Page 1

DE ONTWIKKELING VAN

HOLLYWOOD DE TENTOONSTELLING


INHOUDSOPGAVE Cover.......................................................................1 Inhoudsopgave........................................................2 Inleiding...................................................................3 De Stomme film.......................................................4 Orkest in de bioscoopzaal.......................................6 . Klassiek Hollywood/Gouden tijdperk.......................8 The Wizard of Oz....................................................10 De geschiedenis van Hollywood in Los Angeles....12 New Hollywood.......................................................14 Star Wars................................................................16 Hedendaagse tijd....................................................18 Computer animatie..................................................20 De verschillen in Amerikaanse en...........................22 Europese filmcultuur Informatie................................................................23


INLEIDING Al noem je films, dan noem je Hollywood. Al decennialang leveren Amerikaanse film studio’s de meest succesvolle en baanbrekende films ter wereld. Denk maar aan films als Star Wars, Titanic, The Sound of Music en Jurassic Park. Dit zijn stuk voor stuk films die miljarden dollars hebben opgeleverd. Hollywood staat voor de gehele Amerikaanse film industrie, ook wel de Amerikaanse cinema genoemd. Onder deze industrie vallen niet alleen de films maar ook de film studio’s, filmsterren, regisseurs en alle mensen die achter de schermen werken. Hollywood is natuurlijk niet alleen een industrie, het is ook een plek die echt bestaat. Gelegen aan de voet van het Santa Monica-gebergte in de wereldstad Los Angeles ligt de wijk die de naam Hollywood draagt. Deze hele wijk staat in het teken van de film. Zo kun je er de Walk of Fame, meerdere bioscopen en ook nog filmstudio’s van onder andere Paramount en Universal vinden. In deze tentoonstelling ga jij je helemaal verdiepen in de wereld van Hollywood door de jaren heen. Het thema is dan ook ‘de ontwikkeling van Hollywood’. Ingedeeld in de 4 tijdvakken: Stomme film, Klassiek Hollywood/Gouden tijdperk, New Hollywood en de Hedendaagse tijd leer je per periode over de films, sterren, regisseurs en ontwikkelingen van die tijd in een interessante tour.


DE STOMME FILM (1895-1917) Het begin van Hollywood is natuurlijk te vinden bij het begin van de film zelf. De eerste filmtechnieken ontstonden door een groot aantal stilstaande beelden in hoge snelheid te laten zien. Zo ontstond de illusie van een bewegend beeld. De Amerikaanse uitvinder Thomas Edison bedacht de kinetograaf waarmee korte beelden gefilmd konden worden en de kinetoscoop waarmee je door een klein gaatje de beelden kon bekijken. De technieken werden steeds verder ontwikkeld en de eerste speelfilms en bioscoop zalen ontstonden. De films in dit tijdperk hadden geen geluid. Dat was technisch gezien nog niet mogelijk. Vandaar ook de naam ‘stomme film’. Vanwege het gebrek aan geluid kwamen er in een stomme film teksten in beeld die de situatie op het scherm verduidelijkten of de gevoerde dialoog weergaven. Ook was er bijna altijd live muziek aanwezig in de zaal en werd er gebruik gemaakt van een explicateur iemand die die dialogen uitsprak en de bijbehorende geluiden maakte.


Een van de grootste filmsterren uit dit tijdperk was Charlie Chaplin. Tijdens zijn kindertijd speelde hij in vele populaire theater en komedie shows. Na een succesvolle show in Amerika werd hij gevraagd om in de film ‘Making a Living’ te spelen en in zijn 2de film was hij voor het eerst te zien in zijn ‘the Tramp’ personage. Kenmerkend aan zijn slordige kleren, wandelstok, hoedje en het kleine snorretje. Charlie heeft dit iconische personage in vele succesvolle films gespeeld De meest succesvolle stille film is ´The Birth of a Nation´. Het was een voor die tijd baanbrekende film die ging over de Amerikaanse burgeroorlog. Mensen hadden zoiets nog nooit gezien en de film verdiende in totaal wel 1,5 miljard dollar. Het was ook een controversiële film aangezien hij nogal racistisch getint was.


Orkest in de bioscoopzaal Fotograaf onbekend, 1894-1917 Tijdens het stille-filmtijdperk speelde een pianist, theaterorganist, of zelfs in grote steden een klein orkest, vaak muziek om de films te begeleiden. Pianisten en organisten speelden ofwel van bladmuziek of van improvisatie.


KLASSIEK HOLLYWOOD/GOUDEN TIJDPERK (1917-1964) De Klassieke Hollywoodfilm was een tijdperk waarin een technische en verhalende stijl ontwikkeld werd die tot op de dag van vandaag nog steeds in de meeste films gebruikt wordt. Een van die ontwikkelingen was de continuïteitmontage. Het doel daarvan is dat je niet mag zien dat er in de beelden is geknipt, en shots moeten natuurlijk in elkaar overlopen. Ook gingen films zich meer focussen op de mens. De verhalen gingen een menselijk personage volgen die een bepaald doel wilden bereiken. De animatiefilm bloeide ook op door Walt Disney’s razend populaire ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’. Hollywood beleefde een Gouden tijdperk. Filmstudio’s als 20th century Fox, Paramount en MGM brachten in grote aantallen films uit die druk bezocht werden. Studio’s hadden hun eigen stijl, karakteristieke accenten en bezaten toen nog hun eigen acteurs waardoor je makkelijk kon herkennen wie de film had gemaakt. Filmstudio’s vertoonden ook alleen hun films in hun eigen bioscopen waardoor ze erg veel geld verdienden.


De grootste ster uit ‘The Golden age of Hollywood’ is toch echt wel Marilyn Monroe. Door haar vele rollen in grote films als ‘How to Marry a Millionair’ en ‘Gentleman Prefer Blondes’ werd ze een sekssymbool van de jaren 50 en is ze nog steeds een popcultuur icoon. Andere populaire films uit dit tijdperk zijn ‘Gone With the Wind’ (1939), ‘The Wizard of Oz’ (1939) en ‘Singing in the Rain’. (1952) Er kwam een einde aan het Gouden tijdperk door de opkomst van de televisie en de wet die bepaalde dat filmstudio’s geen bioscopen meer mochten bezitten.


The Wizard of Oz

Regisseur: Victor Fleming, Studio:MGM, 1939 Hoofdrollen: Judy Garland en Frank Morgan


DE GESCHIEDENIS VAN HOLLYWOOD IN LOS ANGELES In 1868 was projectontwikkelaar HJ Whitley aangekomen in zuid-Californië waar hij een groot stuk land kocht. Dit stuk land gaf hij, toen hij met zijn vrouw op huwelijksreis was, de naam Hollywood. Hij maakte van deze plek een echt woongebied compleet met hotel, postkantoor en markt. Aan het begin van de 20ste eeuw begonnen filmmakers naar het westen, specifiek Los Angeles, te verhuizen om te ontsnappen aan de strenge regels die door, filmcamera uitvinder, Thomas Edisons bedrijf waren opgelegd. Een van de redenen was ook dat in LA het klimaat gunstig is voor het maken van films. Het hele jaar schijnt de zon dus je kan het hele jaar filmen. Ook is het landschap in het westen erg gevarieerd. De studio’s begonnen in Hollywood te groeien en de films werden steeds succesvoller. De wereldberoemde Hollywood letters werd in 1923 geplaatst als reclame voor nieuwbouwwoningen in de heuvels van de stad. Er stond oorspronkelijk ‘Hollywoodland’. Tegenwoordig worden nog steeds veel films rondom LA gefilmd en kun je in Hollywood zelf nog veel studio’s zoals die van Paramount en Universal vinden en kun je daar ook tours volgen. Ook ligt de Walk of Fame, een stoep waar sterren liggen met de namen van beroemde filmacteurs op Hollywood boulevard waar ook het beroemde Chinese Theatre te vinden is.


NEW HOLLYWOOD (1967-1980) In 1967 ontstond er een nieuwe generatie van jonge filmmakers die zich verzette tegen het klassieke Hollywood en films op een nieuwe, aparte manier gingen maken. Studio’s lieten hun regisseurs veel vrijer waardoor ze creatief konden zijn in het maken van hun films. Kenmerken van de New Hollywood films zijn onder andere dat ze de kijker veel onzekerder maakte door plottwisten en de non-lineaire stijl die zorgde voor meer spanning. De cliffhanger was zeker iets nieuws in tegenoverstelling tot de klassieke films waarin alle problemen op het einde opgelost waren. New Hollywood films waren ook veel vrijer met betrekking tot seks en geweld. Een goed voorbeeld hiervan is de film ‘Bonnie & Clyde’ die erg populair was onder de rebelse jeugd van de jaren 60.


In dit tijdperk werden ook de regisseurs zelf veel bekender. George Lucas werdt wereldberoemd door zijn revolutionaire science fictionfilm Star Wars en Stephen Spielberg’s Jaws was een groot succes. Vanwege nieuwe technologieën konden deze filmmakers makkelijker op buitenlocaties schieten waardoor films ook veel natuurlijker werden.

You shouldn’t dream your movie, you should make it -Stephen Spielberg Een van meest succesvolste acteurs van deze tijd is western acteur Clint Eastwood. Hij werd beroemd door de film ‘A Fistful of Dollars’ en zijn film ‘The Good, the Bad, and the Ugly wordt de beste Western aller tijden genoemd. De cowboys die hij in deze films vertolkte hebben vaak droge humor en zorgden ervoor dat de personages iconisch zijn geworden.


Star Wars

Regisseur: George Lucas Studio: Lucasfilm, 1977 Hoofdrollen: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford Star Wars is een Amerikaanse epische media-franchise uit de Space-opera , gecentreerd op een filmserie gemaakt door George Lucas . Het toont de avonturen van personages “lang geleden in een sterrenstelsel hier ver vandaan�.


HEDENDAAGSE TIJD (1980-NU) De moderne bioscoop staat helemaal in het teken van spektakel en Blockbusters domineren de film wereld. Blockbusters zijn films met een groot budget, meestal veel actie, hoofdrollen voor bekende filmsterren en staan garantie voor succes. Films worden ‘evenementen’ die je niet mag missen. Bekende voorbeelden van dit soort films zijn de ‘Indiana Jones’, ‘Back to the Future’ ,Star Wars en Harry Potter filmreeksen, ‘Top Gun’, ‘Terminator’, ‘Titanic’ en ‘Jurassic Park’. Ook werden films die in complete 3d-computeranimatie gemaakt waren erg populair. Animatie studio Pixar, behaalde met de films ‘Toy Story’ (1996) en Finding Nemo (2003) grote successen en Dreamworks Shrek (2001) scoorde ook erg goed.


Tegenwoordig zijn ook superheldenfilms razend populair mede door de MCU. Dat is de verzamelnaam voor alle Marvel films als ‘Iron Man’ en ‘Captain America’ die zich afspelen binnen hetzelfde fictieve universum. De meest beroemde filmsterren van de moderne film zijn Tom Hanks, Leonardo Di Caprio, Johnny Depp, Harrison Ford en Sylvester Stallone

Een revolutionaire film van de hedendaagse tijd is de science fiction film Avatar (2009) van regisseur James Cameron. Deze film gebruikte nieuwe technieken als 3D en Motion Capture waardoor acteurs en hun bewegingen op een realistische manier overgezet kunnen worden in een digitaal personage. De film had een mega budget en is de meest succesvolste film ooit geworden.


Computer Animatie Foto: Toy Story , 1995, Pixar Een computeranimatie film is een speelfilm die met de computer is geanimeerd om driedimensionaal te lijken. Om de illusie van beweging te creĂŤren, wordt een afbeelding weergegeven op het computerschermen herhaaldelijk vervangen door een nieuwe afbeelding die er op lijkt, maar dan met een klein beetje vooruitgang in de tijd.


DE VERSCHILLEN IN AMERIKAANSE EN EUROPESE FILMCULTUUR Als je een avondje naar de bioscoop gaat, wil je dan liever naar een grote blockbuster film in de grote bioscoop, of juist naar een arthouse film in een filmhuis? Bij beide genres heb je als kijker waarschijnlijk wel een beeld. Als je denkt aan de grootse actiefilms, dan denk je al snel aan een Amerikaanse film. Een arthouse film doet juist sneller denken aan een rustige film die vaak van Europese komaf is. Dit lijkt misschien een heel ongenuanceerd beeld van de filmindustrie, maar zit er niet stiekem toch een kern van waarheid in? De geschiedenis van film speelt een grote rol voor de verschillende filmculturen tussen de twee continenten, en hun content aan films. Filmwetenschapper Peter Verstraten legt kort uit hoe de geschiedenis voor deze verschillen gezorgd heeft. “Als we naar de verschillen kijken tussen Amerikaanse en Europese films, is het belangrijk om terug te gaan naar de jaren ’60”, legt Verstraten uit. In die tijd was de filmindustrie namelijk verdeeld in first cinema, second cinema en third cinema. “First cinema was Hollywood, second cinema was Europees, en third cinema was op de politiek gericht, en vaak afkomstig van Latijns-Amerika.” Het verschil tussen first cinema en second cinema is ook merkbaar in Nederland. Bij het Nederlands Filmfonds zijn er zelfs twee verschillende loketten om geld te ontvangen voor het maken van een first cinema of second cinema film. m de verschillen tussen Europese en Amerikaanse films te begrijpen, moet er dus gekeken worden naar ‘first’ en ‘second’ cinema. “De Amerikaanse cinema doet vooral een poging tot verhalen vertellen”, vertelt Verstraten. “Kijkers van Europese films moeten juist veel meer zelf invullen.” Verstraten noemt het uiten van emoties onder de personages als voorbeeld.


De personages in een Europese film tonen minder of geen emoties, zodat de kijker deze zelf in kan vullen, in tegenstelling tot Amerikaanse films waar de emoties veel duidelijker zijn. Toch kunnen de filmstijlen van de twee continenten elkaar af en toe aanvullen. “Regisseurs als Francis Ford Coppola, die onder andere de Godfather heeft geregisseerd, werden bijvoorbeeld wel beïnvloed door de stilistische stijl van Europese films, en hebben deze ook soms overgenomen. Toch bleef hij wel de nadruk op een verhaal vertellen behouden.” Niet alleen de inhoud van de film verschilt. Een groot verschil tussen de Amerikaanse en Europese films is hoe economisch naar de films gekeken wordt. In Amerika speelt de economie een grotere rol dan in Europa, vertelt docent Filmgeschiedenis en Filmanalyse Ernie Tee. “Ik denk dat het verschil terug te leiden is naar de hele simpele gedachte dat de Amerikaanse film leunt tegen een grote industrie waar van oudsher de film geplaatst is als economisch winstgevend. De Amerikaanse film wordt heel vaak gemeten of het geld oplevert. Dat is een beetje de grondslag van de Amerikaanse film.” Door: Marin van Menvoort van deverslaggever.nl


DE ONTWIKKELING VAN

HOLLYWOOD DE TENTOONSTELLING

INFORMATIE Prijzen

Openingstijden: Van Maandag tot vrijdag: 9:30/17:00 Weekendtijden: 12:00/17:00

Adres:

Amsterdam, EYE Filmmuseum IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam

Kind 0/3: Gratis Kind 4/12: €10 Tiener 12/18: €10 Volwassene: €14

Kijk voor meer informatie op onze website: www.eyefilm.nl

Tentoonstellinsboekje hollywood  
Tentoonstellinsboekje hollywood  
Advertisement