terwijl andere cursisten gewoon zelf op zoek gaan naar een oplossing. Bakker-Bonis is er daar één van. ,,Al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik al wat uitleg heb gehad van mijn kinderen. Zij hebben al het een en ander laten zien en dingen als mijn e-mail goed ingesteld. Dus heb ik stiekem een beetje voorsprong.”

UITPROBEREN ,,Ik heb je net mailtjes gestuurd. Heb je wat gekregen? En stuur je nog wat terug?” vraagt Riek Timmers (59) aan medecursist Helly

van Dongen (62). Zij reageert: ,,Ja, ik heb van jou een berichtje gekregen.” Dan, beteuterd: ,,Maar ik weet niet hoe ik iets moet terugsturen.” Helemaal soepel loopt de derde les van de tiendelige cursus niet. Het duurt bij sommige cursisten wat lang voordat ze het mailen doorhebben. Maar dat is niet erg, vindt docent Martijn Verhagen. ,,Je zult thuis ook wel eens tegen een probleem aanlopen. Maar alleen thuis loop je de kans dat je er uit frustratie mee stopt. En dat is zonde. Hier leren we je juist om verder te gaan. En het mooie van een iPad is dat je niet bang hoeft te zijn dat je iets écht verkeerd doet. Je kunt gewoon dingen uitproberen. Als er eens iets misgaat, dan kunnen we alles gewoon terughalen.” De cursus zoals die in Waalwijk is een van de vele speciaal op senioren gerichte iPad-cursussen in Nederland. Het gros daarvan wordt georganiseerd door lokale takken van SeniorWeb, een instelling die ouderen leert omgaan met computers en andere nieuwe technieken. Want daar is veel vraag naar. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ouderen al jaren een digitale in-

Verwonderd: iPadles voor senioren in Waalwijk. Met name de tablet van Apple is in trek bij ouderen, vanwege de ‘geslotenheid’ van het systeem. ‘Je kunt er niets aan kapotmaken.’

Cursist Riek Timmers

‘Ik heb je mailtjes gestuurd. Heb je ze gekregen? Stuur je nog wat terug?’ haalslag aan het maken zijn, vooral op internet. In 2011 maakten 6 op de 10 mensen tussen 65 en 75 jaar oud gebruik van internet. Dat is een verdubbeling vergeleken met zes jaar eerder. En 94 procent van de senioren die nu al op internet zit, is wekelijks online.

Volgens Amerikaans onderzoek is die groei voor een deel te wijten aan de opkomst van de tabletcomputer. Nederlandse cursusaanbieders delen die mening. ,,Ik ben er heilig van overtuigd dat de iPad dé manier is om senioren die nog niet in de digitale wereld zitten daar te krijgen,” aldus Querijn Hollemans. Samen met vier andere studenten startte hij het Amsterdamse bedrijfje iPret op.

HERHALEN De studenten gaan langs bij verzorgingstehuizen om de tabletcomputer te demonstreren en bieden iPad-cursussen aan. ,,We merken dat het heel vaak voorkomt dat kinderen of kleinkinderen een iPad cadeau doen, maar vervolgens niet het geduld hebben om de werking van het apparaat goed uit te leggen,” verklaart Hollemans. ,,Als ze de werking al uitleggen, doen ze dat vaak te snel. Wanneer ze dan weer weg zijn, weten de senioren nog niet wat ze allemaal met dat ding kunnen doen en laten hem vervolgens links liggen.”


gids

zaterdag 8 december 2012

DIGITAAL

Virtueel verzorgen

SOFTWARE

Ook voor senioren begint toegang tot internet onmisbaar te worden. Toegang tot internet kan er ook aan bijdragen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Het Virtueel Verzorgingshuis (virtueelverzorgingshuis.nl) doet bijvoorbeeld dienst als verzorgingshulp voor ouderen die er nog weinig voor voelen om hun eigen woning op te geven. In 2011 startte het virtuele zorghuis met een proefproject in Nederweert, dat positief werd ontvangen. Via de webdienst kunnen ouderen die behoefte hebben aan hulp van mantelzorgers, hulpverleners en artsen deze snel en gemakkelijk inroepen. De mantelzorgers en professionals vormen samen een sociaal-medisch netwerk rondom de patiënt. Iedere gebruiker krijgt een eigen webpagina waar een zorgplan wordt vastgelegd en uitgewerkt. Het sociaal-medisch netwerk rondom de zorgvrager heeft toegang tot de pagina en ziet zo waar en wanneer hulp is gewenst.

Up- & downgrade Vorige week werd iTunes 11 gelanceerd, dat de mediahub een drastische en welkome make over gaf. De reacties en eerste ervaringen zijn voornamelijk positief. Maar wat als je al deze nieuwe toeters en bellen niet kunt waarderen, en terugverlangt naar die goede oude tijd? Op Apple’s eigen site is het vergeefs zoeken naar de voorvader. Gelukkig bestaat er nog zoiets als oldversion.com, dat eerdere softwareversies archiveert. Van iTunes zijn er bijvoorbeeld alle versies vanaf 4.1 te downloaden. Wie weer downgrade naar het oude vertrouwde iTunes 10 dient natuurlijk wel eerst versie 11 te de-installeren.

Een tablet?

DIGIBOEK

Een tabletcomputer lijkt dé ideale computer voor senioren. 9 redenen waarom:

Gratis leesvoer

1. Kranten en boeken lezen met letters zo groot als je ze hebben wilt.

2. Televisie kijken met het scherm recht voor je neus.

Geen e-reader en geen abonnement op de bieb? Geen probleem. Deze week ging de campagne Lees Meer van start, die het e-book onder de aandacht wil brengen bij het grote publiek. Enige vereiste is een internetverbinding en een eenmalige registratie op bibliotheek-leesmeer.nl. Daarna kan er op de digitale boekenplank gekozen worden uit nu al tachtig titels. Bedoeling is dat het er honderd worden, waarvan de komende zes maanden tien gratis mogen worden ‘geleend’. Naar Vijftig Tinten Grijs zult u tevergeefs zoeken, maar dat wil niet zeggen dat het aanbod niet aantrekkelijk is. Van Henk Spaans Alle dagen voetbal tot Het snelle taartenboek en van Paul Verhoevens Jezus-biografie tot een spannende thriller als het onlangs verfilmde Bellicher-boek Cel. De boeken worden niet gedownload, maar in een browser op telefoon, tablet, pc of vooruit, e-reader, getoond.

3. Intuïtief gebruik. Met je vinger ergens klikken en direct resultaat zien.

4. Geen gepriegel met toetsenborden, muizen en kleine touchpads.

5. Het apparaat is licht en draagbaar. 6. Er zijn talloze zorg-apps (bijvoorbeeld om je bloeddruk mee te meten). Een tablet kan je er ook aan herinneren dat het weer tijd is voor je medicijnen. 7. Gemakkelijk videobellen met familie en vrienden. 8. Met de nodige toevoegingen bestuur je lichten, gordijnen en andere systemen in huis met behulp van je iPad. 9. Foto’s kijken, muziek en radio luisteren of puzzelen en kaartspelletjes spelen. Ook met en tegen anderen.

SITE VAN DE WEEK

iPad-docent Martijn Verhagen

‘Hier zijn we vorige week ook al een uur mee beziggeweest’

Store aan het Leidseplein in Amsterdam. Opvallend is dat bijna alle cursussen rondom het gebruik van tabletcomputers specifiek gericht zijn op de iPad, in plaats van op de talloze tablets die niet van Apple zijn. Volgens docent Martijn Verhagen uit Waalwijk heeft dat alles te maken met de geslotenheid van het Apple-besturingssysteem. ,,Je kunt

Je toekomstige ik Een blik in de spiegel kan confronterend zijn, maar da’s niets vergeleken bij een blik in de persoonlijke toekomst. Een Amerikaanse bank heeft een online tool die de bezoeker met zijn neus op de (pensioen)feiten drukt. Wie in de webcam van Face Retirement durft te kijken, ziet vervolgens hoe gerimpeld hij of zij er in de toekomst zal uitzien, in stappen van tien jaar. Minstens zo eng: de voorspellingen hoeveel de dagelijkse levensbehoeften als bijvoorbeeld brood of benzine in bijvoorbeeld 2042 kosten. Benieuwd hoe u er als 107-jarige uitziet, kijk en huiver dan op faceretirement.merriledge.com.

SOCIAL

Alle 11 goed TEKST ANTON DAMEN

Bij de meeste iPad-cursussen leren de senioren de basisvaardigheden van de tabletcomputer. Denk daarbij aan surfen op internet, e-mailen, apps downloaden en installeren, foto’s en video’s gebruiken, videobellen én simpele spelletjes zoals sudoku’s en kruiswoordpuzzels downloaden. Ook Apple zelf houdt iedere twee weken een minicursus voor senioren in zijn Apple

niet snel iets onherstelbaar beschadigen. Dat geeft een bepaalde veiligheid. Bij Android-toestellen ga je vaak dieper en kun je meer spelen met de instellingen. En zo kun je onbedoeld aardig wat slopen.” Van slopen is bij de cursusdag in Waalwijk geen sprake. Maar vragen zijn er genoeg, wat duidt op de bereidwilligheid van de cursisten om te leren. Nog voordat Verhagen aan zijn les kan beginnen, vliegen de vragen hem om de oren. Hoe verplaats je een app ook alweer? En hoe kom je nou van die zwarte kruisjes af na het verplaatsen? En hoe maak je een bladwijzer aan? Verhagen glimlacht naar één van zijn twee assistenten. ,,Hier zijn we vorige week ook al een uur mee beziggeweest. Sommigen vinden het heel moeilijk. Maar dat is niet erg. Ze zijn hier om te leren. Veel herhaling hoort daar gewoon bij.” Dat herhalen lijkt te werken. Verwonderd kijkt cursist Brigitte ter Berg (68) naar haar scherm nadat ze een mailtje heeft verstuurd. ,,Gelukt! Wat fijn zo’n ding. Het is een echte toverdoos hoor.” ■

5

Het jaar loopt ten einde en dat maakt december de absolute lijstjesmaand. De timing is dus goed voor het vorige maand gelanceerde Nederlandse mini-social netwerk List11. Via list11.com maken en delen gebruikers hun top-lijstjes, van favoriete films en beste vakantiebestemmingen tot saaiste schoolvakken en meligste Youtube-filmpjes. Andersmans voorzetjes kunnen weer in een persoonlijke rangorde worden geordend, en daar rolt dan weer een democratische lijst uit.

iPadSenioren  
iPadSenioren  

Artikel over het gebruik van iPads door senioren, zoals gepubliceerd in het Algemeen Dagblad.

Advertisement