Page 1

:portfolio University of Kansas, Master of Architecture


NICHOLAS REED

Ibos Vitart, Paris

Competition and other work done for Ibos Vitart

Warszawa City Center, Warszawa, Poland City planning project including seven building designs

Brooklyn Public Film Academy, New York

Multi-use redevelopment

Kansas City High Rise, Kansas City

Multi-purpose skyscraper in downtown KC

International Student Center, Lawrence, Kansas

Motion Installation, Lawrence, Kansas

183CANVAS & the Limitless Plotter, Lawrence, KS; Detorit, MI

Selected Photography and Freehand Drawing

Resume

University of Kansas, Master of Architecture


The winning entry for the Paris Porte d’Ivry Competition was designed by Ibos Vitart Architects. I was introduced to the project and began working on a team with the two principals, Jean Marc Ibos and Myrto Vitart along with two other architects. The surveys were refined by myself in AutoCAD, and I completed the 3-D modeling of the site in SketchUp and Rhino. Once the rough shape was chosen I proceeded to model the roof structure parametrically using Grasshopper for Rhino. This model was utilized in correspondence with structural and environmental engineering consultants. Finalization of the design included my completion and compilation of the master plan, surrounded by future design lots. 

IBOS VITART ARCHITECTS Paris Porte d’Ivry Competition Winning Entry

25,000 m2 of offices Renderings by Luxigon

< Atrium

Inside the atrium, demonstrating the roof .

v Master Plan


Harum quis cum nustrum inctiunt qui nam quae odig-

IIbos Vitart Architects

Harum quis cum nustrum inctiunt qui nam quae odignam ius

v Layers allowed for maximum natural light- ^ Site

borders were carefully considered, ^ Codes also were investigated, resulting in ing and separation of departments. Le Patate, from the five meter clearance for an on-ramp the shape for plan and section, especially with the smaller detached building, allows for multi- to the need for heavy access from the street to the smaller building. The atrium allows for stage construction to aid transition. the underground parking. maximum square footage for the site.

University of Kansas, Master of Architecture


Presented with a master plan outlining the program and location of a series of buildings in the center of Warsaw, Poland, my team developed this multi-building complex revitalization. We initially began parametrically layering density maps of site influences, to guide the positioning of programmatic needs. This tool could be developed further to aid in city planning. Building concepts were developed to invite visitorsâ&#x20AC;&#x2122; exploration both within the site and the city.

WARSZAWA CITY CENTER <Mapping

of the surrounding context into proposed entities.


Warszawa City Center

< Architec-

Building Envelope

General multi-use gallery space.

ture Museum

floating above the prime intersection, visitors are drawn up into the galleries.

v >

Structure

Open Patio/Skyline View Glass Panel Gallery Space

Openings to the gallery spaces.

Museum Administration Public Museum Access

Supports one leg of the museum and functions as the main lobby.

Library and Office Access

Circulation Core

Glass Panel to Gallery Building Entrance

Main entrance to courtyards

< Fashion Museum

occupies the area along a main street, creating a screen between plaza and traffic. > Individual Dining Level

The elevated dining level provides views out onto the sculpture park to the North.

Reflective Ceiling

The reflective ceiling is angled to provide optimal views of models on the runway from ground level.

Fractal Interior Walls

The interior walls are fracture to evenly distribute the weight of the dining level down to the ground.

Runway

The public runway can be used to test fashion on the public or to display more permanent collections. Clipping Mask

The clipping mask trims the interior walls to create a ground floor dining space sheltered by the fractured roof above.

Chilled Floor Slab

The cantilevered slab is cooled from within to keep the space cool near floor level. Building Envelope

Acts as the thermal barrier between interior and exterior.

Structural Core

The core contains the kitchen and all back-of-house program. The walls also bear a majority of the load as it is transferred to the ground.

< Cafe offers places to relax and enjoy the flow of passersby

by its floor depth lifting up off the central core, cantilevering out over the central square. Segments of the roofâ&#x20AC;&#x2122;s thickness are open to the ground level, allowing natural light to enter and enhance the main space. v

University of Kansas, Master of Architecture


The site for this project lies between two abandoned warehouses in the DUMBO area of Brooklyn, offering a panoramic view of the skyline of Manhattan island. The open warehouse to the south is frequently used for outdoor festivals as is the lawn leading to the channel. I kept the footprint saving technique of going vertical, cantilevering the three theaters over the open space, which allowed the first floor to act as a lobby for the outdoor functions. The theaters are situated to frame a section of the city, offering a chance to have the viewerâ&#x20AC;&#x2122;s perception changed after attending a film, as often happens in independent films. The theaters also act as rear and front projection, allowing the park to become a walk-in movie theater.

BROOKLYN PUBLIC FILM ACADEMY < Perceptions

before and after a great film can change, shining a new light on the city.

> Adjacencies of existing structures greatly influence how access occurs.


Brooklyn Public Film Academy

< Verticality was chosen over a horizontal footprint to provide for future growth in the area. Space was cut away to create a better relationship with the neighboring buildings.

v Views

from the theater lobby create a panoramic view over the channel and the skyline for a pensive moment.

^ Core

placement avoids interfering with views outward, placed up against the enclosed warehouse. Theater egress is incorporated into these as well as the necessary sound insulation space. Above the theaters are performance studios, editing rooms, and space for live-in artists.

University of Kansas, Master of Architecture


We began with the concept of â&#x20AC;&#x2DC;Modularityâ&#x20AC;&#x2122; and developed what was to be called the in-side-out building. Dividing the core into four sections, moving them to the corners, and suspending the floor plates between them allowed the spaces to have maximum day lighting. Floors were also grouped vertically, into stacks of ten, creating vertical neighborhoods and developing public spaces between these sets. Our program called for 10% retail, so that in addition to the 10% dedicated to open public spaces, 20% of the total height was accessible to the general public. Taking this one step further and connecting the public spaces by sky-bridges provided a break-free journey from the street to the upper levels.

KANSAS CITY HIGH RISE in] SIDE [out building < Plaza

was developed under the floating stacks of floors, open to the public.

>Restaurant within a sphere floats above the plaza, offering street perspectives.

> Sky Briges

connect public and retail spaces together, forming a network through the building.


Kansas City High Rise

^ > Openess becomes an added feature of program placement, as the tower rises, building units are removed, increasing day lighting and efficiency.

<v Concepts

of modularity guided us to a vertical network of neighborhoods, grounded by four separated cores.

University of Kansas, Master of Architecture


Located on the University of Kansas campus, just down the hill from 4,000 person residence halls, I designed a facility for international students. Integrated into the topography of the hillside, the land features guided the shape of the building, evoking the sense of growth, as a tree would grow around a fence. In going with the feeling of the shape in plan, glue laminated trusses were used to support the roof and clerestory above the offices and theater. Sun lighting studies showed that the addition of louvres along the southeast facing side would improve lighting penetration.

INTERNATIONAL STUDENT CENTER < Topography

influenced the overall shape of the building, the way it integrates with the hillside.

> Growth

in the future of the project could involve the way landscape overtakes architecture.


< Harmo-

International Student Center

nious

relationship with the topography was desired to increase the passerbyâ&#x20AC;&#x2122;s awareness of the potential for the hillâ&#x20AC;&#x2122;s usefulness.

> GluLam

beams provide maximum penetration of daylight and create an automatic texture relationship with nature.

^ Section depicts the terraced nature of the different levels, working their way up the hillside.

v Shielding

the prime area of the hill from a fast and noisy road increases the usefulness of the greenspace.

University of Kansas, Master of Architecture


During various studies of a person using a laptop (the specific motion that was chosen as the subject of study), certain details about the movements of the hands and fingers were realized. Through a motion study that consisted of lights attached to the hands, it was noticed that unpredictable and fluid movements occur as the hands interact with the laptop. These movements were observed through photographs taken from each axis of the Cartesian coordinate system. They then were mapped by a process of projecting certain points of the hands and laptop within the photos into an imagined depth. The projected lines create a register of the human body in relation to the laptop. Since photographic view is inherently perspective, the parallel projection lines in the coordinate system are misaligned, and therefore, do not intersect. This misalignment encourages the materialization of rectilinear forms that represent a mis-register of space.

MOTION INSTALLATION

mis-reg-is-ter < Construction

of the resulting mapping studies incorporated laser cut acrylic panels, precisely.

vConcept

made by hand to test the viability. Demonstrated the nature of skewing perception.


Motion Installation

< Integration into

the practicality of the hallway, temporarily fixing to the transepts, provided a human sized space underneath to reflect and observe.

> Map-

Derived from the analytical construct of materialized space, an image of a final installation was visualized. The corridor through the bridge consists of contrasting elements, rectilinear forms, and a substantial amount of light which provide for previous mapping techniques to be executed. Through a process of projecting planes from each vertical mullion and pairing each one with a projection of a contrasting vertical element from the opposing wall, a se-

ping of the sun-cast shadows on this plane provided information to calculate the connection perforations of the acrylic. ries of register/mis-register pairs are created and manifested as clear plates of plastic. As the changing sun angle has an effect on the plates, points of intersecting shadow lines are identified in progressing time intervals.

Translucent nylon is then strung through corresponding points of intersection, filling the negative space between each register and its respective mis-register. Through this process, an object of space is created.

University of Kansas, Master of Architecture


Fellow KU alum Tim Williams and I have put our minds to building a platform for blending digital and physical art. Our project is all about having the mobile ability to put almost any type of media on almost any surface, utilizing computer control for precision and complexity. We started by testing with dry erase markers on white boards, and have successfully implemented an airbrush, which allows nearly all surfaces to be marked on. Development included researching CNC kits and their operations to rebuild one to suit our needs. Our design uses â&#x20AC;&#x153;over the counterâ&#x20AC;? supplies (besides the CNC kit) to create an expandable system that is easily customized for different canvas sizes.

183 CANVAS & the Limitless Plotter Digital application of physical medium.

extremely precisely on the paper. The result is for the Plotter. The vector based geometry is di- vector. So in this instance, a jpeg of Einstein an abstracted image that would be incredibly vided into a series of Cartesian points which are was converted to a density map of points. time consuming to do without the aid of a comconnected in 3-D. The airbrush was able to place these points puter.

v Vectors represent the best original design ^ Images must be reduced to some sort of


183CANVAS & the Limitless Plotter

< Mobility

is the next step in our design: the ability to transport to print in public spaces.

< < X,Y,Z

are the different vectors that our controller breaks commands into for the motors, Z: marker on or off X: horizontal Y: vertical

> Cloth

demonstrates the ability to print on unusual objects and surfaces.

> Parametric

modeling allows us to create drawings that utilize the amazing precision of a computer controlled device with the common mediums of markers and paper.

University of Kansas, Master of Architecture


Freehand Drawing

Hand Drawing is something that I always

enjoy doing, wether it is to capture an experience, diagram out a concept, or simply take my mind off of things. I had the luck of getting to draw some incredible scenes while traveling through Europe, and having the sketchbook with me was invaluable to my experience there.


Photography

Photography is another way for me to capture the

feeling of a moment, or explore the boundaries of practice and conceptuality. Iâ&#x20AC;&#x2122;ve incorporated both film and digital into the creative process.

University of Kansas, Master of Architecture


NICHOLAS ANDREW REED 820 Pensylvania Ave St. Louis MO 63130 nicholasandrewreed@gmail.com 314_420_3755

PROFESSIONAL EXPERIENCE

TECHNICAL SKILLS

Rocio Romero, LLC St. Louis, MO

AutoCAD 2011 Revit 2011 Microsoft Word Microsoft Excel Microsoft Powerpoint SketchUp Pro Rhino 4.0 Grasshopper AGi32 EASE Acoustics Adobe Photoshop Adobe InDesign Adobe Premier Adobe Illustrator Flomerics (CFD) V-Ray Rendering

2010-2011

Provided a Revit Template overhaul, product brochure designs in InDesign, and preliminary Sketch-Up modeling for client review. Acted as coordinator for the office.

Jean Marc Ibos & Myrto Vitart Architects Paris, France 2009

Bédier Porte d’Ivry Winning Competition Entry Worked on a five person team for a 30,000m2 competition in Paris. Completed 3D test modeling of roof structure in Rhino and Grasshopper, and master plan development/layout in AutoCAD and Photoshop.

Upper Limits Rock Climbing Gym St. Louis, MO 2011-Present

Construction assistant for various phases of the new facility in St. Louis County. Assistant Manager and Routesetter. Instructor at different skill levels for groups of climbers, safety monitor throughout the gym and supervisor of staff. Designer and installer of new routes for fresh climbing.

Heider Engineering Los Angeles, CA 2008

Lab Technician carrying out testing on a variety of construction materials.

Department of Student Housing, KU, Lawrence, KS 2006-2010

Resident Assistant and Desk Assistant leading a student community and developing diversity among residents and aiding in their acclimation to university life.

Freehand Drawing Model making Mixed medium arts Furniture Design CNC Device Construction Film Photography/Processing Watercolor Woodworking Welding Laser Cutting

EDUCATION

EXTRACURRICULARS

Master of Architecture, May, 2010

Habitat for Humanity Creative Exchange Lab

University of Kansas

Architecture Studies fall 2009 Ecole Special d’Architecture, Paris

MBA program, estimated graduation: 2013 St . Louis University


Nicholas Reed Portfolio  

My Architecture Portfolio