Issuu on Google+

chanhiufung

PORTFOLIO


CONTENT


01

PROFESSIONAL PRACTICE_ RECENT WORKS

06

10

11

07

14

ECO-VILLAGE MASTER-PLANNING

18

19

22

23

VISITOR CENTRE

15

BUDDHISM EXHIBITION CENTRE

DKNY HEADQUARTERS TOWER

COMPETITION


Project Type

Retail Planning

Year of Project 2014

Project Location Auckland

Studio

WoodsBagot Asia


01


02


Project Type

Master Planning

Year of Project 2013

Project Location Quanzhou

Studio

WoodsBagot Asia


03


04


Project Type

Facade Design

Year of Project 2012

Project Location Kunming

Studio

WoodsBagot Asia


05


06


Project Type

Visitor Centre Design

Year of Project

2010 (4th Year)

Studio Leader Charlie Xue

Our resources are scarce - ‘Eco-living’ has been, and always will be a pursuit of the urban planners. While direct proposition is eminent, sometimes people are more acceptant to soft dose of ideas. ‘Awakening’ is perhaps a more efficient approach than ‘showcasing’. Apart from the displays and gadgets, the Architecture itself also act as an “exhibit” to the visitors. By adopting the essence of the natural element - CLOUD, unpredictable routing are brought upon the visitors’ journey. The visitors are to find their ways around the centre, re-trace, and have ‘seen but not been’ experience. All these are attempts to call for a memorable visit, rather than a typically mundane education.

Studio Objective Architectonics

Evaporation

Cloud forms through an accumulation of particles under the presence of sunlight.

Condensation

Sequencing changes in atmosphere induce the formation of

Design Implication Multi-directional visitors intake help facilitating a variety of learning and exploration experience. Sunlight plays a key role in demonstrating the exploration experience.

Repetitive changes on spatial experience lead to the overall experience.


Location Coordinate: +22° 17’ 59.49”, +114° 16’ 9.44”

Form Strategies walkway bridge feature workshop park entrance

Original Site Condition pedestrian to building site pedestrian to adjacent

plaza cycling path

Dominant Pedestrian Flow

Relationship

exhibition hall A

exhibition hall B

Building Mass Formation centralized spatial connection

f cloud.

l visiting

building site

Linking the fundamental principle of cloud formation - water cycle into the main idea of this visitor centre.

Building Mass Connection

07


evaporation/exhibition

condensation/ social interaction

cycling path

exhibition corridor

hall of spirit

0 1 2

5

10m

ramp linked to cycling path

g a

a

ex

po

G/F 0 2 5

se

d

b

m

p

fro

m

wa

`

lk

1/F 10m

ra

d f

wa

y

br

g

a ramp from G/F

d c

f

id

ge

e

g d e

R/F


significance of exhibit [

]

exhibition acts as a bait for the principle idea of the visitor centre

significance of social [ interaction

]

visitor interact in a concentrated area gives chance to the formation of visual clue, hence creating a probabilistic journey to each visitor

significance of sunlight [

]

natural daylighting plays a supplementary role to help facilitating exhibition and dramatizing the latent spirit of the visitor centre

disturbance of journey [

]

it underlays an ironic meaning of the prominent trend of pursuing technology nowadays

evaporation/exhibition

precipitation

condensation

exhibition hall

exhibition hall

evaporation exhibition ramp

Conceptual Section evaporation

a Exhibition Hall b Service c Foyer d Hall of Spirit e Viewing Platform f Void g

g Skylight

Exploded Axonometric Diagram 08


The above elevation clearly shows the relationship of internal spaces (exhibition) and external spaces (viewing platform of nature) is separated by a perforated blurry layer of metal panel, meaning that the real essence of Ecoliving - Appreciation of Nature - can actually be uncovered from the trend of pursuing technology, and it is just depend on Awakening.

Detailed Wall Section Model


East Elevation

Concrete Flooring Insulation & Waterproof Bond Deck Glass Panel for peeking through interior Glass Balustrade

Non-Load Bearing Hanging Wall

Metal Panel

Ceiling Panel Structural Metal Column

Double Layer Perforated Metal Sheet for Blurry Daylight effect Supporting Sub-Frame

Glass Panel for Feature Daylighting Effect 09


Exhibition Hall The exhibition hall demonstrated the pursuit of technology throughout almost all corners of the architectural space. This space not only showcases various exhibits related to Eco-living, but also exposed the architectural technology to visitors. The articulation of openings introduces skylight, which is directed to the inside and plays an important role in beautifying the exhibits as well as providing clue for the ultimate message of this visitor centre.


Hall of Spirit The Hall of Spirit is the main character of this visitor centre. It gives a contrasting effect against the surrounding exhibition halls. No matter is the circular spatial form or the fully use of concrete, it also gives visitors a dramatic and memorable experience when they repeatedly pass through.

10


Project Type

Master-planning Design

Year of Project

2009 (4th Year)

Studio Leader Charlie Xue

Studio Objective

Urban Intervention

0

100

200

300

Over years, our living environment has gone through two stages: natural growth and artificial development. However, our earth has been destroyed by mass construction and different kind of vigorous human pollution. It seems that we no longer remember and realize the relationship with the environment. To save the our earth, every one of us should rethink of the relationship of human vs nature, i.e. a NATURAL INTERACTION between our needs and supply from nature. To re-educate this sustainable idea, an Eco-Village is introduced in a reclaimed land surrounded by various residential high-rise development.

400

500m


Location Coordinate: +22° 17’ 59.49”, +114° 16’ 9.44” Steep Slope Area Gentle Slope Area

01

Flat Area

Main Path Potential Secondary Path

04

Flat Area Gentle Slope Steep Slope Potential Area Central Activity Space Activity Supplement Green Space Farm Farm Supplement

Steep Slope Area Gentle Slope Area

02

Main Path Cycling Path

Flat Area

Flat Area

Offset Flat Area/ Flat Area Connection

Flat Green Space

05

Green Supplement Stepped Green Space Green Step Supplement Farm Farm Supplement Main Activity Space Activity Supplement Water Supply

Steep Slope Area Gentle Slope Area

03

Main Path Cycling Path/ Hiking Trail

Flat Area

Building Area

Potential Area

Flat Green Space

Main Path Flat Green Space

06

Stepped Green Space Plaza & Market Area Pond/ Floating Market Stepped Farm for Food Stepped Farm for Fruit Flower Land

11

Morphology Diagram

Pedestrian Flow Vehicular Flow Metro Station Adjacent Residential Zone Adjacent Sport Facilities

Just as any typical development in Hong Kong, this reclaimed land also bear undulating terrain. The fundamental idea of the Eco-Village is to minimize intervention to the natural environment, take advantage and hatch. On that note, the main passageway is set to cross the plain axis of the site. Habitants fetch from the ease of access - opportunities for various designated programmes to thrive as the terrain builds up are granted - successive microdevelopments are expected and overtime, mellow is the land adjacent to the main passageway, and new unexpected programmes would be generated.


Activities Illustration

12


Public Axis

Central Act

Private Axis

Natural In

Accommodation Zone

Preparation

Water Body

Agriculture

Green Space

Accommodation

Zoning


Public Axis

tivity Pathway

nteraction

Agriculture Zone

Activity Promenade Cycling Path

Natural Element

13

Pathways


Restaurant & Cafe

Market

Viewing Platform

Floating Market

Hiking Trail

Cycling Path

Vegetable Farm

Tree House

Hostel

Camping

Workshop

Workshop


14

Spectator Stand

Exhibition

Flower Land

Fruit Farm


Year of Project

2008 (3rd Year)

Studio Leader Joseph Wong

Studio Objective Emergent Space Form

Conceptual Model

Exhibition Centre Design

showing the 3 basic ideas of Buddhism

Project Type


Location Coordinate: +22° 20’ 15.46”, +114° 10’ 34.35”

Extrication can be explained through achieving a form by only unfolding a scored paper. It is about the freeness of oneself.

EXTRICATION vs UNFOLDING The concept of emptiness is to clean up our mind and to receive as much knowledge as possible, the model was just presenting a contradiction between seen and unseen. When you keep detaching the irregular shaped cardboard, you will find more of your own image can be reflected through the mirror underneath.

EMPTINESS vs DETACHING The main concept of the model is to show the possibilities of selecting a route. This possibility is governed by an unconscious cause and effect relationship. The model was just a simple presentation of growth of a tree. It shows that no matter how irregularly it grows, it is still governed by the nature logic.

15

REBIRTH vs GROWING

Space Form Study Model


Unfolding site context into a “free� built form

Detaching the irregular space form to E

u

vis rai lw

ic publ

ay n

ria

est

d pe

ag

nk

li al

e

sit

n

ssi

ro ec

he gt

rtion

inse

y

wa

lk wa

Irregular Space Form

The whole exhibition centre can be read form linking together, through detach you will be able to go deeper into the k shopping mall

0

5 10

20m

Pattern of the City It is found that the site of the exhibition centre is sitting at a junction where the urban grid rotates. The building form hence take advantage from this specific site context, and turns into a rotating form.

Visual Linkage The access to the site is mainly brought from the shopping mall and metro station nearby. On the pedestrian walkway above the railway, people can clearly spotted the exhibition centre. Besides, it is also intended to continue the visual linkage into the exhibition centre through implementing a bridge from the other side of the site into the visitor centre.


Emptiness

d as a group of irregular space hing the spaces sequentially, knowledge of Buddhism.

Growing your journey in a reciprocal visual arrangement

Clue or Riddle In Buddhism, every living thing is actually undergoing a repetitive journey until achieving extrication. In showcasing this winding life journey, visual clue/ disturbance is set throughout the whole visiting experience, so as to increase the probability of route selection, and at the same time creating an unique journey for each visitor.

16


C

C

A

B

B

B

5

10m

C

C

A

A

01 2

Section A-A’

Section B-B’

Gradual change of space volume to embrace the start of learning process

Steady form of space for absorbing kn in Buddhism


nowledge

C

A

B

A

B

B

17 10m

01 2

C

5

A

01 2

Section C-C’ Exaggerated space form for sharing and interaction

5

10m


Entrance Foyer

Rethinking Space


18


Award_ Winner of the Built-Expo 2008 of City University of Hong Kong

Project Type

Metropolitan HighRise Design

Year of Project

2007 (2nd Year)

Studio Leader Joseph Wong

Studio Objective

Integrated building considerations

Given that Central and the origin of the brand - New York share a similar fast paced lifestyle, making the DKNY Headquarters seamlessly merge into Central of Hong Kong. As a high-rise architecture situated in such a high density and air polluted atmosphere as well as to celebrate the brand attitude, the Headquarters tower aims to minimize the interference to the city, but to boost the capacity of a high-rise building to help the city. “Seven Easy Pieces�- the debut collection of DKNY in 1985, clearly demonstrated the soul of DKNY throughout years. These 7 handful interchangeable items work together, create an entire wardrobe that goes from day to evening, week day to weekend, season to season, fully shows the spirit of DKNY also lies strongly on flexibility.


Location Coordinate: +22° 16’ 49.52”, +114° 9’ 27.01”

Ground Floor Plan 0 2 5

10m

Close-up of Ground Floor

Typical Floor Plan 0 2 5

10m

Sky Court Level 0 2 5

10m

19


01

02 High Vehicular and Pedestrian Flow

Generic Built Form to maximize floor area; increase the loading of air quality along the main traffic road of Central.

03 Shorter Buildings of Residential Zone

Prevailing Wind Direction

Curved built form for prevailing wind to flow across, reducing heat island effect and the trapping of air pollutants.

Taking advantage of the rather short residential buildings on the other end, a wide range of view angle is evenly distributed through curving the other facade.


04

05

06

Pedestrian Flow Turning Problem to Opportunities

g in ion riv ct D ire D

Inserting a formal plaza for welcoming both the pedestrian and city drivers

Predominant Sun-Path

20

The oval shaped tower is being cut on the other side to create shorter exposure to low angle glare and keeping a large facade to south in order to benefit from its natural daylighting in winter.

Turning the 90 degree hard edged spaces (difficult for layout planning) on both side into a multi-level interchangeable vertical zone - “Seven Easy Pieces�.


012

5

10m

Curved Facade

Retail/ Multi-Purpose Area

Curved facade of the headquarters not only plays an important role in branding, but also facilitate a healthy and pleasant working environment from inside-out.

The desirable working environment and plenty of retail spaces are evenly distributed through the whole building.


Office Area

Centralised Core

21

With the aid of the multilevel interchangeable zone located on every floors, the central office space will become much flexible for different scale of tenant.

The core situated at the junction of two fan shaped mass, connecting floors to floors, volume to volume, its all about bringing different sectors to work together.

012

5

10m


Raised Floor

Double Glazing System with Low -E Glass

Metal Louvers for Sun-Shading

Transom of Curtain Wall Mullion Behind

Advertising Panel for Branding

Typical Curtain Wall System 0

20

50

100

200cm


22


Miscellaneous Architectural Competition

“Design in Tehran”(IRAN) Project Type

Mixed-Use Commercial Building

Year of the Project 2007

Tsim Sha Tsui Pier Renovation (HONG KONG) Project Type

Public Facilities

Year of the Project 2008


Central Glass Competition for next generation public space (JAPAN) Project Type

Public Installation

Year of the Project

2009

Open Building Design (SPAIN) Project Type

Sustainable Architecture

Year of the Project

2010

BYOB (HONG KONG) Project Type

Public Furniture

Year of the Project 2009

23


ARCHITECTURE PORTFOLIO OF SELECTED WORKS FROM 2006 TO 2013


Fung 2014 b