Catàleg primavera 2022 dels llibres de L'Avenç

Page 1

ELS LLIBRES DE L’AVENÇ PRIMAVERA 2022

Una editorial que conjuga literatura i assaig, memòria personal i memòria col·lectiva, reconstrucció del passat i mirada sobre el present


LITERATURES La sèrie Literatures, amb la memòria com a eix, combina l’edició d’autors catalans contemporanis amb la recuperació de clàssics de la literatura catalana i occidental dels segles XIX i XX.


PERE COROMINES Les presons imaginàries 184 pàgines | 17€

Pere Coromines, una de les figures històriques del republicanisme a Catalunya, va ser jutjat en el tristament famós Procés de Montjuïc, acusat d’haver instigat l’atemptat anarquista contra una processó religiosa, el 7 de juny de 1896, el dia de Corpus, al carrer dels Canvis Nous, i que va acabar ocasionant dotze morts. Detingut per les seves concomitàncies amb l’anarquisme, i amb una petició de pena de mort per part del fiscal, Coromines passà deu mesos tancat als soterranis del Castell de Montjuïc. Finalment absolt pel Consell Suprem, el 1897 va ser desterrat un temps a França per les autoritats espanyoles. Aquesta experiència de presó i exili donà lloc a Les presons imaginàries, publicat el 1899, un llibre clau de la literatura carcerària.

«Coromines estava compromès amb les campanyes redemptoristes en els medis obrers, campanyes que havien estat a punt de conduir-lo a finar en els fossats de Montjuïc davant del piquet d’execució.» JOSEP POUS I PAGÈS

PERE COROMINES MONTANYA (Barcelona, 1870—Buenos Aires, 1939). Advocat, economista, escriptor i polític, i formà part de la redacció de la revista modernista L’Avenç. El 1907 va ser un dels fundadors de l’Institut d’Estudis Catalans. El 1909 fou nomenat president de la Unió Federal Nacionalista Republicana i esdevingué director d’El Poble Català. Llavors fou escollit regidor a l’Ajuntament de Barcelona i diputat a Corts. Després d’uns anys en què se centrà en l’advocacia Francesc Macià l’incorporà a la comissió redactora de l’Estatut de Núria i el 1933 el nomenà conseller de Justícia i Dret del govern de la Generalitat. El febrer de 1936 va ser elegit diputat a Corts per ERC i durant la Guerra Civil fou Comissari General dels Museus de Catalunya. En acabar la guerra es va exiliar, amb tota la seva família, a Buenos Aires. Era el pare de l’eminent filòleg Joan Coromines, que va revisar personalment l’edició definitiva d’aquest llibre l’any 1965. 3


CARLO LEVI Crist es va aturar a Èboli Traducció d’Edmon Vallès revisada per Teresa Muñoz Lloret 272 pàgines | 19,50 €

Crist es va aturar a Èboli és la crònica d’un confinament d’un exiliat polític, antifeixista, en un poble de la Itàlia meridional el 1935. A mig camí entre el reportatge i unes memòries, Levi basteix amb mà mestra el retrat d’una societat que esguarda amb una mirada d’un humanisme profund i colpidor. L’autor hi explica la seva vida de presoner i la seva existència lligada a la naturalesa i fora del temps dels pagesos de Lucània. Levi fa ús de la novel·la per denunciar també la situació d’abandonament de la població per part del govern de Mussolini.

JOSEPH ROTH La Marxa Radetzky Traducció de Jaume Creus 416 pàgines | 22 €

La millor novel·la de Joseph Roth constitueix una crònica elegíaca, però també plena d’ironia, de la decadència i caiguda de l’Imperi austrohongarès, explicada a través de la història de tres generacions de la família Trotta, soldats professionals i buròcrates de carrera. Un món d’ahir que desapareix amb la Primera Guerra Mundial.

DEL MATEIX AUTOR

4


DAVID NEL·LO És trist morir sense hereus 160 pàgines | 15€

Com és que en altres països són capaços de conservar viva l’obra de certs autors i nosaltres no? Per què s’enorgulleixen del seu bagatge literari i el mantenen viu, mentre que nosaltres sovint semblem negar-lo o el menystenim, com si pertanyés a un passat que no val la pena recuperar perquè potser fa pudor de resclosit o tenim por de trobar-hi una espardenya, una faixa o una barretina? Qui és el culpable d’aquesta enorme negligència? Els editors, els llibreters, les escoles, les institucions oficials, els mateixos lectors...? En aquest seguit de preguntes hi ha la llavor d’aquest llibre, on l’autor fa un recorregut ben personal, amb una mirada desproveïda de cap pretensió acadèmica, per una sèrie de noms imprescindibles del nostre llegat literari. De Víctor Català a Marian Vayreda, de Pompeu Fabra a J.M. Folch i Torres, d’Aurora Bertrana a Josep M. de Sagarra, passant per Teresa Pàmies.

«A la nostra literatura hi ha uns personatges clau que fan giravoltar al seu entorn les passions més allunyades i més aparentment inconnexes. En podríem citar uns quants: Verdaguer, Ors, Víctor Català, i tractar d’aclarir-los és aclarir-los no sols a ells sinó a tots nosaltres com a col·lectivitat» MARIA AURÈLIA CAMPMANY

DAVID NEL·LO (Barcelona, 1959) és escriptor i traductor. En la seva dilatada i premiada trajectòria, ha conreat amb èxit tant la literatura infantil i juvenil com la narrativa per a adults. Va debutar en la literatura infantil amb L’Albert i els menjabrossa, i ha estat guardonat també per Ludwig i Frank i La nova vida del senyor Rutin. Entre les seves novel·les juvenils trobem L’aposta, Contrajoc i Guguengol. La seva obra novel·lística ha estat repetidament premiada, amb obres com La geografia de les veus (premi Andròmina de narrativa 2006), El meu cor cap a tu per sempre (premi Marian Vayreda 2009), Setembre a Perugia (premi Roc Boronat 2011), Melissa & Nicole (premi Prudenci Bertrana 2017) i La segona vida del Marc (premi Gran Angular 2018). El 2019 va ser guardonat amb el Premi Sant Jordi de novel·la per Les amistats traïdes. Les seves obres han estat traduïdes a llengües tan diverses com el castellà, francès, alemany, turc, coreà, rus, tagal, grec i portuguès. 5


EDITH WHARTON Ethan Frome Traducció de Xavier Pàmies 136 pàgines | 13,50 €

La història d’un amor prohibit, situada en un poble de Nova Anglaterra en un fred hivern de principis del segle XX. L’Ethan Frome és un pobre granger, atrapat en un matrimoni amb una esposa difícil, desconfiada i hipocondríaca, la Zeena. L’ambient claustrofòbic sembla trencar-se amb l’arribada de la jove Mattie, cosina de la Zeena. Novel·la tràgica, brillantment construïda, que explora les passions reprimides d’uns personatges tan realistes com inquietants. EDITH WHARTON (1862-1937) va néixer a Nova York. Durant la Primera Guerra Mundial, es va dedicar a l’ajut humanitari, viatjant al front i fundant una organització benèfica per a refugiats. Va publicar el seu primer llibre, un recull de poemes, quan era adolescent i el seu primer volum de narracions, The Greater Inclination, el 1899. Entre les més famoses de les seves moltes novel·les hi ha L’edat de la innocència (1920), per la qual va ser guardonada amb el premi Pulitzer el 1921, la primera dona que va guanyar-lo.

PATRICIA HIGHSMITH

PATRICIA HIGHSMITH

Petits contes misògins

Carol Traducció de Montserrat Morera 336 pàgines | 20€

Traducció d’Alfred Sargatal Plana 120 pàgines | 13 €

Disset contes que disseccionen la societat nord-americana amb l’estil inconfusible de Highsmith. Ironia i sofisticació en el retrat psicològic i cruel d’uns personatges que, malgrat la seva maldat, esdevenen sovint còmics. No seria aquesta una bona definició de l’humor negre?

Therese treballa de venedora en uns grans magatzems de Nova York quan Carol, una dona atractiva, s’atansa al seu taulell. Therese se sent irresistiblement atreta per Carol, i totes dues inicien un viatge que no saben on les durà.

6


L Accent EMILI MANZANO

PETER HANDKE

Pinyols d’aubercoc

Infelicitat perfecta

128 pàgines | 12 €

Traducció de Marta Pera Epíleg de Simona Škrabec 104 pàgines | 10 €

Les proses d’aquest Pinyols d’aubercoc esdevenen una crònica de l’educació sentimental de l’autor amb el rerefons de la transformació de Mallorca pel boom turístic.

Després del suïcidi de la seva mare, Handke escriu allò que sap, o creu que sap, sobre ella. Un llibre auster, escrupolós i commovedor. Premi Nobel Literatura 2019.

JOAN-LLUÍS LLUÍS

AUGUST STRINDBERG

Els invisibles 128 pàgines | 12 € Nascut a Perpinyà i educat a França, l’autor va optar per fer del català la seva llengua literària. Els invisibles explica aquest camí ideològic i sentimental per una llengua que a la Catalunya del Nord s’ha volgut invisibilitzar.

Tot sol Traducció de Carolina Moreno 136 pàgines | 12 € Mentre passeja tot sol per la ciutat, el narrador va retratant, amb una visió penetrant, la gent amb qui es topa. El pas del temps i de les estacions va conformant, en paral·lel, el seu estat d’ànim.

JOSEP M. FONALLERAS

ÀNGEL QUINTANA

Tot el que hi veig

Estiu del desconcert

Il·lustracions de Marc Vicens 136 pàgines | 12 €

144 pàgines | 12 €

Un recorregut personal de silencis i converses amb pintures, monuments, places i carrers. Una mirada sobre l’art com a excusa per parlar de l’amor, de la bellesa, de nosaltres.

Un dietari de coses vistes i escoltades, la música i el cinema contemporanis i els assaigs de Montaigne del s. XVI, per passar l’estiu del desconcert, el del 2020.

7


CRISTINA MASANÉS Eroica 164 pàgines | 14€

Durant 65 dies l’escriptora surt cada matí al pati a fotografiar el cel. L’any de la pandèmia, reclosa a casa, espera l’arribada de la filla adolescent. Mentre sona la música de Beethoven, l’envaeix el record, llunyà però permanent, del suïcidi de la mare, al qual tracta de donar sentit. «És aquesta la feina que ha vingut a fer aquest estrany recés: fer emergir absències i suturar-ne d’altres?» CRISTINA MASANÉS (Manresa, 1965) és llicenciada en Filosofia per la Universitat de Barcelona i Màster en Estudis de Gènere per la Universitat de València. Radicada a l’Empordà, escriu i treballa per a diferents institucions culturals. És autora de dos notables llibres d’assaig biogràfic: Lídia de Cadaqués. Crònica d’un deliri (Quaderns Crema, 2001) i Germaine Gargallo: cos, pintura i error (Llibres del Segle, 2014).

JORDI PUNTÍ Els castellans 168 pàgines | 14€

L’impacte de la immigració peninsular en una vila industrial catalana dels anys setanta, vista a través de la mirada retrospectiva de l’aclamat autor de Maletes perdudes. Un relat construït sobre la memòria d’un passat recent, i una reflexió implícita sobre el present. Deu anys després de la seva publicació, Jordi Puntí ha revisat i actualitzat el text per a la seva edició dins de la col·lecció L’Accent. JORDI PUNTÍ (Manlleu, 1967) es va donar a conèixer el 1998 amb Pell d’armadillo, Premi de la Crítica ‘Serra d’Or’. La seva primera novel·la, Maletes perdudes (2010), guardonada amb diversos premis (Llibreter, Lletra d’Or, de la Crítica), ha estat traduïda a l’albanès, l’alemany, l’anglès, el castellà o el coreà, entre d’altres. Posteriorment ha publicat el recull de contes Això no és Amèrica i l’assaig Tot Messi. Exercicis d’estil. 8


XAVIER FEBRÉS El millor viatge de tots 144 pàgines | 13€

Un escriptor de viatges descobreix, en la maduresa, que l’aventura pendent és un llarg retorn cap a l’interior d’ell mateix, després d’evocar els països en què ha viscut i sobre els quals ha escrit —que són, en aquest llibre, Bèlgica, Itàlia i l’Argentina. Les descobertes de tota una vida el porten a la certesa que el viatge no té fi. El llibre és una narració autobiogràfica per moments hilarant, de gran agudesa literària, sobre la recerca de la felicitat. Un cant elegíac al fet massa sovint oblidat que la meitat de tot viatge és retorn. «Durant el trajecte entre Brussel·les i Lovaina es va produir per primer cop un fet que em deixaria estupefacte. Per alguna raó tècnica el tren es va aturar enmig dels prats xops. Una vaca del camp limítrof amb la via es va acostar lentament, amb els unglots enfangats, cap a la finestra que jo ocupava. Va alçar lleugerament la testa i em va mirar. La direcció i la intenció del seus glòbuls oculars, prominents i humits, no oferien cap dubte. Havia fet unes passes parsimonioses i alhora decidides cap al vagó. Un cop sota la meva finestra, mentre em mirava de prop durant uns segons, va articular amb una veu sense timbre, a través de les dents ruminants, cadascuna de les paraules de la frase següent: —El que busques no és aquí.»

«El millor llibre que ha escrit Xavier Febrés» GUILLEM TERRIBAS

XAVIER FEBRÉS (Barcelona, 1949) és periodista i escriptor. Ha publicat nombrosos llibres de viatges, biografies, reportatges i dietaris, a mig camí entre el periodisme enquadernat i la literatura del jo. Va rebre el premi Carles Rahola d’assaig el 2020 per Josep Pla o la vitalitat, una biografia literària. Ha exercit el periodisme com a corresponsal de premsa a Brussel·les i a Barcelona per al diari perpinyanès L’Indépendant, i també ha treballat per a diverses institucions de la ciutat de Barcelona. Manté el blog «Apologia de la curiositat» d’articles periodístics i literaris.

9


ASSAIG La sèrie Assaig se centra en la Catalunya contemporània, des d’aproximacions diverses que inclouen la història cultural, social i política, amb rigor en els continguts i claredat expositiva.


MARGARIDA CASACUBERTA I MARIÀNGELA VILALLONGA (eds.) «Això no és Barcelona»: Visions catalanes de Nova York 328 pàgines | 19€

El llibre ressegueix l’aportació catalana a la construcció de la imatge de Nova York com a «terra de promissió» i focus d’atracció de tot tipus de viatgers amb un centenar de textos —des de la revista La Llumanera de Nova York el 1874 fins al reviscolament posterior a la covid de l’estiu de 2021— que configuren un mosaic de veus i de punts de vista, entre d’altres, de Josep Pla, Terenci Moix, Quim Monzó, Eduardo Mendoza, Sergi Pàmies, Eva Piquer, Roser Caminals, Jordi Puntí i Empar Moliner.

Un centenar de veus i mirades catalanes sobre la ciutat de Nova York, mite i realitat, dels últims 150 anys, que parlen tant del que s’hi veu com de qui mira.

«En llegir aquest llibre, enterament compost d’observacions de viatgers i conciutadans catalans, he entès una cosa de la meva ciutat —perquè no soc altra cosa que novaiorquesa— que no havia copsat abans, que és el ritme dels canvis.» De l’epíleg de MARY ANN NEWMAN

MARGARIDA CASACUBERTA (Olot, 1964). Professora i investigadora en Literatura contemporània de la Universitat de Girona. D’entre els seus llibres publicats, destaquen Santiago Rusiñol: vida, literatura i mite (1997), Els noms de Rusiñol (1999), Els Jocs Florals de Girona, 1902-1935 (2010) i Víctor Català, l’escriptora emmascarada (L’Avenç, 2019). MARIÀNGELA VILALLONGA (Girona, 1952). Doctora en Filologia Clàssica per la Universitat Autònoma de Barcelona, és catedràtica emèrita de Filologia Llatina de la Universitat de Girona. Dirigeix la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona i actualment presideix la Fundació Prudenci Bertrana. 11


FRANQUISME I ANTIFRANQUISME NEUS MORAN GIMENO L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984) 176 pàgines | 15€

Per primera vegada es posen al descobert els documents que expliquen la requisa patrimonial del moviment associatiu i obrer. L’espoli fou un mecanisme repressiu de primer ordre, en què convergien la voluntat política de castigar els enemics i l’interès econòmic dels afectes al Movimiento. L’estudi mostra l’abast i els efectes d’aquest espoli general, metòdic i ben planificat des de l’inici de la Guerra Civil per perpetuar-lo més enllà de la dictadura. La persecució implacable de milers d’entitats ocasionà la destrucció gairebé irreparable del teixit i la dinàmica associativa existent fins aleshores. Aquest llibre corrobora la requisa de 298 propietats immobles pertanyents a 232 entitats extintes pel règim. Un cop decomissades, s’inclogueren en el patrimoni del nou Estat que hi anà instal·lant les dependències dels seus organismes. Aquest procés queda revelat en l’anàlisi dels casos dels ateneus membres de la Federació d’Ateneus de Catalunya.

«La història que s’hi explica produeix tristesa i ràbia, és clar. És una història, com dic, molt dura, però cal conèixer-la. És la història del nostre país. I és una gran sort tenir-la escrita i tan ben documentada.» QUIM ALOY

NEUS MORAN I GIMENO (València, 1979) és doctora en història contemporània per la Universitat de Barcelona i llicenciada en belles arts per la Universitat Politècnica de València on també realitzà el treball d’investigació doctoral en l’especialitat d’art públic. Actualment és investigadora de la Càtedra Josep Termes de la Universitat de Barcelona. La seva tesi «CADCI. Guerra i memòria espoliada (1936-1939)» és fruit de la recerca iniciada el 2013 per a l’exposició «Els papers del CADCI. Memòria recuperada», al castell de Montjuïc, l’octubre de 2013. El present llibre sobre els Ateneus espoliats neix del seu interès per la transmissió i la recuperació de les memòries subalternes, i ha comptat amb l’impuls i la col·laboració de la Federació d’Ateneus de Catalunya. 12


JORDI TOMÀS Cuixà, exili i refugi Un testimoni al peu del Canigó (1965-1985) 416 pàgines | 25€

L’entrada a Girona de les tropes franquistes, el 4 de febrer de 1939, va ser la frontissa que marcaria amb una empremta profunda la vida gironina. Un cop ocupada, la persecució i la repressió van ser implacables. Al voltant d’aquesta cruïlla, una munió de refugiats passarien per la ciutat camí de l’exili. Aquest pas feixuc va deixar testimonis eloqüents de persones anònimes, destacats dirigents polítics i representants de la intel·lectualitat catalana i espanyola. Són textos farcits de vibració emocional, que expliquen també una quotidianitat marcada per la constatació de les penúries i les mancances més elementals. «Cuixà es va convertir en tot un símbol per al catalanisme antifranquista i el nacionalisme d’ampli espectre. L’abat Escarré, el músic Pau Casals i el president Tarradellas van ser dels primers a imprimir-li aquest caràcter.» Del pròleg de MARC ANDREU ACEBAL

JORDI TOMÀS I GUILERA (Barcelona, 1971) és antropòleg i escriptor. Doctor en Antropologia Social i Cultural (2005), ha estat investigador en diferents centres de recerca a Lisboa, Lleida i Barcelona. Les seves investigacions s’han centrat sobretot en la regió de Casamance (Senegal), però també s’ha interessat per diversos aspectes de la història del segle XX en diferents territoris de parla catalana, com les exhibicions colonials, els refugiats durant la Guerra Civil, la història oral d’un barri de Mallorca o la figura del seu avi, el músic i folklorista Joan Tomàs, de qui va escriure una biografia mereixedora del premi de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú (2007). També ha escrit diversos llibres de ficció, entre els quals destaquen Un cor aixanti (2008) i El mar dels traïdors (2013), guanyador del premi El lector de l’Odissea.

13


GUERRA CIVIL I EXILI

JOAN i JACINT REVENTÓS Dos infants i la guerra Records de 1936-1939 Epíleg de Jaime Gil de Biedma 232 pàgines | 18€

La reedició d’un clàssic que hauria de ser de lectura obligada a les aules.

JOAN I JACINT REVENTÓS són fills de dos germans molt avinguts. L’esclat de la Guerra Civil espanyola els acaba col·locant, però, en bàndols enfrontats. Els Reventós Carner es quedaran a Barcelona, a la seva torre de la part alta de la ciutat. Els Reventós Conti marxaran a Itàlia i, posteriorment, a l’Espanya «nacional». Quaranta anys més tard, just abans de la mort de Franco, els dos cosins expliquen com van viure les infàncies respectives en aquestes circumstàncies tan difícils.

MANUEL REVENTÓS BORDOY Diari de la guerra i Barcelona viscuda Introducció de Borja de Riquer 312 pàgines | 21€

Diari de la guerra és un valuós dietari, que s’estén des de l’octubre de 1936 fins al gener de 1939, abans de la caiguda de Barcelona. El text, conservat per la família i totalment inèdit fins ara, permet seguir el curs del conflicte i ofereix una visió molt crítica sobre l’actuació de Companys i Tarradellas en el govern de la Generalitat. Barcelona viscuda és també la transcripció anotada d’un text inèdit, unes estampes sobre la Barcelona de 1900. MANUEL REVENTÓS BORDOY (Barcelona, 1888-1942) va ser professor i funcionari de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, i directiu de la Banca Arnús i de Crédito y Docks. Republicà catòlic i catalanista moderat, durant la Segona República fou Director General de Comerç. Al finalitzar la Guerra Civil va ser depurat per la dictadura franquista. 14


JOAQUIM NADAL i FARRERAS Girona, 1939: porta de l’exili Escrits del final de la Guerra Civil 288 pàgines | 19€

L’entrada a Girona de les tropes franquistes, el 4 de febrer de 1939, va ser la frontissa que marcaria amb una empremta profunda la vida gironina. Una munió de refugiats passarien per la ciutat camí de l’exili. Aquest pas feixuc va deixar testimonis eloqüents de persones anònimes, dirigents polítics i representants de la intel·lectualitat. Són textos farcits de vibració emocional, que expliquen també una quotidianitat marcada per la constatació de les penúries i les mancances més elementals. JOAQUIM NADAL i FARRERAS va néixer l’any 1948 a Girona, ciutat de la qual va ser alcalde entre 1979 i 2002. Actualment és catedràtic emèrit d’Història Contemporània de la Universitat de Girona i director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. En els darrers anys ha publicat diversos llibres de memòries i assaig.

MARIA CAMPILLO

MARIA CAMPILLO

Allez! Allez!

La Brigada del Vidre

Escrits del pas de frontera, 1939

Cròniques del front (1936-1939)

344 pàgines | 21 €

240 pàgines | 19 € El pas de la frontera cap a França constitueix el primer acte de l’exili del 1939. Els testimonis que han deixat els seus protagonistes tenen un indubtable valor històric i literari per al nostre país; i constitueixen un gran relat d’autoria múltiple sobre una de les experiències més decisives que poden afectar la condició humana.

Selecció d’una seixantena de cròniques de guerra escrites des del front pels corresponsals de premsa i, sobretot, pels mateixos combatents. Publicades en diversos diaris i revistes del moment, són un testimoni excepcional de primera mà de la vida a les trinxeres.

15


Consulteu el catàleg complet de llibres publicats des de 2007 a lavenc.cat

L’AVENÇ SL Mallorca, 221, sobreàtic 08008 Barcelona 93 245 79 21 lavenc@lavenc.cat www.lavenc.cat www.elsllibresdelavenc.cat Distribució: Les Punxes 902 10 75 81 Ens podeu seguir: L_Avenc editorial_lavenc revistalavenc L’Avenç forma part de l’Associació d’Editorials Independents Llegir en Català

www.llegirencatala.cat